PlayStation.Community Teteszted ›› PSti

2017.06.12. 18:48
4 hozzászólás
Szerző: PSti
Utolsó hozzászólás: PSti (2017.06.19. 20:58:47)
Megosztás
Értékeld a tesztet!
Jackie Estacado árvából lett a maffia gyilkosa. Sajnos a huszonegyedik születésnapján meghal, méghozzá a korábbi főnöke, Paulie nagybácsi miatt. Szerencsére addigra elnyelte a Sötétség, így kiderítheti, hogy mi a helyzet.

A történet elsőosztályú, még ha ebből a kettő sorból nem is az jönne le. Az alap ez a maffiás krimi, hiszen Jackie egy bérgyilkos, de aztán megjelenik a misztikus Sötétség és indulhat a bosszúállás. Sokáig azt se tudjuk, hogy kik vagyunk (kivéve ha olvastuk a képregényeket) de a játék erről is gondoskodik. Ahogy haladunk előre szép lassan minden kiderül.

Mi is az a Sötétség? Egyszerűen fogalmazva egy lény, ami belénk költözik, és ha már így tett, akkor megvédi a "húst" a veszélytől. De csak a sötétben, azaz fényes nappal semmit sem érünk vele, de ha leoltják a lámpát akkor elszabadul a pokol. Kezdetnek egy csápot kapunk, amit elküldhetünk előre, tehát nem muszáj Jackie-nek vele mennie, de csak X távolságig. Ez a csáp természetesen nem barátkozni akar az emberekkel, hanem megenni őket. Éhes szegény, ez van. Étvágyát a megölt ellenségek szívével csillapíthatjuk. A játék számolja, hogy mennyit fogyasztottunk el, 100 után képregény jár :)
Középen a Berserker

Ezt követik a "Berserker"-nek nevezett kis szörnyek, amik még divat mániások is. Lehet nekik találni különböző ingeket (ez komoly) és akkor abban gyűrik le az ellenfeleket. Elég kegyetlenek, azaz nem csak odamegy és megöli, hanem például megkínálja egy légkalapáccsal. Mindemellett még segíthetnek is eltolni az útban levő kocsikat, meg ilyenek. Ilyesmire a csáp is alkalmazható: Simán becsusszan egy szellőző nyílásba ha ezt kérjük tőle.

A bérgyilkosság pedig nem azt jelenti, hogy mindenkit halomra kell lőni Rambóként rohangálva két centiről. Mindig jobban járunk avval, ha nem rohanunk az ellenfél ölelő karjaiba, hanem a Sötétséggel intézzük el azokat. Az ellenségre rárohanni amúgy sem életbiztosítás, mert már normál fokozaton szinte biztos, hogy ilyenkor lelőnek minket.

A történetre visszatérve dráma is "remek", ha lehet ilyet mondani, mert nagyon szomorú. Az egyik rész például megkapta anno a "legromantikusabb játékjelenet" díjat, pedig a főhős csak a TV-t nézi barátnőjével, Jennyvel. Így leírva nem hangzik valami klasszul, de a tálalás miatt mégis az. Annyira, hogy amikor először csináltam bele is futottam a játék egyetlen hibájába, miszerint ha túl sokáig nézzük a TV-t akkor a karakter nem tud felállni a kanapéról. A többit most nem lövöm le, de a Darkness nem az a poénkodás, mint mondjuk az Uncharted.
Játékilag nyílt világú. Azaz nem cső, ahol egyik pálya után jön a másik, hanem egy városban mászkálhatunk akárhova. A töltést nem ússzuk meg, de olyan helyszínekre is elmehetünk rögtön az elején, ami csak a vége felé lesz fontos, pl. kikötő. A várost nem zárja le a láthatatlan fal, semmi se gátol minket. Továbbá néha átkerülünk a múltba, hogy megismerjük a Sötétség eredetét. Ez például második világháborús környezetet jelent, ahol náci katonákkal találkozhatunk.

A fő szál mellett érdemes mindenhova elmenni, mert különböző mellék küldetéseket is lehet teljesíteni. Ugyan ez olyan régi játék, hogy trófeák még nincsenek, de ha mindent megcsinálunk, akkor jutalmunk nem más, mint képregények és rajzok a főmenüből. Kis hülyeség a gyűjthető telefonszámok, amiket tárcsázva egy rakás marhaságot kaphatunk. Talán ez a Darkness egyetlen mosolygós része, ami azért néha nem árt. Ilyen totál kész fárasztóságok. A mellék küldetések teljesítéséért is sokszor telefonszámokat kapunk.

Grafikailag mai szemmel messze nem tökéletes, de amit nagyon eltaláltak az a "közelség" része. Mivel FPS, így világos, hogy nem egy mukit látunk rohangálni a pályán hanem csak a karjainkat, de tényleg olyan, mintha mi lennénk azok. A Starbreeze ezt már el se tudja rontani. Ha esetleg valaki tolta a "The Chronicles of Riddick"-et, akkor tudja, hogy most miről beszélek.

