PlayStation.Community

2010.12.09. 15:38 Játékteszt
27 hozzászólás
Szerző: HTB
Értékeld a cikket!
Nemhiába rázom a rumbatököt, a levesembe valaki beleköpött.

…dalolta bizonyos Kerekes József, alias Jim Carrey magyarhangja az Ace Ventura-ban. Nos, a Splatterhouse-ban se Jim Carrey, se Kerekes József, maszk viszont van, nem is akármilyen. Folytatván a gondolatmenetet, hősünk, Rick levesében is ott landolt a méretes csula: saját vérében úszkálva tér magához, miközben az őrült tudós sztereotípiája, aki a játékban Dr. West névre hallgat, szívünk hölgyét – akire a West-féle forgatókönyv szerint egy rituálé, nos, kevésbé hálás feladatköre hárulna – magával ráncigálva próbál angolosan távozni a tett színhelyéről. Meglepőmód protagonistánk segítségére egy beszélő maszk siet, mézes-mázos szövegével (felveszel vagy meghalsz) pillanatok alatt meggyőzi a srácot, hogy aztán elfoglalja méltó helyét a derék Rick orcáján, aki megsebzett girnyóból hirtelen egy izomkolosszus mutánssá alakul át, hogy 12 fejezeten át üldözze szerelme elrablóját, a gonosz professzort, megakadályozza a világvégét, rájöjjön, hogy nem is olyan báránylelkű, et cetera, et cetera…Ha valaki nem tudná, a Splatterhouse egy ősrégi 2D-s (a legenda szerint cudar nehéz) beat’em up játék remake-je. A 2010-es inkarnáció nehéz szülés volt, az eredetileg a fejlesztéssel megbízott Bottlerocket fejlesztő stúdió el lett hessegetve a projekt közeléből a Namco fejesei által, helyét az Afro Samurai nevű anime-adaptáció borzadály elkövetői vették át, és hihetetlen érzékkel sikerült most is valami totálisan középszerűt letenniük az asztalra.
Átvéve az irányítást a langyi pop énekes nevére hajazó avatarunk felett, az első 10 perc nagyvonalakban arról fog szólni, hogy próbáljuk magunkat meggyőzni: ez nem lehet igaz! Nem lehet, hogy valakinek van képe 2010-ben egy ennyire sivár és ocsmány grafikájú játékkal előállni. A különféle dobozok, tereptárgyak, mind a PS2-es érát idézik megvalósításukban, a pályadesign lineáris, szűk és rusnya folyosókra korlátozódik, egyedül talán az ellenségek, illetve főszereplőnk cel-shaded technológiát segítségül hívó megvalósítása képes némi színt vinni az amúgy igencsak fakó palettára (egészen addig a pillanatig, amíg nem szembesülünk a clipping jelenlétével). Az életünket veszélyeztető ocsmányságok amúgy – és erre a játék többször is expressis verbis utal – Lovecraft ihlette cthulhoid lények lesznek. Csak míg a mester irományaiban a feszültséget, az izgalmat a dermedt mozdulatlanság és lassúság szolgáltatta, itt tonnaszámra fognak özönleni a csápos kreatúrák, köztük kell majd vasököllel szétcsapnunk a nagy elődtől eltérően immáron 3 dimenziós környezetben.
