PlayStation.Community

2012.07.10. 18:54 Játékteszt
17 hozzászólás
Szerző: HTB
Értékeld a cikket!
Állj meg atléta öcsém… lelőlek!

Július 27-én, azaz bő két hét múlva elstartol az újkor harmincadik nyári olimpiája. Mint minden nevesebb sportesemény (vagy kevésbé neves, hallottál már a Take Out Weight Curling sorozatról?), a londoni játékok sem úszhatták meg a videojáték feldolgozást. A program büszkén hirdeti a több mint 45-féle játszható sporteseményt; a rutintalanok maguk alá pisilnek a gyönyörtől a szám hallatán, rutinosabbak már készítik a ramatyabb állapotban lévő kontrollert az 1984-es Track & Field-féle eszeveszett gombpüföldére. Ugyan a veteránok nem fognak csatlakozni a gatyába vizelős kompániához, de egy egészen kellemeset csalódhatnak, tudniillik a London 2012 ha nem is forradalmasítja a zsánert, de jópofa újításainak köszönhetően egy, az eddigieknél sokkal emészthetőbb, nem ritkán valóban szórakoztató feldolgozásra sikeredett.
A kevésbé leharcolt kontrollert azért továbbra sem javasolnám használatra…
A kezdőképernyőn a – szerintem eddigi leginkább elbaltázott – hivatalos olimpiai logo, valamint egy gumibugyiban csobbanni készülő szőrős férfi hátsó köszönti és égeti be magát kitörölhetetlenül a programot elindító gyanútlan gamer retinájába. A kezdeti sokk kiheverése után jómagam a fent említett úriemberhez hasonlóan szintén csobbantam; egyből a dolgok közepébe a karriermódnak is felfogható Olimpiai Játékok menüpontra rábökve. Ezt a maximum két órás elfoglaltságot biztosító vegyes felvágottat végigküzdve már tényként állapítottam meg azt, amit eddig csak sejtettem. A London 2012 nem a magányos gamereknek készült, ellenben haverokkal és kellő mennyiségű tudatmódosító szerrel (ízlés szerint, ugyebár) feltankolva egy kellemes délutáni program, alapozó vagy levezető lehet a negyven fokot alulról nyaldosó hőségben.

Külsőségeit tekintve a London 2012 meglepően szépre sikeredett. Nyilván nem vetekedhet a legnépszerűbb sportjátékokkal, de érdemeit vitatni nem lenne fair dolog. Az adott eseménynek a valóságban is helyt adó aréna ügyesen lemásolt ikertestvére szolgál helyszínéül. A sportjátékok rákfenéje, a tomboló tömeg sem fogott ki az ausztrál fejlesztő stúdión, 3D-s modellek ugrálnak, lebegtetik a zászlót és éltetik az atlétákat a lelátó sorairól. A sportolók mozgásai, grimaszai, arcmimikái, ha nem is Heavy Rain szinten mozognak, de legalább azt sugallják, hogy a börtönsziget-szigetlakók bizony az összecsapott munka helyett igyekeztek még az ilyen részletekre is odafigyelni, hogy termékük kiemelkedjen az eddigi olimpia feldolgozásokból. A súlyemelők kopasz golyóbisán csillogó izzadság, vicsorgó fogaik, feszes rucijukból dülledő tesztoszteron-áztatta másodlagos nemi jellegeik (a kivételezett helyzetben lévők ezt 3D-ben is stírölhetik, ugyanis a játék támogatja az ilyen opcióval rendelkező televízorokat), a távolugrás során felcsapódó homok, a magasugrás során éppen csak súrolt, hullámzó-mozgó rúd, a földből apró darabkákat kihasító becsapódó diszkosz, a bíró mellkasába a földbe beleálló gerely mind a fejlesztői odafigyelés mementójaként foghatóak fel.
A képernyőn zajló eseményeket a BBC-s Seth Bennett, valamint a néhai atléta Allison Curbishley meglepően lelkes és a történésekhez igazodó kommentárja kíséri. Ugyan vannak apróbb bakik – például amikor lassítás nélkül, szemmel is látható, hogy a távolugrás során bőven túllépte atlétánk a fehér vonalat, mégis teljes extázisban kajabálva lelkendezik ugrásunk csudálatos voltáról –, de összességében változatos és életszerű audióról beszélhetünk. Mindig van egy pár szavuk az adott sportágról, annak legjobbjairól, vagy éppen a kurrens sportcsarnok elkészültéről, befogadóképességéről, hátteréről zengenek ódákat.

