PlayStation.Community

2010.05.30. 15:00 Cool-Túra
45 hozzászólás
Szerző: konzolcowboy
Értékeld a cikket!
„Legendák születnek.”

2003 – A PS2 csatlakoztatva

Ebben az évben már emberek milliói játszottak boldogan a nappalijukban Playstation 2 konzoljukkal, egymástól teljesen elszeparálva – ám az internet rohamos elterjedésének köszönhetően felmerült az igény az „online multiplayer” játékmódra a PS2 konzolokon. A megoldás nem váratott sokáig magára, mert még ebben az évben a Sony piacra dobott egy „Network Adaptor” nevű kiegészítőt, mely lehetővé tette a Playstation 2 konzolok összekapcsolását interneten keresztül. A kiegészítő június és október között meghódította egész Európát. A periféria népszerűségének köszönhetően a Sony úgy döntött, hogy a Slim Playstation 2 konzolokat már beépített hálózati csatolóval dobja piacra, így az új karcsúsított masina megjelenésével a „Network Adaptor” szép lassan kivonult a piacról.
Az év legnépszerűbb, hálózatban is játszható Playstation 2 címe egyértelműen a Zipper Interactive SOCOM: US Navy SEAL nevű játéka volt. A stuff egy külső nézetű taktikai lövölde, melyben akár beszéddel is kommunikálhattak egymással a játékosok (az USB-s headsetnek köszönhetően).
Playstation 2 Network Adaptor

A gép és a hálózati kiegészítő sikerei hatalmasat lendítettek a brand szekerén, azonban volt a konzolnak még egy fekete báránykája. Egy hatalmas kérdőjel még mindig ott lebegett az EyeToy kamera kiegészítő képzeletbeli feje felett: lehetséges olyan programot fejleszteni, amely tökéletesen kihasználja a kamera adottságait, és vajon a közvélemény elfogadna egy ilyen szoftvert, mely gyökeresen eltér az eddigi játékirányítási mechanizmustól? Erre a kérdésre az SCEE London Studio egyértelmű választ adott: IGEN! A stúdió EyeToy: Play nevű minijáték gyűjteményei annyira népszerűek lettek, hogy a Sony EyeToy kameragyártó sorai alig bírták szuflával. Októberre egymillió darabot értékesítettek a kamera alapú címekből, a következő két hónapban pedig az eladások megduplázódtak. Ez főként annak volt köszönhető, hogy a nem „hardcore” játékosok szívét hamar meghódította az egyszerű irányítási metódus. Nem kellett kontrollerrel bajlódni, csupán „hadonászni” a TV előtt, a kamera pedig követett minden mozdulatot.
EyeToy: Play

Tudtad?

Az első EyeToy demóprogram a kamera segítségével képes volt tökéletesen követni egy „wand” nevű pálcát (a pálca tulajdonképpen egy kék rúd volt, a tetején egy rózsaszín labdával), ám ez a színkövető technológia csak optimális fényviszonyok mellett működött megbízhatóan, így az EyeToy: Play játékokból teljes mértékben kihagyták. A technológia azonban nem tűnt el a süllyesztőben, mivel a mérnökök rájöttek, hogy belső fényforrás segítségével a hiba kiküszöbölhető. A fejlesztések eredményéről a 2009-ben megtartott E3 konferencián mi is meggyőződhettünk. Vagyis, a hamarosan piacra kerülő „Move” irányítónak a fejlesztése már 2003-ban megkezdődött.

Az év további játékmegjelenései: Amplitude, Ape Escape 2, Beyond Good and Evil, Ghost Hunter, Jak II: Renegade, The Mark of Kri, Need for Speed: Underground, Primal, Prince of Persia: The Sands of Time, Ratchet & Clank 2, Sly Raccoon, SoulCalibur II, War of the Monsters.

