PlayStation.Community Teteszted ›› VictorVance

2017.01.03. 13:49
4 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Utolsó hozzászólás: VictorVance (2017.09.18. 00:05:24)
Megosztás
Értékeld a tesztet!
Sötétségből a fényre.
A Telltale Games Batman játéka elérkezett a végéhez! Tavaly nyár óta kapjuk havonta az epizódokat, és merülhetünk el Gotham City mocskos, bűzlő sikátoraiban, ám itt a finálé, melyben végre leszámolhatunk a Bruce Wayne-t ért fenyegetések felelőseivel. A fejlesztők remekül kiaknázták a karakter civil énjében rejlő lehetőségeket (amit eddig legtöbbször figyelmen kívül hagytak pl. a képregényekben, és sokszor a filmekben is), ennek köszönhetően Batman néha háttérbe szorult Bruce mellett. Viszont a tehetséges író-csapat ebből is pozitív végkicsengést tudott összefabrikálni, így Bruce úrfi jelenetei is legalább annyira szórakoztatóak voltak (ha nem jobban), mint amikor maszkot öltve csépelhettük el Denevéremberként a város gonosz bűnözőit. Főhősünk ezúttal szó szerint igazi pokoljáráson ment keresztül, majdnem mindene oda lett, a rengeteg csapás után azonban szép lassan a fináléhoz ért az öt felvonásra osztott első évad, így az ember jogosan számít valami megnyugtató, kevésbé borús végkifejletre – ám ez még a happy end-től függetlenül is kérdőjeles.
Mindenki megnyugodhat, a Telltale most sem hazudtolta meg magát, a City of Light ugyanis egy olyan brutális szaggatással indított, hogy azt hittem mentem ki kell tépnem a lemezt a gépből, és újrakezdeni. Aztán persze idővel helyre állt, azaz a szokásos minőséget prezentálta, ami azért néha megakad, de összességében kevésbé zavaró, meg az ember úgyis megszokta már ezt, ha ezekkel az alkotásokkal játszik. Egyébként a durva szaggatásokkal együtt is minden benne van ebben az epizódban, ami a Telltale stílusát fémjelzi, sőt, külön öröm, hogy ezúttal a történetírók is jobban összeszedték magukat, például semmi nyoma az előző rész erőltetettségének, vagy logikátlanságának.
Miután Bruce kiszabadult az Arkham Elmegyógyintézetből, és leszámolt Harvey Dent-el (vagy épp a Pingvinnel, attól függ, hogy döntöttünk korábban) elindul, hogy végleg megállítsa a többi fenyegetést is, ami könnyen a város vesztét okozhatja.
Eközben Batmanként olyan dolgokkal is találkozhatunk, ami bőven túlszárnyalja a legtöbb hasonszőrű történet hangvételét, a stílus most még a szokottnál is durvább, sokkal érettebb, felnőttesebb sztorit eszkábáltak össze az írók, emellett a főellenség, Lady Arkham jellemét is sikerült továbbgondolni. Persze annyira emlékezetes, vagy épp klasszikus karakter így sem lesz belőle, de az alap-figura Telltale-beli interpretációja vitathatatlanul piros pontot érdemel.
A szezon-finálé azonban mégis teljes mértékben Batmané, és ezúttal valóban felpörögnek az események. Valamivel hosszabb is lett a játék (csodát nem kell várni, 70 percet, ha súrolja), és annyi QTE szekvenciát kapunk, mint az előzményekben még soha. A rendezés szokás szerint remek, a DC univerzumot sikeresen vegyítették a Telltale recepttel, és az egyéb friss megoldásokkal, lehetőségekkel, még ha a döntések következményeinek az illúziója sincs már meg.

Nyilván azt senki sem várta, hogy pont az évad végére fogja technikailag összeszedni magát a Telltale, hiszen ezt a játékot még mindig az erős történet viszi el a hátán, a stílus pedig még a vizuális körítést is képes néha-néha feledtetni. Néha viszont komoly baj, hogy a program a saját mechanikájának képtelen értelmet adni.
Ettől függetlenül, aki szerette az előzményeket, vagy a többi Telltale alkotást, az ezzel is el lesz. De továbbra is nagy probléma az, hogy bár a játék a Batman rajongóknak készült, valójában mégsem lehet nyugodt szívvel ajánlani nekik. A történet végi cliffhanger természetesen már sejteti a folytatást, de a színvonalasabb minőséghez már jóval több kell, mint az első évad esetében.

A DC univerzum, és Batman kedvelőknek azonban egyszer megéri azért végigvinni, ha más nem a történet miatt…
7/10
Látványosság:
Átlagos
Játszhatóság:
Átlagos
Szavatosság:
Átlagos
Zene / Hang:
Hangulat:
Pozitívum
Szépen ívelő, kerek történet, ütős lezárás.
Negatívum
Csak a szokásos (megint)...
A PlayStation.Community szerkesztősége semmiféle felelősséget nem vállal a "Teteszted" rovatban megjelent írások tartalmáért. A kritikák és pontszámok minden esetben a szerző saját véleményét tükrözik, nem a szerkesztőségét. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a Teteszted rovatban közzé tett írásokat adott esetben módosítsa, publikus formából kivegye, vagy törölje.
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
4. VictorVance  Szerkesztő
2017.09.18. 00:05:24
LV18
Válasz 2. Matichku üzenetére:
A második évad szerintem ritka jó lett. Nyilván a játékmenet, meg a grafika maradt olyan, amilyen, viszont a sztori valami eszméletlenül kezdett.
Örülünk?
3. Matichku  PlayStation.Community tag
2017.09.16. 06:36:18
LV14
Az első képet én is lefotóztam, eltettem emlékbe. :)
Van egy hangulata.
Nil Satis Nisi Optimum
2. Matichku  PlayStation.Community tag
2017.09.16. 06:33:03
LV14
Ez a rész volt a legjobb, minden benne van amiért tetszett ez a játék.
2. évadot inkább majd egyben.
Nil Satis Nisi Optimum
1. Rosszarc  PlayStation.Community tag
2017.01.05. 11:34:53
LV1
Minden reszt osszegezve nekem bejott. A tortenet elvitte a hatan a jatekot. Varom a kovetkezo evadot.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16128 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6015 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4800 db
Utolsó belépés:
2019.10.22. 19:30:08
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea