PlayStation.Community

2009.02.02. 14:35 Játékteszt
42 hozzászólás
Szerző: kryss777
Értékeld a cikket!
Szerelem másodszorra.

A Playstation 1-es korszakom kizárólag egyetlen játékról szólt: Tony Hawk Pro Skater. Nem kifejezettem rajongtam a sportjátékokért, de valamilyen oknál fogva hónapokra a tévé elé tudott láncolni ez a gyöngyszem. A „csúnyán rákattanás” nagyon enyhe kifejezés volt: hihetetlen, hogy mennyi időt öltünk bele haverokkal (és egyedül) egy mezei gördeszkás programba. Még arra sem lehet fogni, hogy a guruló deszka iránt érzett vonzalmunk miatt lettünk elsőre szerelmesek a Pro Skaterbe; simán csak ez jelentette (a Tekken 3 mellett) a legjobb szórakozást. A játék hatására még IRL (= In Real Life) próbálkozások is voltak gördeszka fronton, ami persze az első rommá törött léc után el is múlt. A játék azonban megmaradt, egészen a harmadik részig élveztem a skateboarding örömeit, majd a PS2-es epizódok eljövetelével pedig végleg elfelejtettem az egészet. Kinőttem belőle, legalábbis azt hittem…
Sok-sok év után az EA úgy döntött beszáll a virtuális gördeszkázás világába, tőle szokatlan módon egy teljesen új ötlettel állt elő. A Skate első része mindenképpen forradalminak számított, sokakat meglepett, és bevallom, engem is megfogott a maga egyszerűsége. Az addigi etalonnak – és hozzáteszem egyetlen alternatívának – számító Tony Hawk széria hirtelenjében egy mezei arcade deszkás játékká zsugorodott, jött a Skate, a gördeszka-szimulátor.

Miben is rejlik a Skate zsenialitása? A rendkívül egyszerű és egyben nagyon komplex irányításban. Könnyű megtanulni, viszont a játék mesterévé válása nem egyszerű feladat. Legszívesebben azt mondanám, hogy igazi profivá válni lehetetlen – ezt csak sok-sok óra játék után fogod igazán kitapasztalni.
Amit korábban a Tony Hawkban megtanultál, azt most szépen csendben el is felejtheted; itt teljesen mást jelent a gördeszka fogalma. Igazából a Skate sem az abszolút realitásáról híres, de valljuk be, ő sokkal közelebb van a valódi – a fizika szabályai szerint működő – extrém sporthoz, mint a korábbi próbálkozásoknak együttvéve. Miben tudott nagyot újítani a Skate? Az analógkarokra kihegyezett kezelhetőségével. Szeretnél csinálni egy egyszerű ollie-t és kickflipet? Húzd hátra a jobb analógot, majd a meghatározott irányba lökj egyet a kis karon. Nehéz? Nem tűnik annak, de egy mezei hármas kombóért meg fogsz szenvedni, azt garantálom. Végig szeretnél csúszni a korláton? Erre sincs külön kirendelt gomb, csak simán felugrasz a csőre, és úgy, ahogy azt a valóságban tennéd, óvatosan végigcsúszol rajta. Ha ráérzel az irányításra (nem fog könnyen menni), akkor öröm lesz a virtuális deszkázás minden egyes másodperce; el kell kapni a ritmust, ennyire „egyszerű”.Igazából most nehéz helyzetben vagyok, mert X ezer karaktert kéne megtöltenem a Skate első és második részei közti különbségekkel. Akiket komolyan érdekelt a virtuális gördeszkázás, ők már minden bizonnyal beszerezték az első részt, így nagyjából tudják is, hogy mit kaphatnak egy picivel több, mint egy év alatt összekalapált folytatástól.
Skate 1.5? Kis gonoszsággal azt mondhatom, hogy igen, de mivel manapság ez minden második részről elmondható, ezért inkább röviden elmesélem, hogy miben változtattak a készítők.

A Black Box stúdió továbbra is ragaszkodik az „ami eddig jól működött, azon felesleges változtatni” sémához; gondolom senkit nem fog meglepetésként érni, hogy csupán minimális mértékben lettek kibővítve a lehetőségek a Skate 2-ben.
A bejárható város továbbra is a fiktív San Vanelona, amit a játékban az „új” San Vanelona-ként emlegetnek… maradjunk annyiban, hogy ez a korábbi helyszín minimálisan felturbózott / kibővített / átépített változata. A bejárható terep még mindig nagyon nagy (szerintem feleslegesen ekkora), ahol minden egyes kis négyzetcentiméter a gördeszkások számára lett kialakítva. Ennyi korláttal, ugratóval, paddal, „uralható” emlékművekkel más városban biztosan nem találkozhatsz. Tényleg minden apró részletre ügyeltek, deszkás szemmel ez a hely egyenesen a mennyország! (Ezzel együtt jár egy negatívum is, miszerint minden apró kis tereptárgyban elakadhatunk, beszorulhatunk a korlát mögé, vagy akár egy apró lépcsőfok is a legkeményebb esést okozója lehet.)Az irányítási metódus változatlan marad, csupán néhány új mozgással és trükkel lett kibővítve az egyébként sem szegény felhozatal. Egyedüli forradalmi újítás (ha lehet ilyet mondani…) a deszkáról való lepattanás bevezetése lett. Igaz, hogy ennek már az első részben benne kellett volna lennie, de semmi probléma, most végre megkaptunk. Igaz, hogy karakterünk irányítása és animációja így, ebben a megvalósításban nagyon gyenge, de mivel ez a játékban csak másodlagos szerepet tölt be, ezért még bőven a megbocsátható kategóriába tartozik. Úgysem fogunk szabadon sétálgatni a városban, csupán egy-egy elvétett ugrás újrapróbálásánál lesz rá szükségünk. Ugyan kicsit illúzióromboló, hogy a kézből kicsúszott deszka egy gombnyomásra visszaugrik a kezünkbe (tisztára, mint valami Jedi), de ez még mindig jobb megoldás, mint ha kilométereket kéne gyalogolni a dombról legurult fadarab után.
Szintén nagy újítás, hogy egyes tárgyakat mozgathatunk, minimálisan a terepet is átrendezhetjük. Ha esetleg hiányzik egy pad, egy ugrató, vagy egy kuka az ultimate ugratásunkhoz, akkor nincs más dolgunk, minthogy megkapni a kiszemelt objektumot és odahúzni a kívánt helyre.
Az első részben komoly problémát jelentő framerate gyengeségek is valamilyen szinten megoldódtak. Igaz, hogy egyes esetekben indokolatlanul elkezd darálni a game, de a játékidő nagyobb részére a 60 képkocka/másodperc érték lesz a jellemző. Látványosság tekintetében egyáltalán nem nevezném kiemelkedőnek, simán elmegy, alulról súrolja az elvárt színvonalat.
A hangok zseniálisak, már az előző részben is azok voltak. Érezni és hallani, hogy éppen milyen felületen pörög a kerék; a kis koccanások, a deszka földet érése tényleg úgy szól, mint a valóságban. Zenék terén is abszolút elégedettek lehetünk, nincsenek túlerőltetve a Black Box kedvenc zenéi – igaz, hogy nem kifejezetten a kenyerem az itt felvonultatott zenei stílus, de mondjuk úgy, hogy elviseltem. (Ami azért nagy szó! :)

Az egyjátékos karrier-mód továbbra is változatlan, a deszkás pályafutásunkat kell egyengetni. Immáron másodszorra bizonyíthatunk, hogy mi vagyunk a legtökösebb gyerekek a városban: szponzorokat kell szereznünk és a menő deszkás magazinok címlapjain kell pózolnunk. Ez a rész engem továbbra sem tudott meggyőzni arról, hogy néhány érdekes fotó, egy csomó ruhadarab és kiegészítő miatt megéri szenvedni a lehetetlennek tűnő kihívásokkal, viszont a játék online része kárpótol mindenért.
A Skate 2 legerősebb oldala egyértelműen a netes multiplayer; sőt, igazából ettől igazán kiemelkedő. Bevallom én itt töltöttem el a legtöbb időt, amikor csak tehettem a világhálóra csatlakozva deszkáztam abszolút ismeretlen arcokkal.
Az online részt leginkább az újgenerációs Burnoutéhoz tudnám hasonlítani: adott a freeplay opció, azaz a szabad, tét nélküli deszkázás. Várunk a lobbyban – amit jelen esetben az egyes városrészekben történő kötetlen gurulás tölt be – aztán amint összegyűlt a banda, jöhetnek a teljesítendő kihívások. Már magában a mellettünk elhaladó játékosok hibátlan cselei (és hatalmas esései :) miatt is nagyon hangulatos a téma.
Igaz, hogy béna voltam online, alig tudtam egy-két versenyt teljesíteni, de még így is nagyon élveztem. Hát még haverokkal, ismerősökkel mekkora buli lehet! (Az egyik este teljesen véletlenül HTB fórumtársunkkal is összefutottam egy virtuális challenge erejéig.)
Összességében milyen lett a Skate 2? Nagyon jó. Igaz, hogy hiányoznak belőle azok az elemek, melyek egy minden tekintetben második résszé varázsolnák, de még így is egy teljesen korrekt „folytatás”. Kaptunk egy sokkal kiforrottabb rendszerű Skate-et, egy kibővített várost, finomhangolt irányítást és egy nagyon-nagyon komoly netes multiplayer rendszert.

Egyedül a kiváló online része miatt kapja meg a nyolcast, éppen ezért akiknek nincs lehetőségük a világhálós megmérettetésre, ők vonjanak le nyugodtan egy pontot a végeredményből.

(A játék megvásárolható szoftverdealerünknél, a Platinum Shopnál.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
42. pank2
2009.09.04. 08:09:32
LV2
az esések nagyon jok
PSN ID: paradilaci
41. MazaHUN  PlayStation.Community tag
2009.04.08. 11:55:53
LV7
Még ps1-en nyomtam az első kismenás deszás gémmel! Zsír volt!
a 2dik rész még jobb s talán a legjobb deszkás gém ami még a valóságon belül van. Persze ránéztem a többire is, de azok nekem már kicsit túl-túl-túl.... rem. értitek mire gondolok:)
independent
40. Peti85  PlayStation.Community tag
2009.03.19. 23:42:03
LV3
Szerintem király kis játék
2009.02.19. 16:30:31
LV2
ps3 skate 1 mennyit kapna a 2 -hoz kepest,most?
2009.02.16. 18:33:46
LV1
Nem lehet hogy azért ilyen szar a grafika mert Ps3-on teszteltétek....
Klubbtag
37. Csipi
2009.02.08. 15:35:56
LV2
Mondanám hogy beszarok tőle, de nincs ki takarítson. Így csak annyit hogy a Skate áll a legközelebb a gördeszkázás élményének visszaadásához.
36. Helme
2009.02.05. 19:57:35
LV1
Nekem eléggé bejött a játék. Mondjuk valóban azokat köti le hosszas időre, kik nem csak virtuális deszkán tolták már... :)
35. danny2008  PlayStation.Community tag
2009.02.04. 01:13:21
LV6
Ez nem az én játékom. De az eséseken jót nevettem. :)
34. ufonauta  PlayStation.Community tag
2009.02.03. 17:23:18
LV15
az esések azok jók voltak de engem nem kötne le 10 percnél tovább.
33. ssy7
2009.02.03. 15:38:07
LV14
Válasz 29. kryss777 üzenetére:
Jó a teszt és a videók is:)
Disznóvágás Pro 2009
32. martin  Főszerkesztő
2009.02.03. 11:20:21
LV27
+1
Válasz 29. kryss777 üzenetére:
Elverlek és megerőszakollak. Ez utóbbit egyébként igényled is.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
31. taron  PlayStation.Community tag
2009.02.03. 11:17:34
LV5
még az elsőt sem nyomtam ki az is ott van a polcon....
Ar0nka
30. pernau
2009.02.03. 07:06:15
LV1
Válasz 23. Bula üzenetére:
Valóban nem ott. :)
Are you ready for the dark side?
29. kryss777  PlayStation.Community tag
2009.02.03. 00:37:09
LV7
Válasz 26. wallace üzenetére:
A kilzón is egy szar, hát még ez... de Martin mindig elver, hogy ha 0 pontot akarok adni... :(
28. HTB  Szerkesztő
2009.02.02. 23:57:47
LV6
jó teszt lett, grat!
mondjuk rétegjáték, van benne pár nagyon szemét feladat..
nekem a zenéje nem tetszik, ill az 1-nek a single része sztem ütősebb volt (bár lehet az újdonság varázsa miatt)
Just another freak in the freak kingdom
27. Bula
2009.02.02. 23:15:49
LV10
Ja, es en rohadt szukmarkuan osztom a pontokat, egy atlagos cucc (legyen az a Resistance 2) abszolut kozepertek, azaz ot pont. Nem nyolc, meg nemtommennyi...

Itt viszont jogos a szam. Magas minoseg. A 8 pont felso kategoria, elitkozeli nivo.
TROLL VOLTAM, MEGSZOPTAM.
26. wallace  Dark Passenger
2009.02.02. 23:11:31
LV18
Gondoltam hogy fos a grafikaja....:)
25. kobe  PlayStation.Community tag
2009.02.02. 21:34:03
LV11
kicsit többet vártam tőle így a teszt alapján, főleg grafikai téren vártam fejlődést (és nem a technikai részre gondolok), és hogy "deszkázhatóbbá" teszik a várost
de nagyon frankó a teszt köszi
24. kryss777  PlayStation.Community tag
2009.02.02. 21:11:40
LV7
Válasz 20. Bula üzenetére:
Pusztán kikapcsolódásra is tökéletes.
23. Bula
2009.02.02. 20:58:12
LV10
Válasz 22. pernau üzenetére:

Akkor te tuti nem a Thökölyn laksz.
TROLL VOLTAM, MEGSZOPTAM.
22. pernau
2009.02.02. 20:53:03
LV1
Ha van egy kis időm, még a mai napig kimegyek gurulni, túl a harmadik X-en is. :) Nekem tuti vétel!
Are you ready for the dark side?
21. Bula
2009.02.02. 20:47:58
LV10

Jaaaaa, rájöttem, hogy kezsüel deszkagémer vagyok.
TROLL VOLTAM, MEGSZOPTAM.
20. Bula
2009.02.02. 20:47:20
LV10

Úgy elgurulgatok vele, mert hangulatilag megfog.
De hogy a galéria utolsó képén lévő kombókat toljam, azt már nem...

Szóval nálam csak relaxációs jelleggel, arra viszont kiváló.
TROLL VOLTAM, MEGSZOPTAM.
19. metadata  PlayStation.Community tag
2009.02.02. 20:21:46
LV15
Válasz 17. kryss777 üzenetére:
Én nagyon szívesen megvenném, de most jön a SFIV, a KZ2, a RE5, májusban meg az UFC, és most biztos kihagyok még 1 gamét minimum. Egyszerűen nem lenne időm játszani vele. Talán késöbb ha lejjebb megy az ára beszerzem.
FatHead
18. SiC  PlayStation.Community tag
2009.02.02. 19:51:01
LV14
Válasz 17. kryss777 üzenetére:
Ezzel én is így vagyok, főleg, hogy dicső deszkás múltam már csak a TV-n keresztül tekinthet vissza rám. XD
Mostanra el is olvastam tesztet, király lett. Várom, hogy nyomhassam az eggyel, aztán meg jöhet a 2.
"paraszt a dumam, a te bajod ha nem erted"
17. kryss777  PlayStation.Community tag
2009.02.02. 19:37:31
LV7
Ezt a játékot úgyis csak az fogja megvenni, akit megmozgat a skate téma. Szerintem durvajó, ott a helye a polcomon.
16. XGamer  PlayStation.Community tag
2009.02.02. 19:32:33
LV5
Szép teszt srácok!
A játékról annyit,hogy szerintem nem vészes... persze vannak hibái(mint minden játéknak) de deszkás játék kevés van a piacon (konkrét a skate 1-2 + a tony hawk sorozat) és így simán megállja a helyét.Sajnos mivel a black box bezárta kapuit,így valszínű nem lesz 3. része,de így befejezésnek mindenképp jól sikerült a game. A grafikáról meg annyit,hogy én elég vájtszemű vagyok,és nagy prioritása van nálam a textűráknak meg úgy mindennek.. azonban ez a játék nem erről szól. Itt a deszkázás élménye a lényeg,amit szerintem teljesen jól hoz,és így még engem sem érdekel a graf... Szerintem ez a 8/10 így teljesen megállja a helyét. :)
PSN ID: MrExonOne
15. Beeblbrox  PlayStation.Community tag
2009.02.02. 18:26:43
LV3
Válasz 13. darkferro üzenetére:
A deszkások mindenféleképp.
14. rajden  PlayStation.Community tag
2009.02.02. 18:22:50
LV6
Simán lepipálja a mostani Tony Hawk-okat...
"Fighting was the only thing..."
13. darkferro  PlayStation.Community tag
2009.02.02. 18:01:29
LV1
Hááát két napja megva a game, szerintem hamar eladás lesz belőle vagy csere nekem személy szerint a TH jobban bejött. A garfika nagyon béna, a játék nagyon- nagyon sok tűrelnet igényel!! Néha beragadok egy sarokba ahonnan nehéz kijönni. Én 6-7 pontot adnék rá, Ha kijön a Kilzone2 ki fog erre a játékra emlékezni??
id: darkferro73
12. Hoc
2009.02.02. 17:11:08
LV3
Válasz 10. SiC üzenetére:
OFF
Minek ahhoz teszt? 10 pont és kész:D
My favourite color is triangle.
11. otaku  PlayStation.Community tag
2009.02.02. 16:47:54
LV3
az 1 is faxa,biztos jó a 2 is!
megvevős.
10. SiC  PlayStation.Community tag
2009.02.02. 15:56:06
LV14
Á, Skate 2 teszt, jupí, este elolvasom. Hamarosan meglesz az 1, ha bejövős, akkor a 2 is hamar a tulajdonomban lesz. Demók alapján ez pedig szinte tuti..., ill. a TH sorozatnál szerintem sokkal jobb. X)
Még egyszer köszi a tesztet!

off
SSFIITHDR teszt mikor lesz már? X) Vagy "csak" SFIV lesz?
Gondolom te követnéd el, azért kérdem. X)
"paraszt a dumam, a te bajod ha nem erted"
9. kisfrancz  PlayStation.Community tag
2009.02.02. 15:55:49
LV1
Nekem nagyon tetszett a demó, jobb lett mint az első része, csak ebből is hiányolok trükköket mint pl: impossible...
Lényegesen jobbra sikerült mint a tony hawk sorozat (ott pl egy bokrot is meglehetett girnd-olni:D)
kisfrancz
8. adrian  PlayStation.Community tag
2009.02.02. 15:53:21
LV15
jó teszt, de hidegen hagy a játék :D
When you don't give up, You cannot fail !
2009.02.02. 15:53:05
LV1
Én megjelenéskor szereztem meg ezt a stuffot.
Nem rossz tényleg, de az a 60 FPS igencsak túlzás, mert a játék bődületesen szaggat, a sebessége ingadozik. Ennek ellenére még poén; a netes rész pl. kifejezetten jó.
PSN ID: HUN_Dizzy
6. GaBi
2009.02.02. 15:46:44
LV3
Úgy érzem nem vesztek semmit, ha felé sem nézek. Kösz a tesztet!
2009.02.02. 15:30:30
LV2
ez egy joo jatek ,tony hawk most gagyi ,de remelem valtozik a helyzet . regen tony volt a kiraly .
2009.02.02. 15:22:04
LV11
Frankó teszt, de ejjj-ejj Krissz! Azért az a látványosság szerintem megvan legalább jó, hisz valamivel részletesebb animáció került a játékba, szebb fény-árnyékokkal, valamint végre Playstation 3-on is 60 képkocka/másodperc a képfrissítés. Szerintem ez leehetne jó ;) de a többiben egyetértek.
"If You only Knew Where I Just Been and what I Saw
3. HUNFRE  PlayStation.Community tag
2009.02.02. 15:11:48
LV4
hát ez nagyon nem jött be a demo alapján.olyan csúnya hogy az hihetetlen.Rolmanusnak igaza van, azok voltak az igazi jó deszkás játékok !!!
PS4 ID: HUNFre576
2. rolmanus  Önjelölt mindentudó
2009.02.02. 15:08:21
LV22
Szóval még mindig jobb, mint a mai Tony Hawk játékok.... A trágya grafika ellenére is... Beszép is volt még anno a PS1-es Tony Hawk korszak... :P:) Kontrollerzúzás, őrjöngés... Oh... :')
She was a real hero... She was a true Patriot!
1. ssj3_vegetto  The Champion of the Gods
2009.02.02. 15:06:59
LV20
Inkább Sólyom Antal...árkádosat jobban szeressem :)
Don't Tempt My Dark Passenger
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
SKATE 2
Electronic Arts
Látványosság:
Átlagos
Játszhatóság:
Szavatosság:
Zene / Hang:
Kiemelkedő
Hangulat:
Kiemelkedő
8/10
Pozitívum
Kiváló online rendszer, élvezetes csoportos deszkázás, komoly hang
Negatívum
Csak Skate 1.5