PlayStation.Community

2011.04.29. 12:27 Játékteszt
33 hozzászólás
Szerző: HTB
Értékeld a cikket!
Egy leütött magas labda története.

Ken Park teniszes-maszturbálós nagyjelenete megvan? Nos, a Top Spin 4-et nyüstölve én is csurranás-közeli állapotba kerültem, mert a 2K Czech stúdió új sportjátékával eltöltött órákban volt körömrágás, izgalom, feszültség – egyedül a végjáték sikerült picit nyögvenyelősre, de az odáig vezető út sok-sok óra szórakozást biztosított a számomra.
Ami engem illet, magam is profi mívelője voltam a tenisznek 3 éven keresztül (ejtsd: az ősök beközölték, ha nem sportolok, nincs gépbővítés – fiatalság bolo… kockaság), és mindig is azon a véleményen voltam, hogy a tenisz tipikusan az a sport, amit jobb játszani, mint nézni. Nos, a Top Spin negyedik része egy köztes megoldást kínál, a TV előtt zombulva is lehet teniszkönyököd – a vad gamepad-nyomogatástól.

Érdekes, ámde a játék szempontjából lényegtelen információ: a tenisz francia eredetű sport; a csigazabálók azt kajabálták egymásnak, hogy „Tenez!”, azaz „fogjad”, ennek az angolosított kiejtése vezetett a ma is használatos tenisz elnevezéshez. A 40-40-es állások angol elnevezése a „deux”, azaz a kettő francia megfelelője, de a mindig különcködő gallok az „égalité” kifejezést használják – a Top Spin 4 hű ehhez, a Roland Garroson az utóbbit használja a bíró, ami igen hangulatos. A nulla pont elnevezése „love”, melynek a különféle nemes érzelmekhez köze semmi, ez a l’oeuf szóból származik.A játék egy pofás intróval startol el: napjaink legendái ütögetnek a pályán, majd hirtelen hopp, és máris a FIFA sorozat Arénájához hasonlóan egy labdaadogató gép előtt találjuk magunkat.
Első indítás után a játék nemesen felajánlja az amúgy az alapok elsajátításához nélkülözhetetlen Akadémia végigküzdését. A szórakoztató feladatok teljesítése során megtanulhatjuk az alap ütésfajtákat (nyomhatod pontosan, izomból, illetve nyesheted, ha meg végképp nem megy, cseszheted). Már itt szembetűnt, hogy az ütéseknél az időzítés kiemelten fontos. Nem mindegy, hogy mikor engeded el/nyomod meg a gombot.

A játék kétfajta ütést tart számon: ha hosszan tartod lenyomva a gombot, majd engeded el azt, erős, de kevésbé pontos ütés lesz a jutalmad (Power Shot), míg ha csak egy pillanatra nyomod le az adott ütéshez tartozó billentyűt, egy gyengébb, de pontos ütést fog karaktered kivitelezni (Control Shot). Az időzítés kulcsfontosságú szerephez jutott: ha túl korai az ütésed, az normál ütésnek számít, de ha túl későn reagálsz, pontatlan és gyenge lesz a labdajátékod; meg kell találni az optimális pillanatot, hogy jól, vagy tökéletesen kivitelezetten (Good/Perfect) juttasd el a labdát a pálya kívánt pontjára.
Érdemes még szólni az alányesésről: kockázatos, de látványos technika ez, a precizitás itt aztán végképp létfontosságú, ha megtanulod hidegvérrel használni ezt a metódust, a legelfuseráltabb helyzeteket is a magad javára fordíthatod.
Szerváknál három fokozaton át tökéletesítheted technikánkat: ha csak egy pillanatra nyomod le az ütést, egy amolyan amatőrökre jellemző szervával nyitod a menetet. Ha hosszabban tartod lenyomva a gombot és pont a megfelelő pillanatban engeded azt el, egész jó kezdeted lesz, a legprofibb megoldás azonban a jobb analóg karra épül, ezzel kell leimitálnod a labda feldobását, majd leütését.
Megtanulhatod továbbá a játék által számon tartott három archetípus közti különbséget, ők a:

Base Line Defender: Hosszas ütögetés során fárasztják ki és kényszerítik ellenfelüket hibázásra, teszik mindezt az alapvonal közeléből.
Base Line Attacker: Az előző típus agresszívabb variánsa.
Volley Player: Az igazi fenegyerekek, félelmet nem ismerve a háló előtt szambázva őrjítik meg opponenseiket.
Az alapok elsajátítása után érdemes fejest vetni a játék legtartalmasabb és legjobban sikerült módjába, a karrierbe.
Mint minden aspiráns teniszcsillagnak, először nekünk is meg kell születni. A karakterkreáció során megadhatjuk leendő sztárunk nemét, magasságát, bőrszínét, arcát, stb., de egészen olyan apróságokba is belemehetünk, hogy milyen ütések után nyögjön nagyot hősünk, összpontosítva vagy idegbetegen gesztikuláljon, milyen legyen a szerva animációja, jobb vagy balkezes legyen – mélyre sikerült a játékosgenerálás, mindenki elkészítheti virtuális mását.

