PlayStation.Community

2020.01.05. 11:01 Cool-Túra
26 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Értékeld a cikket!
A fejvadászat bonyolult szakma.

Sötét és vészterhes idők járnak a STAR WARS frencsájzra.
Noha a brand még mindig emberek millióit képes a bűvkörében tartani,
egyre több rajongó hátrál ki mellőle, az ellentmondásos folytatás-trilógia,
és a LUCASFILM kapzsi, inkompetens és diktatórikus politikája miatt.

Eközben a gonosz császárnő KATHLEEN KENNEDY megbízza JON FAVREAU-t
az első élőszereplős STAR WARS-tévésorozat megalkotásával,
amely ha elkészül, csalódott emberek egész tömegét lenne képes
visszacsábítani szeretett univerzumukhoz.

Az elismert író/rendező vakmerő és tehetséges szakemberek egy maroknyi seregét
verbuválja össze, hogy elkészítsék a THE MANDALORIAN című nyolc részes szériát,
és együttes erővel újra elhozzák a békét és az igazságot a galaxisba…


Hosszú sorokon keresztül lehetne taglalni, hogy voltaképp hol is ment félre a folytatás-trilógia, meg úgy összességében az egész Star Wars franchise, amióta a Disney rátette a kezét George Lucas kultikus és zokszó nélkül hatalmas pop-kulturális jelenségnek minősülő, évtizedeken át (ám nem mindig a legnagyobb gondoskodással) dédelgetett gyermekére. Mert abban talán még a konokabb és elvakultabb rajongók többsége is egyetért (akár tetszett neki a saga- és trilógiazáró Skywalker kora, akár nem), hogy nem egészen volt jó ez az irány, amely felé a producerek és az alkotók vitték a nagynevű brandet az utóbbi években. Mert bár akadtak kivételek (pl. a Zsivány Egyes véleményem szerint a legjobb, ami csak kikerülhetett Star Wars néven az elmúlt durván öt esztendő terméséből), a Disney-s éra filmjeire leginkább az „egy bátor lépést előre, majd kettő gyáva lépést hátra” attitűd volt jellemző – amely egyebek mellett (ebbe az „egyebek mellett”-be talán most ne menjünk bele) kőkeményen rányomta a bélyegét az új trilógiára is.
Többek közt az volt velük a baj, hogy az alkotók képtelenek voltak elszakadni a Skywalker-família, a Jedi Rend és az eredeti trilógia szentháromságától, pedig ha valamire, akkor a Star Warsra igazán nem lehet azt mondani, hogy ne lenne színes, szerteágazó, rengeteg világot és még több karaktert felvonultató univerzum, ahol minden sarkon található minimum egy olyan figura, aki köré érdemes izgalmas kalandokat szőni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a rengeteg könyv, képregény és videojáték, amelyek legtöbbjét a Disney deal után szépen ki is vonták a hivatalos kánonból jó nagy hévvel és heves mellveregetéssel, hogy „na majd mi megmutatjuk”, aztán most folyton-folyvást vissza-visszanyúlnak azokhoz.
Egy hangyányit látszott ez az első Star Wars témájú élőszereplős tévésorozaton, a The Mandalorian első évadján is, ámde sok egyéb vonzó tényező mellett talán az szólt leginkább mellette, hogy láthatóan szakítani akar a túlzsúfolt, sok karaktert mozgató, nagyívű jediközpontú témával.

A The Mandalorian öt évvel A Jedi visszatér után veszi fel a fonalat. A Galaktikus Birodalom megsemmisítő vereséget szenvedett az Endoron, de az Új Köztársaság lassúnak tűnő megerősödése közben galaxis szerte vannak még olyanok, akik elkeseredetten igyekeznek fenntartani és újra felvirágoztatni megbukott rendszerüket. A Birodalom seregének maradványai a peremvidéken folytatják a harcot és a szervezkedést, egy olyan zord vidéken, ahol csempészek, banditák, körözött bűnözők, gyilkosok és egyéb törvényen kívüliek vetették meg a lábukat, és ahol az életet csupán kreditekben mérik.
