PlayStation.Community

2008.10.14. 18:19 Játékteszt
128 hozzászólás
Szerző: martin
Értékeld a cikket!
Hová tűnik az a sok ötlet, melyeket megálmodunk?

Füredi Tomi barátom – aki egy időben zöldségesként működött – mondta ki a nagy és húsbavágó igazságot, ami a kilencvenes évek közepén, egy szép nyári nap, peremkerületi szatócsboltjában kristályosodott ki benne: „Martinkám, az embereknek semmijük sem marad, csak a büszkeségük.” Ma erre a mondatra emberek és dollárok millióit megmozgató ötletek épülnek – sajnos, a Tominak ehhez persze az égvilágon semmi köze sincs.
Később aztán beszippantott az internetes fórumok világa, ahol hamar szembesültem vele, hogy a mérhetetlen büszkeség valóban mindig az utolsó fegyver, amikor elfogynak az észérvek. Ugyanakkor az is gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy azok között, akik büszkén megmutatják magukat az interneten, nem ám mindenki gőgös, tudálékos pojáca: vannak igen sokan olyan arcok is, akiknek az élet/természet/sors/isten kiemelkedő tehetséget adott, ezáltal talán deklarálhatjuk, hogy a büszkeség, mint olyan, simán hordozhat pozitív felhangot is.
Youtube, Myspace, Deviantart: három iszonyúan sikeres mamut-weboldal, melyek típusukat tekintve tulajdonképpen különböző területeket (videó, zene, fotó/rajz) fognak össze és adnak nekik otthont, mégis ugyanazzal az alapötlettel operálnak: a userek által generált tartalommal. Ezek a site-ok az emberi kreativitás szárnyalásának katalizátorai, kifutópályák, rakétahajtóművek, sőt ők maguk a rakéták, melyeket a néha elképesztően, néha elrettentően egyedi és változatos emberi elme által termelt üzemanyaggal hajtanak meg.
Egyértelmű volt, hogy ezt a száguldó telivért a videojátékok világában is meg kell lovagolni valakinek – azt viszont senki sem gondolta, hogy az ötlet honnan, és milyen végtelenül egyszerű, de mégis zseniálisan nagyszerű tálalásban érkezik majd.

Az, hogy te, kedves olvasó, eddig nem igazán tudtad – egy vetélkedőműsorban biztos nem vágtad volna rá biztonsággal a választ, ha ez lett volna a kérdés –, mi is valójában az a LittleBigPlanet, nem szégyen. Videojátékokkal foglakozom, ez a munkám és a hobbim, mégsem tudtam én sem pontosan. Aranyos mászkálós játék egy kis édes zsákból varrott figurával, ahol mész a pályán, és… eljutsz a végére, persze van benne multiplayer is, meg pályaszerkesztő. Hát, úgy nagyjából ennyi volt a köztudatban.

Nos, megjött, nekiestem, leteszteltem, és elmondhatom: a LittleBigPlanet nem egy új játék, hanem egy új világjelenség. Pont.
Az LBP-ről klasszikus játéktesztet szülni szerintem lehetetlen, vagy legalábbis úgy érzem, az én tudásom ehhez kevés. Legyen hát ez a leírás egy kifejezetten szubjektív élménybeszámoló, melynek végén remélhetőleg egyetértünk majd abban, hogy a LittleBigPlanet valami egészen egyedi, úttörő, eddig példa nélkül álló műfaj.
Vannak szingli és multi, valamint a kettő keverését felvonultató játékok. Az LBP pedig… hát igen, ő az a nehezen bekategorizálható valami, amely rendelkezik szingli és multi résszel is, az egy playeres rész viszont itt most csak egyfajta iskolának aposztrofálható. Iskola ahhoz, hogy megértsd és befogadd ezt a világot, és a példafeladatok végigpróbálásával kvázi beinduljon szárnyaló fantáziád. Továbbfejleszd a látott ötleteket, sőt, sokkal jobbakat, elképesztőbbeket, grandiózusabbakat vagy poénosabbakat, nehezebbeket vagy szórakoztatóbbakat agyalj ki, aztán ezeket megmutasd a nagyközönségnek, valami egészen hihetetlen izgalmas input-output rendszert generálva. Pont úgy, mint ahogy feltöltöd videóidat a Youtube-ra, képeidet a Deviantartra, zenéidet a Myspace-re, vagy ahogy Michelangelo felfestette élete főművét a Sixtus-kápolna mennyezetére.
Vagyis… dehogy úgy.JÁTSSZ!