2004 – Játékállomás a kézben

A PlayStation történelem kétségkívül egyik legnagyobb eseménye a 2003-ban Los Angelesben megrendezett E3 konferencia volt, ugyanis itt mutatkozott be először a nagyközönségnek a Playstation Portable kézi konzol. A rendszert hivatalosan a 2003-as E3 konferencián mutatták be, piacra ténylegesen viszont csak 2004-ben került. A konzol alig volt nagyobb, mint egy távirányító, mégis a beépített perifériák egész seregét vonultatta fel. Tartalmazott egy „crystal-clear” technológiával készült nagyfelbontású képernyőt; egy teljes kontrollert analóg, és digitális irányítókkal; vezeték nélküli hálózati csatolót; USB bemeneteket a külső eszközök számára; memóriakártya bemeneteket a Sony memóriakártyák részére; valamint sztereó hangszórókat. A videó-, és zenelejátszó képessége igazi kis hordozható multimédia központtá tette a gépet.
Sony PSP

A PSP megjelenése nem jelentette azt, hogy a Playstation 2 konzol háttérbe szorult volna, sőt, a 2004-es esztendő a Playstation 2 számára a legerősebb év volt. Nem csak azért, mert ebben az évben jelent meg a konzolra a legtöbb játék, hanem, mert szintén ebben az évben jelent meg a piacon a gép hely- és energiatakarékosabb változata a Playstation 2 Slim, amely már rendelkezett beépített hálózati csatolóval. Az SCEE londoni stúdiója nem elégedett meg azzal a sikerrel, amelyet az EyeToy: Play játékoknak köszönhetett, ezért úgy döntöttek a fejesek, hogy meghódítják az ének világát, és piacra dobták a SingStar karaoke játékot, USB-s mikrofonnal.
Playstation 2 Slim

Tudtad?

Az eredeti tervek szerint a SingStar (vagy „Sing” az akkori elnevezés szerint) játék három különálló részből állt volna. Ezek voltak a Sing Pop, Sing Classic, és Sing Urban. Az ötletet végül elvetették, és a három játékot egy név alatt, és egy lemezen egyesítették.

Az év játékmegjelenései: Athens 2004, Burnout 3: Takedown, EyeToy: Play 2, The Getaway: Black Monday, Grand Theft Auto: San Andreas, Killzone, Jak 3, Mashed, Onimusha 3, Psi-Ops: The Mindgate Conspiracy, Ratchet & Clank 3, Sega SuperStars, Star Wars Battlefront, Tony Hawk's Underground 2, Sly 2.

2005 – 10 éves a PlayStation

Szeptember 29-én a PlayStation brand 10 éves fennállását a Sony több tízmillió emberrel együtt ünnepelte. Olyan emberekkel, akik a PlayStation konzolok megvásárlásával részesei lettek a játékállomás történelmének. Az asztali konzolokon kívül a PSP is nagyban hozzájárult a márka népszerűsítéséhez azzal, hogy, bevezette az emberek tudatába a hordozható interaktív szórakozás fogalmát. Az UMD meghajtónak köszönhetően a játékosok menet közben élvezhették a nagyfelbontású játékokat, filmeket nézhettek a PSP kijelzőjén, vagy akár kedvenc digitális fotóalbumaikat is átböngészhették. A rengeteg szolgáltatás mellett a gép szekerét olyan sikeres játékok lendítették előre, mint például a Ridge Racer, WipEout Pure, Everybody’s Golf.

Még ebben az évben a Sony Pictures Studios nagy eseményre készült Culver City városában. Ez az esemény pedig nem volt más, mint a SCEA és a SCEI közös kétórás prezentációja május 16-án, ahol hivatalosan is bemutatták az újságíróknak, a játékfejlesztőknek, valamint az elektronikai cégek képviselőinek a Playstation 2 konzol méltó utódját: a Playstation 3 rendszert. A prezentáción előtérbe került a konzol technikai felépítése, ezen felül villantottak néhány technikai demót, melyek előre sejtették a konzol grafikai képességeit. A prezentáció csupán két órán keresztül tartott, de ez a két óra előre vetítette a PlayStation brand újabb 10 éves sikerét.
Néhány játékos (a kemény mag) kezdett félni attól, hogy a Sony megfeledkezett róluk. A félelmüket az egyre több – általuk csak „casual”-nak nevezett – party játék megjelenése is erősítette. A SCEA Santa Monica Studios azonban gyorsan eloszlatta a kételyeket, és megmutatta, hogy a kemény magnak nincs félnivalója. Eljött Kratos, a bosszú angyala, hogy felvegye a harcot mindenkivel, aki az útjában áll, legyen az halandó, titán, vagy isten. A kizárólag idősebbeknek szánt játék bevezette a játékost a görög mitológia, a görög építészet, és az ókori erotika rejtelmeibe, megfűszerezve „csipetnyi” erőszakkal, és több gallon vérrel. A spártai harcos Kratos véres bosszú hadjárata Ares ellen nem követte ugyan az eredeti mitológiai vonalat, de ennek ellenére a játék történetvezetése megmutatta, hogy mestermunkával van dolga a halandó játékosnak.
God of War

