PlayStation.Community

2013.08.05. 21:47 PlayStation Network
11 hozzászólás
Szerző: martin
Értékeld a cikket!
Öt ász kézben, ja, aha.

Életem során több káros szenvedély is megkísértett már, több-kevesebb sikerrel. Büszkén mondhatom, hogy a szerencsejáték abba a kategóriába tartozik, melynek tulajdonképpen szinte maradéktalanul sikerült ellenállnom! Két alkalommal ruletteztem Las Vegasban és néhányszor az ősrégi szentendrei kaszinóban, ahol összességében pont ugyanannyit hagytam ott, amennyit elhoztam. Szintén Vegasban megrángattam pár félkarú rablót, ezek kiköptek egy pohár aprópénzt, így innen is pluszban jöttem el. Ezen felül egy alkalommal kerültem még a kártya vonzáskörébe, amikor félrészegen beültem egy privát partiba pókerezni 2 ezer forintos beszállóval, majd három kör után inkább elvesztettem az egészet, hogy visszamehessek a konyhába virslis sütit majszolgatni.
A póker azon dolgok közé tartozik az életben, melyek engem a legkevésbé sem izgatnak.
Amikor jó pár évvel ezelőtt fellendült hazánkban a póker téma, és az első osztályos kisiskolásoktól kezdve, a magazinoknak vetkőző hölgyeken, kirakat-sportolókon, és majom celebeken át a nagymenő pénzemberekig mindenki iszonyatosan brutál nagy pókerjátékossá avanzsálódott, több haverom is felült a hullámvasútra. Én viszont nem. Legszorosabb kapcsolatom a pókerrel a Commodore 64-es Samantha Fox Srip Pokernek köszönhető, ahol is egyedül a brit sztripper digitalizált mellei számítottak akkora motivációnak, hogy 1986-1987 környékén pár hétre elmerüljek a kártya világában.
Most joggal kérded, kedves olvasó: akkor miért én teszteltem ezt a szoftvert?
Nos, talán azért, mert kíváncsi voltam rá, egy ilyen „zsáneren kívüli” személynek milyen és mennyi örömöt hozhat egy virtuális pókerjáték.

A Telltale Games Playstation 3-ra megjelent, PSN-ről húzható Poker Night 2 című programját egyik nagy online kaszinó sem támogatta, így ki kell, hogy ábrándítsak mindenkit: itt a játék csak virtuális valutában, azaz a való életben minden player feje felett ott lógó damoklészi, pénz élű kard pressziója nélkül folyik. Nem mennék bele annak boncolgatásába, a valódi pókerben (százalékos arányban) mekkora húzóerőt jelent a pénz és mekkorát a játékélmény – hisz ez emberfüggő –, de az biztos, hogy a nyereség-veszteség kérdése itt most elhanyagolható tényező. Emellett a játék kizárólag egyszemélyes módban élvezhető, azaz sem helyi, sem online multiplayer nincs benne, így kiesik egy másik fontos, meghatározó elem is, mégpedig az emberi kiszámíthatóság (illetve kiszámíthatatlanság) csodálatos fűszere.
Mi marad ezek után? Pár megvehető in-game cucc, néhány megnyitható bónusz tárgy, sok szöveges és némileg kevesebb képi humor, egy kisebb adag trófea, és… hát igen, és ott van még az a fajta, talán kicsit néha mesterkélt játékélmény, ami a Mesterséges Intelligencia által vezérelt karakterek „személyiségének” köszönhető.
A játék érdekessége, hogy a „szótlannak” csúfolt player mellett négy gaming híresség is helyet kapott a pókerasztalnál. Ők Sam (a klasszikus PC-s Sam & Max kalandjátékok nyomozó kutyája, párja a dilinyós nyúl, Max), Brock Samson (a Venture Bros. című, felnőtteknek szóló rajzfilmből), Ash Williams (az Evil Dead filmek sztárja), valamint Claptrap (a Borderlands videojátékokból). A hatodik neves karakter GLaDOS, a robot, akit a Portal játékokból ismerhetsz. Ő a játékmester. Feltűnik még a játékban Mad Moxxi, a Borderlands 2 eszméletlen cicikkel felszerelt mixernője (mint pultos), és Reginald Van Winslow, aki a Tales of Monkey Island című PC-s kalandból érkezett. Ő a pókerbár tulajdonosa. (A többi megjelenő arcról csak azért nem szólok, mert ők egyfajta vicces meglepetésként kerülnek elő nagyon rövid időkre…)
Ez az öt figura a játékos totális ellentettje: ők aztán nem szótlanok! Gyakorlatilag a pókerezés mellett az ő poénjaik, csipkelődéseik, monológjaik, beszólásaik, sztorizgatásaik és (sajnos ebből kevesebb van) cselekedeteik adják a játékélmény döntő részét.
A partik 20 ezer dolláros beszállóval indulnak. (Ezt mind az 5 játékos bedobja, majd addig mennek a körök, amíg egy kivételével mindenkinek elfogy a pénze. A kisemmizett szerencsétlenek felállnak az asztaltól, a többiek tovább kártyáznak.) Ez az összeg egy kicsit magasnak tűnhet, és igazából az is. Szerintem kisebb nagyságrendekkel is dolgozhatna a program, főleg azért, mert a playerek fogyogatásával a kötelező tétek is emelkednek, így egy-egy vadabb licit esetén akár egy parti után is elfogyhat a pénz. Mint mondtam, valós presszió persze nincs, mert anyagilag mínuszba is lehet menni. (Van mondjuk egy millió dolláros trófea, egyedül arra lehet gyűjteni.) Amennyiben menet közben kiesel, még lehetőséged van végigkövetni a gépi karakterek játékát, de értelemszerűen azonnal tovább is lehet lépni egy friss menetbe.
A PN2-ben kétféle póker játszható: az elterjedtebb Texas hold ’em, valamint a hazánkban szerintem nem annyira ismert Omaha hold ’em. Mindkét változatban egy 5 lapból álló kombó játssza a főszerepet.
- A Texasban minden játékos 2 lapot kap kézbe. Ehhez jön az asztalra az osztó által sorban kiterített 3+1+1 „közös” lap, mely leosztásból minden játékosnak a lehető legmagasabb kombinációt kell összehoznia úgy, hogy a kézben levő 2 lap mellé hármat választ a közösből.
- Az Omahában minden playernek 4 lapot osztanak kézbe. Az asztalra 5 közös lap kerül. A játékos kettőt választ kézből és hármat a közösből.

Amennyiben valaki nem teljesen biztos minden egyes apró pókerszabályban, megnyugtatom: a programban parti közben is kérhető segítség, például a lapkombinációk egymáshoz viszonyított erősségéről is kérhető lista. Emellett, főleg az Omaha változatban a szoftver automatikusan kiválasztja a 9 lapból álló sorozatból a legmagasabb értékű kombinációt. Természetesen a licitálás, bedobás és blöffölés (és más póker trükkök) örömét nem veszi el a játék, plusz a „szerencse” (oké, vajon mekkora lehet egy ember által írt gépi pókerrutin esetében a valódi szerencse szerepe és mekkora az irányított helyzeteké?) beleszólása a partik kimenetelébe nagyban befolyásolja a hangulatot és végeredményt.
Nekem egyébiránt néhány nap Texas hold ’em szenvedés után az Omaha kipróbálása hozta meg az áttörést a hangulatot tekintve, mely verzióban valahogy sokkal érdekesebbnek éreztem a kombinációs lehetőségeket. Míg a Texasban leginkább a magas párokkal és maximum drillekkel dőltek el a partik, addig az Omahában egymást érték az egymást ütő sorok és flössök, amitől talán valamivel emelkedettebb lett a sikerélmény – még akkor is, ha időnként egy kicsit a lehetetlen határát súrolta a kialakult végeredmény.

Említettem, hogy a virtuális pénz halmozása ebben a játékban egy szem trófeán túl nem jelenthet igazi motivációt. Sokkal érdekesebb viszont a további serlegek kinyerése a programból! Minden celeb karakter rendelkezik ugyanis egy speciális, rá jellemző tárggyal. Ezeket kell elnyerni tőlük a következő módon.
A program a partik kezdetekor véletlenszerűen kisorsol három feladatot. Ezek között vannak egyszerűbbek (pl. hívd meg 2 ellenfeled egy italra kreditért – amitől egyébként kicsit be is tintázhatnak, ekkor kiszúrhatóbban blöffölnek) és komplikáltabbak (pl. nyerj egy leosztást úgy, hogy ketten is All In-t mondanak) is. Ha nem sikerül egy körben mindet megcsinálni, nem kell aggódni: görgeti őket a játék. Miután összejött a 3 challenge, speciális kör indul, ahol a tét valamelyik speckó tárgy. Itt sem kell aggódni: ha nem nyersz, a következő körben egy másik tárgy kerül az asztalra. Amennyiben sikerül megszerezni a kincset, újra a hármas challenge-es menet jön friss kihívásokkal, és így tovább. Az utolsó cucc a játékmester, GLaDOS titkos motyója!
Emellett – a partik megnyerésével – lehet szerezni érméket is, melyekből a karakterekre jellemző kártyapaklik, zsetonok és „környezetek” (ilyenkor megváltozik a pókerbár képe) vásárolhatók. A teljes szettek begyűjtéséért úgyszintén trófeák járnak.
Az utolsó gyűjthető cuccok a más játékokban – pl. Borderlands 2 – unlockolható itemek. Hogy őszinte legyek, ezek engem a legminimálisabb mértékben sem hajtottak, de akit izgat egy Max nyúlálarc a B2 karakteréhez, vagy egy PS3 háttérkép, annak talán ezek is örömet okozhatnak.

A szoftver technikailag egyáltalán nem képvisel magas szintet, és ezt most nagyon diplomatikusan fogalmaztam meg. A látvány leginkább a középszerű alatt van, a szinkron viszont nem rossz. A szöveges poénok felerészben – még jó angoltudással is – unalmasak vagy laposak, felerészben pedig mókásak vagy sziporkázóan viccesek (Sam kutya és Claptrap robot tud nagyokat mondani és alakítani, az biztos, a két humán karakter viszont elég sótlan, főleg Ash). Sajnos a szövegblokkok igen gyakran ismétlődnek, ami nyilván kivédhetetlen, de még az is előfordul, hogy valaki közvetlenül kétszer egymás után is elsüti ugyanazt a beszólást, ami viszont semmi másnak nem tudható be, csak a fejlesztői igénytelenségnek. Amikor azonban valami valóban történik a képernyőn – mondjuk Claptrap izgalmában leesik a székről, vagy Max bolond módjára rohangál az asztal körül –, nagyokat lehet mosolyogni a hülyéskedésen.
El kell még mondanom, hogy nálam a program valami okból borzalmasan gyatrán üzemelt. Az igen gyakori mentések, töltések, töltés közbeni mentések, vagy mentés közbeni töltések alkalmával mind a beszéd, mind a kép hajlamos volt lefagyni akár 10-20 másodpercre is. Mivel egy ismerősömnek sincs meg a game, nem tudtam ellenőrizni, hogy ez az én konzolom gyengesége miatt volt, vagy általános jelenség, mindenesetre amíg meg nem szoktam, baromira kicsinált ez a nyögvenyelős működés.

A Poker Night 2 elég felemás játék. Úgy érzem, mivel hiányzik belőle a valódi pénz hatalma és az utánozhatatlan emberi tényező ereje, akkora „pókerélményt” még megközelítőleg nem képes adni, mint a valóság. Vegyük ezt tudomásul. Én igazából profiknak és póker megszállottaknak éppen ezért nem is ajánlanám tiszta szívvel a szoftvert; magáért a pókerezés öröméért semmiképpen legalábbis, hisz a motivációs ráta elég alacsony. Aki viszont kocajátékos, vagy simán csak trófeagyűjtő, annak okozhat jó pár kellemes hetet-napot-órát a serlegek behúzása és a pókerrel való ismerkedés, miközben a kissé kiszámítható és nem mindig életszerű, de mégis általában szórakoztató kimenetelű partik zajlanak.
Miért? Egyértelmű, hogy a program néha „csal” (vagy mondjuk úgy: ide-oda rásegít), hisz olyan magas kombinációk eshetnek meg – akár az egymást követő partikban is – túl nagy gyakorisággal, amik a valóságban költői túlzással élve „egyszer az életben” történnek. Fokozzák a hangulatot ugyanakkor a dobpergéssel aláfestett „igazság pillanata” momentumok, amikor a parti végén az utolsó lap nyilvános felcsapása, vagy a kézben tartott lapok kiterítése esedékes. Ilyenkor a program százalékos arányban mutatja, az adott állás szerint melyik playernek mennyi esélye van a győzelemre. Ezek a showdownok hozzák el szerintem a Poker Nights 2 legizgalmasabb pillanatait!
Általánosságban a szoftver a partik során nagyjából annyit ad, amennyit elvesz, azaz nem lehet rámondani, hogy készakarva szopatja a játékost. Másképp szólva: a Mesterséges Intelligenciának ugyanúgy osztja a jó és rossz lapot, mint a playernek. Éppen ezért, ha nem veszed túl komolyan a Poker Night 2-t és csak könnyed, egy-egy órás, lefekvés előtti kikapcsolódásként nézel rá, akár meg is találhatod benne az örömöd... feltéve, ha nem találod túl magasnak a program árát.

Fejlesztő: Telltale Games
Kiadó: Telltale Games
Megjelenés: 2013. május 1.
Ár: 3035Ft/$9.99/£7.99
Játékosok száma: 1
Kép: 720p
Hang: sztereó
3D-támogatás: nincs
Move-támogatás: nincs
Demo: van
Méret: 456MB
PSN-feltöltőkártya: https://www.konzolokszervize.hu/
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
11. Bond71  PlayStation.Community tag
2013.08.19. 17:51:44
LV2
Válasz 2. tagor üzenetére:
Én év elején csináltam igazi 6000ft -ból több nap koncentrációval 137000ft- ot .. igaz rouletten.. 140 lett volna a célom mondom még odáig és kiutalom... aztán 5 perc alatt visszaszívta, az egészet :S Na azóta nem játszom én :D
Playstation*
10. MUNRO
2013.08.09. 20:48:21
LV1
Válasz 9. martin üzenetére:
A leges legjobb kartyajatek!
9. martin  Főszerkesztő
2013.08.07. 22:37:57
LV27
Válasz 8. MUNRO üzenetére:
Annyit tudok róla, hogy összetett játék.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
2013.08.07. 21:30:55
LV1
Tudja itt meg valaki, hogy mi az az ULTI es, hogy hogyan kell jatszani...?
Sajnos szerintem egyre kevesebben...
7. Agent  Vissza a mátrixba
2013.08.06. 18:38:40
LV11
A teszt a alapján kár érte, pedig kedvelem a pókert. Ha legalább multi lenne benne, hogy haverokkal lehessen játszani. Így kimarad.
6. dorten  PlayStation.Community tag
2013.08.06. 11:30:03
LV3
Süt róla a B kategória, arról nem is beszélve hogy más játék karaktereivel akarják feldobni... régen rossz. A csapnivaló BL Claptrap meg Portal klasszikus karakterei egy játékban...
PSN: HunRoli
5. Razex  PlayStation.Community tag
2013.08.06. 10:57:19
LV1
Válasz 2. tagor üzenetére:
Én egy free versenyen lettem 10ezerből 3., ezzel bejutottam a dontőbe (Karibi utazásér), ahol akkora arcom lett, hogy 2 perc alatt kiestem :D

Demo-t próbáltam régebben, nekem az bejött de pénz nem adnék érte azért :D
4. igyv
2013.08.06. 08:41:28
LV1
Én megjelenéskor megvettem, de nem kellett volna. :-D
Az állandó töltések, mentések, fagyások, csalások egy idő után tényleg idegesítőek (amiket úgy látszik, hogy nem is akarnak javítani). A sok felesleges szöveg az elején még nekem is jópofának tűnt ,de aztán frusztrálóvá vált.
A cikk tökéletesen bemutatja a játékot, ezért nem szabad pénzt adni.
5*
3. pdw  ist krieg!
2013.08.05. 22:37:25
LV11
Az ranezesre is szanalmas h Sam-el meg Guybrush-al akarnak barmit is reklamozni ami nem Sam'n'Max illetve Monkey Island :)
2. tagor  PlayStation.Community tag
2013.08.05. 22:24:53
LV3
Egyszer régen csináltam online pókerben 10 valódi dollárból 100-at, három nap alatt, kb. effektíve 20 órás izzadságos melóval (amit egyébként rendkívül élveztem), aztán szittyósan elvesztettem öt perc alatt. Azóta mondogatom: "iszik vagy pókerezik". Azóta nem is játszottam. :D
Időnként teljesen a hatásom alá kerülök.
1. PSti  PlayStation.Community tag
2013.08.05. 22:17:16
LV5
Köszi a tesztet, ennyi pénzért ez valóban sok.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Story of a Gladiator (PS4, PSN)
2020.02.27. 18:00 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Teszkós Spártakusz.
Bayonetta & Vanquish 10th Anniversary Bundle (PS4)
2020.02.26. 16:47 Kedvcsináló
13 hozzászólás
Szerző: martin
Szpídet bírod?
Journey to the Savage Planet (PS4, PSN)
2020.02.25. 13:23 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Békével jöttem! (Á, dehogy!)
Hardver - DualShock 4 Back Button Attachment
2020.02.24. 11:16 Techno
19 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pssz! Haver! Kell két új gomb a DualShockodra?
Mozi - Úriemberek
2020.02.24. 11:06 Cool-Túra
0 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Az igazi gengszterek tényleg öltönyt viselnek.
Untitled Goose Game (PS4, PSN)
2020.02.23. 18:17 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: Petunia
Minden idők legnagyobb rémsége.
Lornsword Winter Chronicle (PS4, PSN)
2020.02.23. 18:09 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Az unalmas tél közeleg.
Dragon Ball FighterZ - FighterZ Pass 2
2020.02.21. 19:39 Kedvcsináló
0 hozzászólás
Szerző: GrayFox
Folytatódik a küzdelem.
Beholder 2 (PS4, PSN)
2020.02.21. 16:39 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: nadasurf
"Leugrani egy szikláról és zuhanás közben szárnyat építeni."
Patapon 2 Remastered (PS4, PSN)
2020.02.20. 16:00 Kedvcsináló
1 hozzászólás
Szerző: Angyalkus
Ritmikus harci dobok háborúja.