PlayStation.Community

2012.03.29. 12:52 Játékteszt
26 hozzászólás
Szerző: HTB
Értékeld a cikket!
Az utca királyai.

Mesélj, te is azt hitted, hogy ott a helyed annak a bizonyos sportszergyártó cégnek a freestyle focis reklámjában Totti, Giggs, Ronaldinho és a többiek között, csak mert véletlenül sikerült megcsinálnod az around the worldöt a grundon? Nos, ha ott lenne a helyed, akkor ahelyett, hogy ezt olvasnád, valamelyik nagyobb csapat orvosainak kezei között feküdnél és várnád az élsportolószurit a fenekedbe. Amennyiben hozzám hasonlóan a helyi parkban eltöltött órákat lecserélted holmi videojátékokra, még mindig lehetsz sztár – persze csak virtuálisan –, hála az EA SPORTS-nak, valamint az idén végre teljes értékű játékként is felfogható FIFA Street-nek köszönhetően, mely 2012-ben végre ki tudott lépni saját bugyutaságából, hogy sok-sok óra örömmel kedveskedjen a freestyle foci kedvelőinek.
Szokták volt mondani, hogy erőszakkal és szexszel mindent el lehet adni, nos, én az erőszakot és a szexet kiegészíteném Messivel. A FIFA Street főképernyőjéről is ő köszön vissza, valamint a játék – egész pofás – introjának is ő lett a főszereplője, merészebbnél-merészebb, csudatechnikás cselekkel alapozza meg a hangulatot, illetve enged betekintést abba, amit a program kínál.
A játék ugyanis nem klasszikus értelemben vett focis program, bár fő feladatunk itt is a gólszerzés lesz, a stíluson, a technikán, a kispályára jellemző alányúlásokon, hátrahúzásokon ezúttal nagyobb a hangsúly, mint az éves FIFA-kban, ahol inkább az ügyes összjáték a siker kulcsa.
A türelmetlenek a játékot elindítva egy quick-match szerű, Hit the Sreets névre keresztült mód segítségével ugorhatnak fejest az akcióba, valamint lehet gyakorolni a Practice módusz keretein belül. Online mód is került a programba természetesen (a játék online passos, erre figyelj, ha valahonnan guberáltad!), én azonban a quasi főmódon, a World Touron keresztül fogom bemutatni a játékot, mivel itt egyszerre jelen van az összes többi opció szinte minden lehetősége.
A World Tourt elindítva első és legfontosabb feladatunk csapatunk megalkotása lesz. Ha rendelkezel FIFA 12-es Virtual Pro mentéssel, importálhatod őt is, ha nem, akkor millióféle arcstruktúra, hajtípus, testfelépítés, magasság stb. alapján alkothatod meg először a csékát, majd a csapat maradék részét. Vageszabbnál-vageszabb figurákat hozhatsz létre köszönhetően a tonnányi ruhának, kiegészítőnek: lehetsz baseball sapkás napszemüveges tornagatyás csodacsatár, de zúzhatod kapucnis pulcsiba, melegítőgatyában és deszkás cipőben is. Csapatod címere és hazai valamint idegenbeli színei megválasztása után pedig kezdődik a négy fázisra osztott karriermód: először választott országod régiójában kell bizonyítanod, ezt követi országod, majd kontinensed, legvégül pedig a világtérképen kell megmutatnod, hogy mekkora májer is vagy valójában.
Az események és helyszínek kellőképp változatosak: vannak 2v2, 3v3, 4v4, 5v5 és 6v6 meccsek. Ezek lehetnek szimpla meccsek, ahol a végén szerzett legtöbb gól számít, de vannak üdítő játékmód-mutánsok is: a pana meccseken pl. kötényeket kell osztanod, ezekért járnak a pontok, amiket egy rúgott góllal zsebelhetsz be. Szintúgy a Freestyle meccsek style pontjait, itt sem az számít, hogy hány gólt rúgtál, hanem az, hogy miképpen tetted azt. A játék esszenciája ugyanis a cselezés, egy Zidane-trükk például egyszerűnek számít, a játékba legalább 40-50 trükköt sikerült becsempészni – egyszerre áldás ez és átok. A meccsek alatt szerzett tapasztalati pontjaiddal focistáidat három lépcsőben fejlesztheted: növelheted valamelyik alaptulajdonságukat (erő, sebesség, lövés, védekezés stb.), megnyithatsz egy újabb cselt, valamint stílusokkal is felvértezheted őket (így nyitható meg pl. a csukafejes, vagy az ollózás). A baj az, hogy az adott cselt megnyitva nem az egész csapatod, csak egyetlen focistád lesz képes kivitelezni a mozdulatot: sok sikert annak fejben tartásához, hogy melyik játékosodnak melyik cselt nyitottad meg.
A cseleket elővarázsolni a jobb analógkarral lehet, olykor az L1/R1-et kell módosítóként használni. Szerintem – hiába a bődületes szám – van a játékban 4-5 használható trükk, én végig ezekkel vitézkedtem a pályán, a többi mozdulatot nem használtam, vagy csak véletlenül hoztam elő. A gép által irányított focisták folyamatosan, megállás nélkül cseleznek, na ez nekem tudatosan egyszer sem sikerült, azért vannak meredek gombkombinációk, ezeket egy mozdulattá összefűzni csak keveseknek fog sikerülni. Ha ez a többtizeniksz csel nem lenne elég, akkor itt van még a Street Control szisztéma: az L2-őt megnyomva játékosunk egyhelyben megtorpan, a bal analógkarral a labdát a lábai között tologathatjuk, a jobb analógkarral pedig megindulni lesz lehetőségünk; így lehet kivitelezni a játék egyik legalapabb turpisságát, a kötények osztogatását, mely ellen védőként szintén az L2 nyomvatartásával lehet védekezni, bekkünk ilyenkor összezárja lábait, hogy elkerülje a megaláztatást. Maga a labda elvétele szerintem nehézkesre sikerült, becsúszás nincs, csak odalépés, tökéletesen kell időzítenünk – míg ez a nagypályás FIFA-kban egy faintos kis újítás volt, itt a folyamatos cselezésnek köszönhetően saját játékosunk gyakrabban fog eltaknyolni saját lábaiban, mint az ellenfelünk. Ezt fokozza csapattársaink béna helyezkedése, nem nagyon élnek együtt az akcióval, legtöbbször csak lébecolnak fel-alá a pályán. Offline társakkal ugyan ez áthidalható, de gyanítom senki nem tart három jó pajtást az ágya alatt (tudjuk, te kivétel vagy, Fritzlke!), akiket elő tud ráncigálni a sötétből, ha FIFA-zni támadna kedve.
Az egymeccses események mellett tornákon is részt kell majd vegyünk, itt már húzósabb a helyzet, tudniillik minden megmérettetést három szinten abszolválhat a játékos, a megnyitott cuccok száma a választott nehézségtől függ, értelemszerűen ahhoz, hogy minden ruhát, kiegészítőt bezsebeljünk, a legnehezebb fokozaton kell végigpusztítatunk földgolyón. Ilyenkor azonban jó FIFA szokáshoz híven a gép folyamatosan egyre pofátlanabbul kezd el csalni, mire (ha) a döntőbe jutunk, már stoplis cipős kiborgok ellen fogunk küzdeni. Az agyvérzést megelőzendő lehetőségünk van a tornákat neten megvívni, azonban a FIFA Street egy óriásit hibázik: a sorozat, ami amúgy is a kvitterek paradicsoma, még buzdítja is a népeket a kilépkedésre. Ha online meccsről az XMB-ből lépünk ki, az aktuális (avagy vég-) eredmény nem kerül elmentésre, az EA SPORTS akaratán kívül feltalálta a multiplayeres quick save funkciót.
Ami a grafikát illeti, a program a 12-es FIFA motorját használja, azonban az engine hiányosságai valahogy itt jobban szembetűntek nekem. A mozgás darabosabb, sok a clipping (főleg az átkötő animációkban tud zavaró lenni), a karaktermodellek csúnyábbnak hatnak, azonban az akció folyamatos (kivéve, ha te is azzal a PS szériával rendelkezel…ha igen, számíts a szokásos több másodperces akadásra), a cselek szépek, a pályák kellőképp változatosak és különbözőek (van teremfoci, hangárban is lehet rúgni a lasztit, akárcsak szálloda tetején, műfüves pályákon, a helyszínekre egyszóval nincs okunk panaszkodni).
Kommentátor ezúttal nem, illetve nem nagyon került a játékba. Az európai tornán és onnan felfelé néha valaki nagyon hangosan és látványosan örül a góloknak és a szebb cseleknek, de ennyi. A grundfoci élményt azonban nagyon visszaadja, ahogy játékosaink kommunikálnak egymással, bíztatják egymást kapura lövésre, esnek egyik ámulatból a másikba egy szebb csel után, kajabálnak rá a másikra, ha az bénázott egyet, ésatöbbi – jópofa dolog, és ennek fényében nem is hiányoltam, hogy két doktor-doktor szakértsen a pályán zajló eseményekről.

Az EA SPORTS így a sorozat negyedik részéhez elérkezve végre fel tudott nőni a feladathoz, és egy élvezhető, normális játékot letenni az asztalra, egy olyat, amilyennek a FIFA Streeteknek mindig is lenniük kellett volna. Ha elkövetted azt a hibát, hogy játszottal valamelyik előző résszel, ne ítélj az alapján. A FIFA Street egy teljesen újragondolt, újraformált, tökéletesített játék, ami ugyan tartalmában és mélységeiben nem közelíti meg a sorszámozott FIFA-kat, de ha bírod a látványos cseleket, a palánkról-mandinerből indított játékosokat, azt, hogy a les mint olyan, nem létezik itt, akkor a játéknak a polcodon a helye – már csak egy jóféle noteszfüzet kell, ahova – tudod, mint a bunyós játékoknál – feljegyzeteled a használható cselkombinációkat.

(A játékot partnerünk a Konzol Magazin passzolta le tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Platinum Shop online és offline boltjaiban. Klikk a linkre!)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
26. perrel  PlayStation.Community tag
2012.06.09. 12:35:21
LV3
Nagyon hangulatos, orom volt latni a demon, h ez jol sikerult. Ha vki szeretne jatszani, koszonettel veszem, ha felvesz.
2012.04.02. 22:58:15
LV12
Válasz 24. Greg-T üzenetére:
Nekem 320-as slim-em van és ez az akadás fenn áll nálam is Fifa12-ben
"A győzelem a hit erejéből fakad."
24. Greg-T  Kitiltott felhasználó
2012.04.02. 19:14:59
LV2
Válasz 14. Lupus305 üzenetére:
Nekem is ez a kérdés motoszkál a fejemben
2012.04.01. 19:09:41
LV12
Válasz 21. Penge70 üzenetére:
De akkor mire jó ez?
"A győzelem a hit erejéből fakad."
22. XGamer  PlayStation.Community tag
2012.04.01. 12:46:32
LV5
Nagyon kiraly game,jovo heten beszerzem!
PSN ID: MrExonOne
21. Penge70  PlayStation.Community tag
2012.04.01. 11:21:49
LV22
Válasz 20. juventino üzenetére:
Nyugi Matesz, mondtam már, hogy ne vegyél mindent magadra, inkább gyere játszunk egy FIFa 12-t:)
2012.03.31. 20:26:56
LV12
Válasz 15. Penge70 üzenetére:
Írod ezt azért mert nem Konami és nem PES játék.De ez a megrögzött Fifa utálatod már kezd átcsapni szánalmasba.
"A győzelem a hit erejéből fakad."
