PlayStation.Community

2012.04.27. 00:14 Kedvcsináló
22 hozzászólás
Szerző: Kyo
Értékeld a cikket!
Jackpot?

Még emlékszem első találkozásomra a Devil May Cry sorozattal. Egy ideig valamilyen oknál fogva sehol nem tudtam megszerezni, ám pár hónapnyi sikertelen keresgélés után egy haverom felkínálta a lehetőséget, hogy kölcsönadja nekem a játékot egy napra. Igen, egyetlen napra, többet nem bírt volna ki nélküle. Persze ezért is hálás voltam neki és látástól-vakulásig nyomtam, és így sem sikerült a végére jutnom. Akkoriban már rég szerelembe estem a Capcom híres túlélő-horror sorozatával, melyből a videojátékos mitológia szerint a Devil May Cry is kialakult, így ismerős is volt, ám mégis friss és újszerű élmény amit aztán nem felejtettem el. A rejtélyes és misztikus helyszínek remek kontrasztban álltak a laza piros kabátos fél-démonnal, a kard és a két pisztoly párosítása pedig nagyszerű harcrendszert eredményezett, mely értékelte is a játékos stílusát, így szinte megunhatatlan klasszikussá vált. Négy epizód és egy generációváltás után végre eljött az ideje, hogy Dante HD-ben is újra lezúzza a tévénket!
Bár ez egy kedvcsináló, de az nem feladatom, hogy hazudjak nektek. Ezt csak azért mondom el, mert először elég nagy csalódást okozott a Devil May Cry HD Collection, pontosabban a prezentáció nem igazán nyerte el a tetszésem. A lemez behelyezése után egy 500 forintos DVD szintjén mozgó játékválasztó főmenü várja a játékost, ami még nem lenne probléma, ám az első rész elindítása után sokkolóan hatott a képernyő közepére hányt, 4:3 képarányban tündöklő menü, és az átvezetők! Az élsimítás problémáin már meg sem lepődtem. Tudom, ez egy hardcore DMC rajongót nem fog érdekelni, viszont ha valaki egy HD kollekció elkészítésére adja a fejét – melynek ugye már a címe is nagybetűvel vési a tudatalattinkba hogy LÁTVÁNYOS! –, az igazán vehetné a fáradtságot legalább a főmenü és az tárgylista lecserélésére, teljes felújítására, ahelyett, hogy egy elmosott, agyonnyúzott képet vág be háttérnek. Annál is inkább, mert a játék viszont mászkálás és harc közben már szélesvásznú, és durva jól is néz ki!
Na, de ennyit az első negatív benyomásokról, nézzük, mit tartalmaz a lemez!
2001-ben bombasikerként robbant be a köztudatba Dante első kalandja (mely a játék idővonala szerint ugye nem az első), a Devil May Cry, mely eredetileg a Resident Evil 4 lett volna, ám mivel kezdtek eltávolodni az eredeti koncepciótól, jobbnak látták, ha egy teljesen új címet csinálnak belőle. (Úgy látszik ekkor még a kiadók is elég tökösek voltak egy ilyen lépéshez, ma már pont ennek az ellentéte zajlik.)
A történet szerint főhősünk egy legendás démon, Sparda, és egy halandó nő, Eva gyermekeként látta meg a napvilágot, magyarul fél-démon. A szülők viszont sajnos meghaltak, így nem túl idilli gyermekkora után démonvadásznak állt, és nyitott egy saját kis irodát, melynek a „Devil May Cry” nevet adta. Egy este valaki motorral ront be hozzá és megtámadja Dantét. Miután az ismeretlen lány megbizonyosodott arról, hogy tényleg az áll vele szemben, akit keres, Trish néven mutatkozik be, és elmondja, hogy igazából ügyfélként jött ide. Főhősünket szeretné felbérelni, hogy megfékezhesse Mundust, az alvilág urát, akinek mellesleg Spardával is megvan a közös múltja, így együtt indulnak el egy misztikus és baljós kastélyhoz, és elkezdődik a világ legmenőbb démonkaszabolása!
