PlayStation.Community

2009.12.13. 18:00 Játékteszt
52 hozzászólás
Szerző: martin
Értékeld a cikket!
Ameddig a Föld kerek, mindig lesznek rockerek! Egyébként meg metál az ész...

Soundcheck... egy... kettő...
PC hangszórók maximumon...
TV hangszóró maximumon...
Erősítő a maximumon...
METÁL!They can’t stop us
Let ‘em try
For heavy metal
We will die!

(Manowar - Die For Metal)

Tesztem tárgyát, a Playstation 3-as Brütal Legendet az a Tim Schafer jegyzi – kreatív rendezőként –, akiről többször, több helyen is írták már: ő bizony egy játékfejlesztő legenda. A megállapítás valahol a messze távolban (sőt, múltban) igaz forrásból eredeztethető, hisz Schafer zsenialitásához köthető több játéktörténelmet író cím is, például a PC-s Grim Fandango, vagy a Full Throttle kalandjátékok, melyeket az úr még a Lucasarts kötelékében tett le az asztalra.
A probléma csak abban rejlik, hogy jelenleg szerintem tíz találomra megszólított gémer közül egyet is nehezen találnánk, aki ismeri Schafer munkásságát és játékait – maximum a Playstation 2-es Psychonauts-t, amiről szintén beszélik, hogy legendás game –, szóval egy nagyon kis oltós felhanggal azt mondanám, hogy az ő legendasága mára már csak egy legenda...
Az, hogy én végül vállaltam el ezen program tesztelését, négy egyszerű ténynek köszönhető:

1 – Nagyon szeretem a metálzenét.
2 – Kifejezetten tetszett a demója.
3 – Eléggé bírom azt az amerikai színész-komikust, Jack Blacket, aki a főhős karakterét adja.
4 – Szerkesztőtársam, kryss777 ugyan előbb vitte végig a cuccot, de azt mondta, ezt a cikket inkább nekem kéne elkövetni...

A több mint hat évig hegesztett Brütal Legend bizonyos elemei ékes bizonyítékai annak, hogy Schaffer valóban érti a szakmát: ezek közül a történet az, ami minden bizonnyal viszi a pálmát, így érthető okokból különösebb poénok lelövése nélkül vázolnám azt a sztorit, ami témáját tekintve nagyon közel áll a szívemhez.

Eddie Riggs a tökéletes roadie. Egy igazi Mr. Fixit karakter, aki a közönség által imádott metálzenekar (valójában cseppet nyálas highschool-metál) univerzális roadja – a mindig láthatatlan pakolóember, aki nélkül egy fellépés és show sem jöhetne létre. Hősünk mindent meg tud javítani, csak – nagy bánatára – egyetlen dolgot nem, ami számára az élet: a metálzenét.
Eddie éppen a Kabbage Boy nevű, nagyon trendi (kamu) rock-formáció útját egyengeti, mikor is egy koncerten beüt a ménkü: a hibbant gitáros felmászik a díszletre, de megcsúszik és bajba kerül. Emberünk jó road módjára menti, ami menthető – a gitárt meg a művészurat –, csak egy valamit nem tud megóvni: a saját életét. Eddie-t agyoncsapja a díszlet, vére pedig belefolyik különleges övcsatjába, ami hamar átalakul egy vérengző fémdémonná... Ormagödenné.
Nem, ez nem a történet vége: a sztori csak most kezdődik! Riggs egy fura fantáziadimenzióban és korban tér magához: a Metál korában, helyileg pedig Ormagöden templomában. Rögtön talál egy gyilkos fejszét, kicsit később egy öldöklő gitárt, majd megismerkedik egy hihetetlenül csinos és fazon metálos csajszival, Ophelia-val, akivel karöltve, a hamar kialakuló szimpátia által vezérelve nekivág élete legmeghatározóbb – sőt, egy egész metálvilág sorsát meghatározó! – koncertturnéjának. Eddie nem hazudtolja meg magát: a gonosz elnyomás igája alatt nyögő, őseik fémkeménységére már rég nem emlékeztető metálharcosok roadjaként, az őket vezető Lars Halford segédjeként bevállalja, hogy megjavítja a metált.

Grandiózus metáltörténethez – mert ez az – elsöprő metálos szereplőgárda is tartozik; ennek felállítása márpedig maradéktalanul sikerült Schafernek és stúdiójának, a Double Fine-nak. A játékhoz olyan metál-legendákat (sőt isteneket!) nyertek meg, mint Ozzy Osbourne, a heavy metál stílusát megteremtő Black Sabbath néhai énekese (ő a Metál Őrzője), Rob Halford, a Judas Priest frontembere, minden idők legjobb metálénekeseinek egyike (alakja Tűzbáró, de az egyik gonosz, Lionwhyte generális hangját is ő adja), Lemmy Kilmister, a Motörhead zenekar ikonikus magasságokba emelt bőgőse, szűzlányok oltója (karaktere Gyilokmester), valamint Lita Ford, a The Runaways énekesnője (az amazon Rima hangját adja). Ozzy, Lemmy és Rob nem csak hangjukat, de fizimiskájukat is kölcsönzik a játékhoz! A többi szinkronszínész sem piskóta: Jack Blackről ugye már volt szó (ő hangot és arcot is ad, bár alakját bevallottan a „gyúrós metálénekesről”, Glenn Danzigről vették, a Danzig frontemberéről), Tim Curry hangolja a főgonoszt, Doviculus-t, a játék világának aktuális urát, Jennifer Hale Opnelia hangján csilingel, Zach Hanks pedig a felkelő metálosok vezére, Lars Halford. Kath Soucie Lars húgának, Litának a szinkronja, Alex Fernandez pedig Eddie jobbkeze, a turnémester Mangus.
(A játék főgonoszának hangosítására eredetileg Ronnie James Dio-t, a metál történetébe kitörölhetetlen tintával író Dio énekesét tervezte behozni Schafer, de sajnos két dudás nem fért meg egy csárdában: Dio és Ozzy állítólag összekülönböztek, így Dio-nak alig pár mondat stúdiófelvétele után lépnie kellett a csapatból. Nagy kár, a metállegendáról az a hír járja, hogy gyomorrákja van. Szintén érdekesség, hogy a game egyik mellék-mellékszereplőjének, az „ágyúkezelőnek” mind arcát, mind hangját az a duci-kopaszodó Kyle Gass hozza, aki a Tenacious D formációban Black zenésztársa. A szinkron felvétele során természetesen Black és Ozzy vitték a prímet: állítólag annyi saját dumát-poént csempésztek be és annyit káromkodtak, hogy miattuk építették bele a programba az „Akarod-e a trágárságot is hallani?” választási lehetőséget.)


When I get high
I get high on speed
Top fuel funny car's
A drug for me
My heart, my heart
Kickstart my heart

(Kickstart My Heart - Mötley Crüe)

Az, hogy a Brütal Legendbe milyen mennyiségű munkát fektettek és mennyi kreatív energiát öltek bele, rögtön a menü megjelenésekor világossá válik. Egy filmes, „live-action” szisztémáról van szó, ahol egy kézpár – bizonyára Schaferé – egy képzeletbeli Brütal Legend bakelit lemez borítóját nyitogatva hozza elő a különböző menüpontokat. Ha sokáig nem nyúlsz semmihez, a kéz idegesen mutatja: „Itt a startgomb te béna, ezt nyomogasd!” Pazar, egyedi ötlet, példás megvalósítással. A game a demóból ismert hack’n slash pályával indul, ahol ugyebár a fiú és a lány megismerkednek, majd Eddie megépíti hotrodját…

…és ez után jön a nagy megdöbbenés annak, aki még nem tudta: hamarosan világossá válik, hogy a Brütal Legend nem egy hihetetlenül stílusos hack’n slash akciójáték, hanem inkább egy igen nehezen bekategorizálható sandbox, azaz nyitott világban játszódó valami. Mondhatnám, hogy GTA-utánérzés, de ez sem lenne igaz: itt valami olyan történt, hogy a „zseninek” aposztrofált (és a zsenit meg az őrültet néha nagyon vékony határvonal választja el egymástól) Schafer egyszerűen minden kiváló ötletét – ami néha valaki más ötletéből ered – egy játékban akarta egyesíteni. Meglepő, érdekes és szokatlan lett a végeredmény…
Nem húzom tovább: külön-külön talán bankot lehetett volna robbantani ezekkel az ideákkal, de Schafer „mindent bele” levese most eléggé nehezen emészthetőre sikerült. A jópofa külső nézetes, gyalogos mászkálás és harc mellé bejön a vezethető jármű (és a vele járó hosszú-hosszú utazások, kirándulások) és a meglovagolható kreatúrák, a fő történetszál alá az opcionális mellékküldetések, mintegy „játék a játékban” hatással az echte stratégiai stílusú, csapatküldözgetős összecsapások, egy komplex fejlesztési és vásárlási opció, valamint egy méretes felfedezős-gyűjtögetős szegmens. Jól hangzik, de úgy érzem, a kevesebb talán most sokkal több lett volna: Schafer végletekig kidolgozott világa ezzel a párját ritkító sztorival izomból elbírt volna egy sokpályás hack’n slash stuffot, de talán még egy stratégiát is magában, ellenben így most a game minden kiválósága ellenére is az a szituáció fordult elő, hogy a sok bába között, ha nem is idegesítően, de némileg szembetűnően elveszett a gyerek.


