PlayStation.Community

2010.06.29. 22:20 PlayStation Network
33 hozzászólás
Szerző: konzolcowboy
Értékeld a cikket!
Ha a lányomnak baja esik, kitépem a karod, és beleállítom a hátadba!

1989-ben már javában nyüstöltem az érmével működő videojátékokat füstös presszókban, és különböző játéktermekben. Történt egy nap, hogy új game került az egyik háromgombos masinába, amelyhez hasonlót addig nem láttunk a faluban. Az utcai bunyós játék (magunk között csak így hívtuk) annyira megtetszett, hogy sokszor töltöttem a gép előtt a matematika órákat.
A Final Fight lefektette a beat’em-up stílus alapjait, és olyan nagy sikerű címekhez szolgált inspirációul, mint a Street Fighter II, vagy a Cadillacs and Dinosaurs. A stuff olyan népszerű lett, hogy egy csapásra kiköltözött a játéktermekből a konzolokra is. 1991-ben Super Nintendo-ra, 1993-ban a Sega CD-re, 2001-ben pedig Gameboy Advance-ra. A Playstation 2 tulajdonosok sem maradtak ki a jóból, mert a játék rákerült az első Capcom Classics Collection DVD-re.
2010-ben aztán a Final Fight kapott egy kisebb ráncfelvarrást, és (egy másik játékkal együtt) felköltözött a PSN-re, a PS3 tulajok nagy örömére. A Final Fight: Double Impact csomag két játékot tartalmaz: a Final Fight és a Magic Sword felújított változatát. Ebben az írásban csak az előbbiről ejtek szót, a Magic Sword játékot egy későbbi cikkben fogom megismertetni veletek.A stílusba tartozó szoftvereknek ritkán szokott fordulatos és csavarokban bővelkedő története lenni, nincs ez másképp a Final Fight esetében sem.
1990-ben Metro City városát rettegésben tartja a Mad Gear nevű banda, mely korrupt rendőrökkel, hivatalnokokkal, katonai veteránokkal, és profi utcai harcosokkal jelentősen hozzájárul a város bűnözési statisztikájának lerontásához. Ezen szeretne változtatni az aktuális polgármester, Mike Haggar, a visszavonult pankrátor-bajnok. Ez persze a legkevésbé sem tetszik a bandának, így hát megbízzák a város nyomornegyedének főnökét, hogy rabolja el Haggar lányát, Jessicát, hátha jobb belátásra tér a jó öreg polgármester.
De Haggart sem ejtették a fejére: amint tudomást szerez egyetlen gyermeke elrablásáról, segítséget kér Jessica barátjától, Cody-tól, aki szakértője az utcai harcoknak. Hozzájuk csatlakozik még Guy, Cody haverja, a ninjitsu nagymestere, és kezdetét veszi Metro City korházainak megtöltése rosszfiúkkal. Mint ahogy az lenni szokott, a játék végére kiderül, hogy a szálak magasra vezetnek, és a Mad Gear is csak egy eszköz… de, hogy minek az eszköze, és kinek a kezében, az legyen meglepetés.
A beat’em-up progik irányítása általában nem igényel különösebb erőfeszítést – itt sem Mindössze a bal analóg karra (vagy d-padra, kinek mi szimpatikusabb), és két gombra lesz szükségünk. Az egyik gombbal ütünk, a másikkal pedig ugrunk, de számos egyéb mozdulatokat is elő tudunk csalni a két gomb segítségével. A játékmenet egyszerű, mint a faék. Csak annyi a dolgunk, hogy kiválasztjuk hősünket, majd folyamatosan jobbra haladva a pályákon becsomagolunk mindenkit, aki az utunkba kerül.
Az ellenfelek legyűrésére több mód is akad, a játszott karaktertől függően. Ha csak szimplán az ütést használjuk, akkor az ellenfél egy ütéskombó után a földre kerül. De mivel a lányunkat/barátnőnket elrabolták, és nem vagyunk kezdő gamerek, miért érnénk be ennyivel, amikor mondjuk el is dobhatunk mindenkit? Ha ütés közben lefele (magunk fele) húzzuk az analóg kart, rávehetjük a rosszfiúkat/rosszlányokat), hogy közelebbről olvassák el a térdünkön farmernadrágunk márkáját. De ha ez sem elég, egy látványos pankrátor mozdulattal meg is szagoltathatjuk mindenkivel a harmatos füvet – vagy a kemény aszfaltot – egy orrtörés kíséretében. Amikor elfáradtunk a csomagolásban, akkor ugorjunk be a közeli benzinkútra, hátha ott parkol az egyik rosszfiú vadonatúj járgánya (elárulom, ott fog parkolni), és állítsuk be rajta a felfüggesztést, igazítsuk meg a fényezést, plusz adjunk neki áramvonalas formát. Persze miért bajlódnánk szerszámokkal, amikor a célnak megfelel a közelben található vascső is? De, ha ennél könnyebb melóra vágyunk, akkor segítsünk megoldani a gonosz nagyfőnök üveggyárában felmerült tárolási problémákat. Miért tárolják a frissen legyártott üveglapokat egy darabban, amikor több kisebb darabban kevesebb helyet foglalnak. Nem igaz?
A fogorvosi kezelésért elénk járuló ellenfelek eléggé változatos képet mutatnak. A legtöbbször a hagyományos sumák ágyútöltelékekkel fogunk összefutni. Ők csak nagyobb számban veszélyesek, és folyamatosan arra játszanak, hogy mögénk kerülve sunyi módon megüssenek. Aztán ott vannak még a gyors punk fickók. Ők igazi fejfájást tudnak okozni a gyorsaságukkal, főleg Haggarnak. Vannak még idegesítő punk csajok, akik alig várják, hogy hosszú kecses lábukkal jól fenékbe rúgjanak. Szót kell még ejteni a késes arcokról, akik a játék legnehezebb ellenfelei. Nem csak a pengéjüket vágják belénk sunyi módon, de egy gyors becsúszással levehetnek bennünket a lábunkról, vagy egy agyafúrt ugró mozdulattal fejbe is szúrhatnak bennünket. Ha így történik, ne röstelljük őket bemutatni Szent Péternek. Találkozhatunk még a stílus védjegyeiként is aposztrofálható kövér pacákokkal, akik szíves örömest rohannak fejjel a gyomrunknak. A Mad Gear jelentős támogatást kap az Andore családtól, ezért nem meglepő, hogy velük is fogunk találkozni a játékban elég sok helyen. Onnan lehet őket megismerni, hogy nagyobbak az átlag ellenfeleknél, egyforma színű atlétát és nadrágot viselnek, nagy orruk, göndör hajuk, és bamba ábrázatuk van. Elég veszélyesek, mert ha elkapnak, akkor nekünk kampec. Szerencsére kiiktatásuk nem nehezebb, mint a többi ellenfélé.
Minden szint végén meg kell küzdenünk egy-egy boss-szal, akik szintén borsot törhetnek az orrunk alá. Minél tovább jutunk a játékban, annál nehezebb őket likvidálni. Nekem személy szerint a veterán katonával gyűlt meg a bajom: ha összekerülsz vele rájössz, hogy miért mondom ezt...

A pályák szintén változatosak. A játék egy nyomornegyedben indul, majd meglátogatjuk a metróaluljárót (nem fest jobban, mint nálunk a négyes metró), látogatást teszünk a szórakoztató negyedben, a főnök üveggyárában, és a végén még Metro City elit negyedébe is eljutunk. Utunk során találkozhatunk (vagy sunyi módon elénk gurítják őket) faládákkal, fa-, és vashordókkal is, amelyekben értékes tárgyakat találunk. Az élelmiszerek az energiánkat adják vissza, a drágakövek, rádiók, és egyéb dolgok pedig a pontjainkat növelik.
Találhatunk a pályákon fegyvereket is. Van hagyományos kés, amelyet Haggar és Guy csak dobni tud, de Cody szúrni is képes vele. Találunk vascsövet („pingvindungoló”), ami jelentős szolgálatot tehet a rendrakásban, de ugyan ezt a célt szolgálja a katana is, mivel szeletelve még a téli szalámi is jobb, hát még egy punk segédmunkás!
