PlayStation.Community

2011.05.02. 11:42 Játékteszt
59 hozzászólás
Szerző: EmThor
Értékeld a cikket!
Alávaló-világ 4.

Japánnal kapcsolatban jogosan merülhet fel mindenkiben a kérdés, miszerint, ha ugyanolyan emberek lakják ezt az oly’ távoli szigetországot, mint bárhol másutt a földön, akkor mégis miért tűnik nekünk annyira „másnak” a kultúrájuk? A választ talán a mienkétől eltérő világszemléletükben találhatjuk meg, mely kihat az ottani élet minden területére, még az alvilágra is. Való igaz: amennyiben kellő időt fordítunk a jakuzák könyörtelen világának megismerésére, fel fog tűnni, hogy közel sem lehet egy egyszerű legyintéssel elintézni őket, hogy ők a „rossz fiúk”, mint mondjuk a maffia tagjai itt nyugaton. A helyzetük ennél jóval összetettebb. Például, melyik másik bűnszervezet tenné meg, hogy takarót és élelmiszert oszt az arra rászorulóknak egy katasztrofális földrengés után? A szervezett bűnözés e kétes hírű figuráinak tetoválásaikról rögtön beazonosítható tagjait tehát úgy gondolom, érdemes közelebbről is megismerni. Ehhez kiváló lehetőséget nyújt a SEGA beszédes című Yakuza sorozata, mely sorszámmal megjelölt részei közül a negyedik egy évvel a felkelő nap országában való debütálása után nálunk is megjelent végre, és minden eddiginél izgalmasabb kalandokra hív!

A Yakuza 4 azért különleges darabja e 2005 óta futó PlayStation exkluzív sorozatnak, mert most először nem Kazuma Kiriyu az egyedüli és kizárólagos főszereplő, akivel játszhatunk, hanem mindjárt három másik karizmatikus figura sorsa felett is átvehetjük az irányítást, ebben az évtizedekre visszanyúló történetben. Mint utóbb kiderül majd, 1985 körül kezdődik a bonyodalom, de erre mindjárt visszatértek. Érdemes tudni, hogy a korábbi epizódokat összefoglaló videókat a főmenüből is elérhetjük, s mivel sok utalás van az előző részekre, ezért ezeket érdemes megnézni – már csak azért is, mert trófea jár érte.


A játék első főhőse Shun Akiyama, egy olyan pénzkölcsönző cég laza, jó harmincas főnöke, mely azoknak is hitelez (biztosíték és kezes nélkül), akiknek már senki más nem adna pénzt. Miután a Toto Banktól 2000 után elbocsátották egyik kollégája árulása következményeképpen, az utcára került, de óriási szerencséje volt. A Yakuza 1 végén bekövetkezett robbanásban ugyanis nem csak üvegszilánk hullott az utcára, hanem jen-milliárdok is. A hajléktalan Shun ebből tudott egymilliót összeszedni, amiből előbb napi forgatással, később határidős ügyeletekkel alapozta meg vagyonát. Mikor elkezdjük vele a játékot, megismerjük különös hitelezési feltételeit: csak igazán elkötelezett, saját magán valóban segíteni akaró embereknek ad kölcsön, akiket előbb próba elé állít. Például egyik nap besétál majd hozzánk egy nő, akinek a kezei közül mindig elfolyt a pénz, az uzsorások üldözik. Shun ad neki egy nagyobb összeget és azt mondja neki, költse el bátran, amire akarja. Persze ki kell figyelnünk, mihez kezd ezzel az összeggel a hölgy, aki végül nem költi el felelőtlenül a pénzt, így már fogjuk tudni, megadhatjuk neki a kért összeget. Ezek alapján leszűrhetitek, hogy a rendőrséggel gyakran hadilábon álló Shun azért egy alapvetően egy pozitív, jó szándékú karakter. A bonyodalmak ott kezdődnek, mikor a játék négy fejezetét egyébként összefogó titokzatos, magát csak Lily-nek nevező fiatal nővel összehozza őt a sors, de ebből nem szeretnék többet lelőni...

Magát a játékot a már jól ismert Kamurocho nevű szórakozó negyedben kezdjük majd, melyet tokiói Kabukicho-ról mintáztak meg. A legnagyobb változással akkor fogunk szembesülni, mikor lesétálunk az aluljáróba. Igen, végre kibővült a virtuális játszótér: végigsétálhatunk a földalatti parkolókon és a bevásárló utcácskán is, de akár a háztetőkre is felmerészkedhetünk a megadott feljárókon. Betanító mód gyanánt, a fejük felett kék ikonnal sétáló NPC-k fognak instrukciókkal ellátni minket, amit gondolva a kezdő játékosokra is, egy kicsit kevésnek éreztem, de semmi pánik: hamar bele lehet jönni a kezelés mikéntjébe.
A zöld ikonnal megjelölt karakterektől mellékküldetéseket vehetünk majd fel, amikért tapasztalati pontokat kapunk, szintlépéskor pedig három tulajdonságpont lesz a jutalmunk. Ezeket az átdolgozott menük közt (ahol a térkép mellett ellenőrizhetjük a tárgylistánkat, fegyvert és páncélt vehetünk fel) oszthatjuk el majd úgy a megadott képzettség listából böngészve, hogy a kezdeti felvehető tulajdonságok 1-1 pontot igényelnek, azokért pedig, amelyek jobb és újabb ütéskombókat adnak, értelemszerűen több, akár 3-4 pontot is kell majd „fizetni”.

Ha már a verekedésről esett szó, az utcákon járva gyakran fogunk bunyózni. A töltés nélküli átmenettel kezdődő harcok úgy zajlanak, hogy a járókelők arénaként körbefogják azt a területet, ahol belénk kötöttek. Érdemes megfigyelni egyébként a bámészkodókat, mikor a sorfaluk fele közeledünk, el is kezdenek hátrálni rögvest. A fejlesztők úgy tűnik meghallgatták a kéréseinket, mert az általában nagy túlerő ellen vívott látványos összecsapásokban sokat javult az irányítás: könnyebb ráállni adott ellenfélre, gördülékenyebb az egész, és számos tereptárgyat tudunk majd felvenni a harchoz, legyen az egy pajszer, vagy egy bicikli. Az animációk továbbra is nagyon látványosak, kezdve a főszereplők mozgásától a harcok során kivitelezhető HEAT támadásokig, melyeket a Háromszög megnyomásával tudunk „ellőni”, mikor egy adott mutató az ütéseink nyomán betelik. További speciális támadásokat az utcákat járva is elleshetünk különösebbnél különösebb figuráktól, gombnyomogatós minijáték keretében.

A HEAT támadásokhoz és életerőnk feltöltéséhez használhatunk különféle gyógyitalokat, mint a szerepjátékokban. Ezeket a boltokban tudjuk megvenni, melyek kínálata már-már zavarba ejtő: a Famitsu és Shounen Jump magazinoktól kezdve a bárokban megvásárolható italokon keresztül szinte bármit megvehetünk. Lesz olyan tárgy, aminek a fegyverek készítésében és fejlesztésében lesz szerepe, de egy doboz tejjel például egy macskákhoz kapcsolódó mellékküldetést teljesíthetünk nem kevesebb, mint 50000 jenért. Ennyi pénzzel pedig már lehet mit kezdeni. Elmehetünk akár egy karaoke duettre a partnerünkkel, vagy beülhetünk mondjuk a szerencsejáték barlangba is. Rengeteg dologgal elüthetjük az időt, de a főbb szereplők mindegyikéhez kapcsolódik egy specifikus mini játék is.
Shunnál ez a hostess klubok menedzselése lesz. Ehhez először az utcán le kell szólítanunk egy lányt, akit a szárnyaink alá vehetünk. Vásárolhatunk neki ruhát, felruházhatjuk ékszerekkel, sőt még a műkörmének mintáját is megválaszthatjuk, mindezt persze azért, hogy a vendégek szórakoztatásával – akik közé mi is beülhetünk egy másik klubban – minél nagyobb bevételre tegyünk szert. Szóval amellett, hogy Shun valóban eredeti karakter, a kezdeti 10-12 óra, amivel bevezet minket ebbe a megkapó világba, rendkívül szórakoztató is egyben.
A játék második fejezetének főhőse Taiga Saejima lesz. Ő 25 évet ült, mert a családok közti háborúban hidegvérrel lemészárolt 18 embert. A halálsoron várja kivégzését, mikor is 2010-ben átszállítják egy másik börtönbe, innen kell megszöknünk. Saejima egy drabális figura, nagytermetű és korát meghazudtoló módon fürge is. Ő is természetesen másként harcol, mint a többiek, mert elsősorban inkább az öklével dönti el a szitukat, mint mondjuk fegyverekkel. Miután eljutunk Kamurocho-ba, hogy kiderítsük, mi áll régi jakuza családunk bukásának hátterében, sok régi karakterrel fogunk összefutni, de nem feltétlenül a vigalmi negyed utcáin. Saejima ugyanis körözött személy, vele a csatornákban és a háztetőkön kell átevickélnünk a veszélyesebbnél veszélyesebb üldözéseket, sokszor lélekszakadva menekülve a rend talán nem is annyira éber őrei elől. A hozzá kapcsolódó mellékszál egy harcművészeti klub igazgatása lesz, a fő sztori felgöngyölítése mellett.

Az utolsó előtti részben – kb. 25 óra játékidő elteltével, csak hogy érzékeltessem a Yakuza 4 tartalmasságát – a tokiói kapitányság alacsony, Masayoshi Tanimura nevű detektívjével kereshetjük a magát Lily-nek nevező nőt, mely elvezet majd a végkifejlethez.
Érdekes személyiség ez a Masayoshi! A harcban elsősorban agilitását kihasználva, a judóra jellemző mozdulatokkal dobálja ellenfeleit, valamint gyorsan hajol el az ütések elől. Másik fő erőssége, hogy beszél kínaiul, így vele eljuthatunk egy korábban lezárt városrészbe, szóval a játék végére is marad felfedeznivaló. Nyomozónk nem veti meg kitoloncolás rémével fenyegetett illegális bevándorlók megzsarolását sem, de az így megszerzett pénzt mások megsegítésére fordítja. Az ő kommandírozása is új arcát mutatja meg a tokiói éjszakáknak, mert kollégáival beszélve és a rádióforgalmat figyelve bűneseteket oldhatunk meg.

A teljes kép végül Kazumával játszva áll majd össze, nála futnak végül össze a vonalak. A játék vége is számos meglepetéssel vár, ebből viszont tényleg nem szeretnék elmondani semmit, csak annyit, hogy hét bandát számolhatunk fel Kiryu-val, aki még egy utolsó (?) kaland erejéig visszatér, hogy rendet tegyen. Nem mindennapi dolog lesz majd magával Dojima Sárkányával átélni a minden szempontból kielégítő végkifejletet, azt garantálom!
A program szavatosságát tekintve még az eddigi részekhez képest is jóval túltettek magukon a fejlesztők. Mindenekelőtt újra megkapjuk a már említett hostess-klubok látogatásának a lehetőségét (ami az előző részből, pontosabban annak nyugati verziójából kimaradt), és az eddigi epizódokból megismert minijátékok garmadája is mind visszaköszön, mint pl. a mahjong vagy a Club SEGA konzoljai. Unalmas perceinkben elmehetünk csomagmegőrző kulcsokat keresni, amiben már egy új eszköz is a segítségünkre lesz, amely jelez, ha egynek a közelében vagyunk. A videobemutatóban is látható fürdőzés utáni, csinos hölgy társaságában eltöltött pingpong csörtével is elüthetjük az időnket, nem beszélve a szerencsejáték barlangokról, és a számos mellékküldetésről is, melyek felfedezését rátok bízom. Számokban ez azt jelenti, hogy 20% beszélgetés mellett a harcok és a felfedezés aránya nagyjából további 40-40%-ot tesz ki, órákban mérve pedig a négy főhőssel egyenként is bőven 10 óra felett van a játékidő, különösen akkor, ha szakítunk időt az opcionális feladatok elvégzésére is. Így összességében minimum 30, maximum kb. 60-80 óra rakható a játékba, de a felső határ igazából a csillagos ég, mert utólag visszatérhetünk még az elmaradt küldetések teljesítéséhez.

