PlayStation.Community

2012.11.26. 17:40 Játékteszt
26 hozzászólás
Szerző: Petunia
Értékeld a cikket!
„Maga csak néz, de nem lát, kedves Watson!”

A Konzol Magazinnak újabban egyre több dolog miatt tartozom köszönettel. Egyrészt az újságba alkotott cikkeimnek hála jelentősen olcsóbban tudtam megvásárolni az öreg gépem ismételt „besárgulása” miatt tulajdonképpen az egyik napról a másikra halaszthatatlanul szükségessé vált, 500 gigás, felültöltős Super Slim PS3-amat. Másrészt az utóbbi időben játéktesztek olvasására csak azok nyomtatott formájában, utazások alatt van lehetőségem, ezért eme kiváló sajtótermék mostanra egyfajta Bibliaként funkcionál számomra, ennek összes pozitív és negatív következményével együtt. Nem annyira jó az, hogy számonként legkevesebb egy-két beszerzendő cuccot kinézek, legalábbis mondjuk a még mindig celofános állapotában érintetlenül heverő Max Payne 3, vagy a platinázás szándékával hetekkel ezelőtt beszerzett és azóta sem illetett Heavy Rain szempontjából, az alig ötven százalékban kisajtolt és folytköv. jelleggel félretett Assassin’s Creed III-ról nem is beszélve. Viszont nagyon jó, hogy az újságnak hála a múltkori, kiváló választásnak bizonyult Risen 2: Dark Waters után megint ráakadtam egy csiszolatlan gyémántra, melyről az első három mondatot elolvasva, pontszámtól függetlenül rögtön tudtam, hogy mi ketten egymásnak lettünk teremtve.
A beszerzés viszont nem volt könnyű! Mivel a The Testament of Sherlock Holmes egy bevallottan alacsony költségvetéssel összerakott anyag, a legtöbb kereskedés ennek megfelelően gyenge minőségűként bélyegzi meg, ezért vagy be sem szerzi, vagy heteket kell várni a megjelenés után egy hónappal leadott, ún. „előrendelés” után a saját kópiánkra. Sebaj, én kivártam, és nem is bántam meg, hogy türelmes voltam. Már a játékkal töltött első órában világos volt számomra, hogy egy olyan műfajjal állok szemben, amely sajnos egyáltalán nem számít hagyományosnak kedvenc konzolunkon, viszont a PC-sek jobbnál-jobb címek közül válogathatnak: a point-and-click kalandjátékokról beszélek. A tavalyi év során ugyan beszereztem egy-két ilyet PC-re (a Chronicles of Mystery sorozat talán ismerős az azonos érdeklődésűek számára), de ezek teljes mértékben nélkülözik a 3D-s megvalósítást, inkább csak a felszínt kapargatják. A jelenleg tárgyalt alany is messze áll a tökéletestől, de a műfajjal szemben támasztott követelmények tekintetében annyira jó, hogy az ember szinte örömmel csodálkozik rá a tényre, hogy egy ilyen egyszerű cuccal is szórakozik olyan jól, mint az AAA kategória legnépszerűbb darabjaival.

Ezt sem tudtam idáig, de a Végrendelet alkotója, a francia, ukrajnai, valamint ír illetőségű Frogwares egyeduralkodónak számít a Sherlock Holmes játékok előállításának terén. Lassan egy évtizede készítenek elsősorban PC-s epizódokat, melyekből csak az első (Sherlock Holmes: Mystery of the Mummy) és az előző (Sherlock Holmes versus Jack the Ripper) felvonásnak készült Wii-re, valamint Xbox 360-ra konzolos változata. Épp ideje volt tehát, hogy ezt a kiválóan feldolgozható témát PS3-on is elérhetővé tegyék! Minden idők egyik legismertebb nyomozója nemcsak írott, de mozgóképes formátumban is számtalanszor született újjá, és bár nagy rajongója vagyok a krimi műfajának, az én radaromon eddig inkább csak Agatha Christie karakterei tűntek fel. Viszont ami késett, nem múlt el, illetve az sem lehetetlen, hogy a vidéki, hádétévé-mentes napokra beszerzek egy-két kópiát a korai, PC-s etűdökből.
„A részletek fontosságát nem lehet eltúlozni!”