Let me hear the battle cry
Calling on the wind
Let me see the banners fly
Before the storm begins

(Judas Priest - One Shot at Glory)

A nyitott világú játékmenet gondolom ismerős: térkép, következő sztori misszió, felvehető mellékküldik, menj, ahova gondolod. Az ember lenyom egy-két élvezetes fejezetet a történetből, szeretné, hogy tovább tartson a móka, érthető hát, hogy megpróbálja a nem kötelező feladatokat is. Van belőlük sok, de sajnos ezekről is elmondható, hogy az alapötlet jó, csak túl sok a zöldség, kevés a hús. Harcolj Eddie követőivel és verjetek le ellenséges csoportokat: a leghosszabb talán 2 percig tart, ráadásul mind detto ugyanaz, néha meg csak a vakszerencsén múlik a siker. Vezess le egy csatát Eddie-vel, aki az emelvényre szerelt kocsijából generális módjára osztja a parancsokat és a halált: ahogy megszerzel egy bizonyos fegyvert (a hőkövetős rakétát), onnantól ez a típus is sajnos teljesen érdektelenné válik, ráadásul az egységek irányítása (reagálása) sem túl tökéletes. Fura, de van több olyan kismisszió is, amivel csak egyszer lehet találkozni: ezek megint csak egy adott sztorigegre épülnek, történetesen az Osbourne család és a denevérek kapcsolatára, vagy az egy kis szerelmi légyottra vágyó rockercsávó kisegítésére.

Hogy pontosan hol, azt nem tudom, de valahol a játék közepénél szinte meghatározhatatlanul megváltozik valami. A kifejezetten hangulatos kaszabolásból egyre kevesebb lesz, helyette előtérbe kerül a stratégiai rész. A csapatgyártós-küldözgetős-bázisfoglalós metódusú pályák alapkoncepciója ugyan kiváló, sőt az sem túlzás, hogy más, kizárólag ebből a témából táplálkozó stratégiai cuccok sírnának-zokognának, ha ilyen kidolgozott egységeik lennének, de megint ott egy „DE” – ahogy a csaták lefolynak, ott érződik: ide nem is igazán nagyszabású taktika érzék, vagy ügyes stratégiai tudás kell (mert ha „rendesen” játszol, termelsz és létrehozol, agyonszopat a gép, vagy soha nem ér véget a meccs), hanem inkább egy némileg gépies taktika, amivel minden kihívó gyorsan, tisztán és könnyedén leverhető.
Amikor aztán végre kezdenéd megtalálni az univerzum békéjét és megbarátkoznál azzal, hogy ha tovább akarod élvezni ezt a bombasztikusan tálalt sztorit, akkor be kell nyelni a butácska mellékküldiket meg a nem túl izgalmas taktikai missziókat… akkor egyszer csak vége a játéknak.

A Brütal Legend a stratégiai részre épülő multiplayer opcióval is rendelkezik. Isten lássa a lelkem, én megpróbáltam! Órákig lógtam online játszótárs után kutatva, a PSC egyik fórumozójával küldözgettük egymásnak az invite-okat, mégsem akart összejönni. Alig akadt valaki, és ha jött is, a csata siralmasan alakult. Jön, lerohan, győz. Megy, lerohan, győz. Nem volt itt taktika, nem volt itt gazdag paletta, nem voltak „arc az arcnak feszül” szituk, csak a futószalag. Azt mondom, talán a legjobb haveroddal el tudsz mókázni vele, röhöghettek órákig, ahogy a brütális kinézetű karakterek gyepálják egymást, de ha itt valaki a szórakozásra játszik, és nem a vegytiszta győzelemre, az nem találja meg a számítását.


Another town another place,
Another girl, another face,
Another truck, another race,
I'm eating junk, feeling bad,
Another night, I'm going mad

(Motörhead - /We Are/ The Road Crew)

Az előző bekezdés bizonyára nem azt mutatta, hogy a Brütal Legend egy nagyon kiemelkedő játék. Nem az, de vannak alkotóelemei, amik olyan szinten fergetegesre vannak csiszolva, hogy velem a game majdnem minden hibáját feledtetni tudták.
Sokat gondolkoztam, mi legyen például a látvány értékelésével. Az a helyzet, hogy a dizájn nálam maximálisan elvitte a pálmát: a Metál korának ábrázolása a hetvenes évek végének, nyolcvanas évek elejének-közepének heavy metál lemezborítónak hangulatából építkezik. Hatalmas hajkoronák, kidobott felsőtestek, szegecselt övek, pántok és csuklószorítók, bőrdzseki, bőrgatya, mindez megbolondítva egy valahol a germán/kelta mondavilágra hajazó, de Schaffer által metálosra álmodott látványképpel. Nem, magában, technikailag a grafika nem egy nagy szám, de a földből kiálló, száz méter magas kőkardok, emblémák, gótikus épületek, végtelen hidak és égbe törő katedrálisok annyira hihetetlenül oda vannak téve a képernyőre, amit tényleg nagyon kevés game tud produkálni! A karakterek egytől egyig telitalálatok: ha valamennyire kötődsz a metál stílushoz, mindenkit mosolyogva helyezel majd el a fejedben. Egyszerűen élvezet ezeket a figurákat nézni, és azon izgulni, mi történik velük. Az ellenfelek, na a gonoszok atomkomolyan néznek ki: mint egy megelevenedett… akarom mondani virtuális Tim Burton bábfilm. Nem ijesztők, nem csúnyák: bizarrak inkább, elképesztők, de minden csúfságuk ellenére szórakoztatók. Le sem tudom írni azokat a lényeket: szexi, de horrorfejű lady, két lábon járó… húsropi, élőhalottak, groteszk, kifacsart testű és ábrázatú szörnyek. Csak ismételni tudom magam: hihetetlen! A tényleg bitang látványért Frank Frazetta a felelős. Mint mondtam, a játékot hajtó motor lehetne erősebb. Sajnos időről időre beficcen némi rángatózás, ami mondjuk az autóvezetős részeknél tűnik fel igazán.
A pozitívumok ismertetésénél kötelező a hangulat megemlítése. Bár a töltelék itt-ott kissé sótlan, de képzeld el pl. azt a szitut, amikor egy csapat vadul headbangelő, felül kigyúrt, alul pipaszár metálossal nekimentek egy pink kiegészítőkkel szerelt glam-rocker brigádnak. Fröcsög a vér, hullnak a fejek. Páva! Mindenféle fura állát hátán indulsz csatába; hotrododdal száguldasz a fantasztikus tájon, közben a Skid Row Youth Gone Wild száma üvölt a hangszóróból; hatalmas baltáddal aprítod a népet a metál-indulókra; röhögsz a szöveges és képi metálpoénokon, beszólásokon, dumákon, kemény oltogatásokon; lényeg a lényeg, Schafer olyat tud, amit egyre kevesebb játékfejlesztő – szórakoztató és vidám kikapcsolódást nyújtani.

A végére hagytam a legfinomabb falatot: a game tracklistáját, ami egyszerűen bombasztikus! Teljességet és minden igényt kielégítő kínálatot butaság lenne elvárni, de amit kapsz, azt feledhetetlenül megemlegeted, ha karmolod a metál stílust. Az olyan valódi, klasszikus legendák, mint a Black Sabbath, Judas Priest, Motörhead, Scorpions, Accept vagy Manowar mellett megtalálhatók a listán a Slayer, Anthrax, Megadeth és Mötley Crüe-féle nagyágyúk is, de Schafer tökéletes metálízlését dícsérik az olyan különlegességek, mint az Iced Earth, az In Flames, vagy a Ministry. A Brütal Legend 107 nótát kínál 75 előadótól – ez már magában egy valódi metál-parádé –, emellett több mint 70 perc saját muzsikát.


And I don't want you and I don't need you
Don't bother to resist, or I'll beat you
It's not your fault that you're always wrong
The weak ones are there to justify the strong

(Marilyn Manson - The Beautiful People)

Schafer nagyon nagy király, bár most annyira sok mindent akart kiadni magából, hogy végül talán kicsit bele is keveredett. Megesik ez, ha az ember mindent meg szeretne mutatni, ha hosszú idő után végre lehetősége van játékot adni a nagyközönségnek. Kitalálta ezt a monumentális metál-világot, amihez egy komplett fantázialegendát is gyártott. Megalkotta a vitán felül nagyon combos történetet a tökéletesre formált szereplőivel, az összes humoros elemmel. Összeválogatta a metál-történelem – talán – legjobb zeneszámait (természetesen nem tudta mindenhez megszerezni a jogokat, a soundtrack felállítása a sok régi keszekusza tulajdonjog matt állítólag így is kínszenvedés volt), csak a sok-sok összetevő végül nem állt be igazi egységes egésszé. Belerakott ő mindent, mint idősödő szakácsnő a húslevesbe, de nem lett volna szükség ennyire.
Itt a sok okosság, és nem fogod kihasználni. Hiába a stratégiai rész, ha nem tudsz, nem érdemes valójában stratégásodni. Ott a sokféle egység, de nem használod őket. Minek annyi fegyver és járműtuning, ha úgysem váltogatod, a legcélratörőbbet fogod alkalmazni. Ezer a megszerezhető titok, de hamarabb végigtolod a stuffot, mint hogy ezek akár felét felszednéd. Oké, a sztori kipörgetése után vissza lehet még menni gyűjtögetni, de sajnos ehhez már csak megszállottság kell, meg némi trófea-éhség – valójában egy-két kisebb elrejtett poén és titok behúzásától eltekintve túl sok motivációt nem érzel majd, hogy 100%-ra maxold a szoftvert.

Végigjátszottam, szerettem, de a végén hiányérzetem volt. Csorgott a nyálam a látványtól, üvöltve énekeltem a híres számokat, élvezettel szeleteltem a gonoszokat, gitárom elektromosságával ráztam, aki megérdemelte, imádtam a szereplőket, bejártam a helyszíneket, ugyanakkor meg egy csomót bosszankodtam, mondván „Ezt most mi a tökömért kellett pont így?”, meg „Jaj Schafer, a francnak erőltetted pont ezt?” A tulajdonképpeni játék részét inkább csak teljesítettem. A mellékküldiket lezavartam. A csatákat letudtam. Játék közben – amikor nem kirándultam, vagy a történetet néztem – matematikus voltam, nem filozófus.
Azt mondom, a game metálosoknak ajánlott tananyag, de egyébként max. egyszer végigjátszós cím, ami leginkább a rocker életérzés húrjait szólaltatja majd meg a fejedben – és szívedben –, nem pedig a megszállott játékos ösztöneidet ébreszti fel. A Brütal Legend olyan – hogy egy szemléltető példával éljek –, mint a világ legjobb focistája, aki az egyszemélyes csapat is egyben: kapusként kirúgja a labdát, amit kirohanva már ő maga vesz le a félpályán túl. Előrecselez a tizenhatosig, ott szökteti saját magát, passzol saját magának, aztán csatárként kapura lő… de kapufát talál. A nézők tapsolnak és éljeneznek, mert nagy produkció volt – ugyanakkor legbelül sajnálják a játékost, mert focit gólra játsszák.

Nyolcnál kevesebbet adni rá érzéketlenség lenne, többet viszont elfogultság. A hangulatfokozó zene már megvolt a teszt alatt, most jöhet a trailer.(A játékot támogatónktól, az Electronic Arts-tól kaptuk tesztelésre. Megvásárolható mindhárom szoftverdealerünknél – a lap tetején látható linkeken kiválaszthatod a legszimpatikusabbat.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 2 oldal
‹‹  ‹  1  2    ››
52. rDAVE  PlayStation.Community tag
2012.08.28. 21:00:37
LV3
Ez volt az egyik fő oka a konzol vásárlásnak, de sajnos annyira nem lett jó mint vártam. Az egész világ és a zene tökéletes, de sajnos képtelen már lekötni, pedig csak 42%-nál tartok.
2011.12.19. 22:45:58
LV1
demó alapján vártam a játékot ... megbántam ez a koncertes valami tök felesleges bele . Nagyon jó szövegek vannak benne még a játékmenettel is el lehet lenni alapvetőleg ugyan különös ,de elnézi az ember , mert jó zene van meg jópofa dumák ,de ez a koncertes valami borzasztóan rossz és sajnos az alap játék menet is eléggé c kategóriás , én elkezdtem a mellék missziókkal meg fő missziókkal tényleg semmi mást nem csináltam ,hogy ne unjak bele ,de nem sikerült bele untam 2 rongyokért dobálják az ember után és még úgy is nehezen lehet eladni néha . Nagyon kár érte az ötlet eredeti volt . Vagy egyszerüsíteni kellett volna a játékon ,vagy jobban átgondolni , de így egy elég gyér startégiai játék lett .
2011.09.06. 20:11:55
LV1
Nagyon jó játék, és már elég olcsón hozzá is lehet jutni, én speciel 3000-ért szereztem be(a dupláját is megérte volna :D)
49. norbiliver  PlayStation.Community tag
2010.06.01. 21:30:47
LV1
Hamarisan elkezdem...már alig várom!!!!
48. JeTi  passive aggressive
2010.03.19. 05:26:43
LV20
Én azért is szeretném majd kipróbálni, mert a "szülcsinapcsimon" jelent meg :)
mert a mustár az sárga ketchup
2010.02.10. 17:01:32
LV6
Ma reggel 8-kor kaptam kézhez, és most tettem le. 42%-nál tartok. Brutáljó kis játék lett!!!! : )
46. Chrome  PlayStation.Community tag
2010.02.04. 22:56:03
LV10
Imádom a játékot! Zseniális a humora, a zenéje, és persze a hangulata.
Bárcsak folytatnák!
"Behold the Razgriz, its wings of black sheath!"
45. Reaper
2010.01.07. 08:58:28
LV1
Nagyon király a játék. Az biztos ha lesz rá pénzem akkor megveszem. :)
44. szakolczai  PlayStation.Community tag
2009.12.16. 19:59:14
LV8
Manson benne? Kötelező vétel.
HASTA EL FINAL, VAMOS MADRID !!! PARA SIEMPRE...
43. Dzson  Szerkesztő
2009.12.16. 17:14:13
LV6
Ha lesz ilyen Modern Talking-gal is, majd érdeklődést tanúsítok. :)
"Miféle mű kutyakaki...?" (Top Secret)
42. Motoko  PlayStation.Community tag
2009.12.15. 00:15:50
LV7
Válasz 41. martin üzenetére:
Őszintén szólva nem.
Lucy az egyetlen igazi Tekken karakter!
41. martin  Főszerkesztő
2009.12.14. 21:26:50
LV27
Válasz 39. Motoko üzenetére:
Az elmondhatatlanul. Ismerted?
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
40. pdw  ist krieg!
2009.12.14. 21:11:06
LV11
"...jelenleg szerintem tíz találomra megszólított gémer közül egyet is nehezen találnánk, aki ismeri Schafer munkásságát és játékait..."

Monkey Island - megvolt
Monkey Island 2 - megvolt (de hanyszor... :D)
Monkey Island 3 - megvolt
Maniac Mansion - megvolt
DOTT - megvolt
Full Throttle - megvolt (Gone Jackals a legjobb rakk n roll banda ever)

Sajnos a Grimm Fandango gep erejenek hianyaban nem volt meg es mostmar valszeg sosem lesz. Ezvan :/
39. Motoko  PlayStation.Community tag
2009.12.14. 20:22:06
LV7
A "Die For Metal" valami iszonyat király!:D
Lucy az egyetlen igazi Tekken karakter!
38. barbar
2009.12.14. 17:58:40
LV1
Egyszeruen hihetetlen jo lett ez a game! A tracklista az maga a tokeletesseg! en 9pontot adnek a demo alapjan , persze ez csak azoknak kilenc akik imadjak a heavy metalt!
final fantasy forever! id:P_PROOCK
37. roni96  PlayStation.Community tag
2009.12.14. 14:53:12
LV2
Nagyon jó cikk lett.Imádom ezt a játékot,nálam az év egyik legjobb játéka. :)
Visca el Barca!
36. martin  Főszerkesztő
2009.12.14. 12:14:25
LV27
Válasz 35. Syro üzenetére:
Sok mindenről lemaradtál, mert mint azt a cikkben is leírtam, hatalmas okosságok vannak a játékban. Van viszont egy nagy adag bénaság is...
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
35. Syro  PlayStation.Community tag
2009.12.14. 12:04:19
LV4
jó cikk gratulálok hozzá,
sajnos nekem még csak a demohoz volt szerencsém,de ahogy látom nem sok mindenről maradtam le
34. zaz
2009.12.14. 10:33:55
LV3
Az egyik legjobban várt játék volt nálam!
Schafer, Black , és metál mi baj lehet? Álomtrió számomra.
Az is volt..3 órán keresztűl..aztán bejött az RTS rész és hazavágta az egész játékot.
Gyorsan végigtoltam, kocsikáztam egy kicsit és a parádés zenéket hallgattam, majd jól eladtam.
Kár érte, azt hittem ,hogy ez az anyag soha nem kerűl le a polcomról:(
33. Zandrs
2009.12.14. 10:02:10
LV8
műmetál-szobarocker :)
32. Lotar  PlayStation.Community tag
2009.12.14. 09:59:38
LV18
Max kölcsönbe . És ezzel asszem mindent elmondtam . ;)
psn/sen id: pcpmate
31. soliduss  A Krónikás
2009.12.14. 09:09:47
LV25
Válasz 29. Cudarpesta74 üzenetére:
4 pont????? én már a guitar hero-t unom... no újítás....
2009.12.14. 08:57:35
LV7
Far Cry 2 pont ez a hülye kocsikázás miatt repült tőlem. Elbizonytalanodtam, lehet kiesik a "majd olcsón" kategóriából is. :o

Áh, abba még talán belefér.
2009.12.14. 05:03:03
LV1
Ócska egy valami ez! 4 pontnál nem adnák többet. Imádom a metált, de aki zenélni akar az GuitarHerozzon. Ez egy szar!
28. KAMIKAZE-HUN  Az utolsó cserkész
2009.12.14. 00:48:35
LV7
Válasz 27. Pityi üzenetére:
Én is pontosan ezt éreztem pár óra játék után, és igen én is az autós résznél dobtam a játékot!
"Örökké nem eshet"
27. Pityi  PlayStation.Community tag
2009.12.14. 00:43:36
LV14
Válasz 26. Bula üzenetére:
messze nem rossz csak én nem erre számítottam a demo után ...
számomra ez fullosan unalomba fulladt 4 óra után és ezt a brutál hangulat amit a gáma áraszt sem menti meg számomra.

ezt a kocsival ide majd oda közjátékot vágtam volna ki elsőnek...

meg mondom nem ilyen stílusú gámára számítottam a demo után...
"nem olvasó vagy,hanem egy legalja troll" xD
26. Bula
2009.12.14. 00:38:14
LV10
Válasz 23. Pityi üzenetére:
Ezért csak nyolc pont. Azaz közepes, átlagos.

Manapság mint tudjuk a játék nem a játékról szól, hanem a sztoriról, grafikáról, hangulatról, hangokról. Ha ez a négy tétel egyben van, kész a fasza cucc. Mehet a tíz.
TROLL VOLTAM, MEGSZOPTAM.
25. martin  Főszerkesztő
2009.12.14. 00:36:20
LV27
Válasz 19. the_rock üzenetére:
Egészségedre, jó szórakozást! :)
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
24. Pityi  PlayStation.Community tag
2009.12.14. 00:28:09
LV14
Válasz 15. martin üzenetére:
az ...

és ezt nagyon benéztem sajnos : (
"nem olvasó vagy,hanem egy legalja troll" xD
23. Pityi  PlayStation.Community tag
2009.12.14. 00:25:54
LV14
durva monoton (menj ide kocsival vedd fel a missiont menj vissza kocsival csináld meg a missiont majd gurulj ide kocsival ) és e mellé még vmi kibaxott idegölően unalmas lett, maguk a feladatok rövidebbek mint a közjátékok: a sok mongoloidot tutujgatni meg a f@sznak van kedve ilyen buta irányítás mellett.

pedig a demo után hogy rá voltam buzulva...
"nem olvasó vagy,hanem egy legalja troll" xD
22. EmpiHUN  Driftrocker/BF Veterán
2009.12.14. 00:14:42
LV13
Nekem amióta kinőtt a fülem bent a magzatvíz hullámai között azóta ezt a zenét imádom, szeretem, élek-halok érte! :D
Hihetetlenül örültem a game-nek, havernál 4x végig is játszottam...
A multi rész nekem se jött be annyira, de a singli részben a dumák a zenék mindent vittek!!!!
(nagyon sajnáltam, h AC/DC nem volt benne, mert ők a legjobbak sztem) :D

Örültem végre egy ilyen rocker-játéknak is :)
Kösz a tesztet remek volt:P !!! \m/, !!!
A Birodalom örök!... khm.. Hupsz!
21. GAR
2009.12.13. 23:54:49
LV6
Válasz 20. Ponty_88 üzenetére:
Pontosan. Annak ellenére, hogy kicsit csalódás volt, egy dolgot nagyon köszönök neki: megszerettette velem a Heavy Metal-t.
Btw: a kedvenc számom a játékból. :)
http://www.youtube.com/watch?v=cvZ5yyLF4sk
2009.12.13. 23:46:48
LV5
ez a játék végre felkavarta a GH által fröccsentett állóvizet. Végre rájöttek, hogy genyaság 3-4 király számmal, de 70-74 gagyi zenével kiadni egy játékot. A GH-ból nekem a Legends of Rock és a Metallica jött be eddig a legjobban. a Metallica nem a GH.n múlott abban az értelemben, hogy a Metallica megkérdőjelezhetetlen. azóval a LoR volt a leghuccsó normális GH game, meg a metallica, a többi vérszegény gagyi.