Egyedüli kritika a Yakuza 4-et a kor igényeinek csak részben megfelelően kidolgozott grafikája miatt érheti. Először is, ha messziről ránézünk a játékra, minden rendben levőnek tűnhet. A Cyberware által tervezett modellek által benépesített, és a Magical V-engine segítségével életre keltett átvezető videók egész egyszerűen frenetikusan néznek ki! A város utcáin rengeteg embert látni, akik mind egyedien festenek, az üzletekben pedig a címkéjük alapján be lehet azonosítani az árukat; én ilyen aprólékosságot videojátékban még nem tapasztaltam. Viszont közelebbről szemügyre véve a dolgokat, teszem azt egy-egy falat borító textúrát homályosnak találhattok, pár figura pedig szemtől szemben állva vele, bizony nem fest túl szépen. Ennek a kettősségnek az lehet az oka szerintem, hogy kompromisszumot kellett kötnie a grafikusoknak: mivel a háztetőkön száradó ruháktól kezdve, az üzletek kirakatán át, a csatornákban szaladó patkányokig tényleg minden a lehető legrészletesebben ki van dolgozva, a korosodó grafikai motor korlátait figyelembe kellett venni, ezért nem tündökölhet minden úgy, ahogy kellene. Azért még így is látni, hogy történtek fejlesztések, pl. a játék elején az esőáztatta utcák valós idejű tükröződése lenyűgöző, de a folytatásban már úgy vélem nagyobb mértékű változtatásra lesz majd szükség ezen a téren.
Ami az audio részt illeti, kizárólag japán hangsáv található a korongon, angol felirattal. Az eddigi kizárólagos főszereplő, Kazuma (eredeti hangja Takaya Kuroda) jellegzetes orgánumát már csukott szemmel is felismerném, szóval a korábbi részek munkálataiban részt vett, neves és tapasztalt szinkronszínészek mind visszatértek a már jól ismert karakterek szerepében (a teljesség igénye nélkül: Daigo Dojima, Goro Majima, Haruka), valamint az új hősöket megszemélyesítő seyiuu-k is nagy beleéléssel mondták fel a szövegüket. Kifejezetten tetszett, hogy nem hanyagolták el a játéknak ezen részét, figyelembe véve azt, hogy a szigetországban nagyra becsülik a szinkronszínészek munkáját. Hasonló körültekintéssel készültek a zenei betétek is (a főcímdalt a Zeebra nevű hip-hop banda alkotta meg, a címe Butterfly City), melyek harc közben dinamikusa változó, adrenalin pumpáló ütemeit a város „békés” felfedezése mellett jazzes beütéssel tarkított dallamok gazdagítják, s ezek igen jól megférnek egymás mellet. Sőt, az adott helyre illő számok alkalmazása sem kerülte el a készítők figyelmét, pl. a topless bárban elektronikus zenére kelletik magukat az ifjú hölgyek.
A Yakuza 4 az a játék, amelyért – képletesen szólva – nem csak, hogy a kisujjam vágnám le, de a fél karomat is bármikor odaadnám! Egészen elképesztő, mennyi mindent lehet benne csinálni, különösen azt szem előtt tartva, hogy alapvetően „csak” egy akciójátékról van szó, amit RPG elemekkel tűzdeltek tele. A sorozat eddigi rajongóinak feltétlenül ajánlom az új epizódot, akik pedig most vágnának bele, azoknak a kezdés egy kicsit nehéz lehet, mert túl sok infó zúdul a játékosra, és a betanító mód szinte csak mutatóba van jelen, emiatt kell pár óra, mire a játékmenet minden aspektusát el tudjátok sajátítani.
A korábbi részekhez hasonlóan most sem lehet igazán bekategorizálni a szoftvert: alapjában véve egy igazi alvilág-szimulátor, óriási bejárható területtel, betekintést engedve Japán leghírhedtebb szórakozó negyedének a szívébe, ahol a holdfényben fürdő tiszta utcák nyüzsgésétől szinte lehetetlen elválasztani a neonfényes sikátorok félhomályában zajló kétes eseményeket. Egy szó, mint száz: a Yakuza 4 nálam simán év játéka esélyes program, mert a sztori lebilincselő, az újonnan megismert, gazdag személyiséggel felruházott főszereplőkkel eltöltött több tíz óra pedig olyan egyedülálló élményekkel gazdagított, amit senkinek sem szabad kihagynia!

Végül kérem, tekintsétek meg a Yakuza 4-hez készített videobemutatókat is:
Yakuza 4 PSC ismertető 1/5
Yakuza 4 PSC ismertető 2/5
Yakuza 4 PSC ismertető 3/5
Yakuza 4 PSC ismertető 4/5
Yakuza 4 PSC ismertető 5/5

(A Yakuza 4-et partnerünktől, a PlayON.hu-tól kaptuk meg tesztelésre. Nagyon jót játszottunk vele, köszönjük! Megvásárolható támogatóink üzleteiben - bennerek a lap tetején, kattints!)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 2 oldal
‹‹  ‹  1  2    ››
59. Repeat  PlayStation.Community tag
2013.10.24. 11:21:23
LV1
Nálam a Yakuza sorozat jobb mint a GTA-k, vagy a Saints row játékok. Nálam is kötelező darab a Yakuza 4! :) :D
58. sayainbarni  PlayStation.Community tag
2011.10.15. 18:29:15
LV2
Jónak tünik,bekéne szerezne,így karácsony közeledtével jót szórakoznák vele!
2011.05.10. 23:37:08
LV1
Jó lett a teszt (mint mindig). Sajnos még a harmadikat sem kezdtem el idő hiányában, de utána erre is sort kerítek.

Amúgy: töménytelen a kóla, amiben nincs rum.
56. Rewmac  PlayStation.Community tag
2011.05.10. 19:02:19
LV1
Pofásabb mint a GTA-k és sokkal hangulatosabb is már amennyit én láttam belőle az a pár óra. De szerintem kicsit túlságosan "családi" lett az előső két részhez képest. Legalábbis számomra, ettől még tuti beszerzés lesz.
55. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2011.05.08. 20:50:29
LV28
Én eddig nem igazán ismertem a Yakuza világát, de ez a teszt meghozta az étvágyamat.
54. Rob
2011.05.05. 17:46:23
LV1
Ahogy Martin mondja nálam is ugyan ez a helyzet... A 3 as rész még FULL Japánul is megvan...
53. Pr3no
2011.05.05. 14:01:29
LV1
Válasz 51. Kenshinxxx üzenetére:
Gamecity-s nyeremenyjatekon megnyertem, szoval nem kell megrendelni :)
Csak gondoltam, hogyha olyan, mint a demo, akkor ki sem probalom, rogton adom el, de akkor mar tenyleg megjott a kedvem, es vegigviszem majd parszor.
2011.05.04. 21:55:18
LV1
Első napos vétel volt (thanks Platinum), nem is lett megbánva, akárcsak az eddigi részek. Valahol elismerésre méltó hogy a szinte évente megjelenő részek ellenére mindig tudnak annyi tartalmat beletenni és fejleszteni, ami egy három évente jövő stuffban is érdemszámba megy. Jogos az a 9 pont, akárcsak a grafikát illető kétarcúság is, mégha összhatását nézve még mindig feelinges, és ez számít.
"Snooping as usual I see~..."
51. Kenshinxxx  PlayStation.Community tag
2011.05.04. 20:06:45
LV4
Válasz 49. Pr3no üzenetére:
Iszonyatosan elbaltázták a demo-t, a játék igazi arcáról valójában nem mutat semmit sem - csak a verekedős részt.
Nem is értem, hogy a Sega ezt, hogy gondolhatta komolyan.
Ha tetszik a teszt alapján a játék -amivel mellesleg teljesen egyetértek-, akkor ne habozz, és rendeld meg a Platinumból mihamarább. ;)
your simple words just don't move me
50. Balee  Devil's Advocate
2011.05.04. 18:12:09
LV12
Válasz 48. Sakamoto_14 üzenetére:
Szintén, nekem holnap érkezik a játék. :)
49. Pr3no
2011.05.04. 17:17:14
LV1
Hello!

A kritika alapjan jo jateknak tunik, de a demoja viszont nem tetszett.
Az a kerdesem, hogy a bunyos reszek tenyleg annyibol allnak, hogy a negyzetet kell nyomogatni (mert a demoban is ez nem tetszet, de abban remenykedek, hogy a legrosszabb reszt raktak demonak)?
48. Sakamoto_14  A bölcs
2011.05.04. 14:07:21
LV20
Nem terveztem a játék megvásárlását, de hamarosan sikerül megszereznem. Remélem, élvezetes marad az előző részek ismerete nélkül is. A grafika pedig tényleg csúnyácska, meg kell majd szoknom.
47. G-men  PlayStation.Community tag
2011.05.03. 23:59:07
LV11
graf komolyan ótvar...
SicKLy SaVaGe
46. RCZ  PlayStation.Community tag
2011.05.03. 23:30:19
LV2
Átlagos grafika? Na jól van akkor...
45. Greg  PlayStation.Community tag
2011.05.03. 21:46:45
LV25
Le kell csapnom rá, ez lesz nekem a "Shenmue 3". ;)
LV426
44. Balee  Devil's Advocate
2011.05.03. 20:03:53
LV12
Válasz 43. EmThor üzenetére:
A videók még jobban meghozták hozzá a kedvem. :)
43. EmThor  PlayStation.Community tag
2011.05.03. 17:13:24
LV12
Válasz 41. Balee üzenetére:
Nem fogsz benne csalódni, nagyon jó játékot kívánok. És igazából zsákbamacska sem lesz, mert beletekinthettél a videókkal!
42. Lara  beauty junkie
2011.05.03. 16:14:58
LV26
Válasz 40. vintezis üzenetére:
másodszor okostojás, mert az első szó nem létezik.
41. Balee  Devil's Advocate
2011.05.03. 13:32:17
LV12
No elértétek: a teszt hatására megrendeltem a játékot. :D
40. vintezis  PlayStation.Community tag
2011.05.03. 11:59:09
LV3
Válasz 33. Lara üzenetére:
Először írtad jól...
PSN ID: vintezis-hun
39. Balee  Devil's Advocate
2011.05.03. 10:51:35
LV12
Most olvastam csak el a tesztet, ez alapján lenyügőző játék lehet, azonnal be kell szereznem. :)
38. Lara  beauty junkie
2011.05.03. 08:11:10
LV26
Válasz 36. EmThor üzenetére:
jó reggelt! :)

huha akkor lesznek itt történések. :D ez a kocsis dolog elég komoly, hogy így akarnak pénzt kicsikarni. :D
akkor valamilyen szinten a több szereplő kompenzálja azt a fajta zsúfoltságot amire gondoltam. de kazumával meg ugyanúgy "éveket" lehet bóklászni mint korábban. :D

köszönöm a választ.
37. vintezis  PlayStation.Community tag
2011.05.03. 06:54:53
LV3
Válasz 5. martin üzenetére:
Ez engem is érdekelne.
PSN ID: vintezis-hun
36. EmThor  PlayStation.Community tag
2011.05.03. 06:19:57
LV12
Válasz 32. Lara üzenetére:
Jó reggelt!
Örülök, hogy kérdezed. Igazából bennem úgy maradt meg, hogy 1-1 karakter hangsúlyosabb volt, de mindegyiket szerettem valamiért.

Shun bár kicsit erőltetetten teszi a jó cselekedeteket, mégis nagyon laza figura, fut a kihallgató detektív elől, aki megint be akarja vinni, szal jó.

Taiga-val a börtönös kezdés nagyon bejött (viszont ott a graf nagyon ronda volt, Hatrix: ezért lett csak átlagos, több helyen sok a homály, de az összkép igen megkapó!), a csatornás részek is hangulatosak voltak, különösen, mikor az öregnek kellett ásni az alagutat, az a mellékküldi tök jó volt! (és egy über kard járt érte, amivel a fejezetet záró 2 bossharcot "simán" letudtam)

Masayoshival ugye megnyílik a kínai negyed, meg a rádióforgalmazás figyelése is új légkört teremtett. Ő azért egy picit kilógott nekem.

Kazuma meg Kazuma! :D Heat move-ok utcai ellesésére nem is nagyon tértem ki. Nagyon jó játék, de borzasztó sok időt felemészt, mondjuk megéri, tehát óriási vétek kihagyni (mondom ezt félig a bizonytalankodóknak is).

Nagyon változatos tényleg, meg olvastam Shoko Tendo-tól egy hónapja a Jakuzák Holdja c. könyvet. Ő a 80-as években nőtt fel, és az apja jakuza volt. Simán lejön az ő könyvéből is -ahogy a játékból is-, hogy micsoda pökhendi, nagyzoló alakok ezek valójában.