Az ilyen miliőben a halál mindennapos, ugyanakkor olyan gyakorlatias és tehetséges pisztolyforgatóknak is kedvez, mint főhősünk, az egyszerűen csak Mando becenévre hallgató fejvadász, aki egy különleges megbízatást követően egyből ott is találja magát a sűrű kulimászban. Ebből is leszűrhető tehát, hogy a The Mandalorian új utakat keres, noha érezni rajta, hogy sokat kölcsönöz korábbi Star Wars-projektekből, például a meg nem valósult élőszereplős sorozatból, az Underworldből (amely eredetileg a bűnös alvilág ténykedéseiről szólt volna), a Fejvadász háborúk című kánon-regénytrilógiából és az elkaszált 1313 című videojátékból.
És ha már utóbbi szóba került: a sorozat felépítése teljesen olyan, mint egy videojátéknak (hasonlóan a szintén nemrég debütált Vajákhoz), és a nyolc epizódból négy tulajdonképpen a fő szálhoz csak nagyon lazán, vagy egyáltalán nem kapcsolódó, de ennek ellenére is szórakoztató mellékküldetésnek felel meg.
Az epizodikus dramaturgia tehát nem válik hátrányára a produkciónak, épp ellenkezőleg: főhősünk gyakorlatilag az egész évadon keresztül menekül, és emiatt több bolygóra is eljut, amelyeken mindig más és más kalandokba keveredik.
Legyen szó akár hajója ellopott alkatrészeinek a visszaszerzéséről, egy elszigetelt közösség megvédéséről (amely rész egyébként óriási tisztelgés Akira Kurosawa Hét szamurája előtt), egy körözött személy levadászásáról vagy egy fogoly kiszabadításáról, ezek a momentumok és sztori-darabkák mind-mind a maguk módján viszik előre a történetet és építik a karaktereket, valahogy úgy, mint ahogy A Birodalom visszavág is tette.
Azaz a figurák (elsősorban persze a főhős) úgy fejlődnek és teljesednek ki igazán, hogy kvázi csak sodródnak az árral, elkeseredetten keresik a kiutat, megpróbálnak boldogulni ebben a szorult helyzetben, és eljutni A-pontból B-be úgy, hogy közben ne lyuggassa őket szitává az őket üldöző Birodalom maradéka és a galaxis vérdíjra hajtó, hitvány csőcseléke. Mando azonban talpraesett személyiség, és megoldja a rázós helyzeteket: magányos, villámkezű és szűkszavú jelleméről olyan kultikus karakterek tükröződnek vissza, mint Clint Eastwood Névtelen Férfija vagy Toshiro Mifune Sanjuro Kuwabatake-ja. Saját morális kódexszel rendelkező, a jó és a rossz határmezsgyéjén létező szikár, Sergio Leone-típusú westernhős és gazda nélkül maradt szamuráj (rónin) archetípusa ő, akinek múltja és tettei cseppet sem makulátlanok, ugyanakkor a kemény, ütött-köpött, sokat látott páncél alatt mégis fel-feléled benne a lelke mélyén lakozó jó ember, viszont, ha úgy hozza a szükség, akkor gond nélkül szétlő bárkit, bármelyik koszfészek rosszarcúakkal teli kocsmájában vagy homokkal-sárral borított főterén.
Ugyan nagy színészi kvalitást nem követelt meg ez a szerep, Pedro Pascal mégis kihozza a szűk keretek között, amit csak lehet. Attól függetlenül, hogy játékidő majdhogynem teljes egészében sisak fedi az arcát, mégis hangja és minden mozdulata erőteljes karizmát és vagány stílust kölcsönöz a főhősnek.

