PlayStation.Community

2020.01.18. 17:20 Játékteszt
2 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Értékeld a cikket!
Ötödjére csak sikerült

Én érdekes módon sosem tartoztam azon playerek közé, akik halkan, osonva, órákon át taktikázva oldanak meg egy-egy küldetést. Számomra mindig van "B" terv (igazándiból ez megegyezik az "A"-val): ajtóstul rontani a házba, LMG-vel, RPG-vel, gránátlövővel és ha lehet a legnagyobb csatakiáltások közepette (Ugye, Melfyce? Te tudnál mesélni erről...). "Jaj! De akkor hívják az erősítést!" És én már nem is férek el a nadrágomban...
De jó is volt, mikor a Far Cry 4-ben elefántháton vágtázhattam be az ellenség bázisára, rakétavetővel a kezemben! Persze volt, aki 200 méterről vigyázott rám, és gondosan leszedte azokat, akiket én nem vettem észre, és életemre törtek. Oké, nem mondom, annak is megvan a varázsa, sőt, észrevétlen megoldani egy-egy szituációt nagyobb érdem és büszkeség, de engem mindig "véletlenül" felfedeznek...
A Sniper Elite második része és annak hátborzongatóan erős atmoszférája volt az, ami közelebb hozta hozzám a mesterlövészek világát. Sok száz méterről észrevétlen kilőni valakit igazán menő volt benne (már amennyire menő lehet az ilyen). Másik játékban nem is erőltetem a sniper-es megközelítést. Egyszer-kétszer kacérkodtam már a Sniper szériával, de annak közepes és olykor még annál is gyengébb minősége mindig elrettentett (nem mintha a Sniper Elite sokkal jobb lenne...csak egy kicsit). Két részbe bele is kóstoltam, de sokáig nem bírtam őket. Most viszont, a sorozat legújabb, ötödik részének közeledtével (konzolos viszonylatban negyedik) úgy éreztem csak megpróbálom megint, hiszen az előzetes anyagok egy már fejlettebb programról tanúskodtak.
És nem is kellett csalódnom. Maximum egy kicsit, de az is pozitív irányba. Nyilván helyén kell kezelni a dolgokat (ezt még le fogom írni szerintem): Egy 4-6 pontos széria 5. része, ami "budget" árkategóriába esik. Ehhez képest okozott kellemes csalódást. Mert miről is van szó?
Kapunk öt változatos térképet és jó sok célpontot, illetve mellékküldetést, amiket nem árt megcsinálnunk, hiszen ezek teljesítése után tudunk fejlődni. És itt aztán lehet szintet lépni rendesen! A teljesség igénye nélkül: fejleszthetjük speciális maszkunkat (röntgenlátás, alternatív utak felfedezése, éjjellátó, jobb zoom, stb.), de ruhánkat is tuningolhatjuk (felszerelés könnyítése, páncél megerősítése, több töltény, jobb álcázás, gyorsabb vagy hangtalan mozgás, stb.). A harmadik fejlődési terület a támogató egységeké: turret és annak fejlesztései, hack, csalogató és nyomkövető modul, stb. Végül a negyedik fán a kütyüket fejleszthetjük: gyógyszerek fejlesztése, automata kifosztás, lánc gyilkolás és csapdák telepítése. Az a szuper benne, hogy el lehet menni afelé is, hogy olyan legyél, aki jobban bírja a komolyabb tűzharcokat is, de a láthatatlanul gyilkolás mestere is lehetsz. Ez a része a játéknak csillagos ötös.
A töltény fizikája is amennyire lehet, tökéletes. Figyelni kell a szélirányt és erősséget, ellenfeleink távolságát, a puska fajtáját, valamint az elengedhetetlen légzésvisszatartás sem maradhat el (ilyenkor belassul az idő). Sok segítséget kapunk a lövésünk végrehajtásához, így nem lesz terhes ez az átlagtól bonyolultabb megközelítés, sőt, igazán élvezetessé teszi. Ami belerondíthat a lövöldébe, az a teljesen átlagos mesterséges intelligencia. Három nehézségi fokozaton játszhatunk. Az elsőnél azt sem veszi észre az ellenség, ha az orra előtt kinyírjuk a társát (kis túlzással), a harmadik és legnehezebb fokozaton, meg lehetetlen távolságból kiszúrnak és egyből riadóztatnak, miközben minden tekintet ránk szegeződik és még piszok jól is céloznak. Így én a közepes nehézségi szintet ajánlanám, de mint mondtam, csodát ne várjunk az AI-tól.

Grafikai tökéletesen kimeríti a "középszerű" jelzőt a Sniper GWC. Egy elismerő csettintést sem tudott kicsikarni belőlem, de láttam már sokkal rosszabbakat is, az is igaz. A hanghatások parádésak lettek, igazi gyönyör a fülnek a fegyverropogás. Ellenben zene nem sok van, és az is tizenkettő egy tucat, de most kivételesen nem is hiányoltam, mert hangulatosabb és élethűbb a nélkül. A pályák kellően nagyok, nincs túltolva a méretük, bár a célpont kiiktatása után lehet egy pár unalmasabb kutyagolás az kiemelő pont felé, és ilyenkor a gyors utazás sem működik (amit ritka gyorsan tud betölteni egyébként, de a checkpointokat is).
Az irányításnál éreztem pár átgondolatlan dolgot, ami megszokást igényel (pl. miért a balra kurzor a távcső a fel irány helyett, amivel követ dobunk?), így egy párszor be kellett töltenem az állást, de pár óra alatt bele lehet jönni. Amúgy maga a gunplay rendben van és az ugrálós, hegymászós részek is jól kivitelezhetőek.
Multiplayert ne keressetek benne, nem került bele az ígéretek ellenére sem (állítólag dolgoznak rajta), így szigorúan offline a móka. Annak viszont kellemes hosszúságú. Mondjuk a 10-12 óra nem tűnhet soknak, de a túlságosan leszűkült nézőpontú műfajnak ez tökéletes, mert nem fullad unalomba. A maximalisták pedig kitoldhatják a szavatossági időt a challenge-ek teljesítésével (ne vegyenek észre a pályán, ne használj betöltést, stb.).
És ma már szinte nincs is játék bugok nélkül. Sajnos itt is kijut belőlük. Beragadó ellenségek, rossz animációk, nem működő kijelölések, hiányzó effektusok, stb. Nem a legvészesebbek, de néha az újra betöltés sem segített rajtuk.
Összességében jó móka volt a game, jobban bejött, mint a legutóbbi Sniper Elite felvonás (bár az a co-op lehetőség miatt volt jó móka, de csak a hangulat miatt, az pedig nem a SE érdeme). Élvezetes játék, rengeteg, változatos lehetőséggel. Igaz várni kell, hogy beinduljon, de ha egy-két király képesség birtokába kerülsz, akkor magával tud ragadni. A 7 pontot szigorúan a helyén kezelve a dolgokat kapja csak meg, amit remekül alátámaszt a 12000 forintos árkategória is. Egy biztos: szerintem a Sniper: Ghost Warrior legjobb részével van dolgunk!

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük! A játékot megvásárolhatod támogatónk, a Platinum Shop budapesti boltjaiban, vagy webshopjából a linkre bökve meg is rendelheted.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2. Resiskull  PlayStation.Community tag
2020.01.20. 08:30:09
LV22
Gyakorlatilag ugyanaz mint a 3, csak kivették OW reszét(kaptunk egy új részt ami kevesebb lett)és csak kissebb pályákon tudjuk lenyomni az adott megbízásokat, amire ki van pécézve abban elég jól teljesít.
1. Greg  PlayStation.Community tag
2020.01.19. 00:27:33
LV25
Az első két részt szerettem anno (főleg a másodikat) a látvány nem tűnik vészesnek.
LV426
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Sniper Ghost Warrior: Contracts
Focus Home Interactive
Látványosság:
Átlagos
Játszhatóság:
Szavatosság:
Átlagos
Zene / Hang:
Hangulat:
7/10
Pozitívum
Robusztus fejlődési rendszer; jó hangkeverés; szuper töltényfizika, jól átgondolt és tökéletes méretű színterek
Negatívum
Átlagos grafika és A.I.; kicsi, de sok bug; néha komolyabb fps-esések; nulla történet, co-op hiánya