PlayStation.Community

2010.05.19. 09:26 Játékteszt
38 hozzászólás
Szerző: HTB
Értékeld a cikket!
Ha jó a kedved ollie-zz egy nagyot!

Egy-két-há-skate!

A kitűnő érzékkel a generációváltásra időzített Skate első része Jeff Hardy módjára hajította ki a ringből az agyhalál állapotában vegetáló Tony Hawk szériát, s foglalta el méltó helyét a virtuális deszkás szimulátorok trónján. A játékosok imádták a program által képviselt újfajta megközelítést és realizmust – a Flick It irányításnak köszönhetően szájtátva rángattuk a gamepad analóg karjait; játszva tanultunk. A minimális újításokkal felvértezett folytatásban tapasztalt rókaként ontottuk a trükköket magunkból, a valósághű deszkázás élménye egy emlékké vált csupán. A játék szórakoztató volt, de az újdonság varázsa elszállt. Ilyen előzmények után érkezett most meg a Skate harmadik része – ígéretekből nem volt hiány, mégis erős déjà vu érzés kísért a játékkal töltött óráim során.Port Carverton urai

A Skate esetében történetről nem, maximum alapfelállásról lehet beszélni: hősünk, aki a második részben mezei deszkásból egészen a deszkás státuszáig küzdötte fel magát, a gördeszkás paradicsom Port Carvertonba érkezve határoz úgy, hogy frissen szerzett hírnevét pénzre váltja – saját vállalkozást és csapatot indít. Megijedni nem kell, nem egy Skateboarding Tycoon keretében fogunk madárnézetből gyárakat létesíteni, erdőket irtani valamint éhbérért indiai gyerkőcöket foglalkoztatni. A dolog üzleti vonulatát az előző részekben is feltűnő Rheda vállalja magára a gyors meggazdagodás reményében. A játékos dolga a marketing lesz: deszkánkkal pattogva extrémebbnél-extrémebb feladatokat teljesítve fogjuk propagálni újonnan létrehozott üzemünk termékeit.
A koncepcióból érdekes dolgokat lehetett volna kihozni, a gyakorlatban viszont nagyon egyszerű a képlet: az utunkba kerülő kihívások végrehajtását a program eladásokkal díjazza, bizonyos értékesített mennyiségek után mérföldkövekhez érkezünk, a végcél az ezeken (szám szerint haton) való átrobogás – oppárdon, átgurulás – lesz.

A játék érdemi része leendő mágnásunk megalkotásával kezdődik (ennek apropója megint egy orbitális taknyolás lesz). Aki hajlamos a benedvesedésre a szubkultúrához tartozó ruhák és kiegészítők láttán, hozzám hasonlóan valami olyasmit fog érezni, mint Augustus Kugel, amikor meghívást kapott Wonka úr csokigyárába. Valós márkák valós modelljeit aggathatjuk protagonistánkra, de ha kreatívkodni támadna kedvünk, a http://skate.ea.com/graphics-creator weboldalon megmutathatjuk a világnak, hogy a trendek követése helyett mi a diktálást választottuk.
A városba érkezvén leendő személyi edzőnk, a Kevin Smith életműben menetrendszerűen fel-felbukkanó Jason Lee által megszemélyesített Coach Frank siet majd a segítségünkre az alapok elsajátításában. Az irányítás ugyan maradt a régiben – a jobb analóg kar segítségével kell leutánoznunk az adott trükkhöz tartozó mozdulatot –, de a kezelésben végrehajtott bütykölések valamint a két új trükk - a darkslide és az underflipek –, illetve Frank barátunk olcsó poénjai megkívánják, hogy átrágjuk magunkat a tréningen – frissen szerzett tudásunkkal pedig megkezdődik utunk a csúcs felé.

Ahoyan már utaltam rá, a Skate első és második részében szereplő helyszínt, San Vanelonát egy új játszótér, Port Carverton váltotta fel. Az új városhoz új mentalitás is dukál: míg a sorozat előző epizódjaiban a rend éber őrei nem nézték jó szemmel tevékenységünket, Port Carverton kék ruhásai maguk is a sport megszállottjai. Az új metropolisz ars poeticája a deszkás szlogen kifacsart változata: not skateboarding is a crime.
Járt félcsövet járatlanért el ne hagyj!

A Skate 3 fő újítása a tökéletesített többszemélyes komponens. Papíron.
Egyfelől lehetőségünk van kampányunk bizonyos feladatait barátainkkal vállvetve közösen végrehajtani, azonban sajnálatos módon ezen opció semmivel sem nyújtott többet a második rész freeskate elfoglaltságainál.
Annál szórakoztatóbbra sikerült viszont az egymás elleni versengés: barátainkkal klánokat alapíthatunk, hogy aztán megmérkőzzünk a többi netes csapattal. A legszórakoztatóbb játékmód a Domination: a verseny helyszíne több kisebb részre van tagolva, ezeken kell új csúcsot felállítani, ezzel ponthoz juttatván csapatunkat. Amennyiben ellenfelünk megdönti a bandánk által felállított rekordot, a pont a rivális csapathoz kerül egészen addig, amíg újra irányításunk alá nem vesszük az adott szakaszt – a győztes a menet végén több ponttal rendelkező oldal lesz.
A játék közösségi faktorát emelő kis apróság, hogy a barátlistánkon szereplő többi virtuális deszkás képmása az offline játékmód során a városban mesterséges intelligencia által irányítva jelen lesz – egyedül játszva se fogjuk egyedül érezni magunkat.

Amúgy, ha egymagunkban akarunk érvényesülni Port Carvertonba, gyakorlatilag ugyanazt kapjuk, mint az előző két rész esetében. Fotózásokon, forgatásokon, különféle versenyeken kell majd helytállnunk, emellett felkutatásra várnak a város különböző pontjain elszórt kisebb meghódítandó terek és területek – amit kapunk, az még több Skate. Megkönnyebbülten konstatáltam, hogy a néha már frusztráló S.K.A.T.E. feladatokat száműzték, helyüket az úgynevezett 1UP challenge-ek vették át. Örömöm nem tartott sokáig: a gép olyan pofátlanul csal ezek során, hogy már én éreztem magam kínosan a fejlesztők helyett. A másik véglet az volt, amikor az ellenfél a falnak nekicsapódva vergődött vagy tizenöt másodpercen keresztül. Anyám, borogass…
Üdvözlendő viszont, hogy immáron három nehézségi fokozat közül választhatunk. Míg könnyű fokozaton egy árkád deszkás játékot kapunk, a hardcore fokozatot választván még a legegyszerűbbnek tűnő trükkök is emberes kihívás elé állítanak majd minket. Ebben sajnos közrejátszik az is, hogy az irányítás megvalósításának pontossága hagy némi kívánnivalót maga után. Komolyan mondom, az alapnak számító ollie-t nehezebb képernyőre varázsolni, mint bármelyik nehezebb flip trükköt.
A széria harmadik része alatt továbbra is a 2007-ben debütált grafikai motor zakatol.... ami három évvel ezelőtt még pofásan mutatott, ma már bizony elavultnak számít. A növényzet és néhány tereptárgy megvalósítása igencsak ocsmányra sikeredett, de a Black Box mentségére szól, hogy a megálmodott helyszíneket hihetetlenül ötletesen rakták össze, mindenhol ott van a lehetőség valami nem mindennapi trükk sorozatra – némi fantáziával és tehetséggel a valós élet profi deszkásait megszégyenítő videókon örökíthetjük meg tevékenységünket. Képkockáink testre szabásának azonban ára van, és ezt most szó szerint értem. Ha különféle effektekkel szeretnénk alkotásunkat felturbózni, kénytelenek leszünk a barátinak nem nevezhető árú Filmer Pack DLC-t letölteni. Pofátlan dolog ez, de úgy látszik a játékipar ebbe az irányba halad. Az EA amúgy is görcsösen próbálja lekoppintani az Activision-féle üzleti modellt, sajnos egyre nagyobb sikerrel teszi ezt.

Zenei téren a Skate sorozat soha nem tartozott a kedvenc játékaim közé. Hiába csendül fel a Pixiestől a Debaser – Kurt Cobaint ez a szám ihlette a Smells Like Teen Spirit megírásakor a fáma szerint –, a soundtrack jelentős része képtelen kiváltani azt az energetizáló hatást a játékosból, amit egy ilyen extrém sport esetében elvárhatnánk. Szerencsére lehetőségünk van ténykedésünk során saját muzsikákat hallgatni, kétségbe esésre tehát okunk nincs, mindenki kedvenc előadója csörömpölésére csúszkálhat a korlátokon.
Ami a hangokat illeti, nos, az itt végzett munka profizmusra vall: élmény hallgatni a deszkalap csattogásait, valamint a kerekek gurulása is mindig az adott felülethez igazodik. A játékban szereplő profi deszkások is simán hozzák a szerepüket, aki szereti a cinikusabb humort, biztosan jókat fog derülni egy-egy beszóláson.
Garázdaság: 1-3 év

Ha a deszkázás rejtelmeiben az eltaknyolásig jutottál, ne az Erzsébet téren égesd magad! Sőt, ha te vagy a placcon a legügyesebb, és az összes avantgárd lány a te… deszkádra szeretne felpattanni, vagy egyszerűen csak nem akarod, hogy Herr Pintér rendíthetetlen ólomkatonái garázdaságért bevigyenek, irány Port Carverton! Jól fogsz szórakozni, mert a Skate 3 az összes hibájával együtt a legjobb deszkás játék a piacon. A hibák felett viszont elsiklani nem lehet: ha a Skate 2 után valami többre vártál, csalódni fogsz.

(A Skate 3-at partnerünktől, az Electronic Arts-tól kaptuk meg tesztelésre. Köszönjük! Ha az életben is nagy deszkás vagy, vonzódsz a téma iránt, vagy egyszerűen csak kipróbálnád, milyen ez a sport virtuális megvalósításban, kiemelt támogatónk, a Platinum Shop pesti és budai boltjában megvásárolhatod a játékot. Kérjük klikkelj a linkre és böngéssz!)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
38. skate_punk  PlayStation.Community tag
2010.06.27. 23:08:10
LV14
1-2 megvan úgyhogy idővel ezis
Én nem okoskodok, hanem okosakat mondok
37. Ezio01  PlayStation.Community tag
2010.06.03. 17:24:03
LV13
nem nekem való
36. Syro  PlayStation.Community tag
2010.05.31. 10:56:36
LV4
Válasz 35. Yagami üzenetére:
grat hozzá és jó játékot, én még a 2 se vettem meg pedig már mióta tervezem xD
35. Yagami  PlayStation.Community tag
2010.05.24. 10:31:39
LV1
Nagyon Komoly én tegnap vettem meg:DD
Osu-No-Seishin !
2010.05.23. 10:48:32
LV1
Nagyon jó játék nekem tetszik!
The Assassin
33. HTB  Szerkesztő
2010.05.22. 20:25:23
LV6
Válasz 32. Krista505 üzenetére:
vannak benne utalások a motara
Just another freak in the freak kingdom
32. Krista505  PlayStation.Community tag
2010.05.22. 16:48:14
LV10
Miért kell hozzá 16-os karika?
Esések miatt?

xD
31. XGamer  PlayStation.Community tag
2010.05.21. 00:09:46
LV5
Nem értem, miért ilyen gyér a grafikája minden deszkás játéknak?? Kicsit nevetséges,mintha tendencia lenne ez és direkt csinálnák...
PSN ID: MrExonOne
30. Prince  PlayStation.Community tag
2010.05.20. 21:17:24
LV2
Tetszett a Skate 2, ki is toltam platinumra. Ezt is megvenném simán, csak hát mostanában nem veszek játékot, inkább elfifázgatok :)
Everybody walk the dinosaur!
29. speet4
2010.05.19. 22:33:13
LV1
ird be az extrák alatt a cheat-be: deadspacetoo

és pattanj deszkára Isaac-al
2010.05.19. 20:00:32
LV2
kár ezt mondjuk elbszták benne
27. HTB  Szerkesztő
2010.05.19. 16:24:00
LV6
Válasz 26. gamer94 üzenetére:
csak online coop, semmi offline móka
Just another freak in the freak kingdom
2010.05.19. 16:23:23
LV2
akkor most van benne coop-mód? vagyis h osztott képernyűn lehessen ketten tolni?
2010.05.19. 16:07:01
LV21
Nem igazán jön be.
24. HTB  Szerkesztő
2010.05.19. 15:43:29
LV6
Válasz 23. Benceking üzenetére:
egy hete megjelent :D
Just another freak in the freak kingdom
2010.05.19. 15:37:51
LV1
én ha megjelent a boltokban egyöbl megveszem mert good game
22. HTB  Szerkesztő
2010.05.19. 15:28:42
LV6
Válasz 20. kobe üzenetére:
köszi

