PlayStation.Community

2009.11.07. 09:43 Cool-Túra
129 hozzászólás
Szerző: konzolcowboy
Értékeld a cikket!
"CD-ROM alapú multifunkcionális szórakoztató központ."

Az alábbiakban nem egy unalmas történelmi lecke következik. Nem kell megtanulnod és érettségizned sem kötelező belőle; de ha elolvasod, akkor megtudhatod, milyen hatással volt a Sony a videojáték iparra az elmúlt 10-12 évben.

1988 – Egy csapatban a Nintendóval

A PlayStation brand története valójában 1988-ban vette kezdetét, amikor is a Sony és a Nintendo közös erővel kifejlesztették a „Super Disc” technológiát, mely egy CD-ROM kiegészítő lett volna a Nintendo új Super Nintendo konzoljához. A két cég útjai azonban különváltak, így a találmányt a Nintendo sohasem hasznosította. 1991-ben aztán a Sony a Super Disc egy módosított változatát használta fel a cég új konzoljához: a Playstationhöz. A Playstation fejlesztési munkálatai még 1990-ben kezdődtek el, Ken Kutaragi irányításával.
Csupán kétezer darabot gyártottak le a Playstation első változatából (ez a verzió még képes volt lejátszani a Super Nintendo cartridge-eket is!), melyet „multifunkcionális szórakoztató központnak” terveztek és képzeltek el. A később (1994-ben) piacra dobot Playstation X (PSX) már nem volt kompatíbilis a Nintendo játékokkal, és kizárólag CD-ROM alapú programokat volt képes lejátszani…
Balra a Playstation első változata látható, jobbra pedig az általunk ismert modell.

1994 – Csillag születik

1994 az „elsők” igazi éve volt. Többek között ebben az évben ült bele Nelson Mandela Dél-Afrika elnöki székébe (aki az ország első fekete elnöke volt), ebben az évben indult útjára Amerika híres vígjáték sorozata a „Jóbarátok”, valamint szintén ebben az évben ugrott fejest a versengő videojáték iparba egy Japán elektronikai óriás: a Sony.
A ravaszul Playstationnek (Játékállomás) keresztelt 32 bites CD alapú konzol 1994 decemberében mutatkozott be Japánban, és merészen szembeszállt a „Nagy páros”-nak keresztelt konkurenciával, a Sega hasonló felépítésű Saturn konzoljával és a Nintendo új üdvöskéjével, az Ultra 64-gyel.
Mindazonáltal, a viszonylag fényes szürke burkolat és az ergonómikus kontroller igencsak vonzotta a játékosokat, és segített abban, hogy a Sony Computer Entertainment útjára induljon, és méltó vetélytársa legyen a két veteránnak. Ebben nagy segítségére volt a Namco híres versenyjátékának, a Ridge Racernek Playstation konzolra elkészített változata.
Ridge Racer

1995 – A Playstation meghódítja a világot

1995 májusában, hat hónappal a gép debütálása után már több mint egymillió japán gamer birtokolta ezt a nagyszerű masinát. Ebben nagy szerepet játszottak az olyan programok, mint a Toshinden, a CyberSled, vagy a Jumping Flash. Az európai játékosok szintén ez év szeptemberében kóstolhattak bele a konzol által kínált élményekbe. Az európai kínálatot olyan címek alkották, mint például az Ace Combat, a Destruction Derby, a Rayman, vagy a Warhawk. A parádés kínálatnak köszönhetően a karácsonyi szezonban 350.000 darab Playstation konzol landolt a szépen kidíszített európai karácsonyfák alatt.

Destruction Derby
Rayman
Warhawk

Az 1995-ös Playstation kínálatból érdemes kiemelni a Wipeout című futurisztikus versenyt, melyet a Psygnosis fejlesztett és egyértelműen az 1995-ös év legsikeresebb címének lehet nevezni. A Wipeoutnak remek fogadtatásban volt része, mely egyrészt innovatív játékmenetének, másrészt kitűnő zenéjének volt köszönhető (olyan előadók műveit tartalmazta, mint pl. The Chemical Brothers, vagy az Orbital and Leftfield).