Illik fokozatot is választani, én a két legnehezebbet ajánlom. Picit előre fogok rohanni, de muszáj megindokolnom, hogy miért, illetve egyúttal rávilágítani a játék legnagyobb hibájára. Mire a cuccban elérünk odáig, hogy egyetlen s legfőbb célunk az, hogy a sportág alfája és omegájaként hivatkozzanak ránk, maximális szintre (20) felhúzott karinknak, tökélyre fejlesztett stílusunknak köszönhetően a kisujjunkból szopjuk ki a jobbnál-jobb ütéseket, s az addigi kihívás elvész, minden egy sablonokra és sémákra lebontható, quasi automatizált gombnyomkodás lesz. Hiába volt nagy flash legelőször legyőzni Nadalt vagy Federert, az x-edik alkalomra már rutinmunka lesz: szervával elküldöd balra, s amíg keresi az egyensúlyát, egy pontos jobbra tartó lövéssel kivégzed szerencsétlent. Amennyire élveztem a játszva tanulás mechanikáját a karrier kétharmadáig, a végére annyira kifulladt a játék. Akadt ugyan egy-két konkurensem, aki ha meg nem is izzasztott, de kizökkentett a robot létből, de a kezdeti, zöldfülűként átélt izgalmak már nem ismétlődtek meg.
Utaltam a szintezésre, a Top Spin 4-ben ez úgy zajlik, hogy a végigjátszott meccsek után teljesítményünktől függően tapasztalati pontokkal gazdagodunk, bizonyos elért xp után pedig választatunk a fentebb már részletezett három út egyikéből, képességeink (ütéseink ereje, pontossága, kitartásunk, szervánk, egyenesünk és fonákunk, stb.) pedig ennek függvényében nő. Ezen a formulán csavar egyet az edzők jelenléte: szintünktől függően egyre több tréner jelentkezik be értünk (bronz, ezüst és arany képesítésűek lehetnek, nyilván minél fényesebben csillog az érme nevük mellett, annál hatékonyabbak). Mestereink különféle abszolválandó feladatokkal látnak el minket, a teljesség igénye nélkül, íme néhány példa: x jó vagy tökéletes időzítésű ütés kivitelezése, x hálóhoz közeli ütés, ellenfél hibázásra kényszerítése meghatározott alkalommal. Ezek teljesítésével nyílnak meg passzív képességeik, melyek növelik statjainkat, illetve különféle előnyökhöz juttatják játékosunkat. Szintén a teljesség igénye nélkül: minél tovább tart az adogatás, annál pontosabbak lesznek ütéseink, nyesett ütéseink épp hogy a háló felett repülnek át, ezért nehezebb visszaütni azokat, szerváink bivalyerősek lesznek, et cetera…

Hogyan zajlik maga a karrier? Havi kétszer lesz lehetőségünk bizonyítani. Először is választhatunk egy gyakorló meccs vagy ún. Special Event között. Az előbbi nem szorul magyarázatra, az utóbbi viszont már érdekesebb. Eleinte csak kisebb meghívások, erősítő gyakorlatok teljesítésére lesz módunk egy szöveges ablak keretében, később azonban a tettek mezejére léphetünk. Szponzoraink legjobbjaival mérhetjük össze tudásunkat, páros meccseken vehetünk részt, illetve Dream Matchek keretében mérhetjük össze tudásunkat a (közel)múlt nagyjaival. Licencelt sztárokra tessenek gondolni: Björn „Ice” Borg, „Pistol” Pete Sampras, Ivan a „rettegett” Lendl, vagy éppen Boris „felcsinállak” Becker. Miután bezsebeltük az xp-, illetve rajongó-tömegeket, jöhet az igazi kihívás: először csak kisebb tornákon bizonyíthatjuk rátermettségünket, majd pedig jöhetnek a mester és all-star tornák (a licencelt tornák között szerepel pl. a Roland Garros, a US Open vagy az Australian Open, de ott van a BNP Baritas Open és Masters is).