Ha már eddig eljutottunk, akkor nézzük meg, mit is nyújt a PSN verzió a régiekhez képest. A játék kapott egy grafikai ráncfelvarrást, de a karakterdesign nem alakult át, mint a SF II HD Remix esetében: itt egy az egyben a régi stílust köszön vissza HD felbontásra felkonvertálva, ami a veterán rajongóknak akár jó hír is lehet. A felturbózott grafika mellé betettek a készítők néhány szűrőt is, amivel a program kinézetét még tovább csinosíthatjuk. Játszhatunk teljes képernyőn, vagy beállíthatjuk a képet úgy, mintha az egész játékot egy régi árkád gép képernyőjén keresztül látnánk. Bevallom nekem ez a kedvencem, mert visszahozza a gyerekkori emlékeimet! A grafika mellett a zene is megújult, a kor kívánalmait megfelelően kielégítő muzsika szólal meg a hangfalakból, amelyet én egy mozdulattal vissza is váltottam a klasszikus dallamokra – de nem azért, mert az új zene rossz, hanem azért, mert régi Final Fight motoros vagyok, és a klasszikus dallam már beleivódott a bőrömbe.
A grafikán és a zenén kívül a játékmenet semmit sem változott az árkád verzióhoz képest, ami nekem kellemes csalódás volt: a Playstation 2-es verzió korábban elég nehézre sikerült, és azt gondoltam, azt implementálják tovább. Örülök, hogy végül nem így történt.
A PSN-nek köszönhetően már online coop játékmódra is van lehetőség, de ennél legyetek óvatosak, mert egymást is le tudjátok küldeni a padlóra!

A játék DRM védelemmel ellátott, melynek köszönhetően sajnos nem osztható meg a különböző PSN fiókok között, vagyis csak azzal az accounttal működik, amivel letöltöttük. Eredményeinket nyomon tudjuk követni az online pontlistán, ami szintén a game egyik új szolgáltatása.
A stuff szavatossága a mai szemmel nézve nem igazán mondható jónak, bár nem rövidebb és nem hosszabb annál, mint amit a stílus megkövetel. A trófeák egy kicsit megnyújtják a szavatosságot, de így is néhány óra alatt ki lehet pörgetni teljesen – és ha egyszer végigjátszottad, akkor hidd el, már mindent láttál.
Kitartásunkért azonban egyéb jutalmakat is kapunk. Megnyithatunk fejlesztői illusztrációkat, és képregény lapokat, melyeket az extrák menüpontból tudunk megtekinteni.

A Final Fight igazi stresszoldó játék. A program főleg a régi veteránok számára nyújtja az ismerős szórakozást, de néhány ifjú titán is tehet vele egy-két kört. Ha szívesen nyomulnál valamivel, de nem igazán akarsz gondolkodni, csak menni előre és ütni, miközben a barátoddal beszélgetsz, akkor ez a te stuffod! Csak elraksz télire néhány punkot, és máris nem idegesít tovább a szalmaboglya hasú főnököd.
A Final Fight bőven megéri az árát, főleg a Magic Sword-del „egybecsomagolva”.

Final Fight: Double Impact (PS3 PSN)
Kiadó: Capcom
Fejlesztő: Proper Games
Megjelenés: 2010-04-15
Ár: 9.99$
Játékosok száma: 1-2
Kép: 720p
Demo: nincs
Web: Final Fight: Double Impact
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
33. prototype  PlayStation.Community tag
2010.07.12. 14:10:05
LV11
Végre megtudtam ki a főellenség, annak idején sose dobáltam bele annyi pénzt, hogy el is jussak a végéig.
"Brave. Not particularly clever, but brave."
32. KRRRX  PlayStation.Community tag
2010.07.09. 20:08:33
LV3
ISTEN!
kRrRx
31. dolcsi
2010.07.07. 16:00:58
LV1
Rengeteget toltam még kölyök koromban ezt és az ehhez hasonló gémeket.Punisher,Golden Axe,Cadillac and Dinosaurs.Ennek a Final Fightnak is van legalább 3 része akkor már miért nem adták ki az összeset együtt.A müfaj királya viszont csak is a Cadillac and D.... lehet.
30. Ricsi
2010.07.04. 13:38:43
LV7
A legjobb :)
29. leslie21  PlayStation.Community tag
2010.07.03. 10:31:01
LV11
Válasz 28. leslie21 üzenetére:
Egyébként az SNES részben ez a GUY gyerek tutira nem volt benne, csak Cody és Haggar közül lehetett választani.