Wipeout

A géphez indulásakor több olyan perifériát is kiadtak, melyeknek nem igazán sikerült teret hódítaniuk, így ma már csak kevesen emlékeznek rájuk. Az egyik ilyen eszköz volt a "neGcon". A kontroller gyakorlatilag két külön álló részből állt, melyek vízszintes tengelyük mentén elforgathatóak voltak. A Namco a kontrollert kifejezetten a versenyjátékokhoz és szimulátorokhoz szánta, ám az ötletet túl vadnak találták a lehetséges vásárlók, és hiányzott a szoftveres támogatás is, ezért a periféria eltűnt a süllyesztőben.
neGcon

1996 – A Playstation ára csökken, az eladások nőnek

Haladó „szuperszámítógépként” a konzolnak sikerült megvernie Garry Kasparovot sakkban, és sikerült borsot törnie a konkurencia orra alá. Egy humoros reklámkampánynak (Society Against Playstation) és a jelentős árcsökkenésnek köszönhetően 1996 októberére a gép eladásai átlépték a kilencmilliót. Az árcsökkenésen kívül a masina mellé olyan katonák szegődtek, mint például a Tekken 2, a Ridge Racer Revolution, vagy a Wipeout 2097. Eddig a gépre csupán külső fejlesztők készítettek játékot, de ebben az évben a SCE elkészítette első belső fejlesztését, a Total NBA 96 című programmal.

Érdemes még megemlékezni néhány címről, melyek ebben az évben indultak útnak a Playstation konzolon. Az egyik ezek közül a Biohazard (Európában Resident Evil), a Capcom túlélő horror játéka. Szintén ebben az évben indult útjára Miss Croft a Tomb Raiderben és ekkor mutatkozott be Crash Bandicoot is, a tehetséges fejlesztőcsapat, a Naughty Dog legújabb üdvöskéje.

Total NBA 96
Crash Bandicoot
Tomb Raider

1997 – A Playstation platinum éve

Az SCE 1997-re a konzolt Európa első számú konzoljává tette, de úgy gondolták ez nem ok arra, hogy lazítsanak a gyeplőn. Az újévben a cég bemutatta az alacsonyabb árral rendelkező „Platinum bestseller” címeket. A platinum játékokra igen nagy volt a kereslet, mely az év hátralevő részében tovább növekedett.
Ebben az évben az SCE több – a gép számára – igen előnyös üzletet is kötött. Ilyen volt például az a gyümölcsöző szponzori kapcsolat, melyet a cég az UEFA bajnokok ligájával kötött. 1997-ben sikerült megszerezniük a neves brit fejlesztő csapatot a Millenium cégtől (ők készítették a MediEvil játékot), és szintén ebben az évben állapodtak meg a fejlesztőkkel, hogy az összes megjelenő Tomb Raider game Playstation exkluzív lesz.
1997 februárjában a Sony megpróbálta a Playstation egy különleges kiadásával felcsigázni az „otthoni programozókat”. Az SCE a speciális kiadást „Net Yaroze”-nak keresztelte (a Yaroze durva fordításban annyit jelent, hogy „Dolgozzunk együtt!”).
Net Yaroze

Ez a speciális fejlesztőeszköz fekete színű volt és közvetlenül hozzá lehetett kapcsolni egy PC-hez vagy MAC géphez, lehetővé téve a fejlesztőknek, hogy elkészítsék saját játékaikat C programozási nyelven. A gépet nem a nyilvános piacra szánták és csak az SCE-n keresztül lehetett hozzájutni.

Szintén a ’97-es évhez köthető egy olyan játékcím, mely nem kismértékben volt meghatározó a Playstation konzol életében. Ez nem más, mint a Final Fantasy. A Square (ma Square Enix) játéktörténelmileg meghatározó ugrást hajtott végre, amikor a programot a 2D „sprite” világból átvitte a 3D világába. A váltás remekül sikerült, mert a Playstation konzolra megjelent Final Fantasy VII gyönyörű CG videókkal, feledhetetlen fülbemászó zenével és epikus történetvezetéssel rendelkezett, ennek köszönhetően hatalmas népszerűségnek örvendett. (...és örvend mai napig.)

