PlayStation.Community

2010.05.05. 18:58 PlayStation Network
39 hozzászólás
Szerző: EmThor
Értékeld a cikket!
Nézd, mögötted! Egy háromfejű majom!A kalandjátékok eddigi történelmén végigtekintve elmondható, hogy hosszú út vezetett a jelenlegi csúcsig, a PS3 exkluzív Heavy Rainig. Ettől az alkotástól olyan audiovizuális sokkot kaptunk, hogy azt egy darabig nem fogjuk elfelejteni. Viszont a profi történetmesélés és hangulatteremtés tekintetében már jóval régebben is születtek olyan kiemelkedő alkotások, amelyek örökre helyet biztosítottak maguknak a videojátékok képzeletbeli dicsőségcsarnokában.
Felejtsétek el a 3D grafikát, a már-már sci-fibe illő modern kezelőfelületet, ugyanis nem csak gondolatban, hanem gyakorlatban is visszautazunk a ’90-es évekbe. Bizony, kerek 20 évet fogunk visszamenni egy felújított játék révén abba az érába, amikor még tudtak akciófilmeket csinálni, a mobiltelefonok fél téglányi méretűek voltak, a kalandjátékok közt pedig igazi klasszikusok születtek!

A hőskorban persze még nem voltak olyan nagy fejlesztőcsapatok a produkciók mögött, mint manapság. Mégis, pár kiemelkedően tehetséges tervezőnek hála olyan rekeszizmokat nem kímélő alkotások születtek, mint pl. a Monkey Island sorozat. Érdemes szót ejteni játék mögött álló legfontosabb emberekről: itt van például Ron Gilbert, ő alkotta meg a fő programkódot (SCUMM; poén, hogy a játékbeli bár e nevet viseli), amit sok más békebeli LucasArts játék használt (Day of the Tentacle, Sam & Max, Full Throttle). Vagy itt van Tim Shafer, aki legutóbb a szerkesztőség nagy kedvencének mondható Brütal Legendet készítette el.A The Secret of Monkey Island: Special Edition története Mêlée karib-tengeri szigetén játszódik, ide érkezik hősünk, Guybrush Threepwood, aki kalóz szeretne lenni. Felkeresi hát a kampókezűk vezetőit, akik különböző próbák elé állítják. Később találkozik a fiatal és csinos kormányzónővel Elaine-nel, akivel egymásba szeretnek, de a lányt elrabolja a gonosz, már csak szellemformában létező kalóz, LeChuck: ő lesz a fő ellenfelünk.

Ez a progi is a korra jellemző, egérrel irányítható úgynevezett point and click játékok táborát erősíti, nem kell meglepődni hát a konzolról száműzött kurzor láttán: a bal karral teljesen jól irányítható az egész, a bal egérgombnak pedig az X felel meg. Alapvetően tehát így kell majd felfedeznünk ezt a kétdimenziós világot, tárgyakat felvéve és manipulálva, valamint rengeteget beszélgetve. Ezek a sokszor több opciós diskurzusok adják a játék különlegességét: ennek a Threepwood srácnak nem csak a neve hangzik hülyén, hanem a dumája is oltári (közepes vagy annál jobb angoltudás ajánlott). Nem elég, hogy ő maga naiv szegény, az egész sziget lakossága tök lökött, minden sarkon egy új poén vár: a kormányzó kastélyát piranha pudlik őrzik, a szavakkal végzett „kardpárharc” pedig olyan dolog, amit talán senkinek sem kell bemutatnom. Amennyiben mégis: vicces sértésekkel kell majd párbajt vívnunk, vad gombnyomogatás helyett: „Az emberek már a jöttömre összesnek!” – így a kérdés, „Még mielőtt éreznék a leheleted?” – hangzik a válasz. Ilyen és ehhez hasonló párbeszédekkel juthatunk majd tovább, és ezek azok az igényes nyelvi finomságok, amik miatt ennyire megszeretteti magát a játék, az agyament fejtörőkön túl. Monty Python irigykedhetsz: nem elég, hogy olyan abszurd dolgok vannak, mint egy gumicsirkével való átkelés a folyó feletti kötélen, de lesz olyan megoldandó feladat is például, hogy a börtönben levő kalóz celláját méregerős groggal kell kinyitni. Ez az ital a szó szoros értelmében méregerős, sietni is kell vele a börtönhöz, mert ha lassú vagy, kimarja az ólomkupa alját. Szóval nagyon hangulatos az egész, és minden karakter valódi egyéniség a zsémbes eladótól kezdve, a félvak tengert figyelő öregemberig.
Ami a külsőségeket illeti, a felújítás leginkább a grafikán mutatkozik meg: a Monkey Island teljes HD felbontásban fut, a kézzel rajzolt színes hátterek rajzfilmszerű hatást keltenek, nagyon kellemes látványt nyújtva ez által. Nem csak a környezetet, hanem a karakterek animációit is átdolgozták, de azok szándékosan kicsit darabosak, hogy a régi hangulatot idézzék. A legnagyobb újdonság, hogy a Select gombbal bármikor lehet váltani a régi VGA és a mai, nagyfelbontású grafika között, ezt a mellékelt videóban is láthatjátok. Ez nem csak technikailag lenyűgöző, hanem lehetőséget ad arra, hogy retro hangulatban játszhassuk végig a történetet. Fontos, hogy mindig lesz egy keskeny fekete színű „gyászkeret” a játéktér körül, ez teljesen normális és egyáltalán nem zavaró.