Londonban vagyunk, 1898-at írunk. Sherlock Holmes-nak a Hasfelmetsző elkapásával tetőzött, fényes karrierje hirtelen zuhanórepülésbe kezd. Először csak egy értékes gyöngysor ellopásával vádolják meg, majd egy borzalmas gyilkosság kapcsán is üldözőből üldözötté válik. Látván, hogy miket művel a nyomozás során, nemcsak a kedves Watson, de mi magunk, játékosok is kezdünk kételkedni abban, hogy valóban a jó oldalon állunk-e. A történet végére persze mindenre fény derül, de odáig még rengeteg rejtvényt kell megoldani!

A The Testament of Sherlock Holmes-ot senki olyan playernek nem ajánlom, aki nem kedveli a végtelenül nyugodt, a kapkodást hírből sem ismerő, de türelemre és kitartásra nevelő, sok dialógus meghallgatásával, rengeteg dokumentum elolvasásával járó, jó megfigyelő-képességet igénylő játékmenetet. A cucc két fő jellemzője a tárgyakkal való interakció és a rejtvényfejtés, melyek természetesen kart-karba öltve járnak együtt. Körülbelül húsz kisebb-nagyobb helyszín áll rendelkezésünkre, ezek között nyitott terek is vannak (pl. utcák, kertek, városszéli telkek.) Utóbbiak a továbbjutást gátló láthatatlan falakban sem szűkölködnek, mely modern standardok szerint egyenesen szánalmasnak titulálható megoldás, de a Testamentnek olyannyira nem ez a lényege, és szerintem olyannyira jó abban, amit a műfajtól elvárunk, hogy eme jellemző felett ha nem is hunytam szemet, bocsánatos bűnként könyveltem el magamban. A game nagy százalékában Sherlockot irányítjuk, de egyes helyszíneken Watson a főszereplő, sőt olykor még az öreg basset hound, Toby jóvoltából a kutya perspektívát is megcsodálhatjuk. Csupán egy-két pályán lehet választani Holmes és Watson között, de a kettő teljesen azonos képességekkel rendelkezik, szóval csak a sztori szempontjából volt értelme mindkét szereplő implementálásának; Toby szereplését pedig több helyen erőltetettnek éreztem. A kontroll tulajdonképpen rendben van, a kamera példaértékűen mozog, és bármikor válthatunk a harmadik és az első személyű nézet között (kis terekben az utóbbi a hasznosabb.) Az egyetlen idegesítő dolog, hogy valahol megállva, majd abból a helyzetből továbbindulva az irányított személy hajlamos először egy helyben forogni, mint grillcsirke a nyárson, de ez az esetek kb. felére jellemző, végül is lehetne rosszabb...

A játék a megvizsgálandó tárgyakat különböző szimbólumokkal jelöli: a kék nagyító a még meg nem tekintett objektumokat jelzi, és zöldre vált, amikor már nincs mit nézegetni az adott dolgon. Amely esetben valamilyen nálunk levő eszközre van szükség az adott helyen, azt egy kéz ikon mutatja, az interakció lezajlása után ez a jel egyszerűen eltűnik. A felvett tárgyak karakterünk táskájában tárolódnak, ezeket egyszerűen szemügyre vehetjük a Háromszöggel megnyitható menüben. Sokszor az objektumokat kombinálni kell egymással – akárcsak a régi TR-es időkben –, ezt a tárgyak egymásra rakásakor megjelenő, kis fogaskerekek jelzik. Amikor egy kéz ikon által jelölt részhez érünk, az R1 és L1 gombokkal tudjuk kiválasztani a szükséges hozzávalót a táskánkból. Egyébként Sherlock és Watson szinte mindig mindent kommentál, tehát pontosan tudni fogjuk, mikor szükséges valami összegyűjtendő és mikor választottunk rosszul. Sokszor nem egyértelműek a dolgok, vagyis gyakran nem fogunk mindent megtalálni elsőre – de hát pont ez az egyik kihívás. Aki nagyon türelmetlen lenne, az L2 segítségével aktiválhatja Holmes hatodik érzékét, mely megmutatja, mely tárgyat nem vizsgáltunk még meg. Én erre csupán egyszer fanyalodtam rá, amikor közel egy óra, valamint egy átforgolódott éjszaka után ismételten nekiesve sem találtam meg a továbbjutáshoz szükséges tárgyat, de nem az L2 nyomkodásával, hanem egy végigjátszás meglesésével jutottam tovább...
„Maga az egyszerűség!”