Az év játékmegjelenései: Battlefield 2: Modern Combat, Buzz! The Music Quiz, Everybody's Golf, EyeToy: Kinetic, Genji: Dawn of the Samurai, God of War, Gran Turismo 4, Jak X, killer7, Lumines (PSP), Metal Gear Solid 3: Snake Eater, Peter Jackson's King Kong, Pursuit Force (PSP), Ratchet: Gladiator, Resident Evil 4, SoulCalibur III, Star Wars Battlefront II, Tekken 5, Total Overdose, Virtua Tennis: World Tour (PSP).

2006 – Aztán megérkezett a hármas

Miután a nap nyugovóra tért a PlayStation brand sikeres első évtizede felett, új hajnal virradt egy technológia ege felett, mely forradalmasítja az otthoni szórakozás fogalmát.

A Playstation 3 olyan technológiákat vonultat fel, melyek eddig nem voltak jelen az otthoni szórakoztatásban. Fényes, megnyerő külseje erős szívet takar. A konzol fő mozgatórugója a Cell processzor, mely a Sony, az IBM, és a Toshiba közös fejlesztése. A játékok szépségéről és az egyéb grafikus feladatok elvégzéséről az RSX grafikus társprocesszor gondoskodik, az adatokat nagysebességű XDR memória tárolja. A Playstation 3 volt az első olyan eszköz, mely Blu-ray optikai meghajtót tartalmazott, lehetővé téve ezzel 54 GB adat tárolását egyetlen lemezen (ez hatszor több mint a kétrétegű DVD lemez kapacitása).

Az extra erős hardver, valamint a magas tárolókapacitás lehetővé tette a rendszer számára a tartalom megjelenítését full HD (1080p) felbontásban. Az SCE nemzetközi stúdiói és a nagyobb külső fejlesztő stúdiók (Rockstar, Sega, Ubisoft, Capcom) vállalták magukra a feladatot, hogy olyan játékokat fejlesztenek a gépre, mely megmutatja mire is lesz képes a rendszer a jövőben. Az olyan címek, mint például a Heavenly Sword, vagy a MotorStorm bebizonyították, hogy a stúdiók jó munkát végeztek.

Tudtad?

Ken Kutaragi nagyon sokáig kutatta azt a betűtípust, amely képes kifejezni a Playstation 3 erejét. Kutatása sokadik napján, az utcán sétálva rátalált a keresett karakterkészletre, amikor szeme a Spider-Man 2 film plakátjára tévedt. Így lett a Pókember filmek betűtípusa egyben a Playstation 3 konzol feliratának betűtípusa is.
Playstation 3

Az új generáció elérkezése nem jelentette a Playstation 2 végét, hiszen ebben az évben jelentek meg olyan nagysikerű címek, mint például a Shadow of the Colossus, vagy a Criterion „fegyverpornó” FPS játéka, a Black. Mellettük megemlíthetjük még a Capcom és a Clover Studio közös gyermekeként bemutatkozó Okamit, vagy a régóta várt Final Fantasy XII játékot a Square Enix-től.