A hangok terén a legnagyobb újdonság, hogy az összes szöveg fel lett mondva, azaz teljes szinkront kapott a játék, amit kellő beleéléssel mondanak a színészek, és a szerepekre jó orgánumú embereket választottak: Threepwood komolytalan hanghordozását jól ellensúlyozza a főgonosz, LeChuck markáns baritonja, ezeket a videóban is hallhatjátok. A zenéket is felújították, a midi dallamok alapjaiban változatlanok maradtak, csak mai eszközökkel újraalkották őket, most írás közben is a játék egyik zenéjét hallgatom, roppant hangulatos!
A game szavatossága olyan 5-10 óra között mozog, attól függően, hogy régen játszottál-e már vele. Amennyiben nem, még a programbeli segítségeket felhasználva is hosszú játékidőt biztosít, amit trófeagyűjtéssel lehet még pár órával megnyújtani és online ranglista is van. Ami a jövőt illeti: a játék második részének felújított változata sem kerüli el a ráncfelvarrást, hamarosan ez is érkezik kedvenc konzolunkra!

Összességében tehát annyit lehet elmondani a Monkey Island felújított változatáról, hogy a játékmenet idővel semmit nem vesztett az élvezetességéből, akár retro hangulatú VGA grafikával is tökéletesen játszható, valamint az átdolgozott grafika és a szinkron pedig a mai szemnek és fülnek is fogyaszthatóvá, végeredményben pedig szórakoztatóbbá varázsolja ezt az amúgy is nagyszerű kalóztörténetet. Úgy gondolom, ez a 2000 forint körüli összeg, amit kérnek érte, igazán nem sok. Egy olyan igazi, modern köntösbe öltöztetett klasszikusról van szó, amely még ma is képes mosolyt csalni az arcunkra, és valljuk be: ez megfizethetetlen!
(Nézzétek meg a videó bemutatót is, közel 8 percben élvezhetitek a kifinomult humort és a hamisítatlan karib-tengeri, kalózok uralta hangulatot!)
Secret of Monkey Island SE bemutató

Kiadó: LucasArts
Fejlesztő: Adventure
Megjelenés: 2010.04.22. (USA)
Ár: 9.99$
Játékosok száma: 1
Kép: 720p/1080p
Hang: DD5.1
Méret: 434MB
Demo: nincs
Web: The Secret of Monkey Island SE
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
39. EmThor  PlayStation.Community tag
2010.07.11. 08:49:04
LV12
Elnézéseteket kérem, a játék fejlesztője is természetesen a LucasArts, az Adventure a kategóriáját jelöli, tévedésből került oda.
2010.05.19. 10:22:38
LV1
Biztos jó kis G,de nem nekem!
37. karez  PlayStation.Community tag
2010.05.09. 10:12:17
LV4
Válasz 35. pdw üzenetére:
Megsúgom neked, nem csak pc-re van a Monkey Special Edition. :)
Plusz a konzolos verziókban is ott az egér, csak ugye az analóg karokkal irányítod a játékot.

Well said, a ScrummVM talán minden idők legjobb legális emulátora. Aki eddig nem kóstolt bele a kalandjátékok világába, mindig eme programhoz irányítom őt, hogy ezen keresztül használja a játékokat.
2010.05.08. 13:54:40
LV1
PS2 őn jobb volt
35. pdw  ist krieg!
2010.05.08. 08:39:18
LV11
Válasz 28. karez üzenetére:
Ott van ra a SCUMMVM. Amugyis minek ezt eger nelkul jatszani.
34. lev  PlayStation.Community tag
2010.05.07. 19:51:42
LV7
Válasz 31. Kalamoj üzenetére:
Az az:)Mennyit röhögtem rajta:)
2010.05.07. 13:23:28
LV5
Kevés mai játékba van besűrítve ennyi humor, irónia és önirónia (na meg szójáték és a mai - amerikai - mentalitást kifigurázó helyzetkomikum). Az igazi finomságokat az angolul jól értők fedezhetik fel.

Azért egy mai példa, amiből soha nem lesz ekkora klasszikus:
Destroy All Humans, the Path of the Furon.

Aki próbálta, netalán végigjátszotta értoi, mire gondolok.
Kis kacsa für Dich...
2010.05.07. 13:19:55
LV1
Szeretem az ilyenféle játékokat!
2010.05.06. 21:12:07
LV2
Válasz 9. wallace üzenetére:
Nekem a Monkey Island kapcsán mindig CoVBoy fog az eszembe jutni. :)
30. karez  PlayStation.Community tag
2010.05.06. 21:10:19
LV4
Válasz 29. pdw üzenetére:
Az MM - Maniac Mansion lesz ez tuti.

A többit ki google-tem:

Script Creation Utility for Maniac Mansion :)
29. pdw  ist krieg!
2010.05.06. 21:08:24
LV11
Hahh. Hat nemtom ez milyen added-valuet kepvisel. Az eredeti mindig jobb ;)

Amugy kivancsi lennek hanyan tudjak h mitjelent a SCUMM google nelkul? :D
28. karez  PlayStation.Community tag
2010.05.06. 16:45:18
LV4
Válasz 18. EmThor üzenetére:
Ha a 3.rész is jönne, szvsz annak csak egy felskálázás és csak minimális módosításokkal kérem!
A sorozatban a 3.résznek van talán a legjobb rajza ami mai napig is megállja a helyét.

Akinek tetszett az 1.rész az ki ne hagyja majd a 2.részt sem. Talán még jobb mint az 1.rész maga. Ott már olyan szintű fejfogós monty pyhton szintű poénok és túlzások vannak benne hogy juj.
Szinkronnal megtoldva meg még jobb lesz az egész.
27. XGamer  PlayStation.Community tag
2010.05.06. 15:55:05
LV5
Nekem bejön ez a felújított verza
PSN ID: MrExonOne
26. Johnny  PlayStation.Community tag
2010.05.06. 15:44:44
LV5
Hogy ez egy mekkora játék!
Hömpörö apor ündürüxi!
25. Lotar  PlayStation.Community tag
2010.05.06. 13:54:02
LV17
Megéri . Tudtam , hogy ez lesz a kövi PSC/PSN teszt . Köszi :]
psn/sen id: pcpmate
24. Chel_McColish  PlayStation.Community tag
2010.05.06. 13:28:02
LV1
Válasz 21. csepi81 üzenetére:
Vannak mostanában is: ld. Secret Files, Sam and Max, csak már nem olyan széles körben kedveltek. Túl sokat kell agyalni bennük. Viszont Tim Schafer-félét akarok! Kár, hogy pénzügyileg nem érné meg.