A The Mandalorianben minden megvan, ami egy jó Star Wars-történethez kell.
Príma karakterek, lendületes akciójelenetek, pazar dialógusok, fülbemászó zene (Ludwig Goransson munkáján is erősen érződik a szériára jellemző útkeresés, az ismerős, starwarsos hangzást teljes mértékben hanyagolja, helyette a klasszikus spagetti westernes hangzásvilágra fűzi fel a témákat), néhány unalomig idézhető, Star Wars-lexikonba való aranyköpés („I have spoken”, „This is the way”), egy internetes mémmé és abszolút közönség kedvenccé avanzsált lény (The Child / Baby Yoda) és remek, alaposan átgondolt világépítés.
Apropó világépítés: a kietlen és fenyegető vadnyugati környezet, no meg a számos megszelídíthetetlen, poros és lerobbant vidék tökéletes atmoszférát teremt a sorozathoz, ami voltaképp többek közt emiatt lett ízig-vérig Star Wars produkció, hiszen ne feledjük, a frencsájz legalább annyira űrwestern, mint amennyire mese – legalábbis Lucas anno így álmodta meg, és a The Mandalorian ebből a szempontból is visszahozza kicsit a frencsájz régi feelingjét. Csak annyira veszi magát komolyan, amennyire kell, így a szokásos Disney-ökörködéseket nyugodtan elfelejthetjük, leszámítva az utolsó rész első néhány percében történt, mára már kifejezetten fárasztóvá vált viccelődést a rohamosztagosok célzó képességein (Taika Waititi nyilván alapjáraton sem bírja ki, hogy ne szúrjon oda mindenhova legalább egy infantilis, óvodás poént), de egyébként a finálé remekül felteszi a koronát az egész sorozatra.
Sokan azt róják fel a sorozatnak, hogy rövidek az epizódok: részemről nem érzem, hogy ez akkora baj lenne, mivel manapság amúgy is jellemző a különböző szériákra, hogy a végtelenségig elnyújtanak tíz-tizenhárom epizódokra olyan történeteket, amik maximum nyolc felvonásba férnének bele, így a játékidő nagy részében jelentéktelen eseményeket nézhetünk, jelentéktelen karakterek irritáló vergődésével – igen, rád nézek Netflix.

De a The Mandaloriannek szerencsére nincsenek ilyen problémái. A tempó végig egyenletes tud maradni, cseppet sincs túltolva vagy túlerőltetve, és persze amellett, hogy a végére rendesen felpörögnek az események, és szépen ágyaznak meg a cselekmény csúcspontjának, hogy aztán még szebben vezessék le az egészet, még a folytatásra vonatkozóan is kapunk egy-két utalást, és megkezdett szálat, amiket majd tovább lehet vinni a második szezonban.
Mert bár az első évad egy nagy lépés a már régóta esedékes új irányba, mégis, végeredményben egyelőre óvatosan közelíti meg a kísérletezgetést. Ezzel kapcsolatban merem remélni, hogy nem az lesz a vége, mint az utóbbi évek legtöbb nagy ívűnek beharangozott, de végül megfeneklett sorozatának: amikor ígérnek és ígérnek, hogy micsoda dolgok lesznek a folytatásokban (teljesen biztos vagyok benne, hogy itt is elhúzzák majd a rajongók előtt a mézesmadzagot), alapoznak és alapoznak, hogy a csúcspont majd csak ezután következik, aztán végül kiderül, hogy maga az alapozás volt a csúcspont, és a nagy durranás pedig, amire vártunk, csak egy kis pukk lett ahhoz képest.
De egyelőre nincs ok a panaszra: mint fentebb említettem, a The Mandalorian végre mer (még ha csak mérsékelten is) újat mutatni, és ez az irány pontosan olyan útra vezet, amire érdemes rátérni. Hogy stílszerű legyen: This is the way!
