PlayStation.Community

2010.05.13. 21:33 Játékteszt
48 hozzászólás
Szerző: kryss777
Értékeld a cikket!
Sackboy egy gokartban?!

„LittleBigPlanet négy keréken” – röviden ennyiből állna bemutatni a ModNation Racers-t. Picit kibővítve az előző gondolatot: majdnem olyan, mint az LBP, ahol lehetőségünk van saját karaktereket és pályákat készíteni, viszont mindezt lényegesen gyengébb tálalásban kapjuk, néggyel több keréken.

A Media Molecule nagysikerű címe megérdemelten zsebelte be világszerte a maximális pontszámokat, ő volt a Nagy Első, aki megmutatta, hogy a közösség ereje egy videojáték keretein belül is működik. Egyszer már hivatkoztam Martin nagyszerű LittleBigPlanet tesztjére, most újra érdemes lesz előtúrni a 2008-as cikket, amely a „Play, Create, Share” ötletét írja le. Hogy a picit lustább olvasók is képben legyenek a játék alapjait illetően, röviden felvázolom, mitől is volt annyira különleges az említett Sackboy-móka. A játssz, alkoss és oszd meg a PS3 generációban itt fogalmazódott meg először. Volt az alapjáték, amely már magában is minőségi produktumnak számított, viszont az igazán nagy pluszt egyértelműen a közösségi szekció, az online lehetőségek, valamint az egyéni kreativitás kombinációja adta. Kizárólag a keretrendszer volt biztosítva, ahol maguk a játékosok generálták mások számára a tartalmakat. Már-már az LBP fejlesztőinek munkáját megszégyenítő alkotások születtek: volt saját mini Metal Gear pályánk, Kratos kalandjait idéző arénák, ami mellett a Mirror’s Edge minimalista környezetét is viszontláthattuk. A korlátlan lehetőségekről, pontosan erről szólt a zsákfigurák világa, a ModNation Racers-ből viszont mindez hiányzik. Természetesen csinálhatunk saját karaktereket, saját pályákat, csupán arról van szó, hogy nem érezzük azt a szabadságot, mint amit a LittleBigPlanet képes volt nyújtani.A ModNation Racers-ről annyit mindenki tud, hogy egy versenyjáték. Nagyfelbontású Mario Kart klón, őrült versenyzőkkel, hatalmas ugratókkal, lehetetlennek tűnő kanyarokkal. Az LBP-hez hasonlóan itt sem dobnak bele bennünket azonnal a mély vízbe, egy nagyszerűen felépített autósportos világba csöppenünk bele, ahol minden az MRC, azaz a ModNation Racers Championship körül forog. Lesz egy saját csapatunk, egy kisebb Motor Home-unk, ahonnan aztán a karrierünket menedzselhetjük. Annyit mindenképp szükséges megjegyezni, hogy egy ilyen stílusú játéknál rendkívül szokatlan a sok-sok átvezető videó. Szerencsére ezek abból a könnyed, poénkodós fajtából valók, melyek nagyszerűen illeszkednek a komolytalan, nevetséges figurákkal gazdagon megszórt világba. A versenyek utáni bevágások és rövid reklámok egytől-egyig nagyon jópofák, szinte minden egyes menet után kapunk egy néhány másodperces mozgóképet.

A ModNation legnagyobb pozitívuma, hogy egy pillanatra sem tudjuk komolyan venni. Annak ellenére, hogy kihívás az bizony bőven van benne és az egyes versenyekben nagyban közrejátszik a szerencse is, igazi kikapcsolódást nyújt. A játékmenet a megszokott sablonokra épül, ahol egy pályán van 12 gokart, bennünk 12 különböző figura, egy adott téma szerint felépített aréna és természetesen az elengedhetetlen, felszedhető fegyverek – rakéták, villámok, minden, ami kell. Az egyes power-upokhoz az előre meghatározott helyeken juthatunk hozzá, a spéci tulajdonságokat teljesen véletlenszerűen kapjuk meg. Ha megszereztünk egy adott fegyvert, akkor természetesen nem kötelező azt azonnal felhasználni, egy újabb power-upot felszedve erősebbé tehetjük támadásunkat. Taktikázni szükséges, ami mellett óvatosan kell bánni ellenfeleinkkel, hiszen hiába próbálunk meg a maximális erejű támadásra szert tenni, ha időközben más már betámadott bennünket, és az addig összegyűjtött fegyverünket elveszítjük.
Az egyes versenyek során eszméletlenül nagy káosz tud kerekedni, megeshet, hogy fogalmunk sem lesz róla, hol vagyunk éppen, vagy a robbanást követően a pálya mely részén haladhatunk tovább. Tizenegy gépi játékos meglehetősen nagyon felfordulást tud okozni a különböző kanyargós aszfaltcsíkokon, esetenként már-már követhetetlenül gyors az akció. A fegyvereket erőssége közötti egyensúly megfelelően be van lőve, nincs „mindent vivő” támadás, ugyanakkor ott van az az igazán frusztráló dolog is, hogy a helyezések közötti adok-kapok balansz nincs megfelelően belőve. Itt most konkrétan arra gondolok, hogy mindegy, hogy az első vagy az hetedik pozícióban vagyunk, nagyjából ugyanannyi rakétával fognak ellenfeleink kínálni. A vezető helyen haladva könnyedén kilőhetnek bennünket, ám a mezőny hátsó részébe kerülve sem fognak kegyelmezni nekünk. Eleinte könnyű megnyerni a versenyeket, ám a sztori előrehaladtával egyre csak durvább lesz a helyzet.
Mint mindent hasonló próbálkozásnál, a ModNations-ben is kiemelt szerephez jut a driftelés. Ha nyerni szeretnének, muszáj lesz megtanulni a technikáját, mivel egyrészt a gyors és éles kanyarodásnál lehet rá szükségünk, másrészt pedig a drift segítségével tudjuk feltölteni az energiánkat. Elsőre nem fogunk nagy szerepet tulajdonítani ennek a funkciónak, azonban előbb vagy utóbb rá kell majd jönnünk, hogy a győzelemhez bizony elengedhetetlen az alkalmazása. Három dologra tudjuk felhasználni a driftelés során összegyűjtött energiát: 1. ennek segítségével adagolhatjuk a jó öreg nitrót, 2. így tehetünk szert ellenfeleink lökdöséshez szükséges erőre, 3. a támadások kivédéséhez kötelező pajzs feltöltéséhez szükséges. Ha utóbbit nem tanuljuk meg kellően gyorsan használni és nem tudunk időben reagálni az egyes helyzetekre, akkor bizony gondban lehetünk a dobogós helyezések megszerzésével.
Tény, a driftelést szokni kell, elsőre nagyon fura lesz, de mint minden autós címben, egy idő után itt is rá fogunk érezni az ízére. A kezelhetőség egyébiránt abszolút rendben van, a gombkiosztás egyértelmű, az egyes járgányok terelgetése már rögtön az első pillanattól természetes lesz.

A cikk első részében már volt szó a „játssz, alkoss és oszd meg” dologról, ahol az LBP-t hoztam fel követendő példának. Akkor már elárultam, hogy ez a cím messze nem nyújt akkora alkotói szabadságot, mint amire például az eddigiek alapján számítani mertünk. Persze van egy nagyszerűen felépített pályaszerkesztő, ami mellett saját karaktereket és autókat is létre tudunk hozni, az egyetlen gond csak az, hogy hiányoznak azok a korlátlan lehetőségek, amivel egy „játék a játékban” ötletet tudnánk megvalósítani.
Az egyes figurák minden egyes részletét magunk határozhatjuk meg. A szemek és a száj méretét, formáját, a különböző kiegészítőket, a teljes ruházatot, szóval tényleg mindent a legapróbb dolgokig a kedvünk szerint alakíthatunk ki. Ez mind rendben van, a probléma csupán annyi (hozzá kell tenni: véleményem szerint), hogy nincs egy központi figurája a játéknak, aki olyan szinten szerethető lenne, mint Sackboy. Hiányzik az igazi ikon, akiről rögtön eszünkbe jutna az a cím, hogy ModNation Racers.
A személyre szabott versenygépek mellett létrehozhatunk saját pályákat is. Bár az alapjátékban rendre gondosan összerakott aszfaltcsíkok kaptak helyet, biztos vagyok benne, hogy sokan meg fognak próbálkozni kedvenc F1-es, vagy esetleg WTCC-s pályájuk virtuális másának elkészítésével. Természetesen én is így tettem, ahol a cél az ismert Circuit de Valencia volt. Bár elsőre könnyűnek tűnt a feladat, hiszen más játékokban már rengeteg kört tettem meg rajta, ismerem, mint a tenyeremet, viszont jobban belemélyedve a ModNation szerkesztőjébe, rá kellett döbbennem, hogy nem lesz egyszerű dolgom. Magában egy pályát létrehozni csupán néhány percet vesz igénybe, hiszen csak az analóg kart kell a megfelelő irányba tolni, ahol az automatikus pályagenerátor segítéségével a környezetet is kialakítja helyettünk a gép, azonban ha tényleg valamilyen különlegességet szeretnénk alkotni, ahol már egy konkrét elképzelésünk is van, akkor sok-sok órát szükséges eltölteni pusztán a rendszer megismerésével (véleményem szerint feleslegesen túl van bonyolítva az egész, rengeteg a menü és az almenü).
A látványt tekintve elégedettek lehetünk, hozza az elvárt színvonalat, viszont a nagy átlagon felül semmi igazán kiemelkedőt nem tud nyújtani. A versenyzők, a pályák és a környezet kidolgozottsága akár egy jót is megérdemelhetne, azonban a támadások során fellépő effektek picit lerontják az összképet. Nem beszélve a szinte állandóan jelen lévő apróbb darálásról… az egyes versenyek elején a 12 gokart megindulása váratlan szaggatást eredményez, több egyidejű robbanás esetén szintén hajlamos előlépni az instabil képfrissítés problémája. A hangoknál szintén nem tudok semmi igazán különlegeset megemlíteni. Az átvezető videók alatti szinkron teljesen jó, azonban a versenyek alatti zenék és nyögések messze vannak a kiemelkedőtől.

A ModNation Racers egy kimondottan kellemes játék. Igaz, hogy elsőre engem képtelen volt elvarázsolni, azonban minél többet játszottam vele, minél több időt töltöttem el a versenyautók matricázásával és pályák létrehozásával, annál jobban megkedveltem. A futamok hangulata rendre kiemelkedő, a karrier mód kellően hosszú, amelyek mellett a versenyenkénti teljesítendő feladatok (pld. driftelés egy meghatározott szakaszon, egy adott célpontot megsemmisítése) is némi változatosságot csempésznek a körözgetésekbe.

Az online multiplayer részt sajnos nem volt alkalmam letesztelni, mivel a játék hivatalosan még nem jelent meg, a Sony tesztszerverei sem működnek, így egy kedvcsináló keretei között még erre vissza fogok térni. Abban viszont már most biztosak lehetünk, hogy a netes versenyek mellett kiemelt szerephez fog jutni a különböző pályák és versenygépek megosztása, valamint azok értékelése, tehát az erős közösségi szekcióval bátran számolhatunk. Az offline többjátékos módról annyit érdemes tudni, hogy osztott képernyőn kettő-négy főt támogat.
A ModNation Racers egy 8 pontos játék PS3-on és PSP-n is – éppen hogy csak befér az elsőrangú, ütős, minőségi produktumok kategóriájába. Egy kis finomhangolás ráfért volna még a motorra, néhány fokkal átgondoltabb és egyszerűbb pályaszerkesztőt is elviseltünk volna. Semmi igazán eget rengető gond nincs vele, könnyűszerrel megkapta volna a maga erős kilencesét, ha egy kicsit még tovább csiszolják.

(A játékot partnerünktől, a Sony-tól kaptuk tesztelésre. Köszönjük! A szoftver PS3 és PSP verziója 2010. május 21-től megvásárolható kiemelt támogatónk, a Platinum Shop pesti és budai üzletében, illetve megrendelhető webshopjukon keresztül is. Kattints rájuk és hivatkozz a PSC-re. Köszönjük!)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
48. sayainbarni  PlayStation.Community tag
2011.11.21. 21:10:15
LV2
tetszik nagyon,CTR hangulata miatt!
47. sayainbarni  PlayStation.Community tag
2011.11.17. 19:06:12
LV2
énis fogom venni vmikor,jónak tünik!
2010.11.03. 20:17:37
LV1
Tök jó lehet. PSP-re kipróbálnám!
The Assassin
45. Rob
2010.05.27. 11:42:19
LV1
Nagyon jó teszt, kiváló játék. :)
44. Rob
2010.05.27. 11:38:21
LV1
A PS3 as változat 9.0 kapott. http://ps3.ign.com/objects/143/14354797.html Nekem ma jött meg a Mod a futárral.
43. tomaer15  PlayStation.Community tag
2010.05.26. 21:46:08
LV4
sztem az pspre lesz jó vétel nem tom mért de én ezt érzem :)
井の中の蛙大海お知らず。僕は小さな蛙
42. JeTi  passive aggressive
2010.05.20. 03:57:12
LV20
Ratchet-ék, Kratos meg Nathen Úr nagyon jópofák :)
Egy pécés haverom azt mondta erre, hogy emiatt képes lenne venni ps-t!
mert a mustár az sárga ketchup
41. Zozo8  PlayStation.Community tag
2010.05.19. 22:50:29
LV24
Válasz 36. hjetyekus üzenetére:
pedig a demo hihetetlen jó.Csak hát a verseny része nekem nem az igazi.De ez az én bajom,mikor pici voltam bejött ez az ál-autóverseny de már annyira nem.Pedig a CTRt még PSen meg Ngagen is toltam(H)
T.függő és -.len blog: http://zar-ido.blogspot.hu
2010.05.19. 15:40:48
LV1
ja jo ha 1080 ps is de jó ha eggyátalán végre kiadják
39. gorbesz  PlayStation.Community tag
2010.05.19. 14:23:22
LV1
psp-re elmeny?
38. Zsola  PlayStation.Community tag
2010.05.19. 11:48:45
LV1
fent van a ps3-as demo az USA store-on! engem csak megerősített a vételben! a driftelés egyáltalán nem para, 10perc után már 6000ket csúszkáltam!:) a pályaszerkesztő meg nagyon komoly!
37. Zoli21  PlayStation.Community tag
2010.05.19. 10:20:06
LV7
lehetne full hds, 720p kevés:S
2010.05.19. 10:13:07
LV5
A béta változatot kipróbálva elment a kedvem a progitól.
Kis kacsa für Dich...
35. Rob
2010.05.17. 13:58:24
LV1
A héten megjelenik... Várom !!!
34. Zdex  PlayStation.Community tag
2010.05.15. 22:42:29
LV3
Tetszenek a járgányok, mondjuk a drftet nem szeretem túlzottan.
Csak sört iszok, mer' vezetek.
2010.05.15. 17:58:54
LV1
Válasz 30. gerii10 üzenetére:
18-án kerül fel.
PSN: HUNGARYkuszi - vegyél fel!
32. Rob
2010.05.15. 15:25:31
LV1
Várom... Mikor jelenik meg ?
31. Zsola  PlayStation.Community tag
2010.05.15. 09:23:31
LV1
mindenképp beszerzem az fix, nagyon bejövős! LBP racing, mióta várok erre és sztem a látvánnyal sincs semmi gond, nálam sima 9es!
2010.05.15. 09:10:49
LV1
melyik store-ról lehet a demot letölteni?
29. Noname21  PlayStation.Community tag
2010.05.14. 21:47:52
LV13
majd egy próbát teszek,ha lemegy az ára.
28. REWEN87hu  PlayStation.Community tag
2010.05.14. 20:42:29
LV8
a bétával játszottam a pálya szerkesztés tetszett de az autó tuningolás nem volt nagy szám az embernek is csak a fejét látod így testét hiába csínosítottam nem látszót a karrier mód meg nem volt benne az nem tudom menyire jönne be de én 5 pontnál nem adnék neki inkább LBP 1 vagy 2
PS3 ID: rewen87hu ps4 id: vsanya87
27. ufonauta  PlayStation.Community tag
2010.05.14. 18:13:22
LV15
jó a teszt,de a játék számomra egyenlő a nullával
2010.05.14. 17:59:33
LV1
Mégis a Red Dead Redemption-nél döntők inkább,ezt majd később.
PSN: HUNGARYkuszi - vegyél fel!
25. Duke  Szerkesztő
2010.05.14. 16:00:49
LV10
Tegnap kipróbáltam a demóját, remek móka. Egyedül azért nem szerezném be (egyelőre), mert az ilyen kart versenyek általában kevés ideig képesek lekötni.
2010.05.14. 15:51:15
LV1
Válasz 17. G-men üzenetére:
csak azért mert neked nem tetszik, vagy mert nincs benne fegyver, vér és egyéb dolgok azért már szar?:O szerintem nagyon is jó, még közösségi szórakoztatást is nyújt, 2 héten belül be lesz szerezve az biztos:) red dead meg utána:D
23. wmartin  PlayStation.Community tag
2010.05.14. 15:02:22
LV15
Válasz 17. G-men üzenetére:
Sajnálatos hogy így gondolod !
Bow ties are cool !
22. Yokozuna  PlayStation.Community tag
2010.05.14. 14:33:46
LV6
Kratos büntet! :DD
"Csináltunk fényt. A végén már Unikumból."
21. maarsziii  PlayStation.Community tag
2010.05.14. 14:24:45
LV4
Nekem még a Stunt GP jut róla eszembe. Amúgy állatira tetszik, mindenképpen beszerzem.
Utópiákra nagyobb szükség van, mint nem.
20. MrZ  La Peste Noire
2010.05.14. 13:45:44
LV12
Gáz, hogy nekem bejön?
" Egy bolond százat csinál....ez az én hobbim. "
19. konzolcowboy  PlayStation.Community tag
2010.05.14. 13:19:29
LV1
Válasz 17. G-men üzenetére:
Miért lenne az?
18. Lotar  PlayStation.Community tag
2010.05.14. 13:01:27
LV18
Béta előrevetítette , hogy ez egy 8 pontos game . Az lett ! :]
psn/sen id: pcpmate
17. G-men  PlayStation.Community tag
2010.05.14. 12:27:09
LV11
ez a játék egy szégyen...
SicKLy SaVaGe
2010.05.14. 12:19:00
LV3
Válasz 11. Weapon25 üzenetére:
Az a korszak még mindig itt van. Mi a mai napig toljuk, egyik részről a másikra ugrálunk. :)
2010.05.14. 11:38:56
LV6
Köszi a tesztet, mindenképp megveszem, viszont nem sűrgős, megvárom az első netes akciókat.
Minden amit leírok az én álláspontomat tükrözi!!!
2010.05.14. 11:35:25
LV21
Nem tud megfogni.
13. akey
2010.05.14. 09:36:41
LV1
Az a hacsiroku a második képen nagyon kemény. :D
12. ps2true  -A LEGNAGYOBB-
2010.05.14. 09:30:55
LV24
már készül az első patch a töltési idő leröviditésére.