Shun-hoz kapcsolódóan, meg az uzsorás, behajtós-csalós alvilági momentum is végre helyet kapott. Tavaly jelent meg itthon Kirino Natsuo-tól a Kín, szintén szó van benne a japán bűnözőkről, szerencsejátékosokról, stb. és olyan bizniszek mennek, hogy pl. az A csapat nekimegy a kocsidnak hátulról, hogy B csapat kocsijába belerohanj, majd az általad meglökött autóból kiszállnak, magukat kamuból fájlalva, hogy így csikarjanak ki pénzt tőled, mert mondjuk tudják h tartozol és nem futja biztosításra, de fizetsz, hogy ne vigyen be a rendőrség, mert a két csapat úgyis ellened vall.
35. barnoca  PlayStation.Community tag
2011.05.03. 02:24:53
LV18
Még a végén a 3. előtt ezt fogom elkezdeni.
Amiket írtok azok erre késztetnek.
34. HUN_hatrix  The Saboteur
2011.05.03. 00:47:39
LV29
Azt kívánom minden játéknak ilyen "átlagos" külsővel rendelkezzen.
PSN ID: HUN_hatrixx ... Nincs hiszti! ;)
33. Lara  beauty junkie
2011.05.02. 22:51:01
LV26
32. Lara  beauty junkie
2011.05.02. 22:47:07
LV26
egyébként nem érezted úgy, hogy mire végigjátszottad addigra "elfelejtetted" szinte mi volt az elején?
mert a 3-nál én így voltam. mondjuk tény, hogy csak hétvégén játszottam. és csináltam is rendesen a mellékküldiket meg minden egyéb. de annyira töménytelen sok esemény volt a játékban, meg annyi mellékszál, feltámadás, lelkizés és olyan hosszú játékidő ugye, hogy a végén kajak elfejtettem hogy indult, kik voltak az elején. pedig eskü így még nem jártam játékkal.

a 4-ben is benne van ez a fajta zsúfoltság? vagy te nem érezted így?
31. Feles  Feles
2011.05.02. 21:47:26
LV14
Válasz 29. EmThor üzenetére:
Akkor jedi vagyok! :O
Feles
30. Feles  Feles
2011.05.02. 20:43:02
LV14
Válasz 28. D4XZ üzenetére:
Hmmm...ez tetszik. ;) Thx.
Feles
29. EmThor  PlayStation.Community tag
2011.05.02. 20:07:08
LV12
Válasz 18. persuid üzenetére:
Köszönöm szépen! Nagyon tartalmas játék, ami nem indokolná még ugye, hogy "kilóra" megéri megvenni, de láthatjátok/olvashatjátok: ez egy szelet Japán, annak is legizgalmasabb részéből. Nagyon sok időt el tud venni az ember amúgy is kevés szabadidejéből, erre figyeljetek :)

#12 Feles: Igen, így van, ezért!
28. D4XZ
2011.05.02. 20:02:47
LV1
Válasz 26. Feles üzenetére:
Nekem ez volt az első rész a szériában és teljesen tiszta volt a történet. Meg ugye van egy külön menüpont a főmenüben ami az előző részek történéseit összefoglalja (amit én nem néztem meg mert szemétláda vagyok), ha nagyon tájékozott akarsz lenni és kell a bronztrophy.
27. william  PlayStation.Community tag
2011.05.02. 19:41:57
LV1
És a teszt nagyon jó, köszönjük!
PSN ID : willi_hun
26. Feles  Feles
2011.05.02. 19:40:54
LV14
Válasz 23. ufonauta üzenetére:
Majd talán egyszer megveszem... Kellenek ehhez az előző részek is, nem?
Feles
25. william  PlayStation.Community tag
2011.05.02. 19:35:46
LV1
Az utóbbi időben semmi kedvem nem volt semmivel játszani. Ezt a szériát imádom megvettem a soron következő 4ik részt és visszatért a kedvem. Minden pénzt megér!
PSN ID : willi_hun
24. Kenshinxxx  PlayStation.Community tag
2011.05.02. 19:21:56
LV4
Csupán annyit mondanék, hogy pontosan 4 hete pörög nálam a játék, idáig 108 órát tettem bele (ma fejezem be, micsoda véletlen). Mondhatni fanatikusa lettem ez idő alatt.
Ez a legjobb rész eddig, legalábbis számomra. Remélem kicsit felpörög a topikja a teszt hatására.
your simple words just don't move me
23. ufonauta  PlayStation.Community tag
2011.05.02. 19:10:39
LV15
Válasz 21. Feles üzenetére:
Igen úgy is írhattam volna hogy ritkaság hogy tetszik egy olyan játék ami nem fps :D
22. D4XZ
2011.05.02. 18:55:56
LV1
eszméletlen élmény volt játszani vele. akiyama for president.
21. Feles  Feles
2011.05.02. 18:52:43
LV14
Válasz 15. ufonauta üzenetére:
Valami, ami nem FPS? XD
Feles
20. Kyo  Szerkesztő / Admin
2011.05.02. 18:52:03
LV16
Köszi szépen!
Akiyama nagyon nagy arc. :D
2011.05.02. 18:00:58
LV21
Ha olcsóbb lesz akkor nekiugrok és kipróbálom :)
Ez a teszt nagyon meghozta a kedvem :)
18. persuid  PlayStation.Community tag
2011.05.02. 17:59:33
LV3
Kiváló lett a teszt!
Ilyen tartalmas játékhoz még sosem volt szerencsém,pedig én ugye a JRPG-k felől érkeztem meg ehhez a szériához,ott pedig rengeteg mély,tartalmas játékkal találkoztam már.
Itt ugyanúgy megtalálja a számításait az akciójátékok kedvelője,mint a JRPG rajongó.
Én már premium adventure módban játszom(végigvittem a játékot),rengeteg tennivaló van még.
Jellemző hogy szombaton hajnali fél 2-ig csak mahjongoltam a Yakuza 4-ben...
Ja,és a minijátékok(több mint 20!) annyira kidolgozottak,hogy akár önálló játékként is megállnák a helyüket.

