PlayStation.Community

2010.07.02. 22:00 Interjú
53 hozzászólás
Szerző: EmThor
Értékeld a cikket!
"Szóval, akkor még nem láttunk mindent?"

Mindenkitől az elégedettség hangjait lehet hallani. A tömeg éljenzése a Sony E3-as sajtókonferenciáján hamisítatlanul örömteli ujjongás volt, mikor a Gran Turismo 5 amerikai megjelenési dátuma felvillant a nagy kivetítőn. Yamauchi mesterműve olyan régóta váratott magára, hogy fennállt a veszélye, még a végén csak mítosz marad belőle.

A GT márkával foglalkozó társ-producer, Chris Hinojasa-Miranda igen lelkes volt – ahogy arra számítani lehetett –, mikor múlt héten LA-ben találkoztunk vele, a Sony zárt ajtók mögötti sajtószobájában. Ő egy igazán elkötelezett fickó, de nem nehéz belátni, miért is ne lenne az, főleg a show keretében levetített GT5 videót figyelembe véve.

A továbbiakban olvasható, hogy várható-e esetleg letölthető tartalommal kapcsolatos információ bejelentése, lesz egy viccnek szánt megjegyzés, hogy 2011-re csúszhat-e a GT5, illetve ígéretet kaptunk arra is, hogy a megjelenéshez közeledve még több funkcióját fedik fel a programnak. Végül Chris cselesen kikerüli annak a kérdésnek megválaszolását, hogy több Blu-ray lemezen jön-e ki majd a végleges verzió…

VG247: Szóval megvan végre az a bizonyos dátum. Bizonyára nagyon izgatott vagy, hogy elmondhatod: novemberben végre megjelenik a játék.

Chris Hinojosa-Miranda: Igen így van, és ez a dátum érvényes az USA-beli megjelenésre is. Ez az állomás egyike azoknak a céloknak, amelyek elérése felé folyamatosan törekszünk. A megjelenési dátum bejelentése egy nagyon fontos pillanat. Nem kell többé az ezzel kapcsolatos kérdéseket megválaszolatlanul hagynunk.

De most komolyan, tényleg mindenki biztos benne, hogy a megadott dátumon érkezik a játék? Nem fog 2011-re átcsúszni, ugye?

[nevetve] Mindig ezzel viccelődnek. Most már elárultuk, hogy novemberben jön, és ehhez tartjuk is magunkat.
A játék funkcióival kapcsolatban rengeteg új információ merült fel az elmúlt napokban. Ezek közt nem olvastam a pályaszerkesztőről, amiről pedig annyit pletykáltak. Benne lesz ez a végleges változatban?

Ez csak egy a sok pletyka közül. Nem tudom sem megerősíteni, sem pedig megcáfolni. Nagyon sok dologról beszélnek az emberek, mintegy kívánságlistákat gyártanak azokról a funkciókról, amiket szeretnének viszontlátni a játékban.

Lesz még további tartalommal kapcsolatos bejelentés az év folyamán?

Igen, természetesen.

Szóval, akkor még nem láttunk mindent?

Nem, nem, egyáltalán nem. Az E3 egy igen nagy esemény a számunkra, és itt még éppen csak csöpögtetni kezdtük az információkat. Először volt ugye a megjelenési dátum, aztán néhány funkció felvillantása, mint például a Gran Turismo 3D támogatása, ami együtt érkezik majd a Sony Bravia-k arckövető technológiájával, vagy ott a vadiúj, dinamikusan változó fény-árnyék hatás, és a feljavított speciális effektek is, amik közelebb hozzák a versenyzés élményét a játékosokhoz. A 3D-s módot bekapcsolva, az autóban ülve úgy fogjátok érezni magatokat, mintha valóban ti vezetnétek azt a járgányt. Ehhez pedig ne csak a végletekig csiszolt grafikát vegyétek hozzá, amit amúgy is elvárnak az emberek a Gran Turismo-tól, hanem azokat az apró részleteket is, mint például mikor a ralli-pályán majd az autó fényszórói fokozatosan koszolódni fognak a felverődő por miatt: ezek azok a dolgok, amikor azt mondja az ember, „igen, ezt vártam”.