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
26. Richard  PlayStation.Community tag
2020.01.08. 10:31:55
LV5
Válasz 20. martin üzenetére:
Ugyan ez a logikátlanság elmondható a 9. részről is. Mikor főhőseink futnak egy folyosón, hátulról lő rájuk tíz rohamosztagos eredménytelenül, de mikor ők megfordulnak egyből telibe kapják üldözőiket. És akkor a spoilernek számító idiótaságokról ne is beszéljünk.
Én már úgy vagyok ezekkel a filmekkel, hogy nem nézem őket ilyen szigorú szemmel, mert igazából majdnem mindegyik film elhasalna.
2020.01.07. 22:30:11
LV1
+1
Meglepodtem teljesen magamon, hogy azon hibak ellenere, amiet eszrevettem es amit paran mondtatok, nekem tokre bejott a sorozat.
Ezen elgondolkoztam es arra jutottam, hogy kicsit olyan az egesz, mint amikor a nagyszuleink meseltek nekunk, amikor mar kicsit idosebbek voltunk. Valahol ereztuk,hogy kamu az egesz, amit mondanak, de olyan szerethetoen adtak elo, hogy csak csungtunk a szavaikon.
Nagyjabol hasonlo a Mandalorian is. Kicsit boszme, kicsit gagyi, de tokre visszahozza azt az erzest, amiert jo volt meset hallgatni.
24. NEXUS0001  PlayStation.Community tag
2020.01.07. 18:58:26
LV7
+1
Válasz 23. tsz üzenetére:
Szerintem mindig is ennyi volt. Úgy hívják a műfajt, hogy űropera. Bár az operett jobban illik rá. Rabszolgasors in szpész. ;)
A hétköznapokban megfáradt lélek szellemi rágcsája és kokakólája, ne gondolkozz, hogy milyen valós tápanyag tartalma van, dőlj hátra és csak élvezd!
Két rendező próbált a műfaji keretekből kilépni, az egyik maga Lucas volt, aki egy olyan politikai dokumentumfilmet próbált belőle csinálni, amit már önmaga sem értett. A másik meg Rian Johnson volt, isten nyugosztalja, aki meg egy Woody Allen-es öniróniával agyonnyomott kisemberfilozófiát próbált bele erőltetni. Mondhatni bukás lett mindkét próbálkozás.
Csak tudnám mit jelent ez a szmájli: 3D !?
23. tsz  PlayStation.Community tag
2020.01.07. 12:25:05
LV1
-1
Válasz 20. martin üzenetére:
Teljesen debil a story, azaz a forgatókönyv. Mint egy gyenge mellékquest egy nem túl jó játékból. Nincs pénze megjavítani az űrhajót mert a páncéljába öntik az ótvarmagas vérdíjat...
Melleseg az elején tele volt a hajója fagyastott bounty-kkal de azér is páncélt kapott. Fére nem tesz mert akkor lenne pénze javításra. Meg ilyen okosságok.
A kocsmaajtó kettévágja az elenfelét. Mert biztos olyanra csinálnak egy kocsmaajtót, hogy esetleg ne fizessen aki bejön mert meghal...
Nagyon bugyuta az egész. Amellett, hogy a látvány szuper és a hangulat de lehet csak az epizódok végén mutatit látványterveknél meg kellet volna állniuk..
Kár érte de sajnos a Star Wars ennyi jó ideje.
22. ColdHand  Szerkesztő
2020.01.06. 18:57:45
LV22
+1
Válasz 21. soliduss üzenetére:
És mindjárt jön a kérdés: "Ki az a Happy?" :)
Nem én írom a szabályokat. Én csak kitalálom őket!