Ez pedig kötelezően beszerzendő.
A tévedésem jogát minden esetben fenntartom!
23. Makker
2010.05.06. 13:02:29
LV5
tetszik nagyon csak jönne ki németül is a remake
Online gaming will return BEFOREMay 31st 2055
2010.05.06. 12:39:26
LV6
De jó...a grafika nem sokat változott.
Te is játszol velem, én is játszom veled.
2010.05.06. 11:34:26
LV5
Válasz 5. wasp00 üzenetére:
Csatlakozom.Hová tűntek az ilyen stílusú játékok? :(
Csúnyán törik !!!4!
20. HTB  Szerkesztő
2010.05.06. 11:26:30
LV6
Válasz 16. Gulandro üzenetére:
nekem is fura volt először a stílus, amiben Guybrusht megrajzolták, de Dominic Armato hangja simán kárpótolt
Just another freak in the freak kingdom
19. Petunia  Szerkesztő
2010.05.06. 11:09:19
LV12
Nagyon jól hangzik. Kell! :)
Endure and Survive
18. EmThor  PlayStation.Community tag
2010.05.06. 10:43:57
LV12
Válasz 17. Zauder84 üzenetére:
Indiana jó lenne, ami biztos a Monkey Island 2 (meg szerintem a 3 is fog jönni).

Ennyit simán megér a cucc mert hosszú, és a régi grafikával amúgy is eladhatatlan lenne újra, de ez a piszok nagy munkát igénybe vevő kézzel rajzolt graf marha jó lett, illik is a játék hangulatához, meg szimplán jó ránézni.
17. Zauder84  PlayStation.Community tag
2010.05.06. 10:17:27
LV1
Óóóóó. A régi 'lukasarcú' pointn'click kalandjátékok. Már csak a nosztalgia miatt is jöhet. :) A többi 'újra-kiadása' is jó ötlet. Indy and the Fate of Atlantis? Hmm? :)
Why so serious?
2010.05.06. 09:38:11
LV2
Az eredetit nagyon szerettem, ezek a rajzok nekem nagyon nem. Sajnos pécén nem volt mód az eredeti grafika és az új szinkron kombinálására.
2010.05.06. 08:11:20
LV1
10 pontos cucc!
14. XGamer  PlayStation.Community tag
2010.05.06. 00:00:26
LV5
Válasz 12. karez üzenetére:
Na-na.. Killzone 2 nagyon jó game...
PSN ID: MrExonOne
13. BenyoBoy  PlayStation.Community tag
2010.05.05. 23:25:15
LV17
Nagyon erősen gondolkozok rajta, PnC alapmű.
Hátha még a Full Throttle-t is megcsinálnák így, akkor nem is tudom hova lennék az örömtől. :D
A retrót nem látni, érezni kell!
12. karez  PlayStation.Community tag
2010.05.05. 21:59:03
LV4
Válasz 8. Zsolt üzenetére:
Ez butaság.

Néha én is belebotlok olyan időtlen régi klasszikusokba, és még ennyi x év után is megvan a sajátos hangulatuk, amik verhetetlenek.

Fura de lehet ez mindenkiben így van, régebben bezzeg tudtak játékot csinálni!
Most meg szökő évente 1x készül valami hasonló időtálló cucc.

Monkey Island pedig pont azok kalandjátékok közé tartozik, amit egyszer az embernek valamelyik részét végig kell vinnie. (kivéve a 4.részt, az rém rossz lett sajnos)

Monkey Island, Day the Tenacle, Sam and Max - Hit and Run, Full Thortle stb. stb. Mind mind fényévekkel jobbak és innovatívak ennyi év után is holmi kílzón kettő és héló háromhoz képest.
2010.05.05. 21:49:11
LV6
Válasz 5. wasp00 üzenetére:
Jaj mekkora cuccok voltak azok is. Mindenképp megér majd egy misét nekem is. :-)
10. HTB  Szerkesztő
2010.05.05. 21:06:53
LV6
Válasz 8. Zsolt üzenetére:
pedig a humor, amit képvisel, időtlen