Azt mondják az első pillanatok minden kapcsolatot meghatároznak: nos, az LPB első pillanatai olyan szinten találnak a gémer szívébe, hogy onnantól kezdve a program tulajdonképpen nyitott kapukat dönget. A narrátor szimpatikus, barátságos, megnyugtató hangja egyből biztonságérzetet ad. Kedves, békésen alvó embereket látunk, az élet nagy kérdése pedig ezúttal az, hová tűnnek keretív ötletekkel teli álmaink? Kitalálod? Hát persze, hogy KisNagyBolygóra! A folytatásban aztán megjelenik a képernyőn karakterünk, Sackboy, a Zsákfiú, és onnantól kezdve, ha csak egy kis érzelem szorult beléd, elvesztél. Sackboy ugyanis szerethető, favorizálható, imádnivaló figura, az a kategória, akit nemre és korra való tekintet nélkül szinte mindenki egyből a szívébe zár.
Az ismerkedés egy szokatlanul ötletes stáblistával megy tovább, majd egy nagyon soklépcsős betanító folyamaton esel át, ami lehet azt mondani, hogy végeredményben közel a teljes szingli részen végigvonul. Megtanulsz a game síknak tűnő, de mégis háromdimenziós terében közlekedni, futni, ugrani, gesztikulálni, vicces, szomorú, dühös és ijedt arcot vágni, tárgyakat tolni-húzni, kapaszkodni, lógni, feladatkategóriák és típusok megoldásait kiokoskodni – szépen megismerkedsz az LBP világ sok-sok törvényével, lehetőségeivel, trükkjeivel.
Tisztára olyan, mint egy iskola! Ahogy egyre több és több helyszínt fedezel fel, ugyanazt az élményt éled újra, mint amikor kiskölyökként megismerkedtél a betűkel, aztán a szavakkal, majd megtanultál írni, olvasni, végül fogalmazni.
Ugyanez folyik itt is: magadévá teszed az alapkoncepciót, ami a világ legszimplább ötlete: juss el a pálya elejéről a pálya végére. A trükk itt abban van, milyen akadályokat gördített eléd a pálya készítője! Milyen megoldásokat kell alkalmaznod ahhoz, hogy át-, keresztül-, túljuss a buktatókon, csapdákon, ilyen-olyan kacifántos megoldásokon.
Dereng már valami? Kutass videojátékos emlékeidben! Ott volt a Lemmings, melyben a kis állatkákat kellett végigvezetni a pályán. Ott volt a BoulderDash, ahol a lehulló kövek között tervezted meg utad. Ott a Pac-Man labirintusa, melyben a cirkáló ellenfelek útját figyelve kell a másodpercek törtrésze alatt korrigálni haladási irányod. A sort a végtelenségig folytathatnám: a LittleBigPlanet mindezt, és még ennél fényévekkel többet hoz egy tető alá, megteremtve minden idők eddigi legtöbb lehetőséggel rendelkező logikai játékát. Sőt!ALKOSS!

Most merészet fogok mondani: itt nem „legtöbb” lehetőségről beszélünk, hanem a végtelen lehetőségek tárházáról. A LBP ugyanis „csak” annyi, mint rajzművésznek a fehér papírlap, festőnek a vászon, fotósnak a fényképezőgép, zenésznek a hangszer – azt, hogy mit hozol ki a lehetőségekből, csak és kizárólag rajtad múlik. A LBP egy eszköz, ami a kezedbe adja az alkotás felemelő, édes élményét.
A LittleBigPlanet virtuális Istent csinál belőled, de neked nem csak hét napod, hanem bármennyi időd van arra, hogy akár világokat hozz létre!
Ahogy végigjárod a szingli módot, úgy gyűjthetsz össze számtalan kiegészítőt, melyekkel például Zsákfiú külsejét változtathatod kedvedre, vagy formáld bármilyen létező személy, mese, könyv vagy filmhős, játékszereplő, bárki és bármi képére, valamint a környezetet is tetszés szerint alakíthatod. Ha rendelkezel Playstation Eye kamerával, beépítheted élő emberek arcképét is a tájba. Rajzolhatsz, festhetsz, fotózhatsz elemeket és modulokat, melyekkel tényleg számtalan stílusú, hangulatú, felfogású és mondanivalójú pályát hozhatsz létre. Megépítheted kedvenc filmjeidet vagy játékaidat, Killzone, Metal Gear, Final Fantasy szinteket kreálva. Készíthetsz meghökkentő, mulatságos, félelmetes, nevetséges, megbotránkoztató vagy izgató helyszíneket; minden, de minden csak rajtad áll, a határ messze van, valahol fent, a felhők felett, a csillagos égen túl – KisNagyBolygón!ADJ ÉS KAPJ!

Amikor aztán ezzel megvagy, akkor kezdődik az élvezet. Kész pályáid feltöltöd a netre, kiteszed a világ elé: ez vagyok én, ezt találtam ki! Elismerő bókok vagy éles kritikák zsillióit gyűjtöd be. Favokat és feedbackeket kapsz, melyek által fejlődsz és alakulsz. Tesztered a világ teljes Playstation közössége lesz, amely vagy piedesztálra emel, vagy a mélybe taszít.
Nem vagy egy alkotó, aktív típus? Inkább a passzív, befogadó szerep nyújt örömöt? Ez sem akadály! Légy te a tesztelő, töltsd le pályák százait, éltesd, kritizáld őket kedvedre. Ha a LBP gépezet egyszer beindul, és éled a játék nyújtotta örömöket, időtlen-időkig el leszel látva új tartalommal.

MÚKODJ!

Az A pontból B-be jutás kissé egyszerű körülírása a LittleBigPlanet filozófiájának. A pályákon kis pukkanó gömböket is gyűjtögethetsz, hogy minél jobb pontszámmal zárd a menetet. Ezek a cuccok néha kézenfekvő, máskor nehezen, kis agymunkával elérhető, vagy titkos helyeken vannak. A cuccok, extra kiegészítők szintúgy – megvan tehát a játékban a klasszikus „gyűjtögetős”, high-score-ra, vagy százalékra menő vonal is. Ami viszont mindezeket a csúcsra repíti, az a multiplayer opció!
A pályák 1-4 személy által is nyüstölhetők, maximálisra növelve ezzel a hangulatot. Képzeld el, hogy többen mentek, egymást segítve, tolva, húzva, együtt oldjátok meg a feladatokat, együtt örültök, vagy együtt bosszankodtok. Együtt győztök, vagy együtt buktok el. Zsákfiúitokkal vagy Zsáklányaitokkal kommunikáltok egymással, pofákat vágtok velük, vagy mutogattok egymásnak, pillanatnyi hangulatokat kifejezve. Egyszerűen hihetetlen közösségi élmény: a társasjátékok minden eleme megvan benne ahhoz, hogy a legnagyobb klasszikusokhoz hasonlíthassuk.

