PlayStation.Community

2011.11.08. 01:17 PlayStation Network
14 hozzászólás
Szerző: EmThor
Értékeld a cikket!
Náci pingvinek netovábbja.

Egy-egy hosszú nap után, mikor hazaérek a gályázásból és még van időm játszani, akkor szinte biztos, hogy nem valami nagyobb volumenű, lemezes történetbe kezdek bele, hanem valami könnyed hangvételű PSN-es progival múlatom az időt.
Hogy mit is értek könnyed alatt? Nos, eddig közel kétszáz digitálisan letölthető, jól-rosszabbul sikerült alkotással volt dolgom, és ez alapján a következőket állapítottam meg: egy ilyen játék legyen olyan humoros, mint például a Monkey Island, legyen annyira megkapó, mint PixelJunk sorozat valamelyik darabja, mondjuk a Shooter, és végül legyen olyan pörgős, mint a Shank.
Örömmel jelentem, hogy végre itt egy program a Rocketbirds: Hardboiled Chicken személyében, amely mindhárom fent megnevezett cím egyedi vonásait ötvözi, egy jó értelemben vett őrületes, felejthetetlen kalandban

Elöljáróban annyit érdemes tudni tesztünk alanyáról, hogy a Rocketbirds eredeti, PC-s böngészőben játszható változatát (Revolution! alcímmel) a mindössze hat főt foglalkoztató Ratloop nevű stúdió szingapúri ágánál késztették. Most joggal merülhet fel bennetek a kérdés, hogy mit keres egy flash alapokról indult játék a PSN-en? Bevallom nekem is voltak eleinte kétségeim, de csupán addig, amíg ténylegesen ki nem próbáltam az anyagot. És nem a platina trófea fénye vakított el, hanem ahogy majd olvashatjátok, valóban rászolgál e csirkés szabadságharc a tömjénezésre!
Ami pedig a játék minőségét illeti, mindig emlékeztetem magam arra, hogy a digitális piacunkra eleve nívós progik kerülhetnek csak ki, és érdemes odafigyelni a napi, ide kapcsolódó hírekre is. A Sony mindig is segítő jobbot nyújtott a független fejlesztőknek, számtalanszor támogatva az egyedi kezdeményezéseket, és jelen konzolos generáció megosztó felületeit tekintve a PSN jár élen abban, hogy a lehető legközelebb hozza a stúdiók kreatív kezdeményezéseit a játékosok nyújtotta piachoz, mindenki megelégedésére.
No de vissza azokhoz a ravasz pingvinekhez és szárnyas barátainkhoz!

A 2D-s akció-platformer játékok közt volt már dolgunk gilisztákkal meg sünökkel, de csirkékkel még jószerivel egyszer sem. Különösen olyan egy csirkével nem, aki ki van gyúrva, mint Svarci, keményebb, mint Rambo és eltökéltebb, mint Kratos. Ő a Háború Kakasa (angolul értőknek: Coq of War), névtelen láncszeme a szürke zubbonyos, rohambilibe bújtatott pingvinek elnyomó uralmának. Fiatalon elrabolták, mikor a Putzki nevű egyeduralkodó totalitárius rezsimje elfoglalta Albatropoliszt, és úgy képezték ki, mint anno az elrabolt keresztény gyerekeket a janicsárok: szinte teljes agymosással, hogy csak a harcnak éljen.
Egy nap azonban megtört a kondicionálás és hősünk ráébredt az elnyomó diktatúra szörnyűségeire. Ekkor öltjük magunkra az atommeghajtású háti rakétánkat, hogy megdöntsük a puhány Putzki és mindenre elszánt kétajtós szekrény méretű testőrének, Brno-nak az albatrosznak rémuralmát.
Warhammeres jelenetbe illő rövid jetpack utunk azonban hamar a város környéki dzsungel dús flórájában ér véget, hogy innen vegyük fel a harcot az állig felfegyverzett pingvinekkel, 15 fejezeten át (az eredeti változatban csak 9 szakasz volt). Ebben a PS3 kontrollerére szabott irányítás mellett a fegyverek lesznek a legfőbb segítőink.
A d-paddal válthatunk a pisztoly-gépfegyver-sörétes trió között, illetve kétféle gránát is a segítségünkre lesz. Az egyik egy sima robbanó eszköz, a másik pedig a zseniális, általam csak ’agyfürkész’ névre keresztelt kis bogár, amit elhajítva átvehetjük az irányítást az adott ellenfél fölött.
Az új karakterrel pedig ajtókat nyithatunk, fejtörőket oldhatunk meg, illetve megtisztíthatjuk a terepet a továbbjutáshoz, hogy aztán a megszállt pingvinnel fegyvere csövére harapva visszaadjuk lelkét a teremtőjének, mindössze egy véres nyomot hagyva a falon… Meg némi tollat, ugyanis a repülésre képtelen ellenfeleink mellett klóncsirkékkel is meg kell ütköznünk, miközben bejárjuk a gyárat, ahol életre keltik őket, de olyan helyszíneken is megfordulunk majd, mint a város peremén levő börtönblokk, egy múzeum és végül Albatropoliszon átvágva elérünk a birodalmi palotába.
A Rocketbirds változatossága persze nem áll meg a rafkós, több irányból érkező és fedezékbe bújó ellenfeleknél, meg a gondosan megtervezetett és ötletesen felépített pályáknál, hanem ahogy már az ellenfelek feletti irányítás átvételéről írva is pedzegettem, maga a játékmenet is mindig hoz valami újat: biztonsági kártyákra kell vadászni, ládákat tologatni, és mikor túl vagyunk egy-egy ilyen részen, jön a jetpackes légiharc, ami általában a fél eget eltakaró zeppeliken való landolással, majd azok megsemmisítésével jár.