21. soliduss  A Krónikás
2020.01.06. 15:40:51
LV25
Válasz 3. Greg üzenetére:
Mindjárt kapsz egy emailt Happy-től ,hogy jó öttlet... megcsináljuk :D

felkészül Baby Jar-Jar
20. martin  Főszerkesztő
2020.01.06. 09:53:49
LV27
+2
Tegnap megnéztem az évadzárót. Megint sokat nevettem a "Különben dühbe jövünk" stílusú cselekményen, amikor is például nagy elánnal felállítják az ÁGYÚT, mikor ott parkol 3 méterre egy Tie-vadász, amivel az egész falut szarrá lehetne lőni. :D

Most már úgy tekintek a sorozatra, mint egy Star Wars díszlet- és kosztümparádéra.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
19. GrayFox  Szerkesztő
2020.01.06. 09:27:07
LV9
+1
Kíváncsi leszek a második évadra, az elsőt elvitte simán a hátán a nosztalgiaexpressz, még úgy is, hogy a sztori nem volt nagy káposzta. A Zsivány Egyes ugyanez, csak mondjuk az egy forintot nem érne az utolsó negyven perc nélkül.
メタルギアソリッド [METAL GEAR SOLID]
18. Lotar  PlayStation.Community tag
2020.01.06. 08:00:05
LV18
De azért csekkolom majd ezt is, az elsőbe már belesasoltam egy keveset. Nem rossz!
psn/sen id: pcpmate
17. Lotar  PlayStation.Community tag
2020.01.06. 07:58:59
LV18
Jaja, szerintem is a Zsivány Egyes volt a legjobb SW, évtizedek óta. :)
psn/sen id: pcpmate
16. Onimushaman  Szerkesztő
2020.01.05. 22:20:06
LV24
Tetszett és várom a 2. évadot.
señor
15. Onimushaman  Szerkesztő
2020.01.05. 22:19:35
LV24
Válasz 12. Greg üzenetére:
Az is volt már a karis különkiadásban.
señor
14. Onimushaman  Szerkesztő
2020.01.05. 22:17:56
LV24
Válasz 1. ColdHand üzenetére:
Nálunk pont fordítva történt, ebből két max két részt nézett.
señor
13. Greg  PlayStation.Community tag
2020.01.05. 20:14:46
LV25
Válasz 7. Albert üzenetére:
:D Csodálatos. :)
LV426
12. Greg  PlayStation.Community tag
2020.01.05. 20:13:34
LV25
Válasz 5. talos86 üzenetére:
Jó de akkor legyen Baby Csubi is. ;)
LV426
11. NEXUS0001  PlayStation.Community tag
2020.01.05. 16:29:43
LV7
Lehet itt misztikus magyarázatokat találni, hogy miért fekszik ez a sorozat, a nagyfilmek meg miért buknak. Szerintem a magyarázat roppant egyszerű. Könnyedség. Emberek, ez egy űropera! Bármikor meg lehet baxni benne a fizikát, vagy akár a saját univerzumra felállított szabályokat. Azonban, ha ez a lazaság elvész, akkor valami nagyon morbid lesz belőle. A könnyedség akkor veszett el, amikor Lucas az előzmény trilógiában a humor faktort Jar-Jarra, meg az idióta robotkatonákra bízta, majd pl. az egyik jelenetben Anakin lemészárolja az ovis jeditanoncokat. Khmmm. Az új filmek pedig simán átvették ezt a szürreális aránytalanságot. A Mandalóri, meg pl. a Rebels sokkal közelebb áll az eredeti hangvételhez. Szerintem kb. ennyi a siker magyarázata.
Csak tudnám mit jelent ez a szmájli: 3D !?
10. wooltur  PlayStation.Community tag
2020.01.05. 15:46:05
LV16
I have spoken.
R.I.P. Brúnó :-(
9. wooltur  PlayStation.Community tag
2020.01.05. 15:45:50
LV16
This is the way!
R.I.P. Brúnó :-(
8. gugello  PlayStation.Community tag
2020.01.05. 15:22:10
LV14
Star Warsos hangzás fellelhető nyomokban a zenében!
