PlayStation.Community

2012.10.30. 22:05 Játékteszt
26 hozzászólás
Szerző: HTB
Értékeld a cikket!
Legendásan vacak.

Elképzelem az Activision főokosát, ahogy beállít az Eurocom fejlesztőstúdióhoz (akiknek többek között olyan klasszikusokat köszönhet a gamer világ, mint például az Ice Age 2: The Meltdown): – A nevem Kottick, Robert Kottick. Csináljuk azt, amihez a legjobban értünk! Az aktuális lehúzás legyen James Bond témájú, legyen saját szemszögű lövölde, abban ANNYIRA jók és KREATÍVAK vagyunk. Úgyis itt az új múvi, dőljön a lé! Mindegy, hogy a program milyen lesz, de legyen kész a prömierre!
Nos, kész lett.
A game egyből a dolgok közepébe csap, az új moziból, a Skyfallból kiragadott fél perces intrójával: egy bizonyos Daniel Craigre hajazó James Bond küzd egy titokzatos valakivel egy vonat tetején (Hol máshol, na! James Bondot azért kötelezi a neve!), Jay-Z egyik mesterlövészpuskás afro-amerikai háttértáncosa pedig engedélyt kap a lövésre. Hoztál volna magaddal célzóvizet te buta liba! Amúgy is, ki hallott mesterlövészpuskás nőkről? A gazfickó helyett a jó öreg nullanullahetes kapja a golyót, pottyan is le a csihuhuról bele a mély vízbe, hogy mi is egyből merülhessünk vele együtt a mélyvízbe öt legendás James Bond mozi flashbacken keresztül.
Az öt film pedig nem más, mint – kronológiai sorrendben – a: Goldfinger (1964), Őfelsége titkosszolgálatában (1969), Holdkelte (1979), A Magányos ügynök (1989) és a Halj meg máskor (2002). A Eurocom pedig egy szép répásat belehányva a sorozat kultuszába mindegyik adaptáció főhőséül az aktuális Craig legénykét teszi meg. Különösen jó móka a Goldfinger ’60-as éveiből átcsempészett főgonoszai, díszletei és története közepette Craig Sony Xperia (annál is) okos(abb)telefonjával hackelni a különféle LCD kijelzős számítógépeket, majd bepattanni a holtbiztosan nem a ’60-as évekből származó Aston Martinba. Az alaphangulat tehát megvan (illetve el van…) és igazából hazudnék, ha azt állítanám, hogy ezt bármivel kompenzálták volna. Az egyetlen, ami számomra értékelhető volt a programban az az időnként felcsendülő James Bond főcímzene-variánsok, illetve a különféle Bond-kütyük, melyek szökőévenkénti használata a valóságba visszarántva emlékeztetett arra, hogy amivel játszom, az nem egy amatőr csapat Call of Duty koppintása (gyanítom amúgy, hogy ha utóbbiról lenne szó, még az is jobb lett volna, ott legalább van lelkesedés).