28. leslie21  PlayStation.Community tag
2010.07.03. 10:19:15
LV11
Kölök koromban rengeteget toltam az első részt SNES-en. Emlékszem soha nem bírtam végig vinni, a végén a főellenfél az a punk tarajos mindig elintézett:)
27. pepe  PlayStation.Community tag
2010.07.02. 13:00:57
LV1
...a verekedős gémek legnagyobbika,minden pénzem belegortam az arcade gépbe, de egy zsetonbóóó sose tudtam végig nyomni :(
26. RCZ  PlayStation.Community tag
2010.07.02. 02:02:11
LV2
Hú de szerettem szétütni a verdákat :DDDD
2010.07.01. 20:20:36
LV21
Ocsmány!!!!
24. prototype  PlayStation.Community tag
2010.07.01. 14:34:07
LV11
Válasz 18. Cingarayzsa üzenetére:
Annak a neve Cadillacs and Dinosaurs, de annak én is nagyon örülnék, egy időben nagyon sokat játszottam vele.
a Final fight-tal egyedül az az idegesítő, hogy psn-hezu kötik a használatát. Tegnap költöztem, tudtam, hogy nem lesz netem, ezért gondoltam letöltöm, és amíg bekötik a netet az új helyen, addig nosztalgiázok egy kicsit. Indításnál meg követeli hogy lépjek be a PSN-be, mert különben el sem indul. Ez akkora köcsögség, most miért kellett ezt ilyenre csinálni???????
"Brave. Not particularly clever, but brave."
2010.07.01. 10:37:44
LV4
oh yeah, ez kell a nepnek :-) mindig is kedveltem a final fight szeriat :-)
22. konzolcowboy  PlayStation.Community tag
2010.07.01. 08:31:29
LV1
Válasz 21. Bogyi007 üzenetére:
Tudom, hogy volt, de csak a konzolos verziókra tértem ki. Volt C64-re is, azt sem írtam bele ebből a megfontolásból.
21. Bogyi007  a legtitkosabb titkosügynök...
2010.06.30. 21:35:20
LV6
Üzenet az írónak: Volt Amigán is a játék. Első játékaim egyike volt akkoriban. és elég sok 20-ast el is dobálgattam anno én is rá. :D
No Warez! Együtt a Tiszta Játékért!
20. Dark-Fu  PlayStation.Community tag
2010.06.30. 19:44:52
LV4
http://playstationcommunity.hu/blog/22013

Itt egy megjelenés-kori blogom a játékról, kisebb helpekkel meg movelist-tel. Ajánlom magamat :)
Gőg és Magőg fia vagyok én!
19. KyserSoze576  PlayStation.Community tag
2010.06.30. 15:37:00
LV2
Istenem voltam vagy 10éves mikor utoljára nyüstöltem ezt a játékot:)))
18. Cingarayzsa  PlayStation.Community tag
2010.06.30. 15:05:25
LV4
Capcom Classic Collection Rexied-ben benne van ez a gém
én a Dino Cadillac nevű játékot várom már mióta de hiába :(
A magból fa lett s a fáról le esett az alma.
2010.06.30. 14:51:13
LV1
De nagy játék volt ez örök kedvenc!
16. Lotar  PlayStation.Community tag
2010.06.30. 14:50:23
LV18
Klassz , csak kár , hogy van benne ez a DRM védelem . De a 2 játék így együtt bőven megéri az árát . Egy párszor már végigtoltam az FF -et . "Párszor" !! :)
psn/sen id: pcpmate
15. Onimushaman  Szerkesztő
2010.06.30. 13:18:22
LV24
Válasz 5. SiC üzenetére:
Nem hinném. :)
señor
14. EmThor  PlayStation.Community tag
2010.06.30. 12:16:53
LV12
Köszi szépen! Pont azon gondolkoztam, h ez nekem miért nem jön be, erre ennyire zsír, már-már egy egész sertés :D Amint lesz rá módom, csekkolom!
13. BenyoBoy  PlayStation.Community tag
2010.06.30. 11:11:18
LV17
Talán az egyik, hanem a kedvencem. Jó újra valami tökös beat'em uppal játszani, hiába csak felújítás, ami viszont nagyon igényes: az újra remixelt zene, a sok extra, a felhúzott grafika, nagyon ott van. Reméljük nem fog kiveszni ez a stílus, alaphangon 10 pont az egész (nem véletlenül tartják alapműnek a stíluson belül), bár nekem a Magic Sword oltárira nem jött be, hozzácsaphatták inkább a trilógia másik két részét (legfőképp a 3-at, ami a kedvencem).
A retrót nem látni, érezni kell!
12. Zsolt  PlayStation.Community tag
2010.06.30. 10:20:09
LV11
PS2-re megvan a Capcom kollekció részeként. Anno tesómmal coop-ban nyomtuk végig. Jó játék, csak sokat kellett continue-zni benne. :)
11. gabe83  PlayStation.Community tag
2010.06.30. 09:33:05
LV21
Remek játék. Az első napon megvásároltam. Klasszikus. A vault rendszer megfelelő kihívást nyújt, és ösztökél a többszöri végigjátszásra.
10. SteveY  the gunner
2010.06.30. 09:25:10
LV22
Nálunk is volt a faluban a kocsmában, bele is őrültem rendesen.
Haggar az örök kedvenc, a fejelésekkel és a ráugrásokkal:)
Kedvellek öreg, de bántani foglak!
9. Luke  PlayStation.Community tag
2010.06.30. 08:50:23
LV2
Legjobb arcade game!
Luke
8. Johnny  PlayStation.Community tag
2010.06.30. 08:03:31
LV5
Ez egy nagyon nagy játék, imádtam. Nekem Guy (volt) a nagy kedvencem.
Hömpörö apor ündürüxi!
7. Sektor  PlayStation.Community tag
2010.06.30. 07:26:55
LV3
Az igazi bunyós!
Mixing.Dj/Progressive
6. ssj3_vegetto  The Champion of the Gods
2010.06.30. 06:42:28
LV20
Örök klasszikus. Első nap megvettem, és vagy 20x végigvittem már :)
Megvan PSP-re is xD
Don't Tempt My Dark Passenger
5. SiC  PlayStation.Community tag
2010.06.30. 03:17:34
LV14
Lehet ezt nem szeretni?
"paraszt a dumam, a te bajod ha nem erted"
4. wallace  Dark Passenger
2010.06.30. 01:33:03
LV18
Nagyon allat, egyszeruen imadtam regen. Nem tudom ma hogy lenne...
3. Onimushaman  Szerkesztő
2010.06.29. 23:53:20
LV24
Number1, exkluzív kedvenc.

A Street Fighter: Final Fight rajzfilm extraként kellemes volt. :)
señor
2. DawidHUN  PlayStation.Community tag
2010.06.29. 23:09:06
LV8
Ó, erről már meg is feledkeztem, hogy létezik! Bár nálam a Streets of Rage viszi a pálmát a stílusban, ezzel is nagyon elvoltunk "seggemen még a tojáshéj" koromban bátyámnak és a haverjainak hála.
1. Dragonken  Szerkesztő
2010.06.29. 22:37:39
LV16
Mai napig az egyik kedvenc játékom. Ha nincs ez a játék talán ma más ember lennék... *elmereng*
de miért nincs DK-n nadrág?
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Sorozat - Love, Death & Robots Volume 1. (2019)
2020.01.16. 16:14 Cool-Túra
7 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Az erőszak és nemi szervek dala, időnként gondolatokkal.
Lapis x Labyrinth (PS4, PSN)
2020.01.16. 15:57 PSC egyperces
0 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Drágakő iksz labirintus.
Tools Up! (PS4, PSN)
2020.01.16. 13:51 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Ne habozzál, tatarozzál!
Retrospektív - Watchmen - Az őrzők
2020.01.14. 12:03 Cool-Túra
12 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Zack Snyder megosztó képregényfilmje, több mint tíz év távlatából.
Romancing SaGa 3 (PS4, PSV, PSN)
2020.01.13. 13:47 Kedvcsináló
3 hozzászólás
Szerző: martin
Miss. Miss. Miss. Na, találd már el te fakezű...
Simulacra (PS4, PSN)
2020.01.12. 16:23 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Hát szívem, ezt most kár volt jobbra húznod.
Borderlands 3 - a Moxxi’s Heist of the Handsome Jackpot DLC (PS4, PSN)
2020.01.11. 14:32 Kedvcsináló
1 hozzászólás
Szerző: HTB
Moxxi's Eleven.
FARMER'S DYNASTY (PS4)
2020.01.10. 14:35 Játékteszt
5 hozzászólás
Szerző: Petunia
Indul a bakterház.
Exception (PS4, PSN)
2020.01.10. 14:00 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Platformer köntösbe bújtatott vírusirtás.
TOKYO GHOUL: RE CALL TO EXIST (PS4)
2020.01.08. 15:27 Játékteszt
2 hozzászólás
Szerző: MrZ
Pay-to-Cry.