Az 1997-es év további sikeresebb Playstation címei (a teljesség igénye nélkül): Castlevania: Symphony of the Night, Colony Wars, Crash Bandicoot 2: Cortex Strikes Back, Oddworld: Abe's Oddysee, Point Blank (G–Con45 pisztollyal), Rage Racer, Soul Blade, Suikoden, Time Crisis (G–Con45 pisztollyal), Tomb Raider 2.

Castlevania: Symphony of the Night
Soul Blade
Time Crisis

1998 – Kellemes rezgések

A csillagok kedvező együttállása, valamint az univerzum jótékony rezgései kedvezően hatottak a Playstation hardverre annál is inkább, mivel az év kezdetére a gép szoftvereladásai megközelítették a kétszáz millió(!) eladott példányt, az év végére a hardver eladásai pedig átlépték a bűvös ötvenmilliós(!) határt.

Azonban nem csak a világegyetem rezgései befolyásolták kedvezően a Playstation sikerét. 1998 áprilisában mutatkozott be a Playstation kontroller újabb evolúciós lépcsőfoka: az analóg kontroller (vagy közismertebb nevén DualShock). Az irányítón helyet kapott két darab iker analóg kar, melyek lehetővé tették a finomabb irányítást bizonyos játékok esetében (főleg az autóverseny és FPS címekben volt nagy szerepe, de ma már a legtöbb program kizárólag analóg karokkal irányítható), valamint a kontrollerbe beépítettek egy rezgő motort, mégpedig azért, hogy a player átélje rajta keresztül azt az akciót, ami a képernyőn zajlott. Augusztusra a DualShock lett a Playstation szabványos játékvezérlője.

Ebben az évben Japánban a Sony megalapított négy saját fejlesztőstúdiót. Az egyik ezek közül a Sugar and Rockets, mely a szigetországban népszerű Kurushi puzzle játékot fejlesztette; a második stúdió a Contrail, mely a Wild Arms RPG sorozatot hozta létre; a harmadik az Arc Entertainment, mely az Arc the Lad RPG szériáért felelt; a negyedik stúdió pedig a Polyphony Digital, mely azt a méltán népszerű autóversenyes programot készítette, amelyet bizonyára nem kell bemutatnom egy Playstation tulajdonosnak sem. Igen, természetesen a Gran Turismo-ról van szó, mely magasra emelte a mércét az autó szimulátor stuffok világában. Az első verseny szimulátor volt, mely támogatta a DualShock analóg karos irányítást, valamint használta a beépített rezgőfunkciót is.
Az év jelentősebb megjelenései: Bushido Blade, Colin McRae Rally, Crash Bandicoot: Warped, MediEvil, Resident Evil 2, Spyro the Dragon, Tekken 3, Tenchu: Stealth Assassins, Vigilante 8.

Gran Turismo
Spyro the Dragon
Tekken 3

1999 – A Playstation 2 előestéjén

1999 januárjára a Playstation eladásai ténylegesen átlépték az ötvenmilliós határt, a konzol hátterében húzódó fejlesztési munkálatok lassan a vége felé közeledtek. Március másodikán a SCE bejelentette, hogy a „következő generációs Playstation” kutatási és fejlesztési munkálatai befejeződtek. Egy új, „Emotion Engine” nevű processzor született, mely a Sony és a Toshiba közös fejlesztése volt. Az EE lett a 2000-ben bemutatkozó Playstation 2 játékkonzol központi processzora. A processzor MIPS alapú magból, két vektorprocesszorból (VPU), egy grafikus interfészből, egy 10 csatornás közvetlen memória-hozzáférésből (DMA), egy memória kontrollerből, egy képfeldolgozó egységből (IPU) és egy bement-kimenet interfészből áll.

Ebben az időszakban történtek egyéb hardveres fejlesztések is a Sony háza táján. Japánban bemutatkozott a PocketStation, egy LCD képernyős PDA/konzol hibrid, mely hagyományos irányítással és kétirányú infra kommunikációval rendelkezett. Olyan játékok jelentek meg rá, mint például a Final Fantasy VIII, Spyro the Dragon, vagy a Crash Bandicoot. A gép azt is lehetővé tette, hogy játékokat töltsünk le a memóriakártyára. Annak ellenére, hogy Japánban ötmillió darabot értékesítettek belőle, Európában és Amerikában soha nem került forgalomba – de megmutatta a Sony-nak, hogy van igény a kézi konzolokra.
PocketStation

Az 1999-es év a játékok terén is hozott sikereket a Playstation konzolnak. Ebben az évben a Konami lopakodós játéka, a Metal Gear Solid szintén átköltözött a 3D világába – és ezzel kezdetét vette a MGS kultusz.

Az év jelentősebb Playstation címei: Crash Team Racing, Driver, Medal of Honor, Ridge Racer Type 4, Silent Hill, Syphon Filter, Speed Freaks, This is Football, Tony Hawk's Pro Skater.

Metal Gear Solid
Medal of Honor
Silent Hill

Cikksorozatom folytatásában a Playstation 2 konzol történelmét mutatom majd be nektek!
Olvasói vélemények
1 / 3 oldal
‹‹  ‹  1  2  3    ››
129. sayainbarni  PlayStation.Community tag
2011.01.22. 21:25:05
LV2
Jó cikk!:D
128. ugh268
2010.07.05. 21:38:20
LV1
Válasz 127. tomaer15 üzenetére:
A PSX, csak Japánban jelwent meg, és ott se volt nagyon sikeres.
Lényegében egy PsOne DVD lejátszóval.
127. tomaer15  PlayStation.Community tag
2010.06.13. 10:25:51
LV4
arra tudna valakli válaszolni hogy ez mi? http://www.presen.co.jp/EVENT/EVE/EVE-109/PSX[...]
井の中の蛙大海お知らず。僕は小さな蛙
126. Winters
2010.05.31. 21:06:11
LV1
Ez elég részletes volt talán nekem túl sok (én még annyira nem fanultam be xd)
Signed*
125. Syro  PlayStation.Community tag
2010.05.31. 09:37:05
LV4
jó kis olvasmány :)
124. Richard  PlayStation.Community tag
2009.12.03. 21:39:25
LV5
A legutolsó képen ez a szövet ps nagyon komoly! :)
Imádom és most is imádom a ps one-t. Kb. pont 10éve kaptam ez eslő ps 1-em és a legszebb délutánokat töltöttem vele.
123. Weapon25  PlayStation.Community tag
2009.11.25. 09:46:06
LV2
Faja ! snes után én is a Playstation mellett döntöttem így utólag nézve helyesen, nagy cucc volt ez akkoriba 2D után 3D, újítások minden mennyiségben új játék szériák, elkezdődtek az alapozási munkák amiből aki azóta benne vann ebbe az egészbe láthatja hova fejlődött ki ez "A KONZOL" ... Várom a Második rész történetét ; )
@z impulzus függő
122. Feles  Feles
2009.11.24. 23:00:53
LV14
Nem rossz.
Feles
121. kicccsawo  PlayStation.Community tag
2009.11.16. 22:55:15
LV13
Mikor lesz folytatás?
Kis szakadék-koszodék peremkerületi proligyerek
120. pdw  ist krieg!
2009.11.14. 14:53:10
LV11
No, hol a masodik? :)
119. Setogake  PlayStation.Community tag
2009.11.12. 00:11:05
LV1
Óóóó azok a csodás 90-es évek :D Talán bennem van a hiba de az eddig megjelent összes PlayStation® közül (X,2,3) hangulatban a kis szürke (X) adta az igazi és legmaradandóbb élményeket. Főleg a Kurushi, ami általában roppant gyorsan megállapította igen alacsony intelligencia szintemet :P
The forgotten hero of Cosmo Canyon
118. Bandage_520  PlayStation.Community tag
2009.11.10. 21:53:45
LV5
Ó igen...
A felsoroltakon kívül mindjárt beugrott a Driver és a Touring Car Championship. Nagggyon jók voltak.
117. MegenniTilosXD  PlayStation.Community tag
2009.11.10. 12:21:39
LV1
Ezt be kellett raknom a kedvencek közé. :)
116. Kofter
2009.11.09. 16:49:12
LV5
Legjobb a mai napig. Soha egy gép nem adott és nem is fog ekkora élményt adni mint a ps1.
115. panyo  PlayStation.Community tag
2009.11.09. 13:53:58
LV1
Gratula a cikkhez! Tényleg jó felidézni a PS1-es időszakot, ezzel a géppel léptem be a konzolozásba. Hálás köszönet ezért neki! :P
"Ride ze shoopuff?"
114. Rashone
2009.11.09. 13:45:42
LV1
Nagyon tetszett a cikk!! Várom a folytatást!
113. Todd
2009.11.09. 10:02:36
LV2
Nagyszerü cikk volt!
Örülök, hogy részese lehettem ennek az időszaknak, annó a Ridge Racer volt az első PS1-es játékom.
Quis custodiet ipsos qustodes.
112. DANTE  PlayStation.Community tag
2009.11.09. 08:49:08
LV4
A korszak, ami nem a trófeák esztelen gyűjtögetéséről szólt, a korszag, ami megismételhetetlen lesz!
vancello.hu
111. Attis37  PlayStation.Community tag
2009.11.09. 08:32:47
LV5
Nagyon jó cikk lett.Jó érzés nosztalgiázni,és vissza emlékezni,mennyi szép játék élménnyel ajándékozott meg bennünket a szürke kis masinéria:)
Az életben legfontosabb a Család.
110. titus6  PlayStation.Community tag
2009.11.09. 00:45:55
LV5
Nagyon faszán össze lett rakva ez a cikk. Én is ezidő tájt ismerkedtem meg a PS-sel. Én Tenchu-t nyomtam sokat, meg a Crash Team Racinget és a Tekken 3-at. A régi szép idők...bár kicsit furcsa visszanézni a régi játékokat. Persze még ma is szívesen játszom velük :)
109. zola0306  SonsOfSaRock
2009.11.08. 22:31:34
LV16
Ez jólesett!
Jó volt visszagondolni a régi cuccokra!
Resident széria,Medal-Underground:)
Driver-t nyomattuk agyba főbe anno....2-3napig ki sem dugtuk a fejünk a szobából,csak kajáért...
Residenttel is nagyon sokat toltuk,Silent Hill,Gran Turismo....Medieval-überbrutál volt:)