ÍTÉLET

A LittleBigPlanet stílusán belül a legtöbb potenciállal rendelkező logikai és közösségi játék. Látványvilága valami egészen elképesztő, totálisan fotorelisztikus, már-már kézzel tapintható, képernyőről lemászó csoda. Egyszerűen meseszép! Édes, kedves, cuki, aranyos, laza egyben – lehetetlen nem szeretni. Hanghatásai és zenéi bombasztikusak, abszolút érzelmeket közvetítenek. Szavatossága gyakorlatilag végtelenített, bár ehhez hozzá kell tenni, hogy ha nem tervezed a netes pályák letöltését, akkor ez nem a te játékod, hisz a szingli mód, mint említettem, itt kizárólag csak ugródeszka, csúzli. Hangulata fenomenális; párját ritkító móka ez, amit tiszta szívből ajánlok mindenkinek, aki még képes a videojátékozást az emberi oldaláról megközelíteni, önfeledten örülni, őszintén szórakozni.
A game játszhatósága az egyetlen pont, ahol minimális kompromisszumot kell kötni: bár a két analóg karon és néhány alapgombon kívül semmit nem kell használnunk, a menük kezelése, valamint a térbeli mozgás átlátása, a pontos ugrások kivitelezése az elején kissé frusztráló is lehet. Hiába, nem született mindenki a Mátrix Neójának.
Ezt az apróságot azonban nem hibaként értékelem. Egyszerűen arról van szó, hogy a LittleBigPlanettel ismerkedni kell, lefutni a kötelező köröket, udvarolni, régimódi stílusban randizgatni, kiismerni, lépésről-lépésre haladni, aztán ahogy az lenni szokott, megszeretni. Játszani, alkotni, megosztani – ez a LittleBigPlanet! Maximális pontszám, mert megérdemli.

Itt most valami gyönyörűséges dolog történt… remélem, most már érted, milyen ez a LittleBigPlanet.

(A tesztpéldányt a Sony-tól kaptuk. Köszönjük!)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 3 oldal
‹‹  ‹  1  2  3    ››
128. PETI29
2011.06.08. 14:14:43
LV1
ez mekkora egy játék 3 órát játszottam vele de sztem ez a legkirályabb játék a világon
THIS IS SPARTAAAAAA!
127. sayainbarni  PlayStation.Community tag
2011.06.08. 10:29:49
LV2
Most töltöm le,nagyon kiváncsi vagyok már ,milyen élményeket fog nyújtani!
2011.05.23. 11:46:02
LV1
Ötletesebb játékkal nem találkoztam még, meg akartam nyáron venni, de így inkább spórolok a második részre, ha már a welcome backel ingyen le lehet tölteni az elsőt:D
125. sayainbarni  PlayStation.Community tag
2011.05.18. 20:13:18
LV2
Nekem is!Eztt tuti, a 5 közül sztem a legjobb!
Még a Ded Nation és a Ratchet rész között dől el melyik lessz a második!
