PlayStation.Community

2012.05.30. 14:12 Játékteszt
30 hozzászólás
Szerző: HTB
Értékeld a cikket!
Kicsi kocsi bum-bum százzal tép…

A Codemasters-nél úgy tűnik megelégelték, hogy – és most gondolok főleg az online futamokra – mindenki a menetiránnyal szembeni megközelítést választja pusztán jófejségből, úgyhogy most egy néhány sebből vérző, de mégis jópofa, erős netes támogatottsággal megturbózott roncsderbivel hívnak minket egy időutazásra. Még az elején leszögezném, hogy a DiRT sorozat rajongói nyitott szemmel és fenntartással közelítsenek a széria legújabb epizódja, a Showdown felé, tudniillik az eddigi árkád is, meg nem is ralis autóverseny helyett ezúttal egy tökig gáz zúzdával álltak elő a hegesztőműhelyben.

Már a játék kezdetekor képünkbe robbanó kőkemény hácépánk Rise Against is sejteti, hogy itt nem a kanyarok finom bevételére, hanem a pusztításra helyezték a hangsúlyt. Gyorsan el is kalandozok egy mondat erejéig a játék bivaly OST-je felé: HC Punk, rakkenroll és dárenbéz – tiszteletét teszi többek között Danny Byrd és Camo & Krooked – gondoskodik arról, hogy a mainstream underground zenék kedvelői izgatottan várják a folytatást. Mely folytatás a kópiához mellékelt online pass aktiválásának ránk tukmálásában merül ki agresszívabbnál-agresszívabb in-game üzenetekkel – érdemes hallgatni az egyesekre és kettesekre, egyrészt megelőzendő a folyamatos csesztetést aminek az aktiválást mellőzvén leszünk kitéve, másrészt pedig azért, mert a játék online csillogtatja meg tudásának nagyját.
Persze, offline is el lehet hülyülgetni és jókat visszaemlékezni arra a pillanatra, amikor először indítottad el a Destruction Derby-t 1995 magasságában. Játékmódokban nincs hiány, azonban sajnos minden élvezhető és érdekes játékmódra jut egy kevésbé kiegyensúlyozott módusz, valamint a jól eltalált lehetőségeink is lehettek volna egy picivel jobbak…

Nincs is nagyobb fun, mint amikor egy kör alakú arénában indul meg a gócpont felé egy tucat dühös és vérszomjas „versenyző”. A Showdownban virtuálisan te is átélheted ezen izgalmakat – szerintem ez lett a legpöpecebb opció, annak ellenére, hogy számomra érthetetlen módon nyolc versenyzőre lettek limitálva ezek a Rampage eventek. Fenti számot megduplázva nem tartom elképzelhetetlennek, hogy valami gagyi kifogással még egy-két napig magamnál tartom a tesztverziót, és még most is nyáladzó szájjal irtanám az oppozíciót tesztírás helyett. Annak ellenére, hogy bizony ezen összeröffenések is hagynak kívánni valót maguk után. Érthetetlen módon az autók törésmoddelje eléggé statikusra sikeredett, autónk nagyjából mindig ugyanúgy deformálódik – megoldhatták volna sokkalta dinamikusabban, ha már egyszer a pusztítás köré építették fel a játékot. Szintén furcsa, hogy a jobb sorsra érdemesebb riválisok tereptárgyakra felkenése alig-alig sebzi azokat, csak a direkt konfrontáció az, ami biztosítja nekünk az első helyhez szükséges pontmennyiségeket.
A fent vázolt versenytípus kevésbé jól sikerült változata a négykerekű szumó, a Knock Out, ahol egy platformról kell kilökdösni a többi erőgépet. Itt bizony már figyelni kell a fék-gázra, különben csak idegeskedést fog eredményezni az, ahogy az ellenséget a platformról lepöckölve mi is a mélybe zuhanunk; vissza az emelvényre a rámpáról ugratván – repeat. Kösz nem.
Hogy hű maradhasson a játék a DiRT névhez, körversenyek is kerültek a játékba. Egy nyolcas alakú pályán kell elsőként a finisbe érnünk. Ellenfeleink lökdösésével és tropára zúzásával pilótánk mexikói kaját tol magába, hogy az így nyert nitróval hagyja maga mögött a falkát. A pálya kereszteződéseinél természetesen mindig mókás pillanatok várnak ránk, nem egyszer buktam el úgy az első helyet, hogy oldalról az utolsó helyezett kéccával felborított. Inkább találtam frusztrálónak ezeket az 8-ball eventeket, mint szórakoztatónak. Erre a versenyre is sikerült kreálni egy variánst: ilyenkor bizonyos időközönként megjelenik egy számláló, és az aktuális utolsó helyezett esik ki a versenyből.
Szintén nem jelent túl nagy kihívást a túlélős opció: elméletben az életünkre törő gaz ellenséges kocsi-hordák ellen kell minél több ideig talpon maradnunk, gyakorlatban az arénában körbe-körbe száguldozással gond nélkül zsebelhető be az aktuális aranyérem.
Teljesen elütnek a játék szellemiségétől a Head to Head és Smash Hunter eventek. Míg előbbi egy rivális elleni időre menő 1v1 drifteléssel, 360 fokos fordulásokkal, hordók felborításával (ezt nevezem én kihívásnak!), utóbbiban egy bizonyos mennyiségű zöld, sárga majd piros kockát eltalálva kell szlalomoznunk a pályákon.

Az offline versengés másik nagy hátulütője, hogy az újabbnál-újabb verdákat gyakorlatilag egy-egy verseny alatt nyitjuk meg, tapasztalataim alapján érdemes inkább gyűjtögetni a bivalyabb aszfaltszaggató mutánsokra. Ugyan lehet fejleszteni aktuális jószágunkat, látványra ez sajnos semmit nem ad hozzá a masinánkhoz, csak az autónk tulajdonságait elemző kis kártyáról tudhatjuk meg, hogy a súlyos pénzekért vett sebesség fejlesztésnek köszönhetően kocsink most egy kockával gyorsabb.

Mint említettem, az online komponens viszi a hátán a játékot – humán társakkal vívva még a fentebb vázolt két játékmód is értelmet nyer és egész izgalmas, de természetesen a hálón sincsen nagyobb fun egymás leamortizálásánál és a disztrojnál. Nagyon helyesen split screen is került a játékba, ha haverokkal sörözős-roncsderbizős estét tartanál. A játék folyamatosságának és sebességének fenntartása érdekében ilyenkor némi kompromissszumra illik számítani, a vizuális megjelenítés egy picit a dupla inputhoz butul.
Közvetlen aprítás mellett lehetőségünk van eredményeinket és pontjainkat postolni, egészséges kihívást/fejfájást/röhögve rekordöntést biztosítván a barátlistánkon szereplő szerencsétleneknek. Szintén nagy fun az online passunk aktiválása utáni YouTube fiók hozzárendelése a játékhoz. Legnagyobb ütközéseinket avagy legszebb pillanatainkat percek alatt oszthatjuk meg a világháló mindig kíváncsi szempárjaival.
A játék egészére jellemző kettősség audiovizáulis téren is visszaköszön. A játék alatt a Codemasters versenyjátakainak veterán motorja, az EGO engine dübörög: a képernyőn zajló akció folyamatos a legnagyobb tömegjeleneteknél is. A kocsik – vannak kitalált és licencelt márkák is – gyönyörűen festenek, és mi is gyönyörűre festhetjük őket a különféle előre eltervezett, az Xzibit pimpoló-show legmerészebb pillanatait felidéző előre elkészített matrica és festékszettekkel. Az autók roncsolódása – mint azt már említettem – nem kevés kívánni valót hagy maga után: tényleg nagyon kiábrándító tud lenni, amikor már fejből tudod, hogy az adott tragacsod pusztulásának harmadik fázisa hogyan néz ki pixelről-pixelre. A pályák szerintem fantáziátlanra és egysíkúra sikeredtek, bár nem hagyható figyelmen kívül, hogy a kopár tájat némileg szebbé varázsolják az adott verseny felkonferálásánál használt vágások, show-elemek és tüzijátékok – a verseny első húsz másodpercében.
Hangok terén van ugye egy ügyesen összeválogatott, adrenalin pumpáló OST, másrészt pedig egy marha idegesítő, igazi wannabe-jófej kommentátor, aki hülyébbnél-hülyébb beszólásokkal próbálja még menőbbé varázsolni a képernyőn zajló esemény-tsunamit. Virtuális pilótánknak ezúttal is választhatunk nicknevet egy eléggé impozáns listából, szerintem ez egy jófajta feature a Codemasters autós mulatságaiban, sokkal személyesebbé varázsolja az élményt.

Mely élmény ezúttal – nem győzőm hangsúlyozni – irtómód felemásra sikeredett. Picit olyan érzésem volt a tesztelés során, hogy a fejlesztők kapkodva tákolták össze innen-onnan elcsórt testrészekből torzszülött gyermeküket, hogy pótolják a roncsderbis játékok területén tátongó űrt. Nem rossz játék a DiRT: Showdon, sőt, ha az adott nap csak egy-két órányi játék áll rendelkezésünkre, tökéletes választás lehet, de kizártnak tartom, hogy hosszabb távon akkora kultusz emelkedjen a soros unortodoxnak is nevezhető epizód köré, mint a ralis DiRT epizódok köré.

(A játékot támogatónk, a Platinum Shop szállította tesztelésre. Köszönjük! Online és offlne boltjaikban meg is vásárolhatod, ha egy kis roncsderbire vágysz. Katt a linkre!)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
30. rDAVE  PlayStation.Community tag
2012.08.06. 13:05:59
LV3
Demót kipróbáltam és az bőven elég volt... Én ezt kihagyom.
2012.06.18. 10:21:13
LV1
Válasz 28. Skyline82GTR üzenetére:
A gyíkhagyma mód irányítását,nevetséges fizikáját pedig nem is említeném....:D
Ez a játék egy erős 5-öst ha érdemel,azt is inkább a zene és a néha látványos csattanások miatt. Ennyi.
2012.06.18. 10:19:21
LV1
Egy ilyen játéktól 2012-ben elvárná az ember hogy a Destruction Derby vagy a Flatout széria színvonalát hozza, esetleg meghaladja...
Nem hozza,sőt kifejezetten gyenge azokhoz képest...
Gyenge törésmodell ami nincs kihatással az autó működésére, szánalmasan nevetséges irányítás (a hóban is tapadunk mint az aszfalton), életerő az autónak (régen mindig óvtuk az autó orrát, a motort,mert ha annak annyi a meccsnek is annyi,ezért sokszor farral pusztítottunk,inkább elrántottuk a kormányt és nem mentünk frontálpuszira, na ez itt nincs,helyette nevetséges életerő gagyulás), respawn....
27. Zdex  PlayStation.Community tag
2012.06.10. 17:56:51
LV3
Nekem tetszik a játék, a grafika sokkal szebb, mint a Dirt 3-ban, jó móka ez a roncsderbi :-)
Csak sört iszok, mer' vezetek.
26. zoba
2012.06.05. 18:50:55
LV4
Válasz 18. Dzson üzenetére:
dd 2 egyik kedvenc gémem én nagyon élveztem és szerintem csunyán kenterbe veri a nfs féle fostömegeket :)
some say the world will end in fire
25. dobermann88  PlayStation.Community tag
2012.06.04. 19:06:31
LV4
Válasz 21. Leo69 üzenetére:
akkor vedd meg a WRC3at... én azt fogom kihagyni
Nemkell így járnod ha nemtudsz így menni..
24. Drivolis  Felséges Úrnő
2012.06.03. 18:56:27
LV23
inkább ezt most nem
(⌐■_■)--︻╦╤─ - - - (╥﹏╥) ladyv89
23. ALF22  Son of Liberty
2012.06.02. 12:32:34
LV26
Válasz 21. Leo69 üzenetére:
én nem vagyok olyan,hogy ezt vagy azt szeretem
ami jó az tetszik és nem érdekel,hogy milyen vonalon kéne futnia mert XY a neve vagy mi volt az elődje