Sajnos az online multiplayerrel nem tudtam játszani „hála” a PSN aktuális vergődésének, de egy tournament lobbyt képzeljetek el, tétre menő és tétre nem menő meccsekkel, online bajnoksággal, online győzelmekhez kötött trófeákkal, ilyenekkel.
Offline módban, egy képernyőn multizni a 2-4 player számára hatalmas móka, ami csak hatványozódik azáltal, hogy milyen szinten tudjátok űzni a virtuális teniszt. A hosszú, izgalmas, egymást szívató labdamenetek 1 vs. 1 és 2 vs. 2 felállásban is az egekig tornázzák a játékélményt, bár észrevehető, hogy a "lenti" térfélen sokkal jobban lehet érvényesülni, mint a "fentin".
Grafikai megvalósítás terén is odatették magukat a csehek: a hasonló játékok tömegbetegsége, a rusnya közönség ugyan itt is tiszteletét teszi, de a játékosok gyönyörűen vannak leanimálva, arcmimikájuk életszerű, apró gesztusaik a meccs közben adják a tenisz-feelinget, idegességükben a földhöz vagdossák az ütőt, cinikusan megtapsolják ellenfelüket, mosolyognak, grimaszolnak, örülnek és szomorkodnak. Sajnos a meccs elei bevonulás animációja szinte végig egy-két variáns ismétlődése, ugyanez mondható el a meccs végi örömmámor vagy őrjöngés kapcsán is.
Ami szembetűnő volt még, hogy a játék hajlamos nagyon (naaaaaagyooooon!) sokat tölteni, viszont mentségére szóljon, hogy egyetlen egyszer nem fagyott le. A töltések közben duruzsoló zenék egy része telitalálat, néhányuk viszont sajnos fantáziátlan, és mennyiségük is gyatra lett: ugyan van indie-pop és elektronika is, de amennyit toltam a Top Spin 4-et, már fejből le tudnám kottázni az összeset, annyiszor hallottam őket.

Hiába fogy el némileg a játék kihívása a végéhez közeledve, az emberi hülyeség kiszámíthatatlanságát lebecsülni butaság lenne, a Top Spin 4 pedig a tonna megnyitható és licencelt márkájával, játékosával, brutál karriermódjával, szimuláció-közeli élményeivel mind a sport szerelmeseinek, mind a laikusoknak egy tökéletes választás, ajánlom szeretettel!

