PlayStation.Community

2010.10.31. 12:03 Interjú
34 hozzászólás
Szerző: EmThor
Értékeld a cikket!
Protonfegyver és karakterlap: én így szeretlek!

A BioWare alapítóival, Dr. Ray Muzyka-val és Dr.Greg Zeschukkal ültünk le beszélgetni annak kapcsán, hogy a nagynevű cég eposzi sci-fi játéka, a Mass Effect végre tiszteletét teszi Playstation 3-on is. Mivel az első rész nem jelent meg a Sony konzoljára, ezért néhány rajongónak hiányérzete lehet. Ezzel kapcsolatban is készítettük tehát az interjút a BioWare fejeseivel, és hogy megtudjuk, hogyan vélekednek a sorozat PS3-as debütálásáról.Vágjunk is a közepébe: miért a PS3 és miért pont most?

Ray: Alapvetően arról van szó, hogy számos egybevágó esemény is történt nemrégiben. Az egyik például az, hogy jelen pillanatban igazán sokat tudunk már mutatni a rajongóinknak; jó rég óta dolgozunk már ezeken a játékokon, és végre arra a pontra érkeztünk, amikor úgy gondoljuk, hogy már tudjuk, mikor és hol lehet ezeket a megfelelőképpen bemutatni. Igazából arról van szó, hogy a GamesCom mint olyan, nagyon fontos PS3 piacot jelent – rengeteg európai szenvedélyes játékos van ezen a kiállításon jelen, és az öreg kontinens egyébként is kiemelt terület a számunkra, ezért gondoltuk úgy, hogy mi lehetne jobb időpont egy bejelentéshez mint a mostani, valamint, hogy megmutassuk az itteni rajongóinknak, hogy milyen fontosak a BioWare-nek.

Mi az, amivel a PS3 többet nyújt, mint az Xbox?

Greg: Szerintem ez egy nagyon érdekes dolog, elég sokat gondolkoztunk róla. A legfontosabb különbség alapvetően abban rejlik, hogy a konzoloknak igen eltérő a belső felépítésük. Ránézésre is van természetesen olyan dolog, ami nem egyezik – gondolok itt a memória elhelyezésére, vagy mondjuk a grafikus processzorra, ami teljesen különböző. Abba a vitába nem szeretnék belemenni, hogy melyik gép az erősebb: végtére is mindkettőn el tudjuk végezni a munkánkat, ahogy azt kigondoljuk. Mikor egy szoftert készítesz, az a célod, hogy annyi ember játszhasson vele, amennyi csak lehetséges, így ez most egy kiváló lehetőség a számunkra, hogy a gaming piac egy nagy szegmenséhez elérjünk. Összességében szerintem egy kicsit azért másképpen lesz játszható PS3-on a program. Itt arra gondolok, hogy eleve egy másfajta kontrellerről van szó, és ez a tény már egyedül is kihat a játékélményre.

Bele kellett rázódni a PS3-on való munkába?

Greg: Nos, mivel a Mass Effectet már Xbox-ra is elkészítettük, azon a gépen már egy kicsit több tapasztalatot szereztünk. Természetesen mindig kell újat tanulni a programozást illetően, de semmi olyasmiről nincs szó, amivel ne tudtunk volna megbirkózni. Ez már a második játékunk PS3-ra a Dragon Age mellett, és mikor megjelentetünk egy szoftvert, mindig törekszünk arra, hogy úgy érződjék: olyan mintha csak arra a platformra készült volna el.

Mekkora csapat dolgozik azon, hogy a játék a fent leírtak szerinti érzetet nyújtsa PS3-on?

Ray: Minden egyes kiadott játékunkat – bármely platformról is legyen szó – mindig megpróbáljuk igen aprólékosan és átgondoltan kidolgozva letenni az asztalra. Kivétel nélkül próbáljuk beleadni azt, amennyi szükséges ahhoz, hogy az összes változat optimalizáltságát és kezelőfelületét tekintve elfogadható legyen. Ehhez pedig minden alkalommal a megfelelő számú embert biztosítjuk.
Hogy tervezitek bemutatni az első Mass Effect történéseit a PlayStation játékosainak?

Ray: Egy bevezető modult készítettünk erre a célra. Ezzel kapcsolatban még nem mondtunk részleteket, de sok információt fog tartalmazni a Mass Effect első részéről és magáról a világról is. Tudod, valami olyasmi, hogy „eddig a pontig ezt és ezt hajtottad végre”. Ezután pedig lehet is indítani a Mass Effect 2 akcióban gazdag történetét. Szerintem a játékosok ennek eredményeképpen egész összetett képet fognak kapni a világról, és fogják tudni, mibe vágnak bele. A Mass Effect 2 egyébként önmagában is élvezhető élményt nyújt, és ez ezzel a modullal még gazdagabb lesz.

Ez a modul igen szokatlan szó; egy videóról lenne szó, vagy ennél valamivel interaktívabb dologról?

Greg: Ez még maradjon titok.

Kihasználtátok a mostani kiadással kínálkozó alkalmat, hogy megváltoztassatok valamit a Mass Effect 2-vel kapcsolatban? Bármit, amivel nem voltatok mondjuk elégedettek?

Ray: Minden új változat esetében igyekszünk azt a megfelelőre hangolni, optimalizálni, és figyelembe venni annyi visszajelzést, amennyit csak tudunk. Úgy gondolom, a Mass Effect 2-vel kapcsolatos vélemények igen pozitívak voltak, így a hangsúly most azon volt, hogy mindezt igen magas színvonalon tudjuk szállítani a PS3-ra.

Mit gondoltok arról a néhány PC-s játékos által hangoztatott véleményről, hogy az olyan játékok, mint mondjuk a Mass Effect 2, vagy a Dragon Age 2 le lettek butítva a konzolos közönség számára – azaz nagyon „konzolosra” sikerültek ezek a változatok?

Greg: Szerintem ilyen szó nincs is!

Ray: Ha mást nem is, annyit mindenképpen mondanék, hogy a konzolos játékok, amiket láttam az elmúlt év folyamán megjelenni, egyre inkább összetettebbek lettek, beleértve a BioWare címeit, és konkurenseink legtöbb játékát is. Szerintem ez igaz a PC-s programokra is.
Arról van szó, hogy a kezelőfelületek egyre inkább kifinomultabbak lesznek, így a játékok egyre többek számára válnak kezelhetőbbé, elérhetőbbé, ezzel pedig könnyebb hozzáférni a taktikák és stratégiai lehetőségek gazdag tárházához, ugyanazzal a használhatósági fokkal. Úgy gondolom ez az igazi művészet a videojátékos fejlesztésben: rengeteg lehetőséget nyújtani, kiegyensúlyozott játékmenetet és könnyű kezelhetőséget egyszerre. Ez nem könnyű dolog, de a technika évről évre fejlődik minden tekintetben.

Köszönjük az interjút!

(Az anyag teljes egészében a ComputerAndVideogames magazin tulajdona. Mi csak a fordítást készítettük. Köszönjük.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
34. Chrome  PlayStation.Community tag
2010.11.04. 09:22:27
LV10
Válasz 28. Penge70 üzenetére:
Egyetértek :)
"Behold the Razgriz, its wings of black sheath!"
33. Chrome  PlayStation.Community tag
2010.11.04. 09:21:36
LV10
Dögunalom. Ez a két forma csak azt mondta amit hallani akartunk. Legjobb védekezés a "ki se mek a harcmezöre"?
"Behold the Razgriz, its wings of black sheath!"
32. Lotar  PlayStation.Community tag
2010.11.02. 11:48:45
LV17
Válasz 23. ElijahBaley üzenetére:
Nekem is ez jutott az eszembe , de talán egy 1 éves játékot csak át tudnak normálisan portolni . Elméletileg egy tuningolt verza "kellene" hogy legyen . Ez a game megérdemelné . ui . : 16. hsz. :]
psn/sen id: pcpmate
2010.11.01. 15:17:57
LV1
Válasz 28. Penge70 üzenetére:
A számból vetted ki a szót! Konkrét kérdésekre olyan finglufi válaszokat olvashatunk, hogy az ember elgondolkodik; ez most játékfejlesztó, vagy politikus. Bakker! Fából vaskarika!
2010.11.01. 11:55:33
LV1
nem sok játék volt amit irigyeltem a boxról, de ez köztük volt. örülök, h végre ez a hiány is beteljesedik :)
psn id: anyadlohaton
29. Resiskull  PlayStation.Community tag
2010.11.01. 09:23:53
LV21
Xbox-on az egyik legnagyobb címként élem meg, mert még nem jutottam végig vele
28. Penge70  PlayStation.Community tag
2010.11.01. 08:26:34
LV22
Csak nekem tűnik úgy, hogy a fickó egyfolytában mellébeszél???
2010.10.31. 23:14:45
LV1
Válasz 23. ElijahBaley üzenetére:
Kétlem, hogy kiadnák "gagyifelbontásban", de ha így is lenne, ennél a játéknál -mint minden másnál-, piszkosul nem a grafika a lényeg. Szeretem én is a szépet, de a ME-nél sokkal mérvadóbb a mély univezum, a kidolgozott sztori, meg a karakterek. Súlya van minden döntésednek, és ez nem csak PR duma.
Don't try to fix me l'm not broken
26. DAHANDE  PlayStation.Community tag
2010.10.31. 23:14:06
LV7
Válasz 23. ElijahBaley üzenetére:
Mèrt olyan nehèz felfogni hogy az 1 SOHA nem fog jönnì PSre mert a Microsoft a kiadòja,màr 2en leìrtàk.
FMA Brotherhood - best anime ever
25. norbifiatal  PlayStation.Community tag
2010.10.31. 22:32:57
LV7
Kiadhatnák mindkettőt, sajnos egyikkel sem tudtam játszani, viszont nagyon sokat hallottam róla.
"Omae wa mou shindeiru..."
24. Feles  Feles
2010.10.31. 21:34:32
LV14
PC-n mindkét ME-t kivittem, baromi nagyok, nem lehet leírni.
Feles
23. ElijahBaley  PlayStation.Community tag
2010.10.31. 21:23:04
LV2
Én is várom a' ME 2-t, de kicsit fenntartásokkal kezelem a témát, ugyanis, szerintem (is) igen erősen lehúzás szaga van a dolognak, másrészt pedig valószínű, hogy majd jól az orrunk alá dörgölik, milyen jó is nekünk ez, hiszen most jön-jön-jön PS-re is 1 év után első rész nélkül(- mert ha akarnák megoldanák, hogy legyen).., és amitől a legjobban 'félek' - az egész egy ócska occó' alacsony-felbontású gagyitextúrás kópia lesz.., olyan kicsit sárga kicsit savanyú módom, ami legalább a mienk....,

...szóval nem akarok vészmadár lenni, és ne így legyen
PSN ID: HaraldHrabovszky
2010.10.31. 20:11:22
LV3
Csááá!! Lehet hogy hülyén hangzik a kérdésem,de nem tudjàtok vèletlenül a kèpek a ps3-as verzàból valók??? Ezt a gèmet jobban vàrom mint dead space 2,pedig az is nagy favorit lesz!! De valószìnü hog tavaszra marad!!
21. Citroghost  The Engineer
2010.10.31. 19:36:20
LV15
Első körben ki akartam mondani, de aztán meggondoltam magam, mert nem akartam megsérteni senkit, de most mégis elmondom. :D Szóval ez az egész interjú szerintem a nagy semmiről szól. Új dolgot nem tudtunk meg... ,,sokat beszél de semmit mond"-féle eset.
2010.10.31. 18:33:29
LV1
Nem lehet vmi rossz!:)
The Assassin
2010.10.31. 17:46:05
LV6
Válasz 17. simon7109 üzenetére:
Köszi, ezt nem tudtam akkor.

@ Tgabesz
Szintúgy :)
"This town... there's... something wrong with it."
2010.10.31. 16:42:14
LV1
Az év játéka! Egyszerűen imádtam minden percét.
Don't try to fix me l'm not broken
17. simon7109  PlayStation.Community tag
2010.10.31. 15:02:48
LV18
Válasz 14. spike66 üzenetére:
hiába akarták volna megmutatni ha egyszeruen nem johetett mert MS volt az 1 résznek a kiadoja.
PSN: misi2mezei
16. Lotar  PlayStation.Community tag
2010.10.31. 14:59:05
LV17
A játékot nagyon várom , de ha gyengébb lesz az X-es verzánál , akkor befektetek egy 360 -ba ( -elegem van , hogy vmilyen szinten hülyének néznek , mint sok-sok játéknál ). De ne írjuk le előre , különben is lehet reménykedni , mert mégiscsak egy 1 éves ( kb. ) játékot kell portolniuk . Én egy tuningolt változatot vizionálok amúgy !! PS3 power ... :) ui.: már elég olcsón lehet venni egy arcade gépet , a ME2 meg az 576-ban is 5e FT volt múltkor , a PS3 verza meg persze 13000 lesz tuti ...... :(
psn/sen id: pcpmate
15. tgabesz  PlayStation.Community tag
2010.10.31. 14:58:18
LV14
Válasz 14. spike66 üzenetére:
Az első rész nem jöhet PS-re mert a Microsoft a kiadó.
2010.10.31. 14:53:32
LV6
Válasz 3. EmThor üzenetére:
Ennyi.
Csak hogy egyet emeljek ki a sok közül, azt pl. nem is kommentelte, hogy eddig miért hanyagolták a Ps3-at és persze minket.
Ha megakarták volna mutatni a rajongóknak, hogy mennyire fontosak vagyunk nekik, akkor az első rész is jött volna Ps-re.
"This town... there's... something wrong with it."
13. DAHANDE  PlayStation.Community tag
2010.10.31. 14:40:11
LV7
Az èvtized jàtèka!
FMA Brotherhood - best anime ever
12. karfiol  PlayStation.Community tag
2010.10.31. 14:35:50
LV19
Azért elég bunkók, hogy amikor a riporter megköszönte az interjút, arra nem mondták, hogy szívesen, vagy, hogy mi is köszönjük.
11. PoRoLY  Secretum ad vitam aeternam art
2010.10.31. 13:42:36
LV12
Ennek a játéknak én nagyon örülök.
PSN ID: PoRoly_Hu -->http://porojj.deviantart.com/
10. NEXUS0001  PlayStation.Community tag
2010.10.31. 13:16:36
LV7
Válasz 5. Tom üzenetére:
Nagyon úgy tűnik, hogy a csákók politikai pályára készülnek.
:D
Csak tudnám mit jelent ez a szmájli: 3D !?
9. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2010.10.31. 13:08:37
LV28
Nem véletlen hogy most (pontosabban már) PS3-al fognak dolgozni.
Személy szerint nagyon örülök hogy ki fogják adni PS3-ra is és úgy veszem észre ezzel nem csak én vagyok egyedül!:)
2010.10.31. 12:54:22
LV21
Nagyon örülök hogy végre PS3-ra is kiadják de nem tomm honnan fogok összeszedni ennyi pénzt.
:)
7. simon7109  PlayStation.Community tag
2010.10.31. 12:48:48
LV18
nagyon jo játék szoval aki még nem játszott vele PC-n vagy Xboxon az mindenképpen potolja majd PS3-on.
és remélem minél hamarabb jon a 3. rész:)
PSN: misi2mezei
2010.10.31. 12:48:26
LV7
A dragon age:origins pont olyan volt mintha csak konzolokra készült volna,áh nagyon zsivány banda ez:D
5. Tom
2010.10.31. 12:47:22
LV4
Válasz 2. spike66 üzenetére:
Konkrétan nem válaszolt semmire :).
2010.10.31. 12:43:05
LV7
Szerintem ezt a project-et is kiadták bérmunkára az edge of reality-nek:D.
3. EmThor  PlayStation.Community tag
2010.10.31. 12:42:45
LV12
Válasz 2. spike66 üzenetére:
Pontosan jól látod, a legutóbbi Duke interjúból rengeteg mindent meg lehetett tudni, ez pedig iskolapéldája volt a marketinges dumának.

De milyen rosszul áll ez most pont annak a BioWare-nek, akik jelen interjú minden második mondatában azt hangoztatják, hogy mennyire imádnak minket (meg a pénzünket), nem?
2010.10.31. 12:32:18
LV6
Köszi a fordítást!
Egyébként szerintem megy a mellébeszélés ezerrel...
"This town... there's... something wrong with it."
1. Horvy009  PlayStation.Community tag
2010.10.31. 12:08:21
LV7
Hü Ha
The Football Star
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
War Tech Fighters (PS4, PSN)
2019.09.23. 15:21 Kedvcsináló
0 hozzászólás
Szerző: GrayFox
A gépek háborúja.
The Walking Vegetables: Radical Edition (PS4, PSN)
2019.09.23. 15:14 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Ha unod a banánt.
Mozi - Aki bújt
2019.09.23. 12:34 Cool-Túra
0 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Mansonék bekaphatják!
We. The Revolution (PS4, PSN)
2019.09.21. 13:07 PlayStation Network
7 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Én. Az igazság?
Solo: Islands of the Heart (PS4, PSN)
2019.09.21. 13:00 PSC egyperces
0 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Pár kapcsolat, párkapcsolat.
BORDERLANDS 3 (PS4)
2019.09.19. 10:07 Játékteszt
5 hozzászólás
Szerző: HTB
Martin Looter King.
Képregény - Thor: A mennydörgés istene
2019.09.19. 09:49 Cool-Túra
3 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Az összes istennek pusztulnia kell!
Effie (PS4, PSN)
2019.09.18. 14:21 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: Chester013
Szegény ember Zeldája.
NBA 2K20 (PLAYSTATION 4)
2019.09.17. 13:18 Játékteszt
10 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Egy kosaras naplója.
RAD (PS4, PSN)
2019.09.16. 12:55 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Mondd, te milyen mutációt választa… hagyd a francba, kapsz valamit a kosárból!