PlayStation.Community Teteszted ›› VictorVance

2016.08.18. 13:08
5 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Utolsó hozzászólás: Penge70 (2016.08.20. 09:12:52)
Megosztás
Értékeld a tesztet!
A Lego legyen veled!
A legózásból úgy látszik sosem elég. Az építőkockák, és a kis sárga bábúk mára már komoly üzletté, iparággá, nem utolsósorban valódi fogalommá nőtték ki magukat, okai pedig kristálytisztán láthatóak, konkrétan ott szerepelnek vastagon kiemelve a játékok dobozain. Kisgyerekektől kezdve egészen az idősekig képes bármelyik korosztályt megszólítani, akármelyik generáció könnyen a gyűjtése rabjává válhat, és ami még ezeknél is fontosabb: összehozza az embereket. Ismerősöket, barátokat, a családot: nehéz lenne találni olyan famíliát, ahol ne lenne a polcon legalább egy ilyen termék, és minden bizonnyal azokból is kevés van (legyen az gyermek, vagy felnőtt), akik ne találnának egy hangányi örömöt sem egy kis könnyed építgetésben. Ennél fogva pedig a Lego megkerülhetetlen, örökzöld, és sosem megy ki a divatból. Magától értetődik, hogy a fejesek nem álltak meg kizárólag az felépíthető figurák, járművek, épületek, és a többi különböző modellek gyártásánál, hanem több más médiumba is átültették a márkanevet, azaz, ha már egyszer folyik a pénzcsap, azt illik rendesen megnyitni. Ennek tükrében már 2005 óta készülnek Lego videojátékok, amik – mint ahogy az építőkockák – kortól függetlenül képesek lekötni majdhogynem bárkit. Egy ilyen program tökéletesen alkalmas arra, hogy a korkülönbségek, és a generációs szakadékok ellenére is a képernyő elé szegezze az embereket – akár egyedül játszik a rajongó lelkű delikvens, akár egy társsal karöltve. Ezért, nem meglepő módon, a videojátékok műfajában is megtalálta a maga közönségét.
A legelső ilyen cím, a Lego Star Wars: The Video Game óta majdhogynem húsz ilyen, és ehhez hasonló játék született meg a Traveller’s Tales nevű fejlesztőcsapat boszorkánykonyhájában. Persze mindennek megvan a hátulütője, ahogy ennek is, mivel az évek során a több különböző híres mozifilmet, franchise-t feldolgozó könnyed, és humoros mókák alig mutattak fel fontosabb újításokat, kis túlzással elmondható róla (mármint a körítéstől eltekintve), hogy aki eggyel játszott, az játszott az összessel.

Persze azért az összkép így sem kifejezetten negatív, csupán el kell fogadni: ez a sorozat nem arról ismerszik meg, hogy részről-részre fejlődik, és megújul. Mint ahogy a stúdió legújabb alkotására sem drasztikus változtatásai, és korát megelőző megoldásai miatt fogunk visszaemlékezni sok év múlva, annál inkább a Lego programokra jellemző szórakoztató játékmenete, komolytalan felfogása, és egyedi humora miatt. A Lego Star Wars: The Force Awakens folytatja a már bejáratott tendenciát: ezúttal a legújabb Csillagok háborúja-mozi, Az ébredő Erő feldolgozását hozza el nekünk megjátékosított, „legósított” formában, a stílus kivétel nélkül maradt ugyanolyan, mint eddig. A játékban pontosan ugyanazok az események történnek meg, mint a filmben, újraélhetjük, interaktív formában a jól ismert jeleneteket, és csatákat, természetesen a Lego programok finom humorú stílusában, vicces gesztusok, na meg helyzetkomikumok közepette. Ugyan több mint fél év telt már el a VII. rész premierje óta, meglepő, hogy ennyi idő után készült játék belőle, de egyszerűen nem lehet nem szeretni, és értékelni a mindig működő receptet, a rengeteg vicces szegmenset, jópofa stílust, mindezt egybefűzve a Star Wars franchise bámulatos, megkapó világával. Ugyanakkor, mivel a játék egyetlen egy filmet dolgoz csak fel, szavatosságát tekintve nem állítható egy sorba az előző Lego-feldolgozásokkal: a fejlesztőket eléggé behatárolta a mozi története, így érthető módon a játékidő is sokkal kevesebb, mint általában – elsőre is körülbelül 8 órába kerülhet végigjátszani. Azonban ezt a problémát fejlesztők láthatóan komolyabban is megpróbálták orvosolni a szokásos elemekkel, azaz rengeteg gyűjthető tárggyal, amiket az első menetben nem is lehet összeszedni (mivel ugye a legtöbbhez olyan karakter kell, akit csak utólag lehet megvenni), kibővített jelenetekkel, és néhány plusz pályával.
Apropó plusz pályák: a filmtől eltérően a játék nem a Jakku-i ostrommal kezdődik, hanem A jedi visszatér jól ismert, mindent eldöntő csatájával, egyúttal ez a bevezető szakasz hivatott megmutatni, mivel is lesz dolga annak, aki nekiveselkedik ennek a grandiózus kalandnak. De ez még nem minden: később néhány plusz pályát is feloldhatunk, amely egyfajta háttértörténetként idomul bele a játékba. Célja, hogy kicsit betömje a VI, és VII. rész közötti űrt, megtudhatjuk Han, és Chewie hogyan fogta be a rathar-okat, hogyan szabadította ki Poe Dameron az Első Rend börtönéből Ackbar admirálist, valamint Phasma kapitány is kapott egy kis plusz szerepet (egyúttal pedig több szöveget is, mint a mozifilmben).
Természetesen, azoknak, akik már játszottak valamelyik Lego-játékkal, ez cseppet sem lesz ismeretlen. Egyrészt vannak a mászkálós részek, melyek a felfedezés örömét hozzák el nekünk, gyűjtögetünk, pontokat szedünk, miközben ellenfeleket csapunk szét, lövünk, és kaszaboljuk le, (persze mindezt gyerekbarát, mókás formában, az erőszak akárcsak a legkisebb megjelenése nélkül), másrészt van, mikor űrhajóba pattanhatunk, és egy-egy roppant élvezetes (ám sajnos elég rövid) dog fight-ban vehetünk részt. A játék legjobb pillanatai közé tartoznak ezek a csaták, vezethetjük a galaxis leggyorsabb hajóját, a Millennium Falcon-t, száguldozhatunk a Halálcsillag járataiban, csillagrombolók roncsai között, máskor a semmivel sem összetéveszthető X-Wing-el törhetünk borsot az Első Rend orra alá, rendkívül intenzívre, és szórakoztatóra sikerültek ezek a pályák, kár, hogy kevés van belőlük. Ezen kívül megpróbálták még néhány más tulajdonsággal feldobni a néha kissé monotonná váló játékmenetet, időnként járművekbe pattanhatunk be, ügyességi feladatokat oldhatunk meg (néhány fejtörő azért ezúttal sokkal komolyabb lett, mint azt megszoktuk.

Az újdonságok sorai között (merthogy azért elvétve azok is vannak, még ha nem is nagymértékben) bemutatkozik a fedezékrendszer is, amely annyiban merül ki, hogy elbújhatunk különböző kordonok, falak, hordók mögé, és innen kihajolva lövöldözhetjük le az ellent. Sajnos ez nem ad valami sok pluszt, hiszen a játék amúgyis végtelenül könnyű, mint ahogy az összes többi Lego-játék, ez is elsősorban a kiskorúakra van optimalizálva, így az ilyen megoldások csak megakasztják a játékmenetet, mintsem előrelendítenék. Ennél érdekesebb viszont az, hogy immár nem csak egy, hanem kettő, vagy esetleg három különböző dolgot is építhetünk ugyanazokból az elemekből, nemegyszer egy bizonyos sorrend szerint kell eljárnunk – ha ezt elrontottuk, abban az esetben a felépített alkotás bármikor szétrombolható. Újdonságok közé sorolhatóak még a gyors, egygombos kivégzések, de ezek igazából ne tévesszenek meg senkit: a legtöbb lehetőséget már milliószor láttuk, milliónyi helyen, fontosnak, és egyedinek nem igazán nevezhetők, a fejlesztők maradtak a kaptafánál, illetve inkább az önismétlésnél, hiszen ezek a tulajdonságok nemhogy pályáról-pályára, de játékról-játékra ismétlődnek.

