PlayStation.Community Teteszted ›› zodiac55

2015.11.22. 19:17
13 hozzászólás
Szerző: zodiac55
Utolsó hozzászólás: zodiac55 (2019.09.15. 14:57:19)
Megosztás
Értékeld a tesztet!
Tesla, Nikola (1856-1943): szerb-horvát-amerikai fizikus, feltaláló. Élete során elsősorban az elektromosság és a mágnesesség kérdéskörével foglalkozott, óriási eredményeket elérve - többek között a nevéhez fűződik a többfázisú villamoshálózat, váltakozó áramú motor, illetve az energia vezeték nélküli továbbításának elmélete, valamint a rádió feltalálása. Arcképét a szerb száz dináros bankjegy őrzi.

Grad: szláv nyelvterületen erődöt, várat, várost jelent. (Belgrád=Nándorfehérvár; de például Visegrád nevében is benne van.)
Beszédes játékcím, melyet a 2010-ben életre hívott norvégiai stúdió, a Rain AS jelentetett meg még 2014-ben, többek között a Sony gépeire is. A játék indítása után ami szembetűnik, az a grafika minősége: az ízléses, kézzel rajzolt hátterek szinte mágnesként vonzzák tekintetünket, olyan, mintha egy rajzfilmet játszanánk. A karakterek egyedi stílust képviselnek, látszik, hogy sok energiát fektettek a készítők a játék ezen szegmensébe (is). Személyes kedvencem a tornyon belüli óriásfa volt, de a fény-árnyék játékok is nagyon tetszetősek.
Akció-platformer játékunkban a kezdőhelyszín egy menekülős rész, melynek során erőteljesen orosz beütésű katonák elől kell menekülnünk, és eredményeképp a játék helyszínéül szolgáló toronyba/várba kerülünk - s itt veszi kezdetét igazán kalandunk. (A torony, mint olyan Tesla életében is szerepet játszott, egy máig tisztázatlan képességű "épületet" sikerült megépítenie a feltalálónak - egyes vélemények szerint a Tunguska-jelenség nem meteoritbecsapódás volt, hanem a Tesla munkásságának egyik félresiklott kísérlete. Bizonyíték erre vonatkozóan máig nincs.) A történet nincs túlmagyarázva, az alapsztoriról a tornyon belüli színháztermekben tudhatunk meg többet, egyfajta előadás formájában - a játék során ugyanis nincs beszéd, énekhang is csak a soundtrack egyes nótáiban csendül fel. Ez a "hangtalanság" azonban nemhogy elvenne, sokkal inkább hozzátesz a hangulathoz.
Barangolásaink során névtelen és meglehetősen szófukar főhősünk, aki az utolsó ún. teslamancer, kiegészítőtárgyakkal gazdagodik: először egy kesztyű lesz a kutakodásaink jutalma, mellyel különböző tárgyakat és élőlényeket tudunk pozitív vagy negatív töltéssel felruházni, melyre szükségünk is lesz - a legalapvetőbb mágnesességi elvet kihasználva, melyet még általános iskolában tanultunk (az azonos pólusok taszítják, az ellentétesek vonzzák egymást) kell előrejutásunkat biztosítanunk magunknak. Második, felettébb hasznos tárgyunk egy csizma lesz, mellyel kisebb szakaszokon teleportálni leszünk képesek - rácsokon, kisebb áramos kerítéseken, forró lávafolyamon tudunk segítségével átjutni. (Egyes urbánus legendák szerint Tesla is közelébe került ennek a jelenségnek. Természetesen bizonyítva ez sem lett...) A harmadik eszközünk egy köpeny lesz, mellyel pozitív vagy negatív erőteret tudunk magunk köré generálni, ennek segedelmével pedig különböző platformokra leszünk képesek felkapaszkodni a fentebb már említett vonzás-taszítás szabályai szerint, valamint a pozitív és negatív örvényekbe belesétálva nagyobb távolságokat lebegve is megtehetünk.
Mielőtt a játékba belekezdenénk, javaslom, hogy egy adag nyugtatót is készítsünk be a játék mellé - no, ne annyit, mint egy Hotline Miami mellé. A játék nem könnyű: az egyes logikai-ügyességi feladatok nyitjára viszonylag könnyen rájöhetünk, a kivitelezés már egy másik kérdés, ugyanis nagyon jól kell időzítenünk egy-egy ugrást, teleportálást. A játék irányítása kicsit nehézkes, főhősünk nem mindig azt csinálja, amit mi elterveztünk - ez okozhat több bosszús percet is számunkra. Mivel nincs életerőcsík, így könnyen kikövetkeztethető, hogy egy-egy elvétett ugrás, a villanypásztorok megölelése, forró lávába történő zuhanás instant halált von maga után. A játékmenetet színesítik a boss-harcok, melyek szintén a régi iskola legszebb hagyományait követik, tehát egy-egy rossz mozdulat az egész harc újraindítását hozza magával, épp ennek köszönhetően adrenalinszintünk hamar az egekben lesz ezek során. A játék kínál kihívást, nem is kicsit, memorizálni kell a boss-ok mozgását, cselekvéseit. Hozzá kell tennem, hogy Faradeus - akiről reményeim szerint van valahol egy kép - erőteljesen emlékeztet Songbird-re a Bioshock Infinite-ből.
A játék felépítését tekintve több szó is eszünkbe juthat, csak a linearitás nem, ugyanis a torony meglehetősen nagy kiterjedésű, ráadásul ahogy szaporodnak a nálunk lévő tárgyak, úgy tudunk egyre több helyszínt felfedezni, melyeket esetleg a játék elején nem tudtunk bejárni. A különböző terek kinézete és hangulata változó, az indusztriális placctól kezdve a füves-fás részekig mindent megtalálunk a toronyban, ami a hasonló stílusú játékokból ismerős lehet. A nálunk lévő térképünket tekercsek szorgos gyűjtögetésével tudjuk részletesebbé varázsolni, melyek ráadásul a trófeák java részét is képezik. Ezek megszerzése szintén jelentős kihívás elé állítja az egyszeri játékost, mivel rendszerint nyakatekert, vagy pedig jól eldugott helyen lelhetőek fel.
A játék a szemünk és az elménk mellett a fülünket is kényezteti: a legnagyobb videómegosztón fent van a teljes soundtrack, érdemes belehallgatni, a klasszikus hegedűjátékon át a játékosabb, triangulumos muzsikákig sok minden hallható a játék folyamán. A főellenségeknél természetesen a hangulathoz illő muzsikák zendülnek fel. (A Dad is Dead c. nóta egyszerűen gyönyörű!)
Manapság meglehetősen sok kritika éri az indie játékokat, én azonban azt mondom, ezzel érdemes egy próbát tenni. Számomra nagyon kellemes kikapcsolódást nyújtott a program az ötletes logikai feladatoknak, a kellemes muzsikának, és nem utolsósorban a szép grafikának köszönhetően. Nem mondom, hogy hibátlan játék lenne, mert az irányításbeli pontatlanságok, illetve némely feladat nehézsége okozhat kellemetlen pillanatokat, de összességében egy felvillanyozó élmény a Teslagrad.
7/10
Látványosság:
Játszhatóság:
Átlagos
Szavatosság:
Zene / Hang:
Hangulat:
Kiemelkedő
Pozitívum
Kellemes látványvilág, van benne kihívás.
Negatívum
A játszhatósággal akadnak gondok, melyeknek köszönhetően néha joy-t, tévét, gépet, alkotót büntetne az ember.
A PlayStation.Community szerkesztősége semmiféle felelősséget nem vállal a "Teteszted" rovatban megjelent írások tartalmáért. A kritikák és pontszámok minden esetben a szerző saját véleményét tükrözik, nem a szerkesztőségét. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a Teteszted rovatban közzé tett írásokat adott esetben módosítsa, publikus formából kivegye, vagy törölje.
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
13. zodiac55  PlayStation.Community tag
2019.09.15. 14:57:19
LV12
Válasz 12. Lotar üzenetére:
Köszi! Bocs, hogy ilyen későn reagáltam, de most vettem észre! :D
"Si vis pacem, para bellum."
12. Lotar  PlayStation.Community tag
2019.05.15. 10:08:38
LV17
Jó teszt! Gratu! A zenét a teszt elejére tenném, olvasás közben szóljon. :) 5*
psn/sen id: pcpmate
11. JediEco  Szerkesztő
2015.11.23. 23:29:56
LV3
Fasza lett a teszt! Jöhetnek még ilyenek!!! (Grat!)
"Néha tanácstalan vagyok, mint egy kisközség!"
10. zodiac55  PlayStation.Community tag
2015.11.23. 16:35:26
LV12
Köszi mindenkinek!:)
"Si vis pacem, para bellum."
9. LaXiKa_hun  PlayStation.Community tag
2015.11.23. 14:37:55
LV9
ez egy zseniális játék, és az írás is nagyon tetszetős volt gratula!
PSN ID: LaXiKa_hun
8. Onimushaman  Szerkesztő
2015.11.23. 09:31:25
LV24
Nagyon fasza cikk, csak igy tovabb!
Az agyverzes kerulgetett par trukkosebb feladvanynal. A tekercsek osszegyujtese utan erdemes megnezni oket sorrendben. Bar a platit bezsakoltam, az a franya foellenseg megakasztott.
señor
7. w1ggly  PlayStation.Community tag
2015.11.23. 07:30:37
LV11
nagyon jó cikk és egy remekmű a játék is. Az ilyen indieket szeretjük. Egy-két helyen valóban elkél a nyugtató, de az idő megszépíti az emlékeket. Lassan már kezdeném PS3-on is... :)
Vigyázat! A komment véleményt tartalmazhat.
6. zodiac55  PlayStation.Community tag
2015.11.23. 05:08:23
LV12
Válasz 5. Bandage_520 üzenetére:
Köszi neked is! :)
"Si vis pacem, para bellum."
5. Bandage_520  PlayStation.Community tag
2015.11.22. 21:59:30
LV5
Teljesen jó lett, tetszett, 5 csillag ment is.
A "triangulumos" szó nehezen jött ki a számon, még a begépelése is elég volt :-)
4. MrZ  La Peste Noire
2015.11.22. 20:52:22
LV12
5csilllllaaaaaaag
" Egy bolond százat csinál....ez az én hobbim. "
3. zodiac55  PlayStation.Community tag
2015.11.22. 20:47:44
LV12
Köszönöm mindkettőtöknek!:)
"Si vis pacem, para bellum."
2. Penge70  PlayStation.Community tag
2015.11.22. 20:23:12
LV22
Szupar, grat :)
1. martin  Főszerkesztő
2015.11.22. 20:00:22
LV27
Király!
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV12
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
3638 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Valastyán Balázs
Fórumhozzászólások száma:
1051 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
1269 db
Utolsó belépés:
2019.10.22. 17:46:39
Regisztráció ideje:
2008.10.07. 13:28:25
Barátaim:

PlayStation®Network Online ID

PlayStation.Community Trófea