A rejtvények körülbelül felénél ezzel kommentálja Sherlock sikerességünket. A puzzle-k nagy része azonban közel sem egyszerű. Olyannyira nem az, hogy én a játék során teljes szívemből kívántam, hogy ezt a színvonalat mondjuk távolról közelítse meg akár a Tomb Raider, akár az Uncharted széria öntés alatt álló, új megtestesülése. Több helyen olvastam, hogy a playerek azért tartják nehéznek a Testament rejtvényeit, mert a cucc közel semmi információt nem nyújt arra vonatkozóan, miként közelítsük meg a problémát. Ami igaz, de nem gondolom, hogy ez baj lenne, hiszen azon is gondolkoznod kell, mi a mechanizmus, egyáltalán hogyan kezdj neki az egésznek. Azért borzasztó nehézségre senki ne számítson, de a kihívás szintje pont megfelelő azoknak, akik imádnak ilyen dolgok felett darvadozni. Ha már nagyon eleged van és nincs kedved guide-ot nézni, az R2-vel átugorhatóak a fejtörők, mely opció bizonyos idő után aktiválható, ilyenkor karakterünk maga oldja meg a feladványt. Az egyszerűbb esetek közé tartozik a zárfeltörés, a számsorokkal operáló puzzle-ek, egyszerűbb logikai feladatok, kis darabokból egy kép összerakása, de találunk a legkülönbözőbb módon nyitható széfeket, javításra váró riasztócsengőt, kiválogatandó álöltözeteket, dekódolandó titkosírásokat.

A rejtvények külön válfajaként értelmezhetőek a kémiai vizsgálatok, bár ezekből sajna kevés van! Egyik részüknél mikroszkóp alatt vizsgáljuk a begyűjtött „mintákat” különböző eszközök (szike, csipesz, ecset, sav, víz) segítségével. Elsőre picit bonyolultabb ennél a különböző mérgek kémiai reagensekkel történő vizsgálata – de csak addig, míg rá nem jössz az alapokra. A vizsgált szubsztancia számokban mérhető módon, különböző elementumokon keresztül reagál a vele reakcióba hozott anyagokra, a mi dolgunk csak a tálban megjelenő, eltérő színű pöttyök megszámolása és egy összesítő táblázatba történő beírása. Ennél a szoftver valóban szinte semmi támpontot nem adott arra, hogyan kezdjünk neki a műveletnek, de annál nagyobb volt a sikerélmény a megoldáskor. Sőt, még embert is boncolunk; a bemetszések helyét jelző szaggatott vonal felrajzolása előtt én csak a „mondja el, hogy mit nem szeret magán” kérdés feltevését hiányoltam. :)

A fejtörők harmadik, ugyancsak nem kis kihívást jelentő csoportját a logikai következtetések képezik. Ezeket post-itekben felrajzolt folyamatábra-szerűségekben kell elképzelni, ahol a vizsgált ügy rekonstruálása kapcsán kell következtetnünk a tudott, illetve bizonyítást nyert tényekből a következményekre. A nehézséget az jelenti, hogy valójában nem tudhatod, a három eseményvariáció közül melyik a helyes, mert elméletileg akármelyik megtörténhetne, szóval itt a ráhibázásnak is van szerepe. No meg a türelemnek. Viszont nagyon tetszett, amikor egy szoba berendezési tárgyainak képeiből indulva kellett kitalálnunk, mi és hogy történt, itt növekvő számok is segítették a gondolkodást, és a végeredmény valóban cáfolhatatlanul logikus volt.
Az agy megdolgoztatását célzó ötletekben tehát egyáltalán nincs hiány, és én egy krimire épülő kalandjátéktól pontosan ezt várom. A sztori alakulása ugyancsak jól sikerült, sokszor borzongató, meglepetésekben, fordulatokban teli. Nagyra értékelem, hogy a Testament akciódús (a harc itt teljesen ismeretlen fogalom), látványos, a játék és a film közötti határt feszegető elemek nélkül tud úgy szórakoztatni, mint mondjuk egy Uncharted – legalábbis engem biztosan. Ami a látványvilágot illeti, a belső terek szerintem szépek, korhűek, színesek, hangulatosak és részletekben sem szegények. A külső terek már meglehetősen elnagyoltak, az utcákon a járókelők néhány típusra korlátozódnak és ugyanazokat a mondatokat ismételgetik. Sokszor a lassulás is tetten érhető, még sincsenek olyan hajmeresztő hibák, mint mondjuk a Silent Hill: Downpour első hivatalos verziójánál. Audio tekintetében a szinkron szerintem közel tökéletes (ugyan a dialógusok eleje és vége gyakran akad, levágódik vagy nincs szinkronban a szájmozgással), és a zenei betétek sem lennének rosszak, de olykor egyfolytában egyetlen ismétlődik, már-már az unalmasig. Vagyis audiovizuális szempontból az anyag inkább középszerű, viszont szerintem itt egyáltalán nem ez a lényeg, és pont jó annyira, amennyire jónak kell lennie. A trófeákért nem kell sokat kepeszteni: mivel a serlegeket jóformán a sztoriban való előrehaladásért kapod, egy menetben és pici rájátszós trükközéssel meg lehet a Platina.
Azt gondolom, az anyaggal töltött 25. óra (egyébként 12 óra körül van a szavatosság az egyszeri gamer esetén) környékén teljesen nyugodt szívvel adom meg a The Testament of Sherlock Holmes-ra a 8 pontot. Mindent szállít, amire a régebbi típusú kalandjátékokért dobogó szív vágyik, és egy kihalóban levő állatfaj képviselőjéről beszélünk. Nagyon szeretnék sokkal több ilyen címet látni PS3-on, de eme igényemet valószínűleg továbbra is csak PC-n fogom tudni kielégíteni. Bízom benne, hogy aki eme teszt hatására beszerzi a „szajrét”, ugyancsak nem fog csalódni, de a logisztikai nehézségekre készüljetek fel. Legyen szerencsétek!

(A játék beszerezhető támogatónk, a Console Corner budapesti boltjában, illetve webshopjában.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
26. VikoTricks  PlayStation.Community tag
2013.03.01. 21:07:04
LV2
Nagyon jó a game , most kölcsön kaptam. Élvezem a sztorit és a fejtörőket, lerakhatatlan a game, tök jó hogy én következtethetem ki az eseményeket. Mindig is szerettem a Sherlock sorozatokat, filmeket és itt végre aktív része lehet az ember a történetnek. :)
PS ID : VikoTrickz
25. tgabesz  PlayStation.Community tag
2012.11.29. 21:54:58
LV14
Válasz 24. Petunia üzenetére:
Én boldogan átállnék a digitális verziókra ha korrekt áron árulnák őket.
24. Petunia  Szerkesztő
2012.11.29. 11:44:16
LV12
Válasz 21. martin üzenetére:
Ez remek hír, köszi! Bár persze a dobozos verzió az igazi. :)
Endure and Survive
23. Petunia  Szerkesztő
2012.11.29. 11:43:21
LV12
Válasz 19. auron27cs üzenetére:
Nekem mondod? Már foglaltam tesztelésre itt a PSC-n, pedig TBD. :D Egyébként a Sherlockos jegyzeteimben benne van, csak a tesztbe aztán elfelejtettem beleírni, hogy sokszor éreztem úgy magam a rejtvényeknél, mintha a Syberia 1-2-ben lennék. Ami megint nem rossz értékelés sztem! :)
Endure and Survive
22. Petunia  Szerkesztő
2012.11.29. 11:40:47
LV12
Válasz 18. balu1159 üzenetére:
Egyrészt az 500 giga nekem kvantumugrás a 40 után. :) Másrészt semmi bajom nem volt vele idáig, az online tornázós videóimat (egyik-másik több, mint 60 perc) is tökéletesen lejátssza, míg a régin sokszor nem indultak el elsőre. A PS Plus-t is ajánlom mindenkinek! Bár picit furi, hogy minden egyes mentést automatikusan feltölt az online storage-re, de ez kiváló stratégia, amennyiben esetleg szükségessé válnak korábbi mentések, mondjuk Platinázáskor. :) Az ingyen letölthető játékok most a RE5 Gold és az Infamous (meg van egy csomó kipróbálható), egyik sem volt meg eddig! Szóval én tuti előfizetek majd a köv. 3 hónapra is.
Endure and Survive
21. martin  Főszerkesztő
2012.11.29. 08:04:34
LV27
A játék kapható az EU PS Store-on.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
20. killerorczombie2  PlayStation.Community tag
2012.11.29. 03:00:08
LV3
egy igazi kalandjáték, ez kell nekem!
2012.11.28. 13:21:03
LV1
Ez a stílus nem halt ki, nemrég bejelentették a Syberia 3-t,ami multiplatform lesz
2012.11.28. 12:20:30
LV1
Jó teszt lett, kimondottan érdekel a játék, biztosan beszerzésre kerül valamikor!