A Brütal Legend végre vérfrissítést hajtott végre, mindazt tartalmazza ami sztem a GH-ban valamiért hiányzik.

király a cikk!
Sex - Game - Rock'n'Roll!
2009.12.13. 23:42:17
LV1
Ezt a tesztet vártam tőled már mióta...mindjárt el is olvasom! :)
18. REWEN87hu  PlayStation.Community tag
2009.12.13. 21:37:08
LV8
szerintem a Játszhatóságra kaphatot volna jót
PS3 ID: rewen87hu ps4 id: vsanya87
17. BenyoBoy  PlayStation.Community tag
2009.12.13. 21:34:43
LV17
Válasz 13. GAR üzenetére:
Igen, ezt anno ki is tárgyaltuk a Brütal Legend topikba, de azóta sok gameplayt és írást néztem/olvastam, úgyhogy én most úgy vagyok vele, hogy érlelem, aztán megveszem, ha egy pöppet olcsóbb lesz. :)
A retrót nem látni, érezni kell!
16. zolika  HALF NINJA
2009.12.13. 20:50:55
LV9
Kellemes meglepetés,hogy egy hiteles metálos írta ezt a remek tesztet,
szerintem beszerzem és szeretni fogom,mint a sört meg a szexet ! XD
Anthony Hopkick :D
15. martin  Főszerkesztő
2009.12.13. 20:44:19
LV27
Válasz 13. GAR üzenetére:
A demo egészen konkrétan egy nagy átverés, ha tisztán csak a játék felépítését nézzük.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
14. vbalazs  PlayStation.Community tag
2009.12.13. 20:30:07
LV3
Nekem a héten sikerült beszereznem cserével, eddig bejön és nem bántam meg. A multit még nem próbáltam, de a single részre én is 8-at adnák. A zenék ütősek valóban.
13. GAR
2009.12.13. 20:21:24
LV6
Válasz 9. BenyoBoy üzenetére:
A demóval vigyázni. Anno én is az alapján vettem meg és egy kicsit meg is bántam.
12. Tomee
2009.12.13. 20:06:25
LV2
a demo alapján nagyon bejövős
11. jas
2009.12.13. 19:56:16
LV1
A demó eléggé tetszett a Metált is birom :)
De valahogy nem érzek késztetést magamban hogy megvegyem .
Amúgy a teszt jó lett.
10. kobe  PlayStation.Community tag
2009.12.13. 19:43:18
LV11
huh, ez egy Brütal teszt lett, hogy stílusos legyek
már hiányzott egy ilyen
Beautiful People meg kész
9. BenyoBoy  PlayStation.Community tag
2009.12.13. 19:18:18
LV17
A Full Throttle óta várok egy ilyen játékra. :)
A demót én is sz*rrá vittem (meg haverok is), úgyhogy sanszos, hogy beszerzem, de egy picit várok vele, mert nincs rá keret.
Metál az ész!
A retrót nem látni, érezni kell!
8. kryss777  PlayStation.Community tag
2009.12.13. 19:08:36
LV7
Egyet kell értenem mindenben, ha rajtam múlt volna, én is nyolcast adtam volna rá. Engem speciel érdekelt annyira a gyűjtögetés, hogy a single részét kivégezzem 100%-ra, viszont a multiba már nem szeretnék sok-sok órát beleölni kizárólag a trófeák miatt (plusz mint írtad, ember sincs, aki játszana - 360-on próbáltam).
Az élmény, amit adott... páratlan. Nálam még mindig az év legjobb játéka a Brütal Legend.
7. martin  Főszerkesztő
2009.12.13. 19:01:08
LV27
Válasz 5. Foxhound üzenetére:
Hiányzott a zárógondolat.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
6. Greg  PlayStation.Community tag
2009.12.13. 18:57:47
LV25
A trailer alapján azt mondanám hogy nem az én cuccom de ez már annyiszor változott... majd meglátjuk...
LV426
5. Foxhound  Szerkesztő
2009.12.13. 18:54:34
LV14
Már azt hittem soha nem rakod ki. :)
"Why did i move here? I guess it was the weather."
2009.12.13. 18:53:40
LV2
Jó teszt kösz Martin. Már megvan véve de csak a Jézuska adja majd oda 5 másik játék kíséretében. Nagyon tetszik
RegalSkillZ_gobi :)
3. kovati  PlayStation.Community tag
2009.12.13. 18:53:02
LV18
Egész jó játéknak tűnik, talán majd egyszer sikerül beszereznem
1 / 2 oldal
‹‹  ‹  1  2    ››
BRÜTAL LEGEND
Electronic Arts
Látványosság:
Játszhatóság:
Átlagos
Szavatosság:
Átlagos
Zene / Hang:
Kiemelkedő
Hangulat:
8/10
Pozitívum
Brütálisan kidolgozott világ, pazar történet, telitalátat karakterek, elsöprő erejű soundtrack
Negatívum
Túlságosan "mindentbele" koncepció, az RTS szegmens igazi szögberúgás, a hack'n slash rész meg valahol elveszett...