http://n4g.com/news/522863/first-patch-for-mo[...]
Playstation
11. Weapon25  PlayStation.Community tag
2010.05.14. 08:28:16
LV2
Nem rossz ! Hol van már a snes-es mario kart'os időszak ...
@z impulzus függő
10. wmartin  PlayStation.Community tag
2010.05.13. 23:17:31
LV15
Válasz 9. HUNFRE üzenetére:
USA kódja van, tehát csak akkor tudnád használni ha 1-es régiókódú lemezed lenne
Bow ties are cool !
9. HUNFRE  PlayStation.Community tag
2010.05.13. 23:07:03
LV4
Válasz 2. Kleinedanke üzenetére:
akkor agyad ide nekem.én megveszem és fel is használhatom majd! KÖSZI !!!
PS4 ID: HUNFre576
8. wmartin  PlayStation.Community tag
2010.05.13. 22:38:56
LV15
Válasz 5. blountex üzenetére:
Mindenki mást lát benne.

Szerintem 3 játékra hasonlít:

-Lego Racers
-Crash CTR
- Mario Cart Double Dash *szerintem meg leginkább erre :D
Bow ties are cool !
7. barnoca  PlayStation.Community tag
2010.05.13. 22:13:31
LV18
De gyorsak voltatok!
Béta alapján egyenlőre biztos kimarad.
6. BenyoBoy  PlayStation.Community tag
2010.05.13. 22:10:11
LV17
Király játék, de a béta nálam annyira sokat töltött és fagyott, hogy elment tőle a kedvem. Ha nem orvosolták, akkor sansztalan a beszerzése sajnos, pedig az ötlet, a design, minden frankó lenne.
A retrót nem látni, érezni kell!
5. blountex  PlayStation.Community tag
2010.05.13. 22:03:40
LV5
Meglesz ez is.
Crash CTR-re hasonlít a legjobban.
PSN ID: blountex_HUN
2010.05.13. 22:00:30
LV6
Tök jó Lego Raceres hangulata lehet.
ブレイブルー
3. Zozo8  PlayStation.Community tag
2010.05.13. 21:54:58
LV24
Nahát csak nem megvan hogy mit fog kapni unokatesóm szülinapjára...dee...ezt:)
T.függő és -.len blog: http://zar-ido.blogspot.hu
2. Kleinedanke  A hobbit
2010.05.13. 21:53:03
LV4
Nekem van már hozzá 1 DLC kódom, bár nem fogom megvenni a játékot.
PSN ID: jetiii_HUN
1. wmartin  PlayStation.Community tag
2010.05.13. 21:46:50
LV15
Tuti vétel lesz. Szerintem legkésőbb Júniusban.
Bow ties are cool !
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
MODNATION RACERS
Sony
Látványosság:
Átlagos
Játszhatóság:
Szavatosság:
Kiemelkedő
Zene / Hang:
Hangulat:
Kiemelkedő
8/10
Pozitívum
Nagyszerűen felépített autós világ, érdekes karrier mód, izgalmas versenyek
Negatívum
PS3-on idegesítően sokat tölt és néha instabil a képfrissítés, esetenként feleslegesen túlbonyolítottak a menük

MARTIN BELESZÓL
Csináld magad LittleBigPlanet Kart - szerintem ez a game valamilyen szinten előrevetíti, mit várhatunk majd az LBP2-től. Kreatív agyak, "múkodjetek"!