PlayStation.Community Teteszted ›› PSti

2016.05.31. 21:27
10 hozzászólás
Szerző: PSti
Utolsó hozzászólás: PSti (2016.06.08. 20:52:42)
Megosztás
Értékeld a tesztet!
Lee Everett egy rendőrautóban távozik a városból, de sajnos nem jut célba, mert egy autóbaleset miatt az erdőben tér magához. Aztán jönnek a zombik, és Klementina, és Lee-nek egy roppant egyszerű zombis kalandjátékban kell túlélnie.

Hozzám a Walking Dead TV sorozat elég későn jutott el, és akkor se tetszett igazán. Baromira lassú, ismétlődő sztorival (nahát, megérkezünk valahova ahol szenvedünk egy kicsit, majd tovább kell menni egy másik városba) amit ma is csak azért követek, mert a barátnőm nézi. A játékra se voltam kíváncsi még a PS3-as időkben, de aztán a PS Pluson adták ingyen az első epizódját és megtetszett az egész. Most pedig egy akcióban sikerült komoly 5 dolcsiért beszerezni PS4-re, gondoltam megnézem milyen lett az új generáción.

Sajnos semmilyen. Grafikailag maradt ez a totál elmosott, szerintem PS2 vagy rosszabb szint, ami ráadásul még PS4-en is be tud akadni az akció közben amit agyilag nem tudok felfogni. A töltés ugyan gyors, de azt hittem legalább PS4-re megoldják már az akadásokat, de nem. Kicsit jobb a helyzet mint PS3-on, de még messze nem tökéletes. A grafika dettó. Mondjuk itt legalább nincs "újramester" szó a nevében, vagy "döntő kiadás", vagy ilyesmi, de ha youtube videót néznék akkor elhinném, hogy ez a PS3-as, nem a PS4-es. Lehet, hogy nem Uncharted 4 után kéne játszanom, de sajnos elég gyenge eresztés. PS3-on ez annyira nem tűnt fel. Legjobban amúgy akkor látszik, amikor behozzák közelire az egyik karaktert. Távolról még hagyján, de ezt a közelit nem bírja ez a szemem.
Jaj, csak közelit ne.

Ami viszont rendben van az a főhős, ráadásul Klementina egy szimpatikus kisgyerek, aki nem csak hisztizni tud a földön csokiért, hanem értelmes, meg minden. Mind neki, mind Lee-nek a legjobb "része" a szinkronja. Mindenki Nolan North-ért van oda, de ez a pali kenterbe veri bármikor. Ritkán hallani ilyen remek hangot, sőt, a többiekkel is elégedett vagyok. Kenny pl. kellőben bunkó, kapunk nyávogós manust, idegbeteg öref fatert, stimmelnek.

Történetileg harmadszorra is élvezetes. Olyan mint egy jó film, aminek ha ismerjük a végét se jelenti azt, hogy nem lenne érdemes újra megnézni. A készítők viszont picit csalnak. Szerintük ugyanis minden cselekedetem megváltoztatja a sztorit, de sajnos nem így van. A fő szál adott, szóval hiába nem beszélek valakivel, vagy nem haverkodok vele, ha a Telltale cég úgy gondolja, a muki úgyis velünk jön. Még Vitán is játszottam vele, és ott direkt máshogy mint PS3-on, de alig változtak a dolgok. Ez kicsit gáz, főleg hogy nagyon kiemelték azt, hogy mindennek mekkora a súlya. A legutolsó fejezet előtt ha nem támogattuk eléggé X-et akkor nem segít, de aztán csodával határos módon megint találkozunk és akkor már velünk tart. Nahát!
Ez sehogy se stimmel, mert Duck sose vezette a vonatot.

