PlayStation.Community

2011.04.06. 12:15 Kedvcsináló
54 hozzászólás
Szerző: Petunia
Értékeld a cikket!
Meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt.

„When I started out I never knew it was starting”

Lara Croft hívei 2011-ről semmiképpen nem arra asszociálnak, hogy már csak egy év van hátra a legújabb hollywoodi trendek által prognosztizált világvégéig, hanem hogy a Guinness Világrekordok Könyve által az eddigi legnépszerűbb nőnemű videojáték-karakternek kikiáltott hölgy kalandjait elbeszélő sorozat immáron 15. életévét ünnepelheti. A Tomb Raider sorozat klasszikus részeinek számító első hat epizódját a brit Core Design követte el (nem telik el hét, hogy ne jutna eszembe, az angolok olykor szélsőséges méreteket öltő kivagyiságuk és nemzeti öntudatuk ellenére is büszkék lehetnek magukra), mely stúdió életciklusa sajnálatos módon véget is ért a 2000-ben debütáló Chronicles által ellaposodó széria folyamát új mederbe terelni szándékozó, kb. 75 százalékos készültségi állapotában piacra dobott Angel of Darkness siralmas szereplése után. Eme fiaskót követően a kiadó Eidos a sír szélén ezúttal elvont értelemben tántorgó Lara sorsát az óceán másik oldalán kezdődő ígéret földje szakembereinek kezébe helyezte, mely döntés helyességét pont a szóban forgó gyűjteményes kiadás által képviselt, kiemelkedő minőség is igazolja. A Crystal Dynamics bevonásával Lara számára új élet kezdődött, és a Legend-Anniversary-Underworld trilógiával mi, rajongók is számtalanszor átélhettük az ikonikus ereklyevadásznő második életciklusában elmondatott eseményeket.

A kiadó és a fejlesztő a széria legfrissebb része, a Guardian of Light megérdemelten sikeres szereplése után, valamint a közelgő Tomb Raider 9 (munkacím) fejlesztésének aktív periódusa folyamán úgy döntött, a manapság divatos hádésítés áramlatába bekapcsolódva jó ötlet újra kiadni a Crystal által készített, három fő epizódot egy kívül-belül megszépült és új tartalmakkal gazdagított csomagban. Bár még a hívők közül is sokan azt gondolhatják, a The Tomb Raider Trilogy világra jövetele mögött csupán üzleti érdekek állnak, bizton állíthatom, hogy a fanservice is komoly szerepet kapott (a potenciális új vásárlók megszólítása mellett – bár kétlem, hogy létezik olyan gamer, aki még soha nem hallott volna a trió valamelyik darabjáról). Állításom igazságtartalmáról bárki meggyőződhet, aki a korong gépbe helyezése után, a feltételezett installálás idejére bekészített olvasnivalót érintetlenül hagyva instant beleveti magát a dolgok sűrűjébe. És frankón tátva marad a szája!

Mesterhármas

Rólam azt kell tudni, hogy rendszeresen újra szoktam játszani a szóban forgó trilógia mindegyik darabját, annyira szeretem őket. Ha slágerlistát kell felállítani, nyugodt szívvel azt mondom, hogy az Anniversary léphet a dobogó legmagasabb fokára, második a[z egyáltalán nem rövid!] Legend, a bronz pedig az Underworldöt illeti. Persze mindhárom epizódnak vannak erős és gyenge pillanatai egyaránt, viszont összességében decens nívót képviselnek.