Választható nációk terén már nem szuperál a program, 32 nemzet közül választhatunk magunknak szimpatikusat – többek között Magyarországot is. Országimázsunk sikerességének bizonyítéka, hogy a magyar atléták zöme Lakatos, Fazekas és Oláh néven fut. Szerencsére mind nevükön, mind kinézetükön végrehajthatjuk a szükséges változtatásokat, így ha te Gróf Hubert-Ludwig de la Fontaine und d’Harnoncourttal szeretnél agyaggalambra lőni a királyi tüzérségi barakkokban, azt is megteheted.
Mint arra már utaltam, a London 2012 önelégülten hirdeti a több, mint 45-féle játszható sportágat. A szám csalóka, ugyanis egy-egy sportszámnak többféle variánsa is képviselteti magát a játékban. Futásból ott van a 100, a 200 és a 400 méter is, úszás terén hasonló a helyzet, a vegyes-, a mell-, és a pillangóúszás is több távon feltűnik. A legikonikusabb sportoknak azért helyet szorítottak, a teljesség igénye nélkül: van itt kérem magasugrás, hármasugrás, futás, gátugrás, úszás, kenu, kajak, súlyemelés, gerelyhajítás, súlylökés, diszkoszvetés, íjászat, gyorslövészet… sőt, még strandröplabdázásra is lehetőségünk lesz a programot megvásárolva. Sajnos a vívás, bokszolás, rúdugrás, ne adj’ Allah foci (nyilván nem egy FIFA-ra gondolok, de pl. egy Total Soccer szerű felülnézetes megvalósítás szerintem simán belefért volna) kimaradt a játékból, de az ismétlődő sportokkal együtt is 20-30 féle-fajta elfoglaltság így sem nevezhető rossznak.
Gyanítom, ha idáig eljutottál a tesztben, már a lábujjaidról is lerágtad a körmöket a nagy izgalom közepette, hogy végre megtudhassad, mi az, amiben a SEGA ausztrál stúdiója rálicitál az eddigi olimpiásos videojátékokra irányítás terén… következzék hát a creme de la creme ismertetése, avagy a taktikus-gomb-spamelés.
Hasonszőrű játékokban ugye eddig az volt a módi, hogy minél erősebben csapkodod az adott gombot, annál gyorsabban fut, magasabbra ugrik, messzebb hajítja az akármit sportolód. Nos, ezúttal meg kell találni a harmóniát. Ha túl vehemensen tenyerelsz rá az X gombra, a csuszka kimozdul az ideális zöld tartományból, ha lagymatagan csapkodod a gombot, akkor meg sem közelíti azt. Ritmikusan, ütemesen kell csépelni a gombokat. Néhány sport (főleg a futás) csak erre épít, de kerültek bonyolultabb irányítási metódusok is a játékba, pl. a kajakozás során szinte az egész kontrollerre szükséged lesz. Máskor az analóg kart kell segítségül hívnod (gyorsúszásnál jópofa, hogy a bal analóg kar a bal, míg a jobb analóg kar – képzelj ide egy kellően hosszú hatásszünetet – a jobb kezedet szimbolizálja, felváltva kell felhúznod a karokat az úszás szimulálása végett). Pingpongozás esetén egy egész faja, az EA Grand Slam Tennis 2-höz hasonlítható irányítással kergetheted őrületbe ellenfeledet: a bal analóg karral mozgatod figurádat, a jobbal pedig nyesed, csavarod vagy átbombázod a kis műanyag golyóbist az asztal túlsó felére. A különféle tornagyakorlatok, műugrások és toronyugrások egy mini QTE játék keretében kerültek a programba, sajnos az input (főleg, amikor egyszerre több gombot kell lenyomni) nem tökéletes, én az agyonbonyolított (hiába van minden egyes számhoz egy külön tutorial, néha pont semmit nem tanít meg nekünk, néha pedig a legegyszerűbb dolgokat is barokkos körmondatokban bonyolítja túl) kajakozás mellett ezeket hanyagoltam a leginkább.
A különféle játékokból bő egy tucat a Move-ot is támogatja, azonban szerintem ez inkább lett fárasztó, mint élvezhető, leszámítva talán a Move-exkluzív gyorslövészetet.
Az Olimpiát, vagyis a „kampányt” végigtolva megpróbálhatjuk nemzetünket az éremlista élére csempészni online (tegnap egy óra játék után hazánkat sikerült az utolsó helyről az utolsó előttire előremozdítanom; gyk.: nem túl sokan tolják neten a programot), de az igazi móka a négy játékost támogató Party Play-ben rejlik. Lehet bontani a söröket, keverni a vodka tonikot vagy mélyhűteni a kakaót, cimboráidat áthívva csillogtatja meg a program a tudását, jókat lehet röhögni egy félre sikerült ugrás, hátsóra érkezés vagy a súly alatt összeroskadó súlyemelő bénázásán, ugyanis a London 2012 az eddigi, ha nem a legjobb feldolgozása az olimpiai játékoknak, mely hiányosságai ellenére egy élvezhető, szerethető party-játék.
Vannak kevésbé jól sikerült elemei, nem is kevés, de a maga műfaján belül jobbat nem találsz – haverokkal ökörködéshez tökéletes, azonban ha nem áll módodban összeterelni a csordát, egyedül játszva hamar kifulladhat; magányos hősök kerüljék nagyívben, szociálispistáknak azonban bátran ajánlom a programot!

(A szoftvert partnerünk, a PlayON.hu biztosította tesztelése. Köszönjük! Megvásárolható - akár azonnal is - kiemelt támogatónk, a Platinum Shop online és offline boltjaiban.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
17. FaniAti74  PlayStation.Community tag
2013.08.14. 23:24:28
LV1
Anno Sydney volt amit kipróbáltam és rákattantam éjszakákon át toltam!
az akkor nagyon eredeti volt számomra és tetszett, bár kegyetlen ujj-gyilkos játék volt , de nagyon bejött , ezt is kipróbálnám!
16. Papi1126  PlayStation.Community tag
2012.08.29. 08:44:33
LV2
nagyon szép játék
15. HUN_BANDI  PlayStation.Community tag
2012.08.23. 18:22:24
LV2
akinek megvan vegyen fel havernak es flejebb hozhatju Magyarorszagot a ranglistan
PSN: HUN_BANDI
14. MazaHUN  PlayStation.Community tag
2012.07.25. 17:42:35
LV7
Válasz 13. animalmother9 üzenetére:
pontosan:)
independent
2012.07.20. 19:41:57
LV1
Árcsökkenés után jöhet faxán néz ki:)
12. Lotar  PlayStation.Community tag
2012.07.16. 20:13:53
LV18
Bíztató videókat már lehetett látni , és most itt ez a 7 pont is . Előbb-utóbb kell . :]
psn/sen id: pcpmate
11. jocek  PlayStation.Community tag
2012.07.13. 10:05:57
LV3
controller gyilkos játék :)
Kemény vagy Csoki
10. cervezas90  PlayStation.Community tag
2012.07.12. 18:47:52
LV14
Doppingolni lehet?:)
én
9. wooltur  PlayStation.Community tag
2012.07.11. 19:59:57
LV16
Nekem a Peking 2008 bejött, ezt tuti megveszem! Pedig amúgy utálom a sport játékokat!
R.I.P. Brúnó :-(
8. Drivolis  Felséges Úrnő
2012.07.11. 14:46:34
LV23
Valamiért az ilyen nem tud felizgatni. Pedig próbáltam barátkozni az iránzattal.
(⌐■_■)--︻╦╤─ - - - (╥﹏╥) ladyv89
7. BoroSati  PlayStation.Community tag
2012.07.11. 13:36:10
LV2
Én beszerzem majd.
Nyugi Dagi, nyugi, nem csak foci van a világon!
2012.07.11. 06:04:26
LV2
Válasz 1. Giboo üzenetére:
Én 11 sportágat számoltam, versenyszámból van kb. 30. Ha még hozzáadod, hogy van, ahol nemet lehet választani, akkor 50 körüli a szám.
5. martin  Főszerkesztő
2012.07.11. 00:37:31
LV27
Igen nevetséges, hogy az online world leaderboardon jelenleg a sportágak háromnegyedénél már mindenki megcsinálta az elérhető maximumot. És alig pár napja jelent meg a cucc.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
4. martin  Főszerkesztő
2012.07.10. 20:05:30
LV27
A kezelésre és átlagost adnék...
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
3. REWEN87hu  PlayStation.Community tag
2012.07.10. 19:58:06
LV8
nekem meg van nagyon jót lehet vele szórakozni és nem olyan fárasztó a játék irányítása mint a 2008nak hála istennek
PS3 ID: rewen87hu ps4 id: vsanya87
2. martin  Főszerkesztő
2012.07.10. 19:50:45
LV27
Válasz 1. Giboo üzenetére:
Szerintem több van, mint 17.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1. Giboo  PlayStation.Community tag
2012.07.10. 19:21:41
LV6
17 sportag van? En ezt a jatekot nem tudom elkepzelni.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LONDON 2012
SEGA
Látványosság:
Játszhatóság:
Szavatosság:
Átlagos
Zene / Hang:
Hangulat:
7/10
Pozitívum
A vad gombtaposásból kitörni képes irányítás; meglepően szép; többedmagunkkal játszva magával ragadó party-játék érzés
Negatívum
Néha túl egyszerű, máskor agyonbonyolított irányítás; egyedül játszva hamar unalmassá válik; néhány emblematikus olimpiai sportág és nemzet hiánya

MARTIN BELESZÓL
A játékkal még csak alig ismerkedem, de két olimpiai nap lenyomása után határozottan tetszik. Bejön a sokféle sportág, némelyik telitalálat, de az analóg karos szögmeghatározás nekem még nem megy, ami agyilag kicsinál. Szerintem szólóban is jópofa szórakozás lesz ez, legalábbis így pár óra után.