Egyetlen problémám van - de ez a TV sorozatnál is jelentkezik - hogy mivel a zombik 2 méter / óra sebességgel közlekednek, nem igazán lehet félni tőlük. Oké, ha sokan vannak akkor meg talán, de amikor 1 zombitól megy a para az egy vicc. Főleg úgy, hogy utolsó fejezetig hőseink kifogyhatatlan fegyverekkel rendelkeznek. Az egyik részben simán lövöldözhetünk Klementinával napestig. És itt nincs robbanó zombi, meg lerohanó zombi vagy hasonló extra, mint a többi ilyen jellegű játékban, csak az alap, lassan araszoló fajtával kell megküzdeni néha.

Visszatérve a történetre az elején rögtön egy zombi támadásnál lehet segíteni Kenny gyerekének vagy egy fazonkának, akinek nem jegyeztem meg a nevét. Mivel az utóbbin világosan látszott, hogy sokkal nagyobb eséllyel fog meghalni mint az üvöltöző Duck így rohantam megmenteni, de hiába, a zombik elkapták, miközben a kisrác túlélte. De ha neki segítettem volna, akkor is meghalna a másik célpont. Persze ezek elsőre nem esnek le, csak másodikra csalódás. Értem én, hogy hatalmas meló lenne megírni minden lehetőséget, de akkor ne mondják azt, hogy itt aztán mennyi út lehetséges, mert csak 1. Egyedül csak az a különbség, hogy ha nem beszélünk valakivel, vagy nem vagyunk jóban vele, akkor kimaradhatnak részek, de anélkül is halad előre a kaland. Ugyanez később viszont jó. A boltban ha a srácot mentem meg, akkor a sráccal, ha a csajt akkor a csajjal mehetünk tovább. Ilyeneket várnék végig. Ami még jó lehetne az a választások százaléka. Minden epizód végén megkapjuk, hogy az emberek mekkora százaléka döntött úgy fontos kérdésekben, mint mi. Sajnos azonban ez mára teljesen kiegyenlítődött, hiszen jóval a megjelenés után vagyunk. A PS3-as verziónál simán lehetett pár kérdésben 80/20%-ot is látni, de manapság ez már 48/52%, meg ilyenek.

A vége pedig elég szomorú, de kifejezetten jól sikerült. Szerencsére nem csináltak szirupos nyálat vagy valami ilyesmi szörnyűséget. Mindössze azt nem értem, hogy egy ennyire jó sztorit hogy sikerült taccsra tenni a második évadra, de ez persze nem az első hibája. Amiért kicsit haragszom az az epizodikus marhaság, amit ha jól emlékszem a Telltale hozott be a köztudatba. Ugyan a kalandok jól elkülönülnek, ez a része rendben, de könyörgöm, hónapokat várjunk a folytatásra az gáz. Ráadásul lemezzel játszók - akiknek ugye ott az egész - sem tudják átnyomni a "mi történt az előző részben" kisfilmet. Értem én, hogy 2 hónap múlva senki se emlékszik egy játékra, de ha 5 perce fejeztem be az epizódot, ahhoz még nem kell Kavinton.

De ez legyen a legnagyobb gondom. A grafika is szokható, csak kicsit sajnálom, hogy itt ez a remek sztori, de a körítés pedig annyira nem egy nagy szám. Pedig nincs rengeteg helyszín, vagy össze-vissza rohangáló szereplők folyamatos akcióval. Sajnos a történeten kívül ez minden másra is elmondható, azaz a feladatokhoz szinte gondolkodni sem kell, annyira egyszerűek. Ez persze szintén lehet előny és hátrány is, azaz aki csak meg akarja ismerni a történetet, az megfogta az isten lábát, de aki logikai erőpróbát vár az most csalódhat.
Aki szereti a minőségi drámát és még sose játszott a PS3-as vagy Vitás változattal annak ajánlom, ha nem zavarja a grafika milyensége, de akinek megvan a korábbi generáción annak semmi pluszt nem ad PS4-en.