A GT5 fejlesztése nagyon régóta zajlik, még az is meglehet minden idők legdrágábban elkészített videojátéka lesz. Ez tehát egy óriási projekt. Milyen nagy volt a nyomás? Pontosabban, az elmúlt pár évben éreztétek-e ezt?

A ránk nehezedő nyomás elsősorban abból származik, hogy egy olyan játékot készítsünk, amire igazán büszkék lehetünk. Végül is az autók jelentik a szenvedélyünket. Szeretjük azokat, és biztosak akarunk lenni benne, hogy a lehető legjobb minőségben láthatjuk viszont őket a játékban. A rajongóink már eleve elvárnak egy bizonyos minőséget, és mi magunktól egy ennél még magasabb szintet várunk el.
Mr. Yamauchi egy igazi maximalista. Mindig is az volt a szándék a GT5-tel, hogy egy olyan programot készítsen, amelyet nem fognak túlszárnyalni ebben a generációban? Ez lenne tulajdonképpen a jelenlegi generáció legnagyszerűbb autós játéka?

Tudod, a Gran Turismo mindig új mértéket állított fel. Minden egyes megjelenéskor ez volt a célunk vele. Hogy a GT5 is ezt jelenti ennek a generációnak? Természetesen. Mindenképpen arra törekszünk, hogy a mi játékunk legyen a meghatározó. Ugyanakkor nem is próbáljuk a programunkat másokéihoz hasonlítani. Ők a saját dolgukat csinálják. Ők úgy gondolnak az autóversenyzős játékokra, hogy egy kifejezett funkcióra koncentrálnak, ami köré aztán építkeznek, és ezt mondják, „nekünk ez az erősségünk”. A Gran Turismo mindig is egy széles spektrumot lefedő program volt. Mi mindent szeretünk, ami a gépkocsikkal kapcsolatos. Ezért is egy kicsit furcsa az a megfogalmazás, hogy „Ez a legjobb játék? A legjobb versenyzős játék a piacon?” Nem tekintjük a GT-t csak egy tisztán versenyzésre koncentráló alkotásnak. Annyi más dolog is van benne; ott van például a fotómód, ami inkább a fényképezés szerelmeseit célozza meg. Még így is csak autóversenyként lehet kezelni a GT-t? Nem igazán. De ugyanakkor ez egy remek funkció! Szóval úgy általánosságban, mi mindig a legjobbra törekszünk.

Sok olyan extra van a játékban, amikben a versenyzés igazi megszállottjai nem feltétlenül találják meg a számításukat. A fotómód, ahogy említetted, egy olyan közönségnek szól, akiknek az autók iránti szeretete kiterjedtebb, más jellegű. Szerinted ezek figyelembe vételével is elég tartalmas lesz a játék ahhoz, hogy kielégítse az igazán keményvonalas szimulátor rajongókat?

Úgy gondolom igen, mert végtére is ezek az elkötelezett játékosok a volán mögött átélhető realisztikus élményt keresik, és számunkra is mindig ez volt az alap, szóval a válaszom: igen.

A megjelenés után milyen formában fogjátok támogatni a játékot?

Ez egyike azon témáknak, amikről még nem beszéltünk. A megjelenés dátumához közeledve fogunk tenni majd egy bejelentést ezzel kapcsolatban.
Hardver oldaláról tekintve a PS3-at, szerinted miért ez a megfelelő platform a játéknak? Mit tud a PS3, ami lehetővé teszi Mr. Yamauchi-nak, hogy valóra váltsa az álmát? Te mit kedvelsz benne?

A gép önmagában is nagyon erős. Nagyon sok dologra képes. Ezek közül az egyik legfontosabb az, hogy Blu-ray olvasóval van felszerelve, ezáltal több információt tudunk a lemezen tárolni, mint egyébként. Ehhez vedd hozzá az 1080p-s felbontást és most már a 3D támogatást is; nincs is egyébként sehol más, amit ezen kívül még felhasználhatnánk, a legrealisztikusabb élmény megvalósításának az érdekében.