Várom a PS2-ről szóló cikket!
"Nem isten az ami ilyennek teremtett!"
108. ratchet
2009.11.08. 21:32:54
LV1
Nagyon jó cikk.
107. Allitta  YokaiMonkey
2009.11.08. 18:58:46
LV10
Pompás iromány, epekedve várom a folytatást. Kedvet is kaptam egy kis önfeledt játékra, pár, mára már kissé beporosodott játékhoz.
Eddig csak érdeklődtem, most már figyelek is.
2009.11.08. 17:29:09
LV1
Nem vagyok egy történelembuzi,de ezt az írást nagyon jól esett elolvasni! köszi
105. Zangetsu  PlayStation.Community tag
2009.11.08. 17:00:04
LV5
Jó volt elolvasni a cikket, kár, hogy én a ps1-2 korszakból kimaradtam:(
2009.11.08. 16:33:00
LV3
régi szép idök
ma meg retro
.
103. Alex  PlayStation.Community tag
2009.11.08. 15:09:53
LV13
Érdekes vasárnapi olvasmány volt.Köszi
SouthernPlayalisticCadillacMusic
102. antaru  PlayStation.Community tag
2009.11.08. 14:44:48
LV4
Válasz 100. zsolt1983 üzenetére:
Tudom, megnéztem az ebayt én is.
Azért kérdeztem, hátha van itthon, elfekvőben, olcsóbban. :)
..:.:...:..:...:..:.:.......:.:...:..:..:.:..
101. xetron  PlayStation.Community tag
2009.11.08. 14:05:16
LV20
Válasz 92. Zozo8 üzenetére:
amit bevágtál linket ,azon 6 dollcsi volt a posta,ami nagyon kevés sztm
Ultra Super Mega Combo Breaker .....
2009.11.08. 13:54:24
LV2
Válasz 99. antaru üzenetére:
http://cgi.ebay.at/Namco-neGcon-Controller-Pl[...]

