PlayStation.Community Teteszted ›› PSti

2016.04.29. 21:16
0 hozzászólás
Szerző: PSti
Megosztás
Értékeld a tesztet!
Mindig azt hallani, hogy egyre inkább elbutulunk. A fiatalok egyre kevesebbet tanulnak az iskolában, hiszen "amikor én gyerek voltam, és a párizsi 2 forint volt, akkor még sokkal többet kellett megtanultunk", mondják az öregek. Sajnos evvel együtt az öregek hiába voltak egyszer okosabbak, most már sok mindent elfelejtettek.... Ez ellen próbál tenni a játék a logikai-, matek-, nyelv- és megfigyelő-készségünket fejlesztve. Ugyanis ezekben a kategóriákban belüli mini játékokkal okosíthatjuk fel magunkat.

Kezdjük is a megfigyeléssel. Ebben 5 mini játék foglal helyet. Az első a "Boxed in", amiben a egy dobozba ugrálnak be mindenféle dolgok, pl. kamera, kocka, sisak, stb. Van, amelyik ki is jön, de nekünk azt kell megmondani, hogy amikor megáll a jövés-menés, akkor melyik cucc maradt bent. Legkönnyebb szinten ez csak 5 dolog, de géniusz nehézségen már 2 kockát kell egyszerre figyelni, szóval nem egyszerű.

A "Where is It" egy itt a "piros hol a piros", ami felhasználja a vitához adott AR kártyákat. Mondjuk feleslegesen, de ezt most hagyjuk. Legkönnyebb fokozaton 3 tojást forgat, és csak meg kell mondani, hogy melyik alatt van a cucc. Forgatja, rakosgatja őket, és a végén rákérdez a helyére. Legnehezebben pedig 5 tojást forgat, ahol 2 cuccot kell követni, és nem csak azt kell tudni, hogy a kétféle cucc hol van, hanem azt is, hogy melyik az, amire rákérdez a gép.

A "Same Different" egy roppant egyszerű játék, ahol csak arra kell figyelni, hogy a folyamatosan megjelenő dolgok mennyiben hasonlítanak az előzőekhez. Tehát berak egy kockát meg egy sisakot, aztán leváltja a kockát egy órára, de a sisak marad, és megkérdezi, hogy a bal oldali és persze a jobb oldali ugyanaz vagy más? Persze ezt is lehet fokozni: Maximum nehézségen nem 2, hanem 4 cuccot kell figyelni, ráadásul már nem csak azt kérdezi, hogy a cucc maga ugyanaz-e, hanem azt, hogy mondjuk a szín egyezik vagy sem.

A "Turbo Tap" nem csak a megfigyelő készséget, hanem az összes kezünket is próbára teszi, hiszen egyszerre kell a Vita elejét és hátát is nyomkodni. A képernyőn feltűnnek szavak. Legkönnyebb fokozaton csak a FRONT (előlap) és REAR (hátlap) és e szerint kell nyomkodni a vita elő vagy hátlapját. Akinek ez piti feladatnak tűnik mehet nehezebb szintre. Ott már azt is megmondja a gép, hogy pontosan hova nyomjunk, pl. "Jobb felső előlap", vagy "hátsó jobb", rögtön kettőt egyszerre. Polipok előnyben!

Utolsóként vár a "Rapid Recall". Itt sorra mutat nekünk dolgokat, pl. szemüveg, kocka, nagyító, stb, aztán a végén berakja az összes cuccot, és nekünk tudnunk kell, hogy melyikeket láttuk az elmúlt 5 másodpercben. Nem olyan vészes? Legnehezebb fokozaton már olyan sokat kell megjegyezni annyira rövid idő alatt, hogy csak akkor sikerülhet, ha lassított felvételben felvesszük a játékot.

A nyelv csoportot a "Word Wheel" indítja. Egy szót kell összerakni, ami persze össze-vissza kerül fel a szó-kerékre. Pl. Az AOFM FOAM lesz. Először az első betűre kell rámutatni, majd a kereket a másodikig tekerni, arra mutatni, stb. A nehézséggel csak a szavak hossza emelkedik, de persze ehhez komoly angol tudás is kellhet.

