PlayStation.Community

2011.10.11. 20:21 Kedvcsináló
25 hozzászólás
Szerző: EmThor
Értékeld a cikket!
Bölcsőtől a sírig.

A 2007-ben megjelent, s azóta az egyik legnépszerűbb sorozattá magát kinövő „orgyilkos-szimulátor”, az Assassin's Creed fontos mérföldkőhöz érkezik most novemberben. A jövőre esedékes, harmadik számozott részt megelőzendő ugyanis lezárásra kerül a trilógia, a trilógiában. Aki nem tudná: arról van szó, hogy az Assassin’s Creed 2-ben, Ezio Auditore da Firenze megszületésével kezdődött, azóta szériává érett kaland annyira sikeresnek bizonyult, hogy a nappal aranyifjú, éjjel pedig hidegvérű aszaszint alakító itáliai nemes főszereplésével zajló történetet, tavaly a Testvériség (Brotherhood) alcímű résszel bővítették, és a megöregedett, de meg nem tört főszereplőt idén a Jelenésekkel (Revelations) kísérhetjük utolsó útjára. Ebbe az epizódba szeretnék most egy kis betekintést nyújtani, hogy mire számíthatunk (mind egy-, mind pedig többjátékos téren), illetve abba, hogy miként is fog zárulni ez a rendkívüli – és nyugodtan mondhatjuk –, jelen generációt meghatározó alkotás.

(Figyelem: az írásban több olyan információ található, ami a korábbi részekre utal, így ha azokkal még nem játszottál, ajánlott a következő bekezdésre ugrani!)
A Jelenések közvetlen folytatása lesz az előző résznek: a 2012-ben kómába esett, az orgyilkosok ősi vérvonalába tartozó Desmond Milest (szinkronhangja ezúttal is az Unchartedből már jól ismert Nolan North lesz) az Animus nevű gépbe rakják, mellyel hozzáférhetnek emlékeihez. A csúcstechnikával megtervezett masinában, a főhős bele tud bújni elődei bőrébe, s az azóta elfeledett tudásra újra szert téve próbálja meg a kis csapat (Desmond segítői) felkutatni azokat az ősi, ember előtti civilizáció által elrejtett eszközöket, melyekre a világ meghódítását célul kitűző, háttérben működő és igen befolyásos Templomos rendnek is fáj a foga. Ez tehát a központi konfliktus, melyet tavaly olyan faramuci módon hagytak félbe: a hatásos befejezést pont a legizgalmasabb ponton hagyták abba, azóta bizonytalanságban tartva a rajongók millióit.
A játék elején az ősi aszaszin erődbe, a jelenleg Szíriában található Masyafba látogatunk majd Ezio bőrébe bújva, mert mint kiderül, oda még a keresztes háborúk idején Altair (az első rész főhőse, korábban élt ősünk) egy olyan nagyhatalmú tárgyat rejtett, ami örökre véget vethet a templomosok törekvéseinek. A rejtekhelyhez vezető kulcsok Konstantinápolyban pihennek, ezért mintegy álom az álomban, Ezio Altair emlékeit felhasználva próbál ezek nyomára bukkanni. Így lehetséges az, hogy a korábbi rész főszereplőjét is fogjuk tudni irányítani. Mikor az 52 éves Ezio Konstantinápolyba érkezik, számtalan segítőt talál majd magának. Az 1453 óta (mely egyben a Bizánci Birodalom bukásának éve) az ottománok kezén lévő város négy kerületét fedezhetjük majd fel, illetve egy rövid kitérő erejéig, mélyen a törökök uralta vidék szívébe, Kappadókiába is teszünk majd egy kirándulást. A korábbi fejezetekben találkozhattunk híres emberekkel is, mint például Michelangelóval vagy a hírhedt Borgia család tagjaival. Ezúttal sem lesz másképpen, most akár I. Szulejmánnal is farkasszemet nézhetünk; ő volt, aki Mohácsnál tönkreverte a magyar seregeket és jóval később Szigetvár ostrománál lelte halálát.
Ami a konkrét játékmenetet illeti az egyik legfontosabb új fegyverünk a horogpenge lesz. Ez az eddig is meglévő, alkarunkról előugró gyilkos acéldarabtól annyiban tér el, hogy a vége hajlított. Ezt harc közben úgy tudjuk harcosítani, hogy az ellenfél csapásra emelt pengéjébe beleakaszkodva, azt oldalra eltéríthetjük, majd a szabad kezünkben levő másik gyilkos szerszámot annak bordái közé tudjuk szúrni. Másik alkalmazási területe a horogpengének a közlekedésben lesz: a város utcái felett levő köteleken ennek segítségével végig tudunk csúszni, ami egyrészt jelentősen lecsökkenti a kerületek felfedezésének idejét, másrészt nagyon menő lefele száguldás közben ráugrani, az alant tébláboló, mit sem sejtő áldozatra. Újításnak tekinthető még, hogy a különféle alapanyagokból, több százféle bombát tudunk kotyvasztani magunknak.
A programot továbbra is az Anvil kódnevű grafikai motor hajtja, melyből az előzetes videók alapján a végletekig kisajtoltak mindent a játék fejlesztői. Ami a zenét illeti, hasonlóan a korábbi epizódokhoz, most is Jesper Kyd futurisztikus és adrenalin pumpáló dallamait hallgathatjuk majd. Letölthető tartalomról még nem esett ugyan szó, ez nagyon korai lenne, de biztosra veszem, hogy a single és a multiplayer rész is fog ilyen bővítést kapni.

A többjátékos mód kapcsán, konkrétabb információkkal is szolgálhatok, a közelmúltban lezajlott bétán szerzett tapasztalatok alapján. Mindenekelőtt azt érdemes tudni, hogy a készítők nagyobb hangsúlyt szerettek volna helyezni a multi narratívájára, azaz a történetmesélésre. Ez azt jelenti, hogy az Abstergo templomos cégnél végzett virtuális párbajaink során, a vállalat struktúráján belül egyre magasabb szintet fogunk elérni, így mind többet megtudva a törekvéseikről. Számíthatunk továbbá a népszerű Capture the Flag mód megjelenésére (ez a bétában is benne volt), lesznek sztori orientált feladataink, valamint olyan multis mapok is amelyek Rodosz szigetén játszódnak.
A PS3 exkluzív multi bétában 9 karakter kapott helyet. Mindegyiküknek eltérő animációi vannak, de más fegyvereik (buzogány, szablya, rövidkard, stb.), ám azok mind ugyanolyan jól használhatóak. Összesen 3 pályán (Antiókia, Galata, Knight’s Hospital) ment az adok-kapok. A gyilkolásokért és azok minél – úgymond – minőségibb kivitelezéséért kapott pontokból nyert szintlépéssel az ellenfeleinket megtévesztő, és játékunk hatékonyságát növelő passzív és gombnyomásra aktivizálható tulajdonságokra tehetünk szert, amiket szettekbe rendezhetünk. Az Assa Creed különleges többjátékos módja, alapjaiban maradt a régi: az adott ország (jelenleg török illetőségű birodalom) jellegzetességeit magán viselő környezetben, több tucat karakter van jelen, de 8-10-féle arc és öltözék (turbánostul, ahogy kell) ismétlődik; így kell megtalálnunk a kijelölt célpontunkat, aki remélhetőleg mihamarabb áldozatunkká is válik, miközben ránk is vadászik valaki. Lehet mindezt csapatban végezni, mint amilyen a Manhunt, valamint alkalom adódott az Artifact Assault, azaz a CTF kipróbálására is.
A mindenki-mindenki ellen típusú módok közül a Wanted és a Deathmach állt a rendelkezésünkre. Utóbbi annyiban más, mint a Wanted, hogy nincs segítségünkre a célpontunk közelségét jelző radar, amihez hozzá kell szokni, mert csak akkor fog látszani, hogy kit kell eltenni láb alól, ha a jobb felső sarokban látható képe körül megjelenik egy kék keret, ami azt jelzi, hogy a látómezőnkbe ért. Amennyiben a nyomunkban vannak, akkor suttogó hang adja ezt a tudtunkra. Viszont, ha üldözés közben kapnak el, azaz az utolsó pillanatban le is lepleződnénk és elkábítana a kiszemeltünk (kör megnyomásával működik), még akkor is kapunk érte pontot, mert ’majdnem’ sikerrel jártunk.
A csapat alapú módok közül a Kegytárgy vadászat volt igazán megkapó: a térkép a két részre van osztva, a csapatoknak megfelelően. Amint az ellen territóriumába értek, üldözötteké váltok. Minden csapatnak van egy kis területe (egy kör jelzi a földön), amit meg kell védeni, itt van a kegytárgy. Ezt el kell lopni a vigyázó tekintetek elől, és a saját bázisra kell vele szökni. A különféle kábító bombák itt kerültek többnyire bevetésre, amivel kapcsolatban több vitát is olvastam a neten, hogy túl „tápos” ezek alkalmazása. Úgy gondolom, ezt azért jól ellensúlyozták azzal, hogy elég látványos animációt kapott, mikor valaki el akar dobni egy ilyet, és a földre telepített változatokkal lehet védekezni is. Összességében tetszettek az új módok, különösen a meccsek végi elismerések, ahol nyomon lehet követni, hogy miben ki volt a legjobb pl. az érinthetetlen címet elnyerőt nem ölte meg senki, satöbbi, ráadásul már jelen állapotában is mindent egybe vetve, igen kiegyensúlyozottnak találtam ezt a korai verziót.
Mindezek ismeretében mire számíthatunk? A Jelenések várhatóan nagyon izgalmas darabja lesz az Assassin’s Creed szériájának, és november 15-én fog megjelenni. A sima kiadás mellett lehet majd kapni speciális és gyűjtői változatot is. Utóbbi alig lesz drágább, mint az extráktól mentes változat, és a megszokottnak mondható letölthető tartalmakon kívül egy animációs film, egy artbook és egy a játék zenéjét tartalmazó cd is helyet kap a csomagban. Lesz új, külön megvásárolható Ezio figura, és várható még, egy a játék világával foglalkozó, enciklopédiával megspékelt Animus kiadása is a proginak, de erről még nem sokat tudni. Az első napos vásárlók, az úgy nevezett Day-One Edition keretén belül, az első részre is szert tehetnek, a Revelations megvásárlásával.
Biztosra veszem, hogy kielégítőbb lezárást kapunk most, mint egy éve történt, a jövőre érkező utolsó fejezetig. Igen, 2012-ben minden jel (és kiszivárgott információ) szerint, tehát alig 13 hónap múlva véget(?) ér a sorozat és választ kapunk valamennyi kérdésünkre, ami a templomosokat, világuralmi törekvéseiket és Desmond kompániáját érintik. Több olyan véleménnyel is találkoztam a neten ezzel az éves megjelenéssel kapcsolatban, miszerint csak „fejik” a sorozatot, azaz megpróbálják a lehető legtöbb pénzt kisajtolni belőle. Én úgy vélem, hogy amíg ilyen minőségi, sőt egyre jobb és jobb produktummal állnak elő a Ubisoftnál a mi szórakoztatásunkra, akkor azt mondom: AC most és mindörökké; de addig is, koncentráljuk a Revelations-re és fedezzük fel annak minden titkát!

Jó vadászatot, aszaszinok!
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
25. max_metis  PlayStation.Community tag
2011.10.17. 17:47:07
LV4
Válasz 23. lesliebuz1977 üzenetére:
Igen, mint Franciaország, mint pedig Anglia jó ötlet lenne.
Meg lehetne alkotni a százéves háborút!
Pont a kettőjük között dult a harc 116 éven át.
Akár több epizódot is készíthetnének belőle. (csak nehogy mindegyik évére egy játékot adjanak ki :D)

És persze még van rengeteg ország amik kiválóak lennének.
(Pl. valamilyen Ázsiai országot, vagy Oroszországot, ami hatalmas és rengeteg gyönyörű és érdekes helyszíne van)

És rengeteg mellék ágtól kezdve, sok-sok minden lehetne!
Ez egy végtelen sorozat lehetne, mint a GTA. :P
Remény, ami meg nem szégyenít
24. bnorbert08  PlayStation.Community tag
2011.10.16. 14:23:26
LV5
Már rég előrendeltem én is a játékot! Sokat nem értek belőle hiányos angoltudásom miatt, de az összes részt végignyomtam és nagyon megfogott mindegyik. szerintem megunhatatlan! Ez az a játék amit nem tudsz, hogy miért, de újra és újra előveszel! A Brotherhood multija is nagyon tetszett, ezé is biztos jó lesz! Ha majd páran bejelölnétek barátnak mikor megjelenik, azt megköszönném, mert nem sok van akivel együtt tudom csapatni az AssaCreed-et.
ID: bnorbert08
amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten
23. lesliebuz1977  PlayStation.Community tag
2011.10.15. 00:12:23
LV4
Válasz 13. max_metis üzenetére:
Én elképzelném még a középkori Párizst, amint barangolok benne egy Orvgyilkossal! A Francia forradalom pont megfelelne egy sztori alapnak! :) Tetszene nagyon! Vagy mondjuk a középkori Anglia sem lenne rossz!
I love games!
22. alexaka1  PlayStation.Community tag
2011.10.14. 13:45:16
LV2
én már előrendeltem a collectors edition-t, hogy akkor az is bele esik ma day-one vételbe :D
de am ez is úgymond fura, mert day-one ackió (nagyon apró betűvel: vagy a készlet erejéig)
mert én anno márciusban beszereztem a Dragon Age II-t de úgy hogy csak simán megvettem és na lám mégis volt black eporium dlc hozzá mellékelve :D szal nem kell egyből elkeseredni, ha nem sikerül első nap megvenni
Nothing is true. Everything is permitted.
21. max_metis  PlayStation.Community tag
2011.10.13. 21:01:33
LV4
Válasz 17. csaba292 üzenetére:
Akkor jó :))

"vagy lehet olyan poén is benne, hogy Desmond is valakinek az emlékeiben van"
Hát ez feldobná az egész sztorit! xD
Remény, ami meg nem szégyenít
20. Drivolis  Felséges Úrnő
2011.10.13. 17:25:18
LV23
Jujj, meghalok, annyira varom mar! Speci Edison tuti vetel!
(⌐■_■)--︻╦╤─ - - - (╥﹏╥) ladyv89
19. Ezio01  PlayStation.Community tag
2011.10.13. 10:14:29
LV13
Hogy beszerzem-e a játékot?
No man can stop me!!4négy4!!44négynégy4!!!
2011.10.12. 22:48:38
LV21
Haladni kéne a régebbi részekkel, hogy a megjelenésig legalább a 2-t befejezzem :D
17. csaba292  PlayStation.Community tag
2011.10.12. 17:52:48
LV6
Válasz 13. max_metis üzenetére:
Folytatódni fog, csak nem Desmond lesz a központi karakter, han egy teljesen más valaki...
PSN ID: KantorN00bika// Ez nem bug, ez feature.
16. csaba292  PlayStation.Community tag
2011.10.12. 17:51:42
LV6
Válasz 11. EmThor üzenetére:
Volt róla szó régen, hogy a 2. VH-ban elképzelték a fejlesztök, és szerintük müködne... vagy lehet olyan poén is benne, hogy Desmond is valakinek az emlékeiben van... :DDD
PSN ID: KantorN00bika// Ez nem bug, ez feature.
15. alexaka1  PlayStation.Community tag
2011.10.12. 16:31:38
LV2
bár a jelenések fordítás valóban jobb :D bocsiXD
Nothing is true. Everything is permitted.
14. alexaka1  PlayStation.Community tag
2011.10.12. 16:30:17
LV2
Válasz 11. EmThor üzenetére:
egy intejúban a gametrailers-en azt mondta egy uborkalágyos dolgozó, hogy ha végig visszük ezt a "kinyilatkoztatások"(revelations) részt akkor 100%-ig tudni fogjuk mikor lesz a 3.rész
most szerény tapasztalatom szerint, ez vagy egy sneak peak (mondjuk egy pálya ahol bevezet a 3. részbe a story) vagy egy amolyan utalás, minthogy elmondják hogy. hé dezmond most ide és ide fogsz menni és babi néni cső XD
Nothing is true. Everything is permitted.
13. max_metis  PlayStation.Community tag
2011.10.12. 13:01:19
LV4
Ez egy kiváló sorozat! (A multiplayer kevésbé)
Kár lenne érte, ha tényleg véget érne a harmadik résszel.
Mert maga a játék nagyon egyedi hangulatú, és megérné folytatniuk akkor is, ha mondjuk nem ezzel a sztorival függne össze.

Gondoljátok végi hány meg hány helyszínt ki lehetne dolgozni, különálló jó kis sztorikkal és ujdonságokkal.
Mindemellett az Ubisoft-nak nincs túl sok jó játéka (de ilyen szintű biztos nincs nekik még 1) így nagy hülyeség volna befejezni, vagy a második világháborút feldolgozniuk.
Csak folytassák tovább és maradjanak a több száz évvel ezelőtti korszakoknál!
Remény, ami meg nem szégyenít
12. atesz11  PlayStation.Community tag
2011.10.12. 11:06:25
LV22
Imádom a multiját!!
PSN ID : atesz11
11. EmThor  PlayStation.Community tag
2011.10.12. 09:59:29
LV12
Leonardo - my bad. De hogy hogy viszik tovább... kiderül. 3. rész kapcsán emlegettek valahol reneszánszt. De hát ugye az most volt...
10. Balee  Devil's Advocate
2011.10.12. 00:10:10
LV12
Multi egyáltalán nem érdekel, csak a single, de az nagyon, elsőnapos vétel lesz. :)
9. Syro  PlayStation.Community tag
2011.10.11. 23:28:06
LV4
első napos vétel :)
8. barnoca  PlayStation.Community tag
2011.10.11. 23:15:16
LV18
Válasz 6. lesliebuz1977 üzenetére:
Már a 2. részbe meguntam.
Az EOJ na az tényleg megunhatatlan.
7. titus6  PlayStation.Community tag
2011.10.11. 22:12:56
LV5
A multi rész odavág :D
6. lesliebuz1977  PlayStation.Community tag
2011.10.11. 21:23:23
LV4
Egyszerűen megunhatatlan Game!
I love games!
5. Misi3333  PlayStation.Community tag
2011.10.11. 21:10:00
LV5
BESTT *-* !!! :)
PlayStation all the way!
2011.10.11. 21:06:50
LV19
Válasz 1. csaba292 üzenetére:
Nem volt benne, de az egyik mellékküldiben az ő levelét kellett eljuttatni az apjához (a 2-es részben).
2011.10.11. 21:05:54
LV19
Instant buy lesz, még a Batmannél is jobban várom. A multit szerintem kihagyom, nem igazán illik ehhez multiplayer szerintem (még nem próbáltam, lehet ha játszom vele, rákattanok :)). Remélem sok új infó ki fog derülni Altair-ról is, én őt valahogy jobban bírom, mint Ezio-t.
2. dobermann88  PlayStation.Community tag
2011.10.11. 20:33:07
LV4
már most imádom :)
Nemkell így járnod ha nemtudsz így menni..
1. csaba292  PlayStation.Community tag
2011.10.11. 20:30:06
LV6
Ha jól emlékszem Michelangelo nem volt benne, csak Leonardo da Vinci.
PSN ID: KantorN00bika// Ez nem bug, ez feature.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
TOM CLANCY'S GHOST RECON: BREAKPOINT (PS4)
2019.10.13. 21:43 Játékteszt
6 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Eltörött a mécses.
WARHAMMER: CHAOSBANE (PS4)
2019.10.12. 12:51 Játékteszt
5 hozzászólás
Szerző: Sanada
Tegyél rendet csatabárddal!
The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel (PS4, PSN)
2019.10.12. 12:39 Kedvcsináló
1 hozzászólás
Szerző: Andras_01
Legenda újratöltve.
Caravan Stories (PlayStation 4, F2P, PSN)
2019.10.09. 18:41 Kedvcsináló
8 hozzászólás
Szerző: martin
A vándorcirkusz az égbe megy.
Concrete Genie (PS4, PSN)
2019.10.08. 11:43 PlayStation Network
8 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Színes tintákkal álmodni.
Ni no Kuni: Wrath of the White Witch Remastered (PS4, PSN)
2019.10.07. 12:21 Kedvcsináló
4 hozzászólás
Szerző: Angyalkus
Vissza a gyermekkorba…
Mozi - Joker
2019.10.07. 10:22 Cool-Túra
22 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Egy megbomlott elméjű kisember vallomásai.
GREEDFALL (PLAYSTATION 4)
2019.10.05. 17:56 Játékteszt
11 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Diplomatikusan fogalmazva: nem rossz, de lehetne jobb is.
The Sojourn (PS4, PSN)
2019.10.03. 15:50 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Meditatív életpálya.
FIFA 20 (PLAYSTATION 4)
2019.10.02. 15:20 Játékteszt
3 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Hozza a kötelezőt.