Ugyanis a 007: Legends egy igazi run-and-gun játék, zokniagyú egyenklón ellenségekkel, állandóan ismétlődő, QTE-szerű verekedős bossfightokkal, primitív minijátékokkal, borzalmas irányítással (bár a 2011-es Goldeneye: Reloaded óta szuperügynökünk megtanult ugrani) és elfuserált dizájnbeli döntésekkel.
A látványosság (hiányát) a már említett előd továbbfejlesztett(nek hazudott) motorja szolgáltatja. Nagyon minimál az egész, rusnya animációkkal, megsemmisülő tereptárgyak teljes hiányával (na jó, bizonyos tárgyak felrobbannak, illetve az üveg is törik, de bár ne tenné, olyan csúnya). Az animációkból az egyik örök kedvencem a guggoló ellenség, aki hirtelen – persze továbbra is háttal nekünk – felegyenesedik, hogy aztán a hős Bond baltával faragott (és késhegyes térdével) ránehezedjen szerencsétlennek a nyakára. Komolyan, olyan élesre van leprogramozva ügynökünk térde, hogy nem is csodálom, mindenki megmurdál érintésétől. Mégis, a legagilisabb lopakodós killem az volt, amikor egy zárt ajtó túloldalára beragadt katona keze átlógott a falon, azt csapkodtam meg puskatussal az instant gyilok reményében – sikerrel jártam. Mindezt legnehezebb fokozaton. Alapból ódzkodom az olyan játékoktól, ahol egy puskatuslegyintés egyből halálos kimenetellel bír (és most nem a szokásos szemkinyomás-nyakeltörés-vesénszúrásról beszélek, hanem amikor tényleg csak odacsapsz a hangtompítós pisztollyal), itt ez fokozottan vicces volt.
Run-and-gun játék, lopakodva gyilkolás – jogosan kérdezheted: miféle képzavarról hadoválok? Nos, ugyan elméletileg lehetőségünk van lopakodni, a gyakorlati megvalósítás már tíz éve sem állta volna meg a helyét. A lopakodás jelen esetben a guggolva haladást jelenti. Holttesteket természetesen felkapni / arrébb pakolni nem lehet, ellenségeink pedig teljesen összevissza működnek: van, hogy egy fél méterre lévő társuk haláltusájára tojva ácsorognak tovább, máskor pedig egy hangtompítós lövést is meghallanak kilométerekről. A legutóbb játszott játékomban, a Dishonoredben sem volt tökéletes az osonás, de ezerszer inkább volt életszerűbb és hihetőbb, mint a Eurocom torzszülöttjében. Ráadásul itt, ha lebukunk, szólal is meg a riasztó, és özönlenek a katonák a mindenféle zsákutcákba spawnolna. Elegáns játékfejlesztői húzás, tényleg. Hogy mindenki szívjon eleget a kúszás-mászással, vannak kötelező jellegű bujkálós szekvenciák, ahol nem lehet fegyvert használni és nem is vehetnek észre, ilyenkor üti az ember a fejét a falba, és imádkozik, hogy sikerüljön kicseleznie a nem létező AI kiszámíthatatlanságát.

Szóval nem marad más (a kötelezően csendben teljesítendő részeket leszámítva), mint a csípőből tüzelve checkpointról-checkpointra szaladás (tudod, hogy vége legyen az adott szekción a végtelenített spawnnak…) és ámulás-bámulás, hogy vajon hogy képzelték, mennyire életképes egy ilyen gyatra produktum 2012-ben.
Hiszen a hihetetlenül gazdag Bond-kánon ellenére történetvezetésben is eléggé bénácska a 007: Legends; ugyan visszaköszön egy-egy klasszikus jelenet az aktuális filmadaptációból, de a helyszínek, jelenetek között semmi összetartó erő, semmi kohézió nincs. Van ellenben (és itt jön képbe a Call of Duty analógia) helikopterről minigunnal tüzelés, tonnányi ellenség, agyonscriptelt, látványos(nak szánt) jelenetek meg miegymás. A hangulat és igényesség hiányából kifolyólag azonban csak enervált ásítozásra futja ezek alatt, a körömrágást én speciel az AC3-ra tartogattam.
Teljesen fölöslegesen került egy fejlesztési rendszer is a játékba. Küldetéseinkért (valamint mini-kihívások teljesítésért – ölj meg x ellenséget közelharcban, célra tartva nyírj ki bizonyos számú rosszfiút stb.), valamint másodlagos feladatok teljesítéséért (melyek a legkönnyebb nehézségi szinten meg sem jelennek – mi járhatott a fejlesztők fejében?) szerzett tapasztalati pontjainkkal növelhetjük életerőnket, újratöltésünket és egyéb bond-i adottságainkat, valamint különféle extrákkal turbózhatjuk fel lőfegyvereinket. Hangtompítós AK vagy shotgun? James Bondról beszélünk, jó hogy!
És ha már Bond, az elmaradhatatlan kütyük! Van ugye a csodaóra (ez az ürügy arra, hogy miért van jobb alul egy mini térképünk, rajta a látható ellenségekkel), illetve bizonyos elektronikai berendezéseket távolról túlhevíthetünk a lézer segítségével, ezzel elterelvén ellenségeink figyelmét. A gyakorlatban természetesen ez sem működik, illetve ha igen, akkor is teljesen fölösleges; egy óra játék után már tényleg úgy voltam az egésszel, hogy csak fussunk át A-ból B-be, legyen már vége ennek a szenvedésnek és pályának, hogy jöhessen a következő. De visszakanyarodva a felszerelésünkhöz: a már említett telefonnal hackelhetünk egy butácska minijáték kereteink belül (a hátsó gombok megfelelő nyomva tartásával kell két párhuzamosan haladó le-fel mozgó tartományt követni , de a többi feladványszerűség is ezen a szinten mozog).