Második a "Spell It", ahol egy szót hallunk, és utána betűnként fel kell azt rajzolni egy táblára az érintőképernyőn. Tehát ha azt halljuk, hogy DOG, akkor az D, O, G. Meglepően jól működik a karakter felismerés. Hasonlóan a Word Wheel-hez itt is egyre nehezebb szavak jelentik a nehézséget.

Az "Alpha Trap"-hez ismét kellenek az AR kártyák. A gép ugyanis a virtuális térben betűket jelenít meg, amit ABC sorrendben kell megjelölni. Tehát ha kirakja a D N E J A-t, akkor a megoldás A D E J N. Az elején még csak 4-5, de később rengeteg betűt kell sorba rakni.

A "Lost Letter"-ben egy szót kapunk, amiben hiányzik egy betű. Nekünk azt kell a táblára rárajzolni. Nem meglepő módon itt is az a nehezítés, hogy egyre kacifántosabb és hosszabb szavakból kell kitalálni már nem csak 1, de több betűt is. Pl. géniuszon ezt kaptam: N?OLI??I?. Azóta se tudom mi volt az. :)

Utolsónak az "Odd Word Out"-ban 4 lehetőség közül kell kiválasztanunk az oda nem illő szót. Pl.: Walk, Spring, Sneeze, Run közül a Sneeze, mert a többi menéssel kapcsolatos, A Sneeze pedig a tüsszentés. Géniusz szinten az Odd Word Out annyira durva, hogy még 1 csillagot se sikerült elérnem benne.
Logikai képességeinket csillogtathatjuk meg a "Cube Mania"-ban, ami az első ilyen jellegű játék. Talán emlékszenek páran a Pipe Mania játékokra, de lehet, hogy okos telefonon most is megy az ilyesmi. A lényeg, hogy egy csövet kell elkészíteni úgy, hogy egy 3D-s alakzatot látunk, amiben az eleje és a vége között direkt elrontják nekünk az utat. Rubik kocka szerűen kell az oldalait mozgatni de csak 1-1 kockányit. Lehet, hogy leírva nem tűnik valami izgalmasnak, de ez az egyik legjobb mini játék. Géniusz szinten két csövet kell összekötni de úgy, hogy a csövek már egymás alatt-felett is mennek, nagyon kész.
Másodikként a "Path Finder"-ben egy kis figurát kell irányítani, aminek fix lépései vannak. Pl. előre, jobbra, stb-stb. A trükk az, hogy a pálya adott, tehát a figura nem csak megy bele a vakvilágba, hanem el kell érnie egy fix helyre, de csak annyit léphet, amennyit kapunk, pl. 5x, előre, jobbra, le, fel, balra, le. Nekünk pedig a pályát kell úgy manipulálni, hogy a mezőit tudjuk kiemelni a síkból vagy kiegyenlíteni. Ez arra jó, hogy ha a figura falba ütközik, akkor nem tud arra lépni, de a lépést ugyanúgy felhasználja, szóval lehet evvel trükközni. Itt kell igazán agyalni, mert pl. géniusz szinten egyszerre 2 figurára is figyelni kell, akiknek ugyanazok a lépései. Briliáns darab!

A "Live Jigsaw" egy puzzle összerakós játék, ami a Vita kameráját felhasználva a saját szobánk egy darabját kell összerakni. A vitát mozgatva a puzzle is mozog! A darabokat lehet mozgatni és forgatni is, szóval nem egyszerű a mutatvány. Az elején még "rendes" puzzle oldalaik vannak amiből azért lehet következtetni pl. a szélekre, de a végén már csak négyzetekből kell kirakni a képet.

A "Roller Blocks" a nagy anti-kedvencem, mivel iszonyat nehéz. A vita mozgás érzékelőit használja ki ahhoz, hogy 2 kockát bejuttassunk fix pontokra. Tehát ha a vitát megdöntjük, akkor a kockák egy mezőt esnek lefelé. A dolgot falak bonyolítják, de ez már a legkönnyebb szinten is olyan nehéz, hogy rövid távon hagytam is.

A kategória utolsójaként "Chain Reaction". A pályán elhelyezett oszlopokat kell a színük alapján sorba kötni úgy, hogy egymást ne keresztezzék (mert akkor megsemmisül az univerzum) :). A végén már extra-fehér oszlopokat is kapunk amit bármivel össze lehet kötni a látott 5 féle oszlopok közül. Így leírva nem hangzik valami érdekesnek, de mégis az.

A matek részen "Less Equals More"-al kezdünk, ami nevéhez mérten egy kisebb, egyenlő vagy nagyobb eldöntendő kérdést vet fel. Az elején még sima ügy, hiszen azt mindenki tudja, hogy 4 kisebb mint 5, de gondolom arra mindenkinek kell egy kis idő, hogy 5x 1/4 vagy 2-3/4 a kisebb nagyobb vagy egyenlő? Vagy nézzük a 3-3/4 és a 9/4-elt. Na melyik?

A "Bubble Sequence" szintén a Vita kameráját használja. Feldob egy hiányos egyenletet, amit nekünk kell megoldani a virtuális térben. Pl.: 23 ____ = 25. Mögötte pedig számok láthatók buborékban, és meg kell keresnünk az odaillőt, ami jelen esetben a -2 lesz. Azaz a +2 ;) A buborékot a ravasz gombokkal lőhetjük ki, és ha az egyenlet helyes, jön a következő. A buborékokhoz pedig magát a Vitát kell a levegőben mozgatni, tehát a mozgás érzékelőt is használja a kamera mellett.
A "Calculation Plus" nem más, mint egy egyenlet megoldó. Legkönnyebb fokozaton még mindenki által megoldható feladatokat dob, mint pl,: 2 x 2 = ? Az eredményt a kis táblára kell rajzolni. Ide kapcsolódóan most be is ugrott egy apró hiba: A négyest (4) az elején nehezen tudtam beadni, mert nem úgy kell rajzolni mint egy Y felét, hanem úgy, mint egy L betűt és az alsó részén húzni egy egyenes vonalat. Legnehezebben természetesen már komoly egyenleteket kell kitalálni, mint pl.: 63 x ? / ? = 54.

A "Number Pinch" szintén jópofaság. Feldob 2 számot, pl. 6 és 4, majd megjelenik 4 buborékos számot, pl. -3 1 5 7. Ezután úgy kell őket párosítani, hogy az 6 és 4 legyen. Tehát az 1-et és az 5-öt, továbbá a 7 és -3 buborékokat kell összehúzni. Géniusz szinten pedig már az összeadás, kivonás stb jeleket is figyelembe kell venni.

Legutolsó a "Sum Sequence". Roppant egyszerű, de csúcs ötlet. Ad ez kezdő számot, pl. 25, és utána matek műveleteket hoz be folyamatosan. Pl. -2. +1. x3. Ezek bizonyos ideig maradnak a képen, vagy fejszámoló művészeknek lehet rögtön új műveletet kérni. Stb. A végén pedig be kell írni, hogy mennyire jutottunk. Annyira tetszett, hogy valami csoda folytán még géniusz szinten is elértem 2 csillagot, pedig ott már 3 jegyű számok az alap, és szinte valós időben kell kérni a következő számot.
A logikai rész kedvcsinálója.

Ebből a rengeteg választási lehetőségből gondolom mindenki megtalálja a kedvenceit, de a Smart As még arra is gondolt, hogy ne csak egy, hanem több kategóriát is fejleszthessünk egyszerre. Hogy néz ez ki? Minden nap ad nekünk úgynevezett napi kihívást, ami véletlenszerűen ad a 4 darab 4 fő kategória 1-1 mini játékából egymás után. Pl. kapunk egy "Turbo Tap"-et, majd "Word Wheel"-t, ezt követi a "Path Finder" és legutoljára egy "Bubble Sum". Ha ezt megcsináljuk, akkor máris kiírja, hogy melyik dolog az erősségünk, a matekunk, a nyelvérzékünk, a megfigyelésünk vagy a logikánk. Ha mindennap elvégezzük a napi etapot akkor a fejlődésünket grafikonon követhetjük, így látva, hogy mivel érdemes foglalkozni. Pl. nekem legjobban a "Lost Letter" megy, és a legnehezebb az "Odd Word Out". Ezt nem magamtól tudom, hanem a statisztikában látni. Elvileg 7%-ot okosodtam is, bár ezt kétlem :)

A legjobb az, hogy a játékot mindenki a saját szintén játszhatja. Nem megy a matek öt jegyű számokkal? Lehet nyugodtan egy jegyűeket összeadni. Kell a kihívás? Hajrá géniusz szint, ahol vért lehet izzadni azon, ha kell a 3 csillag, mert természetesen minden időre megy. Senki se csesztet, hogy ha valamit elrontunk, és ha meg zseniként végigcsinálunk egy feladatot, még a facebookra is lehet vele menőzni. Sőt, online cuccok is vannak, pontjainkkal erősíthetjük saját országunkat és a játék még az azóta lelőtt "Near" funkciót is kihasználta, amivel a közelben levő Vitás haverjainkkal tudtuk összemérni erőinket agyainkat.

Néha kérdez is tőlünk dolgokat (kis adatgyűjtés) és azokat beküldve érdekes statisztikai dolgokat tudhatunk meg. Például az a kérdés, hogy inkább otthon szeretsz maradni a szabadidőben vagy eljársz, és akkor legközelebb a "Word Wheel"-t megnyitva rögtön mondja, hogy akik eljárnak otthonról azok jobban teljesítenek a "Word Wheel"-ben mint akik nem. Természetesen mindenki azt ad meg amit csak akar, tehát lehet, hogy az egész fals adat lesz, de mindenesetre érdekes.

A Smart As játék az, amivel szerintem a Vitát reklámozni kellett volna. Nem csak az alap gombokat, hanem a Vita összes tulajdonságát használja. AR kártyák, kamerák, mozgás érzékelő, első és hátsó tapi pad, nincs is olyan, ami kimaradna. Mindezek mellett a megvalósítás sem lett ronda, a zene és a hangok is kifejezetten kellemesek. A játék legnagyobb hibája a fent említett "négyes" nehéz felismerése, de miután rájöttünk a helyes lerajzolásra, már az se probléma. Aki nem csak az ész nélküli lövöldözéseket szereti, annak ez egy főnyeremény.

Adatlap
- Megjelenés éve: 2012
- Méret: 1857 MB
- Vita TV kompatibilis: NEM
- Fejlesztő: Climax Studios
- Kiadó: Sony Computer Entertainment
- Ár jelen pillanatban (2016. május): 13.49 USD / 7 GBP / 3.290 Ft

Linkek: Hivatalos, WikiPedia, PlaystationTrophies
10/10
Látványosság:
Kiemelkedő
Játszhatóság:
Kiemelkedő
Szavatosság:
Kiemelkedő
Zene / Hang:
Kiemelkedő
Hangulat:
Kiemelkedő
Pozitívum
Minden
Negatívum
Lelövik a szervereket 2016. Május 31-én.
A PlayStation.Community szerkesztősége semmiféle felelősséget nem vállal a "Teteszted" rovatban megjelent írások tartalmáért. A kritikák és pontszámok minden esetben a szerző saját véleményét tükrözik, nem a szerkesztőségét. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a Teteszted rovatban közzé tett írásokat adott esetben módosítsa, publikus formából kivegye, vagy törölje.
Olvasói vélemények
LV5
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
3063 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Pisti
Fórumhozzászólások száma:
17 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
2231 db
Utolsó belépés:
2020.01.13. 16:53:03
Regisztráció ideje:
2009.01.01. 11:27:32
Barátaim:

PlayStation®Network Online ID

PlayStation.Community Trófea