Másik kiemelkedő rész a hangja. Mike Patton mint a Sötétség annyira beteg, hogy elsőre nehezemre esett elhinni, hogy ilyen orgánumú ember tényleg létezik. Kirk Acevedo is remekel ezzel az olasz-amerikai hanggal, de amikor a Sötétség megszólal, akkor mindenki kamillázik. Kis szerepben még Nolan North is feltűnik, mint a fiatal Jackie. Nem utálom a manust vagy semmi, de köszönő viszonyban sincs Mike Pattonnal. A zenéről is csak jókat mondhatok. Szomorkás hangulatot hoz, azonnal. Nem a közkedvelt sláger számokat pakolták bele hanem instrumentálisakat és zúzós metál zenét, amit csak megköszönni lehet.
A játék egyetlen gyenge pontja most, 2017-ben a grafika. 10 évvel a megjelenés után már látszanak sajnos a dolgok. Persze PS3-as, 1280 x 720 felbontással, szóval csodát nem kell várni, de tagadhatatlan, hogy nem egy Last of Us szint. Azért nem rossz, csak ma már látszik, hogy kicsit régi.

Ha valaki ezen túl tud lépni, és attól se bátortalanodik el, hogy nincs egy mindig a helyes irányt mutató nyíl, az bátran vágjon bele. Sajnos digitálisan nem jelent meg, de mivel 10 éves, bagóért árulják az erre szakosodott helyeken. A grafikát leszámítva ugyanis minden minőségi.

Aki csak végig akarja nézni a Darkness-t a kanapéról, itt a teljes youtube videó:
Sajnos a PS3 verzió gyengébb grafikával rendelkezik.

Adatlap
- Megjelenés éve: 2007
- Méret: 16 GB
- Fejlesztő: Starbreeze Studios
- Kiadó: 2K Games
- Ár jelen pillanatban (2017. június): Nem kapható digitálisan csak lemezes kiadásban, kb. 2-3 ezerért árulják használtan.

Linkek: Wikipedia

Érdekel a folytatás hivatalos PSC-s tesztje? Katt ide.
9/10
Látványosság:
Játszhatóság:
Szavatosság:
Kiemelkedő
Zene / Hang:
Kiemelkedő
Hangulat:
Kiemelkedő
Pozitívum
Tökéletes hangulat, színvonalas történet, világbajnok szinkronhangok.
Negatívum
Aki nem szokott hozzá ahhoz, hogy saját magától kell boldogulnia, annak ez nehéz lehet, a grafika már kicsit elavult.
A PlayStation.Community szerkesztősége semmiféle felelősséget nem vállal a "Teteszted" rovatban megjelent írások tartalmáért. A kritikák és pontszámok minden esetben a szerző saját véleményét tükrözik, nem a szerkesztőségét. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a Teteszted rovatban közzé tett írásokat adott esetben módosítsa, publikus formából kivegye, vagy törölje.
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
4. PSti  PlayStation.Community tag
2017.06.19. 20:58:47
LV5
Válasz 3. Matild üzenetére:
Nekem se ez a "hetente előveszem" játék, de évente egyszer igen. Második sajnos ehhez képest nudli, szóval arra nem tudlak biztatni. Az egy igazi agyatlan lövöldözés.
3. Matild  PlayStation.Community tag
2017.06.18. 14:50:12
LV3
Nagyjából azelőtt szereztem be, hogy magát a PS3-mat megvettem volna, viszont sokáig állt a polcon míg pár éve eljött a megfelelő alkalom.
Szerintem a grafikával egyáltalán nincs baj, még mai szemmel nézve sem. Nyilván nem aláz, de sajátos és hozza a játék hangulatot.

A probléma inkább abban gyökerezik, hogy igencsak rosszul öregedett. 2007-ben ez biztos ütött, és nincs a azzal baj, ha nem fogja folyton kezedet a játék, de nosztalgiamentesen, egy rakás, mechanikailag és játékmenetében jobb címek után leülni ehhez fárasztó volt, és szenvedős.
Egyáltalán nem volt rossz, félreértés ne essék (voltak benne élvezetes részek; ezért mindenképp megérte: https://www.youtube.com/watch?v=B8PLkm33F4w ), de amint végigvittem tudtam, hogy én ezt soha az életben nem fogom még egyszer elővenni, úgyhogy eladtam. (és ezt nagyon kevés játékkal tettem még így; nem szokásom zsákbamacskát venni)

A 2. rész megvan, úgyhogy azért egy esélyt fogok még adni ennek mindenképp.
PSN_ID: Travis_HUN
2. PSti  PlayStation.Community tag
2017.06.14. 21:00:10
LV5
Végül is igazad van. Ez PS3-hoz képest jó, PS4-hez nézve csak nem jó :) Át is raktam.
1. Penge70  PlayStation.Community tag
2017.06.14. 08:49:37
LV22
A látványosságra nyugodtan adhattál volna jót, mert szerintem annak idején ez simán vállalható volt, sőt az 1. VH ábrázolása kifejezetten látványos volt.
Ettől függetlenül mindennel egyetértek :)
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV5
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
3063 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Pisti
Fórumhozzászólások száma:
17 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
2231 db
Utolsó belépés:
2020.01.13. 16:53:03
Regisztráció ideje:
2009.01.01. 11:27:32
Barátaim:

PlayStation®Network Online ID

PlayStation.Community Trófea