Mindazonáltal a téma, és a találás eladja a játékot. Mint a sorozat általában, úgy ez a legújabb darab is kitűnő szórakozás mind a gyerekek, mind a felnőttek számára, a Star Wars rajongókról nem is beszélve. Ugyan multi még mindig nincs benne (nem mintha annyira hiányozna), viszont van co-op, tehát remek apa-fia, barát-barátnő meccseket lehet együtt lejátszani, a rengeteg poént pedig zseniális minőségben tálalják, pont annyi van belőle, hogy ne váljon erőltetetté, és épp annyira kiegyensúlyozott, hogy ne sértse meg a Star Wars fanatikusait. Ami a zenéket, és a hangokat illeti, azokra sincs panasz, magától értetődően John Williams felejthetetlen, legendás taktusai köszönnek vissza a játékban, a karakterek szinkronjaihoz pedig sikerült megszerezni az eredeti színészeket, többek közt Daisy Ridley, Oscar Isaac, John Boyega, Adam Driver, Carrie Fisher, és Harrison Ford is megszólal, ami csak erősíti az amúgyis mesés hangulatot. Összesen 200 karakter nyitható meg egyébként, még maga a film rendezője, és producere, J. J. Abrams, és Kathleen Kennedy is, az ismert szereplők közül rengeteg harmadosztályú figura is bekerült, ők vagy elenyésző szerepet kaptak Az ébredő Erőben, ennél fogva pedig észre sem vettük őket, vagy egyenesen a többi epizódból emelték át őket.
Attól függetlenül, hogy a Lego sorozat legújabb darabja egy-két apróbb újításon kívül nem sok új dolgot mutat fel az előző játékokhoz képest, nívóját még mindig nem veszítette el. Intenzív, vicces, jópofa, szórakoztató, és csodálatos. Mi kell még? Ja igen, nem ártott volna egy kis változatosság. Azonban a lassacskán huszadik tagjánál járó sorozat igazából nem is nagyon tudna érdemben megújulni, így aki valami ilyesmit vár, az sajnos csalódni fog. A többiek pedig készüljenek egy monumentális csillagközi kalandra! A The Force Awakens ízig-vérig Lego-játék. Bár egy poént nem lehet végtelenszer elsütni, a fejlesztőknek azért többé-kevésbé most is sikerült. Ugyanúgy elbűvöli a kisebb korosztályt, mint az idősebbeket, a Star Wars rajongók polca is kevesebb lenne nélküle. Vele van az Erő. Egyszóval mindenki dőljön hátra a fotelben, és kalandra fel!
7/10
Látványosság:
Játszhatóság:
Szavatosság:
Zene / Hang:
Hangulat:
Pozitívum
Remekül megkomponált űrcsaták, aranyos poénok, dinamikus játékmenet, a Lego-recept még mindig működik, és végülis a Star Wars az Star Wars.
Negatívum
Kisebb technikai hibák, időnként sajnos monoton, alig van benne fontosabb újítás.
A PlayStation.Community szerkesztősége semmiféle felelősséget nem vállal a "Teteszted" rovatban megjelent írások tartalmáért. A kritikák és pontszámok minden esetben a szerző saját véleményét tükrözik, nem a szerkesztőségét. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a Teteszted rovatban közzé tett írásokat adott esetben módosítsa, publikus formából kivegye, vagy törölje.
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
5. Penge70  PlayStation.Community tag
2016.08.20. 09:12:52
LV22
Jópofák ezek a legós játékok, habár szerintem is már túl sok
Jobb legózni a padlószőnyegen a gyerekekkel, mint TV előtt bambulva
4. VictorVance  Szerkesztő
2016.08.19. 15:50:51
LV18
Válasz 3. Onimushaman üzenetére:
Igen, a plusz pályák tényleg hozzátesznek valamit az élményhez. A fő sztorit igazából egy nap alatt sikerült végigvinni, de néhol erősen győzködnöm kellett magamat, hogy ne tegyem le a kontrollert.
Örülünk?
3. Onimushaman  Szerkesztő
2016.08.19. 15:39:50
LV24
Válasz 2. VictorVance üzenetére:
Maximum a kánon bónusz pályák miatt. Napi egy pályánál többet már nem voltam képes letolni...
señor
2. VictorVance  Szerkesztő
2016.08.19. 11:02:06
LV18
Válasz 1. B_Renato97 üzenetére:
Star Wars téma miatt szerintem érdemes azért egyszer végigtolni, de valóban ez már a sokadszorra bemutatott formula, ami már 1-2 résszel korábban eljutott arra a szintre, hogy monoton legyen.
Örülünk?
1. B_Renato97  Szerkesztő
2016.08.18. 20:10:44
LV4
Jó, jó de sajnos már kifolyik az agyam a sok Lego játéktól, pedig régen nagy rajongója voltam. A teszt remek volt a demo azonban nekem elég volt...sajnos.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
15938 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
5940 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4734 db
Utolsó belépés:
2019.08.26. 11:12:34
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea