PlayStation.Community

2009.12.28. 10:45 Játékteszt
33 hozzászólás
Értékeld a cikket!
Egyedül nem megy…

Jak és Daxter bevezetőt igen könnyű írni, mivel aki ezt a játéksorozatot nem ismeri, annak valószínűleg PS2 gépe sem volt. Aki pedig tudja, hogy a füles Jak és az alakváltozást szenvedett szőrös haverja, Dax miféle kalandokon mentek eddig keresztül, annak nem tudok újat mondani. Azon kevés köztes elemek pedig, akiknek van vagy volt ugyan PS2 gépük, de ez a remek platformsorozat elkerülte a lemeztálcát, ne ezzel a játékkal kezdjék a két figurával történő ismerkedést. (Sajnos a kartos poént most nem tudom elsütni, mert ugye volt egy Jak X nevű verseny is a sorozatban…)

Az első szériás PS3 tulajdonosok bizonyára örülnek, hogy a Jak & Daxter: The Lost Frontier simán fut kompatibilis módban, feltéve persze, ha már nincs előző generációs PS-ük, mert LCD-n nem néz ki túl jól a játék: a világosság csúszkát pl. teljesen le kellett vennem, így hamar át is mentem vele a kisgépre és hagyományos TV-re. A stuffot természetesen nem az eredeti gárda gyártotta le, hanem az eddig jól megszokott módszer szerint kiadták a 2003-ban alakult High Impact Games stúdiónak, akiknél elég sok egykori Insomniac és Naughty Dog arc lelhető fel. Ez azért garancia arra nézve, hogy annyira rossz dolgokat nem adnak ki a kezeik közül, hiszen eddig kizárólag Jak és Ratchet játékok összeszerelésével foglalkoztak PSP és PS2 masinákra. Eddigi munkásságuk ezen kívül tehát a Ratchet & Clank: Size Matters és a Secret Agent Clank voltak, amikből csak a Size Matters-t láttam az asztali konzolra, és az nem igazán hozta (szerintem) a kellő minőséget, lévén a PSP változat enyhén feltuningolt variációját láttam benne. Igen sajnálatos módon ezt látom a Lost Frontier esetében is, ami nem is a grafikában nyilvánul meg, hanem leginkább a néha kretén kamerakezelésben.A hatodik Jak game az előző folyományaként kezelendő, bár a hangulata és grafikája inkább az első klasszikushoz hasonló. A Sage várományos Keira, a hagyományos (nem Dark) Jak, és a még hagyományosabb (egyelőre) Daxter azt kutatják, hogy mitől fogy olyan rendkívüli mértékben az Eco a világukban, mert ennek eléggé káros következményi vannak, konkrétan szép lassan el fog pusztulni az egész bolygó. A műveletben két eszköz van a segítségükre, az Eco Seeker és az Eco Core, amikkel be tudják határolni a baj forrását és típusát. Útjuk során vetődnek el a Brink nevű helyre, ami afféle befejezetlen teremtés és kis szigetecskékből áll az egész. Viszont tele van Dark Eco-val, amire Jak nem reagál túl jól, vagyis a szokásos sötét-világos váltogatás kinyírná őt. Ám az út nem túl békés, mert kalózok jelennek meg, és egy szerencsétlenség miatt (Daxter) kényszerleszállnak az egyik ilyen kis földdarabon. Itt találnak egy Eco Prizma nevű cuccot, majd később egy Aeropa nevű fővárosba kapnak invitálást, de lesz majd kalózhajó meg földalatti kalózbunker is...

A játékmenet teljesen klasszikus alapokon nyugszik. Megyünk, ütünk, lövünk, ugrunk, bár pluszként bejön a repkedés az űrhajónkkal, ami visszafogottan fejleszthető gyűjtögetni való ócskavasért cserébe, és később még kaphatunk – ha jól számoltam – ötfélét. Az égi lövölde résztől nem kell félni, mert nem egy kapkodós arcade csata, hanem szép komótosan repkedünk a levegőben, illetve barlangokban, ahogy éppen hozza a sorsunk; bár lehet speed moddingot is nyomni a hajóra. Fegyverzetből háromfélét pakoltak a járműre, elsődleges, másodlagos és brutálerős (Heavy) elnevezéssel. A manőverezés pedig cifrázható, mert lehet pörögni meg ilyesmik, így azt mondom, hogy a játékmenetben tényleg jó kis pluszt adtak ezzel, és lehet, hogy valakinek ez jobban bejön, mint az előző Jak homokfutói. Viszont amit nem értek, az a Dark Daxter elvadult ötlete. Ugyanis egyes pályákon a kis állatka kerül a sötét erő hatása alá, és átalakul egy ilyen tüskés, disznóféle valamivé, aminek az animációja meg amúgy az egész kezelése eléggé nem méltó a nagy múltú sorozathoz. A naggyá vált Daxter aztán mély hangon dübörögve nyomul, ütlegel, Tasmán ördögként pörög, valamint Ecót és felkapott szörnyecskéket dobál. Hát, nem tudom... Mondjuk szerencsére nem csak agyatlan csapkodást kell véghezvinni vele, hanem például egyes csatornavíz keringető pörgő izék pörgési irányát kell megváltoztatni a földre csapva, amitől az azoknak energiát adó méteres gombelem megfordul, és ellentétes polaritással visszaesvén megfordítja azok forgási irányát. Meg ugyancsak a csatornában voltak ilyen óriási pókok, amiket ha rádobáltam a földön tátongó lyukakra, akkor azokon háló keletkezett, segítve a biztonságos átkelést. Daxterről jut eszembe, hogy vele gyakran kis gombnyomogatós reflexjátékokat is kell művelnünk, pl. amikor egy gonosz (később jobb) kalóz elrabolja az egyik Eco készülékünkkel együtt a csajunkat, és üldözés közben a kis narancsbundás átugrál a hajójára, hogy kullancs droid módra kiszereljen belőle alkatrészeket repülés közben. Ám szerencsénkre a játék nem merül ki ebben, mert Jak a dark állapot elhagyásáért cserébe fejlesztheti magát és fegyvereit Keiránál. A tuningolás négyféle lehet, mivel négy színű Eco áll rendelkezésünkre. A piros hat többek között a közelharci értékünkre, a sárga az energia alapú támadásokra, a Kék a mozgásainkra és ezzel tudunk titok felderítő képességet is szerezni, a zöld Eco pedig az életerőnkre lehet jó hatással. A fő történeti szál mellett helyet kapott jó pár mellékküldetés, aminek a jutalma a már fentebb említett, hajó upgrade-ben szerepet kapó Scrap Metal, valamint az ismerős Precursor tojások utáni kajtatás és rohangászás is, amikért érdekes dolgokat nyithatunk meg, poénos nagyfej kinézetet nekünk vagy az ellenségeknek, Jak alternatív megjelenési formáit és egyéb poénokat.

És, hogy mi a szubjektív véleményem? Ha PS2 felhasználó lennék, akkor biztosan beszerezném, mivel megvolt az összes Jak játék. Végig is vinném, mert nem olyan rossz, szép a grafika (csak kissé sivár, leszámítva a városokat), de tényleg az az érzésem volt legtöbbször, hogy alapvetően a PSP változatot látom, kissé feljavított formában. De még ez sem volna gond, ha nem lenne a fentebb leírt kameramozgatás, ami miatt számtalanszor estem le változatos helyeken, mert össze-vissza forgott, és nem lehetett normálisan megregulázni. A mindenféle módosítóval felszerelhető fegyverem lézerirányzékával is ez volt a helyzet, ami külön idegesített a céllövöldés akadálypályán, amikor papírból készült bukócélokat kellett lelövöldöznöm ponthatárra, de a véletlenül eltalált civilekért kapott levonások miatt vagy négyszer kellett nekifognom. Volt olyan, hogy éppen lőttem, és előtte fél másodperccel választott magának új célt egy ártatlan kislány képében, én meg dühönghettem. De a bossharcoknál is jól jött volna valami manuális célzás, mert az Uber-Bot 888 nevű első fő-enemy bizonyára digitálisan röhögött rajtam, hogy helyette a falat lövöm. Ezen robot kapcsán említeném meg a Precursor szobrok által kapott speckó Eco képességeket, amikkel például egy nagy piros gömböt hozhatunk létre, és azt az ellenség közé berobbantva tudunk nagyot aratni, de kristályokat is lehet majd növeszteni a földből, amibe pl. a Bot favágó fűrészei beleakadnak. A főharcok sajnos néha kissé idegesítők, de lehet, hogy csak én nem bírtam a Dark Eco mutáns majmot meg a Női kalózt, akinél ráadásul nem használhattam fegyvert, és rohadt gyors volt (reflexes kék upgrade nélkül ne menjetek neki). Bár, visszagondolva a Jak 3 könyörtelenségére, ott azért valóban sokkal nagyobb veszélyben volt a kontroller és a TV képernyője, így a nehézség relatíve nem olyan nagyfokú.

Mint látjátok, egy hetesre értékeltem végezetül, mert a J&D hangulatot megkapjuk, no meg örülhetünk a PS2 support fennmaradásának a nagy címek esetében. A cuccos olyan nyolc órás elfoglaltságot jelent, aminek a végén kapunk egy Hero módozatot, és mehetünk vissza még egy kicsit gyűjtögetni ezt-azt, kedvünk szerint… és várhatjuk a nagygépes verziót, hiszen már kint van a Uncharted 2, ami után – állítólag – azt kezdik el összerakni a Naughty kutyáék!

Dzson
Egyedül PSP-n sem megy…

Jól látjátok, a screenshotok nézegetése helyett nekem köszönhetően vár rátok még egy kis olvasnivaló a The Lost Frontier PSP-s kivetülése tárgyában, miután Miatyánknak az a kiváló ötlete támadt, hogy Dzsonnal eképpen szüljünk egy közös cikket a játék két változatáról. Ígérem, szokásommal ellentétben igyekszem rövid és tömör lenni! Előzetesen azért annyit meg kell jegyeznem, hogy – bár öt évig csak PS2-n játszottam, hogy utaljak Dzson első mondatára – eddigelé nemigen volt szerencsém a Jak és Daxter duóhoz, ez a cucc viszont annyira tetszett PSP-n, hogy hibái ellenére alig tudtam letenni, és végig is játszottam.

A fenti PS2-es tesztnek köszönhetően abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nem maradt túl sok részleteznivalóm a saját platformom vonatkozásában, hiszen a két verzió most is szinte a megszólalásig hasonlít egymásra. A PSP-s sem sikerült rosszul, azon tény ellenére sem, hogy a most már hat részes Jak & Daxter szériában a The Lost Frontier az első olyan epizód, melynek elkészítették a hordozható változatát. A PS2-es eljövetelhez képest valamelyes különbség értelemszerűen elsősorban az irányítás terén mutatkozik. Ami a platformozós mászkálást, ugrálást illeti, mélyen egyetértek Dzsonnal az operatőr lehordásában, ugyanis a kamera mozgása PSP-n is nehézkes. Az mondjuk nekem a játék elejétől fogva nagyon tetszett, hogy a nézet a két ravaszgombbal teljesen körbeforgatható; az viszont már nem, hogy egyrészt nem lehet a karakter háta mögé centralizálni a látószöget, másrészt, hogy ebből kifolyóan nagyon sokszor kell a helyére forgatni a nézetet. Ez a probléma a földi csatákban tényleg kiborító, ahol nagyon sokszor nem látod az ellenfeleket, csak lövöldözöl vaktában becsült tartózkodási irányukba. Úgyhogy a harcokat tekintve nekem is a kamera okozta a legtöbb bosszúságot, a célzó rendszerbe azért belejöttem egy idő után. Az űrhajós küzdelmekben viszont nem volt gondom a látószöggel. Ezektől eltekintve az irányítás szerintem megfelelő földön-vízen-levegőben egyaránt. A légi közlekedést én ugyan kissé nehezen szoktam meg, de az ember egy idő után ráébred, hogy nem véletlenül találták ki a fejlesztők az oldalirányú és szembefordulós csavarokat, bukfenceket… Még a Dark Daxteres részek is tetszettek.Ami a külsőségeket illeti, grafikailag a PSP-s változat is „jó”-val értékelhető. Ahogy Dzson is leírta, a környezetek kissé elnagyoltak, ám hangulatosak, és főleg az átvezető jelenetek briliánsak! Jókat nevettem a poénokon. Nagy szó, hogy ricegést, lassulást sehol sem láttam. Az audióval szintén nincs gond, a hangok és a zenék klasszak, a dialógusok, főleg Daxter elszólásai pedig kiválóak. Többjátékos opciót nem találtam.
Összességében tehát nekem nagyon tetszett a The Lost Frontier. A kamera és az irányítás ziccerei ellenére a sokféle Eco-képesség használatával megoldható, olykor komoly gondolkodásra késztető, apró rejtvények, gombnyomkodós mini játékok nagyszerűek, a sztori és a karakterek aranyosak, a légicsaták szórakoztatóak, és a nálam több mint tíz órára rúgó szavatosság is méltányos. Egy jó barátomnak már ajánlottam a játékot kipróbálásra, ti is kóstoljatok bele, ha van rá lehetőségetek. Az én példám is bizonyítja, hogy újoncok is elkezdhetik – aki akar kicsit mászkálni és harcolni utazás közben, szerintem nem fog csalódni. Csak ügyeljetek a megfelelő megállóban / állomáson való leszállásra!

Petúnia

(A játék két tesztverzióját támogatónktól, a Sony-tól kaptuk kipróbálásra. Megvásárolható szoftverdealereinknél, boltjaik bannereit a lap tetején találod. Kattintgass rájuk!)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2012.04.28. 17:59:12
LV1
Király epizód, játszottam az 1-2-3-X-szet csak a Daxtert(PSP) nem. Dax képessége tényleg túlzás a játékban, meg hiányoltam a cimborákat is(Torn, Pecker, Tess).
2011.06.12. 21:49:31
LV1
imádom :)
31. Zdex  PlayStation.Community tag
2010.08.07. 12:07:26
LV3
Tetszik, szerintem szép színes, és eléggé változatos is, rég játszottam Daxterrel.
Csak sört iszok, mer' vezetek.
2010.03.13. 22:43:21
LV1
Szerintem jó!PSP-re a Daxter nagyon tetszett az egyik legjobb játék szerintem!
The Assassin
29. xbox  PlayStation.Community tag
2010.02.07. 14:30:58
LV5
100 hogy ki tolom.
28. xbox  PlayStation.Community tag
2010.02.07. 14:28:30
LV5
nekem megvan ps2-re de nemtudom kipróbálni mert szar a gépem.
2010.02.06. 09:27:41
LV1
Csúcskategóriás atomkirályság, a krémek krémje. Amit nyújt, az a videojátékozás magasiskolája.
Vétek kihagyni!
26. Hubi  PlayStation.Community tag
2010.01.15. 08:43:51
LV2
Még várat magára, de tuti végig viszem. (Most épp Crash szalad.)
2010.01.09. 13:38:01
LV1
Kár hogy már nem a nathidog csinálja a játékot!
Úgy azért jobb volt!
Meg a játékban a Dexter a kedvencem de hülye ötlet hogy ő is dark erőt szerzett! Én legalább is úgy hallottam hogy szerzett!
24. Petunia  Szerkesztő
2010.01.01. 13:22:17
LV12
Válasz 23. ppeti üzenetére:
Naugye, naugye, naugye...!!! :))
Endure and Survive
23. ppeti
2009.12.31. 23:33:37
LV2
Szerintem nagyon jó volt ez a rész is. Jó érzés volt az aszfalt koptatás helyett egy kicsit repülni is, de amin a legnagyobbat nevettem az az volt amikor Dexter szétszedte az ellenfél gépeit. A játékban a kamerával vesződtem de viszonylag hamar belejöttem. De ami nagyon hiányzott az a régi sötét és angyal Jak de a végére már nem is gondoltam rájuk mert itt is elég fasza képességeim lettek.
Knights of Frelia
22. Petunia  Szerkesztő
2009.12.31. 12:31:01
LV12
Válasz 21. Zozo8 üzenetére:
Tszetesen nincs, írt vna Dzsonka. No meg furi is lenne, hiszen Daxter jóformán végig Jak vállán ül és onnan osztja az észt; amely elszólásain szintén tök jókat lehet kacarászni, BTW. :)

Amúgy tegnap és tegnapelőtt vtam nézegetni PSP tokokat, akkor láttam, hogy megjelent PSP-re is egy Daxter nevezetű game... akkor csak nem ez a fenti volt az első PSP-re...?!
Endure and Survive
21. Zozo8  PlayStation.Community tag
2009.12.29. 18:30:47
LV24
2játékos mód van benne PS2ön?
T.függő és -.len blog: http://zar-ido.blogspot.hu
20. BaraDani  PlayStation.Community tag
2009.12.29. 16:38:07
LV1
PSP-s demo alapján tetszett, lehet hogy majd valamikor beszerzem.
It's not a question of can or can't.
19. Petunia  Szerkesztő
2009.12.29. 12:50:55
LV12
Válasz 14. belo üzenetére:
PSP-re is jó, sőt...!!! Aki sokat utazik, inkább arra szerezze be. :)))
Endure and Survive
18. Petunia  Szerkesztő
2009.12.29. 12:49:53
LV12
Válasz 13. Ponty_88 üzenetére:
Mini Ninjas = az egyik legjobb volt az idei repertoáromban. :)
Endure and Survive
17. Petunia  Szerkesztő
2009.12.29. 12:48:56
LV12
Válasz 12. Exinor üzenetére:
Nem visszafele kompatibilis... mint a legtöbbünké. :)
Endure and Survive
2009.12.29. 11:59:27
LV5
Válasz 14. belo üzenetére:
az enyém is éhes még mindig.
Sex - Game - Rock'n'Roll!
15. Feles  Feles
2009.12.28. 23:30:37
LV14
Igen LCD-n lényleg rosszabb a game. Pedig tudtommal játékhoz az LCD a jobb vagy nem?
Amúgy nem rossz, kicsit kalandjáték feelingje van, de az irányítás meg a kamera...
Feles
14. belo  PlayStation.Community tag
2009.12.28. 21:54:12
LV7
Ez a PS2 nem akar meghalni.
Mindig rávesz, h vegyek neki új játékot :)
Go Gunners!
2009.12.28. 21:35:57
LV5
Válasz 10. Petunia üzenetére:
természetes, igazad van, a saját példányokat nagyobb gonddal is viszem végig, akár többször is, minden apróságát kihasználva. A Mini Ninjas-t vettem meg nemrég, a kritikusok szerint túl könnyű, gyerekes. Még hard-on is. De valahogy mégis jobban leköt mint sok "komoly" stuff. Imádom.
Sex - Game - Rock'n'Roll!
12. Exinor  Velociraptor
2009.12.28. 19:53:05
LV11
Válasz 11. Petunia üzenetére:
A nem komp részt nem értem. De van PS3 , az még működik. Én inkább azt sajnálom, hogy a Resident Evil 4 maradt félbe, az endboss előtt. Meg talán 2 kolosszus hiányzott a SotC-ból, és épp belekezdtem a Kingdom Hearts-be:P
SKILL: Low◄╣═══════▓═╠►High
11. Petunia  Szerkesztő
2009.12.28. 19:34:35
LV12
Válasz 9. Exinor üzenetére:
Nem helyes, ha nem komp PS3 eseten nincs PS2. En tegnap este fejeztem be rajta a POP:T2T-t, harmadjara. Es cs*sszetek meg, nem bantam, hogy nem az Ezio-szobros, feher AC2-t kertem karacsonyra! (Ami mondjuk igyis-ugyis meglesz hamarosan.) OVACIO az a game, es a sorozat is, persze. :)
Endure and Survive
10. Petunia  Szerkesztő
2009.12.28. 19:25:30
LV12
Válasz 7. Ponty_88 üzenetére:
Nos, azert mas kategoria, mint amit megveszel. Azt jobban megbecsulod. Ill. en a favoritjaimat jobban szeretem mar elsore is a sajat peldanyon tolni, reszben ezert is vettem meg a GTA:CW tesztkopiat, ami persze zsir uj jatek volt. :)
Endure and Survive
9. Exinor  Velociraptor
2009.12.28. 18:47:10
LV11
Válasz 8. magszim üzenetére:
De jó lenne, ha működne a PS2-m, sok játék félbe maradt:(

Ez a sorozat kimaradt nekem, majd egyszer megnézem.
Az a kis mókus szimpatikusabb mint a Ratchet mókus:P
SKILL: Low◄╣═══════▓═╠►High
2009.12.28. 17:30:44
LV6
A kis ps2.
Te is játszol velem, én is játszom veled.
2009.12.28. 16:14:25
LV5
Válasz 6. Petunia üzenetére:
A "grátisz gémek" valahogy számomra is mindig "édesebbek" :)
Sex - Game - Rock'n'Roll!
6. Petunia  Szerkesztő
2009.12.28. 15:21:25
LV12
Juujjj, a kooperatív agyszüleményünk máj dír Dzsonnal. :)))

Én így utólag azt mondanám, nekem a PSP-s 8 pont. Hát annyira jól elvoltam vele végig!! Sokszor kajak alig bírtam abbahagyni. És beleraktam vagy 12 órát. Szóval remek szórakozás volt, persze főleg így grátisz. :) Azóta vissza is tértem a GTA: Chinatown Wars-hoz, már PSP-n. :)
Endure and Survive
5. mark910624  PlayStation.Community tag
2009.12.28. 14:26:25
LV4
tök jó hogy leteszteltétek mind2 gépre. gratula a teszthez !
2009.12.28. 12:52:52
LV5
Az a vicc,hogy hangulatában sajnos nyomába sem ér a Daxter-nek,pedig itt már ketten vannak :(
Csúnyán törik !!!4!
3. wmartin  PlayStation.Community tag
2009.12.28. 12:20:20
LV15
III. rész eddig a legjobb szerintem. Demo alapján viszont ez is bejövős
Bow ties are cool !
2. Zsolt  PlayStation.Community tag
2009.12.28. 11:58:30
LV11
Az első része király volt PS2-n, a többi számomra csak izzadságszagú próbálkozásnak tűnik. Jak felett is - csakúgy, mint egy generációval ezelőtt Crash-ről is ugyanezt elmondhattuk - sajnos eljárt az idő.
1. Penge70  PlayStation.Community tag
2009.12.28. 11:52:51
LV22
Én jobban örültem volna egy ps3-as verziónak, talán majd késöbb
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
JAK & DAXTER: THE LOST FRONTIER
Sony
Látványosság:
Játszhatóság:
Átlagos
Szavatosság:
Zene / Hang:
Hangulat:
7/10
Pozitívum
A Jak és Daxter duó, bőséges fejlesztési lehetőségek, baba légiharc
Negatívum
Időnként béna kamera, néhol erősen frusztráló játékmenet, nem éri el a 2. és 3. rész színvonalát

MARTIN BELESZÓL
Jópofa játék, bár azt a minőséget már nem tudja hozni, amit a méltán legendás korábbi PS2 epizódok. Ettől függetlenül az nagy dolog, hogy még PS2-re is megcsinálták.