Nem csak ebben tér el a folytatás, mint már említettem, az eredeti játék pokoli nehézségéről is híres-hírhedt volt, ennek a remake-ben nyomát sem véltem felfedezni. Lehet, hogy egyszerre akár 8-10 lény próbálja hősünket sejhajon billenteni, de egy-két mozdulat spamelésével, az életerőnket visszatöltő Life Siphon gyakori alkalmazásával, illetve a történet előrehaladtával megnyíló átváltozás képességével egy deka gondunk nem lesz a kaland során. Annál embert próbálóbbra sikerültek azonban a 2D-s ügyességi részek – nem, nem a fifikás pályatervezés miatt. A fejlesztőknek sikerült egy amolyan igazi vérge hót idegesítő akadálypályát gördíteni a jó öreg Ricko elé, s mindezt megspékelték egy kis input laggal; marhajó, amikor fél másodperccel később reagál izomkolosszusunk a gombnyomásra, s leli halálát valami éles pengékkel felvértezett gyilkoló szerkentyűben. A 3D-s ugrálós szegmensek sem sikerültek jobbra, elméletileg a villogó tárgyakat követve kéne ugrándoznunk, de sokszor mire a villogásra felfigyelünk, már tehetetlenül és kapálózva zuhanunk valamelyik aktuális mélységbe. A kameramann sem áll a helyzet magaslatán, az összes elképzelhető kamerakezelési hiba jelen van a játékban, nem kevés fölösleges és frusztráló kört eredményezve a szórakozni vágyó gamernek.
Ami a játék esszenciáját jelentő harcot illeti: a gördülékeny kombózással tudjuk a tapasztalati pontként funkcionáló vérmennyiségeket kipréselni ellenfeleinkből, ezt válthatjuk be új támadásokra, nagyobb életerő csuszkára, hatékonyabb fegyverhasználatra. Sajnos az új mozdulatok fantáziátlanok, igazából a 2-3 alapmozdulat erősebb variánsát nyithatjuk meg. Essék pár szó a fegyverhasználatról is: fémcsövek, bárdok, szöges deszkák, láncfűrészek (valamint az Arena játékmódban megnyitható titkos fegyverek) hivatottak segíteni boldogulásunkat, de extrémebb esetekben, akár a megcsonkított ellenségek végtagjaival, akár saját levágott karunkkal is hadonászhatunk vad csatakiáltások közepette. Nem említettem, illetve nem veséztem ki (érted, kiveséztem, szóvicc) a játékban szereplő hihetetlen brutalitást. Végtagok repkednek a szélrózsa minden irányába, megcsonkított agonizáló lények kúsznak jajgatás közepette, patakokban folyik, sőt vízesések módjára csobog hektoliterszám a vér. A legdurvább talán az, amikor a meggyengített kreatúrákat kivégezzük, ilyenkor egy (amúgy igencsak bénán megvalósított) QTE-szerű jelenetsor után lehetünk szemtanúi annak, ahogy megvadult hősünk tüdőket tép ki, fejeket és karokat szakít le a helyükről. Öncélú az erőszak (illetve valahol nem, mert a ’80-as évek trash horrorjainak állít görbe tükröt sajátos módon), de ez talán a legszórakoztatóbb eleme az egész játéknak, s a program erre rá is játszik az ostoba, de valahol mégis mosolyogtató puzzle-ökben. Nem egyszer követeli meg a cucc tőlünk, hogy a továbbjutáshoz a különféle ajtók mellé elhelyezett karókba jóízűen beleültessük valamelyik szörnyeteget – az első pár alkalommal tényleg jót lehet kuncogni a jelenetsoron, de aztán unalomba és megszokásba csap át az egész. Ez sajnos a játék egészéről elmondható, ami elsőre még egész nagy flashnek tűnik, sokadjára már csak egy érdektelen vállrándítást fog kiváltani belőlünk, játékosokból.
Pár szót még ejtenék a hangokról, amik meglepően jóra sikeredtek. A szinkronszínészek pont annyira giccsesen és szerepüket túljátszva olvasták fel a szövegeiket, hogy elérjék a kívánt parodikus hatást (kiemelném a főhősünk, Rick, illetve a másik főhősünk, a maszk hangjait, néha kegyetlenül jópofán tudják oltogatni egymást), az OST-ért pedig olyan együttesek felelősek, mint a Mastodon, Lamb of God, Five Finger Death Punch. Az ő zúzdájuk mellett imádtam azt is, amikor egy-két jelenet során a zongorista ráfeküdt vonaglani a zongorára, kicsalván a hangszerből azt a tipikus horror film hanghatást, amit szavakban leírni nem lehet.
Hiába az egész tűrhetőnek nevezhető 8-9 órás játékidő, amit kitol a külön játékmódként szerepeltetett aréna küzdelem, valamint a történet előrehaladtával megnyíló 3 eredeti Splatterhouse játék, a tonnaszámra fröcskölő vér, a néha valóban szórakoztató fekete humor, sajnos a Splatterhouse képtelen kiemelkedni a középmezőnyből – egy újabb felesleges remake-kel gyarapodott az amúgy is széles skála. Hacsak nem vagy gyilokfetisiszta, unatkozó milliomos palánta vagy friss lottónyertes, semmi okát nem látom, miért kéne megvenned ezt a játékot.

(A játékot a GameCity videojáték szaküzlettől kaptuk kölcsön tesztelésre. Köszönjük! Budapesti boltjukban a szoftver igény esetén megvásárolható, cserélhető, vagy online áruházukból megrendelhető.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
27. Szuchi
2011.11.04. 07:04:25
LV5
Nekem nagyon tetszett. Sőt szinte végig élvezetem is. Bár az ucsó pályákon nagyon szivat
"Square Enix"
2010.12.22. 09:42:41
LV1
Fasza kis játéknak tűnik.
25. LyozsFM  PlayStation.Community tag
2010.12.16. 02:06:06
LV4
Válasz 9. MrZ üzenetére:
Megkapta a 25-st ;)
Lüvüdözös gyerek !!!
24. Barneyzero  PlayStation.Community tag
2010.12.15. 15:09:15
LV11
Válasz 23. Barneyzero üzenetére:
Illetve berendelném, ha nem lenne újra 30 font, basszus több mint 2 hétig volt 18, asszem még tegnap is, ha előbb benéztem volna a teszthez... :S
Na mindegy, talán a következő Mega Monday-en megint annyi lesz :)
23. Barneyzero  PlayStation.Community tag
2010.12.15. 15:05:39
LV11
Válasz 22. slickadam üzenetére:
Wááá ez tök jó hír, köszi az infót! Már be is rendelem :)
22. slickadam  PlayStation.Community tag
2010.12.12. 16:05:58
LV5
Válasz 21. zoli-77 üzenetére:
beirom, hatha meg beneztek ide a teszthez:
a zavvirol rendelt, de "UK-n kivul nem szallithato" Splatteremet vegul csak feladtak, szoval akit erdekel, 18 fontert most is kaphato. annyiert szupi.
Super Ultra Taokaka Deluxe!!!
21. zoli-77  PlayStation.Community tag
2010.12.10. 18:08:00
LV1
Válasz 20. Barneyzero üzenetére:
Ez az. Pedig ennyiért csak kíváncsiságból is beszerezném. :(
20. Barneyzero  PlayStation.Community tag
2010.12.10. 17:21:44
LV11
Válasz 18. zoli-77 üzenetére:
Én is erre gondolok, az a gáz hogy pont a zavvi-t zavarja egyedül ez, a HMV vagy a GAME oldalán semmi ilyet nem írnak, csak ott jóval drágább a cucc...
19. martin  Főszerkesztő
2010.12.10. 10:30:03
LV27
Válasz 9. MrZ üzenetére:
Ezen én is eltűnődtem a képek válogatása közben.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
18. zoli-77  PlayStation.Community tag
2010.12.10. 08:16:18
LV1
Válasz 11. Barneyzero üzenetére:
Gyanítom cenzúrázási okok miatt.
17. EmpiHUN  Driftrocker/BF Veterán
2010.12.10. 00:51:15
LV13
Nembegyere...
A Birodalom örök!... khm.. Hupsz!
16. Hidari_HUN  PlayStation.Community tag
2010.12.09. 22:43:04
LV17
Válasz 6. Ezio01 üzenetére:
1, ha a psc ugy mondja, még akkor sem biztos 2, az 5 pont nem olyan rossz.
15. Barneyzero  PlayStation.Community tag
2010.12.09. 20:55:56
LV11
Válasz 12. slickadam üzenetére:
Kíváncsi vagyok, hogy lesz-e valamilyen bővebb magyarázatuk...
2010.12.09. 20:48:38
LV21
Pedig nagyon érdekelt:(
2010.12.09. 19:54:45
LV1
Tényleg ennyire szar? Kár érte . . . én tényleg sokat vártam tőle, főleg az ütős trailer után.
12. slickadam  PlayStation.Community tag
2010.12.09. 19:54:24
LV5
Válasz 11. Barneyzero üzenetére:
jo kerdes. mindenesetre betettem a kosarba mielott eszrevettem volna a kiirast, es varakozo statuszban van tovabbra is. gondolom majd jon a sajnalkozo e-mail, amint lesz raktaron.
Super Ultra Taokaka Deluxe!!!
11. Barneyzero  PlayStation.Community tag
2010.12.09. 19:39:06
LV11
Válasz 8. slickadam üzenetére:
Pfff, ez eddig fel se tűnt, pedig én is szemeztem vele a zavvi-n, vajon miért nem lehet?
10. Barneyzero  PlayStation.Community tag
2010.12.09. 19:37:26
LV11
Válasz 7. Zsolt üzenetére:
Azt olvastam, hogy a sztori előrehaladtával lehet megnyitogatni őket és hogy mind a 3 rész benne van
9. MrZ  La Peste Noire
2010.12.09. 19:15:53
LV12
Miért vérzik a szörny ánusza?.....:S
" Egy bolond százat csinál....ez az én hobbim. "
8. slickadam  PlayStation.Community tag
2010.12.09. 19:01:31
LV5
5 pont. fasza, csak megjobban kell! mar volt is 18 fontert zavvi-n (sot tan most is annyi), csak erdekes PONT ennel az egy jateknal irjak, hogy "cannot dispatch outside of the UK"... fene a pofajukat.
Super Ultra Taokaka Deluxe!!!
7. Zsolt  PlayStation.Community tag
2010.12.09. 18:13:11
LV11
Most akkor benne van a régi játék, ahogy korábban ígérték?
6. Ezio01  PlayStation.Community tag
2010.12.09. 17:54:49
LV13
5 pont? akkor ez egy sz#r
5. Barneyzero  PlayStation.Community tag
2010.12.09. 16:40:53
LV11
Az elődeit imádtam, ezért tuti vétel számomra, de én is várok vele amíg olcsóbb nem lesz.
Köszi a tesztet!
4. Feles  Feles
2010.12.09. 16:26:57
LV14
Szomorúan hallom, jónak tűnt pedig.
Feles
3. Hiei  PlayStation.Community tag
2010.12.09. 16:26:49
LV8
En meg mar reg beszereztem volna de szinte mindegyik hazai boltban vagy nincs vagy elfogyott...Sot mar azt is mondtak mar ok is azt varjak olcsobb legyen mert akkora szar lett...En azert kivancsi vagyok ra mert volt mar ra pelda hogy le lett pontozva egy jatek es szamomra meg kurva jo volt...
ドラゴンボール 永遠に
2010.12.09. 15:53:56
LV7
Olcsó árfekvésben egész biztos beszerzem majd.Van neki egy véresen jó hangulata.
1. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2010.12.09. 15:48:20
LV28
Elég királyul néz ki, mégis 5 pont? Valamit nagyon elcseszhettek akkor benne! Pedig nagyon vártam...
Köszi a tesztet!
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
SPLATTERHOUSE
Namco
Látványosság:
Gyenge
Játszhatóság:
Átlagos
Szavatosság:
Zene / Hang:
Hangulat:
Átlagos
5/10
Pozitívum
Groteszk humor; aki szereti a céltalan vérengzést, az itt kedvére kiélheti magát; nagyon cool, ahogy hősünk a szemünk láttára regenerálódik
Negatívum
Az előző generációt idéző grafika, fantáziátlan pályatervezés, könnyen monotonitásba fulladó játékmenet

MARTIN BELESZÓL
Bakker, pedig pont most akartam becserélni egy Shattered Dimensions-re... Lehet kihagyom? Bár mondjuk... a csöcsös csajok miatt talán beáldozom a Pókembert.