(Ezt a remek játékot támogatónk, a GameCity adta kölcsön tesztelésre. Köszönjük! A szoftver budapesti boltjukban, illetve webáruházukból megvásárolható, vagy akár cserélhető is. Említsd meg a PSC-t, ha náluk költöd a pénzed. Köszi!)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
33. Weapon25  PlayStation.Community tag
2013.12.17. 14:57:50
LV2
Ez a játék maga a tökély, megunhatatlan imádom nyomatni, nagyon jo.
@z impulzus függő
32. sayainbarni  PlayStation.Community tag
2011.07.09. 22:02:00
LV2
szerintem a virtua tennis 4 sokkal jobb,de lehet ezt is befogom szerezni!
2011.05.18. 15:05:44
LV1
2k szépen minden sportjátékban megelőzi a vetélytársait.
2011.05.17. 23:42:57
LV1
Válasz 28. Leon74 üzenetére:
Hello! Érdeklődnék hogy te tudsz-e onlin jétszani mert engem nem enged be egy party ba se :S választ előre is köszönöm :)
29. Balee  Devil's Advocate
2011.05.05. 09:10:19
LV12
Nagyon jó a teszt, meggyőzött arról, hogy egyszer érdemes lesz beszerezni a játékot. Bár először egy demót meg kéne nézni belőle.
28. Leon74  PlayStation.Community tag
2011.05.01. 18:54:28
LV1
Én move-val nyomom. Sztm sokkal nehezebb, mint kontrollerrel. Viszont élvezetesebb is, ettől közelebb jön a valós játékélmény. Ha érdekel én is írtam egy rövid tesztet, amiben volt a move-ról is szó.
http://playstationcommunity.hu/blog/26614
a VT4-re én is kíváncsi vagyok. De előbb jó lenne a demót leszedni, ha lesz PSN. Az viszont biztos arcadosabb lesz. De egy teniszrajongónak az is kötelező darab.
27. Zsolt  PlayStation.Community tag
2011.04.30. 16:22:05
LV11
És az online? Jah bocs. :))
26. Spongya  PlayStation.Community tag
2011.04.30. 15:29:53
LV7
Válasz 24. martin üzenetére:
Ez jó hír. Thx.
25. martin  Főszerkesztő
2011.04.30. 12:26:50
LV27
Válasz 21. Reenah üzenetére:
Szerintem ebben nincs igazad.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
24. martin  Főszerkesztő
2011.04.30. 12:26:15
LV27
Válasz 1. Spongya üzenetére:
Rövidesen pótoljuk, több játékot egyben bemutatunk.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
23. mexico
2011.04.29. 22:26:35
LV1
amúgy meg megunhatatlan föleg multiba...
"aztahétszentségesmajomfaszát"--Eric Cartman
22. mexico
2011.04.29. 22:25:14
LV1
PS2ön mennyit toltuk/toljuk albiba...nagy partikat szoktunk:D
"aztahétszentségesmajomfaszát"--Eric Cartman
21. Reenah
2011.04.29. 18:22:23
LV1
martin hozzászólásást nem értem, mivel a Top Spin 3 magasan jobb mint akármelyik Virtua Tennies, és talán bizonyos szemszögből nézve a Top Spin 4 et is üti sajnos.
Des vitrines infinies
2011.04.29. 18:03:37
LV21
Ehhez nem szeretem eléggé a sportot.
19. ALF22  Son of Liberty
2011.04.29. 17:12:03
LV26
Válasz 18. Ezio01 üzenetére:
a szavatossaga kiemelkedo
kivulrol nezve unalmas lehet, jatsza az ellenkezoje
18. Ezio01  PlayStation.Community tag
2011.04.29. 16:34:53
LV13
teniszes játékért soha nem adnék 11-12 ezret, bár ha jobban belegondolok kevesebbet sem, mert csak rövid távon szórakoztatna=hamar megunnám
17. Lotar  PlayStation.Community tag
2011.04.29. 15:18:19
LV18
Sztem jobb , mint a VT4 .
psn/sen id: pcpmate
16. Spongya  PlayStation.Community tag
2011.04.29. 14:42:46
LV7
Válasz 14. HTB üzenetére:
Azért egy Moveot talán lényegesen egyszerűbb tarhálni. : )
15. Spongya  PlayStation.Community tag
2011.04.29. 14:40:07
LV7
Válasz 10. ALF22 üzenetére:
1x kipróbáltam egy 5 perc erejéig a demot Move-val és a Racquet után fura volt a navival való mozgás. Ott ugye a játékos automatikusan fut a labdára, te meg csak ütsz a Move-val. A VT4-ben, ha jól olvastam lesz ilyen is olyan is, tehát te döntöd el h akarsz e a navival szaladgálni vagy nem. Asszem nekem a Movehoz az lesz a befutó.
14. HTB  Szerkesztő
2011.04.29. 14:38:43
LV6
Válasz 13. Spongya üzenetére:
Kene egy 3d tv is akkormar:b
Just another freak in the freak kingdom
13. Spongya  PlayStation.Community tag
2011.04.29. 14:33:11
LV7
Válasz 9. HTB üzenetére:
Valahogy kéne szereznetek egyet a támogatóktól a szerkesztőség részére, előbb utóbb szükség lesz rá.
2011.04.29. 14:25:18
LV4
Válasz 8. Spongya üzenetére:
Szerintem nekem is inkább az fekszik.
A Move-os rész nekem is hiányzott. :(
PSN ID: szeredia
11. Yokozuna  PlayStation.Community tag
2011.04.29. 14:16:31
LV6
jah kérem, én még csak most szereztem be a Virtua Tennis 3-at, szóval előbb azt kell végigvinnem, aztán jöhet ez a generáció...
"Csináltunk fényt. A végén már Unikumból."
10. ALF22  Son of Liberty
2011.04.29. 13:56:15
LV26
Válasz 8. Spongya üzenetére:
engem baromira zavart a VT4ben,hogy a játékos könnyedén tud forogni egy helyben mikor várja a labdát
vagyis nem jön át a dinamikus teniszjáték
Bulis teniszjátéknak meg ugyanígy jó a top spin4 is. (ha közel egyforma tudású a két játékos)
9. HTB  Szerkesztő
2011.04.29. 13:47:59
LV6
Válasz 1. Spongya üzenetére:
csóró vagyok, nincsen moveom=(
Just another freak in the freak kingdom
8. Spongya  PlayStation.Community tag
2011.04.29. 13:40:37
LV7
Válasz 4. ALF22 üzenetére:
Akkor nekem lehet, hogy a könnyedebb árkád VT4 lesz a befutó. A Racquet Sports az élvezhető volt a butított irányításával is, csak a graf elég gyengusz volt és szívesebben játszanék licenszelt teniszezőkkel mint azokkal a bugyuta figurákkal.
7. Pityi  PlayStation.Community tag
2011.04.29. 13:39:26
LV14
A cikk teljesen korrekt nekem is az egyik legnagyobb bajom a hosszú és sokszori töltési idő.
"nem olvasó vagy,hanem egy legalja troll" xD
6. Pityi  PlayStation.Community tag
2011.04.29. 13:38:30
LV14
Most ezt tolom szűk másfél hete, nekem nagyon bejön, persze a Top Spin első része megismételhetetlen etalon számomra, de a 2ik és a 3ik rész után kellemes felüdülés.

