PlayStation.Community Teteszted ›› PSti

2016.01.27. 17:34
8 hozzászólás
Szerző: PSti
Utolsó hozzászólás: ps2true (2016.02.14. 19:01:00)
Megosztás
Értékeld a tesztet!
Lana vonattal szökik Silver Citybe a "speciális" kislánnyal, Amyvel. Megérkezésük előtt egy robbanást hallanak és a vonat felborul. Lana még látja a kalauzt, de az zombivá változik és leüti őt. Feleszmélve rájön, hogy Amy eltűnt, ideje megkeresni.

És igen, ismét itt vannak a zombik. A játékban mégsem a kiirtásukra, hanem elsődlegesen a kikerülésükre kell törekedni, hiszen az elején Lana nem egy akcióhős, hanem egy törékeny nő. Az ellenfelek elől elbújhatunk, vagy akár el is futhatunk. Ha nagyon akarunk harcolhatunk, de csak akkor, ha Lana talál egy fa botot, vagy vascsövet. A gyengébb pár csapástól elporlad, tehát nem lehet az egész játékot vele végig verekedni, a vasat pedig csak a vége felé találunk. Ráadásul egy zombi könnyedén megöli Lanát addig, amíg nem gyakoroljuk be a harcot. Normál fokozaton először el kell hajolni, majd kettőt csapni, ismét elhajlás, csapás, mire az elporlad.
Ugyanis amikor a zombik támadnak, azt ki lehet kerülni elhajlással (amúgy a piros kör gombbal), de csak akkor, hogy ha jól időzítünk. A nő kibír pár ütést, de nehézségi foktól függően ha nem figyelünk, gyorsan meghalhatunk. Az akciómentességet még a lopakodás segíti, azaz ha lassan, guggolva haladunk (R3) akkor lehet, hogy a zombik meg sem hallanak minket.

Szóval inkább egy túlélős kalandjáték ez, mint akció, pár ijesztgetős motívummal és minimális logikai feladványokkal. Itt semmi komolyra nem kell gondolni, csak egyszerűbb feladatokra. Az elején kétszer "hackelhetünk", ami azt jelenti, hogy 4 oszlopon kell kitalálni az odaillő helyes kódot. Ezeket forgatással lehet cserélni, de a próba során a játék nem csak azt jelzi, hogy melyik jó és melyik nem, hanem azt is, hogy ha az egyik rossz helyre került, tehát gyorsan megoldhatóak. A kislány is hackel néha, de azt magától csinálja, csak meg kell kérni rá.

Amy másik nagyon hasznos tulajdonsága az, hogy mivel kicsi, befér olyan helyekre ahova Lana nem, és megnyomhat kapcsolót vagy ilyesmi. Mindezek mellett ha veszélyt érez, akkor erősebben kezd dobogni a szíve (amit ténylegesen is hallunk) így tudhatjuk, hogy a zombi ott figyel a sarok mögött. De csak akkor, ha fogjuk a kezét (R1), ha nem, akkor nincs figyelmeztetés. Ha találunk szekrényeket akkor elbújhatunk, sőt, lehet csak Amyt is elrejteni, hogy addig Lana mehessen máshova, vagy együtt is el lehet rejtőzni.
Zombikon kívül később fegyveres katonákkal találkozunk. Őket nem lehet megölni botokkal és ha meglátnak minket akkor vége a dalnak. Rajtuk kívül a sugárfertőzés is árt nekünk, amit egy Lanán levő lámpa mutat. Ha zöld akkor semmi baj, ha sárga, akkor közepes, ha piros, akkor sietnünk kell, különben meghalunk. Ha velünk van Amy, akkor bárhol mászkálhatunk, ha nincs akkor pedig folyamatosan romlik az állapotunk. Viszont ha piros szintű a fertőzésünk akkor a zombik nem támadnak ránk, mert azt hiszik, hogy egy vagyunk közülük.
Nem utolsó sorban Amy misztikus képességekkel rendelkezik. Ehhez először ábrákat kell lerajzolni, amit később hasznosíthat, de csak limitált módon. Azaz hiába kaptunk valamit nem használhatjuk folyamatosan, kivéve a harmadik pályán, ahol egy ábrán állva "lőhetünk" ezerrel.

Egy negatívumról be kell számolnom: Erről a rémes főellenségről. Nem azért írom ezt mert olyan para, hanem azért, mert egy sima zombi, akit csak úgy lehet megölni, ha előtte kap egy áramütést, majd ezt ismételgetni párszor, és stáblista. Tehát nincs rendes lezárás, gondolom sorozatot akartak csak nem jött össze. Ezt Amy képességei is alátámasztják, hiszen csak kétféle erőt kap, de a tulajdonságai között vagy 5-6 hely látható.

Grafikailag 720p, ami annyira nem gáz, csak vertical sync az nincs, szóval néha széttörik a kép. Hang Dolby 5.1, ami kifejezetten kellemes, sejtelmes hátteret ad. A hangulat evvel együtt tökéletes és végre nem csak azért tart velünk valaki, hogy a főhős ne féljen egyedül.

Történetileg semmi extra és elég rövid is. Összesen hat nagyobb pályát kell túlélni, ami olyan másfél, egy órát jelent szintenként. Persze ha nem találjuk a továbbjutást akkor kitolódhat, de akkor sem tart sokáig. Mindenesetre a tartalom minőségi, és később elővehető egy újbóli végigjátszásra. Annak semmiképp se ajánlom aki akciódús lövöldözést akar, mert ez inkább egy lopakodós túlélős kalandjáték. Horrornak nem nevezném, mert ugyan itt lófrálnak a zombik, de ennyi, nem igazán félelmetes.

Adatlap
- Megjelenés éve: 2012
- Méret: 1,615 MB
- Fejlesztő: VectorCell
- Kiadó: Lexis Numérique
- Rendező: Paul Cuisset

Linkek: Wiki, PSC Trófeák, PlaystationTrophies

Érdekel egy másik vélemény, Jézus PSC tesztje? Katt ide!
7/10
Látványosság:
Játszhatóság:
Szavatosság:
Zene / Hang:
Kiemelkedő
Hangulat:
Kiemelkedő
Pozitívum
Lopakodás, a zombik néha zombinak néznek, Amy.
Negatívum
A grafika lehetne jobb, vertical synch hiánya, főellenség nyomi.
A PlayStation.Community szerkesztősége semmiféle felelősséget nem vállal a "Teteszted" rovatban megjelent írások tartalmáért. A kritikák és pontszámok minden esetben a szerző saját véleményét tükrözik, nem a szerkesztőségét. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a Teteszted rovatban közzé tett írásokat adott esetben módosítsa, publikus formából kivegye, vagy törölje.
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
8. ps2true  -A LEGNAGYOBB-
2016.02.14. 19:01:00
LV24
Meg van a játék de nekem csak a gagyi szó jut az eszembe róla. Olyan szinten törik a kép,hogy a borzalom.
Playstation
7. martin  Főszerkesztő
2016.02.14. 18:16:53
LV27
Sok neki a 7. Inkább 4.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
6. PSti  PlayStation.Community tag
2016.02.03. 10:02:02
LV5
Jó szórakozást!
5. Janinja82  Mérges Sárkány
2016.02.02. 16:20:05
LV3
Válasz 4. PSti üzenetére:
Azt én is! Pedig vártam nagyon. Sokan a harc rendszert is lehúzták, pedig rohadtul nem erről szolt a játék. A zombik közt dőlöngélni és izgulni hogy ne változ át. Nagyon jó! Elő is szedem újra!!!!
4. PSti  PlayStation.Community tag
2016.02.01. 18:03:39
LV5
Hangulat csillagos húszas :) Csak azt sajnálom, hogy nem lett folytatása.
3. Janinja82  Mérges Sárkány
2016.02.01. 16:58:39
LV3
Válasz 2. PSti üzenetére:
Én végigvittem kb 5X és a tesómnak is tetszett. A hangula mint mondtam kiváló
2. PSti  PlayStation.Community tag
2016.01.31. 17:08:39
LV5
Örülök, hogy valakinek tetszett! Szinte bárkinek mutattam, sírva fakadt tőle.
1. Janinja82  Mérges Sárkány
2016.01.30. 22:45:11
LV3
Nekem hatalmas meglepetés volt az Amy!!! Rongyá játszottam, a hangulata olyan amit csak rég éreztem horror játéknál. Nagyon jó benne a feszültség mikor át kell jutni a zombikon és már alig vagy ember. Nálam simán 8.5 pont!!!
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV5
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
3063 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Pisti
Fórumhozzászólások száma:
17 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
2231 db
Utolsó belépés:
2020.01.13. 16:53:03
Regisztráció ideje:
2009.01.01. 11:27:32
Barátaim:

PlayStation®Network Online ID

PlayStation.Community Trófea