PlayStation.Community

2012.09.29. 14:11 Játékteszt
45 hozzászólás
Szerző: HTB
Értékeld a cikket!
Idén szeretem a PEStis.

Tavaly annyira nem szerettem. Egy jópofa focis játék volt, ami érzésem szerint egy lépéssel a FIFA után csullogva próbálta bizonygatni a Nagyérdeműnek, hogy nem a csak a kanadaiak értenek tökéletesen a focihoz, hanem a japánok is (de tényleg… a két piacképes foci szimulátor két focinemzetnek abszolúte nem nevezhető náció fejlesztőstúdiójából kerül ki – vicces egy világban élünk!).

Na, idén ez megváltozott, köszönhetően annak, hogy maga a játék is megváltozott. A focijátékokra jellemző éves ráncfelvarrás(nak sem nevezhető minimális újítások) árnyékából a FIFA tavaly ügyesen lépett ki a védekezőjáték megreformálásával. A Konami egy éves késéssel ugyan, de beállt a sorba és elhozta nekünk a Várva Várt Nagy Újításokat a Pro Evolution Soccer 2013-ban. Mivel játékmódok terén sok változás nem történt (továbbra is a Bajnokok Ligája valamint a perverzebbeknek a Copa Libertadores szolgáltatja a fő egyszemélyes mókát, valamint tiszteletét teszi az agyonjátszott Master League), összpontosítsunk ezekre, elvégre ezen finomra hangolásoknak köszönhető az, hogy az idei PES kedvéért majdnem egy fél napra (!!!) lemondtam a kedvenc kongregates flash játékomról.
Kezdjük a leglátványosabbal, focis játékról lévén szó ugyanis. Idén a labdára úgy hat a gravitáció, úgy pörög-forog a levegőben egy külsővel pöccintés után, ahogy az ember azt elvárná. Nincs többé idétlenül, statikusan a levegőt kettészelő Dévényi Tibor Őfelségét idéző pöttyös gumilabda stílusban hasító golyóbis. Ha kicsodálkoztuk magunkat azon, hogy a derék japánok felfedezték, sőt mi több, játékukba rejtettek a gravitáció csodáját, lehet ámulni tovább! Focistáink nem félnek többé a labdától! Nem ám elfutkosnak az útjából, mint tavaly, hanem mennek utána! Fantörpikus! Hol van immár az agyvérzéshez vezető intermezzo, amikor az utolsó percben a labda elől agilisan elhátráló védő miatt bukjuk a meccset, rúgjuk be nekifutásból a TV képernyőjét majd tosszuk le a Taigetoszról a zsíros pénzekért megvásárolt kópiánkat! Nem, idén minden más!

Más a játék sebessége: míg tavaly az árkádos érzéshez közelített a Pro Evolution Soccer, idén már a szimulátor felé húz. Sokkal életszerűbb helyzetek, szituációk és játékos reakciók várnak ránk a PES-t megvételezvén. A játék tempójából tehát visszavettek, pont annyit, hogy – és most ismét Martin szavait kölcsönzöm, bár azt hiszem ezt valamelyik FIFA-hoz biggyesztette oda – hangyafoci helyett egy hol taktikus, hol kaotikus, hol precíz, hol pontatlan, de pont ezek miatt valós focis élményben részesülhessünk. A bíró már nem nyúl a sárgalaphoz a legkisebb lökések után (bár a becsúszó szerelés még mindig eléggé lutri, egy amolyan utolsó mentsvár), a kapusok kiberagyában szintén átkötöttek néhány csatlakozót hogy ne nézzenek be olyan lövéseket, amiket egy igazi kapus sem nézne be (persze komikus gólok idén is lesznek, de pont annyi, ami még belefér – a TV-ben is lehet néha furákat látni).
A FIFA tavalyi nagy forradalma a PES királyságát is elérte, némi fáziskéséssel, de a japán zsellérek is fellázadtak az idejétmúlt, kör gombra rácsüccsenős, azt el nem eresztő védekezés ellen. A nagy riválisénál egy fokkal felhasználóbarátabb, mégis, legalább ugyanannyi kihívást magában rejlő defenzív játékot tessenek elképzelni: a védekezés gombot lenyomva védőnk csak messziről követi a labdát birtokló játékost, ha a gomb mellé lenyomjuk a sprintelést, akkor indul meg „A Hazáért!” felkiáltással a laszti eltulajdonítása végett. Odalépni a gomb dupla lenyomásával lehet, a FIFA-hoz hasonlóan az időzítés kulcsfontosságú, viszont a rendszert eltanulván olyan matekötös odapiszkálásokkal csórhatjuk el a labdát a tizenhatoson belül, hogy arra még Léderer Ákos is elismerően csettintene. Lehet (a passz gomb nyomva tartásával) extra védőt segítségül hívni, de bízhatunk csodahátvédünk képességeiben (valamit önnön tökéletességünkben), hogy igenis lefutja a kiugratásra lecsapó támadójátékost, ha meg nem, majd jól leszereljük. Érdemes tehát maradék pénzkészletünket valami olcsó energiaitalra költeni, hogy repülőgép-pilóta reflexekkel megáldva királykodhassunk a gyepszőnyegen!
A manuális passzolás/lövés idén még zseniálisabban teljesít, a legszebb gólokat, passzokat és kiugratásokat ezzel a kis irányjelző nyilacskával alkottam meg idén. Filléres labdák, pofátlan gólok, precíz beadások Ahogyan Te Akarod!
Evidens, hogy a védekezés megbütykölése a támadójáték megpiszkálását is maga után vonta, elvégre az eddigi „rálövöm harmincról” stratégia mit sem érne a szupervédők ellen, akik félelmet nem ismerve vetik magukat a hatalmas bombák útjába.
A japánok sok időt tölthettek el az új FIFA Streettel: az egyik új lehetőségünk a pofátlan kötények osztogatása (valamint a kapus lábai között huncutul elgurított labda), valamint az annyira nem látványos, de hasznosabbnak annál hasznosabb megkerülős cselekkel való… megkerülés. Új cselek: az analóg kar taktikus rángatásával előhívható látványos mozdulatok segítségével éreztethetjük a derék Huszti Szabolcsunkkal (…aki a program szerint még mindig a Zenit csodajátékosa, bár ezen gondolom az ingyenesen letölthető frissítések majd változtatni fognak), hogy ő az új CéRonáldó.
Ha jóízűen kicseleztük magunkat (illetve az ellenfeleinket), lehet kapura küldeni a labdát. A hátsó gombokkal módosíthatjuk lövésünket pontos, belsővel pókhálótalanító próbálkozásra, de ha a gombot kétszer nyomjuk le egymásután, megfelelő időzítéssel előcsalogathatjuk csatárunkból a Pálya Ördögét és a Szuper Aquilla lövést egy sistergő bomba keretében.

Az olyan apróságok, mint a háttal álló támadó által a védő felett átejtett labdák, valamint az R2/R3 megfelelő pillanatban lenyomásával ügyesen lekezelt labdák csak erősítik az időzítés fontosságát a PES-ben.
A kényszerítőzés, valamint a támadások során a labda nélküli játékosok irányítása azonban ezúttal is agyonbonyolított, ha csak nem te vagy C’thulhu a Retteget (a csápos lápiszörny!), két kezed és tíz ujjad aligha lesz elég ezek kivitelezésére, főleg élesben – nekem még az amúgy roppant idegesítő és felhasználóbarátnak legkevésbé sem nevezhető opcionális gyakorló módban is izzasztó feladatnak bizonyult ez, bár a legtöbbet egy mezei íveléssel szívtam. A trainingben hiába utánozod le hajszálpontosan az adott kihívást, nagyon sokszor a játék egyszerűen nem fogadja el a megoldásodat, szerintem előbb fogok valamelyik időközönként megrendezett online bajnokság első helyén végezni, mint azt a nyamvadt magas labdás kihívást teljesíteni (egyik sem ma lesz).

Sajnálatos módon a rögzített szituációkból idén is irreálisan sok gól születik (főleg, amikor neten valami ügyeletes jófej szögletnél befut a passzt kérő játékosával a gólvonalra), valamint pontrúgásokban a FIFA még mindig erősebb és több lehetőséget rejt magában, de kell hagyni jövőre is valamit...
Látványosság terén az egyetlen jó hír, hogy idén használja utoljára a PES a jelenlegi motort. Hiába nincsenek a focistákon olyan FIFA-s illesztési hibák a különféle testrészeknél, szerintem az EA játéka grafika terén többet nyújt. A prezentációra pedig a fenti kijelentés hatványozottan igaz: idén is egy menülabirintusban kell megtalálnunk a focilabda alakúra faragott sajtjutalmat, ami pedig a játék közbeni animációkat illeti, kevés és ismétlődő gólörömök (az idei FIFA-t már csak a Balotelli-féle feszítés miatt is be kell majd szerezzem), valamint egy gyatra (sőt mi több, GYATRA) kommentátor páros igyekszik elrontani mind azt a mókát és örömöt, szép és jó ingert, ami játék közben ér minket.

A Pro Evolution Soccer 2013 újításainak köszönhetően idén nem csak egy botladozó riválisa, hanem immáron egyenértékű alternatívája a FIFA soros részének. Ugyan a csilivili külsővel, a milliónyi játékmóddal és mikromenedzsmenttel nem tudja (vagy akarja) felvenni a versenyt, de miután elnyomtuk az ezredjére ismétlődő bevonulási jelenetet, és ott vagyunk a focipályán, a PES jön, lát, és egy ikszre minimum jó az EA játékával szembe. Lesz-e győztes a két foci-titán párharcában, vagy marad a döntetlen? Már csak párat kell aludni, hogy megtudhassuk!

(A játék tesztverzióját partnerünk, a PlayON.hu biztosította. Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Platinum Shop online és offline boltjaiban. Klikk a kékre!)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
45. Penge70  PlayStation.Community tag
2014.11.12. 16:39:15
LV22
Válasz 44. HTB üzenetére:
"amire neked több óra-napod volt, nekem volt cca 3-4 napom"

attól még mindig nem igaz amit leírtál :)

egyszer szeretném már azt megélni, hogy egy olyan valaki teszteli ezt a sorozatot, aki tényleg évek óta képben van vele
44. HTB  Szerkesztő
2013.01.15. 17:41:05
LV6
Válasz 43. Penge70 üzenetére:
egyrészt: olvasd tovább a mondatot (tudod kontextus miegymás)
másrészt: amire neked több óra-napod volt, nekem volt cca 3-4 napom
harmadrészt: arról vagyok híres, hogy amatőrön játszom bármilyen játékkal :)
Just another freak in the freak kingdom
43. Penge70  PlayStation.Community tag
2012.11.17. 06:41:20
LV22
Rengeteg óra-nap játék után, ismét elolvastam a tesztet, és sajnos azt kell írnom, hogy nagyon sok mindennel nem értek egyet:/
Csak egy példa:

"Sajnálatos módon a rögzített szituációkból idén is irreálisan sok gól születik"

Ez sem stimmel: ritkábban lehet ilyen szituációban gólt szerezni, de lehet hogy az a baj, hogy én a nehezebb fokozaton játszom, nem az amatőrön.
42. tass10
2012.11.06. 22:20:21
LV1
Visszaszívtam :)
41. tass10
2012.10.07. 11:34:24
LV1
Idén is tönkre verte ,megalázta a konkurens fociprogramot ,ahol strandlabdával játsszák a futballt :D.
40. ALF22  Son of Liberty
2012.10.02. 12:09:37
LV26
Válasz 39. atesz11 üzenetére:
ez sose
de fifa hírnél,topicnál nyomokban találni csak kötekedést

nemtom miért nehéz elfogadni,hogy akinek a pes jön be az nem egy mazochista

egyébként milyen a játék? Látom nyomatod.
39. atesz11  PlayStation.Community tag
2012.10.02. 11:23:20
LV22
fifa-pes háború soha nem lesz vége!!
PSN ID : atesz11
2012.10.01. 21:02:23
LV2
Válasz 37. Penge70 üzenetére:
Az oké,de mit kell itt köcsögösködni?Normálisan is lehet véleményt nyilvánítani,minek bunkózni?Csak sajnálni tudom...
37. Penge70  PlayStation.Community tag
2012.10.01. 16:57:22
LV22
Válasz 35. robinzon74 üzenetére:
kár vele foglalkozni, beteg szegény
2012.10.01. 16:54:16
LV2
Válasz 33. Pityi üzenetére:
Ja,és nem tudom hogy ki is kezdett itt bunkózni?
2012.10.01. 16:52:13
LV2
Válasz 33. Pityi üzenetére:
Ritka egyszerű egy emberke vagy te...
34. Adamska  PlayStation.Community tag
2012.10.01. 16:40:40
LV2
Válasz 11. Pityi üzenetére:
ebből a kommentből kiindulva a sok bunkó kisigényű, az mind fifás.
33. Pityi  PlayStation.Community tag
2012.10.01. 13:59:04
LV14
Válasz 29. Yokozuna üzenetére:
Miért, mi bajom van veled ?
Miért kéne, lebunkózzalak?Azért mert, igénytelen foskarikával játszol, ez nem elég indok. Emiatt nem vagy bunkó csak finom leszek: kis igényű.

Köszönöm a lehetőséget: majd, ha olyanom lesz okvetlen keresni foglak.
"nem olvasó vagy,hanem egy legalja troll" xD
32. Fiyoo21  PlayStation.Community tag
2012.10.01. 13:53:16
LV1
Válasz 30. hajzi üzenetére:
A szivedre halgass :-)
PSN ID: Fiyooo84
31. laguna028  PlayStation.Community tag
2012.10.01. 12:12:34
LV7
Válasz 25. ALF22 üzenetére:
"akik egy emberrel végig tudtak szambázni"
Sztem láttad te a Maradonat ,)
30. hajzi  PlayStation.Community tag
2012.10.01. 11:46:02
LV4
Ejj nagy gonban leszek idén melyiket vegyem meg........
HALA!
29. Yokozuna  PlayStation.Community tag
2012.10.01. 09:03:24
LV6
Válasz 11. Pityi üzenetére:
a szemembe mernéd mondani hogy bunkó vagyok? szívesen adok rá lehetőséget barátom. úgy tűnik ez nem a te topikod...

már alig várom hogy megvegyem az új PS-em és leverjem PES-ben sógit:)
"Csináltunk fényt. A végén már Unikumból."
2012.10.01. 01:12:43
LV2
Örülök, hogy lassították a játékmenetet, mert a 2012 tényleg borzasztó volt sajnos, a FIFA-t pedig szép lassan megkedveltem 12 év ISS és PES után.

Holnap megyek és megveszem a játékot, bár a FIFA már megvan, de úgy érzem eljött az alkalom hogy visszatérjek és szokjak ahhoz a játékhoz ami leginkább hatással volt rám az évek során.
27. fr3ntzen12  PlayStation.Community tag
2012.09.30. 14:12:03
LV4
A legjobb a PES !
26. Rambo
2012.09.30. 13:56:38
LV19
Válasz 25. ALF22 üzenetére:
FIFA-ban nagyon hasznos a cselezés, de a legtöbb szituációban gyerekjáték kivédekezni, akármilyen cselről is legyen szó.

Gombkombinációk pedig adják magukat, szerintem a végletekig felhasználóbarát az irányítás.

Teszthez: örülök, hogy jó lett a játék. A 09 óta egyértelműen a FIFA a favorit minden szempontból, de ki tudja, lehet ez idén változni fog. Bár nem szívesen váltanék, a FIFA sorozat még mindig sokkal népszerűbb hazánkban, és world wide egyaránt, mint a PES, így több verseny is indul, nem is beszélve a haveri körről, akik mindig a FIFA-t veszik.
25. ALF22  Son of Liberty
2012.09.30. 09:29:05
LV26
Válasz 22. juventino üzenetére:
nekem a pes (meg most már a fifa is) eddig is túl volt kombinálva évek óta. Nem tudok megjegyezni ennyi gombkiosztást egy fociban.
Viszont a pes1-2-t is így játszottam élvezettel és tavaly is jól elvoltam a cselezés nélkül is. A taktika legyen jó, nekem az elég.

A fifa10-11et addig élveztem míg nem jöttek sorra olyan ellenfelek (köztük egy magyar carlos nevű gyerek) akik egy emberrel végig tudtak szambázni. Látványos volt meg minden, csak nem tetszik,ha úgy kapok ki,hogy minden ember egy Ronaldo az ellenfélnél.
PESben is vannak akik jól cseleznek, de mégis visszafogottabb és életszerűbb.
24. Penge70  PlayStation.Community tag
2012.09.30. 06:31:27
LV22
Válasz 22. juventino üzenetére:
a fifa mindig is tartalmasabb volt mint a pes, viszont nekem játékélményben, hangulatban és grafikailag a pes a favorit, annak ellenére, hogy a fifa kommentár része fényévekkel jobb a pes-nél.
23. Penge70  PlayStation.Community tag
2012.09.30. 06:29:03
LV22
Válasz 21. Lotar üzenetére:
látom nem érted:)
menjél be egy mercedes szalonba, és kiabáld tele, hogy: "a bmw évek óta jobb!"
egy cseppet sem fognak hülyének nézni:)
2012.09.30. 00:36:26
LV12
Nálam a PES látványban hangulatban viszi a pálmát.
De a Fifa több játéklehetőséget nyújt még akkor is ha csak az arénában bohóckodok a kapussal szembe.A PES demo alapján mondom kicsit furcsa nekem.Nem érzem a játékos és játékos közti különbséget.A labda fizikája nekem még mindig sántít mert néha olyan érzésem támad mint ha homokban vezetném a labdát.A cselek száma és lehetősége is hiányos nekem.De jó hír h végre van benne.(nekem össz visz 2 féle cselt sikerült bemutatnom.)De ez csak az én személyes észrevételeim ami persze lehet h másnak fel sem tűnik vagy teljesen normálisnak vél.

Én igazából addig nem tartom annak az ellenfélnek a PES-t a Fifával szembe még x-re sem míg pl a játékmódokon nem bővítenek a japók.Addig a Fifa legalább 1 góllal de nyeri nálam a meccset.
"A győzelem a hit erejéből fakad."
21. Lotar  PlayStation.Community tag
2012.09.29. 21:07:14
LV18
Válasz 10. Penge70 üzenetére:
nincs mit emese .
ha tetszik , ha nem , ez van . :]
jóindulatból írom , egyáltalán nem fikáztam a PES-t , ha észrevetted volna -úgy látszik nem úgy vág az eszed , ahogy azt a nick-ed mutja . ;]
egyáltalán nem rossz a PES , de a FIFA jobb .
psn/sen id: pcpmate
2012.09.29. 19:49:46
LV2
Akinek annyira tetszik a FIFA az majd dicsérje annak a tesztjét!Én biztos nem fogok odaírni fikázó véleményt...Egyébként meg mindenki azzal játszik amivel akar,nem?Miért bunkó az akinek más a véleménye?
19. ayrtonsenna88  PlayStation.Community tag
2012.09.29. 19:21:58
LV4
Válasz 15. ayrtonsenna88 üzenetére:
...tünik. :)
18. Fiyoo21  PlayStation.Community tag
2012.09.29. 18:54:26
LV1
Válasz 16. ALF22 üzenetére:
Alf ezt en is eszrevettem. Jo a Fifa is , de megis munek tunik az egesz.
PSN ID: Fiyooo84
17. Fiyoo21  PlayStation.Community tag
2012.09.29. 18:51:51
LV1
Válasz 6. Lotar üzenetére:
Lehet hogy par dologban veri, de a jatekelmeny karpotol mindenert.
PSN ID: Fiyooo84
16. ALF22  Son of Liberty
2012.09.29. 18:38:24
LV26
Válasz 14. Dzsupin üzenetére:
Meg nem tudnám mondani a pontos okát, de egy fifa nekem mindig is mesterkéltnek tünt. Hiába gyúrnak bármire rá, akkor se jön át a foci.
Ha meg nézek pl egy BL meccsett mindig az ugrik be mintha PES-t játszanék.
15. ayrtonsenna88  PlayStation.Community tag
2012.09.29. 18:31:54
LV4
Én már évek óta nem tolok focis játékot, nincs rá idöm. Utoljára a pes 4-5-6-ot toltam, de azokat éjt nappallá téve. Viszont sem a fifa sem a pes nem nyerte el a tetszésem az utóbbi idöben a demok alapján. A pesben a mezönyjáték, a védekezés, a fifában meg kapu elötti szituk nem tetszettek. De ez a pes most elég jónak.
2012.09.29. 18:18:39
LV5
háátt, most ma direkt lenyomtam mindkettővel 2-2 meccset!

Nekem elég is volt a FIFÁBÓL...egyszerűen nem lehet egy valódi meccsre emlékeztető modern támadást levezetni...

ám szerintem ez nézőpont kérdése, nekem a konami foci "filozófiája" jobban fekszik ;)
13. Vitya  PlayStation.Community tag
2012.09.29. 18:14:53
LV2
Válasz 11. Pityi üzenetére:
te nyílván jobbat csinálsz...
2012.09.29. 18:08:29
LV5
Válasz 11. Pityi üzenetére:
Pityi, aki a fotelből focizott, az ne beszéljen :D
11. Pityi  PlayStation.Community tag
2012.09.29. 17:59:28
LV14
Ez a sorozat ez még fut ? Szinte hihetetlen...

Komolyan igény van az ilyen szemétre alternatívaként ? Mondjuk a sok bunkónak mindent el lehet adni úgy tűnik. Konami ezt jól csinálod!
"nem olvasó vagy,hanem egy legalja troll" xD
10. Penge70  PlayStation.Community tag
2012.09.29. 17:18:35
LV22
Válasz 8. Lotar üzenetére:
köszönjük emese.....
9. Penge70  PlayStation.Community tag
2012.09.29. 17:18:02
LV22
Ezerrel tesztelem, még nagyon az elején járok, majd a jövőhéten dobom fel a blog felületre a különvéleményt.
8. Lotar  PlayStation.Community tag
2012.09.29. 17:04:47
LV18
Ja ,és évek óta jobb a FIFA .
psn/sen id: pcpmate
7. shadow87hun  intruder
2012.09.29. 17:00:58
LV2
ronaldo better than messi...pes logic
"You're a legend in the eyes of those who live...
6. Lotar  PlayStation.Community tag
2012.09.29. 16:56:34
LV18
FIFA 13 , toronymagasan .
psn/sen id: pcpmate
2012.09.29. 16:55:03
LV2
Basszus hogy már van teszt is,játék meg sehol!Már mikor előrendeltem....Szerintem a focis játékok etalonja egyébként.Alig várom hogy végre küldjék!
2012.09.29. 15:48:40
LV5
Nálam kimaradt a 2010, és a 2011-is, mert a demo nem felelt meg az elvárásaimnak!

De ez a 2013 nagyon jó lett, minden reggel meló előtt lenyomok egy game-et, szóval vásárlás ebből :) Addig is marad a sony telomon a super nintedo emulator , mert az international superstar soccer :D
3. atesz11  PlayStation.Community tag
2012.09.29. 14:58:03
LV22
Nyomom mar neki:)
PSN ID : atesz11
2012.09.29. 14:28:55
LV5
Válasz 1. MyCreamHUN üzenetére:
tavalyi is 3D volt :D
1. MyCreamHUN  PlayStation.Community tag
2012.09.29. 14:21:26
LV1
évek óta nem vettem focis játékot, ezt lehet beszerzem a 3D miatt :)
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
PRO EVOLUTION SOCCER 2013
Konami
Látványosság:
Játszhatóság:
Szavatosság:
Kiemelkedő
Zene / Hang:
Átlagos
Hangulat:
Kiemelkedő
8/10
Pozitívum
Az eddigi árkádosabb játékmenet az újításoknak köszönhetően egy valósághűbbre lett lecserélve
Negatívum
Gyenge prezentáció, a pontrúgásokat mocskosul ki lehet használni

MARTIN BELESZÓL
Vajon melyik lesz a győztes idén? *izgul*