Nem kétélű az a dolog egy kicsit, hogy ennyi mindent akartok a játékba préselni? Értem ez alatt, hogy már így is nagyon sokáig tartott a fejlesztés. Végül hozzájárult a viszonylag késő megjelenéshez ezeknek a plusz dolgoknak a beépítése, mint a 3D támogatás, vagy a BR lemez megfelelő kihasználása?

Én úgy fogalmaznék, hogy ez inkább olyan, mint egy nagy homokozó a számunkra. Ebben játszhatunk ezekkel a nagyszerű eszközökkel, és bármit megalkothatunk velük, amit csak akarunk. A végső kihívás számunkra az, hogy olyan terméket rakjunk le az asztalra, amire büszkék lehetünk.
Egy BR lemezen jön majd ki a játék?

A Blu-ray egy igen nagy kapacitású lemez.

Szóval igen?

Azt tudom mondani, hogy ez a kérdés így nem merült fel.

Lesz mondjuk gyűjtői kiadás a játékból? Feltételezem, hogy igen, mert ez egy kiemelten kezelt megjelenés lesz.

Csak magamat tudom ismételni, hogy ezek a dolgok a novemberi dátumhoz közeledve kerülnek majd bejelentésre.

A játékmenet szempontjából mindig szóba kerültek a motorok, vagy más szállítóeszközök megjelenései a GT-ben. Ezúttal fontolóra vettétek ezeket?

Tudod, mi elsősorban az autókra koncentrálunk. Ezek az elsődlegesek a számunkra.

Köszönjük az interjút!

(Az interjú teljes egészében a VG247 tulajdona. Mi csak a fordítást készítettük. Köszönjük. US megjelenés: 2010. november 2.)
Olvasói vélemények
1 / 2 oldal
‹‹  ‹  1  2    ››
53. Lotar  PlayStation.Community tag
2010.08.03. 16:41:49
LV17
az "tetszett"-?!? benne a legjobban , hogy a megjelenéssel kapcsolatos dolgokat tisztázták , így már nem kell az ehhez tartozó kérdésekkel foglalkozniuk . igen ? EU-s megjelenés ? az is 2010.11.02 ? nagyon remélem , hogy így értik .
psn/sen id: pcpmate
52. patyi
2010.07.25. 01:40:05
LV1
GT1,GT2,.............GT8-ban milyen ˙˙autók´´ lesznek?
lesznek még autók egyáltalán?
51. Ant24_Hero  PlayStation.Community tag
2010.07.24. 20:32:13
LV6
Az abaj az egésszel h sokan ebböl az interiúból pletyát csinálnak.
ezért nincs soha senki tisztában a tényekkel, mert mindenki a kommentálja tesz hozzá v elvesz belöle
nem kell
a GT mindig is yo volt
most is az lesz
ha már 6 évet vártunk rá
ez a 4 hónap már nem számit.
Am meg minden akkor fog kiderülni,miután a gép behúzta a discet
addig türcsi
yooooooo?
:D
50. Archer
2010.07.23. 22:46:55
LV1
Hát egy óriási játék lesz, legalábbis remélem.
Igaz én csak a GT2-vel játszottam de az is nagyon jó és élvezetes volt. A másik meg szerintem az emberek miatt lehetett az, hogy majdnem mítosszá vált ez a játék kiadás ügyben. Nem kell sürgetni a kiadót ha 6 évig fejlesztik akkor addig és ha egy nagyon jó game jön ki végeredményképpen akkor szerintem mindenképp megérte. Információból meg jó taktika, hogy nem adnak ki olyan sokat mert így is mindenki maximumot vár el a játéktól.
49. xerox  PlayStation.Community tag
2010.07.10. 08:21:48
LV18
Válasz 48. EveliL üzenetére:
Akik kipörgettek a Prologue és PSP kiadásokat, azok az Arcade módba átvihetik a garázsban lévő összes autót és némi creditet.
psn id: zomimi78
48. EveliL
2010.07.08. 16:25:47
LV1
Válasz 47. suszi1982 üzenetére:
Tegnapelőt én is gondolkoztam rajta, hogy letöltsem, de inkább az inFAMOUS mellett döntöttem, mert az mégis teljes játék. GT-ből megvárom a teljes verziót, bár kicsit tartok tőle, hogy a prologue tulajok kapnak valami kis extrát a hűségük jutalmaként. :D
2010.07.07. 19:50:09
LV1
Nekem a prologe megvan és elég meggyőző. Várom már, hogy a teljes is kijöjjön :)
46. kobe  PlayStation.Community tag
2010.07.06. 11:59:40
LV11
már rég ki kellett volna jönnie..
aztán ülhetnének a folytatáson évekig
45. MazaHUN  PlayStation.Community tag
2010.07.06. 11:07:59
LV6
Ezért a gémért vettem még anno a ps3mat, mert gondoltam lassan kijön úgy is! Lassan...
Ez a kulcs szó, lehet a ps4 előbb kint lesz és ez tényleg egy mitosz lesz csak!!
Ennyi vidót, képet stb, még nem nagyon láttam egy játékról ami ki sem jött..... kb mintha már 2x-er kipörgettem volna!!
Persze ez csak vicc!

tuti lesz!
independent
44. gyurek
2010.07.05. 20:59:05
LV1
féknyom mér nem lesz benne azt nem tudom pedig ugy lenne jó, meg a rally pálya ha ilyen egyenes lesz akkor nem lesz az igazi
43. laguna028  PlayStation.Community tag
2010.07.05. 11:34:44
LV7
Azért a gumik csikorgását átdolgozhatták vna...Mert mintha ugyanazok lennének,mint eddig :/
Vagy cuzammen a hangokat,az is sokat dob egy autós játékon.
42. Kyo  Szerkesztő / Admin
2010.07.05. 02:26:57
LV16
Válasz 38. zoli12i üzenetére:
Mivel eddig volt, valószínűleg most is belerakják.
41. EveliL
2010.07.04. 20:03:38
LV1
Válasz 32. treck üzenetére:
Az tök cinkes lenne, ha valaki elvinne egy csajt a lakásra, azt bekapcsolja TV-t azt mindjárt felkínál 5 pornócsatornát, azt miután észleli, hogy a csaj is ott van kiírná, hogy látom most nővel vagy, akkor nem szóltam. :D
40. treck  PlayStation.Community tag
2010.07.04. 19:41:50
LV6
Válasz 39. EveliL üzenetére:
Az arckövetés szerintem itt a head tracking-al függ össze! Lehet, hogy akinek már az új Bravia 3D LED tv-je lesz, annak nem kell külön PS Eye a Head Tracking funkcióhoz!
PSN ID: oOTRECKOo
39. EveliL
2010.07.04. 19:38:08
LV1
Válasz 35. Yokozuna üzenetére:
Én azt hallotam, hogy a 3D TV-t csak meghatározott szögből és távolságról kell nézni, hogy tökéletes legyen a 3D élmény.
Szóval lehet, hogy követi az arcod, és aszerint korrigálja a képet. Azt viszont nem tudom mi lenne akkor, ha két ember nézné eltérő helyről.
38. zoli12i  PlayStation.Community tag
2010.07.04. 13:42:16
LV11
37. Chrome  PlayStation.Community tag
2010.07.04. 11:37:25
LV10
Érdekes. Egyre jobban érdekel a játék
"Behold the Razgriz, its wings of black sheath!"
36. birk  PlayStation.Community tag
2010.07.04. 01:01:35
LV3
alig várom ezt a programot hogy kiadják. de szerintem mások is igy vannak ezzel
35. Yokozuna  PlayStation.Community tag
2010.07.03. 23:03:14
LV6
Válasz 32. treck üzenetére:
uhh ez nekem új...de akkor sem értem, milyen kapcsolata lehet a játékkal O_o
"Csináltunk fényt. A végén már Unikumból."
34. olishort1  PlayStation.Community tag
2010.07.03. 22:04:32
LV1
mekkora fail a rally-s képen hogy csak a hátsó kerék veri a port, az első nem :D
2010.07.03. 20:59:31
LV21
Ez az ami nekem kell!!!!
Autók mindenek felett!!!!
32. treck  PlayStation.Community tag
2010.07.03. 20:24:38
LV6
Válasz 30. Yokozuna üzenetére:
Elvileg az új Bravia 3D LED Tv-kben lesz arcfelismerés funkció! Megjegyzi kinek mi a kedvenc/szokásos tv műsora és figyelmeztet, ha egy másik csatornán épp egy általad gyakran nézett műsor megy! Vagy ha nem nézi senki a TV-t (nem lát a készülég arcot) akkor kikapcsol magátol, meg hasonlók.
PSN ID: oOTRECKOo
31. REWEN87hu  PlayStation.Community tag
2010.07.03. 19:34:56
LV8
Válasz 1. Bogyi007 üzenetére:
hát igen
PS3 ID: rewen87hu ps4 id: vsanya87
30. Yokozuna  PlayStation.Community tag
2010.07.03. 18:20:47
LV6
"ami együtt érkezik majd a Sony Bravia-k arckövető technológiájával"

hogy kinek a mijével???
"Csináltunk fényt. A végén már Unikumból."
29. Ombika
2010.07.03. 14:56:58
LV11
Semmi konkretum ezt vartam toluk! :)
1stPSN ID:BTH_Ombika, USA ID: Ombika UK: Ombika_US
28. jocek  PlayStation.Community tag
2010.07.03. 14:16:37
LV3
Ezt vàrtam,jókat irnak
Kemény vagy Csoki
27. pajcsi
2010.07.03. 13:52:10
LV4
Jó kis cucc lesz ez!
A tekkenminátor a bátorminátor és a körixminátor:D
26. barnoca  PlayStation.Community tag
2010.07.03. 13:46:14
LV18
Válasz 15. Old_Raiden üzenetére:
Ne légy már ilyen messzimiska!
:D
25. Beeblbrox  PlayStation.Community tag
2010.07.03. 11:34:31
LV3
Csak jöjjön már...
24. EmThor  PlayStation.Community tag
2010.07.03. 11:26:13
LV12
Válasz 17. xerox üzenetére:
Lesz! ;)
23. porter
2010.07.03. 10:07:35
LV1
http://www.gtpla.net/wp-content/uploads/2010/[...]

kis magyar érdekeltség. rendszám ;)
2010.07.03. 09:41:44
LV3
Lessz gyűjtői legalábbis ez annak tűnik : http://www.gamekapocs.hu/hir/19582/Gran+Turis[...]
21. ceo  PlayStation.Community tag
2010.07.03. 09:31:27
LV2
először időgépet kellett volna fejleszteniük ezeknek, amivel a GT5 starthoz lehetne utazni... az nem tartott volna eddig.
you lose!
20. ayrtonsenna88  PlayStation.Community tag
2010.07.03. 08:33:02
LV4
Válasz 15. Old_Raiden üzenetére:
Dehogy... Majd következö életedben talán a demot már kiprobálhatod.
19. XGamer  PlayStation.Community tag
2010.07.03. 08:26:51
LV5
Én nagyon örültem a bejelentésnek hogy végre biztosan tudom mikor jelenik meg. Ennyi kellett,innentől lezdve már csak várnom kell hogy bekerüljön a boltokba.. :)
PSN ID: MrExonOne
2010.07.03. 07:29:35
LV2
*hidegen hagyja a cikk*
Én a játékot akarom már b.sszameg, nem a sok trailert, képet, interjút meg promózást! :@
Attól, h senki sem ért meg, még nem leszel művész.
17. xerox  PlayStation.Community tag
2010.07.03. 06:58:17
LV18
Köszi a fordítást! Ilyet lehetne gyakrabban is.
psn id: zomimi78
16. leyomber  PlayStation.Community tag
2010.07.03. 01:17:13
LV2
GT részekben sose csalódtam. mindegyiket végig játszottam kormánnyal nagyon élethűek voltak. de most kijön az GT5 és nem élethű lesz hanem maga az élet. ^^
PSN ID: leyomber
15. Old_Raiden  Kitiltott felhasználó
2010.07.03. 00:50:15
LV21
Az EU verza ? 2011 eleje ? :(
14. CountofHell  PlayStation.Community tag
2010.07.02. 23:46:34
LV15
Válasz 13. RaZeR üzenetére:
Amit már nem lehet elmondani a psp verzióra.
PSN - CountofHell_HUN
13. RaZeR  PlayStation.Community tag
2010.07.02. 23:35:56
LV1
Válasz 12. CountofHell üzenetére:
A Gran Turismo erről szól :)
PSN ID: tOMiiiiKa
12. CountofHell  PlayStation.Community tag
2010.07.02. 23:24:52
LV15
Nekem csak akkor kellene ha lenne benne külön arcade és külön szimulátor mód saját garázzsal, tuningszervízekkel és az összes autószalonnal.
PSN - CountofHell_HUN
11. metadata  PlayStation.Community tag
2010.07.02. 22:58:33
LV15
Jöhet a dlc, ha a alapból elég tartalmas lesz (ehhez nem fér kétség)