Felszerelésünket és játékpuskáinkat nem csak offline, de online is kamatoztathatjuk. Kamatoztathatnánk. A szerverek ugyanis tök üresek, hiába a 8-12 főre szabott, objektíva alapú multi, ha senki nem játssza. Visszatér ugyan a Goldeneye-ból már ismerős 4 fős offline split-screen, de szerintem, ha 3 haverodat sikerül átcsábítanod magadhoz némi zombulásra, a 007: Legends lesz az utolsó game, amivel játszani akarnátok.
Először azt gondoltam, a teszt végére próbálok valami biztatót írni a programról, de közben rájöttem, hogy tiszta szívből senkinek nem tudom ajánlani a Eurocom lehúzását, valamint az is eszembe jutott, hogy jómagam rázva (érted, véletlenül sem keverve) szabadítottam meg a konzolomat a kópiától, úgyhogy kerüljétek szívfájdalom nélkül!
Na jó: ha megszállott Bond-fetisiszta vagy és kollekciód messze földön híres-hírhedt, akkor érdemes lehet beruházni a szoftverre, de akkor is, a gyűjtemény hátulja felé keress neki helyet, a sarokban.
Ami pedig mindenki mást illet: ha akarsz egy jó kémkedős FPS-t, akkor javaslom neked – az ugyan nem mai csirke, de tesztünk alanyára még így is köröket ráverő – No One Lives Forever első és második részét.
Olcsóbban is kijössz, meg jobban is jársz.

(A játékot partnerünk, a Magnew Kft. biztosította tesztelése. Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Console Corner budapesti boltjában, illetve a linkre bökve webshopjában.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
26. GONDOCS  PlayStation.Community tag
2014.06.22. 02:34:23
LV1
Pocsék James Bond játék az EA-tól
25. AbdulAzim  PlayStation.Community tag
2014.01.06. 10:15:40
LV1
Pont most akartam megvenni de gondoltam azért előtte kicsit utána nézek, olvasok és hát... ahogy kezdtem "akartam".
24. Drivolis  Felséges Úrnő
2012.11.08. 16:56:36
LV23
Válasz 20. m1kk4 üzenetére:
...RED
(⌐■_■)--︻╦╤─ - - - (╥﹏╥) ladyv89
23. Drivolis  Felséges Úrnő
2012.11.08. 16:55:58
LV23
Válasz 20. m1kk4 üzenetére:
:D
(⌐■_■)--︻╦╤─ - - - (╥﹏╥) ladyv89
22. alucccard  A retkes
2012.11.04. 16:25:52
LV22
Kimarad!
21. HTB  Szerkesztő
2012.11.02. 17:37:34
LV6
Válasz 20. m1kk4 üzenetére:
a teszt (általam) javítatlan változatában az ominózus mondat után volt egy zárójeles kis szösszenet, hogy igen, tudom te hallottál, kérlek fejtsd ki egy fél oldalas kommentben. lehet benne kellett volna hagyjam, mert a szarkazmussal tényleg az a baj, hogy írásban nem jön át :)
Just another freak in the freak kingdom
20. m1kk4
2012.11.02. 14:38:39
LV1
+1
"Amúgy is, ki hallott mesterlövészpuskás nőkről?"

Snake? SNAAAAAAAKE!!!
19. Attis37  PlayStation.Community tag
2012.11.02. 07:15:01
LV5
Ha nem tudnám,hogy a jelnelegi konzolgenerációra jelent meg eme förtelem,még azt hinném a képek alapján, egy retrogáma HD változata.
Az életben legfontosabb a Család.
2012.11.02. 05:49:44
LV21
Ez tuti kimarad :D
17. HTB  Szerkesztő
2012.11.01. 20:03:50
LV6
a játék igazi megnyerése amúgy csak egy dlc megvétele után nyílik meg, az 5 alap fejezet lejátszása után csak odakúrják a creditset
activision <3
Just another freak in the freak kingdom
16. Leo69
2012.11.01. 16:17:34
LV4
Válasz 5. bundas01 üzenetére:
Hát ez fura... :)
Leo
15. Leo69
2012.11.01. 16:15:48
LV4
Nem értem,hogy lehet így legyalázni 1 ilyen múltú és értékű alkotást! Szörnyű! Szerencsére láttunk már sokkal jobb Bond gémeket is,reméljük már csak jobbakat fognak készíteni belőle és soha többet nem adnak ki ilyen gagyi cuccot!
Leo
14. Lotar  PlayStation.Community tag
2012.11.01. 14:35:13
LV18
Tré game .
psn/sen id: pcpmate
13. getro2  PlayStation.Community tag
2012.11.01. 13:41:43
LV3
Hát ha videojátékokról van szó, én simán Bond-fetisisztának számítok, a harmatosabb próbálkozások is képesek voltak szórakoztatni. Ettől persze még csalódás ez a 4 pont, teljes áron tuti nem veszem meg...
12. martin  Főszerkesztő
2012.11.01. 13:16:28
LV27
Válasz 7. Jordan1985 üzenetére:
Benne persze. Őt látod az értékelő indexképén.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
11. Ricsi
2012.10.31. 15:04:33
LV7
Már a játék borítója is annyira gagyi, hogy már csak egy Tesco felirat hiányzik róla.
10. seeYOUsoon  PlayStation.Community tag
2012.10.31. 11:00:15
LV5
ez emberek ilyenért fizetést is kapnak..
..loading, please wait..
9. rolmanus  Önjelölt mindentudó
2012.10.31. 10:58:03
LV22
Elképesztően ocsmány ez a játék. Komolyan, ezt bátorság volt így kiadni.
She was a real hero... She was a true Patriot!
8. vkrisz  PlayStation.Community tag
2012.10.31. 08:14:56
LV12
Én épp a Quantum of Solace című Bond játékkal játszom és ahogyan a tesztet olvasom, úgy látom, hogy minden ugyanaz maradt az új részben is :D
We have a city to burn.
2012.10.31. 05:29:45
LV2
Stolh Andris benne van?
Mert úgy hallottam,hogy ő a Magyar James Bond...A retek klubbon valami ilyesmit ugatott az ördög ribi...
6. MrZ  La Peste Noire
2012.10.31. 03:23:40
LV12
Rohanok megvenni. Ó zse.
" Egy bolond százat csinál....ez az én hobbim. "
5. bundas01  Hivatásos Troll
2012.10.30. 23:29:57
LV20
Érdekes, nekem sokkal jobban bejött mint az új Medal.
Na ez is egy m.f.,színtén nagy a pofája:D
4. Drivolis  Felséges Úrnő
2012.10.30. 22:32:09
LV23
Újabb sikertörténet. :3
(⌐■_■)--︻╦╤─ - - - (╥﹏╥) ladyv89
3. martin  Főszerkesztő
2012.10.30. 22:31:27
LV27
Válasz 2. Sweet1 üzenetére:
Volt, Aston Martint lehetett nyerni.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
2. Sweet1  PlayStation.Community tag
2012.10.30. 22:30:33
LV10
Nem is értem mért nem volt éjféli premier.. :S De akkor most megyek, és csinálok magamnak egyet. :D
Egyszer élünk, örökké.
1. jime  non-alcoholic
2012.10.30. 22:13:19
LV29
Látom jól sikerült:DD
"wake up, you're dead!"
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
007 LEGENDS
Activision
Látványosság:
Gyenge
Játszhatóság:
Gyenge
Szavatosság:
Gyenge
Zene / Hang:
Átlagos
Hangulat:
Átlagos
4/10
Pozitívum
Néha felcsendülő Bond dallamok; 4 fős offline co-op, ha hajlandó vagy érte egy vagyont fizetni
Negatívum
Gyakorlatilag minden más

MARTIN BELESZÓL
Volt "szerencsém" az előző Reloadedet tesztelni, olyan élmény volt, mint smirglipapíron szánkózni pucér fenékkel. A galéria képeit válogatva egyébként sokáig azt hittem, ez ugyanaz a játék...