itt talalsz
Nemmegy ez a Portable ID. :(
99. antaru  PlayStation.Community tag
2009.11.08. 13:43:37
LV4
Nincs valakinek egy eladó NegConja?
..:.:...:..:...:..:.:.......:.:...:..:..:.:..
98. Re-tech  PlayStation.Community tag
2009.11.08. 12:51:58
LV7
Válasz 95. kandurbazsi üzenetére:
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ !!! a Colin is mekkora élmény volt akkor... 8)
Nem üthetlek meg mer' megbüntethetnek.
97. metadata  PlayStation.Community tag
2009.11.08. 12:31:30
LV15
THX a cikket!
FatHead
96. Red13  PlayStation.Community tag
2009.11.08. 12:27:27
LV4
Kedvenc konzolom. A nagy betűs HANGULATOT jelenti nekem.
2009.11.08. 12:05:48
LV1
Hát gyerekek nem tudom hogy vagytok vele de ez K...a jó volt olvasni:)Én még emlékszem 99ben kaptam karácsonyra AZ ELSŐ a képen is látható ps1-et!Megmondom öszintén akkor maga volt a mennyország:)Emlékszem crashre, colin mekréé 1 re:),METAL GEAR SOLDIRA,GT-re,és a jo kis DINO CRISIRE:)KÖSZÖNÖM SONY!SOHA NEM FOGOM ELFELEJTENI!Még johogynem mivel már ps3at tolom:)
Playstation 3 az élet játékos oldala
94. jocek  PlayStation.Community tag
2009.11.08. 11:30:38
LV3
jó lesett végig olvasni,érdekes volt. már el is felejtettem ezeket a kiválò játékokat.
Kemény vagy Csoki
93. ayrtonsenna88  PlayStation.Community tag
2009.11.08. 10:27:54
LV4
Válasz 86. Raziel üzenetére:
Én hagyományos tv-n játszom a resi-t, tényleg csúnyácska még igy is, az ember szeme már máshoz van szokva, de az érzés nagyon ott van. Esetleg még psp-n kéne kipróbálni, hogy pici képernyön milyen. Amúgy megmondom öszintén,hogy a resi régi szisztémája jobban tetszik, a resi5-öt nálam csak a co-op menti meg. És ha már túlélö horror, a Dead Space magasan veri. Na az tényleg túlélö horror!
92. Zozo8  PlayStation.Community tag
2009.11.08. 09:51:59
LV24
Válasz 75. xetron üzenetére:
nekem kéne:)De nem tudok ebayról rendelni:(meg nem tudom mennyi lenne a posta:(
T.függő és -.len blog: http://zar-ido.blogspot.hu
91. sipi79  PlayStation.Community tag
2009.11.08. 09:09:35
LV1
Azok a régi szép idők!!!!
Méééééég... Az ilyen cikket öröm volt olvasni.
Várjuk a folytatást!
COD4 RULES!!!!!! PSN ID:sipi79
2009.11.08. 08:49:12
LV6
Klassz irás, így legalább pár 21. századi srác megismeri honnan indult a történet.

