PlayStation.Community Teteszted ›› VictorVance

2015.12.29. 12:17
5 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Utolsó hozzászólás: Rosszarc (2016.01.02. 10:01:29)
Megosztás
Értékeld a tesztet!
Mindig legyél önmagad. Kivéve, ha lehetsz Batman. Akkor inkább legyél Batman.
A Rocksteady stúdió valóságos csodát művelt 2009-ben a Batman: Arkham Asylum-al, ami az egész játékos társadalmat váratlanul érte. A számtalan Év Játéka-díjat bezsebelt alkotást megjelenése után természetesen számtalanszor próbálták meg leutánozni, és milyen „meglepő”, egyik sem járt kitörő sikerrel. A képregény adaptációk esetében lehet vitatkozni, hogy az Arkham Asylum után miért nem fogyasztotta egyiket sem két pofára a közönség: vagy eleve rosszak voltak, vagy a fejlesztők annyira profi munkát végeztek Batman-el, hogy mindenkinek hiányérzete volt, ha nem a bőregér lemeze forgott a gépben. Evidens volt, hogy előbb-utóbb a Rocksteady betölti a játék után hagyott űrt, meg is született a folytatás: a Batman: Arkham City. Ezer helyen el lehetett volna rontani, attól kezdve, hogy a kiváló grafikára ráhúznak egy ugyanolyan cselekményt, minimális újításokkal, bezárólag a „túl sokat akar, keveset markol” jól ismert végkövetkeztetésig.
Szerencsére az Arkham City nem esett bele a mocsárba, ami az újdonságok hiányával van tele. A játék méltó folytatás az elődnek, bővíti Batman univerzumát, kiszélesíti a játékteret, elhoz nekünk egy nagyobb világot, melyben sosem fogunk unatkozni. Batman bőrébe bújva lengedezünk tetőről-tetőre, banditákat intézünk el, nyomozunk, lopakodunk, megmentjük a város ártatlan lakóit, mi leszünk az éjszaka, mi leszünk a Sötét Lovag, mi leszünk Batman! Az Arkham Asylum után az Arkham City egy új szintre lépett.
A történet szerint egy évvel járunk az Arkham Elmegyógyintézetben lezajlott incidens után, azóta a különféle bűnözőket egy elkerített városrészbe zárták, abból a célból, hogy így nemcsak elkülönítenék, hanem meg is fékeznék őket. Jobban át kellet volna gondolni. Az in medias res kezdés során Bruce Wayne-t elrabolja Dr. Hugo Strange, a Mengele jellemzőkkel rendelkező pszichopata tudós, aki tudja a milliomos playboyról a nagy igazságot. Bruce-t Arkham City-be viszik, azonban ő gyorsan megszökik, átvedlik Batman-né, és elindul, hogy rendet teremtsen a városban.
Ezúttal is szuperbűnözők egész garmadájával fogunk találkozni, itt lesz Joker, Harley Quinn, Penguin, Two-Face, Solomon Grundy, Ra’s al Ghul, Mr. Freeze, néhány vendégszereplő, és egy hatalmas meglepetés, amit nem lövök le, mert erős gerincét képzi a sztorinak, és a végén vele nyer értelmet az egész. Azt viszont fontos megjegyezni, hogy a történet ezúttal nagyon sötét, komorabb, és erősebb is, mint az előzményben. Jónéhány meglepetésben lesz részünk, a cselekmény sok izgalmat, váratlan fordulatot tartalmaz, a képregények rajongói megfogják nyalni mind a tíz ujjukat. A történetet Paul Dini írta, aki nem ismeretlen a DC univerzumban, rengeteg Batman képregényt szerzett, és a legjobb epizódokat is ő jegyzi a ’90-es években sugárzott rajzfilmsorozatból is. Mintegy a sztori kiegészítéseként megjelent egy DLC, Catwoman főszereplésével, ami az Arkham City eseményei pár órával játszódik, annak idején alapból ingyen le lehetett tölteni a játékhoz, a megjelenés után pedig egy másik, sztori alapú tartalom is napvilágot látott, „Harley Quinn’s Revenge” címen, itt Robin bőrébe bújva kellett Batman nyomára bukkannunk.
A főbb ellenfeleket most is változatos módon intézhetjük el, bár Scarecrow okozta rémálom most nincs, lidércnyomásokban lesz részünk bőven, szépen feldobják a városnézegetést, és a keresgélést, még ha nem is marad olyan emlékezetes, mint a horrorjátékra hajazó rémület, amit az Arkham Asylum-ban megszerettünk. Gyakorlatilag egyik boss-harc sem ugyanolyan. A melléküldetésekben további karakterekkel találkozhatunk, pl. Mr. Zsasz-al, akit a városba an elszórt telefonokkal lehet elérni, egy ízben együtt harcolhatunk Bane-el, vagy Deadshot keresésére indulhatunk. És mindez több órányi plusz játékidőt jelent az amúgy sem rövid fősztori mellé, Arkham City-ben egyszerűen nem lehet unatkozni, mindig el lehet foglalni magunkat valamivel. Ha kedved szottyan gyűjtögetsz, felfedezel, Riddler feladványokat fejtesz meg (amikből itt is van dögivel), vagy igazi detektív módjára nyomozol. Az Arkham City végtelen lehetőségeket kínál etéren, bődületes tartalommal, ugyanakkor néha, nagyon kivételes esetekben kissé furdalja a gondolat az embert, hogy a kevesebb talán több lett volna. Persze ha az összképet nézzük, a Rocksteady cseppet sem vádolható azzal, hogy csak ült a babérjain, és a hirtelen jött siker miatt úgy gondoltam, hogy eladja még egyszer ugyanazt, más köntösben. A grafikát értelemszerűen az előző résztől kapta készen a játék, kicsit csiszoltak rajta, szépítették, az eredmény láttán pedig konstatálhatjuk, hogy a Rocksteady még mindig hozzáértően bánik az engine-el. A hatalmas, bejárható területet aprólékosan modellezték le, mi pedig az összes épületet felfedezhetjük, megmászhatjuk, megcsáklyázhatjuk, és repkedhetünk felettük/körülöttük. Iszonyat feelinges leugorni a magasból, köpenyünket kibontva közlekedni a levegőben, fentről lecsapni ellenségeinkre, vagy csak nézelődni egy magas tetőről, bámulni a szállingózó havat, a fejünk felett szálló helikoptereket, léghajókat, vagy Gotham hatalmas felhőkarcolóinak távoli fényeit.
Az előd metodikáját követve csendben osonni, és lopakodni itt is tudunk – sőt, az egyik boss-harchoz ajánlott is az alkalmazása – a mesterséges intelligencia kiforrottsága nyomán elintézendő ellenfeleink kiszámíthatatlanok, nem egy konkrét útvonalon haladnak, meglepetéseket mindig tudna, és fognak is alkalmazni. A dinamikus, balett-szerű bunyó természetesen maradt a régi, megspékelve néhány új mozdulattal, Batman kütyüit is kibővítették, lényegében a legtöbb elem hasonló elven működik, mint az Arkham Asylum-ban. Autentikus Batman hangulattal állunk tehát szemben, amit még jobban feldob a játék stílusához passzoló zene, na meg a tökéletes szinkronhangok, a levegőt mély orgánumával megrepesztő Kevin Conroy, a pszichopata jelzőt csupán egy vihogással kiérdemlő Mark Hamill, a nyávogó cicababa benyomást keltő szadisra Tara Strong, és még sokan mások, Nolan North-ot is beleszámítva.
Az Arkham City elődjéhez hasonlóan tökéletes játék, méltó hozzá, nehéz lenne eldönteni melyik a jobb a kettő közül (én talán az elsőre tenném a voksomat), egyszerűen annyira tartalmas, és annyira kiszolgálja képi világával, történetével, és karaktereivel a rajongókat, hogy már emiatt az egy dolog miatt is megérdemli a tiszteletet. A Rocksteady ismét belenyúlt a tutiba, ezt bizonyítja a 4, és fél millió eladott példány, és a rengeteg díj, amit maximálisan meg is érdemelt. Az Arkham City-nek ott kell lennie minden belevaló Batman rajongó, és konzol tulajdonos polcán. Mert bőregérnek lenni még mindig jó dolog.
10/10
Látványosság:
Kiemelkedő
Játszhatóság:
Kiemelkedő
Szavatosság:
Kiemelkedő
Zene / Hang:
Kiemelkedő
Hangulat:
Kiemelkedő
Pozitívum
Zseniális folytatás, méltó a nagynevű elődhöz.
Negatívum
A válladon ülő kis ördög, ami azt súgdossa, hogy az első rész egy hangyányit mégiscsak jobb volt.
A PlayStation.Community szerkesztősége semmiféle felelősséget nem vállal a "Teteszted" rovatban megjelent írások tartalmáért. A kritikák és pontszámok minden esetben a szerző saját véleményét tükrözik, nem a szerkesztőségét. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a Teteszted rovatban közzé tett írásokat adott esetben módosítsa, publikus formából kivegye, vagy törölje.
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
5. Rosszarc  PlayStation.Community tag
2016.01.02. 10:01:29
LV1
Kb tiz percig birtam, pedig az Asylum-ot imadtam.
4. ALF22  Son of Liberty
2016.01.01. 20:05:59
LV26
Nem tudott megfogni. Eladni is alig tudtam.
3. kobe  PlayStation.Community tag
2015.12.29. 23:30:48
LV11
Kb annyíval jobb az Asylumnál, amennyivel rosszabb.
2. Sakamoto_14  A bölcs
2015.12.29. 19:29:37
LV20
9,5 pont. A történet utolsó harmada nem volt annyira jó. Kicsit vontatottá vált időnként.
1. Penge70  PlayStation.Community tag
2015.12.29. 12:56:49
LV22
Viktor, iszonyat jól írsz, viszont ez nálam "csak" 9 pont, mert az Asylum jobban tetszett :)

ettől függetlenül 5*
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16306 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6096 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4828 db
Utolsó belépés:
2019.11.16. 18:55:07
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea