PlayStation.Community Teteszted ›› VictorVance

2016.12.21. 12:46
2 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Utolsó hozzászólás: VictorVance (2016.12.23. 20:27:33)
Megosztás
Értékeld a tesztet!
Vizit az elmegyógyintézetben.
Utolsó előtti felvonásához érkezett a Telltale Games Batman játékának első évadja (igen, lesz több is!), és ilyenkor általában nem árt teljes gázra kapcsolni, hiszen a finálé a nyakunkon, finomkodásnak itt már kevésbé van helye. Ám ahelyett, hogy a negyedik epizód, a Guardian of Gotham feszes, izgalmas cselekménnyel kápráztatná el a játékost, inkább a lassabb tempót választja, majd csak az utolsó percekben iramodik meg. Az előző epizód hatalmas csavarja után Bruce Wayne a jól ismert Arkham-i elmegyógyintézetben találja magát. Mindenki őrültnek nézi, aki komoly orvosi segítségre szorul, ám Bruce, és mi játékosok nagyon jól tudjuk már, ki áll ennek az egésznek a hátterében. A továbbiakban az lesz a feladatunk, hogy megismerkedjünk az intézet főorvosával, majd néhány fontos, normális elmeállapotukkal kapcsolatban megkérdőjelezhető lakossal, akik közül az egyik igencsak népszerű, és minden bizonnyal nincs a világon olyan Batman,- vagy képregényrajongó, aki ne hallott volna róla.
Ezzel csak két gond van. Azaz inkább két, szubjektív gond – de gondolom nem vagyok egyedül ezzel a véleményekkel:

1. Joker túlzás nélkül a legkedvencebb gonosztevőm, és nem valószínű, hogy a trónról valaha, valaki képes lenne őt letaszítani. Komplex, bonyolult jellemű, érdekes karakter, akivel sok mindent lehet kezdeni, és rendszerint az írók élnek is ezzel a lehetőséggel. Számtalan példa volt, mikor csodákat műveltek a pszichopata bohóccal, akiről komplett esettanulmányokat lehet írni, a tehetséges alkotóknak nemegyszer sikerült is. Ettől függetlenül a kényszeredett beleerőltetése a különböző produkciókba már-már kezd kényelmetlenné, és unalmassá válni. A Rocksteady legutóbbi sikerjátékában az Arkham Knight-ban még remekül sült el a dolog, de néha már ott is kilógott a lóláb, a Guardian of Gotham-ben viszont teljességgel felesleges volt ez a döntés. Annyi, de annyi izgalmas karakter van, akire játékokat lehetne felfűzni, egyrészt kicsit érthető is, hogy miért ragaszkodnak ennyire Jokerhez, másrészt, ha már beleteszik, legyenek kreatívak.

2. És ebből adódik a második pont: nem is lett volna akkora gond, hogy Joker benne van a játékban, ha az alkotók mindezt kreatívan oldják meg. A Telltale eddig nem vallott szégyent sem a Batman, sem a többi produkciójának a sztorijával kapcsolatban, de a Guardian of Gotham sajnos a Denevéremberes széria leggyengébb produktuma lett, részben mert képtelenek voltak jól kiaknázni a lehetőségeket. Pingvinhez hasonlóan Jokert is kissé más színben, eltérően tűntetik fel, mint eddig, de amíg ez előbbi szereplőnél bevált, utóbbinál már csorbát szenved a dolog. Megpróbálnak a jelenlétének valami kis értelmet adni, de igazán érdemi funkciót nem tölt be a történetben. Teljesen kihagyható lett volna.

Még ha ez lenne az egyetlen probléma a játékkal…
Megszokta már az ember a Telltale koncepcióit, és metodikáját, azaz az epizódonkénti legjobb esetben is 2 órás játékidőt, de a Guardian of Gotham ennek ellenére bőven a megszokott alatt teljesít. Jó, ha van 1 óra, eddig a legrövidebb kaland az évadban, és ezen a szokásos problémák sem segítenek, amik megint hatványozódtak. Egyszer a karakterek szája nem mozog a beszéd közben, máskor a hangok nincsenek összhangban az animációkkal, ha a gyenge grafikán nem is, ezen bőven lehetett volna javítani az első epizód óta.
A tényleges játékmenet még mindig kevés, viszont három olyan pont van a játékban, amikor döntéseink komolyabban nyomnak a latba.

A Telltale Batmanje, bár nem hozott kifogástalan, minőségi színvonalat, egy bizonyos szintet azért még tartott, nagy szerepe volt ebben az erős történetnek, ami folyton folyvást késztette a játékost, hogy ne tegye le félúton a kontrollert. A negyedik epizódnak azonban számos hibái közül az egyik nagy pont az, ami eddig jóvá tette ezt az évadot: gyenge sztori, logikátlan események, a cselekményt pedig úgy nyújtják, mint a rétestésztát.
Inkább egy töltelék-résznek érződik, mint teljes értékű felvonásnak
5/10
Látványosság:
Átlagos
Játszhatóság:
Átlagos
Szavatosság:
Gyenge
Zene / Hang:
Gyenge
Hangulat:
Átlagos
Pozitívum
Itt-ott még mindig jó forgatókönyv...
Negatívum
... ami a felesleges karakterek, logikátlan események, és technikai problémák miatt most kis híján teljesen széthullott.
A PlayStation.Community szerkesztősége semmiféle felelősséget nem vállal a "Teteszted" rovatban megjelent írások tartalmáért. A kritikák és pontszámok minden esetben a szerző saját véleményét tükrözik, nem a szerkesztőségét. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a Teteszted rovatban közzé tett írásokat adott esetben módosítsa, publikus formából kivegye, vagy törölje.
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2. VictorVance  Szerkesztő
2016.12.23. 20:27:33
LV18
Válasz 1. Rosszarc üzenetére:
Egyik nap játszottam végig a záró epizódot, nem volt rossz.
Kíváncsian várom a második évadot, de a Telltalenek nagyon össze kell szednie magát.
Örülünk?
1. Rosszarc  PlayStation.Community tag
2016.12.23. 18:20:29
LV1
Nekem szemely szerint Joker abrazolasa tetszett, viszont tenyleg eleg rovid volt ez az epizod. Kicsivel tobb mint 1 ora, de ez veszen keves, meg az elozo reszekhez kepest is.
Pont toltom a finalet, remelem az mar jobb lesz.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
15922 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
5936 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4726 db
Utolsó belépés:
2019.08.22. 07:30:38
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea