PlayStation.Community Teteszted ›› zodiac55

2015.11.24. 18:53
3 hozzászólás
Szerző: zodiac55
Utolsó hozzászólás: zodiac55 (2015.12.21. 20:22:18)
Megosztás
Értékeld a tesztet!
1914. június 28-án Gavrilo Princip, a Fekete Kéz nevű terrorszervezettel kapcsolatban álló diák Szarajevó városában végzett Ferenc Ferdinánd trónörökössel és feleségével, Hohenberg Zsófia hercegnővel. Az eseményt követő diplomáciai jegyzékváltások egy hónappal később az addigi - egyébként látszólagos - boldog békeidők végét jelentették: kitört az első világháború. A nemzetközi történetírás "Nagy Háború" névvel illeti az 1914 és 1918 között zajló eseményeket, melynek nagyobb csatái, a résztvevő országok csapatainak mozgásai, illetve diplomáciatörténete egyaránt kiterjedt irodalommal rendelkeznek - legyen az magyar, vagy nemzetközi szakirodalom.

A tavalyi év nyarán megjelent Valiant Hearts című játék - mely az Ubiart Frameworks keze munkáját dicséri - a háborút egy másik oldaláról mutatja be. A különböző történetek, melyeket végigjátszhatunk - epizódokon keresztül - metszik egymást, eljuttatva a játékost a megható záróképsorokig.

Maga a játék egy kézzel rajzolt grafikájú, logikai elemekkel fűszerezett program. A fejtörők egyáltalán nem nehezek, amit más tesztekben felróttak, mint hibát - én inkább azt mondom, hogy játékosbarát a program. Nyilván lehettek volna nehezebbek a feladványok, de akkor talán többen is sutba vágták volna a stuffot - megfosztva ezzel magukat egy maradandó élménytől.
A szereplők (Karl, Emile, Anna, Freddie) annak ellenére, hogy kitalált karakterek, mindegyikük lehetett volna akár valós személy is, aki a háború borzalmait átéli. Az egyik fejlesztői videóból megtudhatjuk, hogy sokat merítettek a játék készítői katonák frontokról küldött leveleiből, képeslapjaiból - egyes adatok szerint naponta 12 millió levelet küldtek a Nagy Háború ideje alatt katonák szeretteiknek, illetve az otthoniak a frontokon harcolóknak.

Visszatérve a szereplőkre, Karl és Emile egymásba fonódó kalandja már az elejétől fogva érdekes: Emile Karl apósa, így a háború egy vidéki, nyugodt körülmények között élő családot szakít szét - sőt, állítja két ellenséges oldalra. Ennek ellenére a háború szörnyűségei között is megőrzik emberségüket, illetve szeretetüket az őket összekötő személy irányába.

Anna egy belga ápolónő, akinek apját elrabolja Von Dorf (az egyik főellenség), majd a játék folyamán hősiességével, bátorságával és szaktudásával többször is megmenti Karl életét - segítségünkkel, egyfajta ritmusjáték keretein belül.

Freddie pedig egy amerikai katona, aki feleségének elvesztését akarja megbosszulni - a haláláért ugyanaz felel, mint aki elrabolta Anna apját.
Az utolsó főszereplő pedig nem más, mint Walt, a kutya, aki számomra a játék kedvenc szereplője volt. A Nagy Háborúban az állatoknak fontos szerep jutott nemcsak a hátországban, hanem a harctéren is. Kutyák és macskák egyaránt a "besorozás" sorsára jutottak, melynek oka az volt, hogy a katonák a frontvonal mellett a lövészárkokban is komoly harcokat vívtak - a patkányokkal. Számuk és méretük egy idő után olyan magasra szökött, hogy veszélyeztették az emberek testi épségét is. Kezdetben a katonák megpróbálták fegyverrel likvidálni őket, azonban ez nem vezetett eredményre, ezért macskákkal próbálták meg visszaszorítani számukat. Eredménye ennek is minimális lett, ugyanis a macskák - ha meg is fogtak egyet-egyet - megálltak falatozni, majd a jól végzett munka után pihenőre tértek, így nagy szünetek voltak "hadviselésükben". Ekkor jöttek képbe a terrierek, melyek már nem a zsákmány miatt vadásztak a patkányra, így naponta akár 50-60 rágcsálóval is végeztek.
Az ember legjobb barátja ezen kívül felderítő, valamint egészségügyi szerepet is betöltött. Oldalára frissítőket, gyógyszereket erősítettek, melyekkel a bajbajutott katonákon tudtak segíteni. A második mazuri tavaknál zajló csatában (1915. február 7-22.) az egyik nyomkereső kutya 31 katonát mentett meg a biztosnak tűnő haláltól.

A kutyák és macskák mellett egyébként még a galambok, a lovak láttak el fontos feladatokat a háborúban, de az angliai Sheffieldben egy elég extrém esetet is feljegyeztek a krónikások: történt ugyanis, hogy a városból az összes lovat átirányították más településre a háború miatt, így nem volt semmilyen igavonó állat a környéken. A városban azonban épp ekkor állomásozott egy vándorcirkusz, melynek elefántját, Lizziet, valamint néhány tevéjét is szolgálatba állították katonai feladatok ellátására. (Ezek az állatok a történelem folyamán természetesen több csatában is szerephez jutottak, de a technika forradalmával szerepük csökkent.)
Felvéve ismét a fonalat, a játék mászkálós-logikai részeit színesítik "vezetős" részek is, melyek során szintén ügyességünket teszik próbára. A magyar szív számára kedves lehet, hogy az egyik ilyen szekvencia során Johannes Brahms 5. Magyar tánc című műve is felcsendül.
Számomra a játék felejthetetlen élményt nyújtott. Természetesen nem hibátlan az anyag, de hajlamos vagyok szemet hunyni ezek felett. Szemet hunyok, mert a háborút egy olyan oldaláról és olyan módon ragadja meg, ami felejthetetlenné teszi a vele töltött időt, másrészt pedig sarkallhatja az embereket ennek a korszaknak a megismerésére. Történelemtanárként számomra külön pozitívum volt, hogy az egyes tárgyak, illetve események rendkívül részletes leírást kaptak, így egyfajta oktatóprogramnak is felfogható a játék. A történetben nem makulátlan hősöket, hanem esendő embereket kapunk, és garantálom, hogy a játék végén minimum egy könnycsepp elhagyja az ember szemét.
8/10
Látványosság:
Játszhatóság:
Szavatosság:
Átlagos
Zene / Hang:
Hangulat:
Kiemelkedő
Pozitívum
Akár egy oktatóprogramnak is felér, ritkán dolgozzák fel a Nagy Háború eseményeit, megható lezárás
Negatívum
Egyszerűek a fejtörők, lehetne kétszer ilyen hosszú
A PlayStation.Community szerkesztősége semmiféle felelősséget nem vállal a "Teteszted" rovatban megjelent írások tartalmáért. A kritikák és pontszámok minden esetben a szerző saját véleményét tükrözik, nem a szerkesztőségét. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a Teteszted rovatban közzé tett írásokat adott esetben módosítsa, publikus formából kivegye, vagy törölje.
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
3. zodiac55  PlayStation.Community tag
2015.12.21. 20:22:18
LV12
Válasz 2. fr3ntzen12 üzenetére:
Megmondom őszintén, hogy nekem voltak esetek, amikor beragadtak a szereplőim egy-egy helyen, meg az ugrások/dobások sem mindig pontosan lettek kivitelezve - persze más játékokhoz képest még így is jobb. A szavatosságra én azért adtam csak átlagost, mert ha valaki rákap az ízére - márpedig ha elkezdi, tuti - akkor relatíve rövid idő alatt végig lehet vinni a játékot. De ez a "szavatosság" ennél a játéknál csak jelképes kifejezés, a program túlmutat azon mondanivalójával.
"Si vis pacem, para bellum."
2. fr3ntzen12  PlayStation.Community tag
2015.12.21. 20:10:39
LV4
qrvajo game ps4-en toltam én is a játszhatóságot és a szavatosságot én feljebb toltam volna....
1. bnorbert08  PlayStation.Community tag
2015.11.24. 21:06:46
LV5
PS4-en nyomtam, imádom ezt a "játékot"! Szerintem marad is a gépen!
amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV12
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
3684 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Valastyán Balázs
Fórumhozzászólások száma:
1080 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
1275 db
Utolsó belépés:
2019.11.21. 15:48:42
Regisztráció ideje:
2008.10.07. 13:28:25
Barátaim:

PlayStation®Network Online ID

PlayStation.Community Trófea