Más: mi a véleményed az 500-as super slim-ről? Sok rossz pletyka kering róla (akadozik, stb.)
marklar
17. HUNFRE  PlayStation.Community tag
2012.11.27. 20:40:11
LV4
pc-n is szinkronos? tudja ezt valaki?
PS4 ID: HUNFre576
16. tgabesz  PlayStation.Community tag
2012.11.27. 12:01:42
LV14
Steamen még 7 óráig akciós. Megfontolandó. Régebben szerettem a kalandjátékokat, de nem vagyok benne biztos, hogy manapság lenne hozzá türelmem.
15. Petunia  Szerkesztő
2012.11.27. 11:30:56
LV12
Válasz 6. BIOlogic üzenetére:
Köszi! :)
Endure and Survive
14. Petunia  Szerkesztő
2012.11.27. 11:04:48
LV12
Válasz 7. Equimanthorn üzenetére:
Ezt most tényleg szívesen! Saját kópia, a tesztet sem felkérésre írtam. :) (Ezért is rossz mindenkinek, hogy a KM-ból nézem ki a PSC-s alanyaim kb. felét újabban. :P)
Endure and Survive
13. Petunia  Szerkesztő
2012.11.27. 11:01:35
LV12
Válasz 3. kgabor84 üzenetére:
Nos, az alapszintű tudás talán nem elég hozzá, sok a dialógus és a rejtvények egy részéhez is szükséges. Viszont a párbeszédek nagy része visszaolvasható, ez talán némi könnyebséget jelenthet.
Endure and Survive
12. soliduss  A Krónikás
2012.11.27. 10:02:23
LV25
Úr isten, van még ilyen game? Régi idők elmékére be kell majd szerezni nincs mese.
11. zola0306  SonsOfSaRock
2012.11.27. 00:01:22
LV16
Válasz 9. Greg üzenetére:
+1.
"Nem isten az ami ilyennek teremtett!"
10. Lotar  PlayStation.Community tag
2012.11.26. 23:33:29
LV18
Ezt 100% , hogy beszerzem . Király game .
psn/sen id: pcpmate
9. Greg  PlayStation.Community tag
2012.11.26. 22:46:51
LV25
Tetszik jópofa, kár hogy az angol "tudásom" ehhez valószínű kevés.
LV426
8. Totoro  PlayStation.Community tag
2012.11.26. 21:49:10
LV6
imádom az ilyen lassan, komótosan babrálós játékokat
Mirror, mirror on the wall..
2012.11.26. 21:40:24
LV1
PC-n már sok kalandjátékon sikerült átrágnom magam, beleértve az eddigi összes Holmes epizódot. A Testament sem lesz kivétel, főleg, hogy mekkora ritkaság konzolon ez a kategória. Köszi a tesztet!
6. BIOlogic  PlayStation.Community tag
2012.11.26. 20:39:15
LV1
Szeretem a cikkeidet még akkor is ha a stuff hidegen hagy........ :D
The Dark Brotherhood still alive...Hail Sithis....
5. Jesus  PlayStation.Community tag
2012.11.26. 20:37:19
LV20
Ez felettébb érdekesnek néz ki. Tuti megfordul majd a gépben!
Spupul!
4. Cok3  PlayStation.Community tag
2012.11.26. 18:37:33
LV3
Ezt a tesztet várom már egy ideje...és megérte várni rá!
How far will you go to save someone you love?
2012.11.26. 18:30:20
LV2
Érdekes lehet. A Broken Swordokat pl. szerettem, akkor talán ez is tetszene. Basic angollal lehet érteni a sztorit? Mennyire bonyolultak a dialógusok?
2012.11.26. 18:29:09
LV2
Kíváncsivá tett ez a játék.
1. chrisangel13  PlayStation.Community tag
2012.11.26. 17:55:58
LV2
Nekem nagyon tetszik és egyet értek Martinnal.
Tony Lee
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
THE TESTAMENT OF SHERLOCK HOLMES
Focus Home Entertainment / Atlus
Látványosság:
Játszhatóság:
Szavatosság:
Zene / Hang:
Hangulat:
Kiemelkedő
8/10
Pozitívum
Remek sztori, jó szinkron, rengeteg fejtörő, komoly kihívások
Negatívum
A dialógusok gyakran akadoznak, a külső helyszínek elnagyoltak

MARTIN BELESZÓL
Kár, hogy kihalt ez a stílus.