Az év jelentősebb játékmegjelenései: Ape Escape 3, Black, Bully, Dirge of Cerberus: Final Fantasy VII, Final Fantasy XII, The Godfather: The Game, Heavenly Sword (PS3), Killzone, Kingdom Hearts II, Loco Roco (PSP), Metal Gear Solid 3: Subsistence, Okami, MotorStorm (PS3), Shadow of the Colossus, Talkman (PSP), Tokobot (PSP), Urban Reign, We Love Katamari.

Epilógus

Úgy gondoltam, hogy a 2006-os évvel bezárólag befejezem a PlayStation cikksorozatot, hiszen a történelemnek most már mi is részesei vagyunk. Bárki, aki birtokol, vagy birtokolt PlayStation konzolt, olvasott játékismertetőket, vagy cikkeket ezen az oldalon, az tudhatja, hogy a PlayStation brand idővonala gőzerővel zakatol előre az ismeretlenbe. Csak reménykedhetünk benne, hogy a játékállomás második tíz éves ciklusa legalább olyan sikeres lesz, mint az első, és hogy még hosszú ideig élvezhetjük a PS konzolok által nyújtott szolgáltatásokat…

A PlayStation történelme - 1. rész
A PlayStation történelme - 2. rész
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
45. tomaer15  PlayStation.Community tag
2010.06.18. 01:47:45
LV4
Válasz 44. W_h_i_T_E_FoX üzenetére:
de a psx nem a "fat" psone? ugye ahogy olvastam, elsőnek volt a playstation ami még nintendo akármit is le tudott játszani csak bukás lett és 94 ben jött a PSX
井の中の蛙大海お知らず。僕は小さな蛙
2010.06.15. 17:29:46
LV1
az baratom egy PSX ami joval a ps3 elott jelent meg, lenyegeben egy ps2 csak sok akkoriban uj funkcioval, viszont ha jol tudom bukas lett belole es szerintem idehaza meg se jelent
43. tomaer15  PlayStation.Community tag
2010.06.13. 10:28:18
LV4
arra tudna valakli válaszolni hogy ez mi? http://www.presen.co.jp/EVENT/EVE/EVE-109/PSX[...]
井の中の蛙大海お知らず。僕は小さな蛙
42. MazaHUN  PlayStation.Community tag
2010.06.10. 09:14:43
LV7
Jól sikeredett ez is , grat!
independent
2010.06.07. 11:10:53
LV21
Jó kis cikk sorozat.
Kedvelem.
40. hzs74  PlayStation.Community tag
2010.06.04. 20:59:35
LV4
kihagytad a blu-ray vs hd-dvd harc.
utálom a szinglit!
39. jocek  PlayStation.Community tag
2010.06.02. 16:41:54
LV3
köszi érdekes volt!!
Kemény vagy Csoki
38. zephyr
2010.06.02. 12:39:56
LV2
Jó kis cikk volt, thx! :D
Ueda tudja...
37. panyo  PlayStation.Community tag
2010.06.01. 13:24:54
LV1
Csatlakozom az előttem szólókhoz, tényleg jó volt olvasni a cikket! Köszi! :)
"Ride ze shoopuff?"
36. JeTi  passive aggressive
2010.06.01. 02:22:02
LV20
A betűtípus témát azt nem volt nehéz kitalálni. Szerintem ez köztudott volt :)
Nagyon jó volt olvasni ezt a cikket, és még büszkébbé tett, hogy ps3 tulaj lehetek!
mert a mustár az sárga ketchup
35. sapodi
2010.05.31. 21:26:39
LV1
Állati jól össze szedted az infókat, nagyon tetszett.:)
2010.05.31. 16:30:17
LV2
Nagyon jó írás. Érdekes adatokkal. Gratulálok hozzá!
Mindenki tudja hogy a madár az ász!
33. konzolcowboy  PlayStation.Community tag
2010.05.31. 10:25:03
LV1
Válasz 31. martin üzenetére:
Köszönöm.
32. Syro  PlayStation.Community tag
2010.05.31. 10:15:18
LV4
úgy érzem hogy jót olvastam most :)
31. martin  Főszerkesztő
2010.05.31. 10:11:56
LV27
Válasz 19. konzolcowboy üzenetére:
Javítva.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
2010.05.31. 10:11:26
LV1
Szép munka,hasznos olvasmány, grat érte!
2010.05.31. 10:10:24
LV5
Értékes cikksorozat, alapmű. A 12 éves fiamnak kötelező olvasmány. Tényleg!
Kis kacsa für Dich...
2010.05.31. 08:32:38
LV1
Grat a cikksorozathoz. Friss PS3-as tulaj vagyok de itt ott találkoztam a konzollal, jó így egyben látni a történetét!
2010.05.31. 07:18:02
LV6
Jó kis cikk. Köszönjük, Grat.
Csak kár, hogy vége, vagy mégsem?... :-)
26. Bogyi007  a legtitkosabb titkosügynök...
2010.05.31. 01:02:54
LV6
Ken Kutaragi nagyon sokáig kutatta azt a betűtípust, amely képes kifejezni a Playstation 3 erejét. Kutatása sokadik napján, az utcán sétálva rátalált a keresett karakterkészletre, amikor szeme a Spider-Man 2 film plakátjára tévedt. Így lett a Pókember filmek betűtípusa egyben a Playstation 3 konzol feliratának betűtípusa is.

