PlayStation.Community

2011.02.09. 12:00 Játékteszt
37 hozzászólás
Szerző: Petunia
Értékeld a cikket!
Most nem gyúrunk, vazze!

A szélessávú internet térnyerésével pont napjainkban lehetünk szemtanúi a wellness iparág új útjai térnyerésének, mely számottevő konkurenciát jelenthet kisebbrészt az edzőtermek, nagyobbrészt a hagyományos, DVD formátumú videókat kiadó sztáredzők és a mögöttük álló cégek számára. A fitneszvideó oldalakra gondolok, melyek a világ fejlettebb részein jó ideje jelen vannak, Magyarországra viszont csak a tavalyi évben gyűrűzött be a jelenség egy jól sikerült weboldal, a Fitvideo.hu keretei között (mely egyébként megkapta a 2010-es Év Honlapja kitűntető címet is.) Ezen site-ok egy része ingyen, mások minimális összeg befizetése fejében kínálnak valóban minőségi és változatos, nem különben korlátlan mennyiségű gyakorlatsorokat, neves edzők prezentálásában. Konkrétan egy hagyományos DVD árából a honlapokon egy egész havi bérletet vehetsz, és legalább ötvenszer annyi edzést kapsz a pénzedért, melyek természetesen mindig bővülnek újabb filmekkel. Valójában az egyszeri, hagyományos keretek között dolgozó ember ki sem tudja használni a bennük rejlő potenciált… Persze vannak olyan klasszikus mozgásformák, melyek nem helyettesíthetők mással. Sokan szeretnek pl. futni, úszni vagy focizni járni; jómagam a konditeremre kaptam rá, ahol újabban szaunával együtt három órákat is eltöltök, ha egyszer bevetem magam. Azt gondolom, hogy az ilyen profi gépeken végezhető gyakorlatokat nemigen lehet más, otthoni lábemelgetéssel kiváltani, csak nyilván pénz- és időfeltétele van a dolognak. Viszont hagyományos, élő aerobic órákra már egyáltalán nem járok, mert ezek nem nyújtanak sokkal többet annál, amit megkapok a fitneszvideó oldalakon.

A fentiek fényében bizonyára nem meglepő, ha azt írom, a korábbiakkal ellentétben manapság a játékkonzolokra megjelenő edzőszoftverek sem kifejezetten állnak érdeklődési köröm homlokterében. Mindazonáltal természetesen mozgat a dolog és kipróbálok mindent, ami a kezem ügyébe kerül. Sajnálatos módon a Sony legfrissebb gépe nem számít a fitnesztermékek célplatformjának; ez inkább a Wii, valamint Xbox 360-ra is több ilyen cucc jelent meg a közelmúltban. A Playstation Move debütálása viszont természeténél fogva maga után vonta a mozgásra ösztönző játékok elkészítését, és végre megérkezett a valódi tornaprogramként funkcionáló anyagok egyik első képviselője, a Get Fit With Mel B.Fűszereslány vagy edzőnő?

Nem új jelenség az sem, hogy szupermodellek vagy ismert lánybandák tagjai adnak ki fitneszvideókat (gondolok itt többek között Cindy Crawfordra vagy Nicole Scherzingerre.) Hogy ki mennyire tartja hitelesnek őket, egyéni felfogás kérdése; részemről a bizalom alapja az illető hölgyek hibátlan alakja, ami feltételezi – ha nem is garantálja – a szakmai hozzáértés meglétét. A szóban forgó Melanie Brownnak sem ez az anyag az első szárnypróbálgatása a fitnesz terén, hiszen először 2008-ban jelent meg egy Total Fit With Mel B nevű DVD. Bár fogalmam sincs ezen ópusz fogadtatásáról, a Get Fit With Mel B kiadói nyilván láttak potenciált az ex Spice Girlben, ha mondjuk a kockahasú, acélizmokkal bíró Mel C, vagy az utóbbi időkben szintén komoly alakformáláson átesett Geri Halliwell helyett őt választották. Egyébként, ha Mel nem is rendelkezik olyan látványos izomzattal, mint a szakmát rendeltetésszerűen űző fiúk és lányok, véleményem szerint elég csinos ahhoz, hogy az ember elhiggye neki, van fogalma arról, amit képvisel. És valóban, a mai piaci kínálatot tekintve elég nagy biztonsággal jelenthetem ki, hogy a szóban forgó szoftver momentán egyike a legjobbaknak!

