PlayStation.Community

2010.10.07. 19:10 Játékteszt
41 hozzászólás
Szerző: martin
Értékeld a cikket!
Te vadász, tulajdonképpen miért jársz te ebbe az erdőbe?

Ha a magyar viszonylatokat nézzük simán elmondható, hogy a több mint 20 különböző epizódot jegyző, a vadászós témával nagyjából 2003 óta a piacon levő Cabela’s széria „ismeretlen” hazánk játékosai számára. Az ismeretlen jelzőt természetesen szigorúan idézőjelben használom, hisz sokan hallottak már erről a sorozatról, sőt, a tapasztaltabb gémerek talán már ki is próbálták valamelyik felvonását mondjuk Playstation 2-n, de ezeket a játékokat mégis totális érdektelenség övezi. Sem a kissé necces állatgyilkolós téma, sem a megvalósítás technikai minősége nem indokolta soha azt, hogy a Cabela játékok rivaldafénybe kerüljenek.
Jómagam valami fura perverz vágy által hajtva már a kezdetektől fogva ambiciózus hozzáállással próbálkoztam a virtuális vadászattal, ám lelkes állatbarát révén sajnos soha nem kaptam meg a Cabela programoktól a várva várt katarzist. Ha ködösen is, de emlékszem a hosszú órákra, amiket valamelyik régi PS2-es rész társaságában töltöttem: végtelen erdőkben, hegyen-völgyön át bolyongva próbáltam valahol egy BÁRMILYEN állatot találni, amit nem, hogy elejteni nem tudtam, de még megközelíteni sem. Ha jól rémlik még valami kis quaddal is repesztettem a vadonban, de érdekes módon még az sem jutott el soha a tudatomig, éppen milyen fajt kéne becserkésznem, és mire van tilalom. Csak mentem a középszerű minőséget alulról is alig nyaldosó minőségű poligontájon, és azon morfondíroztam, vajon elérem-e egyszer a poligonvilág végét? Most így visszanézve már pontosan tudom, hogy azt kerestem a Cabela szoftverekben, amit sok más, nyitott terepen játszódó stuffban is: a szabad természetet, az erdőjárást, a kirándulást, a nyugalmas egyedüllétet a végtelen erdőkben. Hallgatni akartam a szél susogását, számolni a fákat, megmászni a sziklákat, sátrat verni és konzervet melegíteni gázégőn. Ázni akartam az esőben, megszáradni a napsütésben, nyulat ugrasztani a bokorból, harkályt hessegetni a fáról. Dehogy akartam én állatokat ölni…
A 2009-ben – csak Amerikában – megjelent Cabela’s Big Game Hunter 2010 című újgenerációs epizódot a Platinum Shop egyik polcán szúrtam ki teljesen véletlenül, és azonnal el is kértem tőlük tesztelésre. Nagyon kíváncsi voltam, vajon sikerült-e az Activisionnek összehozni a régi részek nagy szabadságát a PS3 tudásával, és felállítani egy nem csak kötetlen természetjárásra lehetőséget adó, de egyben végre szép grafikájú, tartalmas programot is.

Rá kellett jönnöm – nyugi, nem először: sokadszorra –, hogy a világgal együtt gyakorlatilag minden játéksorozat is megváltozott. A Big Game Hunter 2010 is sokat fejlődött küllemében és tartalmilag is a finoman kezdetleges régi epizódokhoz képest, ez nem vitás, de ez a változás nem feltétlenül az én személyes igényeimhez igazodott. A barangolós-nézelődős-erdőjárós stílus átalakult valami sokkal modernebbre, így ebből a programból egy a trendi elvárásokhoz igazított, erősen arcade stílusú, a manapság annyira divatos „challenge-es” akcióprogram lett. Kifejezetten élvezetes a kitűzött feladatok abszolválása – még úgy is, hogy állathalálhoz vannak kötve a célok –, remek a trófeák megszerzésének érdekében felállított kihívás, azonban a game a legcsekélyebb mértékben sem hagy már semmiféle szabadságot a játékosnak. Nem hogy alagútban, de egyenesen szűk csőben mész az állóképeken kifejezetten szépnek, mozgásban már inkább csak simán jó, 2010-ben elvárható minőségűnek értékelhető pályákon, jó sportember módjára végrehajtod a feladatot, felcsíped az érmet, aztán jöhet a következő challenge. Gépiessé, kiszámíthatóvá és gyorssá vált a vadászat, megszűnt a szabad kolbászolás lehetősége, így elmondható, hogy amennyit előrelépett a sorozat a látványt, a kezelhetőséget és a játékmechanikát tekintve, annyit vesztett varázsából a player totális gúzsbakötése által.
A program története szerint a játékos egy próbatétel sorozaton vesz részt, hogy bekerülhessen egy nagyon előkelő vadásztársaságba. Ez a sztori valahol tükrözi is a game lényegét: olyan izgalmas tájakra jutsz majd el, mint Amerika, Kanada, Argentína, Finnország, Új Zéland, vagy Tanzána legjobb vadászterületei, viszont túl sok nézelődésre nem lesz lehetőséged, mintha csak egy olcsó túlpörgetett turistaút buszos városnézésén lennél. A narrátor bemondja milyen állatot kell felkutatni, de kutatásról gyakorlatilag szó nincs soha, hiszen MINDIG az a préda vár majd a következő bokor vagy szikla mögött, ami neked kell. Egyáltalán nem kell keresni semmit, vajazott ösvény vezet a célodhoz! Becélzod a hímet – mert nőstényre nem szabad lőni –, vársz, még megfelelő szögbe fordul, majd leadod a halálos lövést szívbe vagy mondjuk tüdőbe. Annyi nehezítés van a dologban, hogy nem lehet csörtetni, mint a vaddisznó, mert az állatok először meghallják a motoszkálást, aztán ha nem lapítasz, mint sün a fűben, elmenekülnek. Ugyanígy újrakezdés vár akkor is, ha nem sikerül 1-2 lövéssel leteríteni a vadat, és az még el tud illanni. Színesítő elemként néha sörétes puskát kell ragadni, és fix helyről vadnyulakra vagy szárnyasokra lőni, adott idő alatt minél többet leszedve.
A játék egyik érdekességének szánták azt a „vadászösztön” nevű extrát, amivel monokróm módba tudod váltani a képet, és így megtalálni a következő állomást, állatok nyomait, vagy azokat a búvóhelyeket, ahonnan ideális szögből tudsz célozni, extra pontokat szerezve. Az elgondolás ötletes, de sajnos ez a könnyítés egyben csúnyán agyon is vágja a kihívást: a legminimálisabb mértékben sem kell gondolkodnod, honnan lőj, vagy merre lopakodj, kizárólag arra kell odafigyelned, hogy jó helyen találd el a prédát. Az „ösvény, nyitott tér, utána ösvény, majd megint nyitott tér” szisztémából egy pillanatra sem lép ki a játék: nagyon ritkán ugyan van pár nyúlfarknyi, zsákutcában végződő elágazás, de itt szinte mindig csak „trükkösen elrejtett” (gyk.: kiverik a szemed) állatnyomok lapulnak.
Sajnos „nem vadászós” közjátékok alig vannak a karrier módban. Néha szakadékokon átvezető, hídként funkcionáló kidőlt fákon kell átegyensúlyozni, és esetenként az is előfordul, hogy egy ragadozó támad meg – de ilyen ritkán esik meg, és szinte semmiség elintézni a nagyvadat, némi QTE gombnyomkodás mellett.
A vadászathoz különféle kaliberű fegyverek választhatók és nyerhetők, de az opciónak nincs igazán jelentősége. Hogy őszinte legyek, talán nem is váltottam volna át az alap cuccokról soha, ha nem követeli ezt meg egy-két trófea…
Multiplayer opció ebben a programban semmilyen formában sem kapott helyet.
A game karrier módja 12 missziót kínál (egyenként 4-6 elvárt prédával), plusz egy 7 felvonásos Shooting Gallery-t, ahol a sörétes puskás pályákat gyakorolhatod. Sajnos azt kell mondanom, hogy a tartalom borzasztó vékonyra lett kalibrálva, hisz ha belejössz a vadászatba és esetleg első körben nem figyelsz a trófeákra, vagy arra, hogy minden feladatot aranyéremre teljesíts, a tényleg remek hangulatú játék siralmasan hamar, alig pár óra alatt véget ér. Természetesen azoknak, akik megvásárolják ezt a szoftvert, minden bizonnyal fontosak az elért eredmények is, szóval nem egy kör után dobják majd le a kontrollert, de általánosságban az aranyérmeket egy kis gyakorlás után nagyon könnyű behúzni – a szavatosság tehát nem áll túl erős lábakon.
A látvány kellemes a szemnek, bár tényleg semmi extra – vannak játékok, ahol ennél sokkal-sokkal részletesebben kidolgozott a természet, gazdagabb és autentikusabb a környezet. Sokszor volt olyan érzésem, hogy boldogan kirándultam volna órákig a szép helyszíneken, de a kijelölt ösvényről egy lépésnyire sem térhettem le.
A program zeneileg felejthető, a természet hangjai azonban a helyükön vannak. Ettől függetlenül el tudtam volna viselni még egy kis gazdagítást rovarhangokkal, vagy a növényzet zörejeinek markánsabb lemodellezésével.

Eléggé élveztem azt a kevéske időt, amíg a Big Game Hunter 2010 végigjátszása tartott, de semennyire sem laktam jól. Tízszer ennyi misszió kellett volna és sokkal több különféle állat. Ez nem egy rendes, tökölős, szöszölős, órákig rákészülős és várakozós, a valósághoz közelítő vadászós játék, hanem inkább egy szimpla arcade stílusú „kihívásgyűjtemény”. A kezelés bejött, a vad elejtése és a minél magasabb pontszám megszerzése eléggé inspiráló volt, pörögtem az érmekre és a trófeákra is, de a hiányosságok miatt összességében csak egy átlagos élményben volt részem…
…és mire megszültem ezt a tesztet, kijött a széria legújabb része is, a North American Adventures. Nagy elvárásokkal állok majd neki!

(A játékot kiemelt támogatónk, a Platinum Shop adta kölcsön tesztelésre. Köszönjük! Pesti és budai boltjaikban a game megvehető, ha kedvet kaptál hozzá. Kérjük segítsd a PSC munkáját azzal, hogy ha a Platinumban vásárolsz, jelzed nekik, hol láttad a hirdetésüket. Köszönjük.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
41. EmpiHUN  Driftrocker/BF Veterán
2010.10.26. 11:04:19
LV13
Én még PC-n játszottam egy baromi jó vadász-játékkal...
szabad terület, sátorverés, leshelyek szegelnyomók íjak minden minden... azt várnám itt Ps3-ra is...
A Birodalom örök!... khm.. Hupsz!
40. martin  Főszerkesztő
2010.10.12. 21:35:15
LV27
Válasz 39. ferrante75 üzenetére:
Szerintem inkább az új North American Adventures-re ruházz be, az sokkal jobb és tartalmasabb!
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
39. ferrante75  PlayStation.Community tag
2010.10.12. 19:57:35
LV1
Én vszínűleg ki fogom próbálni A régebbi ps2 ön elég jól elvoltam Persze itt lelőni egy állatot nem gáz élőben már probléma lenne De hát ez játék Szerencsére
38. zoba
2010.10.11. 06:45:13
LV4
Válasz 5. turanszkij üzenetére:
nekik is vannak személyiségi jogaik :)
some say the world will end in fire
2010.10.11. 04:39:05
LV1
lehet, hogy az én hülyeségem, de állatot még játékban sem lőnék le szívesen. embert bármikor, mert hát mi vagyunk a bolygó pestise, de ez nagyon off.
36. Ombika
2010.10.10. 18:40:15
LV11
Válasz 34. RezsoAA üzenetére:
Majd most vmi fog megjelenni nem? move-os tamogatassal!
1stPSN ID:BTH_Ombika, USA ID: Ombika UK: Ombika_US
35. Onimushaman  Szerkesztő
2010.10.10. 17:26:15
LV24
Válasz 34. RezsoAA üzenetére:
Rappala.
señor
2010.10.10. 15:38:08
LV1
Nekem egy jó kis horgászós játék kellene.
2010.10.10. 00:42:11
LV1
A vadászösztön a vérünkben van, de ami évezredekig életben tartott minket az most gyilkosságnak vagy szégyennek számít. Én is elpuhultam, megelégszek már a zombikkal, de úgyis jön a DLC. :)
32. martin  Főszerkesztő
2010.10.09. 13:08:40
LV27
Válasz 31. Onimushaman üzenetére:
Szerintem szuper, de a látványt nagyon sajnálom. Nem ugyanaz a fejlesztő. (Ja, ahogy látom az NAA-ban nincs vadászösztön.)
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
31. Onimushaman  Szerkesztő
2010.10.09. 12:55:48
LV24
Válasz 25. martin üzenetére:
Na hát örülök ha bővült, kötelező vétel.
señor
30. kicccsawo  PlayStation.Community tag
2010.10.08. 22:41:16
LV13
Köszi, kihagyom mert vadászat nem érdekel.
Kis szakadék-koszodék peremkerületi proligyerek
2010.10.08. 21:18:18
LV1
Ez tuti vétel amint lejjebb megy az ára :)
Ps2n nagyon élveztem :D vicces :) és izgalmas .
28. Sakamoto_14  A bölcs
2010.10.08. 20:38:21
LV20
Jópofácska, egy kipróbálást megérne 1-2 óra erejéig, de nem létfontosságú játék. :)
27. SteveY  the gunner
2010.10.08. 13:14:36
LV22
Hideo Kojima úrnak kellene egyszer egy ilyenféle játékot csinálnia.
Az lenne az igazi telitalálat.Mondjuk az MGS3-ban azok a tájak is elég isteniek voltak.
Kedvellek öreg, de bántani foglak!
26. Lotar  PlayStation.Community tag
2010.10.08. 13:02:00
LV18
Pedig mennyire jó lenne egy Red Dead Redemption szintű Cabela game ( RDR -ben egész jó a vadászat :] ) . PC -n toltam egy keveset a 2005 ( ? ) résszel , abban pont az jött be , hogy lehet szabadon "nyomulni" vagy csak kirándulni . Kiherélték ezt a részt . NAA teszt bejönne . Tényleg lesz Bear Grylls -es game ? Simán érdekelne . Kár , hogy nem figyelnek eléggé oda a minőségre , pl.: Deadliest Catch -nél , ha már a Discovery -s témánál vagyok . Ismeritek a Deadliest Warrior című műsort ( király műsor , harcosokat engednek össze virtuálisan , a fegyvereiket összehasonlítják , stb. :] ) ? Abból is készült játék , DEMO is van ( US Store asszem' ) , de az sem lett túl minőségi . Kár értük .
psn/sen id: pcpmate
25. martin  Főszerkesztő
2010.10.08. 12:01:38
LV27
Válasz 21. Onimushaman üzenetére:
Úgy néz ki az NAA sokkal jobb lett tartalmilag, mint ez (fegyvertuning, nagyobb szabadság), de grafikailag meg gyengébb.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
24. Slade  PlayStation.Community tag
2010.10.08. 11:19:43
LV6
0% szabadság???
Az érdekes lehet egy vadászos játékban! :D
23. atesz11  PlayStation.Community tag
2010.10.08. 11:05:19
LV22
Válasz 20. Onimushaman üzenetére:
Lehet megpróbálom csak fura érzés hogy az a küldi ha úgy van lőj le 10 madarat.
PSN ID : atesz11
2010.10.08. 09:55:54
LV6
Válasz 8. martin üzenetére:
Kösz, megnézem.
Minden amit leírok az én álláspontomat tükrözi!!!
21. Onimushaman  Szerkesztő
2010.10.08. 09:52:40
LV24
Válasz 3. martin üzenetére:
Láttam, hogy játszol vele. :D
señor
20. Onimushaman  Szerkesztő
2010.10.08. 09:51:31
LV24
Válasz 18. atesz11 üzenetére:
Nem unalmas:

Egy igazi tahó mucsainak érezheted magad, mész és ami "támadni akar" azt a puskáddal lepuffantod, a madaras részek is jól meg lettek csinálva.

A Cabela érzést át kell élni, egy végigjátszást pedig simán megér!
señor
19. danny2008  PlayStation.Community tag
2010.10.08. 08:58:17
LV6
Válasz 3. martin üzenetére:
Arról is várunk egy jó kis tesztet, ha más nem legalább összehasonlításként. Számomra új az ilyen kategóriájú játék, de ha full "alagutas" pont egy olyan game aminek a nagy tere(pe)t és a szabadságot kéne vizuálni, akkor az elég lehúzó, akkor meg pláne ha az a feladat, hogy mindig csak azt kell lelőni amit elédrak a program.
A főmondatról eszembe jutott a vicc, azon röhögtem. :) Bár ezzel is azt lehet, sz*pni.
"Te vadász, tulajdonképpen miért jársz te ebbe az erőbe?"
*javítás: erdőbe
18. atesz11  PlayStation.Community tag
2010.10.08. 00:18:16
LV22
Nem játszottam meg ilyen fajta játékkal. Kérdezni szeretnem hogy nem unalmas?
PSN ID : atesz11
17. Jesus  PlayStation.Community tag
2010.10.07. 22:29:47
LV20
Jó játék LENNE, ha nem lenne benne sok idegesítő hiba. :D Pl. ahogy az állatok szétcsúsznak, mintha valami azonnal ható drogot nyomnának haláluknál. xD Szóval ezen a meghalás dolgon dolgozhattak volna, nagyon természetellenes.

Akkor eltévedni nem lehet, a vadakat a szádba adja a játék.... :D Amikor egyik pályát kezdtük, és két lépés után már lopakodhatsz mert egyből jönnek.

Akkor az izgalmas "eldől alattad a tuskó és mássz vissza" effektus van. xD Ami vetekszik a minden vadállat beharapja a puskádat és cibálja.... :,D

De ezeken kívül elég kellemes.


