PlayStation.Community

2012.10.05. 17:18 Játékteszt
35 hozzászólás
Szerző: HTB
Értékeld a cikket!
2013: eljő a Messiás, gólt lő Messi, az ász.

A Pro Evolution Soccer teszt végén azzal hitegettelek titeket, hogy már csak párat kell aludni és megtudhatjátok, ki a jobb, van-e jobb, miért jobb. A pár napból egy hét lett, most kivételesen nem lustaságból. Nem, egyszerűen annyiféle játékmód, lehetőség, menedzselés és online kihívás fogadott, hogy hirtelen nem is tudtam, mibe fogjak bele. Rögtön a teszt elején fejbe lőném a poént egy huszonöt méterről spiccel megbökött bőrlasztival: ha egy focis játékok kapcsán preferenciával nem rendelkező kislurkó idejönne és megkérdezné tőlem, mégis melyik foci-óriást ajánlanám neki, akkor először meglepődnék, hogy honnan tudja merre lakom, majd gondolkodás nélkül vágnám rá – a FIFA 13-at!

Induljunk ki abból, hogy a játékmenet egyéni ízlés kérdése (bravó, dr. Watson!). Egy ősrajongó Pro Evolution Soccer fanatikus idén ugye elégedetten dörzsölhette mancsait, mert irányításbeli újítások terén a Konami derekasan odatette magát, lassult a játékmenet és a manuális irányítás tökéletesre sikerült (ez utóbbi az egyetlen, amiben erősebbnek éreztem a PES-t idén). Ugyanígy, aki FIFA-n nőtt fel, álmából felébresztve is tudja, mit merre talál kedvenc kis gamepadjén, már pont megszokta és tökélyre fejlesztette a tavalyi év aduászát, a taktikus védekezést, és esze ágában sincs időt belefeccölnie a nagy riválisba. Persze vannak azok is, akiknek mindegy, csak focis játék legyen, úgy váltogatják a két lemezt a gépükben, mint egy aktuális tizenéves a kedvenc zenekarát, de róluk igazából semmi frappánsat nem tudok szólni.
A hatásvadász módon kilátásba helyezett döntetlen a két program harca kapcsán a játékélményben ki is merül, minden másban bizony az EA idei FIFA-ja lefocizza a Konami ninja-tizenegyét.
A külsőségeket tudjuk le rögtön a kis értekezés elején: a szokásos FIFA színvonal, egy fokkal kevésbé ijesztő viaszbábukkal, akik még mindig ugyanúgy tátognak, mintha valami hasbeszélő turkálna gyomorszájukban. Ami viszont tényleg csúnyára sikerült, az a cserejátékosok leballagásánál háttérben csápoló közönség (csak ilyenkor). Jó hír, hogy az általam felfedezett kevés hibából ez az egyik legkomolyabb. Oké, idén is vannak idclippel a hálón keresztül átsuhanó szellem-játékosok, illetve reklámtáblákba (és nem azokban meg csetlő-botló) bele-gólörömködő sztárfocisták, valamint ezúttal is 2-tojásos tészta potyog az égből eső helyett, de az ezerféle stadion, a többtíz csel, az Impact Engine, mely a játékosok élethű ütközéséért felel idén is nagyon baba. Az interaktív gólörömökkel ezúttal is elmegyógyintézetbe kergethetjük online riválisainkat (Balotelli idén virtuálisan is feszít, legkedvencebb-kedvenc gólörömöm!) a mesterhármasunk ünneplése közben.
Az eseményekről Alan Smith és Martin Tyler, valamint Clive Tyldesley és Andy Townsend szakért nagy elánnal, Geoffrey Shreeves pedig a különféle muszkuláris vagy nyílt töréses intermezzókról regél pont annyival többet, mint amennyit a vizuális típusok hallani szeretnének. Szokásos csili-viliség és mézes máz gondoskodik arról, hogy a PES gyakorlatilag nem létező kommentátorpárosa után ismét visszanyomjuk a hangot a TV-re.
Magyar szinkron vonalon a Handú B. / Faragó R. duó a jól megszokott stílusban kommentál, újdonságként pedig hallható Majka is az Ultimate Team részben.