19. Penge70  PlayStation.Community tag
2012.03.30. 17:03:27
LV22
Válasz 17. WoodooKilla üzenetére:
Nagyon nem tetszik, PS2-n az első rész marha jó volt, de a folytatások sajnos bűn rosszak lettek:/
18. Penge70  PlayStation.Community tag
2012.03.30. 17:02:22
LV22
Válasz 16. cube__hunter üzenetére:
a személyeskedést tartsd meg magadnak, és a haverjaidnak öcsi
17. WoodooKilla  PlayStation.Community tag
2012.03.30. 16:16:07
LV10
Válasz 15. Penge70 üzenetére:
Annyira azért nem gagyi, de én sem újonnan veszem, várok, amíg csökken az ára, mert kicsit drágának tartom.
"Alea iacta est"
16. cube__hunter  PlayStation.Community tag
2012.03.30. 16:04:04
LV1
Válasz 15. Penge70 üzenetére:
Ezt okvetlenül ide kellet irnod,ki kiványcsi rá hogy te meg e vennéd(BIRKA)
15. Penge70  PlayStation.Community tag
2012.03.30. 15:42:59
LV22
egy fillért nem adnék érte, annyira gagyi
2012.03.30. 14:24:26
LV1
Jó cikk.
"...az akció folyamatos (kivéve, ha te is azzal a PS szériával rendelkezel…ha igen, számíts a szokásos több másodperces akadásra)..."
Itt pontosan milyen PS szériára gondolsz?
13. sayainbarni  PlayStation.Community tag
2012.03.30. 13:41:57
LV2
jó game,be kell szereznem!
2012.03.30. 12:05:13
LV1
Nagyon jó game a sok játékmód miatt szerintem nagyon sokáig megunhatatlan lesz :)
11. Yokozuna  PlayStation.Community tag
2012.03.30. 08:01:30
LV6
martin te kis huncut!! háaszontad hoggyne mis lesz text!!

köszi a tesztet!!!!!
"Csináltunk fényt. A végén már Unikumból."
10. Don-Atello92  PlayStation.Community tag
2012.03.30. 00:31:19
LV6
2012.03.29. 20:37:48
LV21
Nekem a demo elvette a kedvem tőle :(
8. Noname21  PlayStation.Community tag
2012.03.29. 20:29:24
LV13
Hangulatos írás.
Saját zenéket támogatja?
Idővel beszerzem.
7. edWood  PlayStation.Community tag
2012.03.29. 20:14:11
LV6
Válasz 6. barnoca üzenetére:
Van demo? Akkor teszek vele egy próbát, bár a teljes verzió felejtős. Nem az én világom a foci.
Én vagyok a romlottság manifesztálódása!
6. barnoca  PlayStation.Community tag
2012.03.29. 18:35:38
LV18
Tetszik a játék a demo alapján.
2012.03.29. 18:01:20
LV12
Válasz 4. kgabor84 üzenetére:
Van de online itt is csak kreált csapatokkal tudsz játszani.Valós csapatok ellen csak offline.Ez a hiba nálam -1pont a street kárára.
"A győzelem a hit erejéből fakad."
2012.03.29. 17:27:38
LV2
Van ebben igazi futsal is?
3. G-men  PlayStation.Community tag
2012.03.29. 14:37:50
LV11
Könyököléssel gólt szerezzni a legjobb!
SicKLy SaVaGe
2012.03.29. 13:17:56
LV1
Jó lett a cikk, a játék pedig magáért beszél! Szerintem nagyon jó lett. Haverommal multiban minden módot kipróbáltunk, és azzal, hogy ilyen sok módot csináltak megunhatatlan!
1. HUNFRE  PlayStation.Community tag
2012.03.29. 13:09:31
LV4
Óriási game óriási hangulattal! RESPECT !
PS4 ID: HUNFre576
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
FIFA STREET
Electronic Arts
Látványosság:
Játszhatóság:
Szavatosság:
Zene / Hang:
Hangulat:
8/10
Pozitívum
Bődületes cselek, igazi kispálya-feeling, remekül testreszabható csapat, változatos játékmódok
Negatívum
A túl sok csel néha zavaró, a többségük használhatatlan, online XMB-es kilépkedések, a gép gyakran ’csal’

MARTIN BELESZÓL
Egy ismerősöm azt mondta, olyan "kombórendszer" van a játékban, mint egy versus bunyósban. Dicsérte nagyon.