Plussz autók stb jöhet, ők nem e multit vagy más fontos rész akarnak újra eladni nekünk.
FatHead
10. eisento  PlayStation.Community tag
2010.07.02. 22:54:05
LV17
Válasz 7. EmThor üzenetére:
szépen beosszák a bejelentéseket hogy novemberre már mindenki tiszta ideg legyen :D
9. Shamat_Otaq  PlayStation.Community tag
2010.07.02. 22:45:38
LV2
8. Zozo8  PlayStation.Community tag
2010.07.02. 22:42:17
LV24
Hát ha ennyi fejlesztés után még lesz pofájuk DLC-zgetni nagyon szomorú leszek.
T.függő és -.len blog: http://zar-ido.blogspot.hu
7. EmThor  PlayStation.Community tag
2010.07.02. 22:40:21
LV12
Érdekes, hogy sok kérdést megkerült az interjú alanya, nagyon szigorúan veszik, mikor mit hoznak nyilvánosságra!

Lehet nemsokára meglesz a GT1 PS1-re, nagyon várom! :)
6. Zoli82  PlayStation.Community tag
2010.07.02. 22:39:08
LV8
Válasz 2. szakolczai üzenetére:
A november tutti de olvasd el benne van:)A GT5 a világ legjobb autós game lessz ez 100% nekem MÁR AZ.
5. eisento  PlayStation.Community tag
2010.07.02. 22:37:36
LV17
azért minden héten csöpögtethetnének vmi infot ^^
vagy kiadhatnák a demot akar ami a le mans-on volt vagy e3-ast :P
4. Duke  Szerkesztő
2010.07.02. 22:37:25
LV10
A BMW-s kép milyen brutál... bazzeg. o.o
1 / 2 oldal
‹‹  ‹  1  2    ››
Skorecery (PS4, PSN)
2019.08.24. 10:23 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Az újragondolt Pong.
Observation (PS4, PSN)
2019.08.23. 10:46 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Szellem a gépben.
DOOM trilógia (PS4, PSN)
2019.08.22. 17:16 Kedvcsináló
18 hozzászólás
Szerző: martin
Pokoli nosztalgia.
Mozi - Volt egyszer egy... Hollywood
2019.08.20. 12:31 Cool-Túra
34 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Hollywoodi (rém)álom.
Everybody's Golf VR (PS4, PSVR, PSN)
2019.08.20. 12:19 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Akkor sem megyek ki a szabadba golfozni!
Blast Zone! Tournament (PS4, PSN)
2019.08.16. 09:15 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: GrayFox
A lemásolt házifeladat esete.
Songbird Symphony (PS4, PSN)
2019.08.15. 12:01 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: MolonLave
"Hajnalonta engemet / gerle-galamb költöget"
Mozi - Halálos iramban: Hobbs & Shaw
2019.08.15. 11:48 Cool-Túra
6 hozzászólás
Szerző: VictorVance
A macsó kopasz bácsik visszatértek.
Attack of the Earthlings (PS4, PSN)
2019.08.14. 11:30 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: HTB
A vadkapitalizmus túlkapásai.
Wolfenstein: Cyberpilot (PS4, PSVR, PSN)
2019.08.12. 20:19 PlayStation Network
14 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Cyber-langweilig.