PlayStation.Community

2020.01.16. 13:51 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Értékeld a cikket!
Ne habozzál, tatarozzál!

Minden jól bejáratott baráti társaságnak megvan a saját közös programja: vannak, akik meccset néznek sörözgetve, míg mások kártyázás közben beszélik meg az élet nagy dolgait. Manapság elég divatos a társasjátékozás, a virtuális kor rajongói pedig olyan videojátékokat nyomhatnak cimboráikkal, amelyek konkrétan közösségi élményekre lettek kiélezve. Persze régóta vannak már ilyen videojátékok, de az a név, amit több társaságban is, egymástól függetlenül hallottam előfordulni, az Overcooked!: egy játék a közös főzésről, aminek semmi köze nincs a főzéshez. Ezen alkotás szellemiségét azóta több játék is próbálta saját elképzelései alapján átformálni, amely trendnek egyik gyümölcse – kisebb-nagyobb sikerrel – a Tools Up!.

Ebben a jópofa, de kissé sekélyes mókában egy „kaláka-brigádot” irányíthatunk, akiknek adott renoválási munkálatokat kell elvégezniük minden pályán. Munkálataik alapja a lakás tervrajza, amelyet kézbe fogva láthatjuk, hogy minek hogyan kellene kinéznie, illetve, ami még fontosabb, elforgathatjuk 90°-kal karaktereinkre felülről rápillantó látószögünket – utóbbi kifejezetten hasznos, ugyanis néha pont olyan helyen bujkálhat egy elfeledett parkettakészlet, illetve legalább ténylegesen láthatjuk, hogy hova tapasztjuk azt a tapétát.
Nem mindig áll rendelkezésünkre minden eszköz: gyakran kell megvárni, amíg meghozzák az anyagokat, ha pedig a csengőt rendületlenül nyomkodó futár megunja a várakozást, akkor elviszi a ház következő lépését, mi pedig várhatunk tovább. Később többfázisú feladatokat is kell végeznünk: ragasztót vagy maltert öntenünk a vödörbe, hogy később azt a megfelelő felületre kenjük, hogy majd valamelyik lelkes kollégánk odaerősítse azt, amit épp kell; sőt, majd falakat is emelhetünk vagy bonthatunk.
A Tools Up! játékmechanikailag átgondolt és stimmel, de hiányzik belőle az a pár csepp eszementség, illetve az a véletlenszerű, mégis szórakoztató kaotika, ami egyértelmű, főzős forrását annyira magával ragadóvá tette. Szórakoztató végigmenni a pályákon, és ötletesek a különböző akadályok: például kifejezetten a kedvencem, amikor kezdetben rossz tervrajzot kapunk, vagy pont, hogy több is van belőle. Dundi, zselészerűen ringó pocakkal felszerelt, sztereotip középkorú munkásbagázsra hajazó karakterei szerethetőek, mozgásuk pedig jópofán rajzfilmszerű, amit tovább fokoznak az olyan feloldható „hősök”, mint a kaméleon, a galamb vagy a hal.
Sokszor túl egyszerűek a feladatok, nem igényli azt a fajta koordinációt, amit az Overcooked!, és így azt a fajta tébolyt sem idézi elő, ami a félreértett utasítgatásokból, a folytonos szerepcserékből és a frenetikus pörgésből fakadhatna. Nincsenek benne váratlan meglepetések és túlzottan biztonsági játékot űz, így a kooperáció nem is annyira szükséges: elég néha annyit mondani, hogy „te azt a szobát csinálod, én meg ezt”.

A Tools Up!-ban ott vannak egy sokkal jobb játék alapjai, de túlzottan földhöz ragadott ahhoz, hogy kibontakozzon. Nem mondom, hogy nem élveztük a kalandot, de nincs sok különbség az első és a sokadik lakás között: sőt, a végére kezdett már-már rutinossá és kissé monotonná válni, és magunk is úgy éreztük, mintha munkásemberek lennénk – bár persze más vonatkozásban.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: All In! Games
Fejlesztő: The Knights of Unity
Megjelenés: 2019.12.03.
Ár: 5990 Ft
Játékosok száma: 1-4
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 5.11GB
Web: https://toolsupgame.com/
PSN feltöltőkártya: PlatinumShop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
1. Janinja82  Mérges Sárkány
2020.01.18. 14:58:53
LV3
Jobbra számítottam. Reméltem lesz olyan hangulatos és élvezetes mint az Overcooked sorozat
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››