Az első rész bár szerencsére nem lett jó Resident Evilnek, mégsem tagadhatná le a vérvonalát, a kameraállások (minden előnyével és hátrányával), a sok mászkálás, a sötét hangulat mind-mind eszünkbe juttatják a nagyszerű szériát, ám a harcrendszer mégis egy teljesen más játékot varázsol a képernyőre. A kard és a két pisztoly nem csak hihetetlenül stílusos, de nagyszerűen használható a szörnyegek porig alázásához, ráadásul még a lőszerekkel sem kell foglalkozni! Apropó stílus, a Devil May Cry forradalmi újítása volt a „Style! Meter”, amely díjazza a látványos és laza harcstílust (még beszólni is lehet), egyúttal a legjobbat próbálja kihozni a játékosból. A későbbiekben nem csak a kard és pisztoly párosa lesz használható, hanem őrültebbnél-őrültebb fegyverek várnak arra, hogy szétrúgjunk velük pár démonhátsót a gyönyörű gótikus kastélyban! Ha ez még nem lenne elég, a fegyverek fejleszthetőek is, valamint új képességek nyithatóak meg, így már tényleg csak a játékos ügyességén múlik, hogy fel tudja-e törölni a padlót a démoni sereggel! A Devil May Cry a maga korában megtette ugyanezt kortársaival, így borítékolható volt hogy előbb-utóbb érkezni fog a folytatás... és 2003-ban meg is jött.
A Devil May Cry 2 fejlesztésében már nem vett részt az eredeti csapat, így a sorozat fekete bárányaként vonult be a történelembe. Sötétebb, komorabb, mint az előző rész, Dante kevesebbet beszél (bár akkor üt), valamint a játékmenet is átesett pár változáson.
A történet szerint Dante és újdonsült női társa, Lucia, egy Arius nevű gonosz... üzletemberrel veszik fel a harcot, aki démoni erővel akarja leigázni a földet. Igen, tudom mit gondoltok, de itt úgysem ez a lényeg. A Devil May Cry 2-vel a sorozatban először kaptunk két játszható főhőst kaptunk, méghozzá külön lemezen. Ez nagyszerű dolog, még akkor is, ha sok dolgot újrahasznosítottak a készítők, de persze két szervesen összetartozó szálhoz nem lehet teljesen különálló tartalmat varázsolni. Kevesebb rejtvény, de több és látványosabb akció jellemzi ezt az epizódot, ám könnyebb lett, és a harcrendszer sem maradt érintetlenül. Nagy szerepet kaptak az újdonságként behozott akrobatikus ugrások, gurulások, melyek főként a támadások kikerülésekor válnak hasznunkra. Sőt, még a falon is lehet futkosni, igaz ez nem ad túl sokat a játékmenethez.
A pályák tervezésénél valahogy a „mindenből nagyobbat” lehetett a kulcsmondat, hiszen itt már észrevehetően tágasabb helyszíneken kalandozhatunk, valamint nem spóroltak a külső területekkel sem, melyek nagyban hozzájárulnak a hangulathoz.
A változások bár pénzügyileg nagy sikert hoztak, de a kritikusok nem repestek az örömtől, így a Capcom jól meggondolta, hogy mit fog kezdeni a harmadik résszel...
A Devil May Cry 3: Dante’s Awakening 2005-ben került a boltok polcaira, melyet gyakorlatilag a kritikák és a rajongók kéréseinek megfelelően raktak össze, semmit nem bíztak a véletlenre. A történet előzménynek számít, és egy fiatalabb, arrogánsabb Dantét mutat be, mint az eddigi részek, aki örökzöld aranyköpéseivel újra végigparádézza a játékot, ellentétben a Devil May Cry 2-ben mutatott csöndesebb, visszafogottabb viselkedésével.
Minden az akkor még név nélkül lévő irodában kezdődik. Egy Arkham névre hallgató
csúnya arcú, kopasz valaki egy nem túl szívélyes meghívót kézbesít Danténak néhány vérszomjas démon képében. A városból egy óriási torony kezd el kiemelkedni – ide szólt a meghívó –, melynek csúcsán főhősünk megérzi testévre, Vergil jelenlétét. Dante elfogadja a kihívást, természetesen a csúcsig meg sem áll!
Talán a mai napig az egyik legtechnikásabb, és legjobb hack and slash-nek számít a harmadik rész, de ha másban nem is, stílusban felülmúlhatatlan! A mozdulatok hihetetlenül jól néznek ki, főhősünk egyszerűen büntet, a fegyverek változatossága pedig őrületes (még egy elektromos gitár is van!), így aki megtanul profin játszani vele, talán a videojátékok történelmének leglátványosabb harcait mutathatja be a képernyőn!
Bevezetésre kerültek a harcstílusok, ezekből 6 darab van, és teljes mértékben különböznek egymástól. A Trickstert használva Dante az előző részhez hasonlóan látványos elkerülő mozdulatokkal röhögi körbe ellenfelét. A Swordmaster a közelharcra specializálódott játékosoknak lesz ideális, míg a Gunslinger inkább a tűzerőre koncentrál, ezt használva Dante képes két pisztolyával akár két különböző irányba is lőni, mely szintén a Devil May Cry 2 öröksége. A Royalguard talán a legnehezebben elsajátítható stílus, mely a védekezésre épít, valamint és az ellenségek támadásait képest önmaguk ellen fordítani. (Bár nem vagyok profi a játékban, nekem ez bizonyult a legnehezebbnek.)
A Quicksilver lelassítja az időt, vagyis az ellenfelek számára Dante gyorsul fel, ám a később megszerezhető Doppelganger is roppant érdekes, mellyel főhősünk árnyéka aktív szerepet kap a harcban, amolyan Noob Saibot módon használva azt.

Mint látjátok (és a profik persze tudják is), mindegyik stílusnak megvan az előnye és hátránya, igazából a játékoson múlik, hogy melyikkel tud a legjobban érvényesülni. Ami biztos, hogy mindegyik egyedi, és nagyszerűen ki van dolgozva, és nem mellesleg iszonyatosan menő! A látványossághoz nagyban hozzájárul az is, hogy itt fejlődött ki igazán a harcrendszer azon eleme, mellyel a kombók és különböző technikák használatával Dante a levegőben maradhat huzamosabb ideig, miközben az utolsó leheletet is kipofozza a démonok hordáiból. Ez újabb nagyszerű lehetőségeket adott a profik számára, akik nem elégednek meg kevesebbel, mint az újonnan bevezetett SSStylish rang! Ennek elérése sok gyakorlást és türelmet igényel, de aki rákap a harmadik részre, az gyakorlatilag soha nem fogja megunni. Tudom, hogy oldalunkon nem egy ember profi a sorozatban, így aki újoncként szeretné felfedezni a harc mélységeit, nyugodtan kérdezzen a fórumon, biztosan kap egy-két nagyon jó tippet!
Nagy örömömre a játék Special Edition verziója került a Blu-ray-re, mely tartalmaz egy túlélő módot, és Vergilt, mint választható karaktert!
Én a Devil May Cry 3-mat tartom a kollekció csúcspontjának, de nem feltétlenül azért, mert a harmadik lenne a legjobb rész, szerintem ez ízléstől függ. Viszont itt már szinte teljesen megszűnik az idegesítő váltogatás a 16:9 és a 4:3 között, leszámítva néhány videót. Ráadásul mivel ez jelent meg a három rész közül a legkésőbb, technikailag is ez van ott a legjobban a szeren, ám persze így is találhatunk jó néhány, ma már nevetségesnek számító megoldást. Ez van, akkoriban takarékoskodni kellett az erőforrással, úgy látszik a Capcom nem szeretett volna belenyúlni ilyen szinten a játékba. Mondjuk úgy, hogy autentikus élményt szerettek volna elérni (haha). A textúrákat azonban mindegyik játékban lecserélték, minden sokkal élesebb mint az eredeti verziókban, így meglehetősen látványos a javulást még akkor is, ha nem dolgozták magukat halálra a ezzel a kiadással.
Összességében mindenkinek ajánlom a kollekciót, hiszen egy olyan játékról beszélünk, ami nélkül a hack and slash műfaj manapság sehol nem lenne, így aki szeretné (újra)átélni a videojáték történelem egy szeletét, az valószínűleg jól fog szórakozni. Mivel természetesen rosszabb nem lett egyik játék sem, így melléfogni nem igazán lehet vele, az viszont kérdés, hogy a kisebb-nagyobb igénytelenségeken túl tudja-e tenni magát a vásárló, mivel jelenlegi formájában sokszor befejezetlennek hat. Azt sem igazán értettem igazán, hogy miért kell mindig teljesen kilépnem az XMB-be, ha másik résszel szeretnék játszani, még akkor is, ha lemezt cserélek a második résznél. Túl sok extrát sem véltem felfedezni a lemezen, viszont van egy szép kis galéria, amelybe még fanartok is kerültek.
A rajongóknak természetesen mindettől függetlenül is ajánlom, hiszen az összes epizód külön trófeatámogatást kapott, így garantálom, hogy őket is meg fogja dolgoztatni a játék a platina trófeákért!

(A játékot partnerünk, a CNG.hu szállította tesztelésre, kardélen. Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Platinum Shop online és offline üzleteiben. Nyomj a linkre és böngéssz!)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
22. Pogi20
2012.09.06. 21:54:43
LV1
Minden részét végigjátszottam minden fokozatom. A 10-es listám egyik meghatározó játék kollekciója. Örülnék ha lenne folytatás. :)
21. Drivolis  Felséges Úrnő
2012.05.02. 13:00:59
LV23
Válasz 18. Kyo üzenetére:
hehh xD
(⌐■_■)--︻╦╤─ - - - (╥﹏╥) ladyv89
20. max_metis  PlayStation.Community tag
2012.05.02. 01:38:37
LV4
Válasz 19. Kyo üzenetére:
Én köszönöm, amigo! :))
Remény, ami meg nem szégyenít
19. Kyo  Szerkesztő / Admin
2012.05.01. 23:35:31
LV16
Válasz 13. max_metis üzenetére:
Köszi, és jó szórakozást hozzá! :D
18. Kyo  Szerkesztő / Admin
2012.05.01. 23:34:26
LV16
Válasz 17. Drivolis üzenetére:
Köszönöm!

Hardcores Never Cry, haha :D
17. Drivolis  Felséges Úrnő
2012.05.01. 11:59:40
LV23
Ja és hardcore vagyok! Teszek a ratyi menüre! :D
(⌐■_■)--︻╦╤─ - - - (╥﹏╥) ladyv89
16. Drivolis  Felséges Úrnő
2012.05.01. 11:57:57
LV23
Egyik szemem sír a másik nevet. Ebben az anyagi helyzetben ez most övön aluli volt... Majd spórolok.
Egyébként jó teszt, mint mindig...
(⌐■_■)--︻╦╤─ - - - (╥﹏╥) ladyv89
15. Spike91HUN  PlayStation.Community tag
2012.04.29. 14:23:13
LV3
Ja majd elfelejtettem skubizzátok---> http://www.youtube.com/watch?v=11-qNGwGSHU&am[...] imádom:)
DRUNK-GAME-METAL-KAKAÓSKALÁCS
14. steven
2012.04.28. 08:46:32
LV1
Nekem megvan első napos vétel volt nem bántam meg igaz DMC 2-t még el sem kezdtem belőle xD
13. max_metis  PlayStation.Community tag
2012.04.28. 05:13:42
LV4
Nagyon jó teszt lett!
Én kihagytam ezt a szériát, de valószínűleg így beszerzem.
Meghoztátok a kedvem :)
Remény, ami meg nem szégyenít
12. Reita  PlayStation.Community tag
2012.04.27. 23:23:14
LV17
A menü az emészthetetlen, láttam róla videót is, hát majdnem padlót fogtam. A kollekció nem izgat, viszont a DMC2 ( kikapcsolhatatlan ) Lock-on célkeresztje, továbbra is lenyűgöz, hihetetlen, hogy azt, hogy tudták úgy oda összehozni. Döbbenetes :)
11. jankibaszott  PlayStation.Community tag
2012.04.27. 22:50:38
LV3
Imádtam a játékot, de ez a menüs dolog ultra gáz.
PSN ID: jankibaszott
10. Zsolt  PlayStation.Community tag
2012.04.27. 20:22:58
LV11
Na végre nem kell többé a tévéről telefonnal fényképezett SS rankokkal szórakozni, elég csak belinkelni a trofikártyát...