Adatlap
- Megjelenés éve: 2012 PS3 / 2014 PS4
- Méret: 4.400 MB
- Fejlesztő: Telltale Games
- Kiadó: Telltale Games
- Ár jelen pillanatban (2016. május): PS Plus-osoknak ingyenes, amúgy 25 USD / 20 GBP / 7.690 Ft

Linkek: Hivatalos, PlaystationTrophies
7/10
Látványosság:
Átlagos
Játszhatóság:
Szavatosság:
Zene / Hang:
Kiemelkedő
Hangulat:
Kiemelkedő
Pozitívum
Remek történet, végre szimpatikus karakterek is vannak.
Negatívum
Gyenge grafika, semmi extra a PS3-as verzióhoz képest, akadások.
A PlayStation.Community szerkesztősége semmiféle felelősséget nem vállal a "Teteszted" rovatban megjelent írások tartalmáért. A kritikák és pontszámok minden esetben a szerző saját véleményét tükrözik, nem a szerkesztőségét. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a Teteszted rovatban közzé tett írásokat adott esetben módosítsa, publikus formából kivegye, vagy törölje.
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
10. PSti  PlayStation.Community tag
2016.06.08. 20:52:42
LV5
Válasz 9. ymmoTS üzenetére:
Jaja, az első sorozat vége csillagos ötös!
9. ymmoTS  PlayStation.Community tag
2016.06.08. 19:47:20
LV4
Válasz 8. PSti üzenetére:
Hát én is, mert a Walking Dead és Wolf among Us is eleggé látványosan mind1 volt hogy mit csinálsz :D de mondjuk WD első évad vége nagyon szép volt, az kárpotolt mindent
So.. this is what it feels like
8. PSti  PlayStation.Community tag
2016.06.08. 17:59:56
LV5
Válasz 6. ymmoTS üzenetére:
Na, ezt örömmel hallom. Remélem ilyen irányban haladnak a többi játékkal is.
7. PSti  PlayStation.Community tag
2016.06.08. 17:58:58
LV5
Válasz 5. Onimushaman üzenetére:
Az igen :)))))))
6. ymmoTS  PlayStation.Community tag
2016.06.08. 13:13:27
LV4
Válasz 4. PSti üzenetére:
Ennek az egésznek az a lényege, hogy úgy érezd Te alakítod a storyt, nem kellenek ide logikai dolgok szerintem, csak élvezetes story amit mindenképpen hoz. amúgy GOT már nem annyira egyértelmű hogy mi a vége, az összes szállnak több befejezése van például. Ilyen téren már fejlődik a TellTale
So.. this is what it feels like
5. Onimushaman  Szerkesztő
2016.06.08. 12:54:01
LV24
Válasz 4. PSti üzenetére:
Interaktív mese, nem kell kihívás. Egyik ismerősöm például szabályosan vergődött a Beyond harc részeknél. :)
señor
4. PSti  PlayStation.Community tag
2016.06.07. 22:55:05
LV5
Válasz 3. Onimushaman üzenetére:
Persze, csak ahogy Te is írtad, totál csőjáték, semmi kihívás.
3. Onimushaman  Szerkesztő
2016.06.07. 22:30:12
LV24
Válasz 2. PSti üzenetére:
Ezt azért nem mondanám. Egy gyerekkel nyomulsz, ami alapból bátor választás volt tőlük.
señor
2. PSti  PlayStation.Community tag
2016.06.07. 22:15:50
LV5
Válasz 1. Onimushaman üzenetére:
Jaja. S2 borzalmas ilyen téren, de szinte minden téren.
1. Onimushaman  Szerkesztő
2016.06.06. 12:56:52
LV24
Amit írtál, hogy gyenge logikai részek, na ebben voltak talán ilyenek utoljára. Season 2-ből személy szerint hiányoltam őket. A következő játékaik szinte egy csőben játszódnak.
señor
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV5
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
3062 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Pisti
Fórumhozzászólások száma:
17 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
2231 db
Utolsó belépés:
2019.04.27. 11:11:55
Regisztráció ideje:
2009.01.01. 11:27:32
Barátaim:

PlayStation®Network Online ID

PlayStation.Community Trófea