JA még valami, nem írja és mondja sehol a játék, hogy van levegő visszatartó gomb.... xD Anélkül kihívás a játék, azzal túl könnyű. :(

De ha ezeket figyelmen kívül hagyjuk, akkor fasza. :D
Spupul!
16. BenyoBoy  PlayStation.Community tag
2010.10.07. 21:32:02
LV17
PC-n napi 5-6 órákat nyomtuk haverral. Egyszer lehet beszerzem. :)
A retrót nem látni, érezni kell!
15. Zsolt  PlayStation.Community tag
2010.10.07. 21:29:46
LV11
Ez is kéne, meg az Afrika is, meg az Aquanaut is... Olcsón. Valahogy ezeknek soha nem megy le az ára számomra elfogadható szintre. Kár...
2010.10.07. 21:01:29
LV5
Kicsit későn jött ez a teszt. Nem most fog kijönni a 2011.
13. Greg  PlayStation.Community tag
2010.10.07. 20:29:54
LV25
Válasz 11. Cash0717 üzenetére:
Köszi... végre valami igazán egyedi game. Csak ne csesszék el...
LV426
2010.10.07. 20:23:12
LV21
lol
Ez sztem tök fölösleges game, de ha másnak bejön.....
11. Cash0717  PlayStation.Community tag
2010.10.07. 20:21:48
LV6
Válasz 7. Greg üzenetére:
http://www.youtube.com/watch?v=qxw6EWeqA3U
Halál a húgypókokra!
10. Cash0717  PlayStation.Community tag
2010.10.07. 20:14:44
LV6
Válasz 3. martin üzenetére:
Remélem arról is kapunk tesztet!!
Halál a húgypókokra!
2010.10.07. 19:48:56
LV2
Inkább itt gyilkolják le az állatokat a vadászok, mint az életben.
8. martin  Főszerkesztő
2010.10.07. 19:47:57
LV27
Válasz 6. ChrisLowe üzenetére:
Platinumban láttam fóliást, Game Cityben használtat.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
7. Greg  PlayStation.Community tag
2010.10.07. 19:35:34
LV25
PS 2-n anno a Safarist végigjátszottam, X 360-on elkezdtem de nem vittem végig. Nem igazán jött be... majd talán a hamarosan érkező "BearGryllsszimulátor" jobban feküdni fog. Ha nem kamu a hír....
LV426
2010.10.07. 19:35:05
LV6
Én még mindig az Afrikát hajtom de korrekt áron még nem találtam.
Minden amit leírok az én álláspontomat tükrözi!!!
2010.10.07. 19:33:55
LV6
Válasz 4. aphex88 üzenetére:
A zombikat? Szörnyeket? Miért kéne azokat sajnálni?:)
ブレイブルー
4. aphex88  PlayStation.Community tag
2010.10.07. 19:28:03
LV2
szegény állatvédők. vigyázni kell a kis lelkükre, mert ebben a játékban bizony macik és őzikék halnak.... érdekes a zombikat, nácikat, monstereket, illetve úgy általában az ellenfeleket más játékokban nem sajnáljuk. egyébként jó lenne egy demo, kipróbálnám.
3. martin  Főszerkesztő
2010.10.07. 19:27:41
LV27
Válasz 1. Onimushaman üzenetére:
Ma már kezdem az NAA-t!
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
2. xerox  PlayStation.Community tag
2010.10.07. 19:26:31
LV18
Válasz 1. Onimushaman üzenetére:
Hátha jön majd hozzá egy Vadász VS. Vadász DLC. ;D
psn id: zomimi78
1. Onimushaman  Szerkesztő
2010.10.07. 19:23:24
LV24
Nagyon nagyon rövid és meg sem közelíti az elöző rész hangulatát.
Full lineáris, sok a haszontalan fegyver, az Arany medálok se nyújtanak kihívást.

Én is várom a North American Adventures-t, ez a Big Game széia sosem volt a kedvencem, ebben nem lehet pecázni. :D
señor
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
CABELA'S BIG GAME HUNTER 2010
Activision
Látványosság:
Átlagos
Játszhatóság:
Szavatosság:
Gyenge
Zene / Hang:
Átlagos
Hangulat:
5/10
Pozitívum
A program által szabott feladatok és a megszerezhető trófeák nagyon kellemes kihívást állítanak az önjelölt vadászoknak, szuper a szép természetben járni
Negatívum
Kevéske tartalom, állatbarátoknak bizonyára visszás az ártatlan vadak elejtése, 0% szabadság