- lazíts ha bírsz -
7. Albert  salabakter
2020.01.05. 15:18:21
LV6
Válasz 3. Greg üzenetére:
Naggyon csúnyán le vagy maradva!
https://www.youtube.com/watch?v=yuIG3Lp72L8
Jobbat sajna nem találtam Rottárol.
Éhes vagy egyél, fáradt vagy pihenj.
6. martin  Főszerkesztő
2020.01.05. 15:12:54
LV27
+1
Azon sokat nevettünk haverral, amikor befuttatják a misztikus mandalóriai klánt, akikből soha senki nem látott még egyszerre kettőt, majd Mando befordul két sarkot egy hatutcás porfészekben, lemegy egy lépcsőn, és ott dohányozgat a folyosón 24 mandalóriai. xD
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
5. talos86  PlayStation.Community tag
2020.01.05. 15:11:31
LV3
Válasz 3. Greg üzenetére:
Őszintén? Kell a Baby Yoda. Végre kapunk majd infót magáról a fajról.
4. martin  Főszerkesztő
2020.01.05. 15:10:49
LV27
+1
Az eredeti klasszikus figurák, díszletek, kellékek és persze The Child elviszik a hátukon a sorozatot. Maga a cselekmény nagyjából "egyutcás", mint egy kis költségvetésű VHS mozinál.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
3. Greg  PlayStation.Community tag
2020.01.05. 13:44:06
LV25
+1
Baby Yoda... hát én besz**ok. :D Tudjátok mi kéne még ?! Baby Jabba. XD XD
LV426
2. pityesz555  PlayStation.Community tag
2020.01.05. 13:25:24
LV1
Néha nekem ellaposodott,amikor nem a sztorira fókuszáltak,de így is jó sorozat lett.Baby Yoda pedig még az én 30 éves,szőrös szívemet is elrabolta. :)
1. ColdHand  Szerkesztő
2020.01.05. 12:20:37
LV22
Hiába volt itt is (szinte)minden egyes epizód egy újabb ügy a fejvadásznak, ez valahogy egységesebb volt, mint a Witcher. Jobban is tetszett. Még páromat is elbűvölte (jó, egy bébiyodával nem nehéz), pedig nem szeresse a Star Wars-t. :)
Nem én írom a szabályokat. Én csak kitalálom őket!
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Mozi - Bad Boys - Mindörökké rosszfiúk
2020.01.23. 11:35 Cool-Túra
9 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Rosszfiúkból öregfiúk.
VASARA Collection (PS4, PSN)
2020.01.22. 14:16 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Szamurájok versus tankok jöhet?
Arise: A Simple Story (PS4, PSN)
2020.01.22. 14:06 PlayStation Network
12 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Ez csak egy egyszerű történet, semmit nem akar…
Képregény - Az Új Bosszú Angyalai: Ostrom
2020.01.20. 16:55 Cool-Túra
1 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Az Angyalok epikus és csodálatos hattyúdala.
SNIPER GHOST WARRIOR: CONTRACTS (PS4)
2020.01.18. 17:20 Játékteszt
2 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Ötödjére csak sikerült
Sorozat - Love, Death & Robots Volume 1. (2019)
2020.01.16. 16:14 Cool-Túra
8 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Az erőszak és nemi szervek dala, időnként gondolatokkal.
Lapis x Labyrinth (PS4, PSN)
2020.01.16. 15:57 PSC egyperces
1 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Drágakő iksz labirintus.
Tools Up! (PS4, PSN)
2020.01.16. 13:51 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Ne habozzál, tatarozzál!
Retrospektív - Watchmen - Az őrzők
2020.01.14. 12:03 Cool-Túra
13 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Zack Snyder megosztó képregényfilmje, több mint tíz év távlatából.
Romancing SaGa 3 (PS4, PSV, PSN)
2020.01.13. 13:47 Kedvcsináló
3 hozzászólás
Szerző: martin
Miss. Miss. Miss. Na, találd már el te fakezű...