124. Petyka  PlayStation.Community tag
2011.05.17. 20:58:58
LV2
Megvan mit töltök le a Welcome back keretében!
123. spike66
2009.12.16. 14:52:11
LV6
Én is nem rég kaptam meg. Hát nem tudom... meguntam, vhogy nem volt meg az a szikra. A tesztet olvasva szerintem megint elkezdem, végigviszem a single-t, csinálok egy-két pályát. Meglátjuk :)
"This town... there's... something wrong with it."
122. pank2
2009.09.09. 03:54:07
LV2
A játék nemnagyon jöttbe a teszt az jolett
PSN ID: paradilaci
121. skate_punk  PlayStation.Community tag
2009.07.29. 22:06:19
LV14
én most már nem fogom megvenni várom a 2. részt remélem lesz
Én nem okoskodok, hanem okosakat mondok
2009.06.22. 21:18:42
LV2
Kedvenc game-m imadom!
2009.06.02. 18:54:23
LV1
ez igaz tényleg baro játék;)
(+[__]x)LilTommy(+[__]x)
118. mis10
2009.05.30. 16:33:22
LV8
nagyon jó játék! télleg 10 pont!!!!!
A sebek a múltra emlékeztetnek, de nem kell meghat
2009.03.28. 18:05:41
LV3
alig várom :D
PSN ID: kismaci88
2009.03.28. 18:05:25
LV3
még max 5 nap és meglesz... alog várom:D
PSN ID: kismaci88
115. wmartin  PlayStation.Community tag
2009.03.12. 15:29:03
LV15
LEGJOBB :)
Bow ties are cool !
114. Anrael  PlayStation.Community tag
2009.02.19. 22:29:01
LV1
Eszméletlen nagy játék!:D
Kill or be killed!
2008.12.29. 19:15:37
LV2
Én a játszhatóságra egy gyengét adnék
PsnID: L
2008.12.20. 20:03:40
LV6
Azt mondlák a cég sok pénzt kaszál most is.
Rest In Peace
111. REDALERT99  Uncharted 2 Veterán
2008.12.19. 22:31:01
LV7
Hihetetlen jó játék és a teszt is tetszett :)
PSN ID(UK): Redalert99 -==#1HUN in U2==-
2008.11.28. 20:12:13
LV2
Feleségem egyik karácsonyi ajándékát fogja képezni a játék.
PSN ID: Rasta_Maffia
109. KROTCHY  a here
2008.11.26. 23:57:57
LV29
Asszem meghoztad a kedvemet, bár idáig is must have volt, de most :D
Playing: Uncharted 3 multi
108. cloudi  PlayStation.Community tag
2008.10.31. 09:46:14
LV1
kis bolygó nagy ponttal jár:)
Néha keverem szavakat a össze!
107. zoliander  PlayStation.Community tag
2008.10.29. 21:45:33
LV1
Gyerekek ez igen! Ezek nem sz*rral gurigáznak! Az nagyon tetszik hogy nem tudod bekategorizálni. Ez egy igazi játék
106. Sipee
2008.10.28. 11:13:46
LV7
eddig nekem nemtetszett,de ezt elolvasva nagyon megfogott! pazar teszt (=
Atomvillanáskor ne állj tank mögé, mert rád olvad.
105. Danielo
2008.10.27. 16:38:37
LV4
szuper a teszt ahogy Onimushaman mondja a játék pedig felülmulhatatlan számomra