A virtua is várós aztán majd meglátjuk hosszútávon melyik lesz a bejövősebb.
"nem olvasó vagy,hanem egy legalja troll" xD
5. ALF22  Son of Liberty
2011.04.29. 13:34:34
LV26
nagyon jó a játék
csak ajánlani tudom én is

Közbe kijött a VT4 és sajnos közel sem kaptam vissza azt a hangulatot ami miatt dreamcasten beleszerettem.
Nálam a Top Spin4 jött,látott és győzött.
4. ALF22  Son of Liberty
2011.04.29. 13:32:09
LV26
Válasz 1. Spongya üzenetére:
én játszottam egy move-ossal és sajnos......eléggé egyirányba dölt a meccs
a joy irányába (lazán nyertem 6-0,ra kétszer is)

közel sem lehet annyira precízen variálni az ütést.
3. Spongya  PlayStation.Community tag
2011.04.29. 13:13:35
LV7
Válasz 2. REWEN87hu üzenetére:
Akinek nincs Move, vagy nem jött be neki egyértelmű hogy nem hiányolja, de akinek van és bejön szerintem igényelne egy ezzel kapcsolatos bekezdést. A Socom tesztben is kimaradt sajnos pedig ott is szerves részét képezi a játéknak a lehetőség.
A 3D-vel is szoktak foglalkozni itt a PSC-n, pedig szerintem jóval kevesebben élvezik 3D-ben a játékokat, mint amennyi Move van. Én szívesen olvasnék erről is a tesztekben, remélem nem gond. : )
2. REWEN87hu  PlayStation.Community tag
2011.04.29. 13:06:15
LV8
Válasz 1. Spongya üzenetére:
én ne mert nem jött be a MOVE a tesz jó és a játék is olcsó lesz akkor biztos be szerzem
PS3 ID: rewen87hu ps4 id: vsanya87
1. Spongya  PlayStation.Community tag
2011.04.29. 12:48:21
LV7
Nagyon hiányolom a tesztből a Move irányítás boncolgatását. Amúgy jó lett, de ezt valahogy minden Move játékos tesztben elkövetitek. : (
Én pl. szeretnék majd egy tennis-es játékot ami tudja a Move-ot, de az alapján döntenék, hogy melyiket élvezetesebb a Move-val játszani és pont ez nem derül ki sajnos.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
TOP SPIN 4
2K Sports
Látványosság:
Játszhatóság:
Szavatosság:
Kiemelkedő
Zene / Hang:
Hangulat:
Kiemelkedő
8/10
Pozitívum
Tartalmas karrier mód, apró részletekig menően testre szabható karakter, licencelt játékosok és márkák armadája
Negatívum
A végére sajnos kiismerhető és kiszámítható lesz, sokat tölt, kevés fajta és repetitív átkötő jelenet a meccsek elején és után

MARTIN BELESZÓL
Idén van először, hogy a TS4-gyel a széria végre utolérte, sőt talán meg is előzte a Virtua Tennis-t. A karrier mód és a többi kiváló opció kismillió megnyitható extrája kiemelkedő szavatosságot biztosít. A kezelés, bár összetettebb, mint a VT4-ben, de még egy amatőr számára is kiismerhető. Én eddig letojtam a teniszes játékokat, viszont ezzel zúztam offline multiban, ami annyira megtetszett, hogy meg is veszem a szoftvert! Ezt most NAGYON eltalálták a 2K-nál, igazi minőségi game lett belőle.