PlayStation.Community

2012.06.10. 13:40 Játékteszt
14 hozzászólás
Szerző: KenChi
Értékeld a cikket!
Az invázió még csak most kezdődik!

A Resistance franchise ma már igen ismertnek számít – anno mikor elsőnek bukkant fel a cím, még nem sejtettük, hogy ennyire „sikeres” lesz. Az idő elteltével több epizód is napvilágot látott – PlayStation 3-on három, míg PSP-n egy rész landolt. De a menetnek még koránt sincs vége, hisz a széria azonnal meghódította az új hordozható konzolt, a PlayStation Vitát is.
Alcímtoldás,Burning Skies, új fejlesztőcsapat megbízás – és máris a boltok polcaira került a „mű”.
Habár a Resistance: Burning Skies a legújabb rész, szériabeli hovatartozását tekintve nem folytatás, hanem az egész sorozat kezdetét meséli el – mindezt megfejelve egy új főszereplővel, Tom Riley-val, a New York-i tűzoltóval, aki véletlenül csöppen bele az invázióba, kezdetben családját kutatva, később az ellenálláshoz csatlakozva igyekszik szembeszállni a Chimera fajjal. A történetről dióhéjban ennyit, amúgy sem szeretem kitárgyalni ennél bővebben a cselekményeket, mivel jómagam számára akkor a legélvezetesebb egy játék, amikor a szemem előtt bontakozik ki a sztori és nem pedig más írásán át képzelem el. Talán annyit fűznék még hozzá, hogy nem kell csavarokkal teli eseményekre számítani, de egy ilyen sorozattól és műfajtól nem is biztos, hogy ezt várjuk el. (Vagy igen?)
Szeretnék rögtön kitérni a játék legérdekesebb és legkérdésesebb pontjára – ez pedig az irányítás, mivel úgy vélem mindenkit ez érdekelhet a leginkább. Ugyebár most első ízben tapasztalhatjuk meg a PlayStation Vita két analóg karjának köszönhetően az FPS műfaj irányítását hordozható formában. A különlegesség, hogy eddig soha nem élhettünk át ilyet, hisz a mobil eszközökön az érintőképernyő dominál, a PSP-n pedig hiányzott a jobb analóg kar. A tapasztalatok azt mutatják, hogy igen, ez a megoldás végre megállja a helyét, szinte egyező irányításélményt kaptunk az asztali PlayStation konzollal. Szóval ha eddig nem voltunk maximálisan elégedettek a hordozható konzolokra szánt játékok irányításával, most ez az érzés teljesen megszűnhet.

A készítőknek a két analóg karos élmény nem volt elég – gondolom újítani akartak és az egészre „ráerőltették” az érintőképernyő adta lehetőségeket is. Tehát mielőtt bárki széles vigyorral örülne hogy a két analóg kar adja a nagygépes élményt, gyorsan hozzáteszem hogy legalább olyan fontos a játékmenet során az érintőképernyő tapogatása is. (Na, most akkor mindenki döntse el maga, hogy ez jó vagy rossz.) Nincs öt perc anélkül, hogy ne kelljen rábökni a képernyőre. Elsőre arra tippeltem, hogy ez hosszú távon kényelmetlen lesz, de aztán rájöttem, hogy valami eszméletlen hangulatot tud sugározni az egésznek, ráadásul kilép a megszokott sablonból és próbál új ösvényt kitaposni. Hozzáteszem, hogy jól csinálja, részemről sokszor unalmas már a megszokott sablon.
Az irányításba ennél részletesebben nem (a többi FPS-hez hasonló a gombkiosztás), de az érintőképernyő adta lehetőségekbe még kicsit belemennék. Az egyik ilyen opció az ajtók nyitása – nem gombnyomásra nyílnak, hanem a képernyőt tapizva. A másik tapizós okosság – ami szintén emeli a játék hangulatát – a már megszokott fegyverek másodlagos funkciója. Jó példa erre a Bullseye puska: megszokott követő rendszerét úgy tudjuk aktiválni, hogy rábökünk az ellenségre (ami a PS3 verzióhoz képest ad némi könnyítést). De ami még nagyon tetszett, hogy példának okáért az íjpuskát nekünk kell kézzel feltölteni egy adott irányba történő ujjmozgással. Nekem ezek az apró érintőképernyős megoldások kifejezetten tetszettek.

A pályák hangulatosak és viszonylag jól kidolgozottak: zajlik rajtuk az élet, szinte a bőrünkön lehet érezni az invázió kezdetét. A bossharcok is igen jól sikerültek, bár az agyunkat nem kell megerőltetni hozzájuk, de legalább többségük szépen kidolgozott és nem utolsó sorban igen méretes dög, ahogy azt már megszokhattuk a korábbi epizódoktól.

A játék a fentebb említetteken kívül is bőven tartogat újdonságokat – egyik ilyen a fedezékrendszer. Szükség lesz rá, mert néha orbitális hordával állunk szemben és velük szemben nem érdemes hősködni. A másik komoly újdonság a fegyverek fejlesztése. A pályákon majd találunk kék kockaelemeket, melyek segítségével új képességekkel tudjuk felruházni fegyverünket, de azért okosan kell majd vele bánni, mert nem minden szituációban használhatjuk az összes extra képességet.
A látványvilág nagyon pöpec: a menütől kezdve egészen a játék kidolgozottságáig mindennel meg voltam elégedve. Első blikkre rá is nyomtam volna a kiváló jelzőt, de sajnos azóta megfordult a kezemben az Uncharted: Golden Abyss is, így sajnos csak a jó jelzőt dobhatom rá, mert igenis ki lehetett volna ennek tudatában hozni többet is látványban. A játék világának felépítése kicsit elmarad a megszokott Resistance hangulattól, de ez messze nem hibának róható fel, hisz még csak a pusztulás kezdeténél járunk, jogos a teljes világvége hangulat mellőzése.

A Burning Skies hangok és zenék tekintetében hozza a megszokott Resistance atmoszférát, jól illeszkednek a hangulathoz a felcsendülő zenei aláfestések. A szinkronhangokkal is teljesen megvoltam békélve, ahogy a fegyverek és különböző lények hangjával is. Nem fogok rá hónapok múltán emlékezni, nincs fülbemászó hatása, de mégis kellemes hangulatot kölcsönöz az adott pillanatokban.

A vége felé még tennék említést az online lehetőségekről is. A PlayStation Vita konzolnak köszönhetően végre már hordozható formában is teljes értékű online életet élhetünk, a Resistance: Burning Skies ezt meg is lovagolja a szokásos játékmódokkal,
mely kimerül három darab lehetőségben. Jó szórakozást tud nyújtani, ha rajongunk az online mókáért, sőt ezáltal még a szavatosság is kitolódik, mely a single mód körülbelül 9 órás idejét növeli.
Ha összegeznem kellene – és márpedig kell – a Resistance: Burning Skies-t, akkor azt mondanám, hogy egy kiváló, szép és hangulatos címmel állunk szemben. Azt azért nem mondanám, hogy kötelező vétel, viszont ha FPS vagy Resistance univerzum rajongó vagy, akkor mindenképpen vásárlásra buzdítalak, mert hordozható formában a stíluson belül ennél jobb címnél egyelőre nem igen találsz mást.
Persze mindenképp kiemelném, hogy nem szabad egymás mellé tenni a PlayStation 3-as verziókat és a Burning Skies-t, mert habár egy családon belül vannak, mégis más platformon landolt ez az epizód, és azon belül próbál kihozni mindent magából.

Én nagyon jól szórakoztam vele. Köszönöm a készítőknek, hogy megajándékoztak alkotásukkal!

(A játékot partnerünk, a Sony Computer Entertainment Europe biztosította tesztelésre. Köszönjük!)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
14. ymmoTS  PlayStation.Community tag
2012.08.08. 13:13:18
LV4
Ha lenne Vitam sem venném meg .. a 3.ik rész nagyon nagy csalódás volt . Az elötti két részbe rengeteg időt fektettem , sokat multiztam .. erre jött az a mocsok . Elment az összes Resistancetol a kedvem :/
So.. this is what it feels like
13. Maxim
2012.06.23. 21:37:36
LV1
Megvettem. De el is adom... Egyszer jó. Talán. 8 pontot akkor érne, ha Big Mac menü mellé adják ajándékba. Valahol 5-6 között mozog. A cikk rendben van, jó volt olvasni, az értékelés túlzó.
én vagyok az, aki megmondja...
12. Karver
2012.06.14. 11:57:21
LV1
Elég ellentmondóak a vélemények erről a játékról. Remélem nem rossz, mert most akarom beszerezni, bár még mindig gondolkozok, hogy a Unit 13 legyen helyette.
11. ZSOLT312  PlayStation.Community tag
2012.06.13. 13:28:51
LV1
Válasz 7. smallmatthew üzenetére:
szerintem a letöltés miatt ilyen buggos nekem. egyszer volt ilyen ,amikor a LBP vettem meg onlinen és álandóan lefagyott a 3.-4. pályánál. betelefonáltam a ps uknak, majd próbálgattunk valamit a wifin,majd feladtuk. azt mondta, hogy visszautalja a teljes összeget. vissza is kaptam. lehet, hogy megpróbálom ezt újra.(de inkább nem, ez már nem fair, ha már végig nyomtam.)
10. alucccard  A retkes
2012.06.12. 22:40:00
LV22
Biztató teszt köszi! :)
Gépem van, majd idővel sztem beszerzem!
9. Asher  PlayStation.Community tag
2012.06.12. 19:50:07
LV2
Még a PSP-st sem próbáltam, lehet most rá megyek, majd ha lesz vitám ez is meglesz.
PSN ID: Asher0482
8. eandre  PlayStation.Community tag
2012.06.12. 16:24:29
LV11
Demo alapján bejött!:)
7. smallmatthew  PlayStation.Community tag
2012.06.12. 13:56:13
LV2
Válasz 6. ZSOLT312 üzenetére:
Zsolti en valahanyszor multizom semmi baja a gamenek... Nagyritkan pici lagg az enemy reszerol de ezt betudom a 3G rol csatlakozok listajara. En elvezem amikor jatszom vele. Es ami azt illeti eleg sokan igy vannak vele mert meg olyan szerveren nem jatszottam ahol ne lennenek minimum 6 an.
VETERAN Gamer
6. ZSOLT312  PlayStation.Community tag
2012.06.12. 13:42:43
LV1
Válasz 3. smallmatthew üzenetére:
a multiról annyit, hogy beálltam a sarokba(értsd befagytam) survive modon, majd 3000xpt kaptam a nearen szerzett szorzók miatt. ezt 1,5órán belül 3szor csinálta meg velem a game. basszus én már kezdek azon gondolkodni, hogy különböző játêkról beszèlünk. mindenestre örülök, hogy tetszik a game neked.
5. ZSOLT312  PlayStation.Community tag
2012.06.12. 13:32:50
LV1
na erre mondják, hogy "izlèsek ès pofonok". most super heron nyomon, csak a trófeákért, de hogy ez a játék nem èrt meg 8 pontot az tuti. ez az én véleményem, viszont a cikk korrektül, (optimistán :) ) lett megirva. aki fan vegye meg.
4. paulovitsd  PlayStation.Community tag
2012.06.10. 20:52:49
LV3
megrendelve
3. smallmatthew  PlayStation.Community tag
2012.06.10. 18:27:23
LV2
Ha az uncharted kotelezo volt ez legalabb annyira megeri a penzet! Siman elvezetes single player es brutal flash multi! Oriasi jatekrlmeny van a multiplayer mogott! Ps vitara az elso 3 legjobb cim kozott szerepel!
VETERAN Gamer
2. Foxhound  Szerkesztő
2012.06.10. 16:27:49
LV14
A preview verizóhoz képest van érdemi változás?
"Why did i move here? I guess it was the weather."
1. ZsupiDav  PlayStation.Community tag
2012.06.10. 16:15:46
LV2
A demo alapján tetszett, de tuti nem venném meg teljes áron (azt csak az uncharteddel tettem, de az kötelező volt :D).
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
RESISTANCE: BURNING SKIES
Sony / Nihilistic
Látványosság:
Játszhatóság:
Szavatosság:
Zene / Hang:
Hangulat:
8/10
Pozitívum
Teljes értékű epizód, mely hű maradt a Resistance univerzumhoz, ráadásul még jól ki is használja a Vita által nyújtott újdonságokat és lehetőségeket.
Negatívum
Sok kis apró hiba, melyet simán kiküszöbölhettek volna a fejlesztők, ha picit későbbre tolják a megjelenést.