9. Itachi  PlayStation.Community tag
2012.04.27. 13:38:16
LV2
Az DMC 1 et DMD n vidd végig...Na az már érdekes, ahogy a MDC 3 is. (most HELL or HELL ről nem beszélek)
ヤレヤレ、ダゼ。
8. takitibi2000  PlayStation.Community tag
2012.04.27. 12:42:03
LV4
de a többi rész megvan és a KEDVENC játékom.
Rocket league függő! :D
7. takitibi2000  PlayStation.Community tag
2012.04.27. 12:41:11
LV4
Nekem PS2 nincs meg a 2 de normálon 1-re nem volt nehéz a legvégén meg a trutyi szörnyet ki lehet cselezni,és aza röhej hogy tetszik is a 2.:D
Rocket league függő! :D
6. Itachi  PlayStation.Community tag
2012.04.27. 10:44:39
LV2
A 2 nagyon felejtős, előre szólok...A többi viszont alapmű. Nem volt még egy olyan játék sem a DMC meg a Ninja Gaiden en kívül amit legkeményebb fokozaton végigtoltam.
ヤレヤレ、ダゼ。
5. wooltur  PlayStation.Community tag
2012.04.27. 08:42:05
LV16
Válasz 2. Spike91HUN üzenetére:
Az kemény móka lesz! :]
R.I.P. Brúnó :-(
4. getro2  PlayStation.Community tag
2012.04.27. 07:00:21
LV3
Válasz 3. jana8212 üzenetére:
Én csak akkor, ha van benne analóg karos irányítás is. :)
3. jana8212  PlayStation.Community tag
2012.04.27. 06:29:22
LV2
Már csak egy Onimusha HD Collection tudnék jobban örülni :)
psn : jana8212
2. Spike91HUN  PlayStation.Community tag
2012.04.27. 04:01:14
LV3
Válasz 1. Spike91HUN üzenetére:
szòval már csak a 3. rèszèrt is megvennèm nem hogy mèg mind a három èrt főleg h az 1 meg a 2 szinte sehol sem találtam meg anno kicsit felkèszülök idegileg ès utánna megveszem addig nem nyugszom mire ki nem platkózom őket ;)
DRUNK-GAME-METAL-KAKAÓSKALÁCS
1. Spike91HUN  PlayStation.Community tag
2012.04.27. 03:57:33
LV3
Jó teszt :D a dmc3 az eggyik kedvencem volt ps2n a shadow sh2 dq8 ff XII mellett :)
DRUNK-GAME-METAL-KAKAÓSKALÁCS
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
CALL OF DUTY: MODERN WARFARE (PS4)
2019.11.11. 11:11 Játékteszt
1 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Modern hadviselések koronázatlan királya.
Yooka-Laylee and the Impossible Lair
2019.11.09. 13:29 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Aztán nehogy beletörjön a fullánkod a nagy hancúrozás közepette.
JURASSIC WORLD EVOLUTION (PLAYSTATION 4)
2019.11.07. 12:51 Játékteszt
5 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Őskövület.
Monster Jam: Steel Titans (PS4, PSN)
2019.11.07. 09:36 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: MrZ
Papírszörnyek.
Mozi - Terminátor: Sötét végzet
2019.11.05. 20:55 Cool-Túra
23 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Megrohadt (élő) szövet, elrozsdásodott fémváz.
WWE 2K20 (PS4)
2019.11.05. 07:49 Komment
7 hozzászólás
Szerző: HTB
GLOW - Gigantic Losers of Wrestling.
Erica (PS4, PSN)
2019.11.03. 15:22 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Avagy így játsszunk közösen filmet - magyar felirattal.
Képregény - A Sith Sötét Nagyura
2019.11.02. 19:24 Cool-Túra
0 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Sötét felemelkedés.
DEATH STRANDING (PLAYSTATION 4)
2019.11.01. 08:01 Játékteszt
151 hozzászólás
Szerző: GrayFox
Az út a cél.
Az igazi horror #2
2019.10.31. 22:25 Cool-Túra
6 hozzászólás
Szerző: Sanada
Játékokat megihlető hátborzongató valós helyek és események. - II. rész