Még valami:akiket zavart(mint engem) a rengeteg kivágott rész a 3-ban,most minden itt van,egyetlen minigame kivételével(Answer&Answer-japán kvízjáték szimulátor).

Ahogy hunlogi írta,nyugodtan lehet kezdeni ezzel a résszel a sorozatot!

Emthor,köszi mégegyszer a remek tesztet!!!
Anri,you are the breast...I mean the best
17. Kleinedanke  A hobbit
2011.05.02. 17:52:28
LV4
Egyik rész sincs meg, de szerintem nem is lesz.
PSN ID: jetiii_HUN
16. Balee  Devil's Advocate
2011.05.02. 17:49:54
LV12
Erősen esélyes, hogy a közeljövőben beszerzem.
15. ufonauta  PlayStation.Community tag
2011.05.02. 16:49:06
LV15
Válasz 7. Feles üzenetére:
Nekem elhiheted nem rossz ez a játék , pedig tudod milyen ritkaság hogy tetszik nekem egy játék .
14. Lara  beauty junkie
2011.05.02. 16:43:01
LV26
jó volt olvasni. jó kis teszt lett.
örülök, hogy elolvastam, mert nagyon meghozta a játékhoz a kedvemet.
fél füllel amiket hallottam kritikákat, hogy valami nem okés meg nem annyira jó... úgy látszik alaptalanok voltak. nem is értem miért hagytam magam becsapni. gondolom a grafikán lovagoltak csak. :D

egyébként az előző rész is olyan szépen lett kidolgozva szerintem hogyha csak annál picit kevesebb, akkor sem halunk bele.
neki is fogok állni a játéknak. 3. rész veszett hosszú volt. felkészülök rá, hogy ezt überelték akkor. :D
a kis újítások meg tetszenek /hostess klubbok és hasonlók/.
mondjuk a 3-ban is látogattam azért szépen a s.bárokat a táncos néniket csekkolni. :D
13. kris8360  PlayStation.Community tag
2011.05.02. 15:31:51
LV5
あなたは、Google翻訳を使用することができます!
12. Feles  Feles
2011.05.02. 13:51:40
LV14
Válasz 11. kris8360 üzenetére:
Mert korábbi a videó(k)nál volt néhány gyík, akik csak beszólogatni tudtak...
Feles
11. kris8360  PlayStation.Community tag
2011.05.02. 13:39:40
LV5
A kommenteket miért tiltod le az összes videódnál?
10. barnoca  PlayStation.Community tag
2011.05.02. 13:08:32
LV18
Most hozták az imént a legnagyobb meglepetésemre.
Még a 3. részt se kezdtem el.
1 / 2 oldal
‹‹  ‹  1  2    ››
YAKUZA 4
SEGA
Látványosság:
Átlagos
Játszhatóság:
Kiemelkedő
Szavatosság:
Kiemelkedő
Zene / Hang:
Kiemelkedő
Hangulat:
Kiemelkedő
9/10
Pozitívum
Az új főszereplők kivétel nélkül nagyon eredeti figurák, élvezet velük felfedezni az átformált várost, ahol számos tennivaló vár. Sokat javítottak a kezelhetőségen is.
Negatívum
A grafikán azért volna még mit csiszolni

MARTIN BELESZÓL
Megvéve, mint a korábbi epizódok. Egy percig sem gondolkodtam rajta, hogy akarom-e ezt a játékot - a PlayStation exkluzív Yakuza széria számomra kötelező tananyag!