PlayStation.Community

2009.03.19. 20:33 Cool-Túra
71 hozzászólás
Szerző: GaBi
Értékeld a cikket!
Kalandok egy nem éppen virtuális világban.

A félreértések elkerülése véget (mielőtt elkezdenétek szidni a grafikát) az elején szeretnék informálni minden kedves olvasót, hogy ez nem egy videojátékteszt.

►ÉRKEZÉS (látkép, utca, közlekedés, kommunikáció)

Egy céges tréning keretében kerültem Indiába. Kollégáimmal úgy döntöttünk, ha már eljutottunk egy ennyire távoli országba, akkor összekötjük a kellemeset a hasznossal és igyekszünk a lehető legtöbb helyre ellátogatni, hogy minél több arcát ismerhessük meg a Föld hetedik legnagyobb és második legnépesebb országának. Egy Bangalore elnevezésű városba érkeztünk az ország déli régiójába, amely India harmadik legnagyobb városa.
A főszerepben: India!

Az országban régiótól függően több hivatalos nyelv van. Környékünkön a Hindi, a Panjabi és az Angol nyelv használata volt a jellemző. „Angolul” szinte mindenkivel lehet kommunikálni – azért írtam idézőjelben, mert a legtöbb ember nem beszéli a nyelvet, csupán az alapszavak értelmezésével boldogul. A melóhelyen dolgozó öltönyös úriemberek többsége jól beszélte az angolt, a legtöbb esetben könnyű volt velük a kommunikáció. Az utca emberével elég nehezen érteti meg magát az ember, a folyamatos bólogatás és a „Yes,sir!” beszólás nem mindig takar pozitív visszajelzést. A Present Simple igeidőn kívül mást nem érdemes használni, az esetek javarészében jobban járunk, ha csak a megértetéshez szükséges legfontosabb szavakat soroljuk egymás után.

Közlekedés. Az indiai KRESZ-ben valószínűleg két szabály van: 1 – ha jössz, akkor dudálsz, 2 – ha nagyon jössz, akkor dudálsz és felkapcsolod mellé a refkeltort. Az utcán totális káosz tombol, legalábbis az Európából érkezett látogatók számára. A pirosnál megállva kéregetők tucatjai szállják meg a turistákkal megtöltött járműveket; kéregetnek. A gyalogosoknak némi biztonságot nyújt a 30-40cm magas útpadka, ez az egyetlen oka annak, hogy a gépjárművek nem tudják igénybe venni a járdákat. A megengedett sebesség városon belül 40-50km/h, gyorsabban menni nem is nagyon lehet a hatalmas forgalom és a kilométerenkénti fekvőrendőrök miatt. Az útra festett sávok teljesen feleslegesen lettek felmázolva, ugyanis azt a sofőrök maximálisan ignorálják. Sávváltás nem létezik, irányjelző helyett is a dudát használják. Volt arra példa, hogy a háromsávos úton egy busz, három autó és két motor állt be egymás mellé. (Kormány a jobb oldalon, menetirány felcserélve úgy, mint Angliában.)
Szálláshelyünk egy ötcsillagos apartmanban volt, még a foglalás előtt weboldalon lecsekkoltuk a helyet, amely egy elit szállás benyomását keltette. Odaérve szembesülnünk kellett a nyers valósággal, ugyanis az indiai ötcsillagos szálloda nem egyenértékű az európai ötcsillagos szállodákkal. Azt hittük csúnyán átvertek bennünket, de a hétvégi kiruccanás után, amikor megszálltunk egy Mysore nevű közeli városka hoteljében rájöttünk arra, hogy elsődleges szálláshelyünk joggal kapta meg az öt csillagot. Kirándulásból hazatérve, már egyáltalán nem zavart az insteril környezet, úgy éltem a hétköznapokat, mint azt otthon tettem volna.

A legnagyobb pozitívum, hogy MELEG VAN! Nincs is jobb annál, mint január végén, élvezed a 30 fokos meleget, este pedig a 18 fokban papucsban sétálsz át a szomszéd lakótömbbe a haverokhoz, háromnegyedes nadrágban egyliteres jégbe hűtött Jack Daniel’s-szel a kezedben.
A piáról jut eszembe. Az utcán tilos az alkohol fogyasztása és a dohányzás is. Amikor elmentünk az Iron Maiden koncertre, akkor szembesültünk a ténnyel, miszerint az indiaiak sokan vannak, ám rendkívül langyosan buliznak. Miket beszélek én? Buliznak? Mondjuk elég fura volt számunkra, hogy a hangulatfokozó szerek semmilyen formában nem voltak fellelhetőek még egy rockfesztiválon sem. A sör és cigaretta árusítását betiltották, nem vihettél be saját cuccot, a helyszínen kaphattál kólát, meg valami minimális alkoholtartalmú koktélt. Rockfesztivál sör nélkül... képzeld el és sírj!
Bangalore 6.2 millió lakosú város és az itt elő emberek mindent megtesznek azért, hogy eltartsák családjukat és önmagukat. Nem ritka – néha már megmosolyogtató az eset –, amikor egy ember munkáját hárman-négyen látják el, valamint olyan munkák elvégzésére is tartanak valakit, akit nálunk teljesen felesleges lenne fizetni. A legdurvább ilyen foglalkozások a következők voltak (felbukkanási sorrendben):

A liftesember: Semmi extra, ilyennel itthon is találkozhatunk. A kedves, egyenruhába öltözött helyi emberke helyettünk nyomja be az elérni kívánt emelet gombját.

A légkondis srác: Napközben elég meleg (25-30 fok) van, ezért a munkahely minden termében külön légkondicionáló berendezés funkcionál, melynek a beállítására is külön munkaerőt alkalmaznak. Reggel jön a légkondis srác a kis távirányítójával, bekapcsolja a gépet és beállítja az általunk preferált hőfokot. Ha napközben kellemetlen a gép zaja, vagy már nagyon fújja az arcodba a hideg levegőt, felhívod a fiú mellékét és tíz percent belül már át is állítja. Egyszer mondtuk neki, hogy nyugodtan hagyja itt a távirányítót; bután nézett és az egyik kollégám kivette a kezéből az eszközt. Szegény teljesen összeomlott és megijedt, hogy holnaptól már nem lesz munkája, ugyanis nekünk sem jelent gondot beállítani a megfelelő hőmérsékletet.

A mozgólépcsős ember: Egy háromemeletes bevásárlóközpontban nézelődtünk kollégáimmal, amikor szembesültünk a második legdurvább, legfeleslegesebb munkával. Az áruházakban lévő mozgólépcsők általában párosával vannak elhelyezve, amelyek egyike fel, a másik lefelé mozog. Itt az összes mozgólépcső kizárólag csak a felettünk lévő emeletekre szállított, gondoltuk lefelé valahol máshol kell haladni. A harmadikon 10 perc keresgélés után sem találtunk semmilyen lefelé vezető utat, tanácstalanul álltunk a pár felfelé haladó mozgólépcső mellett. Mellénk toppan egy kis srác, elmagyaráztuk neki, hogy le szeretnénk menni. Semmi gond, kis piros gombbal lekapcsolja az egyik lépcsősort, és már ballaghatunk lefelé az alattunk lévő emeletre. Okos megoldás…

A tálcagyűjtő: A Mekiben egy ember begyűjti az asztalon hagyott szemetet, tálcákat.

A papírtépő fiú: A WC-ben kézmosás után nem kell nedves kézzel tépned a papírtörlőt, erre is van egy tizenéves, aki adagolja, és egyenesen a kezedbe nyomja a kellő papírmennyiséget.

A sorompó-emelgetők: Szálláshelyünk bejáratánál általában öt fegyveres biztonsági őr volt szolgálatban. Kettő a kis búdéban ült, kettő az éppen behajtani kívánó autókat ellenőrizte, és ha mindent rendben találtak, akkor az ötödik felengedte a sorompót, biztosítva ezzel a zavartalan továbbhaladást a lakónegyed felé.
Bevallom, az első pár nap nem tetszett. Túl nagy volt a kulturális sokk, amit az arcomba kaptam. Ebből mondjuk nem csináltam nagy ügyet, mert még anno az USA-ban kapott pozitív sokk után elkönyveltem egy 1:1-es állást ezen a téren.

►KAJA (Amit ettünk, és amit nem)

A megérkezés utáni első munkanap ebédszünetében volt szerencsénk először megismerkedni az indiai gasztronómiával. A cégháztól mindösszesen 300 méter távolságra találtunk rá a legközelebbi vendéglátó-ipari egységre.
Kimegyünk a száz méterrel arrébb lévő „plázába”. Csoportunkat érzékelte a precíz fotocellás ajtó, kinyílása után a bent ebédelő emberek szeme egytől-egyig ránk szegeződött. Lehet valójában nem is, csak mi hittük azt, hogy ritka importcikknek számít a fehér ember errefelé. McDonald’s már tesztelésre került a sajtos Maharaja Mac menüvel, ami egy az egyben a BigMac koppintása. Egyetlen különbség, hogy itt pikáns csirkehússal helyettesítik az omlós marhasültet. A marha szent állat: csak hozzáérsz vagy csúnyán nézel rá, megölnek és örökre kitoloncolnak az országból.
Apropó gyorsbüfé... Ha otthon (pl. Mekiben) a pénztárnál nem kapod meg a rendeléstől számított 60 másodpercen belül a berendelt stuffot, félrehúzott szájjal reklamálsz az ártatlan pultoslánynál. Itt megrendeled a kaját, megkapod a számlát és kezedben a blokkal mehetsz a 2. sorba. Egy teljesen primitív menü (hús, köret, kóla) kiadása felülről súrolja a 10 perces határt. Nem kapkodnak! Hátul látod, ahogy lassan összeszedik az egyes hozzávalókat egy nagy tányérra, de senki sem siet. Mondjuk a csúcs az, amikor nem árulnak piát a pultnál, ahol a kaját vetted és a fenti procedúrát kétszer kell végigcsinálni. No para, a munka megvár!

Az komolyabb éttermekben már teljesen más volt a helyzet. Szépen lassan kezdtük el felfedezni a helyi ízeket és egyre több ételt mertünk kipróbálni. A legtöbbször még így is az európai és amerikai éttermekbe tértünk vissza, majd el is mondom, hogy miért. Másképpen működnek a vendéglátó-ipari egységek, mint Magyarországon. Már az ajtóban nyitják előtted az ajtót, az asztalodhoz kísérnek és folyamatosan 3-4 pincér ugrál körülötted. És ami a legjobb, hogy rendkívül olcsó az étkezés. Egy steak, 4-5 sör és koktélok mellett a legdurvább helyeken (pl. TGI Friday’s) 4000Ft-nak megfelelő összeget fizettünk, átlagos – ám még mindig puccos – éttermekben már 2500Ft-ból kijött a fejedelmi vacsora. Mekiben 500Ft a fullos menü, fagyival.

A helyi ételek mindegyikéből hatfajta változat van. Kérheted szaftos és száraz formában, fűszeresen – ahogyan az eredetileg járna –, vagy európai embernek ajánlott kevésbé pikáns formában (de még ekkor is rendkívül csípősen). Ezen kívül az ételben lévő húst lehet csonton és filézett formában is kérni. Gyakori az eset, amikor az étlapon hat kaja egyet takar, különböző néven jelenik meg és a fenti kombinációk bármelyikét tartalmazhatja.
►TAJ MAHAL (Palota, vagy hotel? Lehet tippelni)

Nagyon nem volt kedvem ahhoz, hogy a Taj Mahaloz menjek, hogy reggel fél négykor keljek, aztán 12 órát utazzak Bangaloreból Delhibe, aztán onnan Agrába. Csak azért mentem, hogy feltehessek egy képet iwiwre, amint éppen az Építmény előtt állok (csoportunk másik fele ugyanezt Photoshoppal oldotta meg).
Kicsit féltem ettől a kirándulástól. Már helyi cégnél dolgozó ideiglenes kollégáink is mondták, hogy a Delhibe utazás ebben az időben problémás lehet az időjárás viszonytagságai miatt. Igazuk volt! A főváros közelébe érve pilótánk felkészítette a csapatunkat, hogy kis delayre kell számítani, mert nem lehet átlátni a reptér feletti ködrétegen. A gépet ennek ellenére le tudta tenni. Huhh…
Amikor Indiába értünk volt szó arról, hogy valamelyik hétvégén meglátogatjuk a világ egyik csodáját, a Taj Mahalt. Először csak a lányok nedvesedtek az ötlettől, mi a srácokkal úgy gondoltuk, hogy nem ér meg majdnem egy napos utazást a dolog. Helyette inkább meglátogattuk volna a közeli bárokat és bővítettük volna az eddigi kilenc jó indiai nőről készített listát.
Az utazásra való jelentkezéskor ketten megtörtek, majd később már majdnem mindenki neve szerepelt az utas listán. Mérlegelni kezdtem, hogy egyedül marhára nincs kedvem a hotelben ülni a hétvégén, inkább tartok a tömeggel. Mi lett a vége? 12 óra utazás és egy életre szóló élmény.

Na, most a Taj Mahal nem olyan, mint az Esztergomi Bazilika, hogy már 5 kilométer távolságból látni lehet majdnem minden irányból. Busszal nem lehet megközelíteni, helyette kisebb méretű elektromos buszok visznek fel a bejárathoz. A tágas kertbe fémdetektoros kapukon át lehet bejutni (gyanítom, csak utólag telepítették őket ide) és itt már egy boltíves bejáraton keresztül látni lehet a Csodát.
Idegenvezetőnk elárulta, hogy az építményt teliholdkor okvetlen látni kell. Szóval, ha valaki csak azért jönne Indiába, hogy megnézze a Taj Mahalt, akkor ajánlom az egész utazást egy nagy kövér teliholdas éjszakára tervezze.
Taj Mahalról sok mindent tudnék még mesélni, de erről majd wikipédiáról vagy egy szép könyvből sokkal többet megtudhattok. Amit mindenesetre nem árt tudni: ez egy síremlék és nem palota, se nem hotel!

►(Nem éppen ÚJ) DELHI

A Taj Mahalos látogatás után hullafáradtan érkeztünk meg hotelünkbe. Az egész Delhibe vezető utat átaludtuk, csak másnap szembesültünk azzal, hogy valójában milyen városba érkeztünk. Nem éppen szívderítő látvány fogadott a kicsekkolás után. Az óvárosban kosz, szmog, tömeg, koldusok és hajléktalanok.
Már egy órát buszoztunk az óvárosban, ablakokat bezártuk, mert nem győztük elzavarni a kéregetőket. Míg a pirosnál álltunk 5-6 éves gyerekek rohantak buszunk mellé a külső sávba némi apróért. A vicces az, hogy az apró nem kell nekik, csak papírpénzt fogadják el, és abból is a dollárt preferálják...
Szóval Delhiben olyat tapasztaltam, mint eddig még soha. A legalja városrészben rátértünk egy hídra, a másik oldalára érve olyan látvány fogadott, mintha egy másik földrészre érkeztünk volna. Tisztaság (mármint indiai szemmel, az európaitól még ez is távol áll), rendezett parkok, újszerű házak, hatalmas építmények, amerikai márkák boltjai és sorolhatnám. Sokként ért bennünket Delhi másik arcának felfedezése.

►GOA (Földi paradicsom)

Bangaloretól észak-nyugatra lévő turistaparadicsom. Tengerpart, buli, rengeteg pálmafa, annál is több ember. A hely, ahol a tengerparton sorakoznak a vendéglátóhelyek és a homokra kihordott székeken piálhatod végig a naplementét és hallgathatod a tenger morajlását az éjszaka folyamán. Sok ismerősöm mondta, hogy ha már Indiában járok, okvetlenül nézzem meg Goát. Elmondásuk szerint hajnalig lehet bulizni a tengerpatron és a zenés szórakozóhelyeken. Lehet rosszul informáltak, ugyanis éjjel fél egykor már kezdtek bezárni a parton lévő bárok, a fedett szórakozóhelyeken alig táncolt pár ember, pedig itt most van a turistaszezon. A helyiek elmondása szerint a Mumbaiban történt robbantások miatt visszaesett a turizmus, legfőképpen ennek tudható be az esti pangás.

►BOLLYWOOD (Filmek, kicsit másképp)

Bollywood a hindi nyelvű filmgyártás egyik központja – mondhatni az indiai Hollywood – Mumbayban található. Az elnevezés a Bombay és a Hollywood szavak keresztezéséből jött létre. Bollywood filmjeinek nézettsége messze túlszárnyalja a hollywoodi produkciókét, bevételei viszont meg sem közelítik azét. Az utcákon hatalmas óriásposzterekkel hirdetik a helyi sikerfilmeket, melyek európai szemmel rendkívül viccesek.
Vettem egy filmet is DHOOM 2: Back in Action címmel. Haverom kérdezi: minek vetted meg ezt a sz#rt, hisz’ az egyest sem láttad? Egyik este aztán megnéztem, sokat nevettem rajta. A trailerét ti is megtekinthetitek (mondjuk, akkor sem veszítetek sokat, ha kihagyjátok).

►VIDEOJÁTÉK

Amikor először tisztázódott, hogy összejön az indiai utazás és a hosszabb távú tartózkodás, első dolgom volt megnézni, hogy az ott forgalmazott játékok milyen régiózárral lettek ellátva. Utólag visszagondolva nem az volt a fontos, hogy melyek a legveszélyesebb betegségek, és azok ellen milyen védőoltást kell beadatni, hanem hogy pörög-e majd az ott megvásárolt játék lemeze a gépemben. Számomra meglepetésként hatott, hogy Indiában PAL-os régiókódú játékokat terjesztenek abban a meglehetősen kevés elektronikai cikket árusító boltban.

Körülbelül 2 hétnek kellett eltelnie ahhoz, mire a hotelszobámon kívül is kapcsolatba kerülhettem a virtuális világgal. Delhiben járva pillantottam meg egy Sony Centert, ahová úgy szaladtam be, mint egy hat éves kisgyerek a játékboltba. PS3, PSP, Bravia, Vaio és az elmaradhatatlan üvegvitrin tele a legújabb címekkel. Az árakat szemlélve gyorsan alábbhagyott a lelkesedés, a 80GB gép átszámolva 118.000, a 40GB-s kereken 100.000 Forintba került. Játékok az itthonihoz hasonló áron vihetőek el.
Csak, hogy legyen egy kis fanboykodás is a dologban, nem tudom kihagyni… Az Xbox 360 Elite konzol átszámítva 160.000 Forintba került. Igen, ez a sima alapfelszereltségű gép – amit nálunk már hetvenezerért megkapsz –, a mai napig nem tudom, mi alapján határozták meg ezt a végső fogyasztói árat.
Az interneten kutatva keresgéltem, hátha sikerül valaki akciós termékeket kifogva gyarapítani az otthon csücsülő játékgyűjteményem, de itt minden elektronikai termék rendkívül drága. Mobiltelfonok, PDA-k, laptopok és digitális fényképezőgépek még a legjobb esetben is ugyanannyiért vásárolhatóak meg, mint nálunk, de általában 1/3-al drágább minden, elektronikai cikk.