Idén is szükség volt a játékmenet megreformálására (vagyis inkább revíziójára), az EA marketingesei a 2012-es újításnak a First Touch Control fantázianevet álmodták meg, mellyel egyrészt picit könnyítettek a szerintem olykor már emberen felüli koncentrációt igénylő védekezésen, másfelől sikerült elérniük, hogy képernyőnkön visszaköszönhessen a sport legnagyobb szépsége (és a notórius szelvényesek legnagyobb nemezise), a kiszámíthatatlanság. A játékosokhoz már nem ragaszkodik úgy a labda, mint a kis zizegő-agonizáló szárnyas ízeltlábú a légypapírhoz. „Ne légy papír” – hangzik az innováció! A passzokat fogadó játékos sebessége, a szög, amiben a labda éri őt, egyéni képességei mind-mind közrejátszanak az átvétel sikerességében, egy sokkal focihűbb szimulációt eredményezve, és kellőképpen megváltoztatva az eddigi játékmenetet.
A tavalyi védekezés-reform után ezúttal a támadásokat buherálták meg egy fejlettebb AI segítségül hívásával. Kiber-csapattársaink ezúttal agilisabban helyezkednek és követik a támadásokat, várják, hogy kiugrassuk őket, szambáznak a leshatáron, vagy küldenek el minket a jóanyánkba, amikor nem nekik passzoljuk a labdát. Talán revelánsabb, hogy átkerült a FIFA Streetből a szabadabb, éppen ezért precízebb és nagyobb potenciált magában hordozó labdavezetés. Nagy rafináltak ülnek a FIFA tervrajzai felett, egy picit elvesznek (First Touch), egy picit pedig hozzáadnak az árnyaltabb szimuláció elérése érdekében.
Ezúttal több és használhatóbb lett a gyorsan elvégzett szabadrúgás, bedobásoknál pedig fél másodperces snitt helyett a közelben tartózkodó játékos gyorsan kézbe emeli a labdát, hogy minden gördülékenyebben fusson a focipályán. Míg a japánok játékában a meccs lendületét egy szabadrúgásnál odahívott második játékos úgy tördelte szét, mint a magukat DJ-nek nevező laptopjanicsárok, itt minden folyamatos és a holtidő minimalizálva van. Az Impact Engine kapcsolóján is tekertek egyet a fejlesztők, az ütközések, a test-test elleni harc, a mezrángatások idén már csak nagyon ritkán vezetnek tömegkarambolhoz az M5-ösön. Persze egy kevésbé jól időzített becsúszással véletlenül felrúghatjuk valamelyik csapattársunkat is, de ennek köszönhetően legalább többen fogják idén a Real Madrid csapatát választani.

A tonnányi lehetőséget magában rejtő, de pont ezért Révay nagy lexikonját igénylő gombkombinációk elsajátításához ezúttal nem kell a neten órákig bogarásznunk, a külön opcióként is választható, de az Arena módot felváltó ügyességi játékoknak (Skill Games) köszönhetően. Ezek egyre nehezedő, többlépcsős kis minijátékok a szabadrúgásokra, labdavezetésre, passzolásra (stb.) fókuszálván. Míg a passzjáték első fokán csak a pályára felállított bábukat kell eltalálni, az utolsó etapon teljes manuális irányítással kell cicáznunk egy nagynak nem nevezhető kijelölt területen pár játékossal két elfáradni soha nem akaró védő eszén túljárva. Legyen szó pár perces időkitöltésről, vagy több órás tökélyre fejlesztésről, itt lehet játszva tanulni és fejlődni – nem úgy, mint a PES idegőrlő és szórakoztatónak nem nevezhető funkcionális gyakorló módjában.
Egyszemélyes játékmódokból amúgy sincs hiány, lehet adni-eladni-venni-pontrúgókat kijelölni, ha nem is egy Total Manager szintű, de jópofa edző mód keretében, ha pedig nem akarjuk a játékra bízni az eredmények generálását, akkor a szokásos sokszezonos karrier fog a képernyő elé hívogatni minket a reggeli kávé után.
Nem nevezném újításnak, hisz a VB-s FIFA-kban már volt hasonló próbálkozás, de az adott hét érdekesebb meccseit és forgatókönyveit a Game of the Weekben (valamint az EA Sports Football Club is egy hasonszőrű módusz), azaz a hét meccsében találhatjuk meg. Biztos mindenki talál majd a játék életciklusa alatt egy őt érdeklő félidőt vagy kilencven percet, ahol szívest-örömest fordít 0-6-ról öt perc alatt kilenc játékossal, vagy próbál ráülni az eredményre egy kapuskiállítás után.

Természetesen visszaköszön (a szerintem) „A” játékmóddá magát kinövő Ultimate Team is. Kezdeti életképtelen, tüdőjüket 60 perc után fűre csulázó botladozó ifjainkból kell összeraknunk egy világverő tizenegyet. On- és offline tornákon szerzett kreditjeinkkel egyre nagyobb lehetőségekkel csábító bronz, ezüst és arany kártyapaklikat vételezvén menedzselhetjük a rendkívül frappánsan elnevezett (Béla’s XI) csodacsapatunkat. Figyelni kell az erőnlétre, a szerződésekre, edzőnkre, a formációra, időjárás jelentésre és a Szent Korona rádióra, közben pedig matekozni ezerrel: vajon behúzom a döntőt a félig halott csapatommal, vagy költsem el a fennálló kreditjeimet egy csillogó paklira, hátha dob a fránya gép egy (a finom módszereiről híres) poszt-szovjet edzőt? A játékmódba kerültek mini-kihívások, melyekkel ingyen paklikhoz juthatunk – idén bizony fényesre lett nyalva a popókánk, panaszra nincs ok.
Külön csábító tényező a FUT-ben, hogy az online kilépkedések bezony’ szankcionálva lettek, valamint az, hogy a már halálra unt Juventus-Barcelona-Real Madrid-Arsenal-Manchester UTD. csapatokon kívül mással is vagánykodhatunk neten, az esetek zömében hasonló erősségű csapat lesz az ellenfelünk. Egy online meccset lejátszva vereség esetén is több pontot kapunk, mint az AI ellen vívott és megnyert meccsek után, ha gyakran lépkedünk ki a netes megmérettetésekből, meccsvégi pontszorzónk apadásával azon kapjuk magunkat, hogy pont sehol. Ez kellett a FIFA-nak, mivel a kvitterek mindig is kényes pontját képezték a játéknak.
Gyűjtögetni pedig nem csak kártyapaklikat, de fokozatosan megnyitható mezeket, gólörömöket, labdákat, cipőket, miegymást is lehet. Néha már túl soknak is éreztem a FIFA lehetőségeit, de aztán inkább csak ámultam egyet és mentem vissza Ultimate Teamezni.

…és még fogok is, mert úgy tűnik, az EA repetitív, lehúzásos FIFA-i (egy pár évre legalább is biztosan) a múlt homályába vesznek, minden évben kerül valami innováció, addiktív játékmód, finomrahangolás a programba. Egy pár EA frencsájz átvehetné ezt a fajta mentalitást, máris egy szebb világban élnénk. Panaszra azonban nincs ok, ha a soros Need for Speed epizód felé a Porsche-s mellékszál után továbbra sem fogok ránézni, a FIFA-ban most nem csalódtam!

A játékot partnerünk, az Electronic Arts biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Console Corner budapesti boltjában, de webáruházából meg is rendelhető! Klikk a linkre!)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
35. jocek  PlayStation.Community tag
2012.10.12. 19:19:57
LV3
Nincs meg a játék,csak kíváncsi vagyok,hogy
a közönség javult valamit?
Kemény vagy Csoki
34. hajzi  PlayStation.Community tag
2012.10.10. 11:29:56
LV4
Válasz 30. zolika888 üzenetére:
Na kellett ugatnom.....nekem is lefagyott online idényben és gameface nincs jelenleg felrakva! Remélem javítják!!!
HALA!
33. Petyka  PlayStation.Community tag
2012.10.09. 20:53:46
LV2
Válasz 30. zolika888 üzenetére:
Feltehetőleg letöltötted a Gamefacét, és az összeakad. Többünknél ez volt a fagyás kiváltó oka!
32. Lotar  PlayStation.Community tag
2012.10.09. 10:06:30
LV18
Válasz 29. Yokozuna üzenetére:
Te beteg vagy .
psn/sen id: pcpmate
31. hajzi  PlayStation.Community tag
2012.10.08. 20:04:18
LV4
Válasz 30. zolika888 üzenetére:
Kérdezd meg a Fifa 13 fórumban.....biztos válaszolnak! Nekem pl még nem fagyizott a játék!
HALA!
2012.10.08. 19:22:40
LV1
Az mitől lehet hogy nekem online idény meccseknél állandóan megfagy a játék?
29. Yokozuna  PlayStation.Community tag
2012.10.08. 15:47:20
LV6
Válasz 28. Lotar üzenetére:
én kétszázegyet. én nyertem.
ésszerintema fifa 7,86-tal jobb, hidd el kiszámoltam.
"Csináltunk fényt. A végén már Unikumból."
28. Lotar  PlayStation.Community tag
2012.10.08. 15:38:59
LV18
Válasz 26. Yokozuna üzenetére:
LOL , csak a DEMO 1-et és 2-őt toltam , viszont azokba beletettem vagy 200 meccset hirtelen .
... khm ... :DD
psn/sen id: pcpmate
27. Lotar  PlayStation.Community tag
2012.10.08. 15:36:56
LV18
Válasz 24. Adamska üzenetére:
LOL , ARCADE ?! Melyik bolygón ?
psn/sen id: pcpmate
26. Yokozuna  PlayStation.Community tag
2012.10.08. 08:43:58
LV6
idén beszerzem a FIFA-t is a PES mellé, így legalább lesz összehasonlítási alapom mint Lotarnak...khm:D
"Csináltunk fényt. A végén már Unikumból."
25. laguna028  PlayStation.Community tag
2012.10.08. 08:35:36
LV7
Válasz 16. Rambo üzenetére:
Nagyon hiányzik? Micsoda,a zenéje? Vagy az a 8 csapat,amit a 12ben adtak hozzá?
Lejátszani a BL-t itt is tudod, max nem kell a hivatalos himnuszt a 3. meccs után mindig továbbnyomni ,)
24. Adamska  PlayStation.Community tag
2012.10.08. 00:01:45
LV2
Válasz 23. Lotar üzenetére:
a pes jatekmenetehez kepest a fifa egy benga arcade cucc, s csunyabb is, de! tartalmilag odaver, szal az en kosaram is gyarapitja
23. Lotar  PlayStation.Community tag
2012.10.07. 15:45:03
LV18
FIFA 13 "A" FUTBALLSZIMULÁTOR !

És igen, kell az összehasonlítás .
psn/sen id: pcpmate
22. Penge70  PlayStation.Community tag
2012.10.07. 14:45:14
LV22
"Dzsudzsáknak van saját ünnep-animációja?"

lényegre törő, fontos kérdés:D
21. ocitom
2012.10.07. 09:32:03
LV1
Abszolút jobb mint eddig bármelyik fifa és pes együtt. Teljesen kiszámíthatatlan és elképesztően jó lett a tréning is, hogy jól megtanuljunk mindent. Ezt az utóbbi dolgot mindig egy kicsit összecsapottnak éreztem.
Az online hibáit igazán megcsinálhatnák már. Semmit nem regisztrál nekem a karrierstatisztikába. Pedig már lenne mit bőven :(
Addig marad azt interaktív világkupa aminek a rendszerét még nem teljesen értem, de játszom azt jóvan. :)
Nem! Istennek ehhez semmi köze!
20. ALF22  Son of Liberty
2012.10.06. 18:54:06
LV26
Válasz 18. HTB üzenetére:
Vmilyen szinten megértem, csak az értelmét nem látom. Minden évben megy a dicshimnusz mintha rá lenne szorulva. 10ből 8 azt veszi. Biztos megérdemli.
19. ALF22  Son of Liberty
2012.10.06. 18:46:41
LV26
Válasz 16. Rambo üzenetére:
licenszkivásárlás senkinek se jó: egyik ezt veszi meg,másik azt.
De az ugyanilyen tróger amelyik meg eladja csak az egyiknek. Amerikában egyedül az NFL adta el magát. A többi azt mondta,hogy a sport mindenkié, akinek kell az fizessen érte és kész.
18. HTB  Szerkesztő
2012.10.06. 18:46:15
LV6
Válasz 14. ALF22 üzenetére:
két azonos időben megjelenő azonos célközönséghez szóló játékról van szó, úgyhogy igen, szükség van erre szerintem. le van írva, hogy aki pes v fifa addict az a másik játéktól is függetlenül az marad, de döntésképtelenek jobban járnak a FIFA-val, mint CSOMAGGAL
Just another freak in the freak kingdom
17. shadow87hun  intruder
2012.10.06. 18:14:27
LV2
hát én 15éve fifás vagyok, idén is az maradok:D
"You're a legend in the eyes of those who live...
16. Rambo
2012.10.06. 13:41:05
LV19
Válasz 14. ALF22 üzenetére:
Igazad van, felesleges, ezért is raktam idézőjelbe, de számomra még mindig a jobban összerakott játék a FIFA, amit a sajtó is rendre igazol, úgyhogy idén is ezt veszem. Persze a legjobb az lenne, ha összeraknék a két stuff-ot, a FIFA-ból pl. NAGYON hiányzik a BL/EL, etc.
15. hajzi  PlayStation.Community tag
2012.10.06. 12:53:09
LV4
Sztem nem lehet egyértelműen kijelenteni hogy melyik lett a jobb játék idén! Én nagyon jót szorakoztam mind a 2 Demoval...valamiben a PES valamiben pedig a FIFA a jobb!!! Jelenleg a FIFA van meg mivel 2500Ft olcsobban jutottam hozzá mint amennyibe a PES kerűl :D
HALA!
14. ALF22  Son of Liberty
2012.10.06. 12:23:46
LV26
Válasz 4. Rambo üzenetére:
kell győztest hirdetni? Mindenki azt vesz amit akar. Felőlem 12pontos is lehet egyik, a másik meg 8.
13. Lotar  PlayStation.Community tag
2012.10.05. 22:02:26
LV18
Jó teszt , és igaz is . :]

Idén is a FIFA a jobb választás , pedig idén tényleg korrekt PES-t kaptunk . De úgy érzem , hogy elég nagy a kettő közötti különbség . Nálam 9.5 ( 95/100 - főleg , hogy még PATCH-elik is valszeg - eaz hogy jól sül-e el az nem tuti , de az előző FIFA -k "tapaszai" kivétel nélkül , mind jól sikerült ( főleg az 11-ben a z Impact Engine 1. PATCH-e :] - vicc , de az szinte tényleg PERFEKT PATCH volt . ) .

GLORY GLORY MAN UNITED !
psn/sen id: pcpmate
12. hajzi  PlayStation.Community tag
2012.10.05. 22:01:56
LV4
Válasz 9. bordi10 üzenetére:
Valszeg a fejlesztés közben készűltek a képek az átigazolási időszak elött......
Jó teszt jó játék reális pontozás!
THX!!!
HALA!
11. Lotar  PlayStation.Community tag
2012.10.05. 21:56:03
LV18
Válasz 5. quchy üzenetére:
Igen .
psn/sen id: pcpmate
10. Papi1126  PlayStation.Community tag
2012.10.05. 21:37:17
LV2
nagyon jó a játék
9. bordi10  PlayStation.Community tag
2012.10.05. 21:25:37
LV1
Az uccsó képen hogy lehet RvP Arsenal mezben??? Visszaigazolt vagy mi???
8. martin  Főszerkesztő
2012.10.05. 19:49:11
LV27
Válasz 7. Noname21 üzenetére:
Pá-pá-pá-pááá-pááá-pááá, pápápáááá...
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
7. Noname21  PlayStation.Community tag
2012.10.05. 19:27:28
LV13
A MADÁR AZ ÁSZ!!!!
2012.10.05. 19:26:12
LV1
nagyon jól megírt cikk! gratulálok!
jó lenne sokat látni a cikkíró urat a játék topikjában is! biztosan tudna tanácsokat adni UThez :) :D
5. quchy  PlayStation.Community tag
2012.10.05. 18:24:05
LV2
12-höz képest látványosabb?
PSN is currently undergoing maintenance.
2012.10.05. 17:53:24
LV19
Úgy látszik idén is a FIFA "győzött", ebben megerősített ez a teszt. Amint lehetőségem lesz rá, berendelem, kár, hogy az online szekció normális net hiányában kiesik nekem.
3. perrel  PlayStation.Community tag
2012.10.05. 17:52:25
LV3
Ott van, online és offline. Bár az valóban picit hiány, hogy egyszerre nem lehet manager az ember és a saját minime-t is fejleszteni. Legalábbis erre nem jöttem még rá.
2. Krista505  PlayStation.Community tag
2012.10.05. 17:44:59
LV10
Na és a karrier mód?
1. perrel  PlayStation.Community tag
2012.10.05. 17:26:06
LV3
Köszönet a tesztet! Valóban nagyon rá lehet kattanni a 13-ra. Megerősítem.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
FIFA 13
Electronic Arts
Látványosság:
Játszhatóság:
Kiemelkedő
Szavatosság:
Kiemelkedő
Zene / Hang:
Kiemelkedő
Hangulat:
Kiemelkedő
9/10
Pozitívum
Újabb jól elsült játékmenetbeli változások; egyre folyamatosabb foci; még addiktívabb Ultimate Team
Negatívum
Apró grafikai anomáliák

MARTIN BELESZÓL
Dzsudzsáknak van saját ünnep-animációja?