.
 

PlayStation.Community Teteszted ›› Penge70

2018.02.03. 09:02
6 hozzászólás
Szerző: Penge70
Utolsó hozzászólás: ALF22 (2018.02.07. 23:39:38)
Megosztás
Értékeld a tesztet!
"Az elme önmagában való, s képes a poklot mennyé, a mennyet pedig pokollá tenni."
John Milton
Spoiler mentes

Imádom azokat a ritka pillanatokat, amikor egy játék az előzetes várakozásaimhoz képest annyira meglep, hogy gyakorlatilag a földbe döngöl, amitől napokig emésztem az átélteket. Szép fokozatosan eszmélek rá arra, hogy ami előttem zajlik, hogy aminek én is részese vagyok, az egy ritka csoda.
Van jó pár olyan cím, amiket már előzetesen is lehet tudni, hogy ütős lesz, de ezt nem egy indie, kis költségvetésű, alacsony árcédulán kínáló portékától várjuk el, és talán ezért is olyan nagy az a KO erejű meglepetés, amit ez a nem hétköznapi játék nyújt minden egyes pillanatában.
Akciósan csorgattam le a játékot a szép új gépemre, és ahogy fentebb is említettem, sokat nem vártam tőle. Úgy voltam vele, ha csak egyszer játszom végig, már megérte.
Adva van egy szép arcú törékeny kiscsaj valamikor a vikingek és a kelták korában, aki a meggyilkolt szerelme lelkét keresi, a legbizarrabb és leggonoszabb lényeken és helyeken át, hogy a holtak birodalmában az alvilág úrnőjével megküzdjön, hogy ezáltal is kiszabadítsa szerelme lelkét.
Nos, már az alap sztori sem az az unalomig megszokott "mentsük meg a világot" téma, vagy egy nagydarab kigyúrt szuperhősös borzalom, hanem sokkal inkább egy érzelemdús ám egyben egy bizarr programmal van dolgunk, ami simán mert a klisés és a jól bejáratott utakról letérni.
A látvány egyrészt elképesztő és letaglózó, másrészt elképesztően félelmetes, és tényleg csak pislogunk a döbbenettől. Vérben ázott lemészárolt hullahegyeket láthatunk körülöttünk számtalan településen, amelyekben időként a legkülönfélébb és bizarrabb lények szabadulnak ránk, hogy utunkat keresztezzék. Ennek ellenére mégse ez a játék legnagyobb erőssége, hanem sokkal inkább a hangzás! A játék előtt figyelmeztettek, hogy csak fülessel üljek neki (amúgy is azzal szoktam esténként játszani), mert úgy még hatásosabb Seuna története.
Pont a játék előtt cseréltem le a régi fülesemet egy jobbra és újra, így nem volt akadálya, hogy a 3D térbeli hangzást is élvezem a kiváló látvány mellett.
Eleinte zavart az állandó suttogás, sőt azt le is halkítottam, de idővel vissza tekertem a megfelelő szintre, hiszen az élmény csak így volt teljes, és bizony ez az élmény nem volt hétköznapi. A folyamatos utalások, segítségek, sikolyok, sóhajok, beszédek, párbeszédek stb, nem csak a tarkómon lévő hideg fuvallatért voltak felelősek, hanem sok esetben segítség is volt, pl harcok közben. De ez nem minden, a játék alatt folyamatosan a cselekményekhez igazodó muzsika is ki tesz magáért, jó pár fülbemászó dallal lettem gazdagabb, amiket be is pakolok a többi videojátékos kedvencek közé.
Visszatérve egy picit a látványra, megemelem az összes kalapomat a készítők előtt, hiszen nem csak maga a látvány szuperszonikus, hanem a vágás és annak a ritmusa is. Annyira profin van ezen a téren is összehegesztve a program, hogy a legnevesebb hollywoodi szakembereknek is a dicsőségére válnának.
Két hete vásároltam meg a játékot, és kb egy hete a főellenség előtt volt lementve, majd péntek este befejeztem. Az élmény és a vége letaglózó volt, annak ellenére, hogy Senua betegsége már a játék elején ismerté vált. Szép fokozatosan bontakozott ki ennek a bomlott elmének a küzdelmei, ami közben én egyre inkább sajnáltam ezt a lányt.
Amikor a végéhez értem, és végleg lehullt az álarc, pont azok az ismerős érzések kavarogtak bennem mint azoknál a játékoknál, amelyek irgalmatlanul nagy hatással voltak rám. Döbbenet, meghatódottság, és a szomorúság mind jelen voltak, és azt hiszem egy jó ideig nem fogom ezeket a pillanatokat elfelejteni, amit ez a páratlan játék abban a pár órában nyújtott és adott nekem.
"Tudom, hogy nehéz megmondani, milyen zavarodottnak érzed magad
Azt remélve, hogy ami neked kell, minden ajtó mögött megtalálható
Akárhányszor megsérülsz, nem akarom, hogy megváltozz
Mert mindenkinek vannak reményei
Végül is te is ember vagy
Az az érzés, hogy néha azt kívánod, bárcsak valaki más lennél
Úgy érzed, sosem tartozol oda
Ez az érzés nem szomorúság, és nem is öröm
Teljesen megértem. Kérlek, most ne sírj

Kérlek, ne menj, azt akarom, hogy maradj
Könyörgök, kérlek, kérlek, ne hagyj itt
Nem akarom, hogy gyűlölj
A sok sérelemért, melyet érzel
A világ csak egy illúzió, mely próbál megváltoztatni

Amilyen te vagy
Nos, ez valami más, ki érthetné meg?
De néhányan, akik igen, kérik jogaik
Isteni céllal vannak megáldva
Én nem ezt hiszem, de úgysem számít
A lelked egy része a következő világhoz köt
Vagy talán az utolsóhoz, nem igazán tudom
De amit tudok, az az, hogy nekünk e világ más
Akárcsak mi e világnak, de gondolom te ezt tudod

Kérlek, ne menj, azt akarom, hogy maradj
Könyörgök, kérlek, kérlek, ne hagyj itt
Nem akarom, hogy gyűlölj
A sok sérelemért, melyet érzel
A világ csak egy illúzió, mely próbál megváltoztatni
Kérlek, ne menj, azt akarom, hogy maradj
Könyörgök, kérlek, kérlek, ne hagyj itt
Nem akarom, hogy megváltozz
A sok sérelemért, melyet érzel
A világ csak egy illúzió, mely próbál megváltoztatni"
10/10
Látványosság:
Kiemelkedő
Játszhatóság:
Szavatosság:
Zene / Hang:
Kiemelkedő
Hangulat:
Kiemelkedő
Pozitívum
Lebilincselő és rendkivül érdekes és szokatlan történet, elképesztő látvány, fantasztikus hangzás és zene.
Negatívum
Egy picit rövid.
A PlayStation.Community szerkesztősége semmiféle felelősséget nem vállal a "Teteszted" rovatban megjelent írások tartalmáért. A kritikák és pontszámok minden esetben a szerző saját véleményét tükrözik, nem a szerkesztőségét. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a Teteszted rovatban közzé tett írásokat adott esetben módosítsa, publikus formából kivegye, vagy törölje.
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
6. ALF22  Son of Liberty
2018.02.07. 23:39:38
LV25
Hibatlan "jatek".
5. Penge70  Veterán PSC tag
2018.02.06. 18:48:13
LV21
Válasz 4. MrZ üzenetére:
Sokkal több ehhez hasonló, klisétlen és kreatív játékot szeretnék.
4. MrZ  La Peste Noire
2018.02.06. 12:07:52
LV12
Hát igen, az egész játék zseniálisra sikeredett, és még az se negatívum nálam, hogy ilyen rövid. Szerintem pont optimális. Az ending pedig szívfacsaró, amire egy jó nagy lapáttal rátettek a VnV Nation trackjével. Meghallottam, mondom, a kurva nénikétek basszátok meg de nagy zsenik vagytok basszameg. /cry 5 csillag
" Egy bolond százat csinál....ez az én hobbim. "
3. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2018.02.05. 19:11:35
LV28
Válasz 2. Penge70 üzenetére:
Tetszenek az írásaid, kár hogy nagyon ritkák. Nagyon a tesztbe se tudok belekötni (pláne hogy nekem 0 írói vénám van és ebből kifolyólag ne is okoskodjak ezzel kapcsolatban) max annyi építő jellegű kritikám lenne, hogy kicsit bővebben fogalmazz. Jó a teszt csak rövid. :)
Amúgy meg az a lényeg, hogy neked 10 pont. Jól szórakoztál vele, elvégre ez a játékok lényege.
2. Penge70  Veterán PSC tag
2018.02.05. 17:24:23
LV21
Válasz 1. mentoloshypo üzenetére:
Jogos a kritika, de ahogy fentebb is írtam, nagyon nagy hatással volt rám, és inkább érzelmi alapon pontoztam, és nem a realitás alapján.
De kösz, hogy végig olvastad :)
1. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2018.02.05. 16:18:38
LV28
Olyan vagy mint Sanada, hajlamos vagy barokkos túlzásokba esni az értékelés illetően. De végül is ez egy "magán teszt" neked ennyit ér a játék és az a lényeg hogy jól szórakoztál vele.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV21
Veterán PSC tag
PSC Kredit
654 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Penge
Fórumhozzászólások száma:
5326 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
3056 db
Utolsó belépés:
2018.02.23. 07:02:46
Regisztráció ideje:
2009.05.02. 07:22:22
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea

PlayStation®Network Online ID