PlayStation.Community Teteszted ›› VictorVance

2016.01.02. 10:32
6 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Utolsó hozzászólás: VictorVance (2016.01.04. 16:24:46)
Megosztás
Értékeld a tesztet!
Túlóra Karácsonykor.
Ha az Arkham-sorozatnak van feketebáránya, akkor az biztos a Batman: Arkham Origins. Két remek játék után már nagyobb bizalommal fordultak az emberek a köpenyes igazságosztó felé, ugyanakkor a harmadik epizód elkészítését már nem a jól ismert csapat végezte, a fejlesztést a WB Montréalra bízta a Rocksteady, őket lefoglalta egy másik játék, de a hosszú várakozást enyhíteni kellett valamivel, ez lett végül az Arkham Origins, ami tulajdonképpen nem folytatás, hanem előzménye az első két epizódnak, Sötét Lovagunk kezdeti szárnypróbálgatásaiba enged betekintést. Természetesen minden maradt a régiben, a grafikát, a harcrendszert, a játékmenetet készen kapta a program, a gyakorlottabbaknak egyáltalán nem lesz ismeretlen, a kezdők pedig nagyon könnyen elsajátíthatják az irányítást, egyrészt nem mert pofon egyszerű még mindig az egész, másrészt már a legelső pálya is egyfajta tutorialként szolgál.
Az egyből kézre áll irányítás, és az autentikus, sötét Batman hangulat tehát adott, a játék a szokásos sandbox-metodikát alkalmazza, lényegében annyira ugyanolyan az egész, mint elődje, hogy leginkább egy Arkham City 1.5 benyomását kelti. Ami, mindent összegezve, nem válik túlzottan előnyére a cuccnak – gyakorlatilag itt is a Rocksteady vállát kell megveregetni, akik ügyesen lerakták a nagyszerű alapokat, amikből a WB Montréal emberei is építkeztek. Szerencsére az Arkham Origins-nek vannak tulajdonságai, amik megmentik a játékot a változatlanságtól, és a totális bukástól.
Mint például a zseniális történet. Az írók, köztük az első Assassin’s Creed epizódokat jegyző Corey May erős, és fordulatos sztorit rittyentett a játék köré, az biztos, hogy nem ezen fog múlni a program megítélése, a legtöbben garantáltan végigjátsszák majd legalább egyszer miatta, hogy az összes titokra fényt derítsenek.
A játék 5 évvel játszódik az Arkham Asylum előtt. A szüleit gyerekként elvesztő Bruce Wayne két esztendeje érkezett vissza Gotham városába, és azóta üldözi fáradhatatlanul a bűnt az utcákon, denevérjelmezbe öltözve. Szükség is van a segítségére, mert a városban a bűnözési statisztika kiszakítja az eget, a rendőrök pedig tehetetlenek, nemcsak kevés létszámuk, de a korrupció elburjánzása miatt is. Karácsony estéjén sincs biztonságban senki, a közeli Blackgate börtönben zavargás tör ki, az igazgatót, és a rendőrfőnököt pedig túszul ejtik. Ahelyett, hogy Batman otthon élvezné az ünnepeket egy kényelmes bőrfotelben ülne, forró csokoládéval, és a karácsonyi mákos bejglivel, elindul, hogy feloszlassa a lázadó tömeget, melynek útszítása mögött Gotham egyik leghíresebb maffiavezére Black Mask áll. Nemsokára kiderül, nyomós oka volt a lázadásnak, Batman-től ekkor még a bűnözők is félnek, a rendőrök pedig benne is csak egy banditát látnak, de ez nem akadályozza meg Black Mask-et abban, hogy 50 millió dolláros vérdíjat tűzzön ki a Sötét Lovag fejére, és felbéreljen 8 elit bérgyilkost, hogy hozzák el ezüsttálcán Batman fejét.
A fejlesztőknek nem volt nehéz dolguk, és láthatóan nem is erőltették meg magukat túlságosan. Maga a játék, egyébként egyáltalán nem rossz, nagyon is szórakoztató, na meg leköti az embert a sok tennivaló, mellékküldetés, azonban hiányoznak belőle azok a dolgok, amiért szerettük a Rocksteady első két Batman-jét. Hiányzik az igazi innováció, a remek ötletek, a különböző újítások, hiányzik maga a következő lépcsőfok, amit olyan ambiciózusság, és professzionizmus jellemez, mint az Arkham City esetében. Maradt tehát szinte ugyanaz a harcrendszer, ugyanazok a mozdulatok, ami azért itt is megéri a pénzét, még ha néha suta is. Maradt a grafika is, illetve annyira azért mégsem, mert néha kifejezetten kopottas, és egyhangú, ezen az sem segít, hogy a város egy szürke, üres massza, néhol feltünedező bűnözőkkel, de amúgy mintha minden egyes ház ugyanolyan lenne, sokkal kevésbé változatos, mint ahogy azt megszokhattuk.
Sajnos a készítők a játékteret is eléggé behatárolták, magasabbra nem nagyon mehetünk, viszont a bejárható terület ismét nagy, ezek között a Batwing-el közlekedhetünk, és ha gyűjtögetésre adjuk a fejünket, akkor egyre több nyílik meg ezekből az utazási pontokból. A különböző Riddler-fejtörők most is várják a bátor próbálkozókat, de sajnos itt is kibukik a fejlesztők lustasága: a feladványok ismétlődnek, az előző részekből lopták őket, ráadásul borzasztó könnyűek is – összesen 200 darab van belőlük, tehát ember legyen a talpán, aki ilyen unalmas, gyenge felhozatal mellett ki tudja maxolni.
Az előző részekkel ellentétben itt multiplayer is van, 4 darab pályán küzdhetünk 4 a 4 ellen, emberünket tetszés szerint alakítgathatjuk, igazság szerint a kinézetük nem rossz, ellenben ez az online lehetőség teljesen felesleges, és kár volt belerakni, sokat nem ad hozzá az összképhez, inkább csak elvesz.
A néhány logikai baki meg a kihagyott ziccerek miatt (egy vezethető Batmobil elfért volna, vagy néhány flashback-pálya) érhetné kritika a cselekményt, de a történet így is elviszi a hátán az egész játékot. Már csak emiatt is megéri végigvinni, ellenfelekből most sem lesz hiány, az életünkre törő 8 bérgyilkos változatos boss-harcokat, és izgalmas pillanatokat fog okozni: az adrenalinnal felpumpált hústorony Bane, a profi mesterlövész Deadshot, a mozgékony, és mérgező harapású Copperhead, a piromán Firefly, a veterán zsoldos Deathstroke, az elektromos töltésű Electrocutioner, a rusnya Killer Croc, és a harcművészetek mestere Shiva – néhányuk nem épp az a kifejezetten népszerű képregénykarakter, de szórakoztató csatákat fogunk vívni velük, de nem csak ők veszik ki a részüket Batman életének megkeserítéséből. Többek közt itt lesz a kihagyhatatlan Joker, és Penguin, akit Nolan North szólaltat meg ismét.
Sokan tartottak attól, hogy az eddig megszokott főbb szinkronhangok hiánya lerontja majd a játék minőségét, hisz nincs Kevin Conroy, sem Mark Hamill, mégpedig ha valahol szóba kerül, kinek az orgánuma ugrik be elsőre, ha Batman, és Joker megszólaltatóiról van szó, mindenkinek ez a két ember jut eszébe elsőnek. Azonban minden félelmet alaptalan volt, kellemes csalódás Roger Craig Smith, aki remekül adja hangját a fiatalabb, tapasztalatlanabb Batman-nek, meglepő, hogy milyen könnyen elfeledteti Conroy hiányát. A mostanában kiemelten, de nem érdemtelenül felkapott Troy Baker is brillírozik Joker-ként. A briliáns sztori mellett a karakterek hangja, és a játék zenéje is kiváló, mindent összevetve sok rosszat el lehet mondani a cuccról, de megvannak a maga pozitívumai, a kampány nem rövid, bár nem i olyan hosszú, mint korábban, a sztorit végigjátszva pedig tovább is leköthetjük magunkat a „Cold Cold Heart” című DLC-vel, ami iszonyat hangulatosra sikeredett. A Bruce Timm-féle sorozat egyik epizódját erősen idéző extra tartalomban Mr. Freeze egy díjátadón teszi jeges tiszteletét, még jó, hogy a vendégek közt ott van Bruce Wayne is, aki rögtön a két lábon járó jégkocka nyomába ered. Feelinges DLC, külön poén, hogy Bruce a sziklát repesztő állkapcsával úgy néz ki, mint egy pornószínész.

Az Arkham Origins nem rossz cucc, de sokkal jobb is lehetett volna. A fejlesztők nem akartak túlságosan nagyot kockáztatni, ezért a dolgok nagyját rábízták a jól bevált receptre, ennek viszont az lett az eredménye, hogy a program egy semmiféle újdonságot nem tartalmazó, biztonsági játék lett, kis túlzással élve olyan, mintha az előző epizód egyik DLC-je lenne. El lehet vele játszogatni, képregényrajongóknak tetszeni fog, főleg a története miatt, de eben a témában jóval több spiritusz volt, amint amennyit kiaknáztak a fejlesztők. Különálló játékként mondjuk valamivel rózsásabb a helyzet, és nem is akarom a sárga földig lehúzni az Arkham Origins-t, mert három végigjátszás után is kellemes pillanatokat tudott okozni, de olyan játékok után, mint az Arkham Asylum, és az Arkham City, ez egyszerűen édeskevés.
8/10
Látványosság:
Játszhatóság:
Szavatosság:
Zene / Hang:
Kiemelkedő
Hangulat:
Pozitívum
Erős történet, korrekt megvalósítás, sötét hangulat, Batman még mindig hódít.
Negatívum
Akár az Arkham City egyik izmosabb DLC-je is lehetne, némely pontjában üvölt a kihasználatlanságtól.
A PlayStation.Community szerkesztősége semmiféle felelősséget nem vállal a "Teteszted" rovatban megjelent írások tartalmáért. A kritikák és pontszámok minden esetben a szerző saját véleményét tükrözik, nem a szerkesztőségét. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a Teteszted rovatban közzé tett írásokat adott esetben módosítsa, publikus formából kivegye, vagy törölje.
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
6. VictorVance  Szerkesztő
2016.01.04. 16:24:46
LV19
Válasz 4. Sakamoto_14 üzenetére:
Nekem complete edition-ban biztosan meglesz.
Örülünk?
5. VictorVance  Szerkesztő
2016.01.04. 16:24:02
LV19
Válasz 3. kobe üzenetére:
Azért eléggé dicsérik azt a játékot. Csak két ilyen remek cucc után igazából már nincs is nagyon hova fejlődni. Ilyen szempontból jókor hagyták abba, ideje más DC-s karaktereket is megjátékosítani.
Örülünk?
4. Sakamoto_14  A bölcs
2016.01.04. 07:20:00
LV20
Az Arkham City után el voltam képedve, hogy milyen minimális hangulatot tudtak teremteni a városképpel. Nem igazán tetszett, azon kívül meg tényleg olyan, amilyennek leírtad. Nem tudom, az Arkham Knight-hoz lesz-e majd szerencsém, de remélem, hogy igen.
3. kobe  PlayStation.Community tag
2016.01.03. 21:03:07
LV11
Válasz 2. VictorVance üzenetére:
Nem biztos, az Arkham Knight-ról se hallottam túl jókat.
Lehet, hogy jókor passzolták le.
2. VictorVance  Szerkesztő
2016.01.02. 17:11:55
LV19
Válasz 1. kobe üzenetére:
Igen, jó játék, különösen a szállodás részek. Ott valami hihetetlen remek a hangulat, a helyszín kinézete, és az egész képi világ is.
Csakhát az a baj, hogy amíg ebből a Montréal egy sima "jó"-t hozott ki, addig a Rocksteady csodás művelt volna vele, ha náluk fejlesztik.
Örülünk?
1. kobe  PlayStation.Community tag
2016.01.02. 17:03:07
LV11
Nincs meg benne az előző részek személyessége, nem ragad karon, hogy gyere, körbevezetlek, mint tette azt az Asylum és a City, de nem is baj ez.
Ez a HC Batman. Rád van utalva minden, a lehetőségeid megvannak, élned kell velük.
Ezzel együtt én is ráuntam valahol a felénél. De részleteiben ez egy sokkal jobb és komplexebb játék, különösen a főellenfél harcokat tudnám kiemelni, amik a játék gyöngyszemei.
Jó játék, csak nem vörös szőnyegen kínálja magát.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV19
Szerkesztő
PSC Kredit
16935 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6384 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4918 db
Utolsó belépés:
2020.02.21. 16:39:30
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea