PlayStation.Community

2008.12.03. 16:32 Játékteszt
27 hozzászólás
Szerző: kryss777
Értékeld a cikket!
Év végi relax a havas lejtőkön, a Vörös Mókus kalauzolásával.

A nagy 2008-as őszi játékdömping vége felé közeledve bizonyára már sokan túl vagyunk a kötelező ember- és zombihentelésen, éves aszfaltbetyárkodáson, kihagyhatatlan bunyós stuffokon és más egyéb virtuális elfoglaltságokon. Fellélegezve ülhetünk neki a lájtosabb, könnyedebb kikapcsolódást biztosító szórakoztató gémeknek; itt az ideje, hogy végre megnézzünk a jelen generációban elhanyagolt stílus egyetlen képviselőjét, a „téli sportok” kategória kizárólagos indulóját, a Shaun White Snowboardingot.
Így vasárnap este a Dead Space befejeztével végre deszkázhatok egy lazát, elfelejthetem az elmúlt napokban lemészárolt zombitömegeket, megcsonkított csúf lényeket és a fűrészemmel bedarált tengernyi idegen szörnyet; a jól megérdemelt édesített, forró teácskám kortyolása közepette lököm be a lemezt egy utolsó kör erejéig a szoba melegét biztosító PS3-ba.
Odakint már javában tombol a tél – igaz, hogy egyedül csak a sapka-sál-kesztyű kombó stimmel –, a havazás és a sok centis hóréteg híján virtuálisan kell a meredek lejtőknek nekivágnom. Szerencsére bajom nem eshet, a valószínűsíthető taknyolások ellenére is lelkes vagyok, ez a legmegfelelőbb pillanat arra, hogy megelőlegezzük az év utolsó napjaiban esedékes sítúrát.

Én személy szerint már nagyon vártam, hogy végre kiadjanak egy valamirevaló snowboardos játékot. Mivel legutóbb a PS2-es SSX Tricky-hez (azelőtt pedig a PS1-es Cool Boarders 4-hez) volt szerencsém, ezért már eléggé ki voltam éhezve az effajta könnyen emészthető stílusra. Egy ideje figyelgettem a Shaun White Snowboardingot (továbbiakban SWS), a fejlesztői bemutatókat is kíváncsian néztem végig, érdekelt, hogy mégis mi lesz az alapkoncepció, és hogy milyen irányban szeretnének az Ubisoft Montrealnál elindulni. „Co-op élmény, hatalmas területek, könnyen elsajátítható irányítás, ígéretes grafikai megvalósítás” – ilyen és ehhez hasonló, szépen hangzó frázisokkal csábították a játékosokat. Gyanús volt, túl jónak tűnt. Éppen ezért igyekeztem óvatosan bánni vele. Odáig ugyan nem jutottam, hogy egy saját példányt pakoljak fel a polcra, de a PSL biztosította game meggyőzött arról, hogy érdemes vele tenni egy próbát.Az, hogy az SWS követi a trendeket, nem vitás. A lelkesedést minden esetben befagyasztó kötelező frissítés és kihagyhatatlan telepítés után, a főmenüt átugorva kezdhetünk bele a karaktergenerálásba. Mivel ruha nélkül snowboardozni elég kellemetlen – és valljuk be, furcsán is venné ki magát, ha emberkénk testalkatával és formájával kellene foglalkozni –, ezért a ‘karaktergenerálás’ a különböző ruhadarabok, kiegészítők és deszkák összeválogatásában ki is merül. Lehetőség az bőven van, de csupán a kinézeten és színeken tudunk variálni (későbbiekben a felhozatal bővül), meglepő módon az RPG elemeket (elsősorban az ugratás/sebesség/trükkök dologra tessék gondolni) ezúttal kihagyták. Szerencsére.

A második és egyben leglényegesebb divattal kapcsolatos dolog a játék alapjait érinti. Úgy látszik, az open-world, azaz a „nyitott világ” már az egyszerűbb stuffokat is elérte, az SWS is megkapta a maga szabadon bejárható területét. Nem kell megijedni, jelen esetben ez kiválóan működik. Adva van négy helyszín (Park City, Európa, Japán, Alaszka), ahol kedvünkre hódeszkázhatunk – mindegyik pálya egy gondosan felépített, hatalmas játszótér.
Felvisznek a hegytetőre, kiugrunk a helikopterből és hajrá! Természetesen a lehetőségek korlátozva vannak, elvégre ez még mindig csak egy snowboardos játék, de úgy gondolom stílusán belül mindenképpen egyedi ez az újfajta megközelítés. Szerencsére a pályák valamilyen szinten változatosak – némelyik helyen több az ugrató, máshol érdekesebbek a tájak, valahol pedig a nagyon komoly magasságok lesznek a vonzóak. Mint mondtam, a bejárható terep hatalmas, akár 10 percet is igénybe vehet a hegytetőről való lesiklás (és akkor még csak egyetlen egy vonalon haladtunk végig).Nem csupán annyiból áll az egész, hogy végigsuhanunk a kijelölt helyeken; szabadon mászkálhatunk, felvonózhatunk, ugratgathatunk, gyűjtögethetünk, és ha kedvünk tartja (és már begyakoroltuk a trükköket), akkor a különböző kihívásokat is teljesíthetjük. Első körben összeszedhetjük a térképen előre bejelölt érméket, melyekért cserébe spéci tulajdonságokat és cseleket kapunk – itt maga Shaun White fog tanítani bennünket. Ezt követően a gépi ellenfelekkel vehetjük fel a versenyt egy össznépi lesiklás keretei között (nevezzük ezeket mondjuk hógolyózós fun-versenyeknek). Később, ha már minden apró trükköt ellestünk a profiktól, akkor a netre is felmerészkedhetünk multizni. Sok-sok kihívással futhatunk össze a hegytetőn, de a játék igazi szépsége egyértelműen a szabadság és felfedezés.

Ami nagyon-nagyon sokat dob az egész összképen az nem más, mint a teljesen aktív környezet. Nem csupán mi vagyunk egyedül az egész sípályán, itt mindenki a snowboardozás szerelmese. A lejtőkön a gépi ellenfelek elsuhannak mellettünk, használják az ugratókat, elesnek, sorban állnak (és beakadnak) a felvonónál. A környezet is – mondhatni – részletesen kidolgozott; a pályán találkozunk pihenőhelyekkel, érdekes építményekkel, U rámpával és sok más egyéb őrültséggel. Van itt minden: reklámok, hirdetőtáblák, térképek, deszkatartók, és a sípályán elmaradhatatlan hóágyú.
Az fent leírt dolgok alapján én biztosan megvenném, viszont eddig még nem beszéltem a negatívumokról. A SWS egyik legnagyobb problémája, hogy a készítők nem tudták eldönteni, hogy egy komolyabb hangvételű, vagy egy teljesen irreális snowboardos játékot fognak készíteni. Igaz, hogy eleinte a földhözragadtabb hódeszkázás dominál, de a későbbiekben ez az egyensúly teljesen felborul, és egyfajta non-stop trükköző bugyutaságba csap át. A „szimulátorosabb” megközelítés sokkal jobb képet adott volna az egész programról.
Ott vannak még az irányításbeli gondok, melyek meglehetősen sok kellemetlenséget fognak okozni. Igazán profi módon elsajátítani a trükközést nagyon nehéz lesz, amiben – hozzá kell tenni – nem mi leszünk a hibásak. Magát az egész, analógkarokra kihegyezett rendszert kéne átdolgozni, mert ez így ebben a formában csak nagyon nyögvenyelősen megy.
A grafikai oldalra nem lehet panasz: vannak nagyon szép részei, de összességében ez a színvonal 2008 végén csak erősen átlagos értékelést kaphat. Néhol apróbb szaggatás észrevehető, de ez még bőven megbocsájtható neki.
Végezetül elmondanám, hogy a Shaun White Snowboardinggal eltöltött órák kellemesen teltek. Jól időzített, a megfelelő pillanatban érkezett. Az ötlet megint nagyon jó volt, de sajnos az alapot jelentő irányítási problémák sokat rontottak az összképen. Ennek ellenére az erős hat pont ne tántorítson el senkit a vásárlástól; mivel valószínűleg csak a stílus rajongói fognak vele próbálkozni, ezért nekik akár még kellemes meglepetés is lehet.

(A játékot tesztelésre szoftverdealerünk, a Platinum Shop biztosította. Köszönjük!)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
27. pank2
2009.09.09. 06:50:42
LV2
Jolet a cikk a jákrol nam mondok semmit,és akkor már tudjátok a véleményem
PSN ID: paradilaci
26. ssy7
2009.01.31. 15:02:07
LV14
Válasz 25. fuelgas üzenetére:
Egy kis hó ténleg jó:D
Disznóvágás Pro 2009
2009.01.17. 16:56:18
LV1
végre valami szép ha már nekünk nem volt ho akkor ps3-nak legaláb legyen ha egy kics késik is tél neki(ps3)
Play Station 3
24. Meessi
2008.12.22. 13:17:01
LV1
ezt majd ki kell probáljam mindig szeretem a sportos játékokat
23. karlo
2008.12.18. 18:37:05
LV1
Én most tolom a gémet és tökéletesen elégedet vagyok az értékelésél.
22. kryss777  PlayStation.Community tag
2008.12.08. 13:59:24
LV7
Válasz 21. hunsquall üzenetére:
Jó kérdés... szerintem is már nagyon kéne egy újgenerációs SSX.
2008.12.08. 13:44:43
LV4
Hol maradnak az SSX játékok? Az EA nem lát bennük elég potenciált?
no pain, no gain
20. danny2008  PlayStation.Community tag
2008.12.05. 18:36:20
LV6
Azthittem, hogy ez egy 8 pontos játék lesz. Tévedtem. Majd kiderül, lehet teszek vele egy próbát. Co-op (offline) akkor van benne?
19. slike
2008.12.05. 17:12:32
LV3
Válasz 4. Sipee üzenetére:
Én ottleszek online.;)
Csipázom az xtr cuccokat, snowboard-ot meg pláne...anno az Amped2 volt, ami nagyon bejött.

18. ALF22  Son of Liberty
2008.12.05. 16:02:01
LV26
Válasz 16. GTfan üzenetére:
Csak a sít vegyék ki belőle. Meg a randa zöld színt.
17. ALF22  Son of Liberty
2008.12.05. 16:01:30
LV26
Válasz 15. janchee üzenetére:
Lehet, hogy nem is látsz a meló mellett havat:)
16. GTfan
2008.12.05. 09:08:55
LV12
Én meg várom az ssx4et
Az nagyon jó kis game az ssx
talán majd egyszer énis emgveszem
2008.12.04. 21:53:01
LV2
Nagyon komoly! Szép grafika! Ezt lehet hogy beújítom! Habár jövőhéten megyek melózni egy síparadicsomba, lehet hogy meg is utálom a havat! :-)
14. Sipee
2008.12.04. 21:20:25
LV7
Válasz 13. ALF22 üzenetére:
énis ígyvagyok. mondom jövőre sztem beujítom
Atomvillanáskor ne állj tank mögé, mert rád olvad.
13. ALF22  Son of Liberty
2008.12.04. 20:19:22
LV26
Válasz 12. kryss777 üzenetére:
Nekem tökmondegy, hogy 7 pontos egy játék vagy tíz. Elég, ha egy dolog megfog belőle, a többi már nem számít.
12. kryss777  PlayStation.Community tag
2008.12.04. 19:39:38
LV7
Válasz 11. ALF22 üzenetére:
Nagyon jókat lehet vele játszani. Magában kivaló ötletek vannak benne, a pályák felépítése is szuper - az meg aztán egyenesen kegyetlen mikor felvisz a helikopter a hegytetőre, és nekivágsz a lejtőnek; néha még a lavina elől is kell menekülni. :) Nagyon hiánypótló cucc, de csupán azért nem értkelhetem túl, mert kevés a snowboardos játék.
11. ALF22  Son of Liberty
2008.12.04. 19:00:40
LV26
ssx3 óta várok már egy jó folytatást. A graf alapján talán még mindig ott van ahol az ssx3, de mivel sok egyéb lehetőség van benne így nálam nyerő. Én simán beállnék egy sorba a felvonóhoz, csak legyen vmi interaktív környezet. Akár gyalog is felmennék a hegyre, ha az jár hozzá:)
10. taron  PlayStation.Community tag
2008.12.04. 16:32:52
LV5
jó lett volna ha minőségi a cucc,elég hiánypótló lett volna....
Ar0nka
2008.12.04. 10:31:33
LV1
Marciusban megyek snowboardozni haverokkal, es szerintem ez is jon majd velunk, hogy estenkent a sor-jeger partikat megalakitsuk :)
6 pont ide vagy oda ez az egyetlen ps3as snowboard cim :(
smokinheadz a tilos radioban. minden kedden deltol
2008.12.03. 19:51:48
LV11
jo lettv olna azért ha min egy 8 pontos cucc :) nem baj, havertol elkérem majd :)
"If You only Knew Where I Just Been and what I Saw
2008.12.03. 18:05:17
LV1
mikor lesz ujabb videoteszt?
6. Petunia  Szerkesztő
2008.12.03. 17:30:14
LV12
Válasz 4. Sipee üzenetére:
Akkor ez tényleg neked való játék. :)
Endure and Survive
5. Petunia  Szerkesztő
2008.12.03. 17:28:57
LV12
Juj, ezt a tesztet frissiben el is tudtam olvasni! :)

Nem tudom elképzelni magamról, hogy ilyen játékkal játsszak, talán csak multiban, casual jelleggel. De a teszt jó lett szokás szerint! :)
Endure and Survive
2008.12.03. 17:26:35
LV7
na elolvastam. nekem nagyon bejön, nem igazán tántorított el ez a vásárlástól sőt, még jó hatással is volt:D valószínűleg valamikor jövőre mikor hazajöttem a boardozásból beujítom. nekem ez alapmű már 3 éve boardozok egyszerűen imádom mikor ezt először megláttam azonnal beleszerettem. kérdés csak az h lesz e akivel online toljam
Atomvillanáskor ne állj tank mögé, mert rád olvad.
3. martin  Főszerkesztő
2008.12.03. 17:22:57
LV27
Válasz 2. TheBigRatchetFan üzenetére:
A játékot tesztelésre szoftverdealerünk, a http://www.platinumshop.hu biztosította.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
2008.12.03. 17:17:20
LV2
Ezt a játékot meg honnan vettétek?
PsnID: L
2008.12.03. 17:16:56
LV7
fúúú de imádkoztam h teszteljétek:D
Atomvillanáskor ne állj tank mögé, mert rád olvad.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
SHAUN WHITE SNOWBOARDING
Ubisoft
Látványosság:
Átlagos
Játszhatóság:
Átlagos
Szavatosság:
Átlagos
Zene / Hang:
Hangulat:
6/10
Pozitívum
Könnyed, egyszerű, élvezetes
Negatívum
Irányításbeli problémák, maga a játék egésze sajnos kidolgozatlan