Khmm - véletlen mi? A Spiderman filmek kiadója éppen a Sony. Vagy ezt a kedves cikkíró nem tudja? :D
No Warez! Együtt a Tiszta Játékért!
25. Old_Raiden  Kitiltott felhasználó
2010.05.31. 00:11:39
LV21
1. rész= Egy új remény

2. rész= A (Sony)birodalom visszavág

3. rész= A Jedi visszatér

Még 2003 végén egy PC-s újságban volt olyan cikk, hogy: A Phantom fegyegetése ! :D LOL !
2010.05.30. 23:17:20
LV2
én akkor döbbentem rá,hogy mennyit fejlődött a ps amikor a MGS4-el játszottam ,a havas pályán,visszatérsz az elsö részhez,az elsö rész grafikával,
PSN ID: Ricchike1
23. BIOlogic  PlayStation.Community tag
2010.05.30. 21:46:28
LV1
Köszönjük konzolcowboy!
The Dark Brotherhood still alive...Hail Sithis....
2010.05.30. 21:34:51
LV2
Válasz 19. konzolcowboy üzenetére:
A 2004-ben megjelent játékoknál már szerepel (helyesen). A 2006-os a Killzone: Liberation volt, ami PSP-re jelent meg.
A bizonyíték hiánya nem a hiány bizonyítéka.
21. Kazama_Jin  PlayStation.Community tag
2010.05.30. 21:02:12
LV6
ide-oda kapkodós stílus (egyszer i-link aztán ethernet, majd umd-no umd), túlértékelt belsős címek.
de ettől még szeretjük a playstation-t
20. wallace  Dark Passenger
2010.05.30. 20:03:49
LV18
Nagyon jok ezek a cikkek, koszonom oket.
19. konzolcowboy  PlayStation.Community tag
2010.05.30. 19:54:14
LV1
Válasz 18. konzolcowboy üzenetére:
Illetve nem. A Killzone után nem hiányzik a kettes szám. A platform megjelölést szúrtam el. 2006-ban a Killzone első része jelent meg PS2-re.
18. konzolcowboy  PlayStation.Community tag
2010.05.30. 19:50:36
LV1
Válasz 14. Re-tech üzenetére:
Igen arra, csak lemarad egy kettes. :)
17. ps2true  -A LEGNAGYOBB-
2010.05.30. 19:50:06
LV24
mind a három cikk nagyon jó volt!
Playstation
2010.05.30. 19:22:43
LV6
Éljen a SONY!
Te is játszol velem, én is játszom veled.
2010.05.30. 19:01:32
LV2
Válasz 14. Re-tech üzenetére:
Az 2008-as.
A bizonyíték hiánya nem a hiány bizonyítéka.
14. Re-tech  PlayStation.Community tag
2010.05.30. 17:45:18
LV7
Válasz 5. tomaer15 üzenetére:
Természetesen ott a Killzone 2-re gondolt a kedves cikkíró.
Gondolom én...
Nem üthetlek meg mer' megbüntethetnek.
2010.05.30. 17:42:33
LV5
Killzone PS2-es nem PS3-mas. ;) A cikk ismét jó. :)
2010.05.30. 17:33:02
LV1
jó cikkek
11. Noname21  PlayStation.Community tag
2010.05.30. 17:15:30
LV13
Nagyon jó volt olvasni,igényes írás, köszöntük.
10. sapodi
2010.05.30. 16:41:39
LV1
Én is remélem, hogy a következő 10 év is lesz annyira sikeres mint az elöző.:)
9. Zozo8  PlayStation.Community tag
2010.05.30. 16:36:11
LV24
nagyon jó cikk lett.grat
T.függő és -.len blog: http://zar-ido.blogspot.hu
2010.05.30. 15:59:29
LV3