régen próbálgattam, de igazából csak egy ürügy volt arra, hogy lógjak gimiből :D

ha csak az első résszel játszottál, akkor a 3-at ajánlom, a választható nehézség nagyot dob az egészen, testre lehet szabni a kihívásokat
Just another freak in the freak kingdom
21. kobe  PlayStation.Community tag
2010.05.19. 15:13:19
LV11
Válasz 9. Red13 üzenetére:
sztem még az Underground 2 is elég jó móka volt
de a négyes biztosan
20. kobe  PlayStation.Community tag
2010.05.19. 15:11:08
LV11
Válasz 13. HTB üzenetére:
nem bizony, nagyon jó teszt, és hát minden bizonnyal a pontozás is az
talán űzöd élőben is az ipart? csak mert nagyon autentikusra sikeredett az írás :)

engem leginkább az érdekelne, mivel utoljára az egyest nyomtam, hogy ahhoz képest ezt vagy a második részt érdemes-e inkább beszerezni?
19. jas
2010.05.19. 13:57:12
LV1
Az egyik haveromvalóban deszkázott de télen ugye hideg van és nincs lehetőség zárt helyen gurulni olyankor nálam skate 2zünk, de annyira megszerette, hogy nem is kezdte újra szezonban a deszkázást :P
18. bruta-hun  PlayStation.Community tag
2010.05.19. 13:31:27
LV5
Válasz 16. bruta-hun üzenetére:
Demóban úgy legkönyebb tényleg nagy lendületet szerezni,hogy hajtasz 3-at egy gyors flip vagy shovit, aztán amit előbb leírtam.
sör
17. bruta-hun  PlayStation.Community tag
2010.05.19. 13:25:03
LV5
Válasz 13. HTB üzenetére:
Sejtettem, hogy vannak olyan szempontok, amiket nem vettem figyelembe, így már tiszta.
sör
16. bruta-hun  PlayStation.Community tag
2010.05.19. 13:22:26
LV5
Válasz 14. Red13 üzenetére:
Lendülethez elég 3 hajtás aztán jó beleguggolsz a trükkbe :D vagyis lehúzod a kart már jóval előtte és úgy ugrasz, akkor szép nagyot ollie-zol.
sör
15. SteveY  the gunner
2010.05.19. 13:15:55
LV22
Erről jut eszembe, hogy Hódmezővásárhelyen most építenek valami deszkás meg bmx-es pályát.Régebben ott sétáltattam a kutyust:)
Kedvellek öreg, de bántani foglak!
14. Red13  PlayStation.Community tag
2010.05.19. 13:10:32
LV4
Válasz 11. HTB üzenetére:
Nyilván akkor nekem azért tetszik annyira, mert az előző két résszel nem játszottam.

És akkor lenne is egy kérdésem. Hogy lehet benne nagyot ugrani? :D Úgy értem, hogy hiába van meg a nagy lendület vannak olyan feladatok ahol bizonyos részeket át kell ugrani és sehogy sem sikerül. Látok a játékban másokat deszkázni és ők is simán nagyot ugranak. A jobb stick-et gyorsan kell hátra majd előre tolni, lassan vagy milyen technikája van? Sokszor meg el is fogy a lendület, ha mondjuk egy műemlékre hajtok fel és onnan ugranék tovább.
13. HTB  Szerkesztő
2010.05.19. 12:42:57
LV6
Válasz 12. bruta-hun üzenetére:
azt azért vedd figyelembe, hogy a pslive pontozási rendszerében a 7-es más mint a klasszikus pontozások 7-ese

két kutyasétáltatást és végiggondolkoztam, hogy 7 vagy 8 pontot kapjon, de ez a lehúzásos megoldás, hogy a megjelenés napján már fent van a 10 dolcsis dlc, illetve hogy az előre beígért bitang erős multi gyakorlatilag ugyanaz, mint a skate 2 esetében volt a 7-es felé billentette a mérleget

önmagában az, hogy ez a legjobb deszkás játék a piacon - és tényleg az -, nem indokolja a 9 pontot, szerintem
Just another freak in the freak kingdom
12. bruta-hun  PlayStation.Community tag
2010.05.19. 12:38:21
LV5
Az irányítással az első részben nagyot ütöttek, meg kameraállás. De nem lehetett leszállni. 2.ban megcsinálták, de szörnyű lett. Most a 3.ban végre ez is normális lett, van hardcore mód. Asszem több dolog nem is kell már, adhatnak ki újat ennél jobb már tényleg nem lesz, ezért fura a 7 pont, bár én nem tudom objektíven vizsgálni.