Körülbelül 6 órát vesz igénybe a végigjátszás, de meglepő módon platina trófeát is tartalmaz a program, amelyet nem is olyan nehéz megszerezni. A PC-s változathoz képest majdnem kétszer olyan hosszú egyjátékos részen, és a fejlesztett irányításon túl más extrákkal is bővült a PS3-as verzió.
Ezek egyike a 3D támogatás, ami az elmondások szerint remek lett, és ennek tudható be az egyedi nézőpont kezelés is. Úgy képzeljétek el a dolgot (illetve a demóban ki is lehet próbálni), hogy a kamera úgy vezeti a szemeteket balról jobbra, mint mikor egy könyvet olvastok, ami az öletekben van nyitva, de nem teljesen, hanem mondjuk olyan 120 fokos szögben. Tehát egy olyan 2.5 dimenziós platformerről volna szó, ahol adott pályaszakasz közepéhez van szögezve a nézőpont, és ahogy fordul a kép, úgy látni be balra, majd jobbra a tereptárgyak mellé is a térben. Ezt erősíti a 60fps-sel működő sztereoszkópikus 3D-s hatás, ahol mondjuk a növényzet van az előtérben, a főszereplő egy középső síkban, míg nagyjából minden más a háttérben, ez a megoldás pedig nem fárasztja annyira a szemet.
A másik extra a kooperatív opció, amit a neten sajnos nem, de egy barátunkkal játszhatunk offline. Ebben egész más sztori van (vietnámi háborúra emlékeztető helikopteres belépővel érkezik a két választott szereplő a túszmentésre), amit a fő történeti szálból ismert helyszíneken játszhatunk 10 fejezeten keresztül. Itt a játékmenet jelentősen eltér a single módban megtapasztaltaktól, mert hatféle karakter van (könnyű géppuskás, shotgunos, stb.), akik egyszer egymás nyakába ugorva tudnak nagy magasságokba felkapaszkodni, máskor a pálya különböző pontjain kell a másiknak ajtót nyitni, szóval igazi csapatmunkát igényel a co-op.
Végül ami az audio részt illeti, a fergeteges egymondatos beszólások és az ellenfelek kommentárjai mellett remek szinkron is helyet kapott, valamint a New World Revolution nevű formáció fülbemászó dallamai pumpálják majd az adrenalint, a meglepő végkifejletig (lesz második rész?).
Ahogy a cikk elején írtam, három fő szempont alapján vizsgáltam a Rocketbirds-öt; ezek a humor, az egyediség és az akció voltak. Nos a betoji diktátor, a remek átvezető videók (külön csekkolhatók a főmenüből), és a falon vörös foltként végző ellenfelek biztosította nevetéssel vegyült adrenalin löketek, a hosszú órák alatt remekül szórakoztattak. Összességében rendkívül örülök, hogy egy kis fejlesztő kivételesen jó játéka utat talált a nagyközönség felé, nem is akármilyen formában (3D, extra pályák, koop mód), így azt tudom mondani: ne habozzatok, éljen a forradalom!