A The Tomb Raider Trilogy tesztelését értelemszerűen a Legenddel kezdtem. A Crystal Dynamics 2006-os bemutatkozó alkotása a széria egzotikus helyekre utaztató, kincskereső, felfedező, platformozó, rejtvényekkel gazdagított eredeti koncepciójához tért vissza, a korábbiaknál bőségesebb és látványosabb akcióval nyakon öntve a régi-új elegyet. A Legendben megkezdett és az Underworldben lezárt sztori kőoltárok, régi és új barátok és ellenségek, Lara anyja sok évvel korábbi eltűnése, valamint Artúr király legendás kardja, az Excalibur körül bonyolódik. A gyűjteményes kiadásban teszi mindezt nagyfelbontású 720p-ben, tisztább és részletesebb megjelenítésben, mely a játék indítása után rögtön feltűnik! A másik, azonnal szembeötlő dolog a betűk méretének megnövelése, könnyebben átlátható volta mind a menükben, mind a feliratokban. A Legend „Csak itt, csak önöknek, csak most!”-típusú specialitásai közé tartozik még a fegyverek fejleszthető volta, az objektum modellek és az illusztrációk. A trófeákat tekintve nemcsak a gyűjthető kincsek és ereklyék bezsákolásáért, a pályák teljesítéséért, valamint a speciális gyilkolási módozatokért kaphatunk serleget, de a játék a Time Trial-ök iránt olthatatlan szenvedélyt érző gémerek teljesítményét is honorálja.

A helyzet nagyjából változatlan a ’96-os őst újraértelmező, az utolsó „Lost Island” helyszínt leszámítva briliáns, zseniális, az első részt méltó módon megünneplő Tomb Raider: Anniversary esetében. A történet gyújtópontjában a legendás Scion ereklye áll, mely Lara ősi ellensége, a bukott atlantiszi királynő, Natla világuralomra törő ambícióinak nélkülözhetetlen kelléke. A Scion egyes darabjainak felkutatása során hősnőnk szokás szerint beutazza a világot. A The Tomb Raider Trilogy-ban tálalt változat legfontosabb újításának elsősorban a régi nehézségi szintek után áhítozók fognak örülni: az automatikus kapaszkodás rögtön a nehézségi szint kezdő belövésekor kikapcsolható! Mit jelent ez? Minden egyes elugrás után rá kell fognod az R2-re, ha azt akarod, hogy Lara elkapja a becélzott peremet. (Ha jól emlékszem, a klasszikus részekben ez a Körrel történt.) Bár könnyűnek hangzik, nem az; főleg most, hogy jó ideje el vagyunk kényelmesedve. Ez bizony fanservice! Továbbá maga Lara modellje is még szebb, még élesebb lett, de ugyanez érvényes az összes karakterre. A trófeák típusai a Legend serlegéivel egyeznek meg, a pályák időre történő teljesítését is ide értve.

A gyűjtemény harmadik alanyáról, az Underworldről beszélve az ember azt gondolhatná, ezt az eredetileg is újgenerációs etűdöt felesleges volt belerakni a csomagba. A feltételezés helytelen voltáról én már az epilógus végigjátszása alatt meggyőződtem, melynek során új zenei betétet véltem felfedezni, ami a sima verzióban biztos nem volt benne! Bár nagyon mélyen nem merültem el az Amelia Croft titokzatos eltűnésének körülményeit tovább kutató, és Natlával végképp leszámoló epizódban, biztos vagyok benne, hogy nem az volt az első és utolsó módosítás. A trófeák ugyanazok, mint az eredeti kiadásban; egyébként szerintem ebben a játékban még a téma iránt kevésbé motivált playerek is viszonylag könnyen levadászhatják a platinum trofit (bááár nekem a legutóbbi alkalommal sem sikerült, de közel járok hozzá :). A kollekció egyetlen nagy fogyatkozásaként az Underworldhöz kiadott, Xbox 360 exkluzív DLC-k sajnos nem kerültek rá a korongra.

Még sokáig éljen Lara Croft!

Ha mindez nem lenne elég, akkor vessük vigyázó szemünket a kollekcióba pakolt, egyéb tartalmakra. Azoknak, akik látnak értelmet a PlayStation Home-ban való lézengésben, nőnemű gamer esetén egy komplett Lara kosztümben, hímneműként pedig egy troll gúnyában feszítve csodáltathatják meg magukat a virtuális közösséggel. (Azért a larásat frankón kipróbálnám, ha a krónikus helyhiány miatt nem töröltem volna le a Home-ot a gépről.) A készítők minden egyes részhez pakoltak fel fejlesztői videonaplókat – feliratozva –, és a Guardian of Light trailereiről sem feledkeztek meg. Továbbá találunk még egy statikus, de igen szemrevaló Trilogy-témát is a PS3 desktopjára.