A story módot végignyögtem a 2-ben, néha néha csináltam valamit,
ez a játék arra jó, hogy keresel egy spotot és beadsz pár jó trükköt, mintha leugranál a Hősökre egy félórára :)
sör
11. HTB  Szerkesztő
2010.05.19. 12:31:50
LV6
Válasz 9. Red13 üzenetére:
ez igaz, de a 9 pontot soknak tartom, mivel a skate-t beállították az EA sport játékai közé...gyanítom évente fogják kitolni az új részeket, minimális újításokkal. ezért is írtam, hogy azok fognak csalódni, akik többet vártak a játéktól, mint az elődöktől - ami eddig működött, most is fog
erős 7-es
Just another freak in the freak kingdom
10. eisento  PlayStation.Community tag
2010.05.19. 12:06:14
LV17
"egkönnyebbülten konstatáltam, hogy a néha már frusztráló S.K.A.T.E. feladatokat száműzték, helyüket az úgynevezett 1UP challenge-ek vették át. Örömöm nem tartott sokáig: a gép olyan pofátlanul csal ezek során, hogy már én éreztem magam kínosan a fejlesztők helyett." EA játék :D tipikus basszki asszem erősen kihagyom, még a skate 2-őt végigtolom mar csak multija van aztan megy a polcra :D
9. Red13  PlayStation.Community tag
2010.05.19. 11:44:23
LV4
Nálam egy simán 9pontos játék, eszméletlenül bejön. A TH meg ehhez képest sehol sincs. A maga idejében az első két rész nagyon élvezetes játék volt, nekem még a harmadik rész is, de aztán eljárt felette az idő, és jött a Skate. Ami tényleg egy igazi gördeszkás cucc.
8. barnoca  PlayStation.Community tag
2010.05.19. 11:42:24
LV18
Tehát ez a 2. rész után csak egy bőrlehúzás?
7. Petunia  Szerkesztő
2010.05.19. 11:40:29
LV12
Éjcstíbí iz dö beszt.

(Persze csak M után - ha ez eddig esetleg nem lenne teljesen világos mindenki számára. LOL :)
Endure and Survive
6. Riddla  PlayStation.Community tag
2010.05.19. 11:38:24
LV3
Válasz 5. bruta-hun üzenetére:
A számból vetted ki a kommentet. Teljeswen igazad van....
I'm not a Hero. I'm only an old killer.
5. bruta-hun  PlayStation.Community tag
2010.05.19. 11:03:17
LV5
Szerintem a hardcore mód nagyon sokat dobott rajta, nagyon jó, hogy egy flip tailslide-ot fél órát próbálgatsz. Demóval elleszek addig, amíg 5ezerért megkapom :D
TH-hoz meg ne hasonlítgassuk, TH2 volt az utolsó tényleg jó. Aztán jött a skate....
SZERINTEM
sör
2010.05.19. 10:20:02
LV1
Ezért pénzt kiadni ugyan már!
3. ssj3_vegetto  The Champion of the Gods
2010.05.19. 09:51:57
LV20
Bár én TH párti vagyok, a 3. rész demója nagyon tetszett. Megvenni azért nem fogom...
Don't Tempt My Dark Passenger
2. Zoli21  PlayStation.Community tag
2010.05.19. 09:50:38
LV7
Wakeboarding HD a király!!:D
1. Lotar  PlayStation.Community tag
2010.05.19. 09:40:49
LV18
Demo sem győzött meg . 7 pont . Megvan a 2. és még egy darabig csak abban fogok deszkázni . :)
psn/sen id: pcpmate
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
SKATE 3
Electronic Arts
Látványosság:
Átlagos
Játszhatóság:
Szavatosság:
Zene / Hang:
Hangulat:
Kiemelkedő
7/10
Pozitívum
Nagy, ám élvezetes kihívás a választott nehézségi szintnek megfelelően, erős multiplayer
Negatívum
Az irányítás lehetne precízebb, idejétmúlt grafikai megvalósítás, minimális újítások a sorozat előző részeihez képest

MARTIN BELESZÓL
A multis rész megoldása szerintem elég nagy újdonság, de a látvány nekem néhol nagyon üres - és azért ez nem egy autóverseny, ahol nem a tájat figyeled...