Pisild össze magad a fájdalomtól!

Hogy pontosan minek köszönheti a cucc élvonalbeli szereplését, azt az elkövetkezőkben fogom részletezni. A műfajazonos termékekben megszokott gyakorlathoz hasonlóan itt is profilkreálással indul a menet. Először teljes alakunkat bescanneli a rendszer, majd nemünk, korunk, magasságunk, súlyunk megadása után választhatunk elsődleges és másodlagos célokat. Elsődleges célok alatt pl. súlyvesztést, erősítést, célzott alakformálást, fontos eseményre (mondjuk esküvőre) való felkészülést kell érteni, másodlagos fontossággal pedig olyan vágyálmok lebeghetnek lelki szemeink előtt, mint mondjuk szívünk óvása. Ugyancsak az előkészületi fázis részeként kell feltüntetnünk a rendelkezésünkre álló tornaeszközöket: láb- és kézsúly (nem azonos a súlyzóval), fitball, steplépcső és gumiszalag. Akinek semmi ilyen készsége nincs, még bőven talál magának gyakorlatokat, de ezek nagy részével általában szoktak rendelkezni a mozgást életformaként űző egyének – és kijelenthetem, hogy a Get Fit With Mel B elsősorban nekik készült.

Jöjjön most a lehetőségek bőséges tárháza, vagyis a főmenü egyes elemeinek ismertetése. Az első nagy csoportot a napi edzések (Daily Workout) képezik. Ezek a megadott céloknak megfelelően bekalibrált gyakorlatsorok, melyek időtartamát mi magunk lőhetjük be, ráérő időnk függvényében. Minden edzés megkezdése előtt a progi felsorolja, hogy milyen feladatok foglaltatnak bele az elkövetkező negyven-ötven percbe. Ha esetleg nem vagy elégedett a felhozatallal, ugorj a második opcióra, melyben ki lehet választani a kedvünkre való mozgásformát (Choose Workout.) Itt négy út kínálkozik: edzéstípusok (fitnesz, kardió, tánc, step, súlyzózás és küzdő), saját tornasor összeállítása a rendelkezésre álló összes gyakorlatból, gyakorlás és állapotfelmérés. Ez a második módusz persze inkább a mozgás terén járatosabb gamerek számára ajánlott. A gyakorlatsorok befejezésével még arra is van lehetőségünk, hogy módosítsunk a nehézségi szinten! (Jegyezd meg jól: minden csak akkor ér valamit, amikor fáj.)
A főmenü harmadik szegmense fejlődésünket dokumentálja (Your Progress.) Itt találjuk az egyes edzéshez kapott arany-, ezüst-, és bronzérméket, az elvégzett ismétlések számát és a különböző mozgástípusokban elért eredményeinket. Aktuális céljainkon is itt módosíthatunk. Van egy kevésbé jól sikerült táplálkozás (Nutrition) menüpont is, amely az adott napra ír elő választható ételeket reggelire, ebédre és vacsorára, nem feledkezve meg a desszertekről és a kis mennyiségben fogyasztott dolgokról sem. A lista nem rossz, viszont semmilyen tápérték (energiatartalom, fehérje, szénhidrát, zsír stb.) nincs feltüntetve, melyek bizony elsődleges fontosságúak a tudatosan étkezők számára. Rossz pont! Az utolsó szegmensben az opciók kaptak helyet, ahol többek között súlyunkat vagy életkorunkat módosíthatjuk, új tornaeszközöket regisztrálhatunk stb.

Mekkora király vagyok?

Ez elsősorban a tisztelt felhasználón múlik, mert a Get Fit With Mel B-ben tényleg van minden, mint a zsibvásárban. Alapfelállásban a gyakorlatsorokat profin előadó Miss Brown helyezkedik el a képernyő bal oldalán, saját magunkat pedig a jobb oldalon láthatjuk. A fejünk felett elhelyezkedő sáv színe mutatja, mennyire jól vagy rosszul végezzük az aktuális gyakorlatokat. Itt szól közbe szokás szerint az olykor rendetlenkedő technika; amennyiben kilógsz a Move és a kamera által leképezett térből, a rendszer nem érzékel mozgást, és hasonló a helyzet olykor a saját testünk takarta végtagokkal is. Ennek mondjuk szerintem nincs túl nagy jelentősége, ha végig figyeled Melt és a lehető legjobban próbálod őt utánozni. Saját magunkat egyébként el is tüntethetjük a képernyőről, de itt sem hiábavaló dolog figyelni szerénységünket, hogy mégis hogy adjuk elő az elvégzendő feladatot. A Mel által adott utasításokkal már kevésbé voltam elégedett, mert az esetek nagy százalékában nem mondja, mire figyeljünk, inkább gépiesen számol és a jobb, bal oldalakat emlegeti. Persze legyen ez a mozgásérzékelés dolga, de az még soká fog elérkezni egy személyi edző szintjére…

A látványvilágra tulajdonképpen nem lehet panaszom. Jó dolog, hogy nem egy animált figurát, hanem egy élő ember mozgását látjuk magunk előtt. Az edzés helyszínét is megválaszthatjuk: vannak tropikus-tengeres, zöld parkos, valamint zárt lokációk egyaránt. Ami a zenét illeti – mely bizony nagyon lényeges része a tornának, főleg a megerőltető gyakorlatok során -, a hölgy főfoglalkozásának ellentmondó módon a kínálatot leginkább a csapnivaló jelzővel tudom illetni. Ugyan lehetőség van ezek kikapcsolására és saját trackjeink applikálására, de a móka természetéből kifolyóan egyáltalán nem mindegy, milyen ritmusú zene szól pl. a táncos típusú gyakorlatsorok alatt. A muzikális oldalt tehát nem nevezném a Get Fit With Mel B erősségének.

Az anyag több mint kétszáz gyakorlatot tartalmaz, ami nem kevés. Az edzések változatosak és jól kifárasztanak, a bemelegítés és a nyújtás sem hiányzik belőlük. Akinek van megfelelő felszerelése, jól ellehet a cuccal akár hónapokig is, bár én elsősorban az ótvar zene miatt egy idő után tuti ráunnék. A Move kontrollerrel rendelkező, sportos életformára vágyóknak tudom ajánlani a cuccot, mely tulajdonképpen a PS2 legjobbjának számító Yourself! Fitness-szel emlegethető egy lapon. A punnyadók meg úgyse olvasták el ezt a tesztet…

(A mindennapi testmozgást biztosító szoftvert támogatónktól, a Platinum Shoptól kaptuk meg tesztelésre. Köszönjük! Boltjaikban megvásárolható, illetve webshopjkból meg is rendelhető a hozzá való kamerával és Move kontrollerrel együtt.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
37. votyku  PlayStation.Community tag
2011.12.17. 04:38:53
LV1
Már csak a bigék miatt is mozognom kéne egy kicsit .
36. kriszti69  PlayStation.Community tag
2011.02.24. 10:19:04
LV1
Se az USA se az UK store-ban nincs, Vajon demót be lehet szerezni bármelyik PSN Store-ból?
35. Petunia  Szerkesztő
2011.02.20. 12:57:42
LV12
Válasz 33. martin üzenetére:
Engem az érdekelne, hogy ZUMBA FITNESS tesztpéldányt honnan lehetne beszerezni. Pontosabban kitől. :DD Egyébként nagyon pörög most a zumba, szóval jó reklám lenne ez a... game-nek! (Meg lehet, hogy aztán nekem is kéne. :P :DD)
Endure and Survive
2011.02.14. 20:06:49
LV6
Jól néz ki még az anyuci.
Te is játszol velem, én is játszom veled.
33. martin  Főszerkesztő
2011.02.11. 16:48:48
LV27
Válasz 32. kriszti69 üzenetére:
A Platinum Shopban kapható.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
32. kriszti69  PlayStation.Community tag
2011.02.11. 11:58:54
LV1
Én azért elgondolkodom rajta. Kerestem au US Store-n de nem találtam. Valaki esetleg tud infót a beszerzésről?
31. Zsolt  PlayStation.Community tag
2011.02.10. 21:06:42
LV11
Nekem anno Mel C volt a kedvencem. :)
30. rappit  PlayStation.Community tag
2011.02.10. 19:38:17
LV4
szerintem aki fitnessezni akar az nem ezzel fog :D
Nem fog kifér...
29. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2011.02.10. 16:15:35
LV28
Válasz 22. romeozor üzenetére:
"lappangó rasszizmus" :D
28. megasuti  PlayStation.Community tag
2011.02.10. 12:34:08
LV4
Válasz 20. Makaydzso üzenetére:
Végignézve a trófealistát, azért izzadni kell, hogy kiplatinázza az ember.
27. Petunia  Szerkesztő
2011.02.10. 12:13:49
LV12
Válasz 20. Makaydzso üzenetére:
Ezt a játékot valójában csak azok tudják értékelni, összehasonlítani vagy letesztelni, akik a mindennapok során rendszeresen végeznek hasonló jellegű gyakorlatokat. A cucc nem titkoltan elsősorban a női nemet célozza be. Iszonyatosan sok és sokféle feladat van benne, a zenén túl minden más fontos kritériumnak megfelel a szoftver. Nemigen tudok többet hozzátenni az értékeléshez azon felül, amit a tesztben leírtam, meg hogy:

Get Fit With Mel B > Fitvideo.hu > edzőterem + szauna :D
Endure and Survive
2011.02.10. 11:16:08
LV9
Imádom a spice girls szàmokat!
Mindenkinek van valami zenei anyaga amit nem reklámoz, hogy szereti. Nekem a spice girls az.
senki sem ültetheti babyt a sarokba!
25. Slade  PlayStation.Community tag
2011.02.10. 10:20:20
LV6
Válasz 24. eszg_ üzenetére:
De tényleg!
24. eszg_  Szerkesztő
2011.02.09. 22:57:49
LV13
Tényleg ez volt az igazi dobozkép? Frankón olyan, mintha valami Spice Girls fanatikus wannabe (:P) fotósopmester dobta volna össze...
Jól vagyok, nagyon köszönöm.
23. eszg_  Szerkesztő
2011.02.09. 22:50:35
LV13
Válasz 22. romeozor üzenetére:
P L A S Z T I K A
Jól vagyok, nagyon köszönöm.
2011.02.09. 22:45:17
LV1
Nem azt mondom hogy hűdenagy Spice Girls fan voltam, láttam pár klippet, de tuti hogy ez a néni volt Mel B? Nekem valahogy nem rémlik ez az arc. Bár lehet hogy a lappangó rasszizmusom gátolt meg hogy jobban memorizáljam :)

Mindenesetre gyanús hogy a dobozra is valagnagy betűkkel ráírták a nevét, részemről egy random csokinéni is lehetett volna, nem jöttem volna rá magamtól ^^
Biztos jó cucc, de nem merném felvállalni hogy a friends listekben a nevem alatt ott virítson eme játék címe :)

Most már meg lehet kövezni.
21. tgabesz  PlayStation.Community tag
2011.02.09. 22:10:07
LV14
Én punnyadó vagyok, de elolvastam:)
20. Makaydzso  PlayStation.Community tag
2011.02.09. 21:30:16
LV1
Érdekes cucc de kivancsi lennék, hogy tényleg ér e valamit vagy csak a Melll B izzad benne? :D
19. Duke  Szerkesztő
2011.02.09. 20:44:49
LV10
Válasz 4. HUN_ter üzenetére:
de akkor legalább dögös csajszikat invitáljanak meg :)
18. And1  Jedi Guardian
2011.02.09. 19:20:41
LV8
Fú, nekem ilyen alak kell a nyárra.
17. kris8360  PlayStation.Community tag
2011.02.09. 18:10:03
LV5
Sztem ez a játék csak 6 pontot kapott volna, de sejtem mire kapta azt a 2 plussz pontot :P.
16. HUN_hatrix  The Saboteur
2011.02.09. 17:48:27
LV30
Ebben a nőben valahogy nem látom a "Mel B"-t.
Szétfitneszezte az arcát? :D
PSN ID: HUN_hatrixx ... Nincs hiszti! ;)
2011.02.09. 17:45:15
LV21
Nagyon nem nekem találták ki az ilyen programokat.
14. NEXUS0001  PlayStation.Community tag
2011.02.09. 17:40:25
LV7
Én is jól Mell Be sztésönöznék vele!
:D
Csak tudnám mit jelent ez a szmájli: 3D !?
13. gam87
2011.02.09. 17:32:55
LV1
Az ész megáll! Még secret trophy is van benne! :D
http://playstationcommunity.hu/blog/25488
This is my story!
12. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2011.02.09. 16:10:55
LV28
Mi van veletek? Semmi "fugáznám a fingóját" beszólás?... :D
Egyébként alaphelyzetben nem hülyeség ez az egész PS3 torna játék, szívesen kipróbálnám. De magamból kiindulva a gémerek többsége alig tudja megvenni azokat a játékokat amiket szeretne, így ilyenre biztosan nem sokan költenek, pláne premierkor.
Persze aki beszerzi annak egészségére.
Köszi a tesztet Petunia!
2011.02.09. 15:42:47
LV5
Ezt a játékot csak a sunáért veszik az tuti. :D
10. kristof  PlayStation.Community tag
2011.02.09. 15:29:35
LV1
A suna jöhet...... a játék meg kuka !!
(Sorry a szexista megnyilvánulásért, de ez volt az első gondolatom amikor a teszthez értem)
2011.02.09. 14:49:50
LV4
Én punnyadó vagyok és el olvastam.
Persze csak mert a feleségemnek keresek Move-os cuccot :)
PSN ID: szeredia
8. norbifiatal  PlayStation.Community tag
2011.02.09. 14:36:07
LV7
Válasz 4. HUN_ter üzenetére:
Nem rossz 5let! xD
"Omae wa mou shindeiru..."
7. juhh
2011.02.09. 14:17:36
LV3
Válasz 4. HUN_ter üzenetére:
Call on Me-re bármit nyomot.
Fú, nem.
6. Bazsika  PlayStation.Community tag
2011.02.09. 14:05:08
LV3
Nekem sem Mel B volt a "kedvencem",de azért egy-két gyakorlatot lenyomnék vele! :) Ja a program nem érdekel.
I swear to drunk,i'm not god!
2011.02.09. 13:58:41
LV3
über jó nő:D
sen: mullerhun
4. HUN_ter  Dark Soul
2011.02.09. 13:40:00
LV26
C4P-ben csináljatok már ilyen "Get fit with Mel B délután"-t ! :D

10-20 gamer a kivetítő előtt nyomja a fitness-t a call on me-re xDDD
So many games, so little time...
3. megasuti  PlayStation.Community tag
2011.02.09. 12:55:26
LV4
Ha Tatarek Rezső lenne benne, akkor a feleségemet le sem tudnám vakarni a PS3-ról :)

Én a családi fitnest hiányolom belőle. Mi van akkor ha 2 ember szeretne együtt tornázni?
2. norbifiatal  PlayStation.Community tag
2011.02.09. 12:48:04
LV7
Martin, azért megnézném, ahogyan 10-15 percet nyomsz le ezzel a cuccal! :D

De ettől függetlenül köszönjük a tesztet! :D

Még az is lehet, hogy beszerzem! :D
"Omae wa mou shindeiru..."
1. juhh
2011.02.09. 12:23:58
LV3
Spice Girls ...
Jobb idők voltak.
:P
Fú, nem.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
GET FIT WITH MEL B
Black Bean Games
Látványosság:
Átlagos
Játszhatóság:
Szavatosság:
Zene / Hang:
Gyenge
Hangulat:
8/10
Pozitívum
Rengeteg gyakorlat számos kombinációban, változtatható nehézségi szint
Negatívum
Csapnivaló zene, olykor mozgásérzékelési hiányosságok, Move nélkül nem használható

MARTIN BELESZÓL
Akkurátus tesztelő lévén annak ellenére végigcsináltam egy 30 perces programot Mel B-vel, hogy már a Spice Girls idejében sem kedveltem a hölgyet (és ezt az azóta lufiméretűre plasztikázott mellei sem ellenpontozzák). A gyakorlatokat törzsre és karra kértem. A program megdolgoztatott, elfáradtam, de nem szakadtam szét. Aki komolyan képes arra, hogy egy videojáték kedvéért felálljon a fotelből és minden nap mozogjon vele, annak ez a szoftver kiváló választás! Tetszett, hogy ad recepteket is.