Talán annyi kiegészítésnek, hogy Ken Kutaragi már a nintendós közös fejlesztésben is részt vett és Ő gyözte meg a sony akkori döntéshozóit, hogy szálljanak be a konzolbizniszbe.
Minden amit leírok az én álláspontomat tükrözi!!!
89. wooltur  PlayStation.Community tag
2009.11.08. 08:37:39
LV16
Hát igen, a nagy "N" gyakorlatilag majdnem egy évtizedre számüzte magát a konzolok trónjáról, azzal a húzással, h a Sony-nál hagyta a CD-ROM technológiát kiaknázatlanúl!
R.I.P. Brúnó :-(
88. Mester  PlayStation.Community tag
2009.11.08. 01:15:40
LV1
Net Yaroze - emlékszem egy időben az Official UK PlayStation magazin demó lemezén mindig volt 1-2 ilyen homebrew játék. Az egyiknek - ha jól emlékszem - Time Slip volt a neve, és egy csigát kellett benne irányítani. Egy platform játéknak tűnt, csak volt benne egy csavar: talán percenként megjelent egy újabb csiga, ami elkezdte bejárni az általad már bejárt útvonalat. Pl. volt egy kapcsoló, amin rajta kellett állni, hogy a kapu kinyíljon. Megoldás: sokáig állni a kapcsolón, majd leszállni róla, és megvárni, míg 1 perc múlva megjön a saját szellemed és kinyitja neked az ajtót.
Sajnos valahol eltűnt az összes OPSM demó lemezem, és leginkább ezt az 1 játékot sajnálom róluk...
Egyébként meg most is itt csücsül a TV alatt egy PSOne, és időről időre előveszem valami régebbi játékkal. Pont pár hete játszottam újból végig rajta az MGS-t.
2009.11.08. 01:08:50
LV3
ááá nekem kell egy ilyen pocketstation!!! :D
PSN ID: S_MUFFIN (+[__]x) CRASH
86. Raziel  PlayStation.Community tag
2009.11.08. 00:08:03
LV3
Válasz 82. ayrtonsenna88 üzenetére:
Én letöltöttem store-ról a MediEvil-t meg a Crash-t is, de valami bűn ronda volt Ps3-on + HD tv-n(smooth effect is be volt kapcsolva). Úgyhogy töröltem is őket késöbb. Szóval egy kicsit csalódás volt a dolog.
2009.11.07. 22:05:22
LV3
Válasz 34. Oliv3r üzenetére:
hát igen, ilyen termés már soha nem lesz egy gépre sem :( de legalább van mire emlékezni.
ez van.. ezt kell szeretni ?!
84. Cactuar  PlayStation.Community tag
2009.11.07. 21:56:44
LV1
Ez 1 profi írás.Csak így tovább!Köszönöm a cikket.
83. Allitta  YokaiMonkey
2009.11.07. 21:41:26
LV10
Itt friss hús, de valahonnan ismerős már nagyon régóta ez a "kóboj" srác. Lelkesen kutatok az agyamban a régmúlt letűnt fórumain, de valahogy nem akar beugrani. Ismeretlen ismerős.

A cikket most sajnos nincs időm elolvasni, de mindenképpen pótolom, mert a hozzászólások alapján megér egy misét.

Még mindig nem tudom honnan...
Eddig csak érdeklődtem, most már figyelek is.
82. ayrtonsenna88  PlayStation.Community tag
2009.11.07. 21:35:32
LV4
Nosztalgiázni bármikor lehet, a PlaystationStore-ban potom pénzért vannak fent régi klasszikus játékok. Én nemrég töltöttem le a Resi elsö részét. :)
81. Sharky  PlayStation.Community tag
2009.11.07. 21:34:18
LV2
Nagyon igényes,jó írás,élvezet volt olvasni,várom a folytatást:)
80. ggeerryy  PlayStation.Community tag
2009.11.07. 20:30:28
LV4
Jahhh és igen, várjuk a folytatást ezt nagyon jól eset elolvasni :P
1 / 3 oldal
‹‹  ‹  1  2  3    ››
Wreckfest: Drive Hard. Die Last. (PS4, PSN)
2019.11.17. 00:31 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Régi idők roncsderbije.
Super Cane Magic ZERO (PS4, PSN)
2019.11.15. 09:20 PlayStation Network
10 hozzászólás
Szerző: Angyalkus
A kutyafáját!
Képregény - Rozsomák: X Fegyver
2019.11.14. 19:24 Comix
4 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Emberarcú szörnyetegek.
ReadySet Heroes (PS4, PSN)
2019.11.13. 10:25 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Nem mind arany, ami Sony.
CALL OF DUTY: MODERN WARFARE (PS4)
2019.11.11. 11:11 Játékteszt
36 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Modern hadviselések koronázatlan királya.
Yooka-Laylee and the Impossible Lair
2019.11.09. 13:29 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Aztán nehogy beletörjön a fullánkod a nagy hancúrozás közepette.
JURASSIC WORLD EVOLUTION (PLAYSTATION 4)
2019.11.07. 12:51 Játékteszt
5 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Őskövület.
Monster Jam: Steel Titans (PS4, PSN)
2019.11.07. 09:36 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: MrZ
Papírszörnyek.
Mozi - Terminátor: Sötét végzet
2019.11.05. 20:55 Cool-Túra
23 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Megrohadt (élő) szövet, elrozsdásodott fémváz.
WWE 2K20 (PS4)
2019.11.05. 07:49 Komment
7 hozzászólás
Szerző: HTB
GLOW - Gigantic Losers of Wrestling.