jó kis kedvcsináló, majd csekkolom a videót is
nekem az egyetlen gondom az irányítással volt, a grogos feladatot, vagy a széfes fejtörőt pl. képtelen voltam az új irányítással megcsinálni, muszáj volt visszaváltanom az oldschool nézetbe
Just another freak in the freak kingdom
9. wallace  Dark Passenger
2010.05.05. 21:02:09
LV18
Oooo, edes istenem, egy kover konnycseppet most elmorzsoltam a szemem sarkaban. Tuti vetel, szivem-lelkem egy darabja ez. A regi 576KByte-os idoket juttatja eszembe ez a jatek, Koronczai Gaspar es Vari Zoli tesztjeit....
8. Zsolt  PlayStation.Community tag
2010.05.05. 20:12:25
LV11
Így felújítva is túl régies. Sajnos az ilyen retro játékoknak megvan az a hibája, hogy ha anno nem játszottál vele, most már nem fog magával ragadni. Én sajnos ezt nem próbáltam régen, most meg túl késő. De azért szimpatikus az elgondolás (mármint a felújítás), jöhetne még sok hasonló.
7. Quentaro  PlayStation.Community tag
2010.05.05. 19:49:15
LV5
Jó volt a videóteszt, THX! Lehet, hogy teszek majd vele egy trájt, jópofa az új s régi grafix váltogatásának lehetősége!
PSN: Quentaro81 http://bit.ly/GTSklubFB
2010.05.05. 19:49:04
LV6
Egy Broken Swordnak is nagyon örülnék... :)
ブレイブルー
5. wasp00  PlayStation.Community tag
2010.05.05. 19:39:54
LV4
zak mckraken, maniac mansion, stb.. is jöhetnének. Régi nagy kedvenceim voltak.
4. Bogyi007  a legtitkosabb titkosügynök...
2010.05.05. 19:37:58
LV6
Amigás korszakom hatalmas kedvence!
No Warez! Együtt a Tiszta Játékért!
3. ps2true  -A LEGNAGYOBB-
2010.05.05. 19:30:49
LV24
az eredeti az eredeti. ráadásul ahhoz van magyar nyelv is. ezért pénzt nem adok.
Playstation
2010.05.05. 19:21:17
LV5
Végig is vittem. Nagyon király volt. Várom a 2. rész felújítottját. :P Remélem zt egyszerre rakják ki PSN-re a Live-ossal.
1. REWEN87hu  PlayStation.Community tag
2010.05.05. 19:13:16
LV8
szeretem az ilyen stilúsú jâtêkokat
PS3 ID: rewen87hu ps4 id: vsanya87
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Skorecery (PS4, PSN)
2019.08.24. 10:23 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Az újragondolt Pong.
Observation (PS4, PSN)
2019.08.23. 10:46 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Szellem a gépben.
DOOM trilógia (PS4, PSN)
2019.08.22. 17:16 Kedvcsináló
18 hozzászólás
Szerző: martin
Pokoli nosztalgia.
Mozi - Volt egyszer egy... Hollywood
2019.08.20. 12:31 Cool-Túra
34 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Hollywoodi (rém)álom.
Everybody's Golf VR (PS4, PSVR, PSN)
2019.08.20. 12:19 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Akkor sem megyek ki a szabadba golfozni!
Blast Zone! Tournament (PS4, PSN)
2019.08.16. 09:15 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: GrayFox
A lemásolt házifeladat esete.
Songbird Symphony (PS4, PSN)
2019.08.15. 12:01 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: MolonLave
"Hajnalonta engemet / gerle-galamb költöget"
Mozi - Halálos iramban: Hobbs & Shaw
2019.08.15. 11:48 Cool-Túra
6 hozzászólás
Szerző: VictorVance
A macsó kopasz bácsik visszatértek.
Attack of the Earthlings (PS4, PSN)
2019.08.14. 11:30 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: HTB
A vadkapitalizmus túlkapásai.
Wolfenstein: Cyberpilot (PS4, PSVR, PSN)
2019.08.12. 20:19 PlayStation Network
14 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Cyber-langweilig.