Fejlesztő: Ratloop Asia
Kiadó: Ratloop Asia
Megjelenés: 2011.10.18. (USA), 2011.10.19. (EU)
Ár: 11.99$/7.99Ł/9.99€
Játékosok száma: Single – 1, Multi – 2 (offline koop)
Kép: 720p
Hang: DD 5.1
3D támogatás: van
Move támogatás: nincs
Demo: van
Méret: 433MB
Web: Rocketbirds: Hardboiled Chicken hivatalos oldal
PSN feltöltő kártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
14. eandre  PlayStation.Community tag
2011.11.12. 19:15:47
LV11
Mókás,de pénzt nem adnék ki érte!
2011.11.12. 01:07:07
LV1
Válasz 1. BenyoBoy üzenetére:
Dettó, a zenén, a grafikán és az "intrón" kívül engem se győzött meg túlzottan annak ellenére hogy kicsit Rush n' Attack szagú a dolog. Nem tűnik rossznak, de érdekesnek sem.
"Snooping as usual I see~..."
12. Gusztika3  PlayStation.Community tag
2011.11.10. 18:29:08
LV2
Tök poén egy játék ^^
2011.11.10. 11:06:20
LV3
"Coq of War" - Hatalmas! :D
[NQLO]
10. atesz11  PlayStation.Community tag
2011.11.08. 21:49:54
LV22
Válasz 8. perecke üzenetére:
Ott lehet egy picit szenvedni:)
PSN ID : atesz11
9. jana8212  PlayStation.Community tag
2011.11.08. 21:38:05
LV2
Jó kis játék a demó alapján, de megvárom míg olcsóbb lesz egy kicsit.
psn : jana8212
8. perecke  PlayStation.Community tag
2011.11.08. 20:45:40
LV5
már csak a fő gonosz van hátra, szerintem ellehet vele szórakozni,okozott pár kellemes órát.és a karakterek viccesek.:)
Kivittem a Super Mariot...balra!!!
7. cybergolyo  PlayStation.Community tag
2011.11.08. 20:45:34
LV1
Kipróbáltam a demót.
Nagyon "állat" játék. Hangulatosra sikerült.
A 3D is jó.
2011.11.08. 20:16:02
LV21
Már meg is van rá a pénz, de megvárom míg lesz időm vele játszani és akkor beszerzem :D
5. atesz11  PlayStation.Community tag
2011.11.08. 17:45:50
LV22
Jo kis game az tuti!!!
PSN ID : atesz11
4. sny  The Universal Migrator
2011.11.08. 13:06:38
LV7
A screenshot-ok és a leírás alapján (ott is rengeteg puzzle-t csak a mind control képességgel lehetett megoldani és ott is megjelenik motívumként a gyártósor leállítása ill. az elnyomás alóli kitörés) ez nagyon erősen hajaz az Oddworld: Abe's Oddysee ill. Abe's Exoddus című klasszikus PS1-es címekre... ami nem baj, mert azok is fantasztikusan jó platformerek voltak. :) Felkerült ez is a wishlist-re. ^^
PSN ID: sny83
3. PSti  PlayStation.Community tag
2011.11.08. 11:03:10
LV5
Köszi a leírást! Egyszer tuti vétel lesz.
2. REWEN87hu  PlayStation.Community tag
2011.11.08. 10:45:45
LV8
Válasz 1. BenyoBoy üzenetére:
nekem bejött a demó
PS3 ID: rewen87hu ps4 id: vsanya87
1. BenyoBoy  PlayStation.Community tag
2011.11.08. 02:38:40
LV17
A grafika nagyon szép, de a demó túlzottan nem jött be, nekem túl monoton volt. Még adok neki egy esélyt persze! :)
A retrót nem látni, érezni kell!
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Skorecery (PS4, PSN)
2019.08.24. 10:23 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Az újragondolt Pong.
Observation (PS4, PSN)
2019.08.23. 10:46 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Szellem a gépben.
DOOM trilógia (PS4, PSN)
2019.08.22. 17:16 Kedvcsináló
18 hozzászólás
Szerző: martin
Pokoli nosztalgia.
Mozi - Volt egyszer egy... Hollywood
2019.08.20. 12:31 Cool-Túra
34 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Hollywoodi (rém)álom.
Everybody's Golf VR (PS4, PSVR, PSN)
2019.08.20. 12:19 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Akkor sem megyek ki a szabadba golfozni!
Blast Zone! Tournament (PS4, PSN)
2019.08.16. 09:15 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: GrayFox
A lemásolt házifeladat esete.
Songbird Symphony (PS4, PSN)
2019.08.15. 12:01 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: MolonLave
"Hajnalonta engemet / gerle-galamb költöget"
Mozi - Halálos iramban: Hobbs & Shaw
2019.08.15. 11:48 Cool-Túra
6 hozzászólás
Szerző: VictorVance
A macsó kopasz bácsik visszatértek.
Attack of the Earthlings (PS4, PSN)
2019.08.14. 11:30 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: HTB
A vadkapitalizmus túlkapásai.
Wolfenstein: Cyberpilot (PS4, PSVR, PSN)
2019.08.12. 20:19 PlayStation Network
14 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Cyber-langweilig.