104. Onimushaman  Szerkesztő
2008.10.24. 23:09:21
LV24
Nagyszerű teszt volt, éppen olyan jó, mint maga a játék :)
señor
103. Chrome  PlayStation.Community tag
2008.10.21. 13:37:46
LV10
Rég láttam, utoljára ennyi szenvedélyt, egy játéktesztben. Asszem meggyőztél főnök!
"Behold the Razgriz, its wings of black sheath!"
102. mark910624  PlayStation.Community tag
2008.10.19. 14:35:08
LV4
Szerintem a tesztelő úr megint felemelőt alkotott =)
101. zs0lt1  Kitiltott felhasználó
2008.10.16. 23:27:39
LV4
Kiváló írás! Még nem sikerült kipróbálnom, de ami késik az nem múlik. Amint lesz egy kis fölösleges pénzem, megveszem!
100. rolmanus  Önjelölt mindentudó
2008.10.16. 20:09:44
LV22
Száz. :D
She was a real hero... She was a true Patriot!
99. krissz88  PlayStation.Community tag
2008.10.16. 10:33:46
LV12
értem már miért nem fogok venni főiskolai jegyzeteket:D
2008.10.16. 09:59:15
LV5
Válasz 89. Tom üzenetére:
Igen, köszi, MENNEK a videók PS3-ról is! Olvastam az 576ban az elözetest, de várnék egy olyan igazi martinos beszámolót IDE...ahová lehetne kommentelni, stb, azért bebizonyosodott hogy talpra esett ember, mert ahogy elhagyta a konzolt, úgy talált magának új szállás helyet:D
97. metadata  PlayStation.Community tag
2008.10.16. 09:37:03
LV15
Mindenképp megveszem!
FatHead
2008.10.16. 08:51:35
LV1
Idáig nem nagyon érdekelt ez a game. De elolvasva a cikket már nagyon gondolkodóba estem a beszerzésén.
95. Sonny  PlayStation.Community tag
2008.10.16. 05:53:09
LV2
Ez a teszt ismét bebizonyította miért is vagy Te a Boss! Fantasztikus volt végigolvasni, a játék pedig a rövid határidőn belül megszerzendő lista elejére került.
Dark side
94. Roxas
2008.10.16. 02:44:38
LV3
Hihetetlen mekkora királyság lett ez a program!
93. taron  PlayStation.Community tag
2008.10.15. 20:24:10
LV5
zsír ez kell!!
Ar0nka
92. hacumo
2008.10.15. 18:06:31
LV1
Jó kis teszt,gratula,mst már tuti a vétel
91. Rambo
2008.10.15. 16:21:41
LV19
Válasz 71. rolmanus üzenetére:
Ban, plz. :D
2008.10.15. 10:56:37
LV1
Gyönyörü játék I will buy ;)
Im Still in My Dream...
89. Tom
2008.10.15. 10:53:31
LV4
Válasz 82. Dzsupin üzenetére:
Az új ps frissítéssel már mennek. Tölcsd le te is.
88. zaz
2008.10.15. 10:16:40
LV3
Martin, úgy írsz mint senki más!
Viszont nekem a gáma nem jön be..tegnap megvettem, ma már adom is el.
Ennek ellenére tényleg egy mesterműről beszélhetünk!
87. karfiol  PlayStation.Community tag
2008.10.15. 10:05:45
LV19
Válasz 81. Dzsupin üzenetére:
A most megjelent 576 Konzolban van előzetes a Killzone 2-ről Martintól.
86. rone  PlayStation.Community tag
2008.10.15. 08:38:07
LV2
Válasz 85. rone üzenetére:
sőt már le is foglaltam, ma megveszem :DD
85. rone  PlayStation.Community tag
2008.10.15. 08:30:26
LV2
mindenképpen! :) kíííváncsi vagyok mit hoz ki az emberekből..
84. boksz  PlayStation.Community tag
2008.10.15. 08:29:14
LV4
Nagyon jó az írás, imádtam olvasni, még sok ilyet !!!
amit a szervezet megkíván meg kell neki adni
2008.10.15. 00:27:55
LV3
kötelező vétel XD
PSN ID: S_MUFFIN (+[__]x) CRASH
2008.10.15. 00:27:33
LV5
(videok nm mennek ps3rol,vhogy +old6o lenne??)
2008.10.15. 00:26:19
LV5
kezdek orulni h az 576 KONZOL megszunt, igy napra kesz Martin cikkeket olvashatunk... KILLZONE2 elozetest a NEPNEK,ugye sracok???

LBP kotelezo...
80. mgsfan
2008.10.14. 23:31:52
LV5
Válasz 69. zephyr üzenetére:
Igen, ugyanilyen érzések kavarogtak bennem is, mikor olvastam a cikket. "ez az ami hiányozni fog", de várjunk csak, mié rt is? Hisz épp most olvasom és továbbra is olvashatom őket.:)
79. Sechu  PlayStation.Community tag
2008.10.14. 23:11:29
LV2
Gyanítom hogy iszonyat LBP közösség fog kialakulni és talán olyan emberkéket is magába szippant akik eddig nem feltétlenül voltak videojáték rajongók. Zseniális, hogy az alkotók és az alkalmi teszterek is megkapják amire vágynak ráadásul ugyanabban a játékban.
PSN ID: Sechu
1 / 3 oldal
‹‹  ‹  1  2  3    ››
LITTLEBIGPLANET
Sony
Látványosság:
Kiemelkedő
Játszhatóság:
Szavatosság:
Kiemelkedő
Zene / Hang:
Kiemelkedő
Hangulat:
Kiemelkedő
10/10
Pozitívum
Ilyet még nem láttál - csak hasonlót sem
Negatívum
Igazán élvezni csak online kapcsolattal fogod