PlayStation.Community

2020.01.12. 16:23 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Értékeld a cikket!
Hát szívem, ezt most kár volt jobbra húznod.

Találsz egy idegen mobiltelefont a lakásod ajtaja előtt. Mi az első dolog, amit teszel? Becsöngetsz minden szomszédodhoz, vajon ki hagyhatta el? Tisztességes módon beviszed a rendőrségre? Vagy esetleg annyira hajt a kíváncsiság, hogy belekukkantasz? Ez utóbbit veszi alapul a Simulacra, a kukkolás eredménye azonban jóval több, mint némi mocskos SMS és félpucér selfie-k nézegetése. Az eszköz egy Anna nevű lányhoz tartozott, akinek minden jel szerint nyoma veszett. Mivel feloldottad a készüléket és kvázi beléptél az ő személyes terébe, immár rád hárul a feladat, hogy rájöjj, hová is tűnt Anna!

A játék teljes joggal felfogható egyfajta Iphone-szimulátorként is, hiszen végig egy mobiltelefon kijelzőjét láthatjuk, és a rajta lévő alkalmazásokon, illetve üzeneteken keresztül jutunk közelebb az igazsághoz, azaz Anna rejtélyes eltűnésének megoldásához. A stuff egy interaktív FMV horror, ahol élőszereplős videók mérsékelve szerepelnek, így ne olyasmi kalandra számítsatok, mint például a The Bunker.
Ötletes, hogy szétnézhetünk a Galériában, böngészhetjük a leányzó korábbi beszélgetéseit és internetes előzményeit egyaránt, de ha úgy tartja kedvünk, még a Tinder helyi megfelelőjével is találhatunk csevegésre alkalmas partnert. Az élmény így leginkább a Searching (Keresés) című filmhez hasonlítható, ahol ugye végig egy laptop képernyőjén keresztül láthattuk az eseményeket - itt ugyanez a helyzet, csak épp egy mobil által. Fő tennivalónk természetesen a nyomozás lesz, amit elég okos módon oldottak meg a fejlesztők. Ha kapunk is lehetséges nyomot, akkor is csak rajtunk áll, hogy megtaláljuk rá a választ, de mindig az odáig tartó út az igazán izgalmas! Néha elég, ha csak dekódolunk régebbi, glitchelő üzenetfoszlányokat, de például akad olyan is, amikor a Facebook itteni megfelelőjén (Jabbr) kell kutakodnunk egy influenszer posztjai között a titkos kód felfedéséhez.
Mivel egy lopott telefonról tesszük mindezt, elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb kérdőre vonjon nem csupán a lány ex-pasija, de Tinder-szerelme, barátnője, sőt, még egyes munkatársai is. Rajtunk áll, hogy kinek mennyit árulunk el a szituációból, eltitkoljuk-e, hogy vélhetően emberrablás történt, vagy hazudunk és olykor még magának Annának is kiadva magunkat próbáljuk áthidalni a rázósabb szituációkat. Az üzenetváltásoknál választhatunk, hogy kivel milyen hangnemben, illetve stílusban beszélünk, a fokozódó feszültség okán pedig nem biztos, hogy tanácsos elővenni szarkasztikus énünket, vagy egyszerűen kinyomni egy rendőrnyomozó bejövő hívását. Többféle befejezés is kihúzható a játékból, attól függően, hogy bizonyos helyzetekben milyen válaszokat adunk, hiszen egy-egy döntésünk egészen új beszélgetési opciókat nyithat meg, illetve a végkimenetelre is nagy hatással lehet. Érzésem szerint a játék legvégére a készítők elég rendesen átestek a ló túloldalára, és a korábban egész jól felépített, rejtélyes thrillert lazán keresztüllőtték egy klisés, sci-fi horrorba illő húzással, ami alapjaiban rombolja szét az egész misztikumot.

A szoftvert csak másodszori újrakezdés után tudtam befejezni, mert egy furcsa game breaking hiba tönkretette a haladásomat. Az angol nyelv ismerete elengedhetetlen, hogy a programot megfelelően ki tudjuk élvezni, nem egyszer kell teljes mondatokat helyes szórendbe sorolni. A pár tucat képet leszámítva pedig végig szöveges üzeneteket fogunk olvasni. A hibától eltekintve, illetve, hogy nem ezt a végkimenetelt vártam, érdekes élményben volt részem.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: Wales Interactive
Fejlesztő: Kaigan Games
Megjelenés: 2019.12.03.
Ár: 3990 Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 1.12GB
Web: https://www.lostember.com/
PSN feltöltőkártya: PlatinumShop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
3. arhatati  PlayStation.Community tag
2020.01.13. 10:00:28
LV2
A Searching-re hajaz kicsit, ami nagyon tetszett, ötletes, egyedi.
Question van? Van.
2. VictorVance  Szerkesztő
2020.01.12. 23:46:19
LV18
Ez az indexkép eléggé parás.
Örülünk?
1. martin  Főszerkesztő
2020.01.12. 18:22:07
LV27
Valami ilyesféle ötlet kéne nagy költségvetésű produktumba.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Simulacra
Wales Interactive
ÁTLAGOS