ez viszont roncsderbis, ami régen volt és online simán el lehet lenni vele
nem több, de nem is kevesebb
22. noozi  PlayStation.Community tag
2012.06.01. 22:54:16
LV17
Válasz 21. Leo69 üzenetére:
Rally játékot nem vennék soha. ezt meg fogom venni,hála az égnek nem maradtak ugyan annál a szalagon gyártott játéknál :)
PSN ID; No_Ozi_
21. Leo69
2012.06.01. 20:21:38
LV4
Mindenkitől bocsánatot kérek,aki szereti az ilyet és másképpen gondolja,de szerintem ez 1 hülyeség,amire elég hamar rá lehet únni annak is,akit kicsit is érdekel.Jobb lett volna,ha megmaradnak az igazi Rally-Rallycross vonalnál. Ha minden igaz,októberben megjelenik az új hivatalos WRC 3. játék és ha minden igaz jobb lesz,mint az előző rész.Erről már nemrég cikkeltek: http://playstationcommunity.hu/note/7071
Leo
20. ALF22  Son of Liberty
2012.05.31. 18:51:07
LV26
Válasz 19. WoodooKilla üzenetére:
dirt4 rally lesz ismét
19. WoodooKilla  PlayStation.Community tag
2012.05.31. 14:35:31
LV10
Válasz 14. noozi üzenetére:
Egy rendes rallit de szeretnék.. Jó ez az új irány, csak engem mégsem győzött meg, tudom, csak demo alapján nem ítélünk, multi biztos nagy királyság, de nem tudom másképp elképzelni, mint nagyritkán előveszem, pár kört megyek, és helo. Ahhoz drága lenne. Plusz engem a teszt megerősített benne, hogy kimarad. Kár érte :(
"Alea iacta est"
18. Dzson  Szerkesztő
2012.05.31. 12:05:16
LV6
Az első PS játékaim egyike volt a Destruction Derby, az sem volt hosszútávon érdekes. A kettes már igen, emlékszem még a madkatz kormányomra amivel nyomtam, és amiben két darab gatyagumi volt az analóg force feedback. :D
"Miféle mű kutyakaki...?" (Top Secret)
17. qwertyasderf  PlayStation.Community tag
2012.05.31. 09:06:16
LV9
Ez azoknak készült akiknek nem jött be a Dirt3. Ez olyasmi mint a CoD játékok Zombi-módjai. Egy ökörködés, szórakozás, nincs túlbonyolítva vagy nehezítve, van benne néhány gymkhama-s event, néhány trükközés a többi pedig a vegytiszta roncsderbi. Szerintem a Destruction Derby óta ez most végre egy hiánypótlás.

"Ugyan lehet fejleszteni aktuális jószágunkat, látványra ez sajnos semmit nem ad hozzá a masinánkhoz..." - roncsderbin milyen látványt akarsz az autókon?

Az tény, ez egy rétegjáték lett, annak a tízből két embernek akik már lilát hánytak a hetvenkettedik gymkhana meg flikflakkos futamtól.

A multi remekül tükrözi ezt, tegnap a gymkhama-s futamokon indultunk hárman, az arénás meg a knokout-os playlistek folyamatosan teljes létszámmal pörögtek.
16. dobermann88  PlayStation.Community tag
2012.05.31. 08:28:09
LV4
Válasz 15. HUNFRE üzenetére:
igen... ezzel vagyunk így egy páran
Nemkell így járnod ha nemtudsz így menni..
15. HUNFRE  PlayStation.Community tag
2012.05.31. 08:05:50
LV4
7 pont? áá ez nálam 10/10. Grafika nagyon rendben van, hangulat : iszonyatosan nagy(pedig utálom az eddigi Dirt részeket),szavatosság:hát itt van egy kis bökkenő. Szerintem most találta meg magát a sorozat.Ez a roncsderbi nagyon jó lett!
PS4 ID: HUNFre576
14. noozi  PlayStation.Community tag
2012.05.31. 06:55:55
LV17
Vicces mennyire földhöz ragadott egy két fazon... képtelenek túllépni azon,hogy "ez nem rally" ettől még nem lesz rossz a játék :)
PSN ID; No_Ozi_
2012.05.31. 01:04:13
LV2
A Dirt egy-kettőt imádtam...A 3-at végig se vittem,nem tetszett valami nagyon hiányzott belőle...Na ez meg ingyen se kell!
12. dorten  PlayStation.Community tag
2012.05.30. 22:47:30
LV3
Kerülöm jó messzire. Talán egy D3.
PSN: HunRoli
11. noozi  PlayStation.Community tag
2012.05.30. 22:18:54
LV17
Ha már egy 7-8 ezerért lehet kapni biztosan be fogom szerezni. bírom az ilyen állatságokat
PSN ID; No_Ozi_
10. szabogergo  PlayStation.Community tag
2012.05.30. 21:15:33
LV1
Nem tetszik, de az előző rész (DiRT 3) tesztjének elolvasása után elgondolkodtam, hogy azt lehet be kéne szerezni, autós játékom még úgy sincs.

Érdekes, mert annak idején követtem a híreket a DiRT 3-ról, videókat is néztem, valahogy mégis kimaradt ill. elfelejtődött...

--
DiRT 3 teszt: http://playstationcommunity.hu/note/5567
Ellie idézet lenne a The Last of Us-ból, csak kevé
9. Spike91HUN  PlayStation.Community tag
2012.05.30. 16:42:54
LV3
Válasz 2. ticsi üzenetére:
Adom :)
DRUNK-GAME-METAL-KAKAÓSKALÁCS
8. dobermann88  PlayStation.Community tag
2012.05.30. 16:28:28
LV4
nekem tuti vétel.. nagyon bejön de a dogma mellett nemjutott rá pénz
most a használt oldalakat figyelem hátha akad vmi
ennyire még nemélveztem multit
egyszerűen KELL :)
Nemkell így járnod ha nemtudsz így menni..
2012.05.30. 16:03:07
LV21
A teszt megyőzött, hogy ez nekem nem kell :D
Nem az én stílusom.
2012.05.30. 15:39:55
LV6
Érdekes a törésmodell a 3-ban nagyon jó volt....
ブレイブルー
5. titus6  PlayStation.Community tag
2012.05.30. 15:32:20
LV5
A soundtrack tényleg üt. Mondjuk a Dirt részek mindig is jók voltak zene terén.
4. Lotar  PlayStation.Community tag
2012.05.30. 15:21:24
LV18
Kihagyom . Lehetett volna jobb is ( témából jóval többet kihozhattak volna ) .
psn/sen id: pcpmate
3. ALF22  Son of Liberty
2012.05.30. 15:06:28
LV26
online nascar futamon a többség ilyet játszik
most itt van a felület

ha lenne most pénzem megvenném pont az ökörködés miatt
2012.05.30. 14:53:10
LV2
Jóóccsóé megszerzős lesz ezis, ilyen "sörbeverős" otthonülős estéhez köll egy laza gém a nyárra.
1. WoodooKilla  PlayStation.Community tag
2012.05.30. 14:49:07
LV10
Köszi a tesztet, demo sem fogott meg, és a fent leírtak alapján is biztos, hogy kimarad ez a játék. Kár érte, mert valóban nagy fun lehetett volna, de így nem éri meg a pénzét..
"Alea iacta est"
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
DIRT SHOWDOWN
Codemasters
Látványosság:
Átlagos
Játszhatóság:
Szavatosság:
Átlagos
Zene / Hang:
Hangulat:
7/10
Pozitívum
Erős OST; offline split screen; online játszva kiszámíthatatlan kaotikus őrület
Negatívum
Gyenge törésmodell; sótlan pályák; minden jóra, amit felmutat a játék, jut valami rossz is

MARTIN BELESZÓL
A játékot nem volt alkalmam kipróbálni, de egy barátom megvette, és azt mondta róla, "nagyon szórakoztató vele duhajkodni". Ebből arra következtettem, hogy - ismerve a haver karakterét - esténként bever egy sört, aztán megtör pár virtuális kasznit. Nyilván nem egy GT5, de zúzni nagyokat lehet benne.