Úgyhogy összességében ennyi. A negatívumok tekintetében az eredetileg PS2-es részekben maradtak a recés árnyékok, valamint az Underworld többször ugráló, rendetlenkedő kamerája is. Ám ennél több fogyatkozást én nem tudtam felfedezni. Azt gondolom, ezt a kiválóan sikerült kollekciót érdemes nemcsak minden Tomb Raider rajongónak beszerezni (nektek a régi változatok birtoklása ellenére is legyen alap!), de a műfaj iránt érdeklődők is tulajdonképpen egy teljes játék árának feléért kaphatnak most három, kiemelkedő értékű alkotást. Bár még nem láttam, de el tudom képzelni, hogy a Prince of Persia Trilogy is hasonlóan jól sikerülhetett, mellőle ez sem hiányozhat a polcról. Szerelem első látásra pedig létezik, én vagyok rá az élő példa.

(A játékot partnerünktől, a PlayON-tól kaptuk meg tesztelésre. Köszönjük! Lara baba gyűjteményes kalandja webshopjukban - a linkre kattintva - azonnal megvásárolható.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 2 oldal
‹‹  ‹  1  2    ››
2012.09.03. 18:05:53
LV1
Nálam a filmes karaktere fent van poszterbe :))
53. votyku  PlayStation.Community tag
2011.12.17. 04:36:04
LV1
Imádom a részeit , de amióta megvettem TRILOGY-t nem is játszottam vele .
2011.04.27. 06:37:51
LV2
Hejj de szépre kicsinosították a popsiját az új verzióba !
after several lucky shot and a few cheat codes ...
51. PSti  PlayStation.Community tag
2011.04.25. 10:36:48
LV5
Aki esetleg elakadna underworld-ben, meg mindig benne van ez a bug: http://support.eidosinteractive.com/index.php[...]

3 eve nem birtak patchelni a köcsögök. A linken van workaround.
50. Petunia  Szerkesztő
2011.04.23. 10:52:24
LV12
Válasz 49. tgabesz üzenetére:
Várjuk szeretettel! :))
Endure and Survive
49. tgabesz  PlayStation.Community tag
2011.04.20. 13:23:45
LV14
Válasz 47. Petunia üzenetére:
A ME inkább FPR:)

Biztos lesz ME2, csak nem msotanában, a DICE-nál most mindenki a BF3-ra koncentrál.
48. Bogyi007  a legtitkosabb titkosügynök...
2011.04.20. 00:02:38
LV6
Válasz 39. eszg_ üzenetére:
Az egyik pakkhoz (Beneath the Ashes) hozzájutottam és az szerintem jó lett + még jópár válogatott rucit is ad még a játékhoz amiket a teljes játékban is használni lehet. A Lara árnyéka DLC-t én sem próbáltam még....
No Warez! Együtt a Tiszta Játékért!
47. Petunia  Szerkesztő
2011.04.15. 11:54:09
LV12
Válasz 45. Greg üzenetére:
Miért, lesz? Én úgy tudtam, nem. Egyébként azt azért nem nevezném fajtatiszta FPS-nek, Greg... :)
Endure and Survive
2011.04.14. 09:28:22
LV3
A barátnőm kedvence. Már keményen tolja. Köszi! Valamikor majd én is a gép elé kerülhetek....
[NQLO]
45. Greg  PlayStation.Community tag
2011.04.13. 22:54:41
LV25
Válasz 44. Petunia üzenetére:
Kivéve a Mirror's Edge 2. Ha lesz. ;)
LV426
44. Petunia  Szerkesztő
2011.04.11. 11:47:12
LV12
Válasz 41. KROTCHY üzenetére:
Vicces vagy! :P

Egyébként hála Istennek megint ott vagyok, hogy tudok vállalni mindent mindenkinél :D, de FPS-t soha többé. :P
Endure and Survive
43. Petunia  Szerkesztő
2011.04.11. 11:45:43
LV12
Válasz 40. ColdHand üzenetére:
Én már az elején is! :DDD

Őszintén szólva amúgy is kényelmetlennek tartom az R2-t... :P
Endure and Survive
42. Petunia  Szerkesztő
2011.04.11. 10:40:30
LV12
Válasz 39. eszg_ üzenetére:
Kedves Gergő, a témáról az adott részek abszolválásának híján nem merek nyilakozni, de egy bogz birtokában én hezitálás nélkül beszerezném őket. :)

Szavadon foglak. :)))
Endure and Survive
41. KROTCHY  a here
2011.04.09. 14:00:27
LV29
Válasz 37. Petunia üzenetére:
És majd a Splinter Cell Trilogy HD-ról is =D
Playing: Uncharted 3 multi
40. ColdHand  Szerkesztő
2011.04.09. 13:16:25
LV22
Válasz 33. Petunia üzenetére:
Ki volt kapcsolva! ;) Anyáztam is a végén. :)
Nem én írom a szabályokat. Én csak kitalálom őket!
39. eszg_  Szerkesztő
2011.04.09. 13:12:52
LV13
Válasz 38. Petunia üzenetére:
Ha már szóba került az X360, megkérdezném a hazai legnagyobb TR szakértőt, hogy az Underworldhöz kiadott DLC-k mennyire sikerültek jól? Csak mert már egy csomószor fontolgattam, hogy letöltöm őket, de még mindig elég húzós áron nyomatják őket és nem szeretnék zsákbamacskát venni.

Ha minden igaz májusban csatlakozom a PS3 táborhoz. :) Akkortájt tuti megyek Pestre is és akkor összehozzuk a talit.
Jól vagyok, nagyon köszönöm.
38. Petunia  Szerkesztő
2011.04.09. 12:44:13
LV12
Válasz 36. eszg_ üzenetére:
Gergő drága. :)) Igen, azt tudtam, hogy 360-ra kiadták a Legendet és az Anny-t HD-ben... Remélem, rövidesen meglesz a PS3-ad!!!

(És eccö' összehozhatnánk már egy talit, amikor Pesten vagy. :)
Endure and Survive
37. Petunia  Szerkesztő
2011.04.09. 12:42:03
LV12
Válasz 35. KROTCHY üzenetére:
Király! :))

Én szeretnék itt írni a POP: Trilogy-ról is, úgyhogy az is jön hamarost. :)
Endure and Survive
36. eszg_  Szerkesztő
2011.04.09. 12:24:35
LV13
Ha nem lenne meg a három játékból kettő HD verziója, ez a pakk egyike lenne a PS3 mellé beválasztott első gémeknek (most már lassan tényleg összejön a lé a gépre :)... bár az extrák miatt lehet így is bepróbálom ha már kicsit olcsóbb lesz.
Jól vagyok, nagyon köszönöm.
35. KROTCHY  a here
2011.04.08. 09:44:43
LV29
Válasz 34. Petunia üzenetére:
Bezony, már feladták mindkét trilógiát =D
Playing: Uncharted 3 multi
34. Petunia  Szerkesztő
2011.04.07. 15:47:57
LV12
Válasz 13. KROTCHY üzenetére:
QL. :) A POP: Trilogy-val együtt, ha jól tudom.

Én ezt sajna mégsem tarthatom meg, de a sajátom is meglesz hamarost. Meg a POP: Trilogy is. Hájjóhogy! :DDD
Endure and Survive
33. Petunia  Szerkesztő
2011.04.07. 15:46:02
LV12
Válasz 3. ColdHand üzenetére:
Coldy, az Anny autograb kikapcsolhatósága kifejezetten neked való!!! :DDD
Endure and Survive
32. hajdugabor  PlayStation.Community tag
2011.04.07. 15:16:05
LV5
Kedden adta fel a zavvi, remélem holnapra megérkezik.
.................................................
31. KROTCHY  a here
2011.04.07. 12:15:50
LV29
Válasz 18. Greg üzenetére:
Én most vettem meg harmadszor az Anny-t ( PC-re Collectors Edition, PSP-re sima kiadás + ez a Trilogy) xD
Playing: Uncharted 3 multi
30. kicccsawo  PlayStation.Community tag
2011.04.07. 09:41:46
LV13
jó lenne megvenni de ebben a hónapban jön a portal2 is
Kis szakadék-koszodék peremkerületi proligyerek
29. ElijahBaley  PlayStation.Community tag
2011.04.07. 09:26:50
LV2
:) - ott csücsül a polcon.., már csak be kéne rakni, és "jöhet a mehet"!
PSN ID: HaraldHrabovszky
28. alexaka1  PlayStation.Community tag
2011.04.07. 08:08:23
LV2
hmmm :)
Nothing is true. Everything is permitted.
27. atesz11  PlayStation.Community tag
2011.04.07. 00:17:48
LV22
jojojojo
PSN ID : atesz11
26. EmpiHUN  Driftrocker/BF Veterán
2011.04.06. 21:54:57
LV13
Tökéletes gyűjtemény! :)
A Birodalom örök!... khm.. Hupsz!
25. Lara  beauty junkie
2011.04.06. 20:58:10
LV26
ejha de szép képet találhatok hozzá oldalra. :)
2011.04.06. 20:53:06
LV1
Nagyon sokat javítottak a grafikán :D
23. wooltur  PlayStation.Community tag
2011.04.06. 19:37:52
LV16
Mind3 megvan külön külön, szval bár nagyon szeretem a TR-t de sztem kihagyom...
R.I.P. Brúnó :-(
2011.04.06. 19:32:20
LV6
Kár, hogy nem rakták rá az Underworld DLC-it a lemezre...
"This town... there's... something wrong with it."
21. Misi3333  PlayStation.Community tag
2011.04.06. 17:16:00
LV5
tomb raider a legjobb játék !!! :) (legend kész anniversary kész undrworld dolgozom rajta :D )
PlayStation all the way!
20. Drivolis  Felséges Úrnő
2011.04.06. 17:11:50
LV23
Nagyon muszaj...! O_O
(⌐■_■)--︻╦╤─ - - - (╥﹏╥) ladyv89
19. Zangetsu  PlayStation.Community tag
2011.04.06. 17:04:43
LV5
Mivel mind hármat megvettem anno pc-re ez ki fog maradni. Amit viszont soha nem fogok elfelejteni az a Anniversary sokszor olyan rossz volt a kamera kezelése, hogy szidtam a fejlesztőket:)
18. Greg  PlayStation.Community tag
2011.04.06. 17:01:13
LV25
A három közül nekem az Anniversary maradt csak ki. Pótolni kéne, főleg ha tényleg az a legjobb.
LV426
2011.04.06. 16:58:58
LV21
Sztem ezt kihagyom.
16. Alex  PlayStation.Community tag
2011.04.06. 16:22:01
LV13
Válasz 15. Akera87 üzenetére:
De az volt.Kicsit nekem is fura hogy rajta van a lemezen.Jobban örültem volna ha rajta van a 2. és 3. rész "rimékelve" az Anni mellett.Úgy tuti vétel lett volna számomra.Mondjuk felesleges siránkozni mert akinek kimaradt az Underworld az most pótolhatja+plusz kap mellé bónuszba két finomságot:)
SouthernPlayalisticCadillacMusic
15. Akera87  PlayStation.Community tag
2011.04.06. 15:55:24
LV2
az Underworld nem PS3-as volt alapból?
Minden spanom zorkó, mint a Kevin Sorbo.
14. KROTCHY  a here
2011.04.06. 14:04:34
LV29
Válasz 11. PSti üzenetére:
Én PSP-n játszottam ki a Legend-et meg az Anny-t is és nem volt velük problémám, ha azt a szintet tudják hozni (ebben biztos vagyok + HD), akkor számomra tökéletesek lesznek.
Playing: Uncharted 3 multi
13. KROTCHY  a here
2011.04.06. 14:00:21
LV29
Zavvi - order status: despatched

x)
Playing: Uncharted 3 multi
12. PSti  PlayStation.Community tag
2011.04.06. 13:07:06
LV5
Válasz 5. Balee üzenetére:
Legend is belassulós sajnos.
11. PSti  PlayStation.Community tag
2011.04.06. 13:00:37
LV5
Sajnos iszonyat ronda grafikás a legendnek, és meg mindig tele bugokkal a játék. A többi rész jobb egy kicsit, főleg az underworld. Legenden lehetett volna még mit csiszolni.
10. Alex  PlayStation.Community tag
2011.04.06. 12:59:29
LV13
Csak az Anniversary érdekel,az is csak a nosztalgia miatt (mondjuk a vége felé többször kaptam sírógörcsöt).Én tuti nem ruházok be rá...tesómra bízom a döntést:)
SouthernPlayalisticCadillacMusic
9. Penge70  PlayStation.Community tag
2011.04.06. 12:54:21
LV22
Kötelező vétel
8. Ro19HUN72bi  PlayStation.Community tag
2011.04.06. 12:48:08
LV2
Válasz 4. metadata üzenetére:
A 2-6. részeknek nincs remake-je.
Fekete szivárvány rohad az égen
7. Onimushaman  Szerkesztő
2011.04.06. 12:47:30
LV24
Válasz 4. metadata üzenetére:
Aniversary az 1.
señor
6. Balee  Devil's Advocate
2011.04.06. 12:44:43
LV12
Azt hittem egyébként, hogy megkapjuk az Underworld-hoz a 2 boxos DLC-t is, de sajnos nem, azért csúcs, hogy az alapjáték jön minden platformra, de a történetet folytató DLC-k már nem... Rohadt Microsoft.
5. Balee  Devil's Advocate
2011.04.06. 12:42:32
LV12
Én is megvettem egyből, Underworld-ot már végig is toltam, de az Anniversary-val vannak technikai jellegű problémák: a nagyobb tereken bizony nagyon be tud lassulni. A durva ebben az, hogy igazából egy elég elavult engine hajtja a játékot, nem túl szép a grafika, szal egy kicsit elcseszték az optimalizációt, mert ennek vígan kéne szaladnia.
1 / 2 oldal
‹‹  ‹  1  2    ››
Door Kickers: Action Squad (PS4, PSN)
2019.12.06. 12:18 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Szolgálunk és rád rúgjuk az ajtót!
Paper Dolls Original (PS4, PSN)
2019.12.04. 18:36 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: Petunia
Rettegés a Csing-dinasztia korából.
Woodle Tree Adventures Deluxe (PS4, PSN)
2019.12.04. 18:26 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Melyik a legkisebb favicc? A fűrészpor...
TERMINATOR: RESISTANCE (PLAYSTATION 4)
2019.12.02. 14:09 Játékteszt
12 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Trashminátor.
Indivisible (PS4, PSN)
2019.12.01. 14:11 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Kezdünk egy kicsit túl sokan lenni.
Ling: A Road Alone (PS4, PSN)
2019.12.01. 11:29 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: MrZ
Magányos délutáni séta.
Rebel Cops (PS4, PSN)
2019.11.30. 12:37 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: VictorVance
A szükség törvényt bont.
Aggelos (PS4, PSN)
2019.11.28. 19:56 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pixelhős a poligonkorban.
PLANTS VS. ZOMBIES: BATTLE FOR NEIGHBORVILLE (PS4)
2019.11.28. 10:37 Játékteszt
5 hozzászólás
Szerző: DaveUnchained
Kissé túlérett, de még mindig finom termés.
The Game Awards 2019 - íme az idei jelölések
2019.11.27. 10:52 Komment
12 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Te mely játékokra szavazol?