Már nagyon vártam a 3. részét. Ezer köszönet, jó kis cikk lett.
Otherworld.hu
7. xerox  PlayStation.Community tag
2010.05.30. 15:59:12
LV18
Majdnem egy hónapig tekertem azért a szar network adapterért, nagyon nehezen lehetett kapni akkoriban. Még mindig megvan a network access disc, amin volt egy játszható multis demó is.
Valaki emlékszik még az első PSN-re? Mekkora kula volt az egész! 1-2 videó, kép, és csá! :D
De nem bántam meg, igaz eleinte nagyon nehéz volt honftársakat találni egy jó kis BF2:MC, vagy KZ klán háborúhoz. :)
psn id: zomimi78
2010.05.30. 15:40:16
LV5
Ps2: a legjobb ^.^
Sex - Game - Rock'n'Roll!
5. tomaer15  PlayStation.Community tag
2010.05.30. 15:23:12
LV4
ezt nem értem " Killzone (PS3)" az 1 kijöt ps3 ra is?
井の中の蛙大海お知らず。僕は小さな蛙
2010.05.30. 15:14:17
LV6
Köszi, nagyon élvezetes cikk volt :)
A Spidermanes font PS3-as átvétele nagyon érdekes volt.
"This town... there's... something wrong with it."
2010.05.30. 15:10:27
LV1
Érdekes, sok új dolgot olvastam benne
PSN ID: ErevisZ
2. martinigy  PlayStation.Community tag
2010.05.30. 15:10:23
LV2
ja a pókember-betűtípusról hallottam :D
Nothing is true, everything is permitted.
1. wmartin  PlayStation.Community tag
2010.05.30. 15:08:50
LV15
jó írás ;)
Bow ties are cool !
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
THE OUTER WORLDS (PLAYSTATION 4)
2019.12.09. 19:02 Játékteszt
6 hozzászólás
Szerző: MolonLave
A lelkem (és a testem, meg úgy mindenem) a vállalatot illeti meg.
Yakuza 4 Remastered (PS4, PSN)
2019.12.09. 11:59 Kedvcsináló
2 hozzászólás
Szerző: GrayFox
A négyfejű sárkány.
Door Kickers: Action Squad (PS4, PSN)
2019.12.06. 12:18 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Szolgálunk és rád rúgjuk az ajtót!
Paper Dolls Original (PS4, PSN)
2019.12.04. 18:36 PlayStation Network
11 hozzászólás
Szerző: Petunia
Rettegés a Csing-dinasztia korából.
Woodle Tree Adventures Deluxe (PS4, PSN)
2019.12.04. 18:26 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Melyik a legkisebb favicc? A fűrészpor...
TERMINATOR: RESISTANCE (PLAYSTATION 4)
2019.12.02. 14:09 Játékteszt
12 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Trashminátor.
Indivisible (PS4, PSN)
2019.12.01. 14:11 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Kezdünk egy kicsit túl sokan lenni.
Ling: A Road Alone (PS4, PSN)
2019.12.01. 11:29 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: MrZ
Magányos délutáni séta.
Rebel Cops (PS4, PSN)
2019.11.30. 12:37 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: VictorVance
A szükség törvényt bont.
Aggelos (PS4, PSN)
2019.11.28. 19:56 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pixelhős a poligonkorban.