PlayStation.Community

2013.07.29. 11:16 PlayStation Network
19 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Értékeld a cikket!
Csavaros álmok csillagászati áron számlázva.

Sokat vacilláltam azon, hogy megírjam-e egyáltalán ezt az úgynevezett „kedvcsináló” cikket. Mivel nem szeretném, hogy bárki is indokolatlanul megkárosítsa magát anyagilag, ezért végül úgy döntöttem, bemutatom nektek a játékot.
Mindenekelőtt kezdjük az alapoknál. A Giana Sisters nem mai darab, 1987-ben jött ki a Time Warp Productions gondozásában The Great Giana Sisters címen az akkori dinoszauruszokra. Legismertebb változat talán a C64-es volt, de biztos sokan találkoztatok vele más, nem hivatalos átiratok formájában is. Ha röviden jellemeznem kéne, azt mondanám, egy gusztustalanul lekoppintott Super Mario Bros. Mégis volt benne valami (kellett lennie), amitől kialakult a rajongótábora. Marióval megegyező környezetben, szörnyek fejére ugrálva, téglákat törve kellett előrejutnunk szintúgy kétfajta környezetben (szabadtéri felhős, rideg, zárt kastélyos). Ugyanúgy lehetőség volt nagyobb méretűre nőni és lőni egészen 33 szinten keresztül, miközben olyan főellenségek lestek a nővérekre, mint egy gyilkos hangya, vagy egy elfuserált, inkább madárra hajazó sárkány.

A Black Forest Games fejlesztőinek közösségi finanszírozásból sikerült tető alá hoznia a Twisted Dreams alcímmel ellátott Giana Sisters-t, ami a 2009-ben megjelent Nintendo DS változat továbbgondolásaként is felfogható. A mostani epizód zenéit ugyanaz a Chris Hülsbeck szerezte, mint az eredeti ’87-esét.
Történetünk szereplői Giana és Maria (a Great Giana Sisters unokái). Mariát minden előzetes figyelmeztetés nélkül elragadja egy sárkány, aki átrángatja egy különleges dimenzióba, ahol egészben bekebelezi a szerencsétlenül járt lányt. Nővérére, Gianára hárul a nemes feladat, hogy kiszabadítsa testvérét.
Kalandozásunk folyamán egyszerre két különálló, mégis valahol összefolyó álomvilágot leszünk képesek az akaratunkkal manipulálni, egy 2D-s platformjáték keretein belül. A két világ merőben eltér egymástól: az egyik egy tinglitangli Disney-rajzfilmekre hasonlító, kedvesebb hely, a másik pedig egy szolidabb rémálomba illő kivetülés. A két világ két karaktert is magával hordoz, ezek között egy szimpla gombnyomással, vagy egy akciógombbal válthatunk (speciális tulajdonságok). A vidámabb álomvilágban Cute-tal, azaz a sárga hajú, cuki Gianával fogunk találkozni, a másik énje pedig a vörös hajú vadóc, Punk Giana, aki erőszakosabb természetű.

Váltásnál nem csak hősnőnk fizimiskája változik meg, de a két karakter eltérő tulajdonságokkal is rendelkezik (a pályákon fellelhető sárga és piros kristályokat is csak az egyik vagy másik tudja felvenni). Cute Giana akár álló, akár ugró helyzetből egy pörgő mozdulatot tud kivitelezni, amivel egy kicsit magasabbra tudunk jutni, illetve ejtőernyőzésre is alkalmas. Punk Gianával egy bármilyen irányba elnyomható, speciális ütést hajthatunk végre. Az ellenfelek javát egy jól irányzott támadással örökre, vagy csak időlegesen ártalmatlanná tehetjük ezzel a technikával. Ugrás után nyomva elérhetetlen magasságokba szökkenhetünk, vagy falról pattogva juthatunk tovább a célunk felé.
Környezetünk is megváltozik a váltás után. Ahol az egyik világban egy híd volt, vagy egy lezárt kapu, ott a másikban egy szakadék, egy nyitott kapu tátong. Egy ugribugri nyúl lustán repít felénk rózsaszín lövedékeket, alternatívájaként egy ronda varangy köpköd zöld turhákat ránk. Ez az egy pozitívum, amit meg tudok említeni, mert a maga módján még jól is néz ki ez az egész a gyakorlatban.
Sokan elájulnak, hogy mennyire gyönyörű a játék; ha most értékelnem kéne, én egy erős közepessel illetném. Az Alice-hoz tudnám leginkább hasonlítani, ott voltak ilyen cuki és egyben gore dolgok, de ott minden klappolt. Magához mérten elfogadható a látvány, de én akkor is csúnyácskának titulálnám az egész giccsparádét. Képeken sokkal jobban mutat az egész.
A két alteregónkhoz különböző zenei stílus is dukál (be lehet állítani, hogy ha mondjuk az egyiket nem szeretnénk hallani), amelyek szintén megoszthatják a közönséget. A zene folyamatosan loopol, azaz újrakezdődik, nagyon hamar a játékos idegeire mehet, ezt tanúsíthatom!

A 23 pályán átívelő Adventure-mód egyre nehezebb ügyességi részek elé állít minket, ahol legtöbbször a két világ közti váltogatás a kulcs. Már az első világ vége felé is mocskosul benehezedik (a beteg Jancsi és Juliska kétfejű hernyó boss is idegtépő), a második világ közepénél lett elegem az egészből. Ha tovább folytatom, sem jutok előrébb, ugyanis a világok utolsó szintjét csak megfelelő mennyiségű csillag begyűjtése után nyithatjuk meg. Minden szinten 5 csillag szerezhető, 3 darabot a kristályok felszedésével, a maradék kettőt pedig minimális elhalálozással kaparinthatjuk meg.
Ez az első bemutatóm, amit nem játszottam végig teljesen. Sokszor mosolygok, milyen játékokat találnak egyesek nehéznek, na azok alapján ezt a casualok mérföldekre kerüljék el. Minden teljesített pályának megnyílik a Score Attack és Time Attack változata is. Előbbiben a kívánt high score-t kéne megdöntenünk, méghozzá úgy, hogy a szorzónkat folyamatosan magasan tartva (maximum 10-ig megy fel) a felszedett kristályokkal és leölt ellenfelekkel eljutni a célig. Az elsőt megcsináltam, az elég is volt, már ott is szinte tökéletes játékot követeltek tőlem. Utóbbi pedig a szintek minél gyorsabb teljesítése. Csak az idő számít, szinte folyamatosan dashelnünk kell, az első szint 1 perc alatti abszolválásával be is fejeztem az időfutamos karrierem.
Ha sikerül a kaland végére érnünk, kapunk egy Hardcore-módot. Ez megegyezik az Adventure-rel, csupán annyiban tér el, hogy megszűnik a checkpoint-rendszer, tehát ha meghalsz, kezdheted elölről az adott szintet. Mazochistáknak a HC után megnyíló Über Hardcore-mód kedvez. Itt halál esetén az egész játékot kell elölről kezdeni.
Extraként 98 képet nyithatunk meg a pályákon elrejtett óriás kristályok megtalálásával. Ezek meseszép, művészi alkotások, amiket… nem, nem azok. Sima, ronda concept artok.
Nagyjából egy hétig próbálkoztam a játékkal, többször kaptam agyérgörcsöt, de általában heves káromkodásba fulladt az egész. Azt hittem, bennem van a hiba, mivel az interneten csupa jókat lehet olvasni róla, külföldi és hazai oldalakon egyaránt. Megmutattam néhány barátomnak a játékot, kipróbálták, és hasonló véleménnyel vannak róla, mint én. Demólehetőség lévén bárki kipróbálhatja (remélem, nem csak az első pályát tartalmazza, ami 100%-ra teljesítve is maximum 2 percet vesz igénybe, és ott még minden rendben van), és eldöntheti beruház-e erre a méregdrága produktumra.
Örülök, hogy a fejlesztők megvalósíthatták az álmukat, de nem tudom eldönteni, kinek szól ez az alkotás. Aki az ősrégit szerette, azt ki kell, hogy ábrándítsam, mert ennek köze sincs hozzá. Aki meg egy jó platformerre vágyik, annak meg ott van a csodaszép Rayman Origins. Úgy érzem, ezt a pénzt sokkal jobb címekre is el lehet költeni, úgyhogy én most megyek is vissza Guacamelee!-t játszani; na az egy igényes alkotás!

Fejlesztő: Black Forest Games GmbH.
Kiadó: Black Forest Games GmbH.
Megjelenés: 2013. június 19.
Ár: 4550Ft/£11,99
Játékosok száma: 1
Kép: 720 p
Hang: sztereó
3D-támogatás: nincs
Move-támogatás: nincs
Demo: van
Méret: 1,7GB
PSN-feltöltőkártya: https://www.konzolokszervize.hu/
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
19. Angyalkus  PlayStation.Community tag
2013.08.02. 15:55:46
LV2
Nekem tetszik, de az első pályán szívtam xD.
Pedig még a Prinny 1-2-t is sikerült élvezettel végitolni. Lejjebb megy az ára, és ez is beszerzésre kerül.
Prinny DooD!
18. Onimushaman  Szerkesztő
2013.07.31. 20:54:00
LV24
Válasz 17. mikka510 üzenetére:
Köszönöm. :)
señor
17. mikka510  PlayStation.Community tag
2013.07.31. 18:52:28
LV3
Válasz 16. mikka510 üzenetére:
Elovastam, felüdülés volt!
Asuka mindenkin segit orvos kisaszon.
16. mikka510  PlayStation.Community tag
2013.07.30. 00:05:05
LV3
Holnap elolvasom, most már nincs rá energiám... :/
Asuka mindenkin segit orvos kisaszon.
15. Onimushaman  Szerkesztő
2013.07.30. 00:01:38
LV24
Válasz 13. sny üzenetére:
Nincs mit. ;)
señor
14. Onimushaman  Szerkesztő
2013.07.30. 00:01:15
LV24
Válasz 12. eandre üzenetére:
Demó töltődik, kipróbálom.
Köszi a tippet!
señor
13. sny  The Universal Migrator
2013.07.29. 22:54:01
LV7
Válasz 8. Onimushaman üzenetére:
Kösz a válaszokat. :)
PSN ID: sny83
12. eandre  PlayStation.Community tag
2013.07.29. 19:11:21
LV11
Válasz 11. Onimushaman üzenetére:
8 font, ha jól emlékszem!
11. Onimushaman  Szerkesztő
2013.07.29. 19:03:11
LV24
Válasz 10. eandre üzenetére:
Mennyibe kerül?
señor
10. eandre  PlayStation.Community tag
2013.07.29. 18:31:53
LV11
Válasz 3. Onimushaman üzenetére:
Oks, jöhetne abból is teszt!
9. Onimushaman  Szerkesztő
2013.07.29. 16:45:20
LV24
Válasz 5. talos86 üzenetére:
Én is értetlenűl állok előtte, egy másik oldal tesztere konkrétan elélvezett játék közben.
señor
8. Onimushaman  Szerkesztő
2013.07.29. 16:43:47
LV24
Válasz 6. sny üzenetére:
A kezdeti habkönnyű beetető pályák után átvált a játék unfairbe.
Tökéletes váltások, ugrások és halhatatlan/sebezhetetlen ellenfelek (többen lőnek is). Bele lehet jönni, ha érdekel a játék, de ahogy Jesus is írta: valami nem stimmel az összhatással. Ha jól akarsz teljesíteni, még a gyűjthető dolgokra is külön oda kell figyelni, amelyek sokszor aljas csapdák közt lapulnak.

Ez nem egy szerethető játék, mint a Mario akármelyik része vagy egy régi Sonic-epizód vagy Rayman.
A pontot az i-re végül úgyis az árcédula teszi fel, én 50%-os árcsökkentéssel is csak a talánt tudnám javasolni, de rengeteg jobb címet találhatsz.
señor
7. Jesus  PlayStation.Community tag
2013.07.29. 14:27:05
LV20
Válasz 6. sny üzenetére:
Olyan a rendszer benne köbö, mint a Guacamelee-be, szóval pl. falról falra ugrasz, de egyik fal csak egyik világban van jelen, másik meg másikban.


Igazából nincs életcsík vagy bogyó, fel lehet venni egy csillagot ami egy sebződést kibír, de ha hozzád érnek halál, ami annyira nem nagy baj mert vannak checkpointok. Igazából valami tényleg az összhatással nem stimmel a zene loopálás még akkor is idegesítő ha nem te tolod épp, meg nekem a karakterek rohadt antipatikusak, meg úgy a mozgáskultúra és a fejtörők milyensége se fogott meg.
Spupul!
6. sny  The Universal Migrator
2013.07.29. 13:18:17
LV7
Kösz a bemutatót, ez alapján asszem inkább a demót teszem csak be a kosárba, aztán meglátom a többit... ^^

Arról írhatnál picit részletesebben, hogy miben nyilvánult meg a játék nehézsége, ill. hogy igazságtalan is volt-e, vagy csak szimplán túl magasra helyezték benne a skillmércét.
PSN ID: sny83
5. talos86  PlayStation.Community tag
2013.07.29. 12:54:16
LV3
Nem tudom mi ez a hatalmas porverés körülötte. Lassan egy éve fenn van Steamen ráadásul jóval olcsóbban.
4. PSti  PlayStation.Community tag
2013.07.29. 12:38:51
LV5
Tényleg drága.
3. Onimushaman  Szerkesztő
2013.07.29. 12:34:27
LV24
Válasz 2. eandre üzenetére:
Nagy mázli, hogy kiadtak demót a játékból.
Erre az alienre kíváncsi vagyok, este megnézem.
señor
2. eandre  PlayStation.Community tag
2013.07.29. 12:18:36
LV11
Én leszedtem a demot, annyira nem volt rossz, de jó sem! Idegesítö volt, amikor többször egymás után kellett elölröl kezdeni az adott pályaszakaszt, mert nem láttam épp melyik lány tud megmaradni az adott platformon! Nekem a demo elég volt amugy PS+ra jöhetne! Köszi a tesztet, ha ez nehéz volt neked, akkor ajánlom, az alien spidy-t (vagy vmi ilyesmi) annak én a demoját sem tudtam végigvinni a kula irányítás miatt! :D
1. Bali
2013.07.29. 12:04:38
LV1
A világok amiben játszódnak tetszetősek, és ahogy nézem nehéz is eléggé ami a játékot kihívóvá teszi, viszont árilag kicsit sok ^^"
"I've got a pencil and a brain"
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
HoloBall (PS4, PSVR, PSN)
2019.11.21. 13:18 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: Angyalkus
Fellázadt a Pong.
Shadowgate (PS4, PSN)
2019.11.19. 14:49 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: Chester013
Félelmetes fantáziajáték! A Főhős te vagy!
Mutazione (PS4, PSN)
2019.11.19. 08:46 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Mutánsok közt.
NEED FOR SPEED HEAT (PLAYSTATION 4)
2019.11.18. 16:11 Játékteszt
15 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Következményektől mentes száguldás éjjel-nappal egy kihalt városban.
Wreckfest: Drive Hard. Die Last. (PS4, PSN)
2019.11.17. 00:31 PlayStation Network
8 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Régi idők roncsderbije.
Super Cane Magic ZERO (PS4, PSN)
2019.11.15. 09:20 PlayStation Network
10 hozzászólás
Szerző: Angyalkus
A kutyafáját!
Képregény - Rozsomák: X Fegyver
2019.11.14. 19:24 Comix
4 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Emberarcú szörnyetegek.
ReadySet Heroes (PS4, PSN)
2019.11.13. 10:25 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Nem mind arany, ami Sony.
CALL OF DUTY: MODERN WARFARE (PS4)
2019.11.11. 11:11 Játékteszt
36 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Modern hadviselések koronázatlan királya.
Yooka-Laylee and the Impossible Lair
2019.11.09. 13:29 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Aztán nehogy beletörjön a fullánkod a nagy hancúrozás közepette.