Szép lassan elérkezett február 20. – számomra piros betűs nap –, melyet már két ok miatt is nagyon vártam. Egyrészt ez volt az utolsó munkanapom itt Indiában, másrészt ekkor jelent meg a Street Fighter IV. Ekkor már úgy nagyon betetőzött ez az India-feeling és sokadmagammal szerettem volna letudni ezt a kalandot, otthon várni az előrendelt gyűjtői kiadást, letépni a fóliát, betenni a lemezt a gépbe és lövöldözni a Hadoukent. Na de várjunk csak… nem lesz itt valami ünnep ennek örömére? – merült fel bennem a kérdés.
Épp a Neten kutakodtam, amikor is felfigyeltem az egyik helyi online magazin (The Angry Pixel) hirdetésére, miszerint zártkörű Launch Partyt szerveznek, és a sajtón kívül öt ember nyerhet meghívót az eseményre. Nem volt más dolgom, mint egy mailt küldeni a megadott címre valami Street Fighterrel kapcsolatos őrültséggel, kifejteni benne, hogy miért is szeretném elsők között kipróbálni a negyedik epizódot. Nem mondom meg mit írtam, legyen elég annyi, hogy kaptam egy meghívót! A buli tényleg kvajó volt, az egész indiai sajtó és én a három kollégámmal!

►VÉGSŐ BEVÁSÁRLÁS

Az ötödik hét végén már teljesen az otthoni dolgokon járt az agyam és úgy gondoltam, meglepem egy-két aprósággal az otthoniakat. Ellátogattunk Bangalore shopping-központjába az MG (Mahatma Ghandi) Roadra. Na itt aztán lehet szórni a pénzt az egymás hegyén-hátán sorakozó ajándékboltokban. Szorgos indiai kezek által faragott fatárgyak, kézzel szőtt sálak és koppintott világmárkák teljes felhozatala megtalálható volt ott. A faelefántok és kasmírsálak megvétele után beújítottam egy GTA IV India Editionnel, amely 2500Ft volt vadonatúj állapotban fóliásan és egy Vice Cityvel, ami szintén indiai kiadás 1200Ft-ért.

►A BÚCSÚ

Mindent összevetve azt kell, hogy mondjam, CSÚCS VOLT! A kezdeti viszonytagságok ellenére igyekeztünk megtalálni az arany középutat és kihozni a maximumot az 5 hetes akcióból. Rengeteg pozitív (és negatív) élménnyel lettem gazdagabb és biztos vagyok benne, hogy ezt az utazást soha nem fogom elfelejteni.

►FONTOS DOLGOK (ha úgy érzed, szívesen ellátogatnál Indiába)

- Oltások beadása legalább 1 hónappal indulás előtt (orvos tudja mi fog kelleni)
- Vízum, melyet legfeljebb 3 hónapra kérhetsz
- Gyógyszereket nem árt, ha viszel magaddal (Ezek közül talán legfontosabbak a hasmenés elleni és emésztést elősegítő tabletták, a kettőt lehetőleg ne kombináljuk)
- Csapvizet semmiképpen ne fogyasszunk, fogmosás is palackozott vízből ajánlott. (Ennek megfelelően kerüljük a jeges üdítőket, ugyanis a jeget is csapvízből készítik)
- Lehetőleg kevés ruhát vigyünk magunkkal, max. 2 váltást javaslok. A ruhadarabok nagyon olcsóak arrafelé. A világmárkák termékei néha az otthoni ár negyedéért megvásárolhatók, de a bazárban még ennél is olcsóbban (pár száz forintért!) beszerezhetőek a helyi divatnak megfelelő öltözékek (lányoknak szári, fiúknak nadrág, ing)
- Kirándulásra leginkább október-március közti idősáv ajánlott. Ekkor az itthoni hideget kellemes nyári hőmérsékletben kerülhetjük el. (Fura is volt a 30 fokban eltöltött 5 hét után -2-be érkezni.)

UI: GOA maláriaveszélyes övezet, de ellenmérgem sajnos nem volt. Lappangási idő egy hónap, tehát bármelyik pillanatban ledönthet a 40 fokos láz. Pazar!

UI2: Aki egy kis India-feelingre vágyik, az szerezze be a Slumdog Millionaire c. filmet. Az úti filmekkel ellentétben rendkívül jól adja vissza az ország hangulatát!
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 2 oldal
‹‹  ‹  1  2    ››
71. Re-tech  PlayStation.Community tag
2009.05.18. 09:55:44
LV7
Zsír cikk és kva jók a képek!Gratulálok!
Nem üthetlek meg mer' megbüntethetnek.
70. Petunia  Szerkesztő
2009.03.23. 17:19:15
LV12
Válasz 69. GaBi üzenetére:
Persze, egyértelmű. :) Ahogy írod, a "világ egyik csodájáról" van szó (ami nem palota vagy hotel, LOL.)
Endure and Survive
69. GaBi
2009.03.23. 15:48:59
LV3
Válasz 68. Petunia üzenetére:
Miért te ezen nem gondolkodtál volna? Mentél volna egyből no matter what? =D
68. Petunia  Szerkesztő
2009.03.23. 13:07:56
LV12
Válasz 63. GaBi üzenetére:
Igaz! :D

Azt mondjuk még mindig nem emésztettem meg teljesen, hogy a Taj-ra csak nagy nehezen vetted rá magad. Igaz, jó messze volt, de akkor is...! :D
Endure and Survive
67. titus6  PlayStation.Community tag
2009.03.22. 18:14:19
LV5
Nekem a Bollywood-os rész tetszett a legjobben:D. Nagyon termékeny hely ez az India.
66. Jesus  PlayStation.Community tag
2009.03.22. 17:08:34
LV20
No végre eszembe jutott elolvasni, akkor amikor keletkezett az írás akkor pont nem volt időm és elfelejtettem, de most pótoltam.
Jó lehetett elmondás alapján. :D
Spupul!
65. mark910624  PlayStation.Community tag
2009.03.22. 16:15:54
LV4
qrva vicces volt ez a beszámoló, öröm volt olvasni !
64. otaku  PlayStation.Community tag
2009.03.22. 15:55:07
LV3
köszi a beszámolót,karaj nagyon!
63. GaBi
2009.03.22. 14:05:59
LV3
Válasz 61. Petunia üzenetére:
Köszi! ;)
A "GaBi in India" cikksorozat már volt a blogomban (de hisz' tudod). ^ ^
62. Petunia  Szerkesztő
2009.03.22. 12:10:03
LV12
Kár, hogy nem maradtál kint tovább, akkor lehetne "GaBi in India" cikksorozat. :DD
Endure and Survive
61. Petunia  Szerkesztő
2009.03.22. 11:57:38
LV12
Te jó ég, ezt csak most láttam!!!!! Nagyon szuper lett, gratulálok!!! :D
Endure and Survive
60. Chrome  PlayStation.Community tag
2009.03.21. 19:48:12
LV10
Válasz 59. GaBi üzenetére:
Há' tánc nélkül hogy lehet filmet csinálni?
Ez a baj veletek...nem tudjátok értékelni a valódi kúltúrát XD
"Behold the Razgriz, its wings of black sheath!"
59. GaBi
2009.03.21. 17:17:05
LV3
Válasz 58. Chrome üzenetére:
Elkezdtem, de a 2,5 órás filmből bőven elég volt az első 60 perc. Tele van belassításokkal és idióta táncos betétekkel... Leginkább Mission Impossible paródiának éreztem az elejét. ^ ^
58. Chrome  PlayStation.Community tag
2009.03.21. 10:49:41
LV10
Nemsemmi út lehetett!
elképesztő volt ezeket sorokat olvasni. (nálam 5 csillagos), de az tuti, hogy ezek után ilyen helyekre engem csak erőszakkal...

Kíváncsian várom Indiana GaBi Jones legújabb kalandjait.

Megnéztem a dhoom 2 trailer-t is. Őszintén szólva rosszabbra számítottam. (olcsóbbra)

Azóta már megnézted?
"Behold the Razgriz, its wings of black sheath!"
57. GaBi
2009.03.21. 09:35:29
LV3
Válasz 55. BoroSati üzenetére:
Egyik kollégám rendelte. Nem mindenkinek jött be az indiai kaja, aztán már ha négy hétig csak olyat eszel kicsit unalmas is tud lenni. Ezért is tartottuk a steakes péntek estéket a TGI Friday's-ban. ^ ^
56. GaBi
2009.03.21. 09:31:15
LV3
Válasz 53. patrik00 üzenetére:
Érdekes film lehetett, én ilyennel nem találkoztam. Csak azt tudom mondani, hogy az indiai utifilmek semmit sem érnek, teljesen más az ország, mint amilyennek beállítják.
55. BoroSati  PlayStation.Community tag
2009.03.21. 09:22:41
LV2
Srácok ki rendelt sült krumplit az indiai kaja mellé? :) 2. sor 2. kép, látszik ám! :-)
Nyugi Dagi, nyugi, nem csak foci van a világon!
54. BoroSati  PlayStation.Community tag
2009.03.21. 09:17:29
LV2
Ha Luxembourgban jártok a Gare (vasútállomás) környékén mindeképpen térjetek be a Taj Mahalba. Isteni a kajájuk! :)
Nyugi Dagi, nyugi, nem csak foci van a világon!
2009.03.21. 06:54:45
LV9
Indiaban hutott majomagyvelot meg szemlevest , orias cserebogarakat ,meg nagykigyot felvagnak amibol sok kis kigyo jon ki . En ugy tudom ezeket eszik...
Egy ismeret terjeszto filmben lattam...
senki sem ültetheti babyt a sarokba!
52. rone  PlayStation.Community tag
2009.03.20. 21:07:20
LV2
Én már a török kajától kivoltam hetekre, itt szerintem esélyem nem lenne élni csak ha ruha helyett kaját vinnék.
De jó volt olvasni :)
Most úgy mennék én is, de annyira mégsem érzésem van :P
Utolsó képen fel sem ismertelek, kezdjük ott :D
51. sting  PlayStation.Community tag
2009.03.20. 16:28:11
LV1
Válasz 49. GaBi üzenetére:
A "hat mellű nő"..... :)
50. GaBi
2009.03.20. 16:00:24
LV3
Válasz 48. 1mzolee0 üzenetére:
Igazán nincs mit! ^ ^
49. GaBi
2009.03.20. 15:40:41
LV3
Válasz 44. sting üzenetére:
9.kép az ORACLE székház Bangaloreban, ott melóztunk. =D
2009.03.20. 15:23:08
LV3
Válasz 47. 1mzolee0 üzenetére:
és GaBi köszönöm a pólót mégegyszer :) hamarosan utolér a hálám meglátod :D
ez van.. ezt kell szeretni ?!
2009.03.20. 15:12:30
LV3
húú csodálatos élmény lehetett, nagyon örülök hogy jól érezted magad. nincs is annál jobb mint belecsöppeni egy teljesen más világba ami méghozzá ilyen egzotikus.. további kellemes utazásokat :)
ez van.. ezt kell szeretni ?!
2009.03.20. 13:58:54
LV9
FullHáDé?
2009.03.20. 13:53:27
LV3
Imádom az indiai kaját.
Amikor boltoztunk, volt időszak, amikor heti 2-3 alkalommal is egy nagyon jó indiai étteremben ettünk. A legkirályabb a kenyerük, ami olyasmi, mint egy vastagabb palacsinta - frissen, tűzforrón, különböző szószokba mártogatva észvesztően finom étel.
44. sting  PlayStation.Community tag
2009.03.20. 12:10:10
LV1
Nem semmi. A 9-ik képen látható épület, "az hogy"? :)
43. Papa
2009.03.20. 11:21:37
LV9
Deh... MekMaharadzsa. :DD

El tudom képzelni a MekDönci üzletpolitikáját.
Ide gyertek suttyók, Allah is ezt tolja!
Könyörtelen NótaTV és Zone Romantica fan
42. GaBi
2009.03.20. 10:40:48
LV3
Válasz 41. krissz88 üzenetére:
Valami palota Mysore-ban és 100-as körtékkel volt kivilágítva. =D Nappal látható volt ahogyan a huzalok és a hatalmas izzók egymás után sorakoztak, estére bekapcsolták mindet. Megnézném a villanyszámlát...
41. krissz88  PlayStation.Community tag
2009.03.20. 10:08:41
LV12
Ezt frankón jó volt olvasni:) Hihetetlen élmény lehetett. Fülölről a harmadik sorban középen mi az a kivilágított épület?

Amúgy hulladék szarfosszar a grafikája he.
40. GaBi
2009.03.20. 09:30:44
LV3
Válasz 34. HUN_hatrix üzenetére:
Érdekes filmek. Alapból helyi nyelven beszélnek bennük, de minden harmadik mondat angolul hanzik el, fura számomra ez a kevert szöveg. Legalább 5-6 táncos betét hosszítja a műsort, ezért néha 2,5 órásra is sikerednek a bollywoodi produkciók. Mondjuk én gagyi akcióvígjátékokat néztem, melyeket egy helyi DVD árus ajánlott, de biztosan vannak komoly művek is.
39. martin  Főszerkesztő
2009.03.20. 09:17:32
LV27
Válasz 33. soliduss üzenetére:
Dolgozunk rajta.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
38. martin  Főszerkesztő
2009.03.20. 09:16:38
LV27
Válasz 32. zs0lt1 üzenetére:
Pont erre a kettőre gondoltam.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
37. GaBi
2009.03.20. 08:56:49
LV3
Válasz 36. ssj3_vegetto üzenetére:
Hát ja, de a vízeffekt valami eszméletlen gagyi... =D
36. ssj3_vegetto  The Champion of the Gods
2009.03.20. 08:46:20
LV20
Válasz 2. karfiol üzenetére:
Ahhoz képest, hogy multiplatform tényleg nem, rossz XD
Don't Tempt My Dark Passenger
35. GaBi
2009.03.20. 08:38:01
LV3
Válasz 31. martin üzenetére:
Az Indigóban voltam itt Budapesten és marha jó hely. Ha még nem ettél indiai kaját, akkor kötelező kipróbálni. Indigóban hasonló ízűek voltak a kaják, mint ott a helyszínen.
34. HUN_hatrix  The Saboteur
2009.03.20. 08:02:12
LV30
Amúgy szerintem ezek a Bollywood filmek is olyanok, mint a Japán/keleti alkotások.
Lehet eleinte viccesnek jönnek le, de ha az ember ráérez a stílusára akkor megfogja és tudja értékelni azt.
PSN ID: HUN_hatrixx ... Nincs hiszti! ;)
33. soliduss  A Krónikás
2009.03.20. 08:00:35
LV25
Válasz 31. martin üzenetére:
Hát nálunk tuti nincs indiai étterem, kamu kínai az van dögivel :-)

Nagyon jó kis utileírás, még több ilyet :-)
32. zs0lt1  Kitiltott felhasználó
2009.03.20. 07:59:34
LV4
Mi a héten voltunk itt: http://www.bombayexpressz.hu/ és nagyon különlegesek voltak az ízek, tetszett. :D Pontos cím: http://bpex.hu/?obj=1858

Erre gondolsz? http://www.shalimar.hu/ Nem tudom, de ide el kell menni! :DD
31. martin  Főszerkesztő
2009.03.20. 00:20:26
LV27
Indiai étterembe akarok menni. Ami a Dob utcában van, az milyen?
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
30. GaBi
2009.03.20. 00:19:14
LV3
Ha valaki kíváncsi valami konkrét dologra, vagy bármire amit nem említettem, akkor kérdezzen bátran. ^ ^
29. GaBi
2009.03.20. 00:12:49
LV3
Válasz 25. Geri üzenetére:
De vannak! Segítek : http://lmgtfy.com/?q=Heavy+Rain+news
28. barnoca  PlayStation.Community tag
2009.03.19. 22:58:46
LV18
Válasz 12. Sektor üzenetére:
Ha végignézted volna a Killzone2 videótesztet akkor tudnád ki az.
27. barnoca  PlayStation.Community tag
2009.03.19. 22:58:00
LV18
Érdekes beszámoló volt.Jöhet ilyen máskor is.
26. Chriss
2009.03.19. 22:56:35
LV12
Válasz 25. Geri üzenetére:
Van benne arról is szó! Olvassad el, mert GaBi látta kinn élőben!!!!
PSN ID: GjChriss
25. Geri
2009.03.19. 22:50:32
LV3
Na ez az a cikk amit kihagyok

Heavy Rain friss info????????
HUNGARY klán
24. Chriss
2009.03.19. 22:35:33
LV12
Válasz 23. GaBi üzenetére:
Ejj hibás a rendszer. Ami a késik az jön. 'csög :D:D:D
PSN ID: GjChriss
23. GaBi
2009.03.19. 22:32:04
LV3
Válasz 21. Chriss üzenetére:
*most meglepődik*
22. Chriss
2009.03.19. 22:28:05
LV12
Válasz 18. kryss777 üzenetére:
ööö ezt akartam én is kiemelni :D
PSN ID: GjChriss
1 / 2 oldal
‹‹  ‹  1  2    ››
Mozi - Ragadozó madarak
2020.02.18. 21:00 Cool-Túra
2 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Erős Nők, Akiknek Nincs Szükségük Férfiakra.
EarthNight (PS4, PSN)
2020.02.18. 20:48 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: Bandage_520
Sárkány ellen sárkányfű… akarom mondani Skydive?
Dark Devotion (PS4, PSN)
2020.02.16. 13:31 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pixeles kereszteslovagok Dark Souls-a.
Képregény - Dredd bíró: Minden birodalom elbukik
2020.02.16. 13:12 Cool-Túra
5 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Az előétel után itt a főfogás!
The Princess Guide (PS4, PSN)
2020.02.14. 09:18 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Négy hercegnő, egy tanár.
Mozi - 1917
2020.02.12. 19:23 Cool-Túra
7 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Egy csepp a háború vérmocskos tengerében.
Gris (PS4, PSN)
2020.02.12. 13:16 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Interaktív animációs film.
Coffee Talk (PS4, PSN)
2020.02.08. 14:07 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Visual novel latté.
ZOMBIE ARMY 4: DEAD WAR (PS4)
2020.02.07. 20:20 Játékteszt
7 hozzászólás
Szerző: HTB
Óda egy amfetaminfüggő élőhalott osztrák szobafestőhöz és rothadó társulatához.
Mozi - Jojo Nyuszi
2020.02.05. 17:00 Cool-Túra
8 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Felnőtté válni a Harmadik Birodalom alkonyán.