PlayStation.Community Teteszted ›› VictorVance

2016.01.04. 16:30
6 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Utolsó hozzászólás: mentoloshypo (2016.10.14. 22:15:31)
Megosztás
Értékeld a tesztet!
Térdre a király előtt!
Elég sokan, de a horror rajongók biztosan ismerik a Gonosz halott trilógiát. Sam Raimi filmjei már jó ideje kultusz-státuszt élveznek (ami ritka, hogy még a folytatások is), megkerülhetetlen alapművek, vérrel, csonkolással, démonokkal, humorral, na meg nőket erőszakoló fákkal. Minden, ami a horrofanoknak szem-száj ingerük, filmművészetileg pedig leginkább azt lehet értékelni bennük, hogy milyen kis költségvetésből mekkora kreativitás, szenvedély, és tisztelet hatja át őket. Kötelező mindhárom, egy zseniális Bruce Campbell-el, aki legjobb alakításait ezekben a filmekben nyújtja, konkrétan a harmadik epizód száz százalékig rá épült. A trilógia záró darabja se mostanában került a mozikba, de a franchise nem csak a mozivásznakon vetette meg a lábát: készült képregény, ruha, játékfigura, és még videojáték is belőle, utóbbiból mindjárt öt is, igaz az első még a ’80-as években, a korszakhoz, és a platformhoz igazított kezdetleges grafikával. Bár a filmen alapult, mégis a következő három játék képez valamiféle egységes trilógiát, ennek első szelete az Evil Dead: Hail to the King volt, még 2000-ben jelent meg PSX konzolra, ezen kívül PC-re, és Dreamcast-re is. Akkoriban mázsaszámra jöttek a különböző film, mese, képregény, könyv adaptációk konzolokra, így nem csoda, hogy a Gonosz halott sem kerülhette el sorsát, a játék fejlesztője a Heavy Iron Studios volt, akik kifejezetten az ilyen munkákra specializálódtak. Azt hozzá kell fűznöm, hogy ezek az adaptációk ritkán nyújtanak gyatránál jobb minőséget, ám az mindenképp fontos, hogy a Hail to the King nem váltja meg a világot, viszont ahhoz képest, hogy egy film volt az alapja, egész korrekt.
A játék nem valamelyik filmet dolgozza fel, hanem a harmadik epizód, A sötétség serege folytatása. Nyolc év telt el azóta, hogy Ash megjárta a középkort, és megmentette a világot a démonoktól, azóta visszakapta állást az S-Mart-ban, és az egyik munkatársával, Jenny-vel jár. Egész jól alakul az élete, viszont évek óta visszatérő rémálmok gyötrik a rég történt borzalmakról, és a Necronomicon-ról. Jenny végül úgy dönt, visszaviszi Ash-t abba a régi erdei faházba, ahol minden elkezdődött, hogy barátja túlléphessen a múlton, és szembenézhessen démonaival. Utóbbi meg is történik, csak nem úgy ahogy an ők gondolták, ugyanis nem sokkal megérkezésük után feltűnik Ash levágott jobb keze, és lejátssza Knowby professzor régi magnófelvételét, amin az felolvassa a Holtak Könyvének a varázsigéjét: a gonosz ismét felébred, és elrabolja Jenny-t, és ha ez nem elég, megjelenik Ash gonosz mása is. Hősünk tehát kénytelen újra felvenni a harcot a kénköves pokol teremtményei ellen, első dolga bemenni a fészerbe, és hosszú évek után megint a kezére húzni a láncfűrészt, itt az ideje újra rendet rakni, megfingatni a démonokat, és megmenteni a nőt.
A Hail to the King nem egy egyszerű játék, tipikusan az, aminek időt kell adni, szokni kell, hogy az ember belerázódjon. Azonban van egy bizonyos hangulata, és a főmenü is lazán indít, ha egy ideig nem nyomunk meg semmit, akkor Ash vicces beszólásokat kezd puffogtatni, így megpróbálva rávenni minket, hogy kezdjünk neki a játéknak. A két CD-n terpeszkedő cucc kőkemény Resident Evil klón, tehát rögzített kameraállásból irányíthatjuk hősünket, az irányítás lényegében ugyanaz, bár valamivel kiforrottabb, mint az RE-ben, ugyanis itt már futás közben is tudunk fegyvereket használni, fokozva a fekete-komédiás hangulatot, egy gombnyomásra Ash mindenféle vicces benyögéseket fog mondogatni. Antihősünket irányítva mi is Ash bőrébe bújhatunk, ami parádés tud lenni, főleg, hogy a készítők láthatólag igyekeztek megfelelni a filmek rajongóinak, inkább az ő igényükhöz szabták a játékot. Rengeteg kis utalás, poénos kikacsintás van a trilógiára, hozza is azoknak a stílusát, folyik a vér rendesen, a miliőt pedig jól alkották meg a borzongató, dohos faházas, sötét erdős környezettel. A játékos már-már érzi a hátát megcsapó félelmet keltő hideg, erdei szelet. Az akkori bevált RE-formulára bízták rá az egész koncepciót.
A játékban eléggé változatos, és rusnya dögökkel hoz minket össze a sors, kaszabolhatunk zombikat, ember bőrbe bújt démonokat, csontvázakat, különféle pokoli teremtményeket, és rozsomákokat is, tehát azért széles a szörnyválaszték. Nekünk pedig az összeset vissza kell küldenünk a másvilágra, szerencsére bőven akad erre a célra kitalált eszköz, baltától kezdve a lőfegyverekig (pisztoly, puska), igaz, utóbbinak haszna nem sok van, mert a játék főleg a közelharcra épül. Ennél fogva legtöbbet az Ash kezére illesztett láncfűrészt fogjuk használni, csapkodhatunk vele simán, de be is indíthatjuk, így nagyobb kárt okozva az életünkre törő monsztákban, de vigyázni kell, mert egy idő után kifogy, és benzin kell bele. Invetory-nk is van természetesen (most megint ideszúrhatnám, hogy „mint az RE-ben”), ahol cuccainkat tárolhatjuk, a Holtak Könyvének lapjait is meg kell szereznünk, ami kiemelt fontosságú, keresni kell őket, megtalálásuk nem mindig olyan könnyű.
Gyakorlatilag annyira hasonlít a Resident Evil-re, a játékmenet, a különböző, továbbjutást igénylő tárgyak megtalálási módja, kombinálása, az előre renderelt, mozgó hátterek, a korlátozott lőszer adag, hogy akár egy régi RE teszt leírását is beilleszthetném, senkinek se tűnne fel. Azonban mindez nem probléma, a játék ügyesen veszi kölcsön a receptet, sőt, azért egy ilyen stílusú programnak, ebben a korszakban ez a megvalósítás állt a legjobban.
Akkor hát hol van a kutya elásva? Nos, a fejlesztők, ha kopírozásban nem is, a küzdőszellemben túllőttek egy bizonyos határt, az ellenfelek folyamatosan jönnek, de tényleg, minden sarokból, ami egy idő után idegesítő lesz, főleg, ha a muníciónk, és a benzinünk is elfogy. Akkor jön a szaladgálás, a csapkodás, és a reménykedés, hogy valahogy sikerül kiverekednünk magunkat élve a szorult helyzetből – nem a legjobb esélyek. A játék egyébként, részben emiatt is nehéz, elakadni is elég sok helyen lehet, tehát a régi motoros gamerek szeretni fogják, mert tényleg van benne kihívás bőven.
A grafika mai szemmel nézve természetesen értékelhetetlen, nem tegnap volt már a PSX fénykora, szóval itt azért kicsit vissza kell menni, lényegében erős közepesnek számított akkoriban. Hagy némi kívánnivalót maga után, főleg a szörnyek vannak sután megalkotva, de egyébként nem néz ki rosszul a játék, csak olyan átlagos. Akik részrehajlóbbak az idejétmúlt grafikával kapcsolatban, azoknak jobban feltűnik, a többieknek viszont édesmindegy – mégis egy 15 éves cuccról beszélünk. Viszont ezt nem hozhatja fel mentségként, már megjelenésekor sem hozhatta, hogy bugos, hemzseg a programozási hibáktól, ami annyiban merül ki, hogy időnként elakadhatunk valami tereptárgyban, vagy beszorulhatunk a falba. Bosszantó, de az élmény nem rontja le annyira.

A Hail to the King nem lett klasszikus, ennyi esztendő után jó, ha a veterán gamerek negyede emlékszik rá, ettől függetlenül hangulatos cucc. Resident Evil, vagy Silent Hill rajongók megfogják benne találni az értékelhető pontokat, mert nosztalgiázni remek vele, de mindent összevetve másoknak nemigen ajánlható, ez a Gonosz halott fanok játéka. Szépen idézi meg a filmeket, hangokban, zenékben is, ilyen téren kiváló, és Ash szinkronját természetesen a halhatatlan Bruce Campbell adja, másként nem is lehet. A trilógia játékadaptációi közül még mindig ez a legjobb, sajnos vita nélkül elmondható, hogy innen már csak lefelé vezetett az út. Akkoriban nem kellett szégyenkeznie, most pedig, ha egy kis időutazásra vágyunk, akár ezt az eszközt is választhatjuk hozzá. A filmek rajongóinak természetesen kötelező, vannak hibái, de az biztos, hogy nem rossz játék.
7/10
Látványosság:
Átlagos
Játszhatóság:
Átlagos
Szavatosság:
Zene / Hang:
Kiemelkedő
Hangulat:
Pozitívum
Sikeresen ülteti át a filmek hangulatát a pixelvilágba, van benne kihívás.
Negatívum
Azon felül, hogy grafikailag, és játékmenetileg teljesen idejétmúlt, hemzseg a bugoktól, és a csiszolást jócskán igénylő megoldásoktól.
A PlayStation.Community szerkesztősége semmiféle felelősséget nem vállal a "Teteszted" rovatban megjelent írások tartalmáért. A kritikák és pontszámok minden esetben a szerző saját véleményét tükrözik, nem a szerkesztőségét. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a Teteszted rovatban közzé tett írásokat adott esetben módosítsa, publikus formából kivegye, vagy törölje.
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
6. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2016.10.14. 22:15:31
LV28
Válasz 5. VictorVance üzenetére:
Én egyedül általában, de például a Resi 3 Nemesis-t haverral toltuk ki, hétvégére kikölcsönöztük. Esténként toltuk a nagyobb hatás végett, azért néha még így is megvolt a hangulat, emlékszem amikor a rendőrörsre másodjára mentél vissza a rendőr kapitány hullája eltűnt és csak egy vércsík maradt utána. Nemesis váratlan lerohanásainál meg majd kiugrott a szívem. Érdekes, mai szemmel nem is értem azt a grafikát hogy tudtam komolyan venni, de gondolom 15 év múlva ugyanezt mondják majd a BF1-re ve vagy a Witcher 3-ra. :)
5. VictorVance  Szerkesztő
2016.10.13. 21:27:08
LV18
Válasz 4. mentoloshypo üzenetére:
Mi haverral vittük végig ezt a játékot, ahogy a Resident Evileket is, úgy azért nem volt annyira parás, inkább csak röhögtünk a sok hülyeségen. És élvezhetőbb is volt az összkép :D
Örülünk?
4. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2016.10.13. 21:10:30
LV28
Határozottan emlékszem, hogy anno fostam a játék alatt! De hatalmas hangulata volt, imádtam. :)
Jézusom, ilyen öreg vagyok már?
3. Rosszarc  PlayStation.Community tag
2016.01.06. 18:30:27
LV1
A filmeket imadom, tehat a jatekokat is tobbszor vegigjatszottam.
Mind a mai napig megvan a jo oreg psx-el egyutt, számomra megunhatatlan.
2. noozi  PlayStation.Community tag
2016.01.05. 06:56:02
LV17
úúh de szerettem :D
PSN ID; No_Ozi_
1. kurogane  PlayStation.Community tag
2016.01.05. 00:58:33
LV6
Imadom,koztuk a filmek is a kedvenceim koze sorolando.Pont az iment neztem melyik ps konzol volt kulcsinre a best es nalam a ps1 a befuto meg azert csak azon nottem fel es szinte csak exkluzivok jottek ra konkurencia hijan: D
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16250 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6071 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4